Friday, December 31, 2010

Selamat Tinggal 2010

Salam..

sesaje je nak tulis tuk wat kali terakhir tuk tahun ni...
kejap lagi kalu ikut tahun masihi...
aku dah masuk 21 tahun...
bunyi macam dah besar n patut dah pandai berdikari sendiri...
hurmm...
rasa macam tak jer...

ape2 pun Selamat Tahun Baru la kepada semua...
2011 akan datang...2010 pula berlalu...
ape yg berlaku tahun ini...aku xtau nak preview macam mane..
rasanya masih jugak insan yg biasa yg tiada ape2 pun kelebihan drpd org lain...
masing2 mempunyai sejarah masing2....
hargai ape yg masing2 peroleh...

okeh la...setakat tu je r...bkn banyak pun...esok konpem post lg...

BYE BYE 2010 !!!

p/s: esok pagi rancang nak naik bukit beruang...sape2 nak ikut bleh r join...huhu

Tuesday, December 28, 2010

Jangan kerap korek telinga !!


Salam...
sekadar update sikit...
aku skang demam...sbb ape??...disebabkan ada bisul kat telinga...
dh byk kali dah jadi...sakit dia smpi bleh wat demam...
so lepas baca artikel ni...baru ku tahu kenapa selalu aku kena bisul kat telinga...
sbb selalu bersih !! haha...
sbb aku selalu korek...(jgn pikir kotor,pikir dari segi sains...huhu)
rupanya ada fungsi gak la tahi telinga tu...huhu..
cantikkan ciptaan tuhan??setiap benda dicipta ada fungsinya...


Telinga terdiri dari 3 bahagian iaitu telinga luar, telinga tengah dan telinga dalam. Telinga luar pula terdiri dari 2 bahagian iaitu cuping telinga dan saluran telinga luar. Cuping telinga mudah dipegang dan dapat dilihat melalui cermin muka. Itulah salah satu anggota yang sunat kita sapu

sebahagiannya ketika mengambil wuduk dan wajib pula terkena air ketika mandi wajib. Apabila mandi wajib, hendaklah kita menggoyangkan anting-anting kita ke depan dan ke belakang supaya air juga terkena pada celah-celah tindik telinga. Berhati-hatilah jika kita mengikuti fesyen semasa yang banyak tindik di telinga. Saluran telinga luar bermula dari lubang telinga yang kita boleh rasa dengan tangan sehingga gegendang telinga yang berupa dinding di hujung bahagian dalam saluran telinga luar.


Panjang saluran telinga itu adalah kira-kira 3
ke 4 sentimeter dan garisan tengahnya kira kira 0.8 ke0.9 sentimeter. Pada 1/3 bahagian luar saluran telinga luar itu terdapat bulu-bulu roma, kelenjar sebum dan kelenjar tahi telinga. Tahi telinga bukanlah najis. Ia juga dikenali sebagai lilin telinga atau “ear wax”. Ia hanya terbentuk di 1/3 bahagian tepi luartelinga luar. Pada 2/3 bahagian dalam saluran telinga luar seharusnya bersih, tanpa sebarang kotoran atau tahi telinga.

Saluran telinga luar juga terdiri dari kulit sama seperti di permukaan tubuh yang lain. Kulit di saluran telinga luar tumbuh dan bergerak dari permukaan gegendang telinga ke arah luar saluran telinga. Apabila kita membuat pemeriksaan telinga dan meneropong ke dalam saluran telinga, kita akan mendapati permukaan kulit di dalam saluran telinga itu bergelombang halus seperti gelombang air laut di tepi pantai. Pergerakan permukaan kulit di saluran telinga luar itu membawa serta tahi telinga yang terhasil di tepi 1/3 saluran telinga luar ke arah cuping telinga sedikit setiap hari.



Ketika kita menyapu telinga kita dengan tuala mandi selepas mandi, kita sebenarnya telah membersihkan telinga kita. Jadi kita tidak perlu mengorek telinga dengan putik kapas atau apa saja benda yang biasa digunakan untuk mengorek telinga. Berbagai masalah telinga boleh timbul dengan sebab mengorek telinga. Telinga terlampau bersih sehingga tidak ada tahi telinga langsung. Telinga yang terlampau bersih ini akan menyebabkan kulit telinga menjadi kering dan telinga menjadi perit, sakit atau gatal. Makin kita garu dengan putik kapas atau makin kita korek telinga itu dengan berbagai benda pengorek telinga maka makin sakit dan gatal telinga itu jadinya. Ini akan menyebabkan jangkitan kuman di saluran telinga luar dan telinga boleh menjadi bengkak dan bertambah sakit.

Kadang –kadang kulat juga boleh menjangkiti telinga dan menyebabkan telinga menjadi sakit. Ada kalanya cecair yang dikenali sebagai air bisa boleh juga keluar dari sel-sel di telinga luar yang radang. Ia ada kalanya gatal dan berbau hanyir. Jika telinga dikorek terlalu dalam, ia boleh menyebabkan gegendang telinga menjadi pecah. Jadi ada pelbagai masalah yang timbul akibat mengorek telinga. Pendek kata, mencegah itu lebih baik dari mengubat. Jadi janganlah korek telinga anda walaupun dengan putik kapas. Telinga dapat membersihkan dirinya sendiri tanpa pertolongan kita.


Dr.Srinovianti Noerdin, Pakar Telinga, Hidung dan Tekak, Hospital Pakar Kuantan

source: ummiabqari/Buletin Badan Nadwah Islamiah Pahang Edisi 02/2010

Sunday, December 26, 2010

No Ordinary Family




Salam...

hehehe...aku ter'addict' lak ngn citer series ni...
just like smallville...tp lebih kepada keluarga dapat kuasa...
mcm cite Mr.Incredible...mengisahkan sebuah keluarga dikurniakan satu kuasa luarbiasa selepas kapal terbang mereka terhempas time diorg nak ke Brazil tuk vacation...
sgt tertarik ngn konflik keluarga yg diorg dpt...
menunjukkan rumahtangga ni bkn satu benda yg senang,seperti yg kita sume tahu la kan...

mari kita tgk gambar2 sikit...

Jim Powell seorg ayah & pelukis or sketch guy kat police station,ada kebolehan Superpower,mcm bulletproof,kuat & melompat tinggi..so,bila dpt power ni dia jadi teruja tuk banteras jenayah r...sbb sblm ni just duk diam n sketch muka org je...mcm loser r...pd masa yg sama utamakan family gak..dia try tuk buat keluarga dia tak renggang...cuba rapatkan balik antara 1 dgn lain

Stephanie Powell sbg mak & saintis....dpt kuasa superspeed...lari laju r...disbbkn tu,metabolisme bdn dia tinggi...kena makan snek tambah kalori byk2 bila lari kehulu kehilir...bleh mencecah 600 miles/s larian dia...mmg sesuai r ngn kerjaya dia n sbg mak...bila dpt power ni sume keje cepat la berbanding sebelum yg asyik terlambat je sini sana...

Daphne Powell lak anak perempuan pd pasangan ni,ada kuasa baca minda org n tau ape yg org tu lihat bila disentuh...selalu guna time dia kat sekolah...kekdg dia dpt tau ape yg tak patut tau...terpaksa tipu org...gunakn kuasa dia tuk pikat hati laki hensem,hahaha...mula2 xleh adapt ngn kuasa dia,lagi2 bila duk kat tpt org ramai...last2 leh control...

Jim Junior "JJ" Powell sbg anak lelaki dlm keluarga ni...kuasa dia paling interesting sekali...super genius...melebihi genius...sebelum peristiwa vacation tu,dia ni just a loser r...math selalu dpt F je...tp lepas drpd tu dia hebat...bila dia tgk something,benda tu dia jd cam gambarajah(flashes)..so automatik dia tau sume benda tu...lagi2 math..so even main football,enjin keta rosak,hack system sekolah sbb nak tukar gred kwn,encrypt code yg extra susah(keje kat lab mak nyer)...sume boleh,mcm2 r...sume yg melibatkn math...(math tu kan kehidupan,huhu)..

George St. Cloud ni pembantu si ayahnyer....seorg lawyer...ada markas tersendiri...yg dia develop sendiri selepas dia tau member dia ada super power..(kalu Smallville,panggil watchtower,ni kalu korg tgk r,sure tak tgk kan...)kelakar gak orgnyer...


Katie Andrews seorg pembantu lab si mak nyer...pun tau pasal super power bos nyer...bersama-sama mengkaji mcm mane phenomena tu berlaku...tau sume secret keluarga ni sama mcm lawyer tu...

perbincangan family...

ayah kasi support kat anak,ckp yg kalu bleh jgn gunakan kebolehan dia tu dlm football...
dia leh baling bola kat org yg betul melalui trigonometry ,probability & angle yg betul...circular movement....mmg marvelus dowh...part dia menang lawan poker pun best...part hack r bg aku paling masyuk...kalu r dpt skill ni..mantap!! haha

scene mane si gurl ni baca ape yg laki ni nmpk time family laki ni kena rompak...sbb nak tgk wajah criminal tu...si laki ni tak bgtau polis rupa perompak sbb takut keluarga dia terancam...

lagi 2 jam sebelum parti...byk tak hias tuk parti...

zapppp!! sekejap je dah settle...mom power !!! haha


ni time cikgu math bdk ni tertusuk besi kat dada...takleh nk kuarkan sbb nnt darah tak henti2 kuar...tp guna math & bio,bleh settle benda ni...tambah ngn speed maknyer(tukang membedah->mak dia pernah amek medic gk dulu)...cikgu math yg anti dia ni selamat....

huuuu...sesaje je nk update pasal citer ni....cam best lak...sedar2 smpi episode 10 dh aku lyn...wat mase ni baru season 1...tunggu episode 11 lak....btw,bila episode smallville nk kuar ni !!! dh 2 minggu aku tunggu....aiyakk!!


Friday, December 24, 2010

Settle wat mase ni

Salam...
alhamdulilah...
berlalu suda minggu yg aku takut2 sgt...
cuma dlm keadaan tak berapa memuaskan...
bila tak puas hati ni,ada je la bisikan hati tu nak menyalahkan mcm2...
tp just berfikiran positif,setiap benda buat kena ikhlaskan hati...
jgn ngade2 nak ungkit...jgn jdkan something tu penyebab kita takleh wat tu takleh wat ni,
biarkan berlalu...

Semalam kuar la result PMR,so adik aku salah seorg yg amek PMR ni...
nampak gayanyer,resultnya tak memberasangkan...tp bagi dia...just biasa je..
haha...aku dh nampak bayangan acap dlm diri dia....hahaha..
kering giler...bercerita panjang mak aku kat aku td,ape yg jd smlm...
dia just rileks je...bangun pun lambat,tak rasa ape2...yup,kamu ni adalah yg paling misterius dlm family ni...paling senyap...tak penah senyum...kurang bergaul...kat asrama tak tau r...
tapi paling kuat bersukan, muka pun cepat matang...cuma sayang dia just berfikiran selamba jer...duk fikir gak cam ne nak bentuk budak ni...mak aku pun xdpt nk baca ape yg dia fikirkn..
harapkan aku je r...tp mslhnyer time2 skang aku lak xde kt umah nuh...bkn senang sbnrnya nk bentuk anak2 supaya jadi sperti output yg kita nk...kadang2 lain lak jd nyer...so kpd2 org luar sana...mendirikan rumahtangga bukannyer semata-mata pasal cinta...tp byk lagi...bak kata member aku, KOMITMEN tu penting...tak kisah la dari segi aspek ape pun...mendidik n membentuk anak2 adalah salah satunyer...

hurm...sekarang ni duk fikir jurusan ape yg sesuai ngn dia...kalu tyer tuan punyer badan,mmg "ntah" r jwpnnyer...duk mengikut je ape yg dickp...xtau minatnyer terjurus pada mane...yg paling sure,sukan r...tp kamu ni pakai spec je...kalu x,lama dh antar sekolah sukan...yg penting bukan martial art r...hahaha!! stand pun xbetul lg,penumbuk pun x padu lg....jadi bahan training aku je la....haha...mmg dari kecik lg jd mangsa buli aku...huhu..takpe la...wat mase ni just cadangkan sains tulen...tu leh gi byk cabang...tp tgk atas kemampuan tuan punyer badan gak...hurm...mcm2 kemungkinan aku fikir...haha...takpe2...insya allah,kalu umur aku panjang...aku sara awok utk akan dtg...amin....

ari ni gak dpt berita yg melegakan...dah sampai pun offer letter syarikat yg aku apply tuk praktikal sem depan...syukur sgt2...tp malangnyer apply sama2 2 org,tp yg dpt aku sorg je...hurm...cam tak sedap r lak...ada lg member2 xdpt..so aku cuba tolg mane yg terbaik r...just berharap aku dpt pengalaman praktikal ni...rupa2nya ada link gak ngn TM...aku igtkan xde...alih2 tak kemana jgk r...TM gak sebenarnya...cuma disudut supplier barang kpd TM r...terima kasih la kpd senior IT yg kerja kat situ sbb tolg hantarkan resume ni...huhu...rasa cam untung lak berkelab ni...dpt kenal ramai org dan dpt tolg kita esok2 nnt...huhu...masalah besar skrg just transport je!! ada sape2 nak kasi pinjamkan kereta tak??? huhu...kalu ada,roger2 r ek...perlukan sgt2...huhu...jgn riso,ado r bayaran nyer...hahah...untung2 aku angkat terus wat harta sendiri....haha...settle r part ni...

esok kena start engine tuk assignment ni..!!! starto!!!Yosh Yosh !!

Wednesday, December 22, 2010

Alhamdulilah~~ xdpt buat...

Salam....
terasa nk luah kat blog setelah ape yg jd ari ni...

Isnin-Labtest Data Struct & anta assignment
Selasa-Quiz Client-Server
Rabu-Midterm Info Theory
Khamis-Midterm Client-Server
Jumaat-Quiz Comp Network

huhuhu...setakat ni dh selesai smpi Rabu...
outputnyer??? sgt 10x mengecewakan....Lab Test cam haram.....igt2 lupa code,tapi tak leh wat...
Quiz ok r....

tapppppppppiiiiiiiiiii...................

Midterm Info Theory sgt la .....mengecewakan !!!!!!!!!!!!!!!!
aku terasa cam nak mengamuk je dalam time jwb exam tu.....satu haprak pun xleh jawab...
otak blank !! terasa mcm baik xyah study n terus je dtg jwb exam.....
totally haprak !!!!....

apepun...aku bersyukur...bersyukur aku masih lagi merasa nikmat yg Allah kasi pinjam...dia masih memberi aku nikmat rasa frust,nikmat ingat dekat Dia time kita tgh susah....walaupun manusia ni selalu igt tuhan time dia susah,time senang tak pulak igt kan,tp at least masih diberi peluang utk rasa nikmat tu,drpd yg time susah duk mencarut sana sini....tak igt tuhan gak...so...aku still bersyukur...
walaupun terasa cam perit nyer Ya Allah...

setiap yg Dia tentukan,ada hikmahnya....percayalah yg Allah lebih mengetahui lebih drpd kita...just trust Allah...

Sunday, December 19, 2010

Ujian Kenaikan Bengkung 2010

Salam...
hurmm...

adeh..adeh...adeh.....
sakit2 badan skang...agak2 boleh listkan ape yg sakitnyer...
hahaha..
ayuh kita try listkan...
  • bibir berdarah
  • gigi ada patah cket...haha..serpihan je (kena tumbuk kt muka)
  • pergelangan tgn kanan terseliuh sikit
  • calar balar sini sana
  • bahu macam sakit2...
  • pinggang pun sakit2..
  • keting kanan bengkak
  • tumit kanan agak sakit
  • kaki kanan ada luka sikit..
haaa...kenapa leh jadi cam ni?? ni sume gara2 ujian kenaikan bengkung tuk silat,semalam...
tak ku sangka begini jadi nyer...haha...takpelah,ni kira adat r sakit2 cam ni...kalu x,bukan silat la namanyer ye dak??

so nak dijadikan citer,kami semalam masing2 kena test r...utk naik ke bengkung seterusnya...
kali ni sikit je org,sbb yang lain tu ada masalah tersendiri..ada tak sedia,ada takde partner,ada yg demam,ada yg injurd tak sembuh2 lagi...so 6 org je la yg sanggup teruskan...ikutkan aku pun nk tarik diri sbb minggu depan dah bz giler...tak sempat nk ulangkaji ni...mmg betul r terbukti skang ni...bila sakit2 bdn,sume benda jadi malas r ckit...adoi....balik semula ke citer td...
kali ni kami buat ujian di Masjid Tanah...pejabat silat gayong Melaka...aku igt kat umah Dato' Mail...sedap sikit situ luas....kat pejabat ni psiko sikit pasal ada simen n ruang rumput tu sikit...

Kami diuji oleh Cikgu Khairul...hahaha...rasanya masing2 tau mcm mane marking dia...sgt strict...chances tuk pass tu sgt la tipis macam ape yg berlaku kat budak2 tahun lepas....huhu..asalnya Cikgu Mail sendiri...tapi apekan daya...dia ada hal yg tak leh nk elak...
so,minta tolg cikgu Khairul la...kesian dia terpaksa rushing ckit dari N.Sembilan ke Melaka...tuk jd penilai kami...terima kasih byk2 la cikgu...jasamu amat kami kenang....

Cikgu Khairul jadi penilai kami hari tersebut..terima kasih cikgu..

so dalam lepas asar,kami dinilai...Calon-calonnya adalah *suara latar anugerah bintang skrin*---> Mubarak(1),Najib(2),Riz(1),Chu(2),Paan(3) & Aku(1)....masing2 mula la beraksi...haha...overall agak tak bagus r...byk benda kena perbaiki...suara xde,gerakan tak mantap,lupa buah sini sana...huhu...normal r...rasa takut tu ada....untuk nak naik ke PUTIH (Mub & Najib)...just kena igt Bunga tanjung,Golongan 10,asas elakan(3),Kunci Mati(3),Combat(3),Pentas(3) & mengambur[lompat 3 org]...Tahniah r sbb dapat laksanakan sume2 ni...so diorg cepat je settle

seterusnya,utk naik ke HIJAU lak(Riz,Chu,Paan),untuk aku,aku rasa diorg perform ok...masing2 igt buah...cuma kena mantapkan sikit je...dari segi gerakan....diorg lak kena buat => Golongan 21,Combat(7),Kunci Mati(7),Pentas(7),Mengambur(5 org),lompat rukuk(3 org),Cengkam blkg(3 org) & Bertempur(or sparring)...haaa...kat sini peranan aku bermula...aku diminta utk jadi sparring partner tuk ketiga-tiga malaun ini....first aku kena sparring ngn riz,bdk ni berat 80kg keatas...masak aku...agak masak gak r aku kena tibai...nak simpan tenaga tuk part aku nnt...second,aku kena sparring ngn Chu...hoho...agresif sial budak ni...hahaha...kecut aku nk masuk...dia punya naik seyh...jgn main2...zaaat!!!!!...hahahaa beratnya lak sekitar 90kg kot...hahaha...third,aku kena sparring Paan lak...ni berat dlm 50kg..so ok lg r...lebih kurg aku je...takpe,ni aku layan..tp dia punya sepakan perghh...sakit shial...3 kali target keting aku....tu smpi bengkak tu...lepas sepak,gi sepak lg kat situ...tak dan nk recover...

ni pendekar2 pelangi putih tgh diuji...diorg tgh buat golongan 21

at last,abis gak sume...belum lagi aku diuji, dah penat dowh...mane taknyer kena tibai ngn 3 org ikut turn...rehat pun x sempat...hadoi la...tu pun aku simpan sikit tenaga tu aku perform part aku....untuk mengambur diorg,aku rasa takde hal la...sume leh kata lepas walaupun ada r kena halangan sikit2....tp utk lompat 5 org...tu kira ok r....

so bila lepas je part seksaan diorg...tiba la pulak seksaan aku....blank pala otak aku jap...untuk naik MERAH pulak kena buat => Golongan 31,Kunci Mati(14),Combat(14),Pentas 2(7),Mengambur(7),Cengkam blkg(5),lompat Rukuk(5),lompat dahan(paras bahu),lompat batang,mcm berdiri r(paras kepala),Flying kick paras kepala & ada org rukuk sebelum target tu,Lompat gelung & last sekali Sparing 3 lwn 1...aku r 1 tu...yg 3 tu bdk2 putih ni...haha...

so,part aku,aku rasa worst r...ada byk silap...lagi2 part kunci mati & Combat...kepala otak aku blank dek kerana dah jadi 'bahan' tuk budak2 putih ni...siot jer...tenaga pun dah kurg...yang aku xleh lupa bila kena sparing ngn 3 org ni...pergh...sayur aku dowh...teruk kena tibai...bdk2 dtg 3 serentak...lg2 si Chu...haha...last ada la tragedi 'zaaapppp!!' berlaku....sori chu,tak sengaja...haha...ni baru lawan budak2 putih...sepatutnya aku kena lwn bdk2 merah...tp xde org...so amek je putih jd bahan sparring...kat sini baru sedar,igt senang ke nk lwn org...kita kekdg tak tau ape dia nk wat...sparring 3 lwn 1 ni tak interesting sgt pasal kami ni just terdedah ngn olahraga,so cara kami lebih kpd olahraga...sparring ni patutnya yg mcm pendekar lwn2 tu...bebas...boleh je nak wat ape2...kalu olahraga..ada peraturan dia...so kami tak well inform pasal cam ne bertempur gaya pendekar ni...rupa2nya ada byk teknik2 yg leh wat musuh pening..kami just guna tumbuk tendang...tu je..padahal ada byk lagi...ish3...rasa cam nak wat lagi sekali je...

so bila abis sparring tu,abis la part aku...hadoi...penat gak r...bahagian lompatan lak,bagi aku...tak perfect r...maybe aku rasa mcm tak cukup ruang tuk aku speed dari jauh...ruangnyer terhad...tak puas hati gak part tu...byk kena halangan...aku yakin patutnya aku leh wat lagi jauh kalu ruang lagi luas...ni nk lari pun tak cukup ruang...1 lg,henjut atas simen...haha..sakit kaki aku...takde impulsive force lgsung...ok la...enough membebel...kita tgk gambar2 lak...

Sparring ngn Riz,tgk gmbr ke-2 aku disepak !!!huhu

Sparring ngn Chu !! aggresif shial...haha...harimau berantai mane yg terlepas ni !!

Sparring ngn Paan...si Kaki yg keras gedabak !! gambar pertama(aku kena tumbuk kat perut..huhu) nice paan ...

part aku senyap jap...lama gak r...otak tgh blank n amek nafas...try nk fokus tp susah pasal dah penat sikit...

ni time aku buat kunci mati ...huhu

part aku buat kombat...ni kombat 12...selayang pandang...
ni aku kunci ke combat ek?? haha..pasal ada 2 3 gerak starting dia sama...tak dpt trace la pulak

amek nafas jap...fuuhhhhh


start pentas....pentas ni macam bertempur ala2 pendekar...tapi dirancang r..ada silibus dia...senang citer...pentas ni adalah cara nak bukak kunci mati...ada kesinabungan ngn silibus kunci mati...part ni stamina kena kuat sikit..cepat letih menda alah ni

fuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....amek nafas lagi....minta nyawa wei...hahaha

ni tgh buat golongan 31...ada 31 gerakan semuanya...

tiba masa tuk Lompatan lak...ikutkan 7 org,tp tak cukup sorg,so tambah la baldi kat depan tu...huhu,jadi r 7 org...kita tgk,aku lepas ke tak...

alhamdulilah...lepas...tapi gayanyer tak lawa...huhu...kaki tak lurus...

ni lak cengkam belakang anak kambing(halangan tu)...chu jadi base tpt aku cengkam...pastu kena lipat kat atas tu...huhu...
ni lak,rukuk...lompat seramai 5 org...landing lak slek sikit...bahu jatuh dulu...

ni lak,Lompat DAHAN....paras bahu....kena sikit part ni...

ni lak Lompat Batang...so,Riz jadi batang tu...dia kena tunduk kepala sikit...hadoiyai...ni kaki la yg tak angkat tinggi sikit...

ni lompat gelung....kalu ada ape lagi sedap ni...haha,dah macam ilmu bercantum dlm citer dragon ball lak aku tgk....rizhu(RIZ + CHU)

Alhamdulilah...yg ni ok sikit...

ni r,halangan aku seterusnya...seorg jd tpt target,seorg lagi kena rukuk...so aku kena buat flying kick..

haaa...ni la flying kick aku...

part sparring 3 lwn 1....seram seyh..90kg,52kg,8+kg...aku?? 50kg...mmg mati r aku !!!


antara aksi2 ketika bertempur...haha...last2 2 org kasi aku chance...

abis suda,ujian...tutup gelanggang...

ada nmpk muka penat tak?? haha

TAHNIAH KEPADA SEMUA YANG TERLIBAT ATAUPUN TAK ^_^

p/s: setelah 2 tahun aku termiss ujian kenaikan bengkung ni...alhamdulilah kali ni sempat gak buat...walaupun mulanya nak tarik diri atas sebab2 ke'busy'an yg akn melanda esok...

Tuesday, December 14, 2010

Reunion

Salam...

hurm...nak update lagi pasal aktiviti cuti...
tajuk kat atas tu merupakan penyebab besar aku nk balik hometown..
haha...mane taknyer...
dah dekat 3 tahun gak r aku tak jumpa member2 lama...
asyik2 cuti tak sama...
kalu time diorg nk jumpa,aku lak ada hal...
macam raya puasa lepas...
diorg2 ni sempat wat konvoi raya...tp aku tak dpt nk join pasal cuti seminggu...
seminggu aku ada kat kelantan so tak leh la nak join bdk2 ni kat temerloh..huhu...
syg...12 rumah tu...

so kali ni dpt just reunion tuk 4 org je pun...
ni pun kira ok r...kalu tak, nk jumpa 1 org pun ssh...
sape yg ssh nak jumpa tu?? aku r sape lagi...
ari sabtu kat kfc...huhu..temerloh ni mane la ada sgt tpt2 lepak yg best...
kitaorg makan2 je r kat situ...
aku,Syafiq Joe,Syafiq Norazami & Muhaimin...
ni sume member2 rapat aku time kat sekolah agama dulu...
masing2 berpecah bila PMR...aku & Syafiq Joe ke MRSM...
Syafiq Norazami ke Sekolah Teknik Pilihan & Muhaimin Ke Ma'ahad SAS( sempat sebulan gak kat sini sebelum ke MRSM)...
so masing2 berpecah...ikutkan ada lagi geng2 lain...cuma tak dpt dtg...kira kamceng r,tp sume pecah time PMR...huhu...satu anjakan paradigma r kat situ...haha..jarang 1 batch pindah ramai2...batch aku time tu yg ramai pindah, aku rasa r....

So,Alhamdulilah dpt berjumpa semula...mcm2 benda citer kuar....kongsi pengalaman masing2 even jumpanya just 2 jam je...
Sorg kat UTP,Sorg kat MMU,Sorg kat Maktab perguruan & Sorg kat matrik UIA(baru abiz tahfiz)...so masing2 ada arah masing2....Insya Allah lain kali jumpa lagi....

p/s: bdk2 MRSM bila nak wat reunion ni?? huhu...bdk2 MRSM ni baru aku jumpa 4 org je pas SPM ni...cepat la wat...haha

Sunday, December 12, 2010

Samudera,Tentera & Wonderland

Salam...
hari ni genap r seminggu aku & warga MMU yg lain abis cuti midterm...
waaa...
keje tak abis lagi...
ni masalah kalu cuti...jadi pemalas...
sume target sebelum cuti tak tercapai...
kesian3....

ape yg aku buat cuti ni??
haaa...
utk 4 hari pertama...cam biasalah....paner(selenger/blur) je sepanjang masa...
sampai la family aku dtg,ari selasa....kebetulan cuti sekolahkan...
so diorg ni nak bercuti jalan2 la....aku la yg tukang bawaknyer
adik2 ni teringin sgt nak naik Menara Taming Sari tu...
hari Maal hijrah tu,ramai org...aku duk round 3 kali sekitar tu,takde parking...
adoi...ramainyer la manusia...gi ke Melaka Wonderland,ada upin ipin kat ctu,tp wkt tu dah petang...tempat nak tutup...ape malang nasib,so balik la ke tempat penginapan....takpe la esok ada lagi...so keesokkan paginyer dah pecut ke menara taming sari tu....takut2 ramai org...pegi2...tergendala lak...mane tak nyer,semalam dah overload trip nyer...biasanya paling maximum 80kali trip...tp wkt Maal Hijrah tu,sampai 90 kali trip...mesin tu panas r kot...haha...
mula2,harapan tinggi la tuk naik....diorg kata "kejap lagi boleh naik tp tak tau bila la,skang ni tgh baiki sikit"....tapi lama semcm je...

so aku decide nak bawak adik2 aku ni gi muzium samudera...dekat je kat situ...tempat kapal tu...
bdk2 ni tak penah gi lagi...so bawak la jalan2, bukan baca pun papan tanda kat dlm muzium tu...duk ronda2 je...tgk bdk2 cina beraktiviti disitu...mcm mini explore race tuk bdk2 tadika...usha2 gak r ape aktivitinya...kot2 leh aku apply tuk mmu nyer nnt...basically input2 dlm muzium samudera ni berkait ngn zaman kesultanan melayu time era tu tgh membangun...pasal2 perlabuhan je sume...kalu yg bdk2 baya sekolah menengah...molek sgt r gi tpt ni...kalu bdk2 sekolah rendah...hurm...xde ape la...tgk benda tu lari kehujung sana ke hujung sini..tak paham ape pun...tgk replika kapal je la...situ je yg menarik perhatian bdk2 kecik ni...

bila aku nak ada kapal mcm ni ek??

macam tengah menghayati,tp hampehhh...

alik2 posing ni je...aku naik jemu dah tgk posing cam ni...

duk bincang hal negara mane tu??

arib ngn peti harta karun nyer...

ramai nyer org...crowded atas kapal beta ni...

si kembar yg selalu kena buli kat umah....

lagi my twins...

bdk2 cina tgh siapkan task diorg ngn belajar buat ikatan tali...

nice r gambar ni...haha...nasib je takde DSLR...

Seterusnya kami ke Muzium TLDM lak....tentera la senang citer....kat sini igt ke kena la bayar ke ape...rupanya masuk free je...owh...leh masuk selalu r lepas ni...haha...kat muzium ni paling menarik just replika senjata la...tp info2 kat dalam tu byk gak...pasal2 tentera...terpikir aku tuk wat soklan2 berdasarkan kat tempat tu...silap hari bulan susah gak nak cari jwpn kat situ...letak klu pun ok...kat sini adik aku teruja r sikit dapat tgk replika helikopter dekat2....kapal tentera gak...duk pegang sana pegang sini....biasa r bdk2...aku dulu pun cam tu gak...

Muzium Tentera Diraja Malaysia

mereka dengan helikopter tipu mereka..

testing tembak 1 2 3...

pakat2 naik dah mane yg bleh naik tu...
mcm power rangers dah....tinggal takde raksasa jer & tak cukup 5 org je...

aku pun tak ketinggalan...haha...join gak naik sana sini..

time ni tetbe la aku dapat calling drpd company tuk praktikal...mmg tak sedap r nak bersoal-soal kat sini...terus aku reject tanpa pikir ape2...tp ada reason kukuh gak...tu maybe 1 dlm 50 je peluang...takpe la...

Last2 dapat tau yg Menara Taming Sari tak siap2 lagi...so kami pun bla la ke Melaka Wonderland...lambat sgt...lain kali la...so tiba masa tuk bermain AIR !!! hahaha...
my favourite...drpd kecik mmg tak takut air....so ape lagi...tukar baju...sewa pelampung...kedebush !! r...semua tempat aku try...lagipun tempat ni mmg khas tuk bdk2 je...tpt dewasa tak byk pun....1 2 je yg paling tinggi....



kat sini tak sempat nk snap gambar,nak jaga bdk2 ni satu hal...nak main air satu hal...so xde masa la nak menangkap gambar...mak ayah,rileks je kat bawah...kami ber-4 naik atas...
try sume slide...seorg ngn aku,seorg lg ngn adik aku yg ke-2...mane tak nyer bdk2 ni tak cukup besar lg...so setiap benda kena ada teman ngn org dewasa...jeles aku ngn diorg...time aku kecik2 dulu mane ada org nak teman aku main gelongsor2 tinggi ni...ayah aku n mak aku pun larang main tpt2 dalam...tp tetap gak curi2 main gak haha...tp diorg dpt merasa r...even tempat gelongsor tinggi 5 tingkat bangunan tu pun diorg dpt merasa....untung r...aku dulu...mmg tak dapat r...dpt gak peluang diorg mandi tpt2 dalam(aku gak yg kena jaga )..haiihh....part gelongsor paling tinggi tu mmg time turun konpem akan nak menjerit...gradient nyer aku tak tau r berapa...cerun seyh.... ikutkan tak puas mandi-manda ni...tp pikirkan nak kena balik temerloh...naik gak la ke darat(mcm mandi laut lak)..haha...4 jam tak cukup beb !! kalu bleh drpd pagi sampai tpt tu tutup nak berendam je....haha...ape2pun ok r spend masa ckit ngn adik2...ye r,aku ni balik pun jarang2...tak abis2 bdk2 ni msg bila nk balik,bila nk balik..hish...bila dah balik ni...ape lagi...luangkan masa yg ada bersama mereka...

tinggi aku kurang 3 kaki?? haha...leh masuk free !!! abg tiket !! saya patutnya leh masuk free !!

p/s: tp aku rasa, A'famosa Waterworld lagi best r...sape2 nak gi...jgn lupa ajak aku sekali...haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...