Sunday, July 31, 2011

Minggu dpn yg mengerikan...

Salam...

First of all...
aku nk mengucapkan
Selamat Menyambut bulan Ramadhan kepada semua...
esok masing2 dah start ibadat puasa...
mari kita giatkan ibadat2 kita...yang wajib mahupun yang sunat...
huhu..

start ramadhan ni masuk r bulan 8...
bulan 8 ni start r aku jadi busy...
aku tak tau boleh hadapi ke tak...
xtau dpt bahagikan masa tuk sume ni...

mari kita senaraikan sikit..

isnin : balik ke Melaka
Selasa ; Midterm Network Sec,Meeting 2 prog (xtau nk gi mana 1)
Rabu : Ke IPCORE tuk urusan assignment...
Khamis : Midterm Com Sec & Midterm Sys Analysis & Design
Jumaat : FYP Meeting(nk kena tunjuk dh part2 yg dh siap)

haaa...kan...xtau r cam ne nnt....skang ni pun xstudy lg...
duk umah kan...mcm boleh study je...semangat bawak sume buku ni...
tp bila buka je,dgr bunyi tv...citer kartun...uiihh..mmg xleh tahan...gi r tgk jap...
pastu smpi ke sudah xngadap...
dpt ngadap sekejap...tau2 tido lak...nk wat cam ne..sofa empuk semcm kan..(time tu la nk empuk nyer)
mmg xjd ape...bila sume menda dh xde,tv xde,xngantuk...parents lak panggil makan...
owwhh...xleh tolak...hurmm..kenyang,ngantuk r pulak...gitu la hari2...huhu...
pas ni,xnk balik dh kalu minggu dpn pack..huhu...payoh bonar...

ok la...tu je nk membebel....ape2pun....Selamat Berpuasa kepada semua ^_^....

Saturday, July 30, 2011

Diakhir Syaaban

Salam..

hurmmm...

tgh2 mlm ni update la sekejap..
skrg alhamdulilah....dah sampai ke hometown...
kali aku pelik,knp aku rasa cepat je nk balik...
ntah...sekalanya aku la paling malas sekali nk balik...
mula2 tu nk cancel la balik pasal minggu depan bakal membuatkan aku gila...
sgt2 pack...
tp bila dah terjanji ngn parents nk balik minggu ni...
terpaksa r tunaikan...xbaik mungkir janji...huhu...

selepas selesai kelas Com Sec...gi klinik jap tuk check2 ape yg patut...
mane tau ada benda dlm yg luka...kita xtau...
lgpun ada agenda disebaliknya...hahaha...
apepun,aku berterima kasih pd seseorg ni..duk bebel kat aku suruh gi klinik...
kalu x,xgi aku...huhu...thx ^_^...dh mcm mak aku sikit2....tp mak aku lg rileks n sempoi...haha!

settle sume pulanglah aku ke Temerloh...
berkaraoke sorg2 dlm keta...
awal2 lg dh masukkan lagu2 best dlm MP3 player aku...
supaya aku xboring smbil2 drive tu...
nak harapkan radio...jap frequency ada,kejap xde...leceh nk adjust...
mmg enjoy...haha...

sesampi dirumah..ape yg aku nmpk adalah durian 4 plastik !!
beli khas tuk aku...huhuhu...i like2...mybe aku ada ckp kat mak aku,
ngidam nk mkn durian..pasal lama xmkn kan..walaupun dh mkn kt Melaka...
nak rasa durian pahang gak...terbaik...isinya pejal !!! best...
tak cukup ngn itu, Rambutan ada,buah mata kucing pun ada....
OMG,...yup,aku suka mkn buah2an...
duk melaka xdpt merasa sume ni...huhu...

tp....
1 je yg tak berapa berkenan....
baru 1 hari balik...amek ko keta dh di modified..=.="
ayah aku ni mmg xleh lepa ngn keta...(dh tu minat dia...nak wat cam ne)
jgn ubah yg merepek2 sudah la...wat masa ni aku pn mmg suka ape yg dia tukar...
cuma.....ada satu benda yg aku xberkenan...
huhu...xpe2 nnt suruh dia tukar yg asal balik ...

hurm...mcm biasa r kalu duk umah ni...
xleh study...aku dh riso ni...
byk benda menanti menunggu depan...nnt2 la aku senaraikan...huhu...
dah r,xtau r nk merepek ape...hilang idea...ok,Chow dulu...Wasalam.

Wednesday, July 27, 2011

Satu kepala

Salam...

hurm...
semalam baru r bermula detik midterm-midterm ni...
perasmi pertama -> Applied Crypto...

seperti yg aku jgka...
soklan mmg mcm tu...
kalu tak masakan Sir Asrul rileks je kasi bwk 1 helai note dlm exam...
soklan mmg kena faham konsep...
kalu xfhm,meraban r jwb...mcm aku...huhu...
calculation lak...mcm biasa r,xpenah pun konfiden ngn ape aku wat...
time wat exercise,xde lak was2...time buat exam...mcm2 jenis was2 r dtg...
xpe r,aku pun mcm pndg sebelah mata je menda ni...xtau knp...

lepas midterm r yg ditunggu2...
haha...
makan durian yg amek drpd Rembau ari tu...
1 kotak tu...aritu simpan je kat umah Long...
dia pun xtahan dh...lama sgt simpan...dah bau 1 umah...
bukan xtahan sbb busuk or bau kuat...tp xtahan nafsu nk makan...
so ape lg,lepas abis midterm,solat2 jap...gi ke law library...
diorg ada discussion....
so port kami,main field r...xde org kat situ...senang sikit nk makan...
haha...xde pisau nk buka....pakai screwdriver pun jadi...haha..
lagi senang rupanya....

so pelahap la kami disitu...Aku,Mai,Long,Lily,Riz....Sham dtg lmbt...
1st sekali aku xsangka mereka2 ni hantu durian gak...lg2 si Long & Mai...
yup,aku jarang tgk pompuan pelahap durian semcm...haha...
selalunya mkn seulas dua dah settle...ini,selagi ada,sebat....
lagi2 durian2 yg dpt ni pun isi dia mantap2....
senyum aku tgk bilamana ada yg dah abis duk main2 lg ngn biji durian...
sampai aku nmpk mcm dia korek hidung pakai biji tu...hahaha!! jgn marah...
mati aku kena kejar nnt...

apepun best dpt geng 1 kepala mcm ni...tu belum kira gurau2 kat situ...
merepek je...part kawin sambil berlari tu jd topik yg xleh bla aku rasa....
mane la korg pikir smpi cam tu sekali..(korg ke aku yg pikir lebih sbnrnya? haha!..."haaa letih2...semput2.." ..haha!)

ok la,tu je nk update pun...bkn ada ape2 pun...sesaje je nk hilangkan ngantuk pagi2 ni...TILL THEN, SEE YAA..

Monday, July 25, 2011

Seni Embo(Muay Thai) & Ust Azhar Idrus

Salam...

entry ke-2 lak tuk ari ni....
Peristiwa yang berlaku ahad...

abis je jelajah aku ke Rembau dgn kereta Abe Nik yg bwk bukan main laju tu...
terus aku rebah tido dlm keadaan panas(byk sgt mkn durian)...huhu...
ssh gak nk tido sbnrnya...
bantai r...nk bangun awal...

Pukul 6.30 pg,Aku,Shai & Azu dah start nk bergerak ke Kota Damansara....
aku dlm keadaan letih lg,tp xpe r...bantai je....bangun pagi2....terima kasih la kpd yg tukang kejut...^_^...kalu x aku tido balik dh...haha..
kami bertolak dan straight ke Putrajaya...amek member Shai & Azu,Watan....huhu...
dah grad,student MMU...seterusnya ke Ampang tuk amek Mun...pun dh grad...baru diserap masuk TM,sblm ni kerja tpt lain...scholar YTM...

kami ke Masjid Kota Damansara tuk Seminar Embo(Muay Thai) dan senjata....ni seminar lebih kpd street Muay Thai...so pengajarnya adalah Guru Zainal Abidin Sheikh Awab,Pengasas Silat Tua di Penang....sebelum ni kami dh gi seminar dia kat Melaka...
kali ni di KL lak....nak timba ilmu pasal Muay Thai ni kan...merantau la sikit....

banyak yg kami belajar....
Style Guru Zainal,dia bagi basic/konsep...kita aplikasikan sendiri....
so teknik tu bergantung pd kita...nk buat mcm mane kat musuh...
macam spontan r kiranya....byk sgt yg diajar sepjg hari tu...
smpi pening kepala nk igt...tp mujur kami ada record sikit2...
Dan terima kasih juga kerana turunkan ilmu yg jarang2 jumpa...
lagi2 move Silat Kalimah tu....boleh diapply mana2...
yang Muay Thai punyer buah,ada gak....lebih kpd Siku,Cengkam,dan yg menarik serang kat point of balance....ada 4 point...nak tau?? huhu...tyer aku direct r...seriusly,serang part tu,mmg hilang keseimbangan...

Kami ni dari Melaka,masing2 dapat 'hadiah' drpd Seminar ni...huhu...
1st sekali aku r, baru je sampai kowt...huhu...
time nk tunjuk move,aku jd tukang tumbuk....
ntah cam ne lak siku Cikgu singgah betul2 kat muka....
terbuat betul r senang citer...
amek ko....gelap sekejap aku 1 saat....lepas gelap tu,putih lak...pastu baru nampk semua org balik....pergh...aku xtau yg Ong Bak punyer cam ne...
ni pun dh mati akal 1 saat....
nasib baik wkt aku tumbuk tu,aku dh kawal penafasan aku...sakit dia tu kurang drpd xkwl pernafasan...
tp kena betul2 kat hidung...kalu hidung,so semua boleh bayang sakitnya cam ne kan...walaupn dh tahan nafas,
sedar2 darah mengalir drpd hidung aku...wahh..terkejut aku...ni 1st time aku kuar darah kat hidung...!! hahah...
mengalir xberhenti-henti....gi basuh tu...mau jugak 5 minit mengalir xberenti...
rasa cam hidung nak patah je...huhu...terus sembuh resdung aku...hahaha....
untuk aku,menda ni biasa...dlm silat,xberdarah,xsah la...walaupun teruk mana....patah tu r baru consider....sampai skang lg r terasa sakit hidung ni...huhu...tp best !! huhu..

untuk bdk2 lain,mcm Mun,Luka kat bibir...dh mcm gangster dh aku tgk bila pakai plaster...haha...muka ganaz semcm je....Shai n Azu lebam2 n luka2 sikit je...Watan...wooooooo.....
ini kena lg mantap...aku mmg rela kena hidung drpd tpt 'tu'.....terus terduduk dia,cam nk pengsan pun ada....bagi perempuan...buah ni mmg effisen tuk kalahkan laki...sgt2...mula2 aku xpercaya pd buah ni boleh pergi jauh,means dari segi effect dia r...even dlm gayong ada buah ni...tp bila tgk sendiri...pergh....aku ckp...1 pompuan bleh kalahkan 10 laki kalu betul teknik dia....nak tau cam ne....tu kena jmpe aku or mane2 org lain yg tau r...nk dedah kat sini mane leh...


huhu...best2 lg2 sesi last event ni semua guru2 silat berkumpul...berpeluang gak tgk guru2 silat drpd semua jenis...ada silat tu,ada silat ni...diorg berkongsi2 pengetahuan pasal silat...ini baru betul...bkn nk tunjuk silat sape hebat....satu penghormatan bagi aku sbb aku berpeluang tunjuk/perform bunga tanjung depan guru2 ni...waktu ni diorg tunjuk bunga2 drpd setiap silat yg ada dlm tu...so tetbe Guru Zainal tyer..."dari Melaka xkan xde kot..tunjuk r,nk tgk...bunga2"..
dalam hati aku.."Gayong Malaysia mane r ada bunga sgt..1 or 2 je...aku pn tau 1 je...simple plak tu...yg cikgu2 lain tunjuk sume lawa2"...lepas aku perform tu....alhamdulilah....dpt pujian...tu la 1 benda bermakna bg aku...aku dpt wakilkan utk Silat Gayong Malaysia tuk berkongsi something dlm tu..."hah, lawa...sape kata Gayong xde bunga...tu bunga...ape nama gerak ni..penah nampak x(Cikgu Zainal tyer kat cikgu2 lain)"....yang lain geleng2 kepala...sume duk tyer,masing2 nk tau...huhu...diorg xtau yg gayong ni ada bunga(tp ada 2 je pun,yg aku tau r)..sbb well inform yg Gayong xde bunga...hanya serangan sahaja...memori indah r bg aku...bkn nk ckp aku bagus...tp aku bangga sbb dpt berkongsi ngn guru2 silat kat situ...

Habis tu,kami ke Masjid Shah Alam...kebetulan lak terjumpa flyers Ceramah Ustaz Azhar Idrus...
sape tak kenalkan??
ustaz ni femes kowt...sgt2 femes...
sampai sana....ape yg aku ckp...Ya Allah....ramainya....sume tau kan Masjid Shah Alam tu luas mane kan...PENUH kereta !! smpi keluar kwsn masjid parking penuh...kat jalan sume penuh....tgk sambutan dia...mmg gempak...!! sume nk dgr keletah2 ustaz berceramah....aku pun turut berpeluang...Alhamdulilah...xsangka bleh jumpa dia live...dan mcm biasa r...mmg gelak sakan r kalu dia ceramah...dan ape yg dia smpikan..rasanya sume clear pasal ni...bahawa Hanya Allah yg SATU,TIADA yg lain MELAINKAN ALLAH s.w.t....puas hati dpt dgr ceramah dia...drpd lps maghrib smpi ke 9.30 mlm...huhu...best2...


mmg ramai....sgt ramai.....

Ape pun,terima kasih la kepada Azu,kalu x,aku x merasa semua ni....walaupun aku ada midterm selasa ni...huhuhu...ni kes bedal je r...BANZAI !!! haha...lantak r ape nk jadi,jadi....

2 kuasa 2

Salam...
ni update kisah sabtu jap...
hurm...
ape yg berlaku??
mcm2...
lebih kpd konflik dalam diri...
maaf la...terpaksa buat keputusan macam tu...
mula2,struggle gak cari ape boleh buat macam tu macam ni....
dan akhirnya,Allah beri aku jwpn melalui org2 yg boleh dipercayai dgn jwpn yg aku sendiri kena decide sendiri sbb benda tu boleh dari segi agama....
diberi kekuatan utk buat istikharah mlm seblum...
bangun2 pagi terus dpt jwpn...
jwpn bukan melalui mimpi...tp naluri or keadaan....
kenapa aku tunjuk kaki kat atas tu???
huuuu....
kaki aku sakit balik !!! tension jap...terhencut-hencut pagi tu....
silap gak...aku gi tido tpt sejuk sape suruh....
actually dah mmg injured hari khamis ari tu...
kaki aku cramp time sparring Olahraga....
kaki yg sama...
otot betis aku jadi keras....
tp mula2 aku pikir biasa r kan...
warm up pun gitu2 je ari tu...
jumaat tu dah ok cuma ada la cikit2 rasa tu...
silap gi tido tpt sejuk,otot tu sakit balik...bukan cramp...
tp ntah...xtau nk ckp ape...sakit r sng citer...
asalnya nk paksa gak gi (nk lwn jwpn pg tu r ni)...
tp pikir2 balik,"hai aizuddin esoknya tu ko ada seminar Muay Thai...
xnak rehatkan kaki ke??"
so decide nk rehatkan kaki...huhu...

cantiknya ape yg Allah tentukan...
dia beri aku 1 lg penyelesaian masalah...
aku pikir2 balik,kalu aku gi,maybe xdpt selesaikan masalah 1 lg ni...
senang citer,sebenarnya ada 2 masalah yg memerlukan decision setiap satu...
huhu...for me,it's difficult...
1 decision jangka masa pendek,1 lagi decision yg boleh mempengaruhi jangka masa panjang...

dah2 r merepek....huhu...
ape yg best berlaku sabtu ni...
dpt gi ke Rembau.N9 !! huhu...
bersama kak Ada,Abg Nik & Abg Fadhil...haha...
menda spontan berlaku....
just nk amek 'menda' je...
'menda' penting tu...melibatkan kelab tuk jangka masa yg lama...
kalu xde 'menda' tu,konpem dh aku skang ni duk stay up wat 'menda' tu je...
dan suppose 'menda' tu bukan boleh siap dlm masa 1 or 2 hari ..tp suppose perlu 1 bulan r (agaknya).
tu pun for me...not enough....perlu perbincangan yg berkali-kali...

Kami pergi ke Rumah Keluarga angkat Abg Nik & Abg Fadhil...
diorg join program Desa Tercinta ke Rembau..ni time aku xmasuk lg...huhu...
Ayah angkat diorg ajak makan durian...dh byk durian gugur kat dusun r katakan...
sampai2 xde ape dh..tibai durian..!!
ntah berapa biji dh...kejap2 bukak,kejap2 bukak buah baru..belum sempat 1 biji ni abis,buka lg yg baru....giler r !!! mmg byk...kalu ada gambar,nak je tunjuk kasi jelez....huhu...
sedap2...isi dia...umpphhh...mantap !!!

aku sebagai hantu durian kan,makan r sampai puas...abe Nik & Fadhil xlarat dh...aku ok lg...tp segan r kan nk mkn sorg2...dh r kita ni join je diorg ziarah....takkan nk lawan tokey lak kan...
hahaha...ikutkan nk je continue lg....dihidangkan lak makan malam oleh Mak angkat...waaah...
makanan kampung...!! sedap2...lg2 ayam kampung tu...huhu...pastu nk smbg lg mkn durian,tp masing2 dh tgk muka masing2...dah tak larat !! haha....duk je la lepak2 situ...
dan kembali ke Melaka juga akhirnya..huhu...dengan dibekalkan durian 1 kotak lg !!! huhu...
dek kerana mereka2 ni dh xnk...aku la amek,dan kebetulan bdk2 silat ni nak sgt2 durian kan...
aku pn amek tuk diorg...aku lak dh puas mkn...makan smpi pening kepala....first time beb pening kepala makan durian byk sgt...mybe sbb dh lama xmakan....

sekarang ni ada lg kat umah Nurus tu...bila2 kami akan balon lg sekali...huhu

ape2 pun best gak ada keluarga angkat ni..Pak cik tu mesra org nyer...sayang xlepak lama sikit ngn dia...dia ada hal lak wkt tu....Insya Allah,sebelum aku abis belajar...aku nk join 1 DT...(ni sbnrnya hasrat aku dari beta lg...huhu..xtercapai lg smpi skang..)

ok r...tu je nk update...TILL THEN SEE YAA....thx tau Kak Ada & Abg Nik ^_^

Friday, July 22, 2011

Ais Sangat Baik Diminum Selepas Makan

Rata-rata kebanyakan daripada kita sering mendengar bahawa ais tidak elok untuk diminum selepas makan.

Jika kita dengar orang-orang tua pun sering sahaja mereka menyebut perkara ini. Malah, dalam IKIM.fm pun ada menyentuh perkara ini.

Justeru, saya ingin berkongsi maklumat sebenar berkenaan ais berdasarkan kajian yang telah dibuat.

Jom kita lihat apa yang berlaku dalam proses pencernaan makanan. Tumpukan perhatian anda kepada perbezaaan proses yang berlaku apabila kita minum air panas dan air sejuk setelah kita menjamah makanan.

Apabila kita makan, makanan akan masuk ke mulut dan mengalami proses-proses tertentu sehingga sampai ke perut. Sampai di perut, makanan akan disimpan untuk sementara waktu sebelum memasuki usus kecil.

Di usus kecil, makanan yang dicernakan ini diserap ke dalam salur darah dan dibawa ke jantung. Jantung seterusnya akan mengepam darah bernutrisi ini untuk kegunaan sel-sel. Makanan yang tidak dapat diserap di usus kecil pula akan disalurkan ke usus besar untuk dibuang melalui najis.

Jika kita minum air panas selepas makan terutamanya selepas menjamah makanan yang berlemak atau berminyak, air itu akan mencairkan lemak atau minyak yang kita makan tadi dan memudahkan makanan tadi diserap oleh usus kecil.

Seterusnya, makanan tersebut akan pergi ke jantung kita. Apa yang berlaku di jantung ialah makanan akan disejukkan kerana jantung manusia berfungsi seperti sistem penyejuk kereta.

Lemak atau minyak yang dimakan tadi apabila disejukkan akan menjadi beku di jantung. Inilah antara punca masalah jantung yang sering dihadapi oleh manusia kini. Ini akan menyebabkan fungsi jantung terganggu disebabkan oleh mendapan lemak atau minyak yang ada pada saluran darah di jantung manusia. Maka akan terjadilah penyakit jantung tersumbat, lemah jantung, dan lain-lain.

Sebaliknya, jika kita minum air sejuk atau ais, makanan tadi terutamanya yang berlemak atau berminyak akan disejukkan dan dibekukan di perut dan tidak akan dapat diserap oleh usus kecil. Malah, makanan berlemak ini akan terus ke usus besar dan dibuang sebagai najis. Maka akan selamatlah jantung kita daripada lemak berlebihan dalam makanan tadi.

Adalah salah sama sekali kita menyamakan proses yang berlaku di dalam dan di luar badan manusia. Ini kerana, fisiologi badan manusia itu sangat berbeza daripada fisiologi di luar badan manusia. Malah, tidak sama sekali dapat disamakan dengan apa-apa pun binatang yang ada di dunia ini. Kerana itulah kejadian manusia itu adalah sebaik-baik penciptaan oleh Allah S.W.T.

Kesimpulannya, adalah digalakkan kita minum ais sejurus selepas makan, minum air pada suhu bilik, 30 minit selepas makan dan minum air panas atau suam 2 jam selepas makan. Namun, ais tersebut adalah ais yang kita buat sendiri daripada air yang ditapis bukan ais di kedai kerana ais di kedai tinggi kandungan ammonia yang akan memberi mudarat kepada kita.

Sangat penting kita menjaga pemakanan kerana ia sangat berkait dengan perkembangan akal manusia.

- Artikel iluvislam.com

Sunday, July 17, 2011

Harry Potter terakhir~~


Salam....
yeah berakhir sudah cerita Harry Potter....
semalam aku luangkan masa tuk layan citer ni...
seperti biasa di AEON JUSCO MELAKA...
situ best...even ko dpt tpt depan pun, korg takkan sakit leher tuk pandang keatas...
sbb jarak skrin n kerusi pertama agak jauh...so
boleh diconsider puas hati...huhu....

review drpd aku...
ape yg aku leh ckp...
awesome !!! satu pembawakan imiginasi yg bagus...
means dr segi mcm mane direkter fikir nk wat effect2 perang tu mcm mane...
jalan citer tu mesti la kukuh kan...pasal asalnya drpd Novel...
so dia dh ada tulang belakang...
aku kagum ngn teknik2 cgi waktu diorg start perang tu...
pergh...mantap beb....so sume tu ilham drpd J.K Rowling la kan...
dia buat platform citer ni,Direkter interpret dlm bentuk visual...

terharu jgk ngn pengorbanan Prof.Snape....
org kata cinta abadi gitu....still syg mak harry hingga ke akhir hayat dia...
tp satu je yg aku tertanya2.....direkter tak tonjolkan sangat yg si Harry ni bercinta ngn Ginny Weasley...tau2 dah intim...walaupun dr movie sblm ni diorg dh bercinta...tp still xnmpk sgt...lebih nmpk dia rapat ngn Hermione...tp Hermione ngn Ron...huhuhu...

satu lg aku expect scene Voldemort mati mcm gempak r...tp mcm simple je...hancur cam tu je...cuma mcm mane cara nk bunuh Voldemort tu yg susah...ada sikit xpuas hati kat situ...
tapi overall ok citer ni....rekemen jgk tuk tgk bagi yg follow Harry Potter la...kalu x follow...pun boleh je layan...haha... lepas ni dh xde citer Harry Potter dh...tp kalu J.K Rowling terbuka hati nk wat citer Albus Severus Potter pun boleh !! huhuhu

hurmmm....
ape2 pun aku enjoy la hang out ngn bdk2 silat...
huhu...happy2 gitu....
lagi2 yg jenis satu kepala layan citer HP7 ni kan...
so bercerita sakan jgk la....
ape2 pun fun r kuar ngn anda semua...^_^

p/s: sedikit lega pasal tugas2 assignment dh settle...wat masa skrg....(jgn nk rileks sgt r) byk lg menanti minggu depan.

Wednesday, July 13, 2011

Setiap Wanita Itu Cantik

Salam,

terpanggil tuk aku berkongsi something ngn semua...menarik bagi aku...

*******************

Seorang kanak-kanak lelaki bertanya kepada ibunya

“Mengapa ibu menangis?”

“Kerana ibu seorang wanita,” dia berkata kepada anaknya.

“saya tidak mengerti,” jawab anak kecil tersebut.

Sang ibu memeluk anaknya dan berkata “Dan kamu tidak akan pernah mengerti”

.

Kemudian anak lelaki tersebut bertanya kepada ayahnya

“Mengapa ibu menangis tanpa ada alasan?”

“Semua wanita menangis tanpa ada alasan,” hanya itu yang dapat dikatakan ayahnya.

Anak lelaki itu membesar dan menjadi seorang lelaki dewasa, dan masih merasa hairan mengapa wanita menangis.

.

Akhirnya dia mengadu pada Tuhan, dan dia bertanya,

“Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?”

Tuhan berkata “Aku menciptakan wanita istimewa.

Aku menciptakan baginya bahu yang kuat untuk memikul beban dunia,

tetapi begitu lembut sehingga dapat memberikan kenyamanan.”

“Aku memberinya kekuatan untuk melahirkan dan menahan karenah dari anak-anaknya”

“Aku memberinya keteguhan yang membuatnya dapat tetap bertahan di saat semua orang sudah menyerah,

dan tetap memperhatikan keluarganya tanpa mengeluh saat sedang lelah maupun sakit.”

“Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam keadaan apapun, meskipun mereka menyakitinya.”

“Aku memberinya kekuatan untuk dapat memaklumkan kesalahan-kesalahan suaminya, menciptakannya dari tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya”

“Aku memberinya kearifan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik tidak akan pernah menyakiti isetrinya, tetapi kadang-kadang menguji kekuatan dan ketetapan hatinya untuk tetap teguh mendampingi suaminya”

“Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dicurahkan.

Ini khusus miliknya untuk digunakan bila-bila pun diperlukan.”

“Kau lihat: Kecantikan seorang wanita tidak terletak pada pakaian yang dikenakannya, penampilan luaranya, atau cara dia menyisir rambutnya.

“Kecantikan seorang wanita dapat dilihat melalui matanya, kerana mata adalah pintu menuju hatinya, tempat dimana cinta bersemayam.

SETIAP WANITA ITU CANTIK….

Sumber: Setiap Wanita Itu Cantik | Paradigma MUKMIN http://akuislam.com/blog/kisah-tauladan/setiap-wanita-itu-cantik/#ixzz1Rt54Tu7M

Tuesday, July 12, 2011

Ice breaking + Performance

Salam...

hurmm...terpanggil tuk update ape yg berlaku minggu lepas...
minggu yg sangat2 busy dengan aktiviti...
Dek kerana ada 2 event dlm 1 minggu...
so busy r memanjang....
ape 2 event tu??
Ice breaking Silat Gayong + performance MMU Olimpik...

Aku mulakan ngn Ice breaking Silat Gayong dulu...
kali ni kami buat konsep santai or jalan2 je r...
tak nak r nak wat berat2 lg...
tp ringan2 pun letih gak....
kami pergi 3 tempat dalam 1 hari...

Tempat pertama : Zoo Melaka...


haha...aku sendiri tak penah lg gi zoo sepanjang duk kat MMU ni...
so aku ada la 'riki' tpt tuk tgk ape yg bleh wat....
so,terima kasih la kpd pihak zoo sbb tolg kami sediakan ape2 yg patut....
basically aku just buat quiz 'simple' je kat situ...
'simple' la sgt kan...aku tgk pun blur ...ape la jwpnnyer...haha
aku just bahagikan beberapa kumpulan n berpecah cari jawapan....
so,sebagai org yg handle aktiviti....
rileks sikit...hahaha...aku suka, aku suka, aku suka...
tak yah susah2 nk pikir nk completekan task...
aku bersama pembantu aku,Mubarak,jalan2 r keliling zoo...
merepek sana...terpegun sini....bincang tu bincang ni.....
rasanya teori baru je yg xkuar aku rasa...haha...

bagi aku, xcukup r 2 jam lebey tuk keliling zoo ni...lain kali kena lebih lagi...
best2...
teruja aku bila harimau betul2 ada kat dpn aku...haha...besar lak tu....
binatang2 yg besar2 ada kat dpn mata...huuuu....seronok ! rasa nk pegang n peluk...huhu...
rasa nak bawak family masuk.(padahal diorg dh masuk dh pun...=.=" aku je yg xde waktu tu)

haaa...diorg dah berpecah...

aku pelik tul...ngn bont** lembu pun korg nk bergambar....hahaha!!

itu dia...cam aku bercakap ngn VIP lak bila tgk gayanyer....haha

Tempat Ke-2 : Kompleks Sukan Batu Berendam

haaa...ke sini lak aku pegi....tuk main badminton !!
lama dah aku tak main badminton (lama r sgt..)
ni lak kali pertama kot aku bwk bdk2 silat ni main badminton...
mula2 aku hanya plan main2 bodo je...
tp ada cadangan buat tournament kan...
so buat je la....
good job kepada Mubarak sbb dpt rangka tuk tournament...
sume possibility kuar....dan guess what??....sume yg dia jangkakan tu...
menjadi...so backup plan ada smpi 3...so lepas kira sume possibility tu...
kami decide tuk guna plan 3...
dan ok r...semua berjalan lancar....
ramai bdk2 silat ni tak reti pukul bola tangkis ni....
takpe2 lepas ni rajin2 r main badminton yek....



Tempat Ketiga : Pantai Puteri


ok,tiba masa tempat terakhir...dalam kul 5.00ptg kami start kemas2 tuk ke Pantai Puteri....aku n Nurus Saadatul kena jadi runner jap tuk amek Si Yat n Muaz...hurmmm alang2 amek terus barang2 BBQ....
sampai di sana dalam lingkungan kul 6.30 ptg....kebetulan sun set lak waktu tu kan....
smpi2 tgk2 bdk2 ni xde lg...aku igtkan runner r yg lmbt smpi...tgk2 kami yg smpi dulu...
rupa2nya diorg sempat berenti kat Klebang makan durian dulu !!!
arghh...geram aku...bkn nk ajak aku sekali...
dah lama aku kempunan durian beb !!!
xpe2...aku akan makan gak nnt...tunggu je...
So,mlm tu kami just lepak2 masak2....
makan2 je r kami....Ayam,Nasi,Air,Hot dog dan jgn dilupakan....COSLOW yg bdk2 laki wat...nak dispecifickan lg : aku,riz,nik & najib....melecet tangan aku potong sayur2 or barang2 yg patut...banyak nk mampus si riz ni beli....nak harapkan pompuan....huh !! korg teranjang2 tumbuk2 je tau kan....hahaha....nak je aku kasi pisau ni suruh korg potong...aku nk tgk sikit korg wat keje umah....belajar2...
Ape2pun...thankz la bagi yg datang....walaupun xla ramai mana sbb masing2 ada hal masing2...Insya allah ada lg program akan dtg...Join la ek...huhu...

setup2 barang sume...ingat sempat r mandi2...penat2 je bawak tuala...hish..

nyum2...tp normal la tuk aku,xlalu mkn kalu handle event...xtau knp...

part ni paling best !!! part penyampaian hadiah !! tuk kuiz kat zoo tu...kumpulan Mr.Pres yg menang...tp menang ape?? haha...!! apple tuk korg...sebiji sorg...!! haha...aku ngn Mubarak gelak sakan...dpt kenakan diorg...haha

haaa...ini lak hadiah tuk tournament badminton....aku n mubarak yg buat tournament ni,kami gak yg menang !! hahaha...smart x ?? haha...sbb kami tau ape hadiah nyer,kami struggle tuk menang...hahaha!! bdk2 bengkek jee...haha...

Malam tu kami pun pulang ke rumah masing2....siap sedia tuk event esok lak
________________________________________________

Ok,ni pasal hari ahad lak.....
kami dpt tawaran drpd pihak MMU Olimpik
tuk buat persembahan penutup MMU Olimpik...
so kami terima la benda ni...
disebabkan menda ni penutup...
kami nk kasi gempak r sikit,xnk org boring kan...
so ,seminggu la kami praktis....
hari2...tiap2 hari sejam kami peruntukkan tuk training persembahan...
curi r sikit petang tu drpd kul 6-7 ptg...
tuk persembahan ni,aku yg incharge....
so mula2 not easy for me to rangka ape yg nk kena buat...
sebab setiap persembahan byk dipertontonkan menda yg sama...
aku nk kasi something yg lain dlm persembahan kali ni...
so dpt ilham tuk buat 3 vs 1 (bersenjata)...
selalunya menda ni xde....
so itu mmg kritikal ckit....
stamina kena ada....

so sape yg jadi mangsa jadi hero dlm babak 3 vs 1 ni..?
aku gak...haha....kenapa aku ckp MANGSA...
sbb aku paling byk kena igt buah....
diorg kena pukul aku je...aku la yg kena elak sana sini....
yg mengah nyer aku...
nak kena igt 9 buah beb !!
stamina mmg kena tinggi kalu nk bertahan smpi 9 buah tu...

Pagi ahad tu kami gather kat kampus tuk buat final rehearsal...
penat badan aku...huuu...Allah je la yg tau...
rehearsal pagi tu saje aku kena buat 3 kali...
letih dia....syokk~~ rasa cam nk baring n terus pengsan je...

ape pun...time persembahan tu,aku bleh kata...
thumbs up !!! jarang dpt buat macam tu...
silap nyer kurang...
Alhamdulilah...lega bila selesai buat persembahan tu....

Tahniah la kepada :
Nik Rizdwan,Riz Fadhlin,Zulkhairi,Farhan,Najib,Shahirah,Mai & Nurus

komitmen yg anda semua bagi tu amat aku hargai...TERIMA KASIH.


p/s: lepas abis semua ni,baru aku sedar kaki aku terseliuh....nak berdiri pun sakit...ntah masa bila aku kena aku pn xtau...tu r org ckp,bila tgh bersilat tu,kita tak sedar pun sakit tu....yup aku mmg akui menda tu....tgh naik 'seykh' org ckp...xrasa ape...

ok la...banyak lagi benda aku kena buat lepas ni...FYP jumaat ni, quiz,assignment & sbgnya....huhu

Thursday, July 07, 2011

Transformers 3


Salam...
haaa...
semalam...tertunai la hajat aku yg sekian lama aku tunggu....
setelah seminggu aku sabar...
sabar dek kerana kengkangan masa tuk tgk citer ni..
akhirnya...
dapat gak aku tgk...
aku dh tolak tepi sume menda...
fyp,tutorial & kelab jap...
semata-mata nak tgk menda alah ni...
xleh tahan sabar....haha...

semalam gi tgk ngn member2 silat...
8 org semuanya....ni rasanya kali pertama bg aku tgk ramai2 cam tu...
sekalanya just 2/3/4 je...
so review aku...(ni personal review bkn secara umum or profesional nyer)

awesome !!!
mmg gempak beb !!
kebetulan lak dpt tempat depan kan...
rasa mcm kami ni ada dlm movie tu...
sbb dia ada wat sight dr pelakon tu sendiri....
betul la review2 org kat luar sana...
taraf cgi or graphic & sound sistem mmg bleh tabik spring r kat michael bay...
lebih ok drpd TF1 & TF2....lebih clear lg bila robo2 tu transform...
cuma dari segi plot citer...
ada r xkena situ sini sikit...
ada r perasan tu...

lagi satu yg aku suka pasal TF3 ni....
funny seyh...serius byk element lawak yg diorg letak...
menjadi lak tu....karenah si Sam Witwicky,Askar2 yg bertempur tu..
mmg xleh bla...
satu dialog yg aku xleh lupa...
"Kenapa Decepticon selalu ada senjata canggih2"
aku xleh lupa sbb ni biasa org yg tgk movie yg selalu ckp...
mcm citer2 action lain gak..yg jahat mesti kuat..yg baik ada lemah sana sini...
tgk2 org dlm movie tu sendiri ckp...adoi...xleh bla...

tp ape2 pun...mmg best r...rasa cam nk tgk lagi sekali...
yg semlm pun panggung penuh...!!
5 hall bukak tuk TF3 ni...kat Aeon Jusco Melaka..
pukul 9 mlm...dan semua pun penuh !!!
time kuar tu...pergh punyer sesak...
tu nk tunjuk sambutan yg dpt drpd TF3...
mmg puas hati,puas hati & puas hati la....huhu...

Ok la tu je nk citer...nk citer lebih2 kang tak best lak bg yg tak tgk lg...huhu...Insya Allah nnt akan post citer Jaulah ke Perak...wat masa ni malas lagi nk mengarang.....TILL THEN,SEE YAA

p/s: aku tunggu TF4 pulak...dgr kata 2014 nnt...xtau r...pasal tgk mcm TF3 ni dah last dh...sume dah mati...

Sunday, July 03, 2011

AGM Silat Gayong 2011

Salam...

hurm...baru berpeluang tuk update...
sangat sibuk minggu ni...
tak sempat nak menaip pun...
rasa cam dah lama blog ni terbiar...
ada gak terasa nk berenti jap berblog ni...
tp maybe tak kot...
aku cuba sematkan kenangan2 aku di blog ni...

ok...rabu lepas Silat Gayong MMU telah adakan Annual General Meeting tuk sesi 2011/2012...
so mcm2 persiapan tuk wat menda ni....
Tahniah la kepada Direkter AGM, Nurus Sa'adatul Abadiah a.k.a Kak Long dlm gayong( haaa long, aku dpt eja nama ko...haha!)
tak terlupa jgk kat Mai Nur Afifah sbb bertungkus lumus buat surat tu surat ni,reka ayat tu reka ayat ni...sampai migrain ek...hahaha...sory r...tp tu la tugas S/U.


Terima kasih atas kehadiran anda semua..^_^

Mereka berdua byk wat kerja....terima kasih kpd mereka ikhlas drpd aku...bkn senang sbnrnya nk buat kerja event dan pd masa yg sama training silat pun kena attend...letih dia bleh kata double r...ye r silat lak lebih kpd fitness...so kekdg tu balik mmg letih...kena buat kerja lain lak tak kisah la study ke or keje kelab mmg mata ni berat,tp nk tak nk kena paksa sikit....(aku selalu wat cam ni)...

Ape pun...aku nk ucap tahniah kepada Organisasi lama & yg baru....
bagi yg lama,belajar drpd kesilapan dan improve drpd yg dulu....
bagi yg baru,semoga berjaya menghadapi 1 tahun ni....aku bleh cakap 1 cabaran yg susah....

Senarai2 AJK baru :

Nik Mohd Ridzwan ---> Presiden
Najib Rahmat Chang --->Naib Presiden
Mai Nur Afifah ---> Setiausaha
Nurus Saadatul Abadiah ---> Bendahari
Riz Fadhlin ---> Biro Teknikal
Mubarak Mohd Basir ---> Biro Informasi & perhubungan Luar
Mohamad Aizuddin ---> Biro Latihan

Penyerahan Keris kpd Presiden baru...haha...('Saka' dah beralih....)

moga2 AJK baru ni dpt berkerjasama seeloknya....apa2 yg berlaku kita cuba harungi sama2...jadikan Kelab Silat Gayong ni mcm adik-beradik ke-2 anda....aku akan cuba sebaik mungkin utk guide...lagi2 si Pres...huhu...anda masih baru lg dlm dunia management kelab...takpe2...slow2...bila aku tgk ko...mmg serupa mcm aku beta dulu-kosong,xtau ape....tp aku rasa ko mmg dh ada skill leadership tu...cuma x expose kat org....mcm aku dulu,agak anti bab2 pimpin2 ni....haha...tp ko dh ada...so maybe akan senang r sikit nk guide ko...btw,just prepare...aku dh ada list2 ape yg ko nk kena wat tuk org2 bwh ko...huhu..

Ucapan Mr.Pres Baru...isi yg ko kasi,personally aku ckp,ko dh nmpk ape perlu ko buat..

Dari segi kengkangan masa tu mmg xleh dinafikan....sgt2....huhu..even aku sendiri pun rasa cam xde masa...haha...padahal ada je...cuma xreti nk manage je...Ape pun selesai AGM,lega sikit je la...
pasal lepas ni ada Ice Breaking,Performance MMU Olimpik,Majlis Perlimau Tapak....fuh byk lg nk kena handle...aku riso 2 program ni...Ice Breaking & Performance....huhu...hari nya Sabtu & Ahad...sempat ke nk uruskan...kena training lg ni...kaw2 lg...huu....

ok la..cukup r tu dulu...ni pun still letih lg...baru balik drpd Beruas,Perak semlm...drive gi & balik...wohhh...Misi ari ni...siapkan FYP Part 1...!!

p/s: aku tak check lg bila midterm aku...huhu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...