Tuesday, December 27, 2011

Checklist minggu2 akhir ni

Salam...
sekadar nk senaraikan checklist task2 kena buat
minggu2 last sem ni..
byk sgt menda kena wat...
dh xleh main2..

27/12 - Presentation Assignment 1 TPA
29/12 - Midterm Digital Watermarking
4/1 - Presentation Ethics & Hantar Report Ethics
5/1 - Hantar Report Final FYP
6/1 - Hantar Assignment 2 TPA

sesak dgn tugasan minggu ni...
huhu..mohon dipermudahkan segalanya...Amin...

Sunday, December 25, 2011

Meet the requirement

Salam...

setelah sekian lama...
update r sikit...
sekadar sesaje...
alhamdulilah kali ni sampai juga ke Temerloh..
rasa mcm dh lama tak balik..
haha...memaksa juga diri ni supaya balik...
ikutkan xnk balik dek kerana byk sgt benda nk di settlekan...
tau2 je la,bila balik umah ni xjd keje ape r...
tp kali ni nk xnk kena paksa buat gak...biar la sikit..
atleast buat...paling tak pun rangka ape nk wat...

sekarang ni tengah memaksa diri tuk buat report fyp...
dh tak lama dh...hitung2 balik...
juz 2 minggu tinggal...2 MINGGU !!! 2 MINGGU bai !!
so kepada yg tgh amek FYP 2 kat MMU..mcm mana projek korg??
dah siap...report lak cam ne??

huhu,mula2 aku agak stress dgn diri aku...
kerana aku rasa progress aku tak memberangsangkan...
byk benda aku tak lepas nk wat...
bila tyer member2 rapat,cam ne FYP...ada yg kata dah siap...
actually dh lama dh...tp bila aku tyer,mcm ragu2 nk ckp siap..
maybe nk jaga hati kot...haha...ye r,bila tyer,sume ckp dh siap..
mmg kita yg tukang tanya ni tension r...

sehingga la jumaat lepas,FYP meeting...
lepas jumaat tu,aku sedikit lega...stress aku reda...
bila jmpe je dgn supervisor...
tunjuk kat dia ape yg kami2 ni dh buat...
dia mcm impress...mcm tak sangka kami dpt buat...
lagi2 part aku nyer...sbb student dia sblm ni xdpt buat topik ni..
senang citer tak memberangsangkan r..
bila dia tgk aku dpt wat,meet ape yg requirement dia nk...
dia seem so excited...aku xpenah tgk Dr.Lau ketawa bila tgk objek2 3D tu kuar kat kamera n ada kuar bunyi...
sbb system aku kan tuk bdk2 kecik...huhu...
member aku lak dpt wat 3 application n 1 masalah yg dia citer ngn supervisor minggu lepas dpt counter...
so dia pun ok ngn sistem member aku...
yg membuatkan hati aku sedikit tenang,bila tgk Dr.Lau excited nk tgk 2 3 kali...
haha...siap dia nk cuba sendiri pegang marker tu tunjuk depan kamera...
(pada yg tak paham ape marker dan depan kamera tu...search kat youtube augmented reality..tau la korg nnt)
so aku cerita la mcm mana aku buat menda ni...dia seem terkejut rupanya byk benda yg nk kena wat tuk bolehkan 1 objek 3D ni tertera kat dpn kamera...
"owwh,bagus2 you belajar byk benda...ni la purpose FYP...u learn something new"...
so,skrg dia suruh fokus kat documentation je...benda yg kami buat dh meet requirement la sng citer...

tp personally,bagi aku...benda yg aku wat ni xde ape sgt...rasanya aku wat terlampau simple...
aku nk wat lebih bagus drpd skrg ni...tp betul gak kata supervisor aku...
masa dh tak byk...cukup r setakat ni...kemaskan coding n tambah2 sikit cukup...
requirement ape yg aku ckp sebenarnya ni??
requirement tuk projek FYP aku...Augmented Reality...
1- keluar objek 3D di skrin komputer bila ditunjuk marker(penanda)
2-Objek 3D tu ada animation
3-Setiap objek 3D tu ada keluar bunyi yg tersendiri...

ni la requirement yg supervisor aku nk...tp utk aku...aku nk lebih lg drpd menda ni...sbb aku tau byk lagi FLARManager ni boleh buat...n aku nk try sume tu, yg aku buat ni paling2 basic je...btw,terima kasih la sgt2 kepada seorang individu ni yg menolong aku dari segi tutorial2 yg dia buat...sangat2 membantu...
bekas graduan MMU Cyber..tak sangka aku dpt contact direct dgn dia...
alhamdulilah....syukur sgt2 bila salah satu tutorial aku request tuk dia buat...n dia buat !! dan tutorial tu sgt membantu aku....sgt3 ! saat aku dpt run last requirement tu..mmg aku xleh lupa...

ok la...pjg la membebel...lama dh tak menulis gamaknya...hahaha...
ok la...mau rehat2,pastu bangun pagi tuk siapkan report FYP....kalu skrg ni mmg xleh wat ape..
sume duk terjaga la...kena tunggu sume tido,baru aman sikit...TILL THEN,SEE YAA !!

p/s: S/V: "waa, alot effort u spend tuk ni, u u amek berapa subjek sem ni??"  aku: " 5 subjek sem ni sir" S/V: "subjek lain u fokus jugak aaa,jgn spend byk masa kat sini je aaa,subjek lain jgn lupa"*sambil pegang marker dpn kamera aku....waaa tak penah2 aku tgk dia caring mcm tu...selalunya serius n fokus kat kesibukan dia je...excited kot...haha...


Monday, December 19, 2011

6 Sebab Beruntungnya Perempuan Mempunyai Rahim

 #copy from fb#

1.) Dia bekerja dengan Allah jadi 'kilang' manusia. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang. Sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya. Lahir saja bayi, seluruh dosanya habis. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid. Allah izinkan terus masuk Syurga. Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

5.) Di akhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima di atas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat, dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

6.) Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan di luar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung di tambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Di nasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita dan isteri agar tidak derhaka denganNYA
p/s: Tingginya martabat seorang wanita..^_^

Friday, December 16, 2011

Peneman ku

Dikala sibuk menyiapkan slide subjek Password
yg perlu dihantar nnt,
dia ni yg menemani ku...
duk tidur/bertenggek/menjilat-jilat bulu dia...
duk halang aku nk gerakkan mouse...
takpe la ada gak peneman....
 
wkt ni baru je bertukar arah tpt tidur nyer...hurm...

Tuesday, December 13, 2011

13.12.11



Salam...

apa kabar kepada yg membaca??

sedar tak sedar dh 2 minggu lebih blog ni tak terupdate...
lama r tu bagi ku...
selalunya atleast 1 minggu konpem ada update..
atleast shared(copy paste) ape2 yg patut...
tak berkesempatan pun utk semua tu...
ari ni baru la selesa sikit tuk santai2...
pasal 2 midterm dh abis...
ape yg berlaku sejak 2 minggu yg lepas??
huhu...mcm2...
aku xtau nk interpret mcm mana...
ALLAH je yg tau mcm mana perasaan ni menahan tekanan sepanjang minggu2 lepas...
semua ni gara2 FYP r...
baru ku faham tekanan bdk2 buat FYP 2 ni...
even ko dpt byk sumber pun...kekdg tu, sumber yg byk tu la mnjadi tekanan pd korg...
sumber terlampau sikit pun menjadi tekanan tuk korg gak
sbb ape...hurm aku nk terang kat sini pun pyh...
senang citer FYP ini PURPOSE nyer adalah belajar something yg BARU,
atau buat something yg BARU....
so, kalau dh byk sumber,maknanya sistem atau topik anda tu dh berevolusi dlm semua aspek...
kalau nk enhance drpd menda yg dh ada...bkn sesuatu yg mudah kalau dh byk org improve topik tu....

dari segi sikit sumber pulak,susah tuk kita improve sistem tu...sbb xbyk reference...menjadi satu tekanan jgk tu...masing2 ada pros n cons...mana pulak kedudukan aku??
hahaha....masih ditengah2 hampir2 ngn sumber yg byk...
tp basically aku punya expectation tuk projek aku terlalu tinggi menyebabkan aku sendiri yg stress...
last2,bila jmpe supervisor dia nk simple je...tak yah susah sgt...
aku mcm.....hah???
lega r sikit...tp target tuk siapkan tu mesti kena wat Aizuddin!!! jgn anggap dh selesai...