Sunday, April 24, 2011

10-fast-fingers typing speedtest

Salam...

hurm...ari ni keje xde menda sangat...
so main la menda alah ni...
ni je yg leh main...
menda2 lain dah kena block...huhu...

dulu main setakat average 40-43 perkataan per minit...
ntah cam ne lak td tetibe dapat rentak...
huhu...terus pecah rekod sendiri...
52 perkataan per minit...wow !! terus gigih nk pecah rekod lg...haha
nak tau sejauh mane pantas korg menaip ??
try sahut cabaran kat website ni...dalam 60 saat,korg try berapa banyak korg boleh taip...macam2 bahasa ada...tp aku prefer bahasa melayu...sbb perkataan dia panjang2 berbanding bi...tp bi pun ada part susah dia gak..huhu..korang try r nanti...main2...

Typing Speed Test

ini rekod2 aku...huhu

haaa nampak?? x nmpk?? kita zoom sikit...

haaa...dah nampak...huhu...ni la average aku...dr 38-46...

haaa...rekod setakat ni !! meh kita zoom sikit...

haaa...baru clean and clear...huhu...tp aku percaya ramai lagi yg kat luar sana leh sampai 70 or atas lagi....mcm member aku sorg ni Alex...70 words per min....still xleh beat lg dia...(kitaorg duk main menda ni la hari2 hahahaha...)

ok la...mau rehat....nanti mau test software 3Ds Max 2011 nyer....kena belajar dulu..nak tgk susah mane menda ni...revise balik ape yg penah bljr dulu...baru leh decide topic fyp nnt...
dan perhatian sape2 ada software BuildAR...gtau aku !!!...huhu...ataupun yg seangkatan ngn nyer...software ni paling cool sekali tuk AR...huhu

Saturday, April 23, 2011

Antara 2 title..

Salam...
hurm...
sekarang aku masih lagi memikirkannya....
mana yang lebih baik??
mana yang boleh aku mampu buat??
mana yang terbaik untuk aku...
aku masih memikirkannya...
meminta pendapat...
dan yang paling penting,menunggu jawapan drpd-Nya..
pohon petunjuk yg terbaik untuk diri ni...

semalam aku n shai berjumpa ngn Dr Lau, Deputy Dean FIST...
bukan kami ada buat kesalahan atau bab2 subjek ataupun kena barred exam...
tp kami nk apply tajuk fyp bwh dia...untuk aku,mulanya aku pilih Flash card using Augmented Reality tech.....nanti aku tunjuk video nyer.....member aku ni nak apply tajuk counter using face recognition...mcm kira org brp kuar masuk....

bila kami jumpa,nmpk gaya tajuk shai tu dh ada org amek...so kami bincang je la terus setiap tajuk yg dia ada...dia terang kat kami pasal tajuk2 ni...1st pasal Directory System...ini mmg aku tau susah nk wat...tp kalu nk wat,dia ckp leh collabrate ngn bdk intern cdp...skang tgh buat menda ni...cuma tugas kita nk enhance kan lagi system tu...nama sys dia cam directory system...cth kalu bangunan tu, kita nk gi tandas ,system ni bleh tunjuk mane tpt tandas yg ada dibangunan...siap bila kita naik lif pun dia tunjuk,n bila kuar lift tu pun dia tunjuk jalan ke mana lepas tu....dan semua menda tu dalam bentuk 3D !! byk laluan nk kena buat kalu buat utk FIST....

so seterusnya Multitouch nyer projek....ni projek tahun lepas...tp ada yg drop...so bwk kan tajuk ni ke tahun ni....dan nampak gaya si shai dah tertarik ngn tajuk ni...Dr Lau siap tunjuk lagi sample 2 pelajar yg buat lebih kurg cam ni...cuma beza Colouring writing n Reading x silap....dan salah 1nya Alex nyer projek(member 1 praktikal aku)....bangga r tu projek dia jd cth...tp mmg hebat pn projek dia...kita wat system tuk bdk2 main kaler2 kat touchscreen board tu...mane x hebat....ni yg shai nyer reading guna multitouch lak...so platform lebih kurang cuma tukar2 sikit je part main features...so menda nyer dh jd senang....


ni la lebih kurang yang Alex buat...tp more to kindergarden nyer r...cam warnakan gambar2,lukis2...tp campur2 warna tu ya...susah kan??

and tajuk yg aku berkenan ni lak...Dr Lau kata susah ...dia tunjuk sikit2 video yg advance nyer la...Teknologi ni digunakan oleh Trainee BMW tuk baiki enjin keta...canggih x canggih??..huhu....dia takut aku xleh bawak,dia leh propose lg 1 tajuk yg lebih kurg sama ngn multitouch td tp in term login system.....cam ne kita nk wat system login utk multitouch ni sbb mcm kita selalu tgk board touchscreen ni besar,so bila kita nk login,kita nk tekan no password tu org depan akan nampk....macam mana kita nk wat,time kita login tu,kita je nampak,org lain xnmpk...hurm...cam susah kan?? ntah la...tp ni lebih sng pasal dah ada platform sikit...bleh refer ngn Alex nyer system...tp bila Augmented Reality...aku tyer,kat mane source yg aku leh b'jmpa tu tanya....Dr Lau laju je ckp "xde"....adoi la....1 lg tamparan tuk aku...



ni video yg dia tunjuk tu...skang BMW dh implement menda ni...dahsyat!!!

last2 lepas kami discuss tu dia bg kami masa tuk fikir masak-masak...sbb tajuk2 dia paling koman nak kena ada 3D tu...kalu rasa mampu untuk tanggung...boleh dtg lg sekali sain form....settle...tp kena fikir baik2....ni tuk 2 sem ni...kalu xleh bwk...kena extend 2 sem...hurmmmmmmmmmmmmm......mcm mane ni?????

ni r sample yg paling dekat ngn tajuk aku kena buat...cuma maybe aku nyer senang sikit je drpd ni....





so ape pendapat korang???mana 1 aku kena pilih,login touchscreen or imej 3D?? huhu

Thursday, April 21, 2011

Week 8 - Borang Streamyx

Salam...

hurm...minggu ni x update pun lagi kan??

huhu...

ni sume berpunca ngn keje2 yg mmg bertimbun...
kalau refer balik kat post sebelum ni,kami susun borang streamyx ikut code agent....
cth kalu code A...sume kat kumpulan A...kalu code B sume kat kumpulan B...
so yang tu settle ari Sabtu n Ahad ari tu...ada r dlm 7-9 kotak besar kalu dikumpulkan...

datang ari isnin je dpt lak cara baru...susun ikut Namelist...dalam namelist tu agent bercampur ikut nombor invoice yg dikasi...waaahhh...yg ni lagi mencabar...pasal namelist tu tak disort awal ikut abjad or ikut no agen....dlm list tu kebanyakannya ada la smpi 20-30 org...takpun 100-200 org...mmg serius pinau mata tuk tapis ikut senarai invoice ni....

sakit belakang,sakit pinggang,sakit mata,lenguh sana sini....sume ada....mane taknya menda tu nak kena settle dlm 2 hari tp list byk...ada la dekat 50 invoice....wahhh...kami terpaksa keje 'OT' tak berbayar...sbb nak siapkan ni...cth mcm Alex,msuk keje kul 7 pg...balik kejp kul 5 lebey,pukul 8 dtg balik ofis...sama macam Shahrul...pastu balik kul 7 pagi esoknyer...aku lak...masuk kul 1.30 ptg...balik drpd ofis kul 7 pagi esoknyer....Wei qi yg shif mlm pukul 11 mlm,dia amek inisiatif sendiri dtg awal...dlm kul 8 or 9 mcm after lunch dia r....kami keje non-stop wat menda alah ni...berlarutan la sampai 2 hari lebih...

hahaha...last kali,ari Rabu sume settle...start ari Isnin...Akak2 kat bhgn Streamyx tu konpem2 ada...sbb ni mmg keje dia....tp bg aku...walaupun penat,Seronok...pasal dapat bermesra or bertegur sapa ngn akak2 department streamyx tu...sbb sebelum ni kitaorg senyap je ngn diorg walaupun 1 ofis sebelah2....hurm....so penat tu ada seronoknya jugak...

wat masa ni...susun borang tuk Individu ni kami dh settlekan...dgr kata akan ada lagi sorting2 borang ni...kali ni tuk company lak....smpi 5+++ dgr kata....ntah r...wat masa ni xsampai lagi....nnt sampai r tu...hehehe...tunggu je la....boss pun ada la belanja kitaorg sbb tgk kesungguhan...huhu...n dgr kata nk byr OT...huhu...sbb tolg diorg...ntah la...kalu ada rezki...Alhamdulilah....



huhuhu....hari smlm dlm sejarah...aku berjaya buka loker kat ofis yg kunci dia mmg hilang guna teknik lock picking,menda ni belajar waktu kat CEH....tp aku xpenah apply lg...so ni ada peluang...aku pun try r...dekat setgh jam baru leh buka...huhuhu...tp mmg puas...terkejut pun ada....tp kalu yg tau tu,jgn guna teknik ni tuk menda2 yg xelok...kalu tuk kunci hilang xpe...


p/s: smlm 1st time tgk tpt parking Inkubator banjir !!! hujan lebat smlm....smpi air kat tepi jln melimpah masuk kt tpt keje aku....malangnyer aku xdpt tgk live wkt aku smpi dh surut...tgk dlm rakaman hdset supervisor aku je...tp lumpur2 tu abis r satu tpt tu...kalu dtg awal mesti sempat berenangnyer...haha

Sunday, April 17, 2011

Week 7 - Day 40 & 41

Salam...
hurmmm...
berakhir la sudah minggu hidup cam burung hantu...
keje malam,tido siang....
lama2 rasa cam tak sedap badan pun ada...
rasa sengal2 gitu....
sampai skang pun terasa lagi...
ditambah pulak ngn keje2 yg sepatutnya kami trainee xyah wat...
tp kena buat...tolg department 1 syarikat...
banyak pulak tu...
kena susun balik borang2 streamyx yg korg sume apply tu
ikut kategori or ikut agent yg korg mendaftar...
percaya atau x,borang tu dtg daripada seluruh negeri...means 1 Malaysia nyer borang ada kat situ...tu pun x campur sabah sarawak...
mmg bertimbun....mmg letih menyusun menda alah tu...
sakit pinggang2 ni...dah r code2 dia tu dh wat sakit mata...CX********,nb*****,CR***....mcm2 lagi r bentuk2 no....adoi...aku siapkan 1 kotak...daripada pukul 11 mlm sampai la ke 6 pagi non-stop...mmg longlai aku dibuatnye...tu baru 1 kotak...ada 7 kotak or lebey x silap...
nasib baik si Alex n sorg pemernent staff dah wat menda ni 2 3 hari awal lg...cuma kali ni kena siapkan jgk pasal boss nk sume siap dlm masa 1 or 2 hari....

Semalam,tgk2 dpt arahan wat ikut nama lak...ikut no agent tu kira cam phase pertama r...yg ni mmg uji kesabaran aku...haha....ada je cara lain tuk menyenangkan keje tu...adoi...leceh...
kali ni lg susah...nak ikut nama n no agent masing2....aku wat 1 list yg x sampai 50 org pun dah makan masa 5 or 6 jam...mane xnyer kena belek 1-1 ketas...kalu setakat ada tebal ckit xpe...ni tebal dia...amek ko...satu kotak .....pening mata aku duk membelek-belek...

xpe la...tu la asam garam keje...nak wat cam ne...ni agak2 kalu komplen, ada respon x?? hahaha...xde la...kami buat je la menurut perintah...dah nama pun makan gaji....huhu...
ok r...TILL THEN,SEE YAA...


p/s: tajuk FYP yg aku nk dah ada org book...adoi...kecewa direject bulat2...atleast dgr la dulu idea aku...huhuhu...xpe la...cari yg lain la pulak....tinggal yg susah2 je r skang ni...

Friday, April 15, 2011

Week 7 - Day 38 & 39 [FYP title released]

Salam....

hurm...nak citer pasal keje shif malam??
hurm...xde yg best...just duk je kat situ..
cuma best nyer...x ketat pasal xde org...leh merayau2 kejap kat area tu...
huhu
bleh amek angin malam gitu..haha...
duk tgk bdk2 UTeM study je...cam seronok lak tgk gaya diorg siapkan projek...
ramai2 duk sekali...mcm seronok...

biarkan sume tu....
Hari semalam tajuk2 FYP aku dah kuar....
sekali imbas aku tgk....ommmakk ai....ape kebenda tajuk2 ni...
banyak benda yg aku xtau....
tapi bila di scroll2 kan balik....ommmakk ai lagi...terkejut den...
ada tajuk sama macam RenCaSt aku dulu....
mmg bagus r kuar tajuk yg sama ngn Assignment aku dulu...
mmg ada niat aku tuk naik taraf lagi website yg aku buat tu...
tertarik aku ngn tajuk tu...tapi xtau r dah ada org book ke x...

kalu xde...melepas la aku...
aku ada tunjuk gak kat kwn2 aku yg dh final sem...
kawan aku Alex ckp byk lg tajuk2 yg interesting(dia ni uptodate sikit pasal IT ni)..
dia tunjuk kat aku mane yg boleh wat...sbb dah ada platform dh(Open Source)...
dalam banyak2 dia tunjuk,ada 1 yg aku berminat...
if xdpt buat website rental system tu,aku cdg nak pilih tu....

komen dia lg...kalu pilih tajuk yg senang,cam buat website ni,susah nak skor...means nk dpt A or B+ sebab benda tu dah ada n source dia dh banyak...dia cdgkan aku amek part2 Android2 tu..sbb benda tu benda baru...takpun tambah sesuatu menda yg lain drpd yg lain dlm tajuk buat website tu...yg tu la cabaran dia...dia ada bg cadangan...aku rasa ok,n aku cuba pertimbangkan...
tp aku harap r dpt tajuk tu....

sesiapa nak tengok tajuk2 FYP tu,boleh r klik kat link kat bawah..



ok la...Till Then,See yaa....

p/s: baru tadi dapat email Lec tu,dia reply tajuk tu ramai org booking....adoi...x sampai 12 jam List tajuk kuar,dah ramai org request....

Wednesday, April 13, 2011

Week 7 - Day 36 & 37

Salam...

hurm..baru nak update blog...
kali ni aku merasa shif malam lak....
aku start masuk keje kul 11 mlm - 7 pagi...
kalau malam ni,x byk keje la jgk...sama mcm shif ptg...tak byk benda kena buat...
just duduk n tgk je la...
banyak borak je la aku...haha...sbb kebetulan aku ada partner jgk yg shif mlm...
so kitaorg lepak2 r sekali...xde r bosan sgt...tuk hari isnin & selasa...mcm tu la jgk...
lebih kpd sesi kongsi2 cerita ada r...byk gak r partner aku kongsi citer...
aku dgr je la...huhu...

ari selasa smlm,selesai je shif mlm,rehat x sampai sejam,terus ke Nilai,Negeri Sembilan...
niat nak tau jalan ke umah Mak Teh aku....tak jejak lagi kaki kat umah mak sedara sorg ni...
sepupu kat melaka yg jadi pemandu pelancongnyer..haha...
penat tu jgn ckp r...terasa...tp xleh nk tido...ntah kenapa....
insya allah igt jalan tu...nanti kena bwk family aku lak gi sana...tp syarat diorg kena turun melaka r dulu..huhu...highway ->Nilai -> kanan ->jam 12 ->jam 12->kiri->simpang kanan....
haaa...tgk tu...igtkan...huhu...

hurm...pergi sana bertujuan nak hantar sepupu aku sorg ni kesitu...dia duk sekali ngn Mak Teh nyer...pasal study area2 sana r kot...berpeluang la aku jumpa ngn cousin2 aku yg kecik2 ni....Akim,Amirul & sape sorg lagi ni ek....lupa lak nama dia...almaklum la...jumpa time korg baby2 lg...time kecik2 lg...skang ni dah besar...dah masuk tadika dh pun....2 laki & 1 puteri...yg aku terkejut tgk si puteri ni...comel sgt...ada iras2 bdk Mia Sara tu..bg aku la...nak dtg dkt ngn dia,dia lari...segan la kata kan...yg 2 org bdk ni pun serupa 2x5 ngn adiknya...tak padan ngn laki, malu dia...adoi mengalahkan org pompuan....nak ckp pun malu2...tp aku ajak dia 2 3 kali...lama2 duduk la sebelah aku...kuat bercerita jgk sebenarnya...si Amir la...duk citer pasal Ultraman dia...aku join sekaki...main mainan dia...haha...boleh dia panggil aku PAK CIK...adoi...tergelak sepupu2 aku yg dari Melaka ni...aku cover...hahaha..."dia panggil aku Pak Cik,terbukti r aku nampak matang,dah rasa cam ada anak sedare dh...padahal sepupu je pun ..haha!!"
tp yg si puteri ni aku xdpt lagi nk rapat ngn dia...duk lari je dia...aku dtg dekat,dia lari....aku tyer tu tyer ni,tau lak dia menjawab...tp bila suruh duk dekat ckit, malu,menyorok blkg org gaji dia...nak join main ngn abg dia(main Ultraman lwn teddy bear)...tp malu2 lak...

takpe2....nanti aku dtg lagi situ...Insya Allah kalu berkelapangan...selesai lepak2 umah Mak Teh...berangkat la kami pulang...Mak Teh nyer xde...kerja...Pak Teh je la yg sempat jumpa....
time nk pulang tu...si Amir pegang tgn aku...tarik2..."Abg,jgn balik bang"....hahaha...."Abg bleh duduk kat sini ke?"tyer aku,.."boleh" jwb dia simple....haha...last2 aku tarik dia ke pintu...suruh ikut balik Melaka sekali...haha...beria dia suruh jgn balik...xpe la...lain kali bleh main lagi....

balik tu,dlm keta, aku xleh tido lg...huhu...sampi je umah...haa...baru tersembam tido...tp still x cukup...last2...time masuk keje pun terlelap gak...haha...atas kerusi pun atas kerusi la...nasib baik malam...so,xde la org kisah mane...huhuhu....OK la...tu je setakat ni...TILL THEN SEE YAA....

Sunday, April 10, 2011

berjumpa Sedare2 koi...


Salam...

hurm...letih tak hilang lagi....
huhu....kali ni aku berpeluang cuti 2 hari...sabtu ahad...
sbb follow Level 2 nyer shif...diorg x keje sabtu ahad...so aku ni pun follow la diorg memandangkan minggu ni aku ditugaskan utk tu....

so ape aku wat sabtu ahad...
haha...sbnrnya aku dh lama nak wat ni...cuma x berkelapangan je...
xde transport lak tu...kali ni baru berpeluang...
aku pergi ke rumah mak sedare aku kat Alor Gajah nuh...
dapat la berjumpa dengan kazen2 aku....si Sirajuddin and Saifuddin..si kembar ganas ni....
adik mereka Puteri Syasya....dulu bdk ni kecik lg...skang...dah besar dh...5 tahun dh rupanya....
si abg2 pun dh masuk tadika ..si kembar ni antara yg paling tak makan saman r...
mmg free2 r kena marah selalu...
alhamdulilah dpt berkelapangan tido disana...lama dh mak sedare aku tunggu...baru la nmpk batang hidung aku kat umah dia....aku asyik kena fire je....ye r...dh 3 tahun duduk melaka tak penah2 jumpa sedara kat melaka...aku sengih2 je la...malam nyer tu diorg ajak la aku ke umah mak sedare aku lagi satu....kat Tanjung Minyak...aku xigt jln..so diorg tunjuk la aku jalan kat situ....amek ko...kena lagi fire kat situ....sbb tu lagi dekat drpd umah Mak sedara aku kat Alor Gajah tu...haha..layankan jer....

berjumpa la aku ngn sepupu2 aku yg membesar sama2 dulu time kecik2....skang masing2 dh smbg belajar...kebtulan sume ada kat umah...berjmpe la balik...K.Long,K.Ngah,Alang & Azrul...
dulu ni je la geng aku main time kecik2 kalu balik kg....sepupu lain belum ada lg wkt tu...kalu ada pun baby lg...ni je la yg sebaya ngn aku....lama kot dh tak jmpe...ni baru jmpe balik....happy gak r...borak pasal perihal2 bljr dh skang...pasal course masing2...huhuhu....
menarik....mlm ckit...balik la aku ke Alor Gajah....tido di sana...

pagi bangun...pergh...lama x rasa suasana kampung...situ mmg kwsan kg sikit...bez je rasa...tenang je...duk main2 ngn kazen2 kecik ni...adoi...layan je la karenah masing2...nak tu nak ni...ni hah gmbr2nya...

Sirajuddin,Saifuddin & Puteri Syasya....

Dalam Tengah hari,aku berangkat semula ke Tanjung Minyak...nak tolg hantarkan Alang ke tpt bljr dia kat PD...sesaje nk jalan2....hurm...ptg baru gi...berlaku tragedi yg tak penah2 aku alami....dapat jimat minyak keta smpi RM30 !! mmg lawak r kat stesen minyak wkt tu....cepat2 bla sblm org2 perasan...haha...berjalan la aku sampai ke PD....lalu ikut jalan kampung...fuih....bengkang bengkung jalan...tak igt aku...dulu gi ikut highway...xterasa r jauhnya...yg ni terasa sikit....duk pikir "bila la nak sampai"...huhu....berlaku gak tragedi sapa menyapa lembu time diorg ni melintas....sebelah aku je...haha...siap angkat tangan cam member lg...cuma dia je tak tegur balik kitaorg...haha...ape2pun best r hang out ngn diorg...hilang r boring aku cuti2 ni....Insya Allah,leh lagi gi jalan2 sekitar Melaka ni....

hurm...skang dh letih badan...kesana kemari aku.....ok r...esok start hari baru...kerja shif malam lak esok...hurmm...ape la rasa yek keje shif malam ni...esok akan aku merasa...heh heh heh~~

Thursday, April 07, 2011

Supervisor datang !!

Salam...

hurmm...
hari ini hari yg ke 33....
hari yg dinantikan....supervisor MMU kami datang...
Madam Goh Pey Yun....tp pagi tu,awal2 pagi dah kena amek supervisor IP Core aku kat kementerian Pelajaran....dia baru anta org umah dia...
so kami ke LHDN dulu tuk proses2 berkenaan ngn syarikat...
aku follow je supervisor aku...
pastu dia bawak aku kat tpt makanan arab...
tapi melayu r taukeh kedai nyer...
bez gak breakfast kat situ...roti dia mmg terbaik...
abis breakfast baru r ke ofis...
tak panas pun buntut ni duk kat kerusi....
dekat kul 10 sv MMU aku smpi...mula2 dia mencari gak mane pejabat...
tp nasib baik r aku nampak kelibat dia kat luar...
terus panggil dia masuk....dia tyer aku "hah,En.Aidid(sv tpt keje aku) ?"
aku jwb "eh,bukan2,sy trainee,bwh madam la....En Aidid kat dlm"..
dalam hati aku..."perghh,sampai hati xleh kenal aku lg...padahal anak murid sendiri tu...2x subjek dia yg ajar...nak wat cam ne...aku mane la jumpe dia sgt...."
tp yg mengherankan aku....ada gaya supervisor ke?? bak kata weiqi,"u nampak suda tua maaa...itu pasal la dia igt u supervisor,hahaha"...siot je weiqi
tau la aku pakai pakaian formal....ada nmpk tua ke??? huhu

so sv kami tgh sibuk nk settlekan urusan ngn big boss kami...so,minta dia tunggu jap...time tunggu kjp tu la dia tyer kami ape yg kami buat kat situ....so kami terang la kat dia pasal monitoring network...weiqi r yg terang...dia ok sikit ckp bi drpd aku ni...tp ape2 yg kena tmbh aku tmbh r sikit...1 soklan dia yg aku igt,"why all this report not in english?"(lebey kurg cam tu r,mybe dia expect dlm bi r tu,keje2 cam ni)...weiqi pun goreng pasal TM nyer format sume dlm bm...padahal xtau pun...haha..tp mmg betul r ape yg ckp tu...n cara2 dia tyer tu dia mcm pikir "ni ke jer kerja korg?? just duduk calling2 n monitoring"..tambah r cikit pasal Level 2 & 3...terus dia tyer ape keje2 level 2 & 3...gagap lak kami nk jwb...nasib baik si Azu (Level 2) ada kt situ,backup sikit,kasi penjelasan pd kami...kalu x,aku dh jwb merapu dh....n paling killer sekali,dia tyer(bi),"semua course data comm ek?"...."x,saya sorg Security Tech"...dia jd pelik,terus dia tyer,"Ada kaitan tak benda2 ni ngn security??" mengelabah aku nk jwb...aku goreng je la...tibai je...so dia angguk2...padahal aku pn xtau ape yg aku ckp tu betul ke x....serius lupa ckp pasal firewall...tu mmg ada kena mengena ngn security....n then baru r madam jmpe ngn sv aku....

ape yg dibincangkan dlm tu pun kami xtau....n bila dah settle,terus dia blah...xde pun paling kat kitaorg....aku rasa,kalu x sbb sv aku ada keje sekejap,dia x jenguk kitaorg ni....xpe...sbb mmg harapan kami pn xnk jmpe dia...kalu bleh nk mengelak...huhu...malas nk kena soal siasat sbnrnya...tu jer...bkn benci lec tu ke ape ke...dia ok je....settle tu...lega r sikit....tak smpi 15 min,dah sampai email drpd dia...evaluation la kiranya...amek ko...aku kena tegur dari segi BI...huhu...dia nasihat,skang r time nk try baiki bi...lagi2 dlm report...huhu...lagi 1 ,self confident....yg ni mmg aku akui la...aku fail part kofiden ni...drpd dulu lg aku lack of self confident....xtau r cam ne nk gain konfiden ni...menda ni je punca xleh nk wat sume menda...termsuk speaking...huhuhuhu....BM jugak la kat dlm hati ni...xtau nape...bahasa ibunda kita...(tp kalu org kasi artikel bahasa bm tinggi sikit dh pening dh...haha)
terima kasih la atas kata2 rangsangan tu....

lepas tu,aku follow la Azu ke EP(Emerald Park) & D' Apartment....2-2 kan kolej kediaman UTeM...sume tpt tu down... so,kat situ la aku berkesempatan belajar asas2 ape Level 2 kena wat....dia suruh aku try sendiri...terima kasih la Azu,ko jenis yg byk tolg member....tp...member yg ditolg tu perlu la tolg diri sendiri..kalu sebelah pihak je tolg...xjd keje gak...ye x?...
dia ajar la aku set IP, DMZ ,PPoE ,Bridging...False Positive,False negetive....lagi2 part2 kat Internet Load Balancer(Fortinet) tu...byk aku tau...tp aku blur2 lg...byk benda aku xtau...sama ada aku xtau,tp mmg aku just bljr konsep tu,tp lupa....tu je....hurm...lepas check2...mintak L1 call TM100...akhirnya...settle sume...beres...sume dah up....

so tu la ape yg dh dibuat ari ni....

tuk ari semalamnyer(day 32)...xde ape2...x gi site gak....tp semlm sv aku ajak lepak kat kg Hailam,Tanjung Kling lepas dia amek anak dia tuition mlm....hui...baru ku tau ada kedai mknan ada bleh karaoke kat dpn...tepi pantai lak tu....boleh kata tenang r gak...tp bila time org yg berkaraoke tu 'kureng enak' didgr...hui...serabai kepala aku dgr...huhu....byk benda dia citer...dia ajak geng2 lama dia lepak sekali ngn aku...citer r mcm2 kisah silam...maklum la lama x lepak(seminggu je pn)....mcm2 r aku belajar....dunia kita ni sgt luas dan sgt byk cabaran....sgt2 byk....lg time kita tgh darah muda ni...so please la pada yg diluar sana...hati mau kebal sikit...juz jgn give up terlalu awal...sbb kat luar sana sentiasa ada yg lebih besar...kalu anda give up awal...maknanyer anda dh kalah di bahagian saringan.....belum masuk part yg betul2 lg....aku pun kecut gak....ntah2 aku jgk terjebak...nauzubillah~~ mintak jauh....

Ok la...mau tido sudah...nnt catit menda lain la pulak...huhu...TILL THEN,SEE YAA

Tuesday, April 05, 2011

Week 6 - Day 31

Salam...

hurm...malangnya hari ini tak gi site mcm smlm...
xpect dpt gi lagi jalan2 hari ni...nampk gaya xler....
tp ape2pun...aku belajar something yg baru...
berpeluang tgk gaya Level 3 bekerja...
dia ada kat ofis tgh fikirkan 1 solution yg pihak TM suruh wat...

abis sume dinding kaca kat ofis tu dia conteng pakai marker...
macam dlm citer numb3r or ape2 citer yg conteng formula kat dinding kaca...
dia siap ajar kami lg ape yg dia nk wat...mcm lecturer r dia ajar...
tp lagi bagus...mmg faham la ape yg dia cuba nk tonjolkan...
basically structure network kami nyer service ni adalah...
daripada :-

cloud internet(DOME) -> NTU(Network Termination Unit) -> Router -> Firewall(Fortigate) -> Users

so...TM mintak wat masa ni.. juz sambungkan NTU terus ke Firewall...xde router....ada masalah ape ntah yg dia suruh wat cam tu...stok x sampai lg kot....so L3 ni kena pikir la cam ne nak wat camtu...sbb biasanya ape2 network kena ada router...tp kali ni xde....so solutionnya...
dia jadikan Firewall tu separuh Router & Separuh Firewall....mmg boleh jadi....tp masalahnya nk connect kat Internal cable dlm firewall tu...so dia kena pikir lak solution utk port2 kat Firewall tu sendiri...sbb tiap2 port dia kena tetapkan IP address supaya bleh internet leh lalu...tp bila jd situasi cam tu...ada port yg xleh diguna spare tuk jdkan separa router n separa firewall...
hurmmm...rasanya ramai yg xphm...xpe la...hahaha....

mcm2 gak la dia terang...siap tulis lg port ni ape IP dia...port ni ape IP dia....dia test ping kat situ gak...sbb kat ofis tu ada la firewall n cisco router...so try configure kat situ gak...try guna pc dia je la....just tuk simulate je...nk tgk jd ke x...nmpk gaya jd tp mybe xleh guna tuk jangka masa yg panjang....

bertambah nmpk lagi aku cam ne keje network analysis ni or senang kata network engineer...terima kasih kerana bagi ilmu ni kepada ku...kalu tak kerana izinNya aku xberpeluang tuk tgk menda2 cam tu...Terima Kasih...



btw,video ni aku duk tgk byk kali...tak jemu2...drpd live ari tu smpi skang...mmg best r korg..

Monday, April 04, 2011

Week 6 - Day 30

Salam..

hurm...sudah hari ke 30 laa...
bulan April ni permulan baru tuk kami...
kami diberi jadual baru n setiap drpd kami berpeluang tuk follow L2 ke site2 yg down selama seminggu....
so minggu ni minggu pertama tuk sume tu...
dan orang pertama merasa adalah...aku !! huhu....
so ke mana aku pergi hari ni??
2 tpt je...

1st,Planetarium MITC Melaka...huhu..beruntung aku....bab kata supervisor aku...."Aku pun xpenah gi situ...untung ko"...haha....tu la 1st time site tu down....aku follow je la...
dapat masuk planetarium free2 beb !! kalu aku la....round2 dulu baru singgah ke bilik server...haha...tp apekan daya...follow L2 ni ikut je la....cari punyer cari mane la Router ATI ni...sbb ada smpi 3 bilik yg ada modem internet...1st tunjuk,tu just modem Wifi Internet biasa je...ke-2 kat bilik server...tu la just modem Internet mcm kat umah je...last2 jumpa gak kat bilik R&D(Research & Development) tu la baru Router n Switch yg kami cari2..so Azu ajar la aku step2 yg biasa dia buat...tgk Log Router,check lagi ape2 yg patut..walaupun bendanya just 'on' 'off' je switch kat router tu...tp tuk precaution bg report..check lagi bagus....dek kerana site ni site baru...so mintak la no contact org2 kat situ...amek ko dh dpt no telpon Cik kat situ...haha...tp atas urusan keje...jgn salah sangka...

2nd,kami ke Kolej Kediaman UTeM Murai Jaya....Kolej Kediaman Lelaki...sini just reset 2 modem wifi je...kenal2 lak ngn En Rashid yg jaga area tu...mcm warden la sng citer...tu istilah bg asrama r...Untuk kali ni...tu je la...igtkan leh la berjalan lg bila tgk site byk down semalam....rupa2nya just 2 je tpt yg dpt gi...yg lain dah up ngn sendiri...takpe2 esok ada lagi...
tak sabar la nak belajar benda baru esok...aku tunggu~~~

Terima Kasih

Sunday, April 03, 2011

Week 5 - Day 29

Salam...

Hari ni keje macam biasa...
dek kerana hari sabtu...
so keje xde ape pun...site tak down...
kalu down pun xleh nk wat tindakan pasal cuti...
so aku abiskan masa aku ngn buat report bulanan aku...
report yg IP Core nyer...yg MMU punyer dh lama hantar....
so alhamdulilah...kami dh bahagi....so aku kena dlm belas2 gak site yg kena wat report...
aku dah settlekan sume kecuali UTeM nyer...pasal tu yg paling panjang sekali reportnya...
aku just spare 1....huhu...marvelus gak dlm 1 hari dh siap semua...
menda nyer di kasi tempoh 1 minggu...hahaha...
sesaje nk siap cepat....sbb minggu depan dah jadi 'Level 2' tuk 1 minggu..
so jarang2 depan pc...buat awal2...kan senang...
lagipun proses copy paste je...part kepakaran bdk2 IPT....

Hari ni puas bershopping di Mydin...cuma rasa mcm xselesa..pasal ada member ikut...
bila member ikut..kita nk tawaf tu susah...dia duk ikut je...kalu aku sorg best sikit...
1 Mydin tu aku tawaf byk kali tgk harga punyer pasal...terjangkit ngn gaya perempuan r ni..haha...tu pasal kalu mak aku shopping,aku leh tahan walaupun jalan dari pagi smpi ptg...aku dh biasa....so aku nyer fokus nk bandingkan harga tu hilang...duk pakai amek je...huhu..riso gak takut terlebih bajet...ok2 saja....huhu...

btw,the most important thing...SELAMAT HARI LAHIR UMI~~~ hari lahir umi hari ni...
tgk gmbr kt fb,ada kek strawberi lg....nak gak menjamah ckit....xpe la.....xdpt nk pulang ke rumah...org lain dh midterm break...kita kena keje gak sabtu or ahad...haiyaaa....
nasib baik payment ada...haha..ok la...esok mau ke Alor Gajah..mau jumpa Sepupu kembar...n Mak Sedara di sana...dia dh bising dh...hahaha...TILL THEN,SEE YAA...



p/s: ari ni aku rasa serba salah...macam dh langgar sesuatu yg berat je...hurm...aku takut tersepit di tgh2....

Saturday, April 02, 2011

Angel Densetsu




Salam...
hurmm
baru balik drpd keje...
wat mase ni xde ape2 yg best sgt...

tp yg best nyer...aku dpt abiskan manga yg aku baca 4 hari lepas...
haha...leh khatam satu manga ni...
ada 84 chapters sume sekali...
dalam 13 or 14 volume dlm bentuk komik...

citer ni direkeman oleh member aku...ckp citer ni kelakar...
so aku baca r...seriusly...mmg kelakar....tp bg yg xphm cara dia melawak,x ketawa r...
tiap2 episode,ada je bahan lawak dia...simple je lawaknya...haha...

overall,citer ni mmg best...dia menceritakan perihal Seiichirō Kitano, dia ni di anugerahkan rupa paras yg seolah-olah devil la...muka terlampau seram...xmasuk dek akal...sejak pertama kali dia pindah kat satu tpt ni,Hekikuu...sume takut ngn dia...tp hakikatnya hati dia baik....tp dek kerana muka nya mcm tu..dia di anggap gangster besar...lama ke lamaan ada la beberapa gangster dari luar dtg nk mencabar dia...nk tunjuk hebat la katakan...dari situ dia dpt kwn...walaupun dia xde martial art or sifat agresif mcm bdk2 nakal yg lain...dia ada kebolehan istimewa...kebolehan menahan sakit bila di tumbuk terajang...kepantasan yg lain drpd yg lain...& yg paling penting..lurus bendul...selalu salah interpret org nyer tindakan....dengan kebolehan dia tu la...dia dpt menang lwn ngn bdk2 gangster ni...tu pn secara kebetulan je selalu...haha....


disebabkan sifat baik di yg bermuka jahat tu....dia dpt mengubah sesuatu..cam perangai org n sangka buruk org terhadap dia...lama2 dia digelar gangster yg hanya buat pasal ngn bdk2 nakal je...kira cam gangster pembela r...tp tu pn secara kebetulan....mmg nice r citer ni...
moral dia yg nk disampaikan bagi aku...JANGAN JUDGE ORG DRPD RUPA PARAS SAHAJA...DAN JGN TERLALU SEGERA BERPRA-SANGKA BURUK TERHADAP ORG...


ni la kwn2 dia last2...sian dia...xbyk kwn..tp yg ni yg paling stick ngn diorg...walaupun antara diorg pn gadoh2(biasa r gangster2 belaka)...mmg seronok baca gelagat diorg kelahi antara diorg...nmpk strong friendship diorg....

Ok la...tu je la kot,...lepas ni xtau la manga ape lagi aku nk khatamkan...lain kali aku citer anime2 mane yg dh khatam...huhu...lama nk tulis...tp x berkesempatan je...

Friday, April 01, 2011

Sebulan Sudah

Salam...

pejam celik,pejam celik...
cukup sebulan aku berpraktikal...
ada lagi 2 bulan tuk aku tempuhi...
so overall tuk sekarang ok la...
tp dari skill calling2 PIC tu xreti lg...
mane aku selalu sgt call2 ni...wat keje lain ada r...

tuk 2 3 hari ni.keje shift ptg, so xbyk sgt site yg bermasalah...
pagi byk r pulak..hahaha...
skrg ni aku tgh cuba usahakan something yang baru...
nak ckp baru tu x la...tp mempermudahkan ape yg sedia ada...
skrg ni aku try cari jalan nk improve cara nk key in report tuk network MelakaNet and IPCore...
disebabkan aku tgk diorg duk kena taip je...menda2 simple cam tarikh hari or waktu...
ape kata kita just tekan2 or wat something mcm drop down list...
tapi dalam excel....menda ni terdetik bila supervisor aku tunjuk sample report yg bulan lepas...
alhamdulilah..petang td aku wat...and dah siap pun tuk experiment pertama...
aku xtau r...rasa cam x user friendly r...byk sgt table...takut berserabut je bila tgk
n yg paling penting...aku nyer tu ikut format laporan Government Integrated Telecommunications Network (GITN) ke x...

takpe...aku try pikir tuk pemudahkan lagi menda yg dh dipermudah...haha...
btw,hari in Kak iqa belanja kami di WillMill...thx akak....sume enjoy nampak gayanya...
slek x tgkp gambar la pulak tadi...hurm...takpe,ada gmbr nnt,aku upload la...xde xpe r....

TILL THEN, SEE YAA...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...