Friday, May 25, 2012

Entry paling comel !! huhu


Salam..

Haaa..kali ni post menda2 comel sikit..
nak buat kenangan la katakan...
post perihal kucing2 yang pernah singgah di Melawis majoritinya...
tapi ada la sesetgh tu xde..atas sebab2 yang x boleh dielakkan..

ni pun sebab tak lama lagi,aku akan meninggalkan bumi melaka..
so buat la post ni sbg penghargaan sbb menghiburkan aku sepjg duk kat Melawis ni...
sedih,berat hati,syg tu ada la jgk...especially kpd miru r..
terima kasih kpd jiran sbb 'pinjamkan' miru kpd umah ni..
haha..kredit kpd mereka...

ni aku sertakan gambar2 mereka2 ni...
biar gambar la yg menceritakan sedikit sebanyak kecomelan masing2..

haa...antara kucing awal yg singgah di Melawis 6 ni...agak comel tapi penakut...tak leh langsung nak sentuh dia..tp kalu bagi mkn,berani pulak...agak lama jgk nk bolehkan dia dtg betul2 dkt dgn kita...

aku suka warna gelap kat bahagian hidung dia...

anak kucing ke-2 penah dtg kat Melawis,yg pertama dh xde...jenis yg bising & xleh duduk diam...


Suka sgt memanjat...kalu bleh nk cium mulut aku kot...dpt duduk atas riba senyap la sekejap..letak je,mula r nk panjat balik...bising pun satu hal..maklum la kecik lagi

haaa..ni 1 hal lagi, suka duk sondol2, cari puting susu gamaknya...sampai ke buntut aku pun ko nk sondol...igt ada puting susu kat situ kot..hahahha *perkataan sondol xbrp sesuai sbnrnya..tp xtau nk describe mcm mana..

serius...xleh duduk diam..bising je memanjang...last2 kucing ni kena buang dgn jiran...tau2 dh xde kat dlm umah...ganggu ketenteraman kot...

Kucing Exam Hall nama diberi oleh aku...aku jumpa dia time study tuk final sem 2 tahun ni...sangat2 lincah...1 exam hall tu kwsn tawanan dia..berlari ke sana...berlari kesini...sgt2 cute..

tgk,comel kan?? skrg bila aku cari balik kat exam hall dah xde...rasanya dh besar kot skrg ni...serius lincah...mmg xleh duduk diam...

time ada dia ni...drpd 2 jam...setgh jam je study...selebihnya just layan karenah dia je...sanggup kwn aku ni gi u center beli mkann khas tuk dia...dia lapar kekdg tu...bwh ni video gelagat dia & aku...huhuhu




haaa....ni tak lain tak bukan miru & seekor kucing hitam...selalu dtg kat umah ni...si miru mmg dh anggap umah aku ni mcm umah dia dh..hitam ni just kekdg je..ni wkt aku xkasi diorg masuk..haha..sesaje test diorg..

struggle miru nak masuk...gilir2 kot diorg ni try nak masuk ikut celah lubang tu..

Hitam ni...terlalu manja...harap je kucing jantan...tp~~ punya la manja...nak bertenggek je keje...lagi2 bila nmpk aku apar sejadah tuk solat...mula r ngade2 nk dtg...tak abis2 nk duk atas riba pastu tido wat mcm aku ni kusyen dia je...org nak solat la !!

aku nk tido...dia dgn tak malunya duduk sandar kat sebelah aku...tido pun nk atas tpt lembut gak...serius dia ni paling byk cekadak...kekdg annoying gak..time aku nk tido mlm2..mula la dtg kt bantal or badan aku..sandar..hish...


 Gelagat2 Tido Miru ^_^

posing paling selalu dia buat...

gaya tido paling otai...

agak cute disini

Suka tido kepala mengadap kat cooler aku...

Tutup muka...selalu time dia mengigau r ni..
aku xtau nk ckp gaya ape lak ni...letih sgt ke ape ni...
Gaya ni pun cute jgk...tak bergerak walaupun dlm keadaan sedar...
Haaa yg ni 1 hal lg...buat laptop dia jadi bantal dia pulak !!! geram aku kekdg tu...takde tpt lain nk tido...
aku rasa dia ni tgh mimpi duk berjemur kat pantai hawaii ni...rileks semcm je...
tak leh tgk ada kosong sikit kat tepi laptop..konpem naik n tido kat area2 tu..
dia pun suka cari tpt2 penjuru n tidur melunjur mcm ni...hurmm
Balik2 umah, tgk ada org gi selimutkan dia ngn baju aku...haha..xlain x bukan keja Ijat vanzente r ni...org paling suka menyakat miru...
Scene time dia tgh nk tangkap tikus (bulatan merah)....dh byk menda dh makan jasa ngn dia ni..lipas jgn ckp la...selalu je lipas...anak tikus dll..
p/s: pedulikan suara2 latar yg kurang sedap tu...sgt menganggu ketenteraman suara2 dlm video ni..haha


Haaa tu la gambar2 yang aku boleh share kat sini...
lepas ni aku akan merindui seekor kucing yg bagi aku sgt bijak...
pandai tp malas !..
sombong bila kenyang,manja bila lapar...huh !!
tp dpt melembutkan hati aku bila aku balik je drpd kampus..
dia akan dtg bermanja dgn aku....duk gesel2 kat kaki...
kereta viva tu sgt2 dia kenal..pantang nmpk viva aku parking kat depan ruang tamu..
dia drpd jauh akan berlari tunggu kat depan pintu bahagian driver...selagi aku x kuar..selagi tu dia akan tunggu...hurm...kita yg letih pun rasa hilang letih tgk gelagat mcm tu...
sangat takut ngn kilat...pantang dgr kucing gaduh kat luar,dia nk join tp jd penonton drpd jauh...
huhu...

Terima kasih kpd jiran...kerana membiarkan dia dtg ke rumah aku...(walaupun mmg all the time kat umah aku pun)...aku xtau nama sebenar dia...tp kami gelarkan dia miru...huhu..xtau la knp...

Lepas ni maybe tak jumpa dah...berpisah la kita tuk selama-lamanya..just entry ni la sbg memori utk aku...

 Ingin Bela Kucing? Klik Sini!

Panduan Menjaga Kucing! Klik Sini!

Friday, May 18, 2012

Titik Hijrah Enterprise

Salam...

hurm...berpeluang nak update...
Hari ni dah cukup seminggu aku keje full time ngn pak cik Ismail...
hurm...sebelum ni part time je...sebab dah abis exam, aku ada masa yg cukup tuk spend masa kat situ..

Ape Titik Hijrah Enterprise ni??
Haaa...Titik Hijrah Enterprise ni kedai yang menyediakan servis photostat,printing,binding dan hardcover untuk thesis atau projek..
Dikelola oleh En.Ismail Bin Hj.Hanapi, atau selalu kami panggil Pakcik Mail je...
Asalnya kedai pakcik di dalam MMU, tapi kali ini mengorak langkah tuk buat di luar MMU...
So, aku tolong2 la awal2nya...bab2 komputer,network sikit2...tu je...mana yg aku tau la..
Lama-lama berkecimpung pula dengan cara pembuatan hardcover...
tak senang nak buat hardcover ni sebenarnya, kena teliti...
alhamdulilah, dapat kepercayaan drpd pakcik tuk belajar sesuatu yang baru...
Sejak 2 3 bulan ni,dapat banyak tempahan buat hardcover...
average boleh kata lebih 50 unit r...memang letih nak buat...

sini aku ceritakan sikit proses dia...tak semua la..

Haaa...kami akan siapkan dulu isi2 hardcover tu...gam,jahit or etc..part ni mmg gam lekat kat tangan xleh lari la...tuk buat keje la terbaik la katakan...Insya Allah..
Ni kulit hardcover...kena gunting dulu...pastu gam ngn kadboard..keje ni kena teliti gak...aku xberapa pakar bab2 ni..tp pak cik n mak cik pakar part ni...teliti giler cara dia buat...bersih je..

Ni kena cari blok huruf2 untuk tulisan di hardcover...so leh bayang kalu dpt byk tempahan...duk belajar mengeja mcm bdk tadika je balik...kena pastikan semua betul ejaan nyer..
Haaa...ni la part aku selalu buat..part cop mengecop huruf ni...nak cop ni besi tulen ni kena panas..baru bleh cop...berat pun lebih 2kg kot..bygkan la kalu berpuluh-puluh kali angkat letak,angkat letak...mmg tough tgn aku...panas melecur tu xleh lari r...bengkak tgn pun ada...tu semua semata-mata nak dpt kualiti yg terbaik tuk customer...heee...betul,xtipu,,nmpk lawa bila buat ngn teliti...
Setiap kali org lain,kena tukar la font2 dlm tu 1-1...kalu alamat pjg..haiiih...leceh nk susun...
COP !!
Taaaaddddaaa !!!! jadi dah...ni Kolej Komuniti punya..
Ni Result bila siap dah di gam...
 Itu la sedikit sebanyak proses cop...ni just proses cop...byk lagi proses2 lain..
aku punya part more to this part la...
aku ngn pak cik selalu silih berganti buat menda ni...
mmg seronok buat menda ni...duk asyik je buat...tak sedar kekdg tu
berjam-jam buat menda ni saje...kekdg tu mula 1 ptg smpi 1 pg...
fuuuhhh...penat tau nk perolehi income ni..bkn senang..lagi2 buat bisness ni...

 Alhamdulilah, banyak yang aku belajar daripada pakcik sepjg 2 bulan ni...(walaupun skjp2 je dtg time bz ngn assignment)
merasa jugak aku keje part time as a student...
ni antara list aku nak buat sebelum grad..
nak merasa mcm mana ek bila student terpaksa cari duit tuk byr yuran fees terpaksa keje part time..
bkn senang jugak nk bahagikan masa bila keja sambil belajar...
hurm...masa adalah musuh utama...

Seronok bila 1 rumah Melawis dtg tolong pakcik siapkan keje2 diorg..
sebab 2 org budak umah la yang keje lama ngn pakcik...
kebetulan aku pun dh lama kenal pakcik sejak dari foundation lg..
huhu..teringin nak join... so join lah~~




Kepada sesiapa yang berminat nak buat hardcover boleh la contact :-

En. Ismail B. Hj Hanapi

Company : Titik Hijrah Enterprise
Email : titikhijrah02@yahoo.com
Contact No/Whatapps: 019 - 6968902
Alamat : MD-0-2 , Jalan S8 Utama,Taman Seri Bayan,Durian Tunggal 76160 Melaka




p/s:thanks pakcik & lain2....share macam2 dgn aku...aku amat hargai semua tu..


Monday, May 14, 2012

Selamat Pengantin Baru Kak Ain !!

 Salam...

yeah....tahniah3 !!!
Selamat Pengantin kepada 2 mempelai ini...
Kak Ain & Abg Ikhwan...
akhirnya...ke jinjang pelamin pun mereka..
lama jugak kami tunggu...
especially kami budak2 silat ni..

kebetulan,majlis betul2 time aku habis paper...
dgn erti kata lain aku dah MERDEKA drpd DEGREE...hehehehe...
kali ni,aku tekad nak jugak pergi majlis kawen salah seorg ahli Silat Gayong ni...
setelah miss majlis Kak Ada & Abg Nik :(

Kak Ain one of my batch dlm silat gayong....
kami masuk sama2 time foundation....
Kak Ain jugak antara tonggak utama dalam HiCom Silat Gayong waktu aku jadi Presiden dulu...
dia penolong aku...
walaupun dia paling senior antara kami2 ni dari segi umur...tp kekdg childish jgk...haha...
tp bila masa serius kami serius...tu yg best bila berkerjasama dgn dia...
ape pun...berjaya kami menjejakkan kaki ke Segamat ari sabtu lps...
grand majlisnya~~ 

Raja Sehari dah sampai !! lama kami menunggu~
Duduk dulu di depan pintu gerbang~
Sedikit persembahan silat pulut drpd org kwsn tu...terasa nk je aku masuk sekali tuk buat sikit persembahan khas tuk kak Ain n Abg Ikhwan...


 p/s: ni la kali pertama bagi aku hadir ke majlis walimah member rapat dgn aku...terasa lain sikit...huhu..





Friday, May 11, 2012

Paper Terakhir !

Salam...


Today is the day !!!

hari dimana aku menghadapi paper terakhir sebagai seorg student di MMU Melaka..
yeaaahhh !!!

macam2 perasaan sebenarnya datang...
tapi perasaan yg paling byk ada skrg ni adalah..
MALAS nk study dah~~
berat tul nk belek2 notes...
rasa mcm nk berserah awal2 je...
risau pun ada...ye r..ape2 pun boleh jadi kan...

ape pun kita tunggu je la dengan sabar ptg ni...
huhu...

MUSLIM MODERN, here I come !!

sedia nk karang 'novel' ni...haha

Wednesday, May 09, 2012

How Fit Are You? 3 Simple Test to Find Out

The experts agree: You need core stability. You need lower-body strength and power to run, jump, and lift heavy objects off the ground. You need torso strength to lift your own body weight in repeated challenges. And you need enough endurance to run a mile without stopping for defibrillation.
That’s why we asked our experts to create seven fitness tests that will help you assess the shape you’re in. Start with the three challenges below, which measure core and upper-body strength—areas guys generally care about most. (You can see all 7 fitness tests in Are You MH Fit?) But don't just do these exercises once; make them part of your regular workout and you'll quickly broaden your shoulders, build your biceps, and chisel your torso. And become as fit as you've ever been. 

And don’t aim for average. Keep working at these exercises until you're not just fit, but Men’s Health Fit. Let the games begin.


Fitness Test #1: Core Stability

Fitness begins in the middle of your body. That’s also where it ends, if your core isn’t strong and stable. Not only do the muscles in your torso defend your spine against unwanted movements—the twists and jolts that produce injuries—but they also enable the movements you do want. They’re the linchpins that allow coordinated actions of your upper- and lower-body muscles.
So we’ll start with the plank, a fundamental test of core stability and endurance. The average guy should be able to hold a basic plank for 60 seconds, says strength coach Nick Tumminello. If you aspire to be Men's Health Fit, you should be able to do a more challenging version for the same amount of time.
You’ll need something long, solid, light, and straight, like a broom handle or dowel. Assume a basic plank position, with your weight resting on your forearms and toes. Your body should form a straight line from neck to ankles. You want your feet hip-width apart and your elbows directly below your shoulders.
Have a friend set the dowel along your back. It should make contact at three points: the back of your head, between your shoulder blades, and your tailbone. Hold that position. Stop if your body loses contact with the dowel at one of these three points.
If you can hold your position for 60 seconds, stop and rest for two minutes. Then do the plank with your feet on a bench. (You won’t be able to use the dowel, because it will slide off.)
Nailed it? Rest two minutes and try this version: With your feet back on the floor, move your arms forward so your elbows are beneath your eyes instead of your shoulders. If you can hold this one for 60 seconds, congratulations: You’re Men's Health Fit.

THE SCORECARD

Below average: You can’t hold a basic plank 60 seconds
Average: You go 60 seconds
Above average: You can hold a plank 60 seconds with your feet elevated on a bench
Men's Health Fit: You can hold a plank with your arms extended for 60 seconds




Fitness Test #2: Pushups

The bench press is the best size- and strength-building exercise for your chest. And yet the lowly ground-based pushup actually works more muscles, even if it doesn’t allow you to hit certain ones with maximum intensity.
Like the bench press, the pushup works your chest, shoulders, and triceps to exhaustion. It’s also a core exercise, forcing muscles in your abdomen, hips, and lower back to work hard to keep your spine in a safe position. But the biggest benefit of the pushup may be the way it forces the web of muscles surrounding your shoulder blades to man up and support your shoulder joints, which can become dysfunctional on a steady diet of bench presses.
This test, courtesy of Martin Rooney, one of the world's top strength and conditioning coaches, may be humbling for you, particularly if you’re at your best with your back on a bench and a barbell in your hands. Assume a pushup position with your hands directly below your shoulders, your feet hip-width apart, your weight resting on your hands and toes, and your body in a straight line from neck to ankles.
Lower your body until your chest is about an inch above the floor, pause for 1 second (this is essential), and then return to the starting position. Complete as many consecutive pushups as you can while maintaining strict form.

THE SCORECARD

Below average: Fewer than 15 pushups
Average: 16 to 29 pushups
Above average: 30 to 44 pushups
Men's Health Fit: 45+ pushups
  

Fitness Test #3: Chinups

Just as the bench press has replaced the pushup in many exercise programs, so has the lat pulldown replaced the chinup. And that’s a shame. Both exercises hit the featured muscles in the upper and middle back—the lats, lower trapezius, and rear deltoids—but the chinup goes lower and deeper. Because you’re hanging from a bar rather than sitting on a padded seat, you force muscles in your middle back to work with the muscles in your hips and lower back to keep your spine in a safe position.
“Chinups are a great test of upper-body strength and endurance, core stability, and spinal stabilization,” says Men’s Healthadvisor Alwyn Cosgrove, C.S.C.S., coauthor of The New Rules of Lifting for Abs.Pulldowns are certainly easier, but as with so many things in life, limited effort produces limited rewards.
Grab a chinup bar using a shoulder-width, underhand grip. Hang at arm’s length. Pull your chest up to the bar, pause for 1 second, and then slowly lower your body back to the starting position and repeat. A repetition counts only if you start from a dead hang with your arms straight.

THE SCORECARD

Below average: Fewer than 3 chinups
Average: 3 to 7 chinups
Above average: 8 to 10 chinups
Men's Health Fit: More than 10 chinups
  
Contoh dalam bentuk video : 

Monday, May 07, 2012

Surprise kali ke-2

Salam..

hurm...
sesaje nk update...

mungkin ari jumaat mlm yg lps adalah program terakhir aku di MMU

boleh kata last la aku join program..
maybe r...

Jumaat lepas ada dinner silat..
buat kecil-kecilan je...
sbbkan kecil-kecilan,so kelam kabut tu ada r...
ku igtkan mmg sempoi abis..rupanya ada gak unsur2 formal..
aku lak blur,yg aku tau,aku dtg nk mkn..
dibagi task yg mengejut lak...
takpe la..bedal je la..walaupun malu giler...

ape2pun...terima kasih aku nk ucapkan kepada semua geng2 silat
atas surprise yg korg buat kat aku...
walaupun aku dpt detect drpd awal lg disebabkan cara layanan korg lain mcm..
hahaha...korg kena improve la skill lakonan korg...
aku sng dpt baca....

even surprise yg maliga buat pun aku dpt baca sbnrnya...
cara dia alihkan perhatian aku drpd slide...
hahaha...aku buat2 xtau ape diorg plan...
kita kena raikan ape yg sahabat2 kita buat...heh heh heh...

dh,balik kpd point asal...terima kasih sgt2..
tak sangka, dh 4 tahun aku join silat di MMU...dimulakan dgn surprise jugak time foundation dulu...waktu dinner....
diakhiri jugak dgn surprise jgk final year ni..
terima kasih lagi sekali...

bergambar dgn gurulatih,penasihat baru & penasihat lama

Bersama Cikgu Zamir,terima kasih cikgu atas ilmu yg dh diturunkan kpd saya...one of teacher that I really2 respect.
jeng3 !! surprise3...deco3...Eric disini!!

Terima kasih kpd semua bla...bla..bla...

ngade2 si riz ni nk 'suap' kat aku...heh!!
Happy Birthday ke-22 & Sayonara Din....xleh lupa tulisan kt kek tu...



Sunday, May 06, 2012

Gambar-gambar kami

Salam...

sesaje nk sematkan gmbr2 saat2 terakhir kami berjumpa..

maybe...

Bergambar dengan Sir Asrul Hadi, ajar Applied Cryptography

Sir Low Cheng Yaw,Mengajar Digital Watermarking & CyberP

Ms. Ooi Shih Yin, ajar kami Ethical Hacking...Lecturer yg best..!

Mr.Wee Kwuk Kwee, sempat ajar aku Data Structure,tp byk ajar subjek major networking,lecturer paling popular di kalangan student...tegasnya lain macam

Mr. Chin Yong Jian & Ms.Ong Lee Yeng....Mengajar subjek programming & Discrete Structure tuk aku...
Free Style !!
Bergambar lagi~~
Lecturer Terbaik setakat ni !!! Dr.Shohel Sayeed....dia mmg terbaik..dpt berborak ngn dia jap...siap bagi kata2 semangat lg..aku suka cara dia ajar~

Antara yg rapat semasa aku bergelar student FIST...thx guys...without u guys,im nothing !!


 Insya Allah,jumpa time convo nanti...!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...