Tuesday, April 24, 2012

Garis Masa Nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w

Salam...

satu benda menarik tuk dikongsi..

Credit kepada yang design timeline ni..sgt2 membantu...

Tuesday, April 17, 2012

Faci


Salam..
Hurm..
Lama gak tak update kan...
Hajat nak update minggu lepas..
Tp tetbe lak takde connection ternet...
Terpaksa la tangguhkan...

Sedar tak sedar dah nak abis dh sem ni..
Program ProKam 3 pun dh selesai minggu lps..
Begitu gak program Career Fair TM..
Pengalaman kedua-dua program ni mmg tak leh lupa...
Lagi2 program jadi faci tuk prokam ni...

1 pengalaman yg byk mengajar aku yg masih org lain diluar sana lebih teruk nasib mereka berbanding kita...kita patut bersyukur dgn keadaan kita skrg...tak perlu merungut atau ape2 la...
Aku terpilih tuk jadi faci STB(Sekolah Setia Bakti)..kalu kat melaka tu tau la ni sekolah ape...lebih kpd budak juvenil..mula2 aku rasa boleh ke aku get along dgn bdk2 ni...boleh masuk ngn diorg ke...
Alhamdulilah..setelah berprogram dgn mereka 2 hari 1 mlm....jelas yang mereka bukannya teruk yg disangka...diorg baik sangat...sporting2 belaka..
Aku tak nak citer byk pasal STB ni..biar aku n mereka je yang tahu...

Kepada masyarakat diluar sana...beri la peluang kepada mereka ni...
Mereka hilang rasa keyakinan diri bila berada di dunia luar...org ramai terus cop mereka ‘budak pusat’..dan cara pandangan org kepada mereka sgt lain...tolong buang semua tanggapan tu...mereka berhak mempunyai peluang ke-2...

Sebenarnya mereka ni mempunyai visi yg lebih jelas berbanding budak2 baya mereka yang lain...diorg tahu ape yg diorg nak & ape yg diorg nak buat lepas abis study...even aku sendiri takde perancangan seperti mereka... tapi hanya peluang tuk mereka sahaja yg tertutup...tiba masa tuk buka peluang tuk mereka ...bagi mereka peluang tuk terokai dunia luar dan tunjukkan kepada semua bakat yg mereka ada...

Btw, Terima kasih gak kepada P-qah sbb jadi co-faci aku...hehe...dpt backup ape2 yg patut...lagi2 part BI...hahaha...terima kasih byk2...best dpt berkerjasama dgn anda...

Are-dy,Ayu,Belly,Aseng,Demut,Melvin,Mira,Fitri,Ella,Garfield,Kicap,Oyie,


p/s: aku rindukan senyuman2 gembira mereka...sampai terbawa-bawa dlm mimpi...impikan setiap ahli kumpulan Ben 10 tu berjaya dlm hidup masing2...Abg doakan semoga semua ahli kumpulan Ben 10 berjaya...Amin~

Friday, April 06, 2012

Induction Facilitator

Salam...

hurmm..
update seterusnya..
sedikit la pasal induction faci ni...
aktiviti aku buka sem...
week 1...
aku lak extend cuti smpi ke week 1..
agak penat r disitu..dari kampung ke hometown ke melaka..
n then sampai ke melaka ptg tu straight ke induction camp tu..
penat tu ada r..mana x nyer sepjg perjalanan,tuan empunya bdn yg jd driver..
dari kelantan smpi la ke melaka...

xpe la,nak join Prokam punyer pasal..
kena la join camp ni..
sbb kem ni ibarat kursus tuk jadi facilitator la..
tp short course...
nak lagi mantap kena la gi Training Of Faci (TOF) 1,2 & 3...
disini dpt kenal ramai org baru...

expectation aku mula2,ramai la bdk2 yg join DT Kedah aritu join kem ni...
tgk2 xramai pun..ramai budak2 yg baru...
xpenah tgk pun mukanya...terasa diri ni dh tua dh...
semua boleh kata bdk2 foundation/freshie...
kita ni pulak budak final year...hahaha...jadi janggal sikit...

xpe la..kenal member2 baru ape la salahnya kan...
overall aktiviti2 yg bagus...
penjagaan masa yg mantap...
bukan senang sbnrnya kita nk kawal masa program supaya x delay..
kerjasama 2 pihak mmg kena seiring...

Paling xleh lupa...
kalau ditanya pada semua peserta...
for sure la waktu Simulasi Faci...
macam2 bakat lakonan keluar...
hahaha...mmg xleh lupa..aku punyer kena,bagi aku simple je..
org2 lain tu...part aku yg lakonkan...hahaha..jgn ckp la..
jadi hantu The Ring,Shuffle mcm LMFAO, Fasha letih fasha nk sandar,gangster ler...
mcm2 la...tu belum peserta2 lain..
pun sama gempak gak lakonan2 tuk kena kan org..hahaha...best2 !
Apepun thx to my group faci - Bob & Khaleez sbb ajar kami sume berkaitan ngn facilitator ni...
thx juga kpd UPG sbb bagi peluang tuk join kem ni....


p/s: sbnrnya aku dh join TOF UPG time foundation dulu tp skjp je...ada la igt point2 yg diajar oleh faci2...hihihi.

Saat2 kami tgh berakit !! Kumpulan 1 !!
Yeahhh !! group champion...group 1 & 3... nice !!
Bakal Faci Prokam 3 !!!



Monday, April 02, 2012

Desa Tercinta Kedah Part 2

Salam...

waaaahhh...
lama giler aku xupdate blog...
dh dekat sebulan kot...
busy sikit...kekdg bila ada masa,malas nk update..

huhu
insya allah,aku cuba update ape aktiviti yg telah lepas...
kali ni..
terasa nk update pasal DT Kedah...
part ke-2..

walaupun event ni dh 1 bulan lebih berlalu,
tapi update je la kan..
kalau post sebelum ni update pasal aku n geng2 dt ke sekolah merbok pusat...

kali ni update hari2 selebihnya pulak..
antaranya,pada hari ke-4 kami mengadakan aktiviti gotong royong sekampung..
so,pagi2 kami berkumpul kat tempat biasa...
part sini mmg diuji r..pasal baru abis program malam kebudayaan mlm sebelumnya..
ramai gak la yg "terlajak" perahu kan...hahaha...
so tuk gotong-royong,aku tolong bersihkan surau dekat kampung tu..
ikut je arahan Pak Teh(ketua kg), tukar karpet surau ngn karpet baru...
berkerja la kami,duk sapu sana,duk sapu sini...*tu sume tugas Syima POKOK & Ain Zainal..
 kami tukang kerat2 karpet je ler...

gmbr ni mengingatkan aku peristiwa bersejarah dlm hidup aku..sbb xpenah aku tgk gaya yg si kwn aku ni buat..haha..makin berterabur daun2...muka lak konfiden bin yakin je...mmg xleh bla !
Duk pikir camno nk tukar balance karpet ni...mcm nk susun strategi perang je aku tgk gayanyer..

Lepas abis gotong royong, kami ada la induction,or briefing pasal ape yg kami perlu buat tuk esoknya...
sbb ada antara peserta2 DT ni terpilih tuk ke MRSM & SBP di kwsn berdekatan...
jadi fasilitator la senang ckp..kecut2 la sikit perut aku..pasal kena jadi faci tuk budak2 cerdik..
takut diorg cepat boring or ape2 la...so tengah2 briefing tu..
terkejut aku sbb budak2 sekolah rendah merbok pusat dtg ke tempat kami...
1 kelas pulak tu...budak2 ni murid2 yg kami ajar diorg selama 2 hari kat sana...
terharu siot...sume pakat2 naik basikal gi ke kampung Hilir...
malang time tu,kebykan drpd kami tgh ada briefing..
so diorg terpaksa tunggu lama...ada yg 2 3 org gi tpt lain...
kesian diorg..aku pun hilang fokus time induction tu...xsanggup nk tgk diorg tunggu smpi bosan...

abis je induction,kami layan r diorg...mmg blur r nk layan diorg cam ne...sume naik main ngn abg2 n akak2 dia je...yg paling best bila diorg igt trademark or cheers yg aku ajar kat diorg...n ada gak game2 yg aku n geng2 lain ajar,diorg duk nyanyi2 lagi..katanya sedap...hahaha...
disebabkan kami kesuntukan masa,sbb lepas briefing tu,kami ada persiapan tuk forum perdana lak malam tu..aku as komiti konpem2 la ada keje..so nk layan diorg smpi la maghrib..mmg tak terbuat la kerja weh...
so kami ajak diorg ke kedai la..belanja diorg...pastu pujuk diorg balik...hurm...tu je la caranya...

sampai ler ke 1 kedai yg dekat2 situ..bdk2 ni tunjukkan..tgk la ape yg ada..mujur la ada ais krim yg 20sen 1 tu..tp diorg demand nk daging burger !! byk cantik muka diorg ni...kopak r duit kami ni oii...hish..nasib baik mak cik situ back up kitaorg..
Sebelum balik,snap gambar bersama2 dulu~~ serius la,abg rindu korg la bila tgk gmbr2 ni balik..anda sume comel2....

 Malam tu Forum Perdana...ok la overall...berkisar tentang kekeluargaan...
kat situ jumpe balik bdk2 ni..ada sesetengah yg dtg...nama "Abg Silat" melekat kat aku..huhu...

Keesokan paginya,seawal 7.00 pg kami berkumpul tuk ke MRSM & SBP..
tuk aku,aku terpilih ke SBP...
mula2,aku heran gak asal aku dpt SBP??
Dan mula2,aku rasa mcm "alamak,payah la mcm ni,aku xtau suasana life SBP mcm mana,kalu dpt MRSM,senang la sikit.."
 takpe la...redha je la...Pada hari tu, tu la hari pertama aku menjadi faci...
berdebar gak..berpartnerkan Atika Sofia,salah seorg Hicom DT...
so nk bawa berbincang ngn dia tuk bdk2 ni agak ssh,pasal dia terlalu sibuk..
aku kalau tgk org sibuk,aku xkan tegur..xnak ggu org tu..
so agak kurang chemistry disitu...tp disitu la aku kena adapt n belajar...
xde hal la sume tu...gpun,dia budak Faci Team..so suppose aku xyah riso...huhu..

Sampai je di sana...terus dibahagikan ke group2 yg ditetapkan...
 So kami mulakan sesi LDK kami...objektif sebenar just nak tau kecenderungan mereka
lepas SPM...overall,aku rasa tuk kumpulan aku, ok la...
Tapi personal opinion aku...
aku gagal tuk conduct kumpulan aku...hurm...still byk kena belajar...mcm mana nk lead dlm LDK...
ada la compang camping dia..mungkin org xnmpk,tp aku sendiri nampak...
takpe...atleast aku dpt pengalaman...thx to my "1st partner" sbb backup aku & aku pun belajar drpd dia...
Harap2 budak2 SBP tu berjaya lepas SPM nnt & dpt penuhi impian2 mereka tuk akan dtg...

Kumpulan aku~~ huhu...thx to Atika Sofia & adik2 semua...walaupun skjp je,tp satu titik tolak tuk aku belajar sesuatu yg baru...
Barisan2 faci kat SBP
Yahhhh !!! SBP Rocks !!!
Faci pun ROCKS !!!

 Habis je program ni,
balik,ptgnyer pulak kami mempersiapkan diri tuk Majlis Penutupnya pulak malam tu...
penat kowt...tak henti2 kena wat keje...lagi2 bahagian Teknikal..
Angkat barang je keje...Petang tu jugak kami adakan sukaneka kat kampung tu...
walaupun mula2 hujan...mana yg boleh buat indoor,kami buat indoor...
macam2 lagu dipasang,macam2 ragam boleh nmpk..
budak2 kg seronok bermain sukaneka...
Malam tu majlis penutup..Alhamdulilah semua berjalan lancar...

Tuk Hari terakhir,
Kami adakan kenduri sekampung...
tp time ni,aku,Fain,Apis & Safiq minta kebenaran tuk luangkan masa bersama dgn Ayah angkat~~
Ye la..sepjg program tak berkesempatan tuk berjalan ngn dia...
gpun kami beberapa kali tunda janji sebabkan terlalu byk kerja kat dewan...
so masa tu,kami manfaatkan bersama ngn Ayah angkat kami tuk berjalan tpt2 yg menarik kat situ..
antaranya...bermandi manda kat air terjun !! huhu..
sambil mandi-manda tu kami makan laksa buatan tgn ayah angkat..
mmg umppp !! sedap giler...paling terasa r kuahnyer...
ngn sejuk air kat situ...mmg syiiiook !!

 Antara kenangan2 kami disaat akhir..kecewa sikit,dekat akhir2 baru la dpt spend masa ngn ayah angkat..tp better ada drpd xde kan...^_^ p/s: sorry ayah sbb pinggan tu...hurmmm salah saya...huhuhhu

Begitu la akhirnya program DT Kedah....masing2 punya pengalaman masing2...
apepun tercapai jugak hasrat aku sebelum grad tuk join DT...
Ni salah satu wishlist aku time aku beta year lg...
kali ni baru berpeluang tuk join...
overall 1 program yg best..byk dedahkan kita mcm2 benda...
Congratz pada UPG organize program ni dgn jayanya..
lagi2 pada tuan direkter,Kak Ekin kita & Hicom2 nyer...^_^...

p/s:

comel x?? hadiah drpd salah seorg murid kat Sekolah Ren Merbok Pusat...aku baru buka hadiah ni..lama giler aku simpan...terharu kot masa dpt hadiah ni.,mcm xsangka,rasa mcm dia salah org jer time bg hadiah ni...aku igt yg adik tu bercita-cita nak jadi pramugari...huhu..unik !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...