Thursday, October 28, 2010

melepaskan 'Rindu'

Salam...
nak tulis sikit je...
sejak kebelakangan ni aku duk baca post2 lepas(nk ckp blog aku tmbh 1 widget baru..hahaha)...
tp bila dibaca balik post2 panjang aku dulu...
begitu busy kah aku sampai cam tu sekali...
aku x rasa ape sgt la time tu...
tp bila skang ni.....bila baca,
terkeluar persoalan "eh,busy mcm ni sekali ke?"
haha...layan je la....

so Isnin lepas,sesi melepaskan rindu terhadap peristiwa2 dulu terjadi tanpa disangka....
ada meeting silat wkt tu...datang r 'supporter' aku time aku presiden dulu...
Kak Ain & Najiah....mcm pelik je,aik tetbe je dtg...hahaha...
lagipun lama tak jumpa Kak Ain, Najiah ok2 je...so ramai yg saling 'rindu merindui' hahaha...
kami bergelak tawa jgk mcm time dulu2....
mereka2 ni la yg byk tolong aku time aku susah dulu...
byk gak program yg kami wat sekali....
kalau lah Kak Ada ada time tu,complete set....Armor(Kak Ain),Sayap Kiri(Kak Ada),Sayap Kanan(kak Najiah)...haha...boleh la jadi robot gayanyer....
kwn2 yg lain pun byk membantu...jgn la terasa lak...hehe
kebetulan Cikgu Zamir dtg meeting n willing nak belanja kami !!
waahhh....best2....mmg kebetulan

Wkt ni pun dapat berborak lama ngn Cikgu Zamir...dah lama jugak tak jumpa beliau...mcm2 dibualkan...seronok bila sume berkumpul...balik dgn puas hati ^_^

^_^


p/s: Lepas ni kena ke UM lak...tuk Tournament Silat....huhu,,,ni first time aku berkecimpung dlm bidang olahraga....kecut jgk perut aku ni....bebdk UM !! prepare...haha

Sunday, October 24, 2010

Diet Rasulullah

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

CARA MAKAN
* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.
* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.
*Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? Kesannya tidak dalam jangka pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.
* Dalam Al-Quran juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan tidak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air dalam peti sejuk/ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis alat percerna makanan).

Saturday, October 23, 2010

This is just the beginning...


Salam...
hurmmm...
hari yg dinanti telahpun diharungi...
tapi nasib kali ni tak berapa baik...
diuji ngn kegagalan....
melangkah ke dlm lab,terharu sbb dpt support drpd sume lec yg ada kat situ...
aku mcm tak sangka...
haha...tgh2 jawab,disapa oleh lecture yg mengajar course ni...
"mcm mane bleh jwb x?"...
"bagus,betul tu"...
siap ditolong 2 3 soalan...
tp apekan daya...still tak lepas...
Maybe utk sesape yg nak amek CEH ni...
jgn pandang benda ni remeh...
utk lulus Sijil ni,markah pass dia adalah 70% keatas...bkn 40 or 50....
means korg kena jawab dengan betul 105 drpd 150 soalan...
masa yg diberikana adalah 4 jam...so boleh bayangkan tahap soalannya...
1 soalan,menyebabkan aku fikir sampai 10-15 minit....
dan yg lulus pun tak ramai....tak smpi separuh pun yg lulus...yg mengejutkan aku...yg terer dlm bab2 hacking pun susah nk lulus...
boleh tuk retake exam ni,tp kena bayar la pulak...separuh drpd harga course ni...
mmg aku berfikir panjang pasal ni....ada sedikit perasaan takut tuk amek semula...
ape2 pun aku redha ngn ketentuan NYa...

balik2 gi singgah tgk bdk2 ni training silat....cuba tolong sikit council baru dlm bidang management....byk lagi kucar-kacir n tunggang-langgang....risau gak aku tgk...tp ape yg aku leh letakkan diorg ni sifat trust kat diorg ni...Insya Allah mereka2 ni boleh buat...aku pun dulu mula drpd kosong..bkn kosong,tp negetive lagi...sape2 yg guide aku tu tau cam ne aku try to deny sume2 input pasal kepimpinan ni....

lepas settle tu, ape lagi..balik check result la pulak...huhu...org lain dah tgk,aku je yg tahan nafsu nk tgk result tu...haha...so far,alhamdulilah....still ok walaupun ada sedikit penurunan....kecewa la sikit2....2 kali kecewa hari ni...haha...

Sume yg berlaku hari ni aku terima seadanya....dpt gak kata2 semangat drpd kwn aku yg amek CEH sekali ngn aku....betul ckp dia, jgn pandang sgt sijil tu walaupun penting....yg paling penting ilmu yg ko bljr tu...jgn sbb gagal ni terus berhenti nk belajar...keep explore n learn about this thing....teruskan belajar...

betul kata dia...THIS IS JUST THE BEGINNING,I will explore n learn more n more,this is a promise !!...setiap kecemerlangan datang drpd kegagalan sebelum ni...


p/s: bila anda sume belajar tuk menerima ketentuanNya dengan hati yg terbuka...semua kekecewaan tu berlalu dgn sekelip mata je...yg penting dah usaha,tawakal & berdoa....

Counting hours...

Salam...

hurmm...dah lama tak update blog ngn tulisan sendiri,
selalunya asyik forward je info yg aku rasa nak share...
ari ni sekadar update sikit jer...
setelah lebih kurang seminggu masuk ke SEM KE 2 tuk Tahun ke-2...
buat masa ni,sume subjek selamat diregister n dah belajar pun...
so far,sume ok...skrg baru belajar ape yg diapply dalam C.E.H(Certified Ethical Hacking) tu pun baru part2 mula tuk course tu..takpe atleast aku dh tau mane2 part yg kena concentrate...
btw,skrg tgh mengira masa...
esok aku ada exam lagi...
org duk tyer,"hah??!! exam ??!!"
haha...maybe pelik pasal hari jumaat ni baru kuar result sem lepas...
takkan dah ada exam kan...ramai terkezut...
bukan exam ape pun...just exam extra course yg aku amek(C.E.H)...amek sijil diMMU ni..
so,hari ni mcm2 soalan dituju,almaklum la result baru kuar...masing2 duk bertanya...
tp aku tak tgk lagi....kena tahan dulu tuk tak hilang fokus belajar tuk Exam esok...
sbb aku rasa result maybe tak bagus...takut2 nnt bila tgk,terus hilang mood nk study...
dah r CEH ni pun bukan senang...pening gak aku nk faham konsep nyer...
ape2 pun baca r soalan2 lepas...Lec ckp soalan dia keep kuar yg sama tp maybe 20% ubah sikit....80% sume sama...so dia bagi r cth2 soalan...
masalahnya soalan yg dia kasi dlm 573 soalan,tu baru 1 file,ada 3 file yg dia kasi yg lebih kurg sama byk soalannyer...huhu...yg masuk dlm exam 150 soalan...(x_X)...
pinau mata aku baca soalan2 nyer...huhu...takpe,usaha mane mampu...sini aku kongsi sikit soalan2 yg menarik perhatian aku...

While examining a log report you find out that an intrusion has been attempted by a machine
whose IP address is displayed as 3405906949. It looks to you like a decimal number. You
perform a ping 3405906949. Which of the following IP addresses will respond to the ping and
hence will likely be responsible for the the intrusion ?
A. 192.34.5.9
B. 10.0.3.4
C. 203.2.4.5
D. 199.23.43.4

>>ada cara nk tukar IP address 3405906949 kpd 203.2.4.5...menarik gak r...

John is the network administrator of XSECURITY systems. His network was
recently compromised. He analyzes the logfiles to investigate the attack.
Take a look at the following Linux logfile snippet. The hacker compromised and
"owned" a Linux machine. What is the hacker trying to accomplish here?

[root@apollo /]# rm rootkit.c
[root@apollo /]# [root@apollo /]# ps -aux | grep inetd ; ps -aux | grep portmap ;
rm/sbin/portmap ; rm /tmp/h ; rm /usr/sbin/rpc.portmap ; rm -rf .bash* ; rm -
rf/root/.bash_history ; rm - rf /usr/sbin/namedps -aux | grep inetd ; ps -aux | grep
portmap ; rm /sbin/por359 ? 00:00:00 inetd 359 ? 00:00:00 inetd
rm: cannot remove `/tmp/h': No such file or directory
rm: cannot remove `/usr/sbin/rpc.portmap': No such file or directory
[root@apollo /]# ps -aux | grep portmap
[root@apollo /]# [root@apollo /]# ps -aux | grep inetd ; ps -aux | grep portmap ; rm
/sbin/portmap ;
rm /tmp/h ; rm /usr/sbin/rpc.portmap ; rm -rf .bash* ; rm -rf /root/.bash_history ;
rm - rf /usr/sbin/namedps -aux | grep inetd ; ps -aux | grep portmap ; rm
/sbin/por359 ? 00:00:00 inetd
rm: cannot remove `/sbin/portmap': No such file or directory
rm: cannot remove `/tmp/h': No such file or directory
>rm: cannot remove `/usr/sbin/rpc.portmap': No such file or directory
[root@apollo /]# rm: cannot remove `/sbin/portmap': No such file or directory

A. The hacker is planting a rootkit
B. The hacker is trying to cover his tracks
C. The hacker is running a buffer overflow exploit to lock down the system
D. The hacker is attempting to compromise more machines on the network

>> tgk code dia...tak ke pinau mata...

Travis works primarily from home as a medical transcriptions.
He just bought a brand new Dual Core Pentium Computer with over 3 GB of RAM.
He uses voice recognition software is processor intensive, which is why he bought
the new computer. Travis frequently has to get on the Internet to do research on
what he is working on. After about two months of working on his new computer, he
notices that it is not running nearly as fast as it used to.
Travis uses antivirus software, anti-spyware software and always keeps the
computer up-to-date with Microsoft patches.
After another month of working on the computer, Travis computer is even more
noticeable slow. Every once in awhile, Travis also notices a window or two pop-up
on his screen, but they quickly disappear. He has seen these windows show up, even
when he has not been on the Internet. Travis is really worried about his computer
because he spent a lot of money on it and he depends on it to work. Travis scans his
through Windows Explorer and check out the file system, folder by folder to see if
there is anything he can find. He spends over four hours pouring over the files and
folders and can't find anything but before he gives up, he notices that his computer
only has about 10 GB of free space available. Since has drive is a 200 GB hard drive,
Travis thinks this is very odd.
Travis downloads Space Monger and adds up the sizes for all the folders and files on
his computer. According to his calculations, he should have around 150 GB of free
space. What is mostly likely the cause of Travi's problems?

A. Travis's Computer is infected with stealth kernel level rootkit
B. Travi's Computer is infected with Stealth Torjan Virus
C. Travis's Computer is infected with Self-Replication Worm that fills the hard disk
space
D. Logic Bomb's triggered at random times creating hidden data consuming junk files

>>ni soalan yg paling menarik perhatian aku...ni penerangan bg jwpn dia :-

Explanation: A rootkit can take full control of a system. A rootkit's only purpose is
to hide files, network connections, memory addresses, or registry entries from other
programs used by system administrators to detect intended or unintended special
privilege accesses to the computer resources


ok la setakat tu je nk share...badan pun penat + sengal...3 hari berturut-turut training tuk silat olahraga....lebam sana,sakit sini....adat r tu...ape2 pun tunggu je la esok....exam +result...huhu
TILL THEN,SEE YAA ^_^

Thursday, October 21, 2010

Asal usul Kentut

Salam...haa...ni smbungan perihal kentut drpd post sebelum ni...
tp ni lebih kepada pengetahuan am tuk anda2 semua...

1. Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus.
Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara diaserap oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen.. Propors masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak kerana tubuhnya tidak sempat menyerap oksigen.

3. Kenapa kentut berbau busuk?
Bau kentut kerana kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua bahan ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut & makin busuklah kentut anda.. Telur & daging mempunyai peranan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang-kacang berperanan dalam memproduksi volume kentut bukan dalam kebusukannya.

4.Kenapa kentut menimbulkan bunyi?
Kerana adanya vibrasi lubang `anus` saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi bergantung pada kecepatan gas.

5. Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak berbunyi?
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil dan hangat dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudiannya menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly)

6. Berapa banyak kentut diproduksi sehari?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas? Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar `anus` lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang mempunyai tekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar `anus`. Dalam perjalanan ke arah `anus` gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, kerana bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.

8. Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
Bergantung kepada kondisi udara, seperti kelembaban, suhu, kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'. Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang. Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa detik, bererti ianya mengalami pengcernaan di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, kereta, konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan berlegar dalam waktu yang agak lama sampai akhirnya diserap dinding.

9. Apakah setiap orang kentut?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggal pun orang masih boleh kentut.

10. Betulkah lelaki kentut lebih kerap daripada perempuan?
Tidak ada kaitannya dengan gender... Kalau benar, bererti perempuan menahan kentutnya & apabla mahu kentut, banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.

11. Saat apa biasanya orang kentut?
Pagi hari di toilet yang disebut "morning thunder". Kalau resonansinya bagus, boleh didengar di seluruh penjuru rumah.

12. Mengapa makan kekacang menyebabkan banyak kentut?
Kekacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. Gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika sampai di usus, bakteria di usus berpesta & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

13. Selain makanan, apa lagi penyebab kentut?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum `soft drink`, naik pesawat udara (kerana tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang?
Tidak... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

15. Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?
Bukan.. tetapi diserap oleh darah, bukan hilang kerana bocor.. Tapi bermigrasi ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga.. Jadi bukan lenyap, tapi hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar?
Boleh saja. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru kerana kandungan unsur hidrogen.

17. Bolehkah menyalakan mancis dengan kentut?
Jangan mengada-ada. .. konsistensinya lain.. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulakan pembakaran.

18. Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?
Kerana anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging). Daging kaya dengan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak, lebih lama, lebih kuat bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

20. Apakah warna kentut?
Tidak berwarna.

21. Apakah kentut itu asid atau neutral?
Asid, kerana mengandung karbondioksisa (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).

22. Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?
Planet Venus sudah banyak mengandungi sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana tidak ada kesannya.

Tuesday, October 19, 2010

20 Jenis Kentut


Ada antara jenis orang yang suka kentut yang selalu kita dengar tapi ada jugak yang kita tak pernah dengar. Ada 20 jenis orang sebenarnya. yang suka kentut. Banyak tu..Adakah anda tergolong dalam 20 orang di bawah ni??. Antara jenis-jenis orang yang suka kentut seperti berikut:


1. Orang TIDAK JUJUR: Orang yang kalau kentut lalu menyalahkan orang lain.

2. Orang BANGANG: Orang yang menahan kentutnya sampai berjam-jam sampai kena buasir.

3. Orang BERWAWASAN LUAS: Orang yang tahu bila harus kentut.

4. Orang SENGSARA: Orang yang ingin kentut tapi tidak boleh kentut.

5. Orang MISTERIUS: Orang yang kalau kentut, tapi tiada siapa yang tahu.

6. Orang GUGUP: Orang yang tiba-tiba menahan kentutnya bila tiba masa nak kentut.

7. Orang yang PERCAYA DIRI SENDIRI: Orang yang selalu mengira kalau kentutnya bau harum.

8. Orang SADIS: Orang yang kalau kentut di tempatnya terus dikibaskan baunya ke tempat orang lain.

9. Orang PEMALU: Orang yang kalau kentut tidak bunyi tapi lalu merasa malu sendiri sehingga merah muka walaupun orang lain tidak tahu.

10. Orang yang STRATEGIK: Orang yang menyembunyikan kentutnya dengan tertawa terbahak-bahak biar orang lain tidak dengar.

11. Orang BODOH: Orang yang kalau bila habis kentut lalu menghirup nafas untuk mengganti kentutnya yang keluar.

12.Orang PELIK: Orang yang kalau kentut di keluarkan sikit-sikit,sampai bunyi "tit-tit-tit".

13. Orang SOMBONG: Orang yang sering mencium kentutnya sendiri.

14. Orang RAMAH: Orang yang senang mencium kentut orang lain.

15. Orang yang tidak suka BERGAUL: Orang yang kalau kentut sambil sembunyi di bawah katil atau pun dalam almari.

16. Orang AKUATIK: Orang yang kalau kentut di dalam air sampai bunyi "blukbluk3"

17. Orang ATLETIK: Orang yang kalau kentut sambil mengeluarkan tenaga dalaman atau pun sambil berlari pecut.

18. Orang JUJUR: Orang yang mengaku kalau habis kentut.

19. Orang PINTAR: Orang yang boleh meneka bau kentut orang lain.

20. Orang MALANG: Orang yang nak kentut tapi terkeluar taik sekali.Buwekkk!!


credit to : http://zuarxpdc.blogspot.com/


p/s : tunggukan sambungan nyer...huhu

Sunday, October 17, 2010

10 Tabiat Rosakkan Otak

Salam,sedikit info ingin dikongsi,

1.Tidak mengambil sarapan pagi

Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah
akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi
pada
otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan
Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok
Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan
boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer' atau 'Nyanyuk!'.

4. Penggunaan gula yang berlebihan
Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein
dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara
Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.Pencemaran
udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan
otak.

6. Terlebih tidur
Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang
boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur
Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak
karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada
otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang
sihat.
Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

9. Kurang berimiginasi
Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifa n otak menurun.

10. Jarang berfikir
Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu,
perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak
kita.

Saturday, October 16, 2010

Rahsia BUDU terbongkar


Budu merupakan makanan traditional Kelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.

Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab [[diarrhoea| cirit (diarrhoea)] , penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.


Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin) , asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin) . Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.

Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.

Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.

Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.

Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia ), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.

Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.


p/s : so jom r pakat makan budu ramai2....huhu...

credit to : Gempak.org

Wednesday, October 13, 2010

MUET Speaking Test


Salam...

hurmm...alhamdulilah...syukur...
ari ni dah selesai satu task...
iaitu...MUET SPEAKING TEST !!!!
haha...gembira tak terkata sebab dah lepas...
bab2 berckp omputih yg aku lemah ni....
tapi ape2 pun redah je...CHALLENGE !!!
Seawal 5.30 pg aku dah mula terjaga...riso punyer pasal...
tp sambung balik tido tuk menenangkan diri....haha..
so dipendekkan citer 7.30pg aku dah terpacak kat CDP Meeting Room...
agak terkejut bila datang2 aku tgk,sume pompuan...
"aik,aku seorg laki ke??"... gerun la gak pasal sume cina n india...
biasa r diorg ni kan dah biasa speaking English...dah jadi rutin..
macam aku ni,haram r nak cakap omputih...huhuhu...
tak pe,aku gagahkan diri gak....buat2 muka cool...walaupun hati ni dah kecut + kerut...huhu
so bila disuruh masuk ke bilik kuarantin,tgk2 aku seorg je laki melayu,n 2 org lagi laki cina...
waahhh...ni mmg nisbah 1 : 5 ni...dan aku LELAKI MELAYU TERAKHIR kat situ...wahahah...
mmg terakhir pun pasal angka giliran aku yg ke 20...


sini nak citer kasi clear....Speaking ni ada 2 session...Session 1 & Session 2...so aku dpt session 1 => 7.30 pg....Session 2 => 11.00 pg....so sebelum test bermula,kami duduk dalam bilik Kuarantin...kapasiti - 20 org...duduk pulak ikut angka giliran...tgk pd akhir no tu,anda tau anda keberapa....mcm aku,aku yg ke - 20...maknanya aku org last....!! adoi...terpaksa tunggu giliran...Speaking test ni dibahagi kepada 4 org tiap2 test....so mcm aku,aku punyer group adalah yg bernombor 17(Candidate A),18(Candidate B),19(Candidate C) & 20(Candidate D)...setiap group akan masuk tiap2 setengah jam...so leh bayangkan la sampai 2 jam aku tunggu tuk smpi masa aku...bosan giler duk dalam tu...tak leh gi mana2(dah berapa kali aku wat gaya CHALLENGE tuk hilangkan bosan n takut, hahah)....berdebar gak bila tgk makin sikit org dalam bilik kuarantin tu...tepat kul 10 pg,akhirnya,tiba la giliran aku....

Dalam tu,kami kena letakkan barang2 kami dalam satu kotak,bawak IC n Slip MUET sekali n letak atas meja....so bermula la test kami....sebelum duduk lagi aku dah tgk soklan yg mereka letak atas meja...wahh lega bila tgk soalan tu...pasal aku tgk dalam sample2 paper MUET,cam susah je....so,kami diberi masa 1 MINIT tuk BACA SOALAN sekali imbas....soalan aku tuk bahagian A adalah,FRIEND MOTIVATE PERSON TO SUCCESS IN ACADEMIC LESSON..
so,selepas baca,kami diberi 2 MINIT tuk sediakan idea,rangka or ape2 la....abis je 2 MINIT tu,bermula la perbentangan tiap2 candidate..Candidate A nampk macam gugup...bila dia sebut isi dia,lama kelamaan dia mcm hilang confiden ngn isi dia n senyap....she keep repeated same point...but it's ok,she tried...Candidate B pulak present,yang ni lebih confiden n fluent sekali...dia dapat point yg strong..dia cakap sampai abis masa...tiba masa utk Candidate C lak...she also ok in speaking but in last minute,She out of idea...She kept silent for awhile...lepas tu dia cakap balik tp dah start sangkut2 sampai la abis masa....lastly,tiba la masa aku.....aku punyer point pun strong...aku just gunakan pengalaman aku selama ni tuk bercakap dengan sume...tp aku agak susah tuk cakap english lancar...point tu dah ada n strong giler...tp slek kat cara penyampaian lak...siap tersasul bahasa melayu lagi...tak leh bla tul....hahaha...

Selepas aku,abis la Task A....seterusnya Task B-Discuss which point is the best point to MOTIVATE PERSON TO SUCCESS IN ACADEMIC LESSON (a) Individual (b) Parents / guardians (c) Lectures/ tutors (d) Friends

last sekali kena came out with some conclusion....mane point yang terbaik...so kami bincang...aku lead the discussion....ni antara tips2 la...kita try start dulu discussion...sbb kalu tak lead,kita jadi senyap je dalam tu...so just ckp je "ok,lets start our discussion,what are ur opinion Candidate A/B/C..."kat sini part yg seronok....kita just berbincang je...macam meeting biasa2...kalu yg selalu berprogram tu,mcm meeting program la...tyer pasal progress tugas2...sama je macam ni...tukar sikit je...so berbincang la kami...kalu kita tak nak stand ngn point yg kita dapat pun takpe...kita ckp la kita setuju ngn candidate mane...kalu nak stand ngn point kita just go for it...aku pun cam tu...Point aku n Point candidate B agak strong...so point kami byk dibincangkan...tp aku try stand ngn point aku yg kawan byk tolong kita dalam pelajaran...tp apekan daya...3-3 candidate pompuan kot...mereka lebih kepada family....tp still kawan2 pun diorg sokong...tp bincang punyer bincang...masa dah tamat rupanya...so kami kena la conclude ape yg kami bincang...kami putuskan bahawa ibubapa mainkan peranan penting...aku pun setuju sebenarnya...xde masalah pun...2-2 point boleh diterima pakai...

Lastly,habis la test kami...tak sedar pun part discussion tu dah abis...korg just borak2 sebenarnya cuma dalam bahasa Inggeris....mula2 aku pun rasa susah...tp ok r...walaupun aku xde r byk ckp mane,cuma point aku je yg diorg ni setuju tapi it's fun...

huhuhu...satu pengalaman yg CHALLENGE !!! hahaha..TILL THEN,SEE YAA


p/s: dah terpengaruh ngn pengisian dalam Kem YTM..

Nak tau petua2 untuk hadapi Exam MUET?? Link dibawah sedikit sebanyak akan membantu anda.

Nak Lulus Cemerlang Dalam Exam MUET? Klik Sini!

Panduan Lulus Cemerlang MUET! Klik Disini!

Monday, October 11, 2010

Kem YTM (8-10 Oct)

CHALLENGE!!!

Salam...

semalam,baru sampai drpd Kem YTM utk budak2 Second & Third year Degree...
kali ni tempat masih sama macam dulu kat Lembah Azween,Hulu Langat Selangor..
bila tunggu bas tu,aku dah expect mmg sikit je yg datang...
kem2 mcm ni ramai org malas nak dtg...mcm aku,alang2 dah dekat ngn MUET,layan je r..
lagipun aku dah pernah pergi tempat tu n aku tau ape aktiviti yg bleh buat kat situ...
one of it adalah water confident...datang semata-mata nak main air je...hahaha...
kalau waktu alpha dulu aktivitinya lebih kepada fizikal...start malam first day tu dah mula aktiviti2 fizikal...ari sabtu tu lak drpd pagi sampai la ke malam....so kepenatan tu mmg terasa la...best r,lg2 aku mmg suka aktiviti yg lasak2 cuma tak suka ada time limit2 bila nk berkumpul...haha
dan aku expect macam tu jugak tuk sekarang....

rupa-rupanya jangkaan aku meleset.....so aku rasa mcm malas2 sikit r nk involve...kalu aktiviti lasak,kita n group kita je...tp bila ada ceramah or talk ni....kena selalu menonjolkan diri kat depan...menda tu yg aku nk elak sebenarnya...tp lama kelamaan aku just follow the flow of the program,tak leh la kita nk ikut cara kita je....must adapt ngn suasana gak....

sekali imbas mula2,aku tgk program ni ibarat meletakkan mindset kepada bakal2 pekerja tuk bekerja n menguntungkan syarikat(part Energy=money)....tp bila direnung-renungkan tu part of strategy tuk menaikkan syarikat so ape la salahnya...mereka ada hak pasal dah invest duit tuk para2 scholar ni....

setelah 1 malam berlalu,masuk keesokkan harinya...aku mula nampak byk input yg diberi,bukan la brainwash semata-mata...input2 yg diberi boleh diapply mana2...dalam kem ni banyak mengajar erti TEAM WORK ...macam jugak dlm kartun Wonder Pet(What gonna work?? TEAM WORK!!)..kat kem ni gak,kita kena belajar drpd kesilapan or terima kesilapan yg kita dah buat...jgn tuju kpd org lain...yg paling terkesan pada aku adalah slogan NO Failure,Wrong Result & CHANGE STRATEGY....sbb benda ni selalu kena pada aku...walau mcm mane pun aku usaha tp resultnya sama...dah macam2 strategi dah aku guna...tp berkait la pulak ngn slogan I know I can be Better...tp kita kena kuat seperti MENTAL WORRIOR ...bila dihitung balik sume slogan2 dlm poster di kem tersebut mempunyai kaitan seluruhnya...aktiviti dalam kem pun tak mengantuk walaupun asalnya aku rasa cam annoying jer...tu tu la cara2 penceramah nak tarik perhatian pelajar2...it's ok sbb bendanya mmg fun...

Scholars Batch aku...

kat kem ni gak aku bertambah lagi kenal sape aku walaupun aku tau dh sebelum ni...waktu kuliah subuh...haha...nampak sangat yg aku ni takde keyakinan diri...waktu soklan Ust pasal dimana tempat Nabi Muhammad dibesarkan...member sebelah jawab Damsyik...jauh dlm sudut hati ni aku tau baginda dibesarkan di Mekah dan selama 13 tahun baginda membentuk peribadi muslim di situ,10 tahun pula baginda berdakwah di Madinah....tp bila turn aku ditanya,aku just anggukkan kepala tanda aku ikut ape org sebelah ckp...lepas tu baru rasa confiden yg aku wat tu salah...haha..nmpk yg aku ni masih was-was ngn ape yg aku belajar...nauzubillah...dari dulu sampai sekarang aku masih tak dpt membina sifat yakin pada diri...masih gagal part tu...


ni saat yg aku suka...saat dimana kita menghargai kwn2 kita...mmg aku tunggu benda ni...
ni berlaku lepas sesi sedih(Big Heart)..aku boleh suka2 waktu tu...sbb tgk gelagat abg tu wat suasana sedih...sebenarnya aku dah lali ngn sesi cam ni...selalu sgt buat...even yg task tuk parent tu,aku just msg je..tu pun mak aku tak percaya siap riso lg,pasal dia tau anak dia bkn jenis mcm ni...haha pada wkt tu aku nk share gak ape yg aku dh wat zaman2 kegelapan dulu...tp rasanya aku just simpan tuk aku la...doa2kan la moga terbuka hati tuk aku cerita pada semua pd kem akan dtg...sbb aku pasti mmg byk pengajaran...n maybe ada yg tak sangka bila aku cerita kisah2 dulu...

ape2 pun,aku enjoy this camp...tp sebenarnya aku byk menyendiri...haha...paling best part water confident !!! sebab dapat main air!! haha...berkenalan ngn kawan2 baru pun tu salah satu benda yg best gak...

Sesi bersama ngn Prof Izzi,aku perasan,ada persamaan antara cara dia n cara aku...tau la nama dekat2 nak sama kan...haha...Renung2kan dan selamat beramal !!


ni la pengalaman pertama kami budak2 melaka wkt nk otw ke kem....dalam perjalanan,tayar bas kami pecah !! tergendala la perjalanan kami...konklusinya kami datang paling lambat...haha

Thursday, October 07, 2010

Destinasi Bajet Kami => Pulau Tioman

Salam...
huaaaa *happy*

anda pernah tgk rancangan Destinasi Bajet tak kat TV3...
dimana pengacaranya just diberi RM300 tuk melancong dimana-mana tempat selama 3Hari 2Mlm..kalu anda tgk,lagi senang faham....kami(aku,Fain & Apis) menyahut cabaran tu gak...hahaha....
kebetulan kami baru abis Final Exam...dan hujung minggu ni ada kem YTM lak,lepas tu ada MUET lak...so gap nyer tak begitu best la..jadi kami pun merancang tuk melancong !! mmg tiap2 sem pun kami buat....so kali ni destinasi yg kami pilih adalah PULAU TIOMAN...tempat yg mmg aku idam-idamkan nak pergi sejak form 4 lagi...dulu ada merancang pergi dgn ahli2 homeroom kat MRSM dulu sbb dekat,x jauh Muadzam Shah ngn Pulau Tioman...lebih kurg 3 jam je...tp apekan daya....byk procedure lak...maklum la budak sekolah lagi wkt tu...tp skrg..kami ber-3 nekad tuk pergi...nak merasa duduk kat pulau...mula-mula kami dah jadi was2 nak gi sbb budget yg kami estimate mencecah RM500...wau...mmg x r nk gi...tp bila diselidik2 balik...boleh dipotong sikit2....so bila disurvey beberapa tempat...tertarik pada satu iklan ni...try call...alhamdulilah tempatnyer murah....so ape lagi...rangka balik budget,n lastly kami setuju nak pergi...kerana budget kami baru ni tak mencecah RM300 pun...so keesokan harinya terus plan molek2...Fain & Apis gi beli tiket ke Mersing tuk 3 org sambil2 gi kenduri kawin akak kat Taman Buaya(kenal wkt kami organize Explore Race IU)...aku lak gi Mydin beli makanan sambil2 uruskan urusan lain...

::Melaka ke Mersing::

Sume berjalan lancar...Hari Isnin pagi kami meminta jasa baik Abg Aizam tuk hantar kami ke MC....terima kasih bang...tu mmg tempat sesuai tuk Berbulan Madu...huhu..
so kami bertolak ke Mersing tepat kul 8.00pg...perjalanan mengambil masa 4 jam lebey....sesampai disana bagaikan hilang arah...mane taknyer kami tak tau mane Jetty tuk naik feri...so bertanya la org kat situ...dekat je,tak jauh la bagi org muda...ada la dalam 15/20 minit berjalan kaki...tp kami bersyukur sbb ada abang ni baik tuk tolong hantarkan kami ke jeti...senang keje kami walaupun mulanya nilai kepercayaan tu kurang ckit...maklum la mcm2 bleh jadi bila ada tempat asing ni....


::setiba kami di Jeti Feri & naik Feri::

sesampai di Jeti,kami disapa oleh seorg pak cik kat kaunter Tiket Feri...peramah orgnyer...disitu kami beli tiket feri pergi dan balik...(RM 70)...so tunggu la kami tuk naik feri seterusnya...yg sebelum ni dah terlepas...kena la tunggu sampai 4 jam gitu...boring gak rasanya ditambah ngn hujan lebat,rasa tak sedap hati je..takut2 esoknya hujan jgk...pukul 4.30 ptg,kami naik la ferry kami...huhuhu bersama-sama pelancong drpd pelbagai negara...mereka pun seperti kami,tak tau ape2...terasa seperti jauh lak mengembara...haha...
perjalanan drpd Mersing ke Tioman mengambil masa 2 jam 15 minit dgn menaiki Ferry...mmg seksa la kpd yg MABUK LAUT...hahahaha...


Ferry ni ada beberapa perhentian...ada 5 perhentian(Kg.Genting, Kg.Paya, Kg.Tekek, Kg.Ayer Batang, Kg.Salang)...tempat kami adalah last sekali...SALANG,tempat paling dekat sekali dgn pulau2 yg ada coral...sampai disana dalam pukul 7 mlm,dgn hujan nyer...redah la...mencari gak mane la chalet kami..dgr kata hujung sekali ..tp mlm,tak nmpk sgt...nasib baik la ada abg Hafiz yg sambut kami kat situ...baik orgnyer...dia pun mmg tinggal dekat situ..buat bisness MASSAGE...so sape2 nk berurut,bleh la jumpa dia...Full body - RM 60,Half body - Rm 30....hehe
sesampai kami kat chalet,ape lagi rehat2 r kejap,wkt tu masih hujan..overall bilik yg kami dpt still kira ok pada kami...utk org lain xtau r...dah nama pun nak bajet kan...so kena terima la ape yg dpt...

::ni la bilik kami di ELLA PLACE,1 hari RM 40,paling murah kat situ::

bila rehat2,kami perasan heater takde..alamak,cam ne nak masak n bancuh ape yg kami bwk khas drpd Melaka ni...huhu..so takpe la,kami jejalan dulu la malam ni..mencari ilham cam ne nk selesaikan masalah ni...kebetulan abg Hafiz ajak kami borak2 ngn diorg...berborak lama la kami ngn dia...rupanya dia pun bkn org drpd pulau tu...baru 1 tahun berkerja kat Pulau Tioman...sebelum ni kerja massage kat tempat lain...byk jugak yg dia citer menyebabkan kami berfikir 2 kali tuk pergi snorkeling keesokkan harinyer & kisah mistik pun turut diceritakan..dah r baru lalu tempat situ sebelum jumpa dia...hahaha...kecut masing2...kami pun turut citer yg kami nak heater or air panas...bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal..!! diorang ada water heater,diorg tak guna lak tu,so kasi kami pinjam...mmg baik la Abg Hafiz n Kak Su ni...so leh la kami bancuh maggi !! hahaha..sambil menunggu air panas siap,kami jalankan aktiviti kami pada waktu malam kebetulan hujan pun dah berenti...NIGHT WALK @TIOMAN..berjalan-jalan melihat suasana malam,terutama di jeti,walaupun malam,still bleh nampak ikan2 berenang dibawah cahaya lampu...tak sabar tuk tunggu esok...balik je,kami tibai maggi n then terus tido !! haha..tak sabar punyer pasal...

Hari Ke-2

tepat pukul 6.00 pagi,kami dah bangun tuk menjalankan aktiviti seterusnya...buka2 je pintu,terus nampak keadaan pulau dengan jelas..!!! mmg lawa!! semalam tak nmpk pasal gelap + hujan...airnya sgt la jernih,kami turun drpd chalet n lihat suasana yg indah tu...kebetulan chalet kami menghadap laut n tempat matahari terbenam...macam tak percaya kami dah sampai sini...ape lagi,snap2 la dulu....sebelum nak gi snorkeling....

::ni la chalet kami...strategic kan tempat nye?? bertuah sungguh::


::ni baru pemandangan depan chalet::

Then kami pergi cari mane pusat or harga snorkeling yg paling ok...masing2 ada kelebihan & kekurangan...last2 kami pilih seorg pakcik ni,pakcik TERRY namanya...baik jgk org nyer...kami pilih Round Island(pergi ke 6 tempat keliling pulau) = RM100...start utk gi keliling pulau pukul 10.30 pg,jadi baru pukul 8.00 lebey,ape lagi bersiar-siar la lagi...siang2 ni baru jelas pemandangan...berjalan-jalan la kami di jetty lagi...Ya Allah,tu je mampu katakan...dari atas bleh nampak jelas coral kat dasar n sume jenis ikan2...nampak la jugak sotong berenang2...jarang dpt tgk live gitu...huhu...




Tepat pukul 10.30 pg,kami bertolak ke tiap2 pulau...kat sini kami berkenalan ngn Abg Omar n seorg tourist drpd German...mereka naik bot sekali ngn kami...First place adalah Pulau Juara..kat sini kami start snorkeling...huhu...still tgh nk biasakan ngn mask snorkeling...so main gitu2 je...lagipun kat situ mmg x byk sgt coral n ikan...ni la kali pertama aku berenang di tempat yg dalam...excited dowh...tp ada takut2 ckit....selesai kat situ kami ke tempat Air terjun...kat sini pun best..air nyer sejuk(sama je ngn air terjun tpt lain) tp best sbb orgnya baru panas engin nk berenang..hahaha...



seterusnya kami ke satu pulau ni,pulau Teluk, tempat nya mmg tercantik sekali !! dan kami mmg tak percaya yg kami berenang rasanya hampir 10 kaki dalam or maybe lebih...sgt2 cantik dan banyak ikan...kat sini pengalaman tak leh lupa...seronok sakan tgk coral,tak perasan aku hanyut jauh drpd tpt boat...wah...struggle giler aku berenang nak sampai dekat2 ngn boat...letih siot...bagi ikan makan kat situ pun salah satu pengalaman yg best gak...duk gigit2 tangan,kami bagi makan roti yg kami bawak siap2 drpd umah...Apepun pulau ni mmg kami tak leh lupa r...

Seterusnya kami ke kg.Air Batang(ABC)...sini kami singgah makan....kat sini r kami first time rasa nasi Ayam terbaik sekali !!!!!!!! serius sedap,sampai skrg rasa nak makan lagi nasi tu..tak penah rasa nasi Ayam sesedap ni kat tempat2 lain sebelum ni....Destinasi kami seterusnya ke Marine Park,kat sini tempat bagi ikan makan je...xde coral...so lempar la roti,datang berkerumun ikan2 makan...so kami duduk sekejap je....

tempat seterusnya adalah MONKEY BAY...kat sini la tempat yg banyak batu karang...seriusly sini pun lawa...kat sini dia punyer ombak tak kuat,airnya tenang jer,so aku memberanikan diri tuk berenang ke tengah2 laut...sepanjang aku ke tengah tu,aku nmpk bentuk dasar tu,drpd cetek ke dalam...sampai ke tempat yang dalam tu,aku tengok Ya Allah,indah sungguh ciptaan tuhan...sedar2 mmg aku jauh ketengah...aku dikelilingi batu2 karang yg lawa,ikan2 yg besar...lihat ikan2 makan lumut2 di batu karang....ditambah pulak dengan sinaran matahari yg terik menjadikan suasana dalam air tu terang...kat situ gak aku rasa nak sujud syukur sbb dapat berpeluang tgk keadaan ni...aku tengok puas2..pusing sana pusing sini...bila dah puas,aku balik ke tebing...susah gak nak sampai tebing walaupun air tenang...betul la nak jadi perenang ni stamina kena kuat,baik kaki mahupun tangan....sini la tempat paling puas hati !! silap aku tak sewa Fin,kalu tak senang sikit aku nk berenang....

so,diringkaskan citer aktiviti snorkeling kami berakhir pukul 5.30 ptg...so balik,kami rehat2 selesai solat sume,kami bersantai ditepi pantai sambil melihat matahari terbenam ditambah ngn roti kosong...masyuk !!..hahaha

::santai::
::sempat tgk tourists buat batik sendiri::

Pada malam harinya kami gi la beli ole-ole tuk diri sendiri n makan2 kat situ...boleh tahan la....

Hari Ke-3

pagi seawal pukul 7 pg kami pergi lagi jalan2 di tepi pantai...kali ni aktiviti kami JUNGLE TREKKING...kami pergi hanya ber-3...tanpa org yg guide...baru la rasa cam ne bila org sesat dalam hutan...takde arah tujuan hanya berpandukan tiang elektrik kat dlm hutan tu je(ikut apa yg abg Hafiz ckp)...kat dlm hutan tu dah ada beberapa penanda tuk guide sape2 masuk hutan...panjat bukit dalam 10 minit Fain & Apis dah pancit...sedar2 kami dah duduk jauh tinggi kat atas...hahaha...last2 decide tuk turun balik...tak kisah la merasa gak masuk Hutan kan...kalu teruskan jungle trekking kami,boleh tembus kat kampung lain tau...hehehe...

::Jungle Trekking::

lepas jungle treking,kami mandi manda kat pantai tu...pasirnya putih & sejuk,air nyer lebih jernih drpd tempat chalet kami....kelam kabut gak r nk checkout sbb dgr kata ferry kul 9.30pg gak...tgk2 kul 10.30pg rupanya...so kami tunggu la kat situ...sambil2 tunggu tu bagi la ikan2 kat situ makan...bertuah jugak kami sebab kebetulan nampak PENYU berenang kat situ...tp tak leh nak tangkap gambar,agak jauh ckit...jumpa penyu live beb!! bertuah sungguh...!!

panjang pulak aku berkarya...hahaha...nak kongsi ape yg aku alami...Pulau Tioman merupakan salah satu tempat yg berbaloi tuk dikunjungi....Pulau Tiomankan one of most beautiful place...so mmg betul terbukti...pergi jauh2 wat ape...yg dekat pun ada..heh heh heh...bila dikira-kira balik..mmg bajet kami lebih kurang RM300 ...so in the nut of shell,kami ber-3 PUAS HATI !! ^_^

KAMI BER-3 suda sampai,anda bila lagi?? wahaha...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...