Saturday, June 30, 2012

On Job Training Checked !

Salam...

agak lama tak update blog...
sengaja nk update lambat2...

semlm berakhir sudah OJT tuk aku...
terasa lega sikit je...
ditempatkan di TM DATA Temerloh...
salah satu unit RNO (Region Network Operation).
1 pengalaman yg bagi aku biasa2 je la...
rasanya sesiapa yg berpraktikal di TM tahu kot ape yg aku rasa..
tak perlu la di'mention' di sini...
banyak benda jugak yang aku belajar disini...
antaranya servis2 TM beri kepada pelanggan...
mungkin bila sebut TM org akan fikir telefon and internet...
ada lagi selain drpd tu sebenarnya...
nak tau ?? kena masuk TM r...hahaha...

hari 1st lapor diri di Ibusawat TM Temerloh...
haaaiii...xsangka,tempat yg aku selalu lari2 dulu,
tempat selalu aku main2 kat tangga dulu,
tempat selalu aku naik turun lif dulu,
jadi tempat aku 'berpraktikal' semula...
begitu cepat masa berlalu...dah besar aku rupanya...hahaha!

kalau dulu kat IP Core aku belajar struktur network dari Router ke PC...
sekarang bila di DATA, aku belajar atas daripada tu...
maksudnya device2 lain yg perlu ada sebelum sampai ke Router2 customer..
masih luas lagi rupanya...
perlu byk lagi sambungan2 perlu dibuat...
belajar jgk jenis2 services yg disediakan...
akan dgr la nnt istilah Metro-E, ISDN, dan macam2 lagi la....

yang part susahnya,bilamana perlu berkerja dgn kawan2 ayah aku !!!
hadoi...sume peringkat tu...aku je yg paling muda...
sgt2 segan...mmg aku xkeluarkan suara pun sepjg duk situ...
nk kena control la, behave !! nnt aibkan air muka ayah aku pulak..haha (padahal xde ape pn)
rasa xpatut bila mana,diorg panggil aku dgn gelaran "boss"...ye r,sbb aku akan jd executive bila masuk TM..
bermakna,kalau aku pindah ke tpt diorg,aku jadi boss diorg...
tp bagi aku,xselesa r dipanggil mcm tu...tahu la,aku dpt peluang tuk pgg jwtn tu dlm usia yg muda..
insya Allah...tp aku rasa,aku kena jadi kuli dulu...tu baru padan...so mcm mana ??..keje kat area KL r. jwbnyer.
haha...sana exec lebih kurg juruteknik je keje dia..hahaha...(jgn marah pd exec2 di luar sana)..

yg interesting nyer,selama 2 minggu di TM point & 2 minggu di TM Data...
aku duk perhati je menda ni...n mmg berlainan antara 2 kaum ni...
iaitu suasana berkerja bagi lelaki mahupun perempuan...
kalau kerja ngn majoriti perempuan (TM point) berbeza ooo...
sentiasa ada topik tuk bercakap...n topik2 dia tu xsoh ckp r...mcm2...
lain ngn majoriti Lelaki(TM DATA)...senyap je memanjang...kalau cakap pun...
aku perhati benda ni je topiknyer - duit,bola,politik & kerja...kebykannya kerja & duit r...
aku x bersikap bias di sini ek...just pandangan aku dgn suasana berkerja...tu je...huhu..mgkn kat tpt lain...
lain la pulak suasana n style dia...


hurmm...tu je la kot...xde ape sgt....apepun terima kasih tak terhingga kepada semua warga TM Data : En.Farizal, Pak cik Khawalid,Pak cik Adnan, Pak cik Nazri,Pak cik Sani, & Abg Ramdan...segala nasihat yg diberikan kpd saya,akan saya igt...saya cuma tuk jadi seorg leader yg baik...saya cuba..walaupun saya ni bukan la 'leadership type'..saya cuba...



p/s: prepare tuk next big event in my life...moga2 dipermudahkan...takut,gelisah,curious,ketar,gemuruh...semua ada lah

Sunday, June 17, 2012

Selesai part pertama:TMpoint Mentakab

Salam...

TMPoint Mentakab  ^_^


alhamdulilah..minggu yg ditunggu sudah pun lepas...
kini berakhir sudah training aku kat TMpoint..
terima kasih kpd semua staff yg raikan kedtgn aku sbg warga TMpoint sementara...

byk jugak aku dpt...
byk yg aku belajar...
byk yg aku lihat...
byk jugak yg aku fhm...

tentang persekitaran bekerja dgn customer ni..
bkn senang nk memuaskan hati para pelanggan..
yg kena tempiasnya adalah barisan hadapan syarikat TM...
tak lain tak bukan TMpoint la kan...
walaupun hakikatnya bukan la salah TMpoint 100%...

kena hargai services yg diorg sediakan kepada kita...
kekdg tu bkn diaorg mintak pun tuk service jd lambat..
byk possibility boleh terjadi yg menyebabkan lambat tu...

minggu ni aku berpeluang tuk duk kat barisan kaunter lak...
merasa mcm mana layan customer...
mmg mcm2 yg diorg tyer...
tp disebabkan aku byk taktau or xtau nk tolg mcm mana...
so aku pass kan ke abg2 & akak2 yg cekap lg mahir..(aku puji nk bodek je ni...hahaha)
3 hari je pun melayan karenah customer..tu pun aku dh jd mcm sshnya nk layan..
maybe jiwa aku tak kena ngn style keje lyn customer face to face kot...
aku suka wat kerja blkg tabir je...huhuhu...
tp rasa puas bila kita dpt tolg customer tu sbnrnya...xckp la xbest...best sebenarnya...
tp jadi xbest bila ko xtau sgt detail2 yg dia tyer...ye r as budak baru kan...
bila ditanya...nak sgt tolg,tp xtau cam ne nk tolg...so pass kpd berkenaan...tak ke rasa mcm menyusahkan org kalu mcm tu....

rasa 1 kepuasan bila dpt tolg diorg...
mcm kat Mentakab ni ramai yg tua2..
so diorg tak berapa aware pasal teknologi ni...
kalau buat aduan kat TM100 pun kekdg ada yg tak tau...
so berbekalkan pengalaman calling2 TM100 n selok belok no report dsb time praktikal kat Melaka dulu...
aku tolong r pak cik,mak cik,nenek & atuk ni...
tu je la yg aku mampu...mana yg aku fhm,aku terang kat diorg ape sepatutnya diorg wat slps call TM100 tu...bila dh terang sejelas-jelasnya...bg yg berumur ni,dia akan rasa dihargai...
saat diorg pegang tgn aku ucapkan terima kasih tu,Allah je tau nikmat dpt tolg org tu mcm mana...
muka puas kat mrk terpacar jelas...kena la ngn slogan TM baru ni: "Service with Heart"...*poyo kejap..haha*..

tapi pengalaman yg aku xleh lupa bila jumpa customer yg bisu...
perghh..itu kali pertama bg aku tgk mcm mana nk layan diorg..
kebetulan hari tu ada staff TMpoint baru masuk..dia dh ada pengalaman berkerja selama 2 tahun di TMPoint KL...so jauh lebih expert la dari kami2 ni...dia dh biasa kerja dgn cepat...
tgk mcm mana dia promote ngn sepasang customer yg bisu ni...
melalui buku & pen...tulis je kat buku...masing2 berbalas2 disitu...
nak je aku try apply bahasa isyarat ngn diorg..ape yg aku bljr la ckit2...
tp time tu aku lupa lak ape yg aku belajar kat youtube selama ni...hahaha...
tp aku fhm sikit2 ape yg diorg ckp sesama diorg...geram aku...nk belajar bahasa isyarat ngn lebih serius la lepas ni !! bak kata akak baru tu,time dia berkomunikasi tu baru sikit je...kat KL dulu penah karang sampai 2 muka surat penuh tuk promote pasal streamyx sahaja...interesting kan??? huhu...

Special thank kepada semua warga TMpoint : En,Sharizol,abg Asyraf,abg Fadzli,kak Asiah,Kak Jah,Kak Aida,Kak Alia,Kak Sue,Kak Azie,Kak Ita (skema sikit...haha)

duk sana kena behave sikit...tak leh tunjuk perangai sebenar...hahaha...nnt kena tolak markah baru tau...heh heh heh....tunjuk baik je keje....

Time ni majlis Hari jadi yg dibuat tuk raikan sape lahir bulan 1-6...aku xtermasuk r..pasal pendtg asing...haha
Itu dia...!! Kak Aida,'Mama',Acap,Kak Alia,Kak Asiah
sempat nk posing..aku punya la nk snap gmbr natural...diorg gi posing lak...bajet cute r belaka ni...termasuk bos sekali..haha

Ni hari last aku kat TMpoint...tak sangka lak aku,ada perjumpaan jap sebelum balik..haha..thx!!
Me with my sempoi Boss....


p/s: Insya Allah,saya tak lupakan mereka2 disini...jgn la sangka saya tak bertegur sapa2 kat fb or mana2 saya dh lupakan anda sume...still dlm ingatan..insya allah..sy cuba buat perubahan sikit nnt...hargai staff barisan hadapan ni...mereka cuba sedaya upaya tuk bagi service yg terbaik kpd pelanggan sebenarnya...



Sunday, June 10, 2012

Suara Tua Alunkan Al-Quran ‘Hilangkan’ Lagu Disko

Copy from mynewshub

Firman Allah yang bermaksud ;
“Dan sesungguhnya kami mempermudahkan al-Quran itu untuk diingati, maka adakah ada orang mahu mengambil pengajaran” Al-Qamar, ayat 17.

Demikian firman yang diturunkan oleh Allah S.W.T mengenai senaskhah Al-Quran untuk diperlajari dan dibaca oleh semua hambanya ketika masih hidup di muka bumi ini.

Setiap ayat yang terkandung dalam Al-Quran mengandungi seribu satu manfaat kepada manusia.
Di sebuah jalan di tengah kota Beirut, Lubnan, seorang lelaki tua yang hanya duduk di sisi jalan begitu asyik mengalunkan ayat-ayat suci Al-Quran walaupun keadaan di sekelilingnya bising dengan bunyi lagu-lagu dari pub dan disko di sepanjang jalan Hamra.

Lelaki tua itu langsung tidak menghiraukan orang ramai yang lalu lalalng di situ dan hanya tetap dengan mengaji sahaja.

Malah, perbuatannya itu menarik perhatian orang yang lalu lalang di sepanjang jalan Hamra.
Jalan Hamra adalah salah sebuah jalan utama di sekitar kota Beirut, Lubnan. Jalan Hamra menjadi tumpuan ramai rakyat Lubnan menyebabkan pelbagai kemudahan seperti cafe, teater, dan restoran-restoran mewah dibangunkan.

Namun begitu, jalan Hamra tidak seperti tempat-tempat yang lain di sekitar Lubnan.
Masjid mahupun surau sukar ditemui manakala pub, disko dan tempat mencacah tatu boleh ditemui di merata-rata tempat.

Tujuan Al-Quran diturunkan adalah untuk menyucikan jiwa manusia (tazkiyyah al-Nafs). Al-Quran sentiasa menyeru manusia supaya membersihkan jiwanya dengan melakukan kebaikan.
Beruntunglah orang yang dapat memimpin jiwanya ke arah keredhaan Allah S.W.T. Secara fitrahnya, jiwa boleh terjerumus ke lembah kehinaan apabila ia tidak dididik dan jiwa boleh mencapai tahap termulia apabila ia dibersihkan.

“Dan jiwa serta penyempurnaan ciptaanya, maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kefasikan dan ketakwaannya. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu dan sesungguhnya rugilah orang yang mengotorinya.” Al-Syams, ayat 7-10.





p/s: usaha dia~~~ mulia bg aku

Me Animal Lover !!!

Salam...

setelah hampir 5 tahun kot...
kali ni berpeluang tuk ke Lanchang semula..
apa ada kat situ??
salah satunya DEERLAND
tempat yang lagi best drpd Zoo bg aku..
sebab ape??
sebab kita as pengunjung boleh berinteraksi dgn haiwan live!
mean boleh sentuh dekat2 bagi mkn dsb....
bila dtg semula ke sini,ada la jgk perubahan berlaku...
antaranya kalau dulu rusa2 dilepaskan macam tu je..
macam kita masuk kwsn dia r...
skrg tak dh...dah ada pagar...ada barrier sikit..
tp still leh masuk ke kwsan dia tu...
tu sebabnya nama tpt pun deerland...mmg banyak rusa..
boleh belai diorg mcm kucing je...
huhuh...

ada juga binatang2 baru yg sebelum ni takde...
hurm..nk terang pjg2 pun tak guna...bosan...
tgk gmbr je la...

RUSA !! 
best part sini la...dpt bagi mkn kat diorg...nk dikelilingi diorg pun xde hal...aku igt lg mula2 time aku dtg dulu...baju aku digigitnya pasal byk sgt duk keliling aku...skrg bila ada pagar bgus gak...bleh bagi 1-1 rusa...

naluri keibuan tetap ada walaupun dgn rusa..huhu
dgn tgn2 aku ko mkn...mmg gelojoh ler ko ni...
buat peace dkt dia...dia tgk je...ada yg wat tak tau je..yg dia tau just nk mkn je...hahaha..

ITIK 
ni xdpt la nk sentuh2, duk dlm jaring...hurm...kalu tak..kau aku dh tangkap dh...haha..nk pegang...


FERRET
aku jumpa ni je...terus excited !! dulu xde...skrg ada...nk je aku angkat dia..tp malang la,kaki blkg dia cacat...:( kesian giler aku tgk cara dia berjalan..harap pada 2 kaki kat dpn je...nk je aku amek dia n kasi mkn kat dia...waktu aku hulur tgn,dia seboleh mungkin nk dtg...tp susah...arghh geram aku nk tolong...ishhh...comel dowh...

nmpk tak kaki blkg dia mcm xleh angkat...hurm...
mana tak cair bila tgk muka minta simpati mcm ni...sape tak cair ?? ckp !! ckp !!

ARNAB
ni dulu pn xde...kali ni ada 1 tpt khas ada arnab ...boleh amek mknan drpd staff kat situ n bagi makan kat diorg...sihat2 belaka aku tgk...dh dpt mkn je memanjang...cuma bulu je x terurus sikit..ye r pakat lepas je mmg cam tu la..takpe..atleast dpt gak aku melayan arnab !!

haaaa...jd trick aku suruh dia berdiri...heh heh heh

 ULAR SAWA
haaa...ni antara yg interesting gak..ada ular sawa batik kat sini...
kali terakhir aku pergi dulu ular ni kecik je...aku duk pegang2 gitu je,dia nk lilit lengan aku pn ssh...skrg ni...haaa amek ko dh leh lilit badan aku terus....tak sangka dh 5 tahun dh umur ko...


Panjang jugak kan...? dia punya kulit lawa...smooth je...mcm baru bersalin kulit je...
Haaa...nama dia Jessy...berat dia 8 kilo...haiiiii sume !!!
gambar ni bukan menunjukkan aku ni waris tulen voldermort ok...just nk tunjuk kemesraan kami setelah lama dipisahkan je...hahahhaa
me with my adik...

satu binatang yg takde kat deerland adalah BERUANG...dulu ada...skrg dh takde...punya la aku gi cari keliling tempat tu...dah takde rupanya...agak kecewa disitu...dulu dpt peluk lg beruang tu sambil bagi dia mkn kacang...skrg dh xde..huhu...beruang tu pun comel je...hurmmm....rindu nk pegang beruang tu lg sekali..nk wat cam ne..tak de rezeki

 GAJAH
Haaaa...ni bkn kat Deerland...ni tempat lain...kena naik atas sikit tpt dia...Kuala Gandah tpt dia...mmg tpt gajah pun...masuk free je..ada pakai pelekat:Merah,Kuning,Hijau
Untuk Merah: Boleh kasi makan & Mandi bersama anak gajah
Untuk Kuning : Boleh kasi makan,Naik gajah & mandi dgn anak gajah
Untuk Hijau : ni khas tuk org tertentu je...tp dpt sume mcm kuning jugak...

Bagi makan kat gajah !! tangan aku betul2 masuk dlm mulut dia...haha...lembut, kuarkan tgn,amek ko abis air liur dia kat tgn aku...
Terbaik !!!!

Itu la aku...suka sangat nak sentuh binatang2 ni...kalau berpeluang sentuh/pegang harimau...aku nak !!!
mana2 pergi,mesti nk try....aku sgt tertarik bila tgk trainer anak gajah kat sini berborak dgn gajah kat situ...seriusly diorg fhm bahasa melayu kowt...ckp mcm member2 je aku tgk...siap aku dpt tgk scene anak gajah merajuk bila kena tegur dgn trainer dia sbb tak ikut ckp trainer...lawak aku tgk gaya dia merajuk...mmg mcm kita jgk...trainer siap pujuk slow2,ckp slow2 sambil usap dia...dia merajuk gak...siap berdengus lg...bila trainer ajuk2 dia mcm ni "owhh,xpe,bla la...bla la.." tau pulak dia dtg balik...hahhaa...pastu merajuk balik...hahha...mcm2...aku berharap gak aku dpt berkomunikasi mcm tu gak..(berangan je ler)....terfikir aku...alangkah besarnya kuasa Allah kurniakan mukjizat pada Nabi Sulaiman a.s bila dpt berckp dgn binatang...1 nikmat yg tiada tandingannya...hurmmm~~




p/s: nk jadi salah seorg sukarelawan memelihara wildlife animal??? hurm...satu cetusan idea yg menarik~~



Saturday, June 09, 2012

Berkerja sambil belajar

Salam


FLOAT,TM Rewards,TOS,RTN ~~


haaaaaa......sudah seminggu berlalu rupanya...
sebenarnya terasa seksa jugak nk menunggu ari sabtu sbnrnya...
nak rehat2 kat rumah...
penat tercongok je duduk atas kerusi dari pagi sampai petang...

Alhamdulilah,sekarang dah jadi warga TM Point Mentakab sebagai trainee disitu untuk 2 minggu utk OJT TM...
walaupun kes aku masuk TM Point mcm agak special sikit...
tp takpe la...aku tunggu minggu depan..sampai sekarang masih tak kesempatan nk jmpe org yg sepatutnya(nama yg tertera di surat)...sbb beliau sibuk...
 kesian akak2 TM Point dgn kedtgn mengejut aku...
huhuhu....terus blank nk kasi kerja ape kat aku...

mula kekok la nk wat kerja semua...nk tanya pun segan...
tp nasib aku baik sbb dpt staff2 yg peramah...
diorg yg mulakan dulu...tyer aku tu tyer aku ni, willing nk kasi kat aku keje ckit..
ajar sikit2 pada aku...cerita pengalaman masing2...
so tugas aku dgr n kalu dpt peluang tuk tyer menda yg lebih,tyer la..
 
harap minggu depan ni akan lebih mesra la antara kami2...
walaupun 2 minggu je kan...
tapi terima kasih sgt2 sbb raikan aku sbg salah seorg drpd diorg..
walaupn tugas yg di kasi ringan2 je...
takut aku merajuk pastu tak dtg terus la kononnyer~~
haha,aku xde la mcm tu....

tapi apa yg diajar tu sgt2 dihargai...
siap ada tolg tuliskan n kasi nota lg kat aku...
ape2pun objektif aku,aku nk tahu job skop masing2 kat dalam TM Point tu..
nak tau macam mana anak syarikat TM ni beroperasi...tu pun dh cukup la...
sori r akak2 & abg2 kalu saya tyer mcm2 pasal kerja2 abg2 akak2....heee..
nak belajar dgr luahan staff la katakan~



p/s: "din,ko mintak jadi exec kat sini je la"...tak sampai lagi tahap mcm tu kak~~ doa2 je la moga2 saya tak lupa diri nnt...doa2kan...takut kita lupa diri nnt...nauzubillah..


Saturday, June 02, 2012

Begitu lah akhirnya

Salam..

hurm...terupdate gak sikit..

huhu...kali ni sudah bertapak di Temerloh Pahang...
dah ucap selamat tinggal buat Melaka terchenta..
berat sungguh nak meninggalkan bumi bersejarah tu...
mana taknyer,4 tahun dah kat sana...
lebih lama drpd sekolah2 aku penah belajar dulu...
macam2 la aku dah pelajari kat sana...
dan aku percaya kawan2 aku yang lain pun macam tu jgk..
cuma xde la rasa berat hati nk tinggalkan melaka tu kan...
ramai yg aku jumpa sume homesick je keje...
tak ramai yg spesis2 mcm aku yg jenis tak igt rumah sangat ni...hahaha..

so minggu lepas waktu sesi mengemas barang,
byk jumpa balik barang2 lama...zaman2 alpha dulu...
terkenang balik kenangan2 lama...zaman2 aktif sekejap dulu...
macam tak percaya begitu cepat masa berlalu...hurmmm

haaa...aku simpan lagi menda ni rupanya...terima kasih kerana bagi aku rasa pelbagai perisa...haha.
haaaa...tgk miru merajuk aku nk tinggalkan melaka...hahahaha!
kemas jgn tak kemas !
Bye2 rumah ke-2 aku....igt lg aku antara yg awal duduk umah ni...selepas terkejut beruk dpt berita kena kuar hostel MMU last minit...hurm...
Terima kasih gak kepada yg meraikan aku sebelum aku bla drpd Melaka...huhu...
Thx to Hajar & Pakcik sbb belanja makan...huhu

Dengan keluarnya result exam pada tanggal 31 Mei 2012,
maka berakhir sudah perjuangan aku di MMU...
hanya perlu urusankan bebrp hal lagi...
n then I officially graduated !!

Isnin ni bermula la hidup baru as student untuk bidang lain pulak..
bkn student University lg dh...student dalam karier pulak skrg ni...
moga2 dipermudahkan la...takut ni...serius takut...
macam2 duk pikir dlm kepala hotak ni....
ntah boleh buat ke tidak...boleh mesra ke tidak...boleh handle ke tidak...
hurmmmmmmmmm~~~~

Kucing masuk umah aku kat sini...haaa...comel x?? keh2..tp tak selalu singgah mcm miru,tp karateristik tu ada...buat mcm umah sendiri...ada dah iras2 perangai tu...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...