Saturday, March 26, 2011

Silat Kuntau & Sendeng Mat Kucing

Salam...

hurmm...
hari ini,aku,Shai & Azu pergi ke Bukit Baru...
selalunya aku kerja...tp minta ngn supervisor tuk tukar hari off aku...
daripada ahad ke ari sabtu...means esok aku kena dtg keje r...
xpe la...
hari ni mmg best....kami semua pergi ke Kursus Silat Tua...kami belajar Silat Kuntau & Sendeng Mat Kucing....walaupun aku dh ada ilmu gayong...tp teringin aku nak tau cam ne silat tua ni...
sbb silat tua ni,si Azu selalu follow...dia ni sume martial art dia try....aikido,cekak,gayong,setia bakti & dll la....huhu....dan aku nk tau ape yg bezanya silat ni...tp the main reason aku...aku nk tau style bljr2 kat kursus ni....tak penah lg aku rasa....RM 50 tuk satu hari suntuk..ok r..murah r tu...

Sampai sana,Guru tu dah ada....dia datang drpd penang...En.Zainal Abidin,Guru tuk Silat Tua...
so ape yang kami belajar??
mula2 kami belajar Silat Sendeng Mat Kucing...salah satu cabang dlm silat Sendeng....nice...sgt2 nice...dia punye movement just gunakan gerakan basic,ada 3 buah basic...drpd basic leh campur ngn buah2 lain...
lepas tau basic,dia ajar konsep gunakan basic movement tu...marvelus !! leh sekat pergerakan org mcm tu je...macam dlm citer IP Man...ala2 Win Chun gitu...so tu Ilmu kami yg pertama...

Lepas tu,kami belajar style Silat Pulut...part bertempur dia...kira step2 nk lawan..dlm gayong panggil bunga r...tp yg uniknya...xde buah tuk kunci ape or silibus,just attack je...n kwn akan block n buat ape yg dia pikir...sume nyer betul,xde salah..asalkan dpt pukul org tu...ni mmg latih kita tuk respon ngn otomatik...org2 dulu berlatih cam ni...so kat sini aku pakai la buah2 gayong yg aku belajar....mula2 takut2 nak guna...almaklum la kita digelanggang org beb...tp dia tak halang...guna je...aplikasikan ape yg ada...so ape lg...aku kuar je la buah2 yg aku teringat time training tu..part Sendeng n Pulut ni kami luang masa lama kat sini...berlatih ape yg patut...

pastu kami belajar cara guna senjata Tumbuk Lada...leh google tgk cam ne gaya senjata tu...so kami dpt pelajaran yg tinggi sikit...huhu...tau cam ne nak guna senjata tu...bahkan kalu xde senjata tu pun xpe,leh guna tgn kosong...dia akan jadi seakan-akan kung fu mentadak(ni kalu selalu tgk citer kungfu,tau r)..smart la...just gunakan pergelangan tangan korg je...dah leh jd org tu berpinau2 dah...huhu....kami belajar basic movement dia...setiap movement basic tu leh di olah tuk macam2 buah...just tau konsep buah basic tu je...tu atas otak sendiri r...

Kami pun belajar Silat Kuntau...sikit...bahagian 12 buah siku...kuntau ni leh la kata ada persamaan ngn tomoi....Guru Zainal tu sendiri pernah belajar muai thai kat siam dulu2...so,kami dpt la belajar buah siku dia...amek la ilmu kat situ...lagipun ilmu tomoi tu...bkn senang nk dpt....ada 12 basic pukulan guna siku...dn dia ajar cam ne nak gabungkan 12 basic pukulan tu...cth buah 1 & 2,1 & 5,1& 7...cam combo la senang citer...

lepas tu kami rehat2...dgr2 citer drpd Guru2 silat kat situ...diorg siap tunjuk lagi buah2 silat yg diorg belajar...mmg lawa2...walaupun bdnnya tak sasa....tp kekuda n gerakan still mantap lagi...tangan diorg mmg laju...rehat tu pn,baru merasa makan2...wkt tu time asar,balon je la...lepas makan,kami duk rilek2 n bercerita la pasal macam2...maklumla...org lama...pasal org luar cabar kita la...pasal politik,n yang paling interesting sekali,cikgu2 kat situ tunjuk la ape yg diorg research kat Guru Zainal tu...research diorg pasal asal usul melayu tu...dan kita sume ni rupa2nya dari 1 rumpun yg sama...means keturunan2 wali,raja dsb. siap tunjuk lagi salah silah daripada awal sampai la skrg...smpai 4 muka surat...diorg research ni atas minat...bukan ape pun...diorg ni tau mana asal usul kita drpd zaman Nabi lagi...mmg marvelus..bleh r nk tyer pasal sejarah kat diorg...

abis rehat,kami sambung lagi ngn Senjata Simbat....seni dia lebih kurang sama ngn cara handle senjata tekpi...tp susah la nak pusing sana pusing sini guna kayu tu...kena berlatih lg...n kami revise balik semua yg kami belajar drpd pagi lagi....so...tamat tu....habis r sudah kursus ni...kami rileks2 la kat situ...tak lama lepas tu...berangkat pulang la kami semua...overall Silat Tua ni menarik la jgk...dia ada combine beberapa silat org2 dulu...cara belajar pun cara dulu2....dan pemikiran diorg tak terlalu sempit dgn assobiyyah jenis2 silat...pemikiran diorg nk kasi anak2 melayu minat ngn silat...1-1 nya harta yg bernilai...semua adat2 melayu tu sume ada dlm silat...mcm cara kita tunjuk ke tetamu(gaya tgn) gaya tu pun boleh dijadikan senjata tuk kita defend diri...org putih berebut2 nak buat research pasal silat ni....diaorg nk tau secret yg ada dlm martial art ni...martial art lain,1-1 dh dibongkar oleh mereka...tuk yg ni,masih byk rahsia2 disimpan...khas tuk generasi2 skang..cuma generasi skang tak minat la pulak...tu ape yg di perkatakan oleh Guru Zainal..mmg ada foreigner dtg mencari dia or kwn2 dia tuk belajar n mengkaji movement2 silat ni..."so knp kita tak begitu...??" tu persoalan yg dia tujukan kat kami semua..

Kami semua berpuas hati r dpt belajar benda2 baru...lagi2 si shai tu...dia mmg minat menda2 cam ni...aku n dia r yg paling jadi barang experiment time kat sana...so bersedia la pagi esok...sakit2 badan tu konpem nyer terasa....ok la...tu je nak share...TILL THEN,SEE YAA

1 celoteh:

Malaysia for all said...

hahaha martial art len dah satu2 dibongkar oleh org barat.... bknkah lebih baik camtu, sekurang-kurangnya semua org dpt menghayati kedalaman ilmu beladiri bagai2 tu.... taulah sekrg pun tak ramai btul2 nk belajar silat. kalu ade pun setakat hangat2 tahi ayam je. kalu asyik men simpan2, men kedekut ilmu cam ni, kelak nanti maka pupuslah ilmu persilatan ni....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...