Sunday, March 28, 2010

Kami Peniaga berhemah..!! haha


Salam...

alhamdulilah...baru balik drpd buat 'bisness'...!!

senang kata menolong dlm jualan di gerai...bersempena Hari Keluarga Petronas....
pada pukul 5.30 ptg...aku & abg Khir bertolak dari Melawis 6 ke Dewan Seri Negeri...
mengambil 'VIP' yg kena menghadapi IVAQ.. iaitulah Fain,Apih & Aleep....
then bertolak la kami ke tempat mereka di sekitar Alor Gajah....
dalam 6 lebey sampai la kami ke tempat engineer2 Petronas bekerja....besar tempatnya...
kat situ ada padang yang luas...disitulah tempat dimana Hari Keluarga diadakan...
dari jauh nampak tempat main Paintball,Flying Fox & litar Go-kart...!!ape la aktiviti2 yg ada kat situ..? kami tak dpt tgk pasal dtg ptg dah...sume dah abis dah...mesti best....tapi anak2 Petronas la kot yg dpt merasa...huhu...so teruslah kami ke Gerai 15 ...disitulah tempat kami bakal bertugas....

huhu...sampai2 kami dah diajar oleh Abang Amru cara2 nak buat Chocolate Shake,Strawberry Shake,Vanila Shake, Nescafe panas,Nescafe Sejuk,Milo Ice,Milo panas, air susu Kambing,Teh ais,teh panas,Teh tarik.....so drpd sume menu yg saya sebut...anda sume dpt tau la..booth kami ni jual minuman kebykannya...mcm kedai Kak Intan jgk la...haha...cuma kena bancuh directly...xde bancuh siap2..walaupun ada yg mcm kita dah biasa buat..mcm milo,teh,nescafe...tapi smpi situ,kena tau gak 'syllabus' empunya gerai gak...mane leh nak wat ikut suka je... agak excited la bila dgr sume2 ni....lama dah x menjual beli ni..kali terakhir aku time form 5 dulu...buat jualan tuk Homeroom...jual air soya...

haaa...cara2 nak wat Chocolate Shake..sesi tutorial bermula...

isi susu coklat sikit....nama pun Milk Shake cuma perisa Cokolat...hehe...

haaa....siap ada picagari lagi..nak cucuk sape?? haha...xde la just tuk amek perisa strawberry..."kandungan yg perlu diisi dalam ramuan hanyalah beberapa titik saje...so kena guna method ni"kata Prof Amru **rekaan semata-mata...

Sesi Eksperimen telah pun bermula.....Apis..bertungkus lumus menyiapkan Milk Shakenyer...Fainnyer tak sempat nak snap...

tekun sungguh Aleep memahami step2 ni....time Milk Shake dah siap ni...."Owh mcm tu,baru ku tahu...rupanya part shake dia tu yg penting....kena shake ngn badan2 sekali ikut...satu badan bergetar...kena buat ni...xyah beli kerusi Ogawa..!! hehe" ujar Aleep...

Alhamdulilah...mmg seronok...dapat pengalaman baru....kekdg tu time buat air tu...terfikir dalam otak...ok tak aku buat ni...tawar ke ..manis ke....pekat sgt ke teh ni....tanya abg yg tolg kat gerai 15 jgk.."abg,byk ni ok x?".."lepas ni kena letak susu kan?".."lepas ni letak ape lak yek, haaa letak...bla2"---> itulah soklan2 yg bermain di mulut2 kami ni..kekdg tu setakat teh n milo je pun...tapi punyer la concern pasal pelanggan....mcm2 terpikir...puas ke hati pelanggan tu?nnt ada dia komplen ke?..
kalau la kita umpamakan situasi ni ngn diri kita dengan Allah....ada ke kita riso ngn amal ibadat kita utk 'customer' kita akhirat nnt....cukup ke amalan kita..? puas hati ke Dia dgn amal ibadat kita..?
'customer' ni nak menilai 'hasil bancuhan air' kita ni....adakah Dia berpuas hati setelah menilai/minum 'hasil bancuhan' kita tuh?**hanyalah analogi pengarang sahaja mungkin ada tersilap sini sana...

masa yang paling kelam kabut ckit bila dekat2 maghrib...dalam area 7.30 - 8.30 mlm..time tu la customer ramai....kejap2 ada order...kejap2 ada nak tu ada nak ni...nasib baik la ada banyak tangan...boleh la agih2 mane part yg nak kena buat...smpi tak de ruang dah kat tpt meja menyediakan air2 tu...huhu...tapi ape2 pun seronok sgt....tak sangka lak bleh dpt sambutan mcm tu....ada gak sempat kami rasa eksperimen2 sendiri..tapi sekejap2 je la...campur tu sikit...masuk mulut sedap gak....yg tak leh bla...abg Abu, mentang2 la kami kena wat keje...saje je mintak benda takde dlm senarai...duit dia...so kami perkenankanlah hajatnyer nak susu kambing shake...siot tul....bila siap...kami pakat2 rasa...best gak...pappp!! tambah dalam senarai menu..!! hahaha...gitu la....

gerai kami...time tgh tunggu tukar shift...!! lama tul budak ni gi solat....haih...

Aleep ngn strawberry shakenyer...!!! shake it 3x..!!

mengemas time.....!! laku2...

Fain tgh tarik pelanggan ni...haha...deal2..@_@

yeah!!! Strawberry Shake !! jual ek pakcik ^_^....[sempat lagi pandang kamera aku]..

tutup kedai suda....

selesai suda....

Sambil2 tutup gerai...layan bekas peserta Raja Lawak 1 mengacarakan majlis penutup Hari Keluarga ni....macam2 org dia menyamar....penuh energetic....nak tunggu Band Hujan perform lambat la pulak....apepun...mlm tu dipenuhi ngn engineer Petronas...ngn uniform kuningnyer...walaupun tgh bertugas...ada lagi ambil peluang singgah kat situ....hehe...makan2 je ...ye la,nak stay up kan...perlukan tenaga...hehe...

hurm...ape pun Tahniah buat Abg Amru..yang berpenat lelah buat sume ni..tak terlupa jugak pada abg2 yang lain...walaupun dlm waktu bekerja..tp sempat gak turun padang tuk join kat situ...tak jauh mane pun...pasal2 majoriti Abg2 ni pun kerja kat situ gak..hihihi...ape2 pun...hasil jual beli ni akan diberikan kepada orang yang memerlukan seperti saudara kita di Palestin nuh....inilah usaha kami yg termampu buat masa ni...kami tak mampu nak berjihad dgn kamu sume disana...Tahniah buat kalian...dan kami disini mendapat pengalaman baru...huhu..

p/s: sedar2 aku dah kira wat CyberP dah ni...hahaha.....

Saturday, March 27, 2010

Minggu ni!!

Salam...

hurmmm

tepat kul 8 td...habis suda bebanan tuk minggu ni...
ape pun ....yg aku dpt rumuskan..
minggu ni merupakan minggu yg serabut buat aku huhu...
mmg serabut....tak tau kenapa....
bermula ngn hari isnin...dpt dari panggilan dari rumah Temerloh...
dpt berita buruk....moyang ku,jatuh sakit nun di Kelantan sana...
dgr nada suara mak aku yg agak2 mcm sayup je wkt menyampaikan berita ni kpd ku...dgr citer sume family nk balik ke Kelantan tuk tgk keadaan beliau...aku yg kat sini hanya mampu menunggu berita drpd family aku je...
sebenarnya aku tak sanggup nk tgk dia sakit kali ke-2...kali pertama dulu merupakan ujian terbesar buat beliau....sakit akibat kena perbuatan org...aku pohon la kpd pembaca diluar sana...buanglah perasaan hasad dengki dalam diri masing2...jgn la akibat Phd(Perasaan Hasad Dengki) tu seseorg insan terseksa...sekadar berkongsi pengalaman....doakan moga2 moyangku sihat..amin...

kemudian pada hari rabu...waaaa...presentation physical security.....sangat la hancussss...!!!
hanya hati je yg tau mcm mane frustnya bila disuruh stop terus presentation ....baru present separuh jalan....jadi pengajaran kpd kami la...kat sini aku nmpk pentingnya seorang leader yg bertanggungjawab...kalu leadernya amek remeh temeh je ..walaupun benda kecil...so akibatnya sume anak buah yg jd mangsa...bukan senang tuk jadi seorg leader yg berkaliber...natijahnya...subjek ni walaupun senang,aku kena struggle sgt2 tuk final nnt...memandangkan coursework berkemungkinan aku rasa rendah...midterm aku tuk subjek ni pun aku rasa hancur gak...so estimate awal2...rancang strategi seterusnya...

pada malamnya ada meeting Presiden Council ....agenda yg dibawa adalah MMU Award~~ wah...nak masuk percalonan ke? hahaha....jgn harap la...tak payah r...even tuk pemimpin or kelab....tak layak mane pun...so aku wat mcm biasa je la...buat buduh sudaaahh...kang kalu terpilih,banyak keje lak...sian ke org2 yg berkenaan...terutama tuk S/U,Vice Pres & Bendahari ...huhu...jgn riso...aku takkan membebankan anda semua...korang pun byk keje nak kena siapkan dulu...utamakan tu dulu...pada yg FYP,wat FYP leklok...jgn stress2...kalu stress,jom gi jejalan seantero dunia...hahaha...pada yg gi McD tu..haih..tak reti nak ajak org sini ke...huhu..nak gi gak..!![jauh dah merepek ni..gurauan semata-mata]

Hari jumaat lak...huhu..tiba la hari dinanti-nantikan..Quiz Cyber Law & midterm Data Structure(pukul 7-8 mlm...)
beberapa jam sebelum tu...keserabutan berlaku disitu..haha..tak tau la knp...mungkin gelabah kot...maklum la...Data Structure ni susah gak...programmingnya tahap ape ntah...dah jauh detailnya....aku cuba tuk faham...tp mmg susah,bila buat midterm..mula la..mcm biasa r.."eh2 ni soklan aku dah baca td..tp ape yek ayat dia".."ala..code ni..aku ada igt td..apasal blank lak"<-- benda2 cam ni la yg selalu jd..haih... tu belum masuk Cyber law lagi...hahah...aku baca note2 cyber law mcm aku baca buku bahasa cina....tak paham langsung...bukan tak paham ape yg nak dibawa...tp ntah...baca tak masuk kot...mcm umpamanya anda baca buku bahasa cina....adakah sbb bahasa inggeris?? hurm maybe gak...almaklum la...tak terer sgt bhsa omputih ni..uhuhu...

ape yg boleh dikatakan...biarla sumenya pergi....yg lalu biarkan berlalu..mane yg bagus amek sbg tauladan...yg tak bagus,nak wat lagi pun xpe...kasi serik lagi,tuk kali ke-3 supaya lepas ni x wat dah tuk kali ke-4...hehe..merepek2...

minggu akan dtg..lebih byk cabaran...assignment perlu disiapkan...kali ni pedih sikit la..pasal kena wat 1 group 2 org...tp aku xjmpe partner....so maybe wat seorg r nnt..parah2...programming beb....tp sume benda kena harungi jgk..walaupun susah mane pun... hurm..dr td duk citer pasal duniawi....akhirat lak cam ne...dah prepare ke..?amalan mcm mane?'CGPA' dah pass ke tuk masuk alam seterusnya?? sekadar persoalan tuk muhasabah diri yg selalu lagha ni...


p/s: SELAMAT HARI LAHIR BUAT SI ADIK KEMBAR KU..!!!DAH 10 TAHUN DAH KORANG...HAHA...HADIAH?? NANTI2 DULU...KANG KALU BELI DIA MULA LA SURUH BELI TU BELI NI...OWWWOOOH..BANYAK CANTIK...


pp/s: i wish i could have study partner...huhuhu..tgk kwn2,best gak ada partner dlm study....ye r..selalu seorg2 jer..kalu tak paham ,sampai bila2 la tak paham...ada partner leh la discuss sikit2..

Wednesday, March 24, 2010

Israel Terus Angkuh !!

WASHINGTON 23 Mac - Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu semalam berkata, negara Yahudi itu tidak akan menyerahkan Baitulmaqdis kepada penduduk Palestin, sebaliknya akan menjadikan bandar suci itu sebagai ibu negaranya.

"Baitulmaqdis bukan kawasan penempatan (haram) Yahudi tetapi merupakan ibu negara Israel," kata beliau semasa berucap kepada pertubuhan pelobi pro-Israel, Jawatankuasa Hal Ehwal Awam Amerika-Israel (AIPAC) di Washington, semalam.

Netanyahu dalam lawatan beliau ke sini tidak menunjukkan tanda mahu berkompromi dan merapatkan jurang perselisihan faham dengan Washington, menjelang pertemuan sukar dengan Presiden Barack Obama hari ini.

"Orang Yahudi membangunkan Baitulmaqdis 3,000 tahun lalu dan orang Yahudi membangunkan Baitulmaqdis hari ini. Baitulmaqdis bukan kawasan penempatan Yahudi tetapi ibu negara kami," ujar beliau lagi.

Perdana Menteri itu mendakwa beliau hanya meneruskan dasar-dasar semua kerajaan Yahudi sejak 1967, apabila Israel memenangi perang dengan jiran-jiran negara Arab lalu menawan timur Baitulmaqdis yang kemudian dijadikan sebagai sebahagian wilayahnya.

Kenyataan Netanyahu mendapat tepukan gemuruh daripada 7,500 anggota perwakilan pada persidangan tahunan AIPAC, tetapi dikecam oleh penunjuk perasaan yang turut hadir di Pusat Konvensyen Washington.

Pengumuman Israel pada 9 Mac lalu mengenai rancangan untuk membina 1,600 rumah baru di timur Baitulmaqdis yang majoriti penduduknya Arab mencetuskan kutukan AS.

Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton berkata, rancangan itu menjejaskan rundingan damai Israel-Palestin yang baru dipersetujui.

Palestin mengancam untuk menarik diri daripada rundingan tidak langsung yang diusahakan oleh Washington sejak berbulan-bulan lalu selepas Palestin menolak rundingan terus dengan Israel disebabkan kegiatan pembinaan penempatan Yahudi. - AFP


Sumber : Utusan online.


p/s: 'mereka' makin berani...

Sunday, March 21, 2010

Ku mohon keselamatan & kesihatan mereka di Kelantan sana....

cepat sembuh ye mok....risau jugak ni bila dgr berita tak brp baik ni....


KASBEM(mode keletihan)



Salam...

hurm Hari ni telah diadakan KASBEM....

alhamdulilah semua berjalan lancar ....hurm...letih...kenapa?
sebabnya...lepas je abis midterm ke-3...otak pun dah agak2 letih sebab dah di tekan selama 3 hari berturut-turut....tiba la aku, Hazri dan Abg Abu buat kerja tuk KASBEM ni lak tuk esoknya(kami ditugaskan sebagai urusetia tuk program ni)...sediakan score board ...lakar kat Kertas Manila...igtkan sikit...byk jugak rupanya...amik ko duk lakar2...sedar2 dah pun pukul 5 pagi....hui...tak tido wat menda alah ni...seorang dah pun 'syahid' awal2...seorg tu tak biasa tak tido...yg aku?....biasa je...dah jadi biasa bila sehari sebelum program tak tido....wat preparation tuk esok...bagi aku normal la wat2 program ni...menda ni la yg selalu kena.....walaupun dah biasa...otak dah pun letih...tambah ngn ni lak...hurm...tau2 je la...tambah r letihnya..tapi wat dunno suda...kalu asyik fikir2 letih,mmg letih r jadinya...so merapek2 r sikit tgh2 malam...hilang la sikit letihnyer...nyanyi2 ker kan...huhu

tapi malangnya..sampai pagi pun benda ni tak siap lagi...kelam kabut jadinya...terigt lak time IU explore race..lebey kurang gak...tapi last2 siap jgk..cuma kelam kabut sikit jer...
Tempat peserta2 berkumpul adalah di UTeM kampus Induk...pergh besar siot kampusnya...lawa2 bangunan kat situ...jakon sikit...almaklumla tak penah2 jejakkan kaki kat UTeM tu.....

Sesi pendaftaran

Peserta-peserta...muka innocent belaka....

kami,urusetia....membantu ape2 yang patut...

Peserta-peserta belia drpd berlainan IPT mendengar ucapan pengarah program...

so...lepas taklimat, kami pergi ke tempat masing2.....bagi muslimin...pergi ke Kompleks Sukan & Belia manakala muslimat Kompleks Sukan UTeM saje....so bermula la sport2 yg berkenaan...bagi muslimin, sport yg dipertandingkan adalah Bola Tampar,Futsal & Takraw....
waktu ni jugak aku terpaksa jadi bidan terjun tuk mengantikan tempat kosong tuk kumpulan Bola Tampar Aidil..kerana ada 2 org tarik diri..so masuk aku cukup2 6 org....sambil2 jadi urusetia...kena jadi peserta jugak...tp mujur tugas aku kat bhgn urusetia tak berat mane pun..bleh r join team tu....tak kisah la...layan la...padahal aku pun tak brp reti sgt main...tau main sikit2 jer....BANZAI..!!! haha tapi mmg pengalaman tak leh lupa la...tak training ape2 pun pakai masuk je bertanding...mmg psycho....mane taknyer ada 5 team...4 team tu sume ada jersy sendiri...siap ada coach masing2...mmg wakil U betul la...yg team kami...sempoi giler dah la 6 org je(patutnye 10) pastu pakaian tak de r jersy2 ni..haha...diorg mmg expert giler r....mmg pyshco tgk teknik2 time diorg warm up...pergh...kecut perut aku.....

Tapi kami redah je...yang terer main dlm group kami hanya seorg je...NiK Zarizi...yg lain reti sikit....time lawan diorg...mmg sah r kami kena bantai...mmg sayur r gua cakap lu...hahaha...nampak sgt diorg tak kuar full power...duk main2 gitu jer....sekejap je abis game...mane taknyer tiap kali service mmg terus dpt mata..takde balas membalas...haha...kami gelak je main dlm tu...malu pun ada...tp ape2 pun....mmg serius pyshco giler...dlm kepala otak tu mmg ckp "kalah dah ni" tu je..haha mmg beza la ngn kami...bagai langit ke-7 ngn teras dalam bumi agaknya jurang kami ngn sume team kat situ.....mmg layan je r...mcm2 perasaan ada wkt tu....diorg main mcm lawan SUKMA dah..kami main mcm ape ntah...haha...mane tak nyer...Diorg training hari2..tiap2 petang...kita mane ada...diorg majoriti melayu..so Bola Tampar mmg ramai r melayu...kita ni lain drpd diorg....dominant sukan kat MMU ni kebyknnya cina..yg kita kuasai pun just beberapa sport je...bila tgk team lain main...dlm kepala pikir.."bestnya ada geng mcm ni...aku kat sini xde r semeriah mcm ni"...tp kwn2 d MMU still the best utk aku...^_^...tak lupa juga di MRSM,MAAHAD,SMA...sume la sng....

gambar2 Bola Tampar..byk tak clear sbb sume sentiasa bergerak....susah r sikit nk tgkp gmbr..

Utk Futsal lak rasanya berjalan ngn lancar sekali.....takde ape2 problem...cuma maybe time nk setup la kelam kabut cikit....dari segi game ...tak de ape2 masalah...smooth je..n Futsal la game yg paling cepat habis....aku jadi urusetia di sini...duk tgk diorg rebat bola tu...kuat tul kaki2 korg...korang tendang buah tembikai ke hari2 ? sampai kuat kaki tu...sekali kedeboom!! kedebaam!!...hebat2...passing pun lawa....bagus2....

Game Pertama utk Gelanggang A & B...

Para Penonton & juga para Pemain

Pihak2 Urusetia...

Satu lagi sport adalah Sepak Takraw...mmg menarik....best tgk bebdk ni lipat sana lipat ni...dulu pernah gak try main Sepak Takraw...ternyata best...sbb ada lipat2 tu r...cuma kaki tu kena adjust sikit r kasi timbang lawa sikit...huhu.....game final dia seronok....mmg ada fight la antara 2 team ni...ada beberapa shot yg aku snap....cuba mendptkan gambar yang paling smart sekali...tp apekan daya..kamera handphone je...tp bg aku lawa gak gmbr ni..huhu

ketua urusetia tuk Sepak Takraw...tau pun pening jadi ketua urusetia....
Tekong mari..!!!

Nah!! Amik Ko !!...aku kasi...

YEah!!

Gambar yg pd aku paling smart ...part kaki sentuh bola tu penting tu...nilai kesenian dia tu...punyer r byk kali snap...baru la dpt


ape2 pun...abis KASBEM ni pada ptg hari....letihnya tu terasa....sejak dari semalam,semalam n semalam lagi ....huuu..
hurmmm....sampai2 umah...dah kena gi meeting MAC lak kul 8 mlm...haih..letih2....nasib baik sekejap je....

Ok la...mata pun dah kuyu..mau tido...Esok mau siapkan assignment Physical Security lak..=.=..

p/s: maaf kerana tak dpt hantar wakil Silat Gayong utk ke Simposium Mahasiswa...x sempat nak carikan wakil kerana kebuzian dgn midterm2....maaf...harap2 program berjalan lancar...

Saturday, March 20, 2010

Berakhir tuk minggu ni...

Salam..

berdasarkan post sebelum ni [ '-_-!!']

huhu...minggu yang agak serabai sikit...

mane taknyer 3 midterm berderet...mengalahkan Final jer...

hurmmm..sanggup balik awak dari cuti midterm awal...semata-mata nak prepare tuk ari2 ni...

tapi...kita hanya merancang...yang menentukan hanyalah Allah...balik2 je ke Melawis 6...penyakit resdung aku masih melekat kat hidung..sekalanya berlaku time kat umah Temerloh jer....sgt tak selesa...sampai darah2 ape cer....huhu..biar la...buat dunno suda...skang dah elok...bila dah elok...dtg la pulak demam..ye r..cuaca tak menentu kan...tak leh nk wat ape....tak selesa lagi...last2 studynyer sikit jer....

tapi cuba la selagi boleh...ada masa byk lagikan waktu tu...

penyeksaan nyer bermula pada hari selasa...huhuhu...esoknyer tu dgr ada Quiz Machine Architecture & Midterm Physical Security...wah....2 sekali...machine..!! Quiz...adui...aku tak nak peristiwa pd Quiz 1 berlaku lagi..bak kata Adnan Sempit "I don't want banana fruit two times..!!" hahaha.....gigih mengulangkaji machine sampai physical Security tak diambil berat sgt..pasal sudah khatam time cuti midterm tu...last2 esoknyer(rabu)...Quiz cancel tunda minggu depan...what!! redha je la....kena fokus Physical Security yg 3 jam lagi sebelum midterm....haih...
jadi time midterm tu....habis sume yg dibaca lupa...senang citer kurang memuaslah wkt tu...sadis2....terigt lak peribahasa "Yang dikejar tak dapat,yang dikendong berciciran" tp ni bkn kira berciciran dah ni....ni dah kira berterrabur lintang pukang dah...

tak pe la...teruskan lah tuk perjuangan midterm ke-2...Cyber Law....time ni la demam yg aku kebah dulu sekejap...datang balik....wahhh...cabaran2.....tak mengadap buku pun...byk tido ada la...rehatkan diri...kalu nghadap buku pun...otak dah tepu pun....tapi nasib baik la midterm Cyber law ni special..sbb ape? sbb dia open book test..tp lg sedap panggil open 'toyol' test a.k.a midterm yg bleh bawa 'toyol' bertauliah.... nak tau kenapa? cuba tgk gambar ni...
ni adalah sehelai kertas kecik yg telah diberi oleh lecturer kami dalam 2 minggu sebelum midterm....kertas tu dah ada nama kita...so tugas kami...tulis la ape yg kami nk tulis kat kertas ni ,notes2 cyber law ke defination2 ke ikut la ape2 pasal cyber law kat situ..dan chpter yg masuk midterm adalah dari chapter 1 - 5 shj...so..bertungkus lumus la aku kuarkan isi yg mane2 patut n gigih mengkecilkan tulisan aku tuk memuatkan dalam 'toyol kecik' ni...huhu..dan pada tarikh yg ditentukan oleh lecturer,kami submit balik kat lec...n beliau akan letak pada meja yg bernombor..nombor tu boleh rujuk pada pintu hall wkt hari tersebut......so waktu midterm Cyber Law aku mmg depend sepenuhnya kat 'toyol' aku ni memandangkan kesihatan tak mengizinkan...alhamdulilah...'toyol' ni membantu....hahahaha

akhir sekali.....midterm Machine architecture...!!!! subjek killer bagi aku....agak susah aku nak faham subjek ni...mengenai process2 yg berlaku dalam processor tu...adoi...sakit kepala....tapi nak tak nak...force diri...kena fahamkan gak....alhamdulilah bleh la faham sikit....tu pun kena amik masa sampai seminggu...bila time midterm tu...Allah je tau...hurmm..bleh tahan susah kalu tak tau konsep kira2 n tak hafal teori2....alhamdulilah..ada la jugak yg target masuk sikit...walaupun 1..tu pun kira bagus dah...huhuhu...tapi tgh2 jawab midterm ni...kami 'dihiburkan' gelagat2 sir Andrew....adui....duk tersenyum je tgk gurau senda dia ngn student2 dia...bising je hall tu dgn suara dia walaupun sedang jwb midterm.....Sir Andrew ni seorg yg amat strict tapi still peramah bg aku...banding lagi satu tu(lec aku)..mcm tak peramah sgt...tp layan jer.....owh lagi satu...asalnya midterm Machine ni pukul 7-9 mlm..!!!
ada ke patut dia wat waktu tu....haih..aku n beberapa kawan lain minta lanjutkan masa..tapi still tak leh....tp wat jugak lagi rayuan..huhu...alhamdulilah...maybe lecturer terdetik dlm hati tuk tukar masa ke pukul 8-10 mlm...syukur sgt2...


Dan akhirnya...kesemua telah ku tempuhinya....redha je la ngn ape yg aku akan dapat nnt...usaha pun dah usaha dah kan....tak kisah la....layan jer...


p/s: menunggu minggu depan yg maybe lebih mencabar....tambahan assignment kena antar isnin ni...2 hari je masa tuk menyiapkannya!!! waaa!!!

pp/s: minggu ni jugak baru la dapat tawaran(invitation) aktiviti2 utk silat ...mandi minyak la..persembahan la...dgn midtermnyer....sori la kepada yang saya tolak tawaran tu...atas sebab kengkangan masa...kalu saya terima jawabnya saya jugak yg kena handle...so tak sempat...utk yg terdekat ni saya mohon maaf sgt2...tak sempat nk arrage benda ni....dan saya mohon maaf jugak kat ahli2...mane tau ada yg nak rasa wat persembahan kan...tp masih tak berpeluang lagi..tak pe...insya allah ada rezeki lain hari....


Thursday, March 18, 2010

-_-!!

Minggu yg menguji ketahanan minda......
haih.......

Wednesday, March 10, 2010

Komik


Salam....

hurmmm...sudah 2 hari aku mencari komik yang adik aku nak ni...
haha....dari mula2 sem dulu lagi tak abis2 suruh aku belikan dia komik Detective Conan...
tetbe lak dia minat nak baca komik...aku pun tak tau kenapa...aku tak kisah pun kalu dia nk baca buku komik....sebab bagi aku komik ni pun menjana minda jugak...tambah2 lagi aku tgk adik aku yg ke-3 tu jenis yang suka melukis.....suka sgt lukis tu lukis ni....so komik ni pun salah satu bahan tuk galakkan dia nak melukis.... sbb.....aku pun cam tu gak..!! hahah...dulu minat aku nak melukis ni tercetus dr tgk citer kartun n komik r....dah lama aku tak melukis...keras dah kot tangan...tp tak lawa mane gak....dulu time sekolah rendah agak kronik gak...sampai wat komik sendiri[igt lagi time tu tgh hot citer digimon]...hahaha..tapi separuh jalan je...sebabnya kena rampas ngn cikgu pasal wat dalam kelas...hahaha....gua tak kisah....buat donno suda....waktu di MRSM pun aku sebilik ngn org yang minat melukis...mmg gempak dia lukis...detail giler kalu dia wat tema cyber...aku tyer dia mane dia belajar....ape yang dia jawab? dari komik r...siap ada keratan2 helaian komik or cara2 nak melukis(biasanya ada dlm komik gempak)....tgk...kekdg komik ni pun ada kebaikan jgk...tp ibu bapa kebykkan pandang negative di jer....

bagi aku,aku tak kisah...pasal aku pun komik collecter gak..huuhu....hurmmm....malang nyer setelah 2 hari cari...komik tu tak kuar lg tu bulan ni...siap bwk bdk ni sekali kat kedai buku...takpelah...aku beli kat melaka la nnt...memandangkn aku dh pun sampai kat melaka dah pun....nnt aku belikan....


koleksi2 buku komik NARUTO ku...hahaha..beli buku free cd...tu tak cmpur cd yg dia kasi lg tu...hahaha...

Monday, March 08, 2010

Cuti ini

Salam...

sedar tak sedar..sudah abis hujung minggu...

ape yg buat kat umah Temerloh ni?

haha

rehat2 jap sehari dua(harapnyer la)....
tgk movie ckit...mane taknyer laptop sendiri graphic card rosak,nak tgk movie tuk kualiti gmbr best mmg tak masyuk r.....so bila balik umah...PC ada,sound system pun ada....ape lagi....first movie adalah AVATAR...second adalah Percy Jackson and the Olympians :The Lightning Theif...komen...2-2 movie mmg gempak...tp dalam2 gempak tu sebenarnya ada diselitkan 'something'..tu kalu yg menonton tu perasan la maksud disebaliknya....

hurmmm....sudah lama tak pulang ke rumah...kali ni terbuka hati nak balik...tetbe je rasa nak balik so...balik je r....so ari ni kebetulan pd hari sabtu hari tu adik aku telepon suruh anta barang kat asrama dia...adalah rezeki melawat dia di asrama....pagi ahad lepas pekan sehari, gi la dulu ke kedai spec...sebab ape? ada r... baiki2 spec adik2 ni..ada yg dah senget ada yg skru longgar...hehe..mcm2..lepas selesai kesemua urusan2 tu...baru la pergi ke sekolah asrama adik aku ni...bkn jauh mane pun dekat jer....kalu fly asrama boleh sampai ke umah kalu berlari rasanya...ape2 pun suda lama tak drive keta di sini...suda rasa pick up keta ni lagi meningkat...ape yg ayah aku modified lagi ngn keta ni pun aku xtau...biarkan dgn hobi dia la...yg penting keta laju...hahaha bak kata adik aku "abe ni kalu bawak keta sokmo laju"....lama kot tak merasa....

sesampai ke asramanya....SK Seri Tualang...uuuhhh..dah ada yg tmbh tpt...bagus2....berjumpa la ngn adik aku ni,Zuyyin...borak2 la kami sekeluarga...dia lebey kurang mcm aku byk senyap drpd b'ckp..tak mcm 2 lagi adik aku yg kecik tu....bercakap je keje...mcm2 nak citer....mcm2 nak tanya....aku naik malas dah nk layan...kalu aku jwb ,lagi la dia nk tyer...tp tu la proses pembelajaran yg bagus....hurmmmm.....baru aku tau budak seorg ni sgt aktif bersukan...sebelum ni just dgr2 tak layan je...hahaha....budak Zuyyin ni dah jd bdk wanted dlm sukan dah...hurmm mmg no wonder r...dia olahragawan sejak dr sekolah rendah lagi....olahraga dia byk bolot...dari lari pecut,lompat kijang,lompat tinggi....hurm..bola sepak pun mcm tu jgk...dah msuk list dah...badminton pun cikgu dia dah nk masuk nama dlm list.....isk3...sama jgk ngn si kembar 2 org ni...dgr citer dari maknyer(mak aku la) dpt emas dlm lari pecut 100 meter wkt hari sukan....korang ber-3 mmg opposite ngn aku...aku tak aktif waktu sekolah dulu....mane taknyer...gi permilihan tuk sukan ke ape ke...time pemilihan or training aku ponteng....ke mane lagi kalu tak ke cybercafe...hahaha....pernah dulu kena bg warning ngn cikgu pasal tak dtg training kriket..hahaha pasal gi cc...hahaha mmg dr dulu asyik nk melawan je...huhu...cuma aku,dr kecik dah didedahkan dgn Komputer & Martial Art,seawal umur 10 tahun dah berkecimpung ngn graphic2 ni & martial Art...suka main Print Artist(slh satu software yg mcm MS Office yg ada graphic2 ni) masih aku igt lagi kat tpt belajar komputer tu aku je student yg paling muda kat situ(IT Base / MUAFAKAT)..yg lain sume bdk2 IPT or lepasan SPM...time tu IT baru nk dikenali oleh masyarakat Malaysia..Alhamdulilah..sebelum darjah 6 aku dah khatam sume benda yg ditawarkan kat situ....huhu...& dgr citer adik aku pun masuk Silat...ini sudah bagus...cuma tak sama ngn aku..tak kisah lah..belajar je...ilmu persilatan ni luas....boleh aku tau sikit2 ape yg best silat dia nnt...

tak pelah....masing2 ada kelebihan masing2...tp aku still tak jumpa mane kelebihan aku...huhu...
ape2 pun...aku harap dia dpt bahagikan masa ngn elok r....jadi lebih baik dari aku...kalu dia cemerlang kat koko n pembelajaran...mmg bagus...sangat bagus...harap2 cam tu la...

aku,Alif,Zuyyin,Arib...ni kali ke-2 kot seumur hidup tgkp gmbr ber-4...tak penah2 tngkp gmbr sekali...tetbe lak nk bergambar....hurmmm....

Saturday, March 06, 2010

Lau Shu Ai Da Mi

Salam...

tadi baru tgk video saudara Afiq (housemate aku)
wat presentation nyanyia bhsa Cina nyer di FB...
terigt lak time aku kena dulu....buzy ngn mcm2...tu la ni la..
tp alhamdulilah sempat praktis & selesaikan dgn jayanya...walaupun prop dia agak r kan...
tak nk citer r...biar yg buat persembahan ngn aku je yg tau...kena jadi mat jiwang lak ...
agak geli lor...hahaha..jadi romantik pun ada...part last sekali...bagi 'Bantal Love' kat lao shi...huhu..

so dgr2 la lagu yg kami nyanyikan dulu...



sayangnya tak record mcm group Afiq,Kak Izaty & Kak Ada...ada babak lakonan kowt...hahaha...takpe2...benda tu tersemat dlm ingatan....

Thx to Mira, Nadiah & Hajar...(^_^)

Thursday, March 04, 2010

Tenangkan diri...renung...dan perbaiki....

Salam...

nak study tuk quiz esok...hurmm...
xde semangat lak...huhu...serabut kepala...
tak tau nape...apa yg difikirkan pun ntah la.xpe la....ape yg suda tu biarkan berlalu...
walaupun agak hampa sedikit...tp still bleh berusaha...
jiwa yang bergolak-golak ngn perasaan emotional[cewwaaah] ditenangkan oleh pemandangan dari tempat tinggi...

hahaa...cara aku nk tenangkan diri, duduk di tempat tinggi...dan renungkan ape yg telah berlaku dan sudah berlaku...rancang ape yg seterusnya...anda??

tapi skang xde dah tpt tinggi kat MMU ni bila Hostel di TUTUP..!! dulu tingkat 21 & 22 lah jd tempat kunjungan tika kepala ni berserabut..haha...

sini pun tpt selalu aku lepak gak dulu...di FOSEE tingkat atas...angin tiup sempoi2..(bkn sepoi2 bahasa..haha)...sejuk sikit..


tup2...tgk bawah...jumpa bebdk ni....rajin sungguh study...bagus2...


Wednesday, March 03, 2010

Happy Birthday to....

Salam...

hurmm...
seperti tajuk kat atas tu....
dengan sukacitanya aku nak mengucapkan SELAMAT HARI LAHIR kpd

Cikgu Amalina(Cikgu Kimia di MZMS) - 2 March
Ijat Vanzate(Housmate aku) - 2 March
Nur Amira Bt Mohamad Shari(MZMS) - 3 MArch
Nur Tee Dini(MZMS) - 4 March
Firdaus Syafiq a.k.a Rentong(MZMS) - 4 March
Cikgu Marinda(Cikgu Sains Komputer MZMS) - 4 March
Nurul Hazwani(YTM MMU) - 5 March


Semoga Dirahmati Allah Sentiasa.....

p/s: saje je nak compilekan sume...senang citer..hhuhu

Tuesday, March 02, 2010

Tiga jam ditenung makhluk halus

Salam...
huuu..Selamat Pagi sume(jarang entry aku pagi2 ni)...
terlintas aku nk post cerita seram bila semalam habis training silat(dgn br abis test,dgn keadaan pakai seluar jean pun gi je training..dapat gak pengalaman lari keliling padang pakai seluar jean...mmg seksa..lantak r aku bedal jer...sesaje2 nk join bebdk ni training..)

ada kwn aku tyer time dah abis makan selepas training..."balik seorang2 ker"...
aku jawab "ha'ah"..."uiks..tak takut ker"[waktu tu dah pukul 1 pg kot]..
aku jwb "dah biasa"

bagi aku biasa je r jalan sesorg time2 pagi mcm tu...tp bagi org lain x la kot...sambil2 jalan nk balik umah,terigt la bab2 seram ni...layan jer citer kat bwh ni...hehe..


*****************************************************************



*gambar sekadar imiginasi melalui penceritaan...amacam seram x? haha..siap ada lipan lagi tu..

Tiga jam ditenung makhluk halus

TINGGAL bersendirian di sebuah pangsapuri di Serdang tidak pernah menjadi masalah kepada Balqis yang bekerja di sebuah syarikat penerbitan di Kuala Lumpur.

Walaupun sesekali timbul rasa bimbang kerana blok pangsapurinya dihuni ramai warga asing, Balqis masih boleh bertahan kerana mereka tidak menunjukkan tindak tanduk kurang disenangi.Apatah lagi kemudahan yang disediakan agak memuaskan, selain sewanya berpatutan dan mempunyai kemudahan lebuh raya untuk ke pusat bandar walaupun agak jauh.
Bukan tidak pernah cerita seram yang diceritakan rakan yang tinggal di kawasan pangsapuri sama singgah di telinganya tetapi Balqis lebih senang duduk sendiri.

Baginya, lebih mudah bersendirian daripada berkongsi rumah dengan orang yang belum dikenali hati budinya.Satu ketika heboh penghuni pangsapuri bercerita mengenai jelmaan pocong yang dilihat berlegar di lif blok bersebelahan blok yang dihuni Balqis. Beberapa penghuni yang balik jauh malam terserempak dengan makhluk itu yang melompat-lompat di sekitar blok.

Pengawal keselamatan yang ditugaskan menjaga keselamatan penghuni dan harta benda turut menceritakan kisah sama tetapi bagi Balqis ia sekadar satu cerita yang kesahihannya masih boleh dipertikaikan. Bukan bertujuan bercakap besar tetapi sudah menjadi darah daging Balqis mempercayai apa yang disampaikan selepas mengalaminya sendiri.

Entah mengapa satu malam Balqis sukar tidur. Puas dia bergolek di katil memujuk dirinya supaya lena kerana ingin bangun awal keesokannya untuk kerja tetapi matanya tetap berdegil.

Bagi melayan mata yang tidak mahu pejam, Balqis membaca buku sementara menanti dia betul-betul mengantuk. Lampu dibiarkan terpasang kerana membaca buku. Akhirnya Balqis terlelap dengan lampu biliknya terpasang dan buku menutup mukanya.Balqis tiba-tiba tersedar kerana berasa seperti diperhatikan orang. Perlahan dia mengangkat buku yang menutup mukanya dan Balqis benar-benar terkejut kerana ada yang memerhatikannya tetapi bukan orang, sebaliknya ia adalah makhluk yang pernah menjadi sumber bualan penghuni di pangsapuri itu.Balqis terkedu di katil melihat makhluk yang berdiri betul-betul di hujung katil. Dalam cahaya lampu yang terang Balqis dapat melihat kain putih yang membaluti tubuh makhluk itu dikotori tanah dan wajah berwarna hijau dengan dahi berkedut dan mata yang terjegil. Wajah makhluk itu juga dikotori tanah.

Dia tidak bergerak. Tubuhnya kaku di katil sambil membalas renungan makhluk itu kerana tidak mampu berbuat apa-apa. Ayat Quran yang dibaca lintang pukang lantaran terlalu terkejut dan takut.

Jika orang lain berdepan keadaan itu mungkin sudah tidak sedarkan diri tetapi berlainan dengan Balqis. Selama hampir tiga jam dia sekadar berbalas pandang dengan pocong yang entah dari mana datangnya. Anehnya Balqis tidak dapat mengalih mata ke arah lain seolah-olah dipaksa untuk melihat makhluk di depannya.

Seperti ia hadir, makhluk itu juga hilang secara tiba-tiba apabila azan kedengaran menandakan masuknya waktu Subuh. Sehingga kini pengalaman itu masih belum hilang daripada ingatan. Apabila ada saja rakan yang membuka cerita mengenai makhluk halus, Balqis tidak lupa menceritakan pengalaman ngeri yang dialaminya.

Namun kini Balqis agak lega selepas adik perempuannya turut menghuni pangsapuri sama tetapi Balqis berpesan kepada rakan-rakan supaya kisah itu tidak diceritakan kepada adiknya yang lebih penakut.

Ketika ditanya sama ada dia tidak takut, Balqis berkata: "Memang takut sangat-sangat tetapi dalam keadaan itu apa yang saya boleh buat. Kaku dan tidak boleh bergerak. Tetapi dalam hati sempat juga saya berkata, 'Dari manalah engkau datang?'. Harap-harap ia tidak berulang."

sumber : Berita Harian Online...



p/s: kalu aku kena tenung macam tu....hui...mmg basah r tilam aku sebab berpeluh.....haaaa....
jgn pikir lain....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...