Monday, June 29, 2009

Register Kelab

Salam,
akhirnya boleh jugak aku update online kat rumah sendiri...
lama giler nk boleh on9 kat umah sendiri....sebenarnya dah lama dah wireless dipasang kat umahnya...tp oleh sebab agak buzy minggu lepas sehingga semlm....x dpt nk update blog....
sekarang secara rasminya aku dah pun memikul satu tanggugjawab yang berat....benda ni membuatkan aku selalu termenung.....aku fikir berjenak-jenak(bkn sejenak)....adakah aku layak tuk memimpin sesuatu organisasi or kelab??? aku rasa aku xde langsung ciri-ciri seorg pemimpin...untuk membuat satu keputusan dalam satu2 situasi antara benda yg ssh n aku sendiri fail dlm benda2 cam tu.....utk organize dengan baik....ssh gak...n nk bawak satu pembaharuan dalam kelab tu...wahhhh yg tu la cabaran yg ssh tuk aku....lagi2 ramai ahli2 core takde kat MMU tuk beberapa ketika kerana pratikal....hmmmm....walaupun asalnya aku x berapa suka tuk memimpin sesuatu benda ni...tp nk tak nk aku kena belajar jgk cara2 tuk menjadi seorg pemimpin....sbb suatu ketika nnt kita mesti jadi pemimpin.....dan benda ni bkn mudah nk jumpa....setakat baca buku mmg x jadi....tp tiap2 hari aku still memikirkan lagi....lagi dan lagi....layakkAh aku ni??? maybe Allah nk kasi aku pengalaman yg berharga n tak semua org dpt rasa pengalaman tu....

arghhhh lupakan la semua tu.....
minggu lepas merupakan minggu club registeration....sepatutnya week 3...tp diawalkan...
sakit hati tul...aku dah plan molek je tuk reg club...preparation khas nk wat wkt week 2...last2 week 2 jgk reg club tu...ape lg gelabah la aku....wat meeting n cari cara selesaikan...
bila meeting...dpt tau lak yg sebahagian ahli gayong akan pergi ke Kedah tuk PERTANDINGAN SENI MEMPERTAHANKAN DIRI peringkat kebangsaan....aku lagi binggung...cam ne nk jaga booth ni....kami kekurangan ahli tuk menjaga ditmbh dgn senior yg ada berpratikal....satu tekanan besar bagi aku.....even nk wat meeting pun ssh sbb diorg ada training dimalam hari... xnk kacau diorg training....takpe la...aku wat la mane yg sempat....mlm sebelum event tu...aku,amir,najiah,kak ada n abg Nik decorate booth...terima kasih jgk kpd abg nik sanggup turun membantu walaupun penat berpraktikal n sanggup tolong printkan banting Silat yg aku kasi dia.....ni gambarnya
aku wat last minute...so sory r....x dpt nk mintak gambar yg gempak2...ni je gmbr yg ada....

pada hari pertama.....kitaorg tgk sape2 yg free turun ke booth tuk jaga, agak kelam kabut sbb nk photostate flyers,pamplet,n borang kemasukan...pada pagi tu jgk kami baru dptkan cop dari STAD...terima kasih kak ada sbb tolg....wkt tu aku ada kelas pagi....so xleh nk wat ape.....boleh kata berpeluh jgk r ke hulur kehilir....2 3 kali.....tmbh2 kedai photostate jauh dah skang....mmg letih....dah siap sume tu buka la booth dlm kul 10.30...lmbt ckit coz nk settle sume tu....aku jaga la booth tu smpi ke ptg...promote la ckit....abg najmi pun turut serta....atas request abg hamdan lak....dia nk Gayong wat persembahan...sbb dah 2 tahun x wat.....so aku pikir2 punyer pikir dah la kekurgan org...buat jgk la.....ptg tu tutup je booth kitaorg training ckit...training pun cikai2 je..setakat ckp nk wat buah ape...n berlatih sekali pastu dah....balik tu aku angkut sume barang kat booth tu balik umah...aduiii sakit belakang aku...dah r jauh...sbb esoknya ramai yg kelas pagi...aku je free pagi...so aku la yg kena dtg awal pagi....
ni wkt hari pertama.....exo menyemak sekjp kat situ...lepak2 ngn aku....sementara yg lain ada kelas..

Pada Hari kedua, kami lengkapkan ape yg kurang di booth kami...cth mcm senjata...kami tmbh lg 2 3 jenis senjata....pagi2 aku dah kena bergerak angkut sume barang...jalan kaki merentas jalanraya...hahaha...mmg sakit badan jgk r..lagi2 kat bhgn bahu aku sebb nk kena angkat beberapa beg + ngn laptop...tp tak pe...anggap mcm latihan fitness..mcm citer dragonball....hahah...hari tu booth berubah wajah ckit...abg najmi bwk senjata dari umah dia...antaranya parang,simbat kecik,parang yg terukir ayat Quran(senjata ni unik bg aku),simbat panjang & pisau.....xcited aku bila tgk byk senjata...kan bagus kalu aku reti main sume senjata tu....petang tu kami prepare tuk wat demo....terima kasih jgk kat Kak Ain & Leen sbb sanggup skip sekejap kelas tuk silat ni....aku lak ponteng terus...hahahhaha....jgn ikut perbuatan aku......nnt jd tabiat lak....wkt tu terdesak...nk wat cam ne kan....wkt wat Demo tu...byk yg tak berapa nk jadi....mane tak nya training pun x cukup masa....ikutkan nk wat pecah genting tp atas masalah2 teknikal...tak dpt lak nk wat....tp mmg wkt demo tu boleh kata byk yg spontan....benda cam ni la yg kita nk bila bersilat....spontan je korg kunci atau elak drpd org serang....takkan la korg bila jmpe musuh...nk berlawan ni...siap suruh musuh tunggu jap sbb nk igt buat.."jap2 yek...aku nk wat buah mane yek..1 senang sgt...2 tak brp igt.." hahahha..takkan cam tu lak...mesti kena spontan...baru la ye....kalu tak aRwah la korg...aku jgk untung dpt gi kenduri arwah..hahha...tp aku tak kisah la..asalkan sume dah lepas...balik tu aku angkut sume yg ada...kali ni lagi berat dr semlm...sbb tmbh senjata kan...org yg spatutnya pegang senjata nk kena gi tournament sok...sok aku la yg pgg...jenuh aku berjalan...tercunggap gak dibuatnya
ni booth wkt ari ke-2....ada la tmbh ckit2 benda.....termasuk video2 terbaru...tp syg la gmbr tak brp clear...

Hari Last tuk open booth.....hari khamis ni aku kurang jaga booth sbb hari tu la jadual aku yg paling pack....pg smpi la petang.....straight pulak tu...takde wkt nk solat...tp pepandai r hidup nk cari masa tuk solat....giler la kalu x solat...mcm mane sibuk pun tolong la kwn2 utamakan solat dulu ek.....aku nk ucapkan terima kasih la kak ada,jiah & kak Ain....sbb jaga booth...balik2 muka kitaorg je yg jaga...ada yg smpi tertido kat situ, letih punyer pasal....n akhirnya tutup la jgk club registeration....alhamdulilah ada yg mendaftar...aku mencari org yg dtg sendiri ke booth nk mendaftar....nk yg ada inisiatif sendiri tuk belajar martial art ni...kalu dia masuk kerana kita cam paksa dia je....nnt time training tak turun jgk...aku nk yg ada full komitmen....semangat gayong tu kena ada!...wah giiituuuu....ptg tu mcm biasa r angkut sume barang balik ke umah,rasa mcm dah fitt je...haha....sedar2 bahu aku dh pun rasa sengal2 yg amat sgt...mcm bengkak je..tp takpe...buat dunno je...smpi skang masih lagi sakit2 bdn....ada tak yg sudi mengurut??!!! angkat tangan...hahahahha....
ni booth pada hari terakhir...sume benda aku dah letak dah...hahaha..complete set....

akhirnya sume dah berakhir..mlm tu kami wat first training...malangnya aku x dpt gi kerna ada urgent meeting....aku dpt join last2 time nk abis je....tak pe la.....tgk sume muka junior dah berpeluh abis dah...dlm hati " hai takkan dah letih kot...ni belum training ari isnin lagi ni"..hahaha...ape pun ni la pengalaman pertama aku buka booth utk kelab...dulu pun pernah merasa tp utk MMU Olimpik....ni lain lak..

ok r....nk gi tolg bebdk kat luar ni berkebun....sibuk je diorg berkebun ni...
haaaa...tgk..rajin giler....ni dah berjangkit ngn aku r ni...poyorrrrsss..hahahha

till then SEE YAA

Wednesday, June 17, 2009

Zaman Degree Bermula..!!

Wahhh...sudah berkurun lamanya aku tak update blog....
bukannya sebab malas....tp sebab ketiadaan internet di rumah baru ni...
masih dlm pembikinan....so....blog ni nampak gayanya kena la berehat utk sementara ni....
agaknya sementara tu berapa lama yek???.....ntah la aku pun xtau...
Kali ni aku bkn lagi menjadi warga hostel , ini kerana hostel mengalami masalah negara yg menyebabkan kena tutup...(muflis kot)....hahah...xde r..ada keje pembaikan.....
Sekarang aku menginap di Taman Melawis....jemput2 r dtg....bila dah dtg tu bwk2 la makanan ke ape ke....maklumla umah kami bknnya rumah Tan Sri.....alhamdulilah selesa umah nya...kiri kanan jiran yg sudah berkeluarga....aku sudah pun beramah mesra ngn jiran2 tu...ckit2 je...main2 ngn anak jiran sebelah....bkn ngorat....hahah...
alhamdulilah...tgh hari tadi....2 org lagi sudah smpi ke kubu kami...si sifi n acap....sampai2 je gelak2 dah....ada seorg lagi tak smpi2....still honeymoon kat umah kot....

Hah..!! skang aku dah pun masuk ke Beta....pointer dah pun direset balik ke kosong....awal2 SEM ni lak byk tugas sudah pun datang...haishhh.....sekejap je dah masuk degree....adui....dah kena struggle lagi banding alpha....alpha dulu pun dah hampir tercirit aku dibuatnya..ni kan beta lak.....merata kot bersepah nnt...hahahahaha.....
mula2 aku ada masalah ngn course registeration.....ada course yg dah full...tp nasib baik sume dah settle....tinggal nk fokus je.....masuk2 kuliah je lecturer duk bercakap je....laju jgk ni....ni baru intro beb..belum isinya lagi...adakah selaju bullet train di jepun..????...haaaa itu kita tak tau......harap2 aku dapat manage masa r nnt...antara belajar n benda lain....duk pikir pasal ni je...ape la akan jadi....Sem ni kena score setinggi mungkin,sbb pointer ni bawak ke abis degre....adakah setinggi gunung everest??? atau setinggi bukit beruang je....haaa itu kita tunggu dan lihat.....sekarang secara rasminya aku dah pun masuk ke Degree Security Technology.....nnt bleh jadi pak guard yg berjaya...hahahaa...takpun jadi Grey Hat Hacker..ceeewaahhh....

setakat ni je la aku sempat tulis....TILL THEN...SEE YAA!!

Friday, June 05, 2009

Balik oOo Balik Kampung

Salam...

haaa.....sekarang aku ada kat Kampung aku...Kota Bharu,Kelantan...
hohoho..dah lama tak balik kg...selalunya family aku je yg balik..aku tak balik....
ni pun balik sebab ada hal penting nak kena settlekan....kalau tak aku cadang nak balik ke MMU awal sebab byk tugasan tak selesaikan...kalau duk umah sume ni mmg tak jalan r...
sori r bg pihak-pihak berkenaan sbb tugas aku tak dapat nak siapkan dengan pantas....
bila sampai kampung ni lagi2 time cuti mmg ramai r 'penduduk2' kat dlm umah ni....nak kena layan sepupu sepapat yg average umur 2-3 tahun ni...sume kecik2...dah la kecik2 dah tu buas r lak tu...ke sana ke sini ke sinun....letih nk melayan....mmg bising r umahnya dah la umah kayu...bunyi gedegang..!!gedegung..!! gedegeng..!! melompat je keje bebdk ni...boleh lak letak tongkat atuk aku kat tgh2 ruang tamu pastu main lari2 keliling tongkat tu...tawaf la tu..dalam hati aku " owwhh praktik tawaf ni...kecik2 lagi.."tak tahannyer main lari-lari smbil melompat-lompat...tawaf ape ke tu...hahah...duk bergayut kat tali mcm buaian...mcm2 ...

tu belum sume cucu2 balik lagi tu....kalu sume balik, aku tak tau r cam ne umah tu...runtuh rasanya...cuba la bygkan kalu dah ada cucu byk nnt...~~~~"eii, cu wat ape tu? ya allah! main pasir..ko wat ape tu? Istana Takeshi..?!...naik!! cepat..!" " ya allah, cucu aku ke-5 ni main panjat2 tangga lak, jatuh kang...turun2..!" "haaa...cucu yg ni wat ape lak?...ya allah cucu ni main kejar2 ngn ayam lak..tercirit ayam tu..naik2..!" "hei, abgnyer gi amek adik ko tu...ya rabbi abgnyer lak kena kejar ngn angsa,yg ko gi baling batu kat reban dia apasal..naik cepat..!" "ya allah yg seorg ni pampes lucut dah ni...tu la atuk suruh guna drypess mak ko guna pampess cap X, kan tak tahan lama.." "Kakak kamu mane?...kakak oi!! tukar pampes adik kamu ni...laaa...mane kakak nyer?? ya allah main masak-masak lak kat bwh tu...naik, tukar pampes adik kamu ni !" "mane cucu ke-8 aku ni??...haaa ! kat tepi jalan dah nuh...cepat sape2 amek dia nuh...keta laju2 tu,kalu Atuk bleh terbang dah lama atuk terbang amek cucu tu...ya allah, fenin2"" yang sulongnyer mane?..hah?! gi main sungai...mane lak dia jmpe sungai ni..."(*suara tua ckit)~~~hahahah sekadar imiginasi aku je ditmbh pengalaman ckit2....

hari ni aku ngn family ke Pasar Tani atau kalau malamnye di panggil Wakaf Che Yeh....dah berubah dah dari dulu...yg seronoknya bila datang ke pasar tani tiap2 kali balik kampung, mesti ada something yg bermusim yg terjual kat situ...cth mcm time lagu Pencinta Wanita tu popular...kat pasar ni lak popular ngn CD lagu pencinta wanita yg telah diolah ke bahasa kelate...fuhhh dengar kat mane2 tempat pun...pastu time lagu Dealova popular, kat pasar tu pun popular ngn lagu dealova yg diubah sepenuhnya...time musim Akademi Fantasia meletup,kat pasar ni hot dgn jual CD Dikir fantasia...kekdg ada gak barang2 lain yg hangat dijaja kat gerai2 lain...mcm skang ni yg popular, something mcm bentuk bunga yg bergerak-gerak...1 RM 10....jumpe kat mane2 pun kat pasar tu...haiii...mcm2...

ni la barang yg dimaksudkan....mcm2 jenis bunga ada...org biasanya letak kat keta..

ni satu lagi tempat yg jual benda2 ni..kat sini ada jual burung yg bila dia terima getaran mcm tepukan tangan...burung tu akan berkicauan...bijak la org yg buat produk ni..dpt smbutan jgk..

ni satu lagi tempat...sambutan yg sgt mengalakan..untung penjualnya...

ni la keadaan pasar tani di pagi jumaat(kalu dikelantan kira cuti) yg indah ni...

haaa..tgk warna warni kuih....ni bukan bulan ramadhan lg ni...kalu bulan poser...adui...pinau mata aku nk pilih mane satu...last2 tak beli sume senang...

hihih...setakat nk berkongsi je..till then SEE YAA..!!(^_^)

Monday, June 01, 2009

Menjadi Pemandu Pelancong

Salam...
hohoho

pada 30hb may aritu adalah hari terakhir pd sume bdk2 foundation di melaka
time tu jgk la aku gelabah nk cari rumah sewa.....last2 jumpe....rumah nya lawa...luas...
puas hati r...perabot pun disediakan...malangnya wkt ptg td aku d informkan owner rumah tu tak jadi kasi sewa lak rumah tu...adui...aku dah buntu dah skang ni...mane la aku nk duduk bila masuk MMU nnt...dah la pihak hostel maklumkan last2 minit....siot tul...takpe la, aku pikirkan mcm mane nk wat nnt.....btw, balik kepada citer td....kul 11.30 pg ari sabtu tu aku, fain, acap, sifi, abg aizam & abg hamdan dgn menaiki 'dinosaur merah' ust ahmad tu pergi ke umah kak ina STAD..sempena doa selamat sbb kesihatan ABg Bad yg semakin pulih drpd kanser dia...alhamdulilah....haaaaaaaa...dpt peluang makan free ape lg...kebas r....duk sana bergelak ketawa sambil mengenyangkan perut...buah abis kami kebas...mmg silap r ajak kami...hihihi...ajaknya nk tunggu rombongan bdk2 mmu yg ke-2..tp nmpk gaya sume x smpi lagi...so kami chow dulu r....

lepas abis makan2,kami antar acap ke MC....dia nk balik ke Bangi...sedih gak...lepas ni bleh jumpe lg ke tak dia....dia la kwn yg paling kering yg aku penah jmpe..mmg kering giler....selamba je dia ni...Dah antar dia kami packing2 di asrama...kali ni keluarga Sifi dtg lak....family dia sgt peramah...berpisah la pulak ngn dia...sedih2..:(..last mlm tu..aku berpisah la pulak ngn Faain & Exo...yg ni sedih gak la walaupun si exo ni aku jmpe lg sem depan..hahahaha....
aku balik jgk tp aku still stay kat melaka....aku ngn family aku menginap di salah satu tmpt penginapan di Melaka ni, alang2 cuti sekolah kan so family aku amek chance nk bercuti r di melaka ni....esoknya...berbekalkan pengalaman aku yg dah berjalan-jalan di sekitar bandar Melaka....aku jd la pemandu pelancong tuk family aku (tak bergaji)...aku drive la ke bandar Hilir memandangkan ayah aku tak tau jalan ke sana,adik2 aku ni teringin sgt nk tgk A Famosa tu...sbb diorg tak penah gi lagi...So aku bwk la diorg ke sana.....sampai2 sana....terus diorg tanyer "mane A famosanya bang?"...aku jawab "tunggu la sekejap,nnt nmpk r"....diorg tyer lak"lama ke nak kena jalan?"...aku jawab lak"tak lama nyer"...adui bertalu-talu diorg ni tyer aku.....penat menjawab...mula2 aku bwk diorg ni ke gereja st.john kat puncak tu...mula la diorg mengeluh "penat r" sbb kena naik tangga..aku jawab "hah,nak berjalan sgt...jalan je la"..hahahah...
sampai2 sana bergambar la ckit2....kat situ jgk aku di tanya mcm2 soklan drpd adik2 aku ni "batu ape ni bang?","utk ape dia letak ni bang?","eh,eh batu tu retak r","kat situ tempat ape bang?"aku ada jwb "kubur" diaorg tyer balik "knp kubur kat sini?"..haiii aku tak daya dah nk menjawab soklan2 yg di aju ngn adik2 aku kiri kanan aku ni....mcm la aku tau sume...pastu kami turun tangga nmpk la A famosa....kat situ dia tyer aku lak.."pendeknya A famosa ni"...aku jwb je la "Ha'ah"..pastu dia nmpk meriam kat situ...haa...nmpk teruja diaorg...ape lg...aku srh bergmbr r....nmpk lak replika kereta kebal kat situ...bergmbr lg....biasa r pengalaman pertama diorg...bg aku ngn adik kedua aku,benda tu dah biasa......pastu mak ngn adik2 aku ni naik beca mengelilingi bandar melaka bersejarah ni....kasi diaorg puas....tgk Taming Sari,Kapal...dan mcm2 lg.....

Bila dah abis melancong...tiba masa tuk pulang ke Temerloh....rupa2nya aku jgk nk kena drive balik ke Temerloh...haiiihh...baru plan nk tido....hhihihihihi....takpe la...tak kisah pun....




tgk la pemandangan dari atas...


tgk ...diorg duk asyik je tgk benda ape yg ada kat bwh tu...


Bergambar di gereja St.john..

"Buat muka garang semua"..hahha


yaaa...bergambar ngn kubu A Famosa



nmpk keta kebal...nk jgk bergambar....hehehe..tp tak leh naik



bergmbr ngn kereta yg bernama Hang Jebat


hhaaa..kali ni kereta nama Hang Tuah lak...

setelah 4 jam perjalanan...akhirnya smpi jgk ke Temerloh....agak letih badan ni....dah ada kat umah ni dpt la rehat sepuas-puasnya....tp jgn lupa aizuddin ada tugas menanti ko bila buka Sem depan....hmmmm ape pun Till Then..SEE YAA...

Jaulah ke N.9 + Bangi + Cyberjaya + Putrajaya + Shah Alam

Pada 28 Mei,kami dan ahli2 PemBinaMelaka yg lain telah mengadakan Jaulah ke beberapa tempat.

  • Objektif Jaulah ni pertamanya untuk berkongsi dan mengumpul aset pengalaman dan maklumat berkenaan aktiviti dakwah dari PEMBINA di kawasan lain
  • Mendedahkan pelajar(kami) dengan tips dan kemahiran untuk menjadi mahasiswa Rabbani yg berkeperibadian unggul
  • Merapatkan ukhuwah sesama peserta disamping bertemu dan bermesra dengan para qudama'
haaaaaaa...mula2 aku berkemas dulu didalam bilik...ye r, sebab lepas ni tak sempat nk kemas barang..so aku wat persediaan awal..dalam pukul 2.30 ptg...kami semua berkumpul di tempat parking kereta belakang hostel laki....so dah kumpul sume dalam kul 3.00 gitu abg khir bagi taklimat kat kami...kami dengar dengan khusyuk sambil terpikir-pikir mcm mane la rupa cyberjaya nnt yek...hmmm

so destinasi pertama kitaorg di Hutan Lipur Ulu Bendul,N9..kami ada rehlah disitu....smpi2 situ solat asar berjemaah dulu n then baru gi ke tpt rehlah tu....kami gi kat tpt air terjun or lebih tepat aku rasa sungai la kot...owhhh mmg tak sabar r bila dpt tau boleh mandi - manda disitu....ape lagi,salin baju...kedebusssshhhh..masuk ke dalam air....masuk2...aduiyai...sejuk siot....hahahha...duk pekenakan org je kat dlm air tu...abg hamdan ngn gelagatnya,abg aizam juga dgn stail tersendiri....style 'penyu mengawan' pun ada...tak tahan betul....sakit perut gelak...duk main2 smpi puas...duk sembur air kesana kemari...duk fire seorg2 yg dtg dkt...kita guna strategi salahuddin al ayubi tak gitu abg hamdan yek..?hahha...'bdk unprotected' jgk jd sasaran..hahah...dah puas main kami ada usrah sekejap sambil berendam dalam air tu...ape yg disampaikan ialah 10 ciri-ciri KEPERIBADIAAN UNGGUL SEORANG MUSLIM :
  • mestilah pandai menjaga waktu
  • Tersusun dalam urusan
wat masa ni 2 dulu ciri2 yg kami dapat....seterusnya kami bergerak ke Pejabat PEMBINA di Negeri Sembilan.Kat sini kami solat berjemaah,n then dengar la pulak talk ke-2 kali ni ciri-ciri nya adalah
  • Akidah yang Sejahtera
  • Ibadah yang betul
kat sini jgk la kami kenal ngn beberapa org pengerak pembina di seremban ni....bkn calang2 jgk orgnya...ada yg akan ke mesir,ada yg dah abis pelajarannya dari universiti melbourne australia,Doktor pakar pun ada jgk...mmg rasa kerdil je diri ni...huhuhu...
kat sini jgk kami ada slot bersama Doktor pakar tersebut..dia menyampaikan ceramah bertajuk SAYONARA JAHILIYAH...menarik..mcm2 yang aku dapat....
seterusnya kami ada sesi perkongsian dan pertukaran pengalaman....kami berkongsi pengalaman dengan pihak PEMBINA N9 ni...ape aktiviti yg dia buat,ape faktor2 yg PEMBINA N9 ni dapat dikenali oleh masyarakat setempat n juga jauh kedepan..dpt la jgk berkongsi beberapa pengalaman....rasa mcm dlm mesyuarat la pulak time tu.....hihihih kami jgk meminta beberapa pendapat drpd diorg mcm mane nk sebarkan dakwah ni kepada generasi2 belia ni..sbb tau je la kan sekarang ni mcm2 halangan yg ada mcm hiburan la terutama sekali....ssh nk tarik belia ke arah menyebarkan dakwah ni...hmmmm....seterusnya kami ada supper....wkt ni kami berjumpa lak ngn YDP PEMBINA N9 ni....berta'aruf la kami seketika...n bercerita la panjang lebar dalam satu halaqah besar...lepas dah abis tu sume...ape lagi kembara MImpi la kitaorg...masing2 dah letih...esoknya nk kena bangun pagi..so tido r ape lg...tp sempat lagi bergurau senda time nk tido...bising jgk pejabat tu....

Esoknya pulak seawal 6.00 pagi kot...kami menunaikan solat subuh berjemaah n kami ada talk 3 lak...kali ni ciri-ciri seorg muslim yg unggul ialah :
  • Fikiran yang berpengetahuaan
  • Mampu berusaha
Selepas talk tu kami tido sekejap( hehehehe)...pastu sarapan dulu ...pelahap roti canai dulu,pastu gi mandi n siap2 terus berangkat ke Hulu Langat....jutaan terima kasih aku tujukan kat ikhwah2 di N9...so kami bergerak ke pejabat PEMBINA Hulu Langat pulak..(^_^)..kat ctu kami disambut dengan mesra sekali...hmmm...dan disitu kami dgr sedikit pengisian drpd YDP ISMA Daerah Hulu Langat [ Ust Anuar Saleh satu batch ngn ust Ahmad sewkt di mesir dulu] kat situ jgk kami dpt byk info2 yg bermanfaat....Ust menceritakan pengalaman2 beliau kat Mesir selama 9 tahun di sana...harap2 lepas ni boleh la ketemu lagi ...kat situ jgk jmpe ikhwan yg boleh tahan jgk otaknya...kelakar jgk orgnya...kecoh seketika pejabat tu melayan gelagat2 masing2....

selepas Ke Hulu Langat, Kami ke Cyberjaya...yaaa, ini la yg aku nanti2kan....nk tgk rupa MMU cyber ni....mcm mane la gayanya yek...besar ke kecik ke sendat ke...sampai2 je kat situ....wahhhhhh...besarnya...mmg tak larat jalan kaki, paling kurang pun kena ada motor or basikal r...tp kalau nk jalan kaki boleh je..kami berhenti makan kat ctu dulu smbil tu aku,fain,aleep,acap,cfi gi ke bhgn hostel tuk settlekan pasal penginapan disitu..lepas makan & sume dah settle..so dengan menaiki burok @ 'dinosaur' (kereta ust ahmad)...abg Aizam & Abg Hamdan memperkenalkan satu2 bangunan di kampus cyberjaya tu dengan asrama lelaki,asram perempuan,FOM,FOE,Falkulti Creative Multimedia,GRAND HALL,Multi Purpose Hall & etc...mmg besar...menyebabkan yg tgk tu terpikir2 nk stay melaka ke nk duk ctu...kat situ sunyi je...lengang je...mmg bosan bg aku r....bg yg dah duduk kat situ aku tak tau la ape yg diorg buat utk hilangkan boring...hmmmm

Lepas gi Cyberjaya,kami ke Putrajaya tuk aktiviti seterusnya....hahaha....sampai di Putrajaya kami pergi ke Alamanda....(sume ni selepas kami solat jumaat di masjid ape yek lupa la namanya,tp ada tpt jual2 kat masjid tu,mkn2 n tgk org berniaga...hihihi..meniaga ape? haaa itu aku ngn kwn2 yg lain je tau...hahaha)Kami ke Alamanda tuk main BOWLING !!!...walaupun xdpt main ngn geng2 mira,tp kami dpt main kat sini...jgn mara..hahahha...mcm2 r jd kat situ...sakit perut tgk gaya kitorg main bowling kat ctu...terutamanya si acap...adui...ajar mcm mane pun mesti bola jatuh sepesen je....dan kembara bowling ni dimenangi oleh kumpulannnnn sifi(Abg Hamdan,aku,abg Naka,Hazri,Abg Abu)..!!! BAEK PUNYErrr....hahaha..habis match, ada talk ke 4 lak
ciri-ciri seterusnya ialah :
  • Kuat Tubuh Badan
  • Akhlak Yang Mantap
n then kami ke masjid Putrajaya utk solat maghrib berjemaah....kat situ bersambung lagi talk yg ke 5 yg last....ciri-ciri individu muslim yg unggul yg terakhir ialah
  • Mampu melawan nafsu
  • Berguna untuk orang lain
kat sini r kami berpisah ngn aleep dah...sbb mak dia amek kat masjid tu...jgn nangis leep...patutnya aku yg nangis, sbb korg sume yg tinggalkan aku seorg2 kat Melaka ni...ni tak...aku yg maintain ni ape cer....hahhahaha....so bertolak la kami ke Shah Alam....utk ke cawangan PEMBINA di sana....sampai disana,kami singgah ke umah Blanket(Abg Azreen),
kat situ kami kenal ikhwah2 yg jg menjalankan jalan dakwah....muda2 lagi...kat sana kami ada perlawanan Futsal...so kami pergi ke tpt main futsal, disitu Mat Top ada sekali...kerana dia gian sgt nk main, sanggup dtg dr Subang ke Shah Alam semata-mata nk main Futsal...
so perlawanan antara MELAKA VS SELANGOR pun diadakan...ada menang ada yg kalah....tp game yg last sekali geng Melaka Menang r....hahahha....so dah abis game kami ke rumah blanket semula tu cuci2 badan...lepas tu kami duduk dalam satu halaqah n mcm biasa r...time tu share pengalaman r...

So bila sume dah selesai...kami pun nk berangkat pulang.....masing2 dah penat...yg mula2 bising dalam 'dinosaur' ust ahmad, skang dah senyap dah....sume dah terpukang tido...zzzZZZ...tinggal driver je yg terjaga....sian abg Aizam kita....hahahh
nk wat cam ne kami syahid dlm medan peperangan dulu....hahhahah
Lastly kami sampai ke MMU MELAKA dlm kul 4.30 pg...huh...penat giler....so kami balik ke bilik masing2....ada yg tido,ada yg berjaga smpi ke pagi....overall mmg best...BEST GILER>>>>>>


p/s: terima kasih pada PEMBINA terutamanya abg Khir & Abg Naka kerana bg peluang tuk kami belajar sesuatu smbil berjalan-jalan...dan juga pada yg terlibat
gambar akan dipost kemudian...till then SEE YAA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...