Tuesday, March 31, 2009

Selingan

Just selingan utk releasekan tension sesape termasuk aku jugak...

Lawak:Cikgu dan Murid

PART I

Cikgu Nasyor sedang mengendali kelasnya dalam aktiviti sukan di padang sekolah. Seperti biasa, Cikgu Nasyor akan menyuruh murid
nya melakukan regangan otot. Tiba di satu bahagian, dimana murid baring dan mengangkat kaki lalu menggerakkannya seperti sedang mengayuh basikal. Cikgu Nasyor asyik memerhati seorang muridnya yang pada mulanya menggerakkan kakinya tiba memberhentikan kakinya. Lalu Cikgu Nasyor menyergah muridnya yang bernama Mat.

Cikgu Nasyor: "Woiiii Mat, apa sebab kau berhenti ni hah"
Mat : "Oh Cikgu Nasyor, basikal saya tengah turun bukit Cikgu, sebab tu saya berhenti.Takkan nak kayuh jugak."


PART II

Waktu sekolah telah tamat. Sebelum keluar kelas, Cikgu Nasyor telah bertanya kpd murid
nya.
Cikgu : Siapa nak masuk/pergi syurga?
Semua murid mengangkat tangan kecuali Mat lalu Cikgu Nasyor pun bertanya,
Cikgu : Mat, kenapa awak tak nak pergi/masuk syurga?
Mat : Mak saya kata lepas habis sekolah, terus balik rumah..jangan pergi mana-mana.

PART III
Cikgu Nasyor sedang mengajar Bahasa Melayu dalam kelas 1 Mawar...
Cikgu : Mat, boleh kamu buat ayat dengan menggunakan perkataan tepong?
Mat : Itu senang saja cikgu.. ayatnya ialah.... emak sedang membuat kek di dapur.
Cikgu : Mana tepungnya??
Man : Tepung kan ke dalam kek tu.... Cikgu nie tak sekolah ke hape??

PART V

Cikgu Nasyor : Joe, cuba terangkan apakah tugas akar pokok pisang?
Joe : Untuk mencari makanan, cikgu
Cikgu Nasyor : Bagus! Sekarang giliran Wati pulak. Apakah tugas batang pokok pisang?
Wati : Untuk membawa makanan yang dicari akarnya, cikgu.
Cikgu Nasyor : Bagus! Sekarang giliran Mat pula. Apakah tugas daun pisang?
Mat :untuk membungkus nasi lemak, cikgu...
Cikgu Nasyor : uii... lagi bagus... berdiri atas meja sampai habis kelas..

Lawak ni aku penah dgr wkt kecik dulu..mengenai sejarah pahang dpt nama....

Menurut buku yang ditulis oleh R.O. Windstedt nama Pahang pada mulanya ialah Inderapura. Pada suatu ketika Raja negeri Inderapura Makmur Shahbana ketika itu berhasrat menukar nama Inderapura Makmur Shahbana kepada suatu nama yang ringkas dan sedap di dengar. Beliau meminta Bendahara mencadangkan kepada rakyat jelata bahawa beliau akan memberi seuncang emas dan sepersalinan pakaian baru kepada sesiapa yang dapat memberi nama baru yang menarik. Beliau memberi tempoh selama tiga hari untuk orang ramai tampil ke istana mencuba nasib. Pada hari pertama tidak ramai yang datang ke istana. Kalau ada pun seorang dua. Raja Inderapura pula tidak berkenan. Masuk hari kedua jumlah yang datang berkali-kali ganda dari hari pertama namun semua tidak mendapat tempat di hati raja. Pada hari ke tiga datanglah dua orang sahabat karib ke istana ketika hari masih pagi benar. Ketika ditanya apakah nama yang hendak mereka berikan, kedua mereka berlumba-lumba bersuara.

“Hamba cadangkan nama Karma Sari.”
“Hamba pula cadangkan Margapura.”
“Karma Sari lebih molek.”
“Molek lagi Margapura.”
“Pilihlah Karma Sari!”
“Margapura!”
“Karma Sari!”
“Margapura!”
“Karma Sari molek!”
“Molek lagi Margapura!”
“Tengkorak hang!”
“Opah hang!”
“Opah hang!”

“Sudah! Sudah!” Tiba-tiba raja Inderapura mencelah,”Dalam banyak-banyak nama yang kamu sebutkan tadi, Beta amat tertarik dengan nama yang terakir kamu berdua berikan tadi, apa tadi… haaa? Opahang! Ya… opahang! Pahang sedap nama tu mulai hari ini beta namakan negeri ini dengan nama baru iaitu Pahang.” Demikianlah kisahnya


Thursday, March 26, 2009

Khas tuk adik-adik ku

wahhhh...
tanggal 26hb march 2009...
genap la umur adik kembarku 9 tahun...
sudah darjah 3 rupanyer...semakin hari semakin besar dah...
bila dah besar lg bleh r main wresling ngn abg dia..hahhaha...
kasi runtuh itu kantil....yeahhhh....
dpt belanja korg ais krim je td...kesian..hahahah...



SELAMAT HARI LAHIR KPD:
MUHAMMAD AIZU ZAHIN ALIF B. KAMALUDIN
&
MUHAMMAD AIZU ZAFIR ARIB B. KAMALUDIN
moga-moga adik berdua dpt jd insan yg sentiasa mengingati ALLAH,RASUL,ibubapa,keluarga,kwn2 dan asal-usulnya...
jgnlah adik berdua lupa diri bila dah senang suatu hari kelak....

Wednesday, March 25, 2009

Cuti...

haaahhh...
dah cuti
bila cuti equal to
mkn,tido,tgk tv,bukak com...
tu je la keje nye...
bosan..kalu duk mmu ada gak la keje nk wat
bila duk umah ni malas nya tahap maxima....aduiyai..
sume keje x jd...
tp boleh rilekz2 tu yg best tu...
bila balik umah je byk dah berubah...
mklm la lama x balik...mcm2 dah ubah...
balik2 tgk2 adik dah tinggi semcm je..aik?! cepat tul..mkn calciyum ke?ke vitagen..
ahhh x kisah la....menunjukkan masa berlalu tnpa x kita sedari..
aku smpi2 umah je dgr khabar sedih yg pakcik jiran 2 3 belah umah aku meninggal...
inalilahiwainailairajiwun....
dulu dia la aku gelar pakcik garang...pasal bila aku main ngn kwn2 aku
pastu bila bola(cth) termasuk dlm taman bunga dia (kat depan umah dia,kecik je)
mula dia kuar dgn muka garang dia...
kitaorg buat donno je.....bila dia masuk balik baru la kelam kelibut cari bola dlm taman dia tu....
bila bola masuk lagi...nyorok!!!!....line clear baru amek balik,
tp tu sume tinggal kenangan..kini taman bunga kat depan umah dia pun xde..tuannye pun pergi meninggalkan kami...~al fatihah~

Monday, March 23, 2009

Jalan-jalan di KL

Pada hari sbtu iaitu semlm,
aku,fain,wan hafiz,zultakif & aleep
tlh pergi ke KL...saje2 jln....kecuali aleep la...sbb KL tu umah dia...
sbnrnya tujuan kitaorg nk gi ke lowyat...ada hal ckit berkenaan ngn laptop wan hafiz..
tp smbil2 tu jln2 la...mmg dah rancang seminggu dulu lg...
mmg elok la lepas je midterm bebdk management mlm tu ,terus je gi main badminton kat batu berendam...
agak2 dah puas...baru balik....pagi tu lak terus gi KL...
huhuhu xabis penat main badminton terus jejln dah...semangat jer..
kalu semangat ni sama ngn semangat belajar kan best...
kali ni peluang aku tuk tgk cam ne dunia KL ni...
mane la aku ngn kengkwn aku ni selalu gi KL(xmcm seorg tu..hehehe...)
bdk kg la katakan hahahhaa.....jakon je memanjang...
yaaa di lowyat la tpt paling lama singgahnyer....mmg tul la org ckp syurga elektronik...
byk tul barang nyer dan byk jgk la leh kena tipu kat ctu kalu xtau ape2 pasal com....
mujur la kami bdk MULTIMEDIA UNIVERSITY hahahha[promote] tau la jgk ckit2 pasal benda2 com lg2 exo....(belanja aku nnt,ni kira aku publish ko ni)
pastu singgah KLCC...
ada la pic ckit(padahal byk)

gah sungguh bangunan ni....bila la pulak ada berkembar 4 lak....aku tungguuuu

x perasan la pulok masing2 duk posing....smart gak sekali tgk...2 kali tgk cam tugu berkarat pun ada..

yg ni aku xtau la nk terjun ke nk uhuk uhuk...ke merenung masa depan..? jgn risao masa depan ko konpem cerah...hahaha




































Antara mknan2 yg menarik perhatian kami,xde la yg mahal2 or branded2 ....biasa2 jer...
ape yg mampu jer...









uishhh....anak beranak ko ke exo??!!...hahah gurau je...nmpkkan suasana gembira jer...
kat sini gak terigt akan peristiwa ngn guard tu...ish3...

n then singgah lak ke sekolah2 aleep dulu....kebetulan dekat ngn menara KL...
ape lg gi sana la pulok...seblm tu kena daki bukit nenas dulu tu tembus ke menara KL dulu...
ambek ko..terus leloh gi daki bukit nyer...mengah abis belak...mane tak nya duk berlari je time daki tu....mmg pendek nafas dh wkt tu...oksigen..oksigen...oksigen..!!!!

dah smpi ape lg...kita mkn dulu ape yg kitaorg beli dr suria KLCC td....rehat seketika bersama cheess cake...

buka..buka..jgn x buka...

hai...sempat lg posing..nk makan ni!! cepat r....

yum3....sodap botui...

lastly sebelum balik bergmbr lu....hahah


nmpk aku pegang sentuh menara x???

gmbr yg smart n kenangan bg aku dan kawan2..

huhuhuhu....mcm ape ntah...xdpt d tafsir...sgt abstrak...SYNTAX ERROR

Last but not least....sgt best bila kuar ngn kwn2...hargai lah kwn anda....tanpa kwn kita tak tau kita ni sape la sgt.....syukur alhamdulilah Allah beri aku mcm2 pengalaman wkt kat ctu...
dan selamat pulang ke Hostel..terima kasih kpd abg Hamdan kerana sudi ambek kami...
ape pendapat aku setelah berjalan di KL yek??hmmm
biarlah rahsia....
till then, see yaaa...!

Friday, March 20, 2009

wah sume citer pasal MPBP ni..

aku tgk....sume HOD2 MpBp dah update blog....
satu kemajuan disitu.....sblm ni x sempat nk update sbb bz sgt....
kesiannnn.....
sume citer pengalaman masing2 sepjg MPBP.....ssh nk dpt pengalaman gitu yekk...
dan mcm sume dah serik je yek.....mcm2 cabaran antaranya study byk tinggal,tension nk kena rushing sana rushing sini....haish..!!!
tp penat lelah korg tu berbaloi la kot....dulu aku sendiri x yakin program ni blh berjaya...
tp sbb korg HOD2 cekap2 sume....cepat grab n cepat belajr,tahan tekanan....so program ni dpt dijayakan...so disini kita dpt conclude kan EQ korg tinggi(bg bdk2 ytm yg kena temuduga kat ganu dulu paham r)
tahniah2.....lepas ni bleh asah lagi bakat tu....
post mortem pun dah abis,drpd post mortem byk benda lg nk kena baiki....
aku ada benda nk usul wkt tu tp xpe r...lain kali la.....
Congratz.....


btw,td br abis kelas fizik,n sewkt kelas tu seorg pun x tumpukan perhatian....
nk cuti dah kata kan....tp kalu yer pun cuti...
concentrate la ckit oi.....
ingat sume dah pandai sgt ker.....
tau la pointer sume tinggi2 tak mcm aku....
lec tgh terang konsep2 jwb soklan tuk midterm akan dtg...
ckit je yg beri perhatian...
aku tgk dia pun dh cam x semangat....
dia nk kasi ilmu tp kita pandang enteng je menda ni...
aku wkt tu dah menyirap dah....
rasa nk tengking n baling meja je kat org blkg....
Lain kali....HORMAT LA CIKGU OI...niat diorg baik nk ajar kita...
tu pun x nk hargai.....

sekian....till then..see yyyaaa..

Wednesday, March 18, 2009

Boleh meramal sikap org melalui kentut?!!

haaaa......
aku ada terbaca dlm blog abg hadi.....
aku rasa menda ni menarik tuk di kongsi [khas tuk release tension skjp]

sikap org ni kita leh tgk berdasarkan kentutnya..
betul ker?

baca artikel dibawah...

ORANG TIDAK JUJUR
orang yang kalau kentut menyalahk
an orang lain.

ORANG BANGANG
orang yang menahan kentutnya sampai berjam-jam.

ORANG BERWAWASAN LUAS
orang yang tahu bila harus kentut.


ORANG SENGSARA
orang yang ingin kentut tapi tak boleh kentut.

ORANG MISTERIOUS
orang yang kalau kentut, orang lain tidak ada yang tahu.

ORANG GUGUP

orang yang tiba-tiba nak menahan kentutnya bila tiba masa nak kentut.

ORANG YANG PERCAYA DIRI SENDIRI
orang yang selalu mengira kalau kentutnya berbau harum.

ORANG SADIS
orang yang kentut di ranjang terus dikibaskan baunya ke ranjang orang lain.

ORANG PEMALU
orang yang kalau kentutnya tidak bunyi lalu merasa malu sendiri.

ORANG YANG STRATEGIK

orang yang menyembunyikan kentutnya dengan ketawa terbahak-bahak biar orang lain tidak dengar.

ORANG BODOH
orang yang kalau habis kentut menghirup nafas untuk mengantikan kentutnya yang keluar.

ORANG PELIK
orang kalau bunyi kentut dikeluarkan sikit-s
ikit, sampai bunyi "tit-tit-tit".

ORANG SOMBONG
orang yang sering mencium kentutnya sendiri.

ORANG RAMAH
orang yang senang mencium kentut orang lain.

ORANG YANG TIDAK SENANG BERGAUL

orang yang kalau kentut sembunyi.

ORANG AKUATIK

orang kalau kentut di dalam air sampai bunyi "blekuthuk-blekhutuk".

ORANG ATLETIK
orang kalau kentut sambil mengeluarkan tenaga dalam.

ORANG JUJUR

orang yang mengaku habis kentut.

ORANG PINTAR

orang yang boleh menandai bau kentut or
ang lain. Nak tambah...

ORANG MALANG
orang yang nak kentut tapi terkeluar tahi...


ORANG TAK RETI BAHASA
orang lain dah tau dia kentut,pastu dia gi kentut lagi,lagi dan lagi...

ORANG YANG PANDAI MENYANYI
orang yg bila kentut,kentutnya berirama...

ORANG YANG BERPENYAKIT
orang yg kentut berdarah....

ORANG YANG KUAT BERFIKIR
orang yg kentut tak sampai 1 harakat,kerana terlalu byk berfikir smpi kentut pun spend ckit masa shj...

hahahahhaa
yg eeetooohhh........anda digolongan yg mane?
agak2 betul ke kentut boleh meramal sikap seseorg....
skrg dah ada jwpnnya...hahhahaha
just hiburan semata mata.....till then ,see yaaa

2 Midterm suda habis...

Hari ni abis midterm tuk calculus....
lega ckit walaupun mula2 aku agak down ckit pasal sume note aku hilang...
tp kita jgn mudah putus asa,cari la jln penyelesaian...
jgn mudAh mengalah...
berjuang ke titisan darah terakhir.....
MERDEKA 3x !!!!
eh3...lari tajuk lak...
ape2 pun...
2 midterm dah berlalu....tinggal lagi 1...
release la ckit....alhamdulilah..

Monday, March 16, 2009

Malam Seni Kebudayaan

salam,
hari ni pgnyer aku,fain,wan hafiz,acap,acap alip dan abg fadhil
gi ke batu berendam tuk main badminton...
lama dah x main badminton
kami main puas2 kat ctu....smpi letih lor...
sedang2 aku main tu...
terigt lak aku kat umah....main ngn adik2 aku...selalunya tiap2 ptg main badminton ngn diorg la..
ajar ckit2 ape yg tau....rindu la nk main ngn diorg...huuhuh
dlm 2 jam main,kitaorg makan2 ckit kasi kenyang n basahkan balik tekak yg kering ni...
belah malam lak...
aku dan kwn2 gi la ke main hall...
ada event...
MALAM SENI KEBUDAYAAN anjuran PBMKM...
wah....mmg best tgk tarian dr mcm2 kaum...
dikir barat ada jgk....menyanyi pun ada, tarian bollywood yg tak leh tahan tu...
dgn bahu2 aku ikut rentak sekali.....
kitaorg dtg tu pun saje2 je mula2, tetbe ada lak cabutan bertuah kan...so tggu je r...
tgk2 wan hafiz jd insan terpilih bg cabutan bertuah tu...
haaaa....mmg masyuk r...
berpesta r kitaorg, keluar jer dr main hall tu...gi astaka n thennnn
yaaaaaaaaehhhhhhh......

haaa....mkn r ape lg....

antara mknan2 nyer...ada yg dah abis dah wkt ni...hahha

salah satu tarian seni...chinese dance kalu x silap aku...

kat event ni gak aku br dpt tgk tarian portugis...kali pertama bg aku....dpt la jgk info drpd event ni..syabas...
!!!

Habis event ni, aku ngn member2 lain cabut banner n banting tuk MPBP lak...
mcm biasa r, panjat sana sini...best dpt memanjat ni....
rasa mcm seangkatan ngn ninja pun ada....tak pun kwn kat hutan tu...hahahah...
tu jer nk kongsi ngn kalian,till then.....see yaaa..

Sunday, March 15, 2009

Berakhir la suda beban kwn2 aku....

alhamdulilah....
segala beban yg ditanggung oleh kwn2 aku sume sudah pun berakhir...
Malam Kemuncak MPBP sudah pun selesai dgn jayanya..
cuma ada sedikit masalah teknikal yg perlu diperbaiki lg..
yg lain sume dah manTOP dah...
dan sume pun aku tgk bergembira jer...
bergambar dgn MUAZ....penyanyi yg memeriahkan suasana....
aku xleh nk bergmbr ngn dia dgn berpakaian selekeh....
pakaian aku agak kotor...so,xleh nk dekat2 ngn org....
ditmbh lg dgn penat nyer...Ya allah jgn ckp la....
sbb ape penat...
haaaaa..
sbb tepat dlm kul 10.30 pg...
aku dan keluarga gayong aku kena berangkat ke masjid tanah...
mula2 dgr citer dari abg zack,pemilihan tuk masuk kebangsaan....
aku igtkan pemilihan la ..wat selamba je r....
bila2 smpi kat ctu kira2 1 jam kemudian...
rupa rupanya pertandingan silat peringkat negeri melaka...
MAk AI..!!! aku dah cuak dah....
dah la x praktis ape2 smlm,duk tolg2 ckit keje setup dewan tuk MPBP smpi pg...
aku dlm hati. tak sedap dah...aku nk tunjuk ape depan juri....
takkan la nk tunjuk muka seposen jer...muka dah huduh dah...tmbh lg seposen...
alamak pecah spec mata juri2 tu....
pastu abg zack masuk kan nama aku dlm seni keris n acara ape ntah namanyer...tp bab2 melompat la....
seni keris aku x risau sgt walaupun x bljr lg...bljr time tu gak,dlm masa 20 minit kot...
yg aku gelabahnyer lompatan r...kena wat 5 minit owwww...mcm2 jenis halangan perlu reka tuk smpi 5 minit + dgn stamina kena tinggi sbb nk melompat atas org....
dah la dgn xtau format acara tu...pakai tarammm jer....mampos r..
aku wat jer...srh je geng2 wat halangan kat dpn...aku lompat je atas diorg...
yg x sngkanya aku dpt lompat paras org berdiri tegak(nk kata tegak x sgt...luaskan tpk kaki ckit)..lepas sioooottt.....tp aku ada pencabar jgk...lagi hebat dr aku...bpk smart gayanya....
rupa2nya dia pemenang emas kebangsaan tahun lepas, no wonder r....aku kalah ngn dia...tp x kisah....tp yg kisahnya...sakit pinggan r...ada terhempas badan sbb slh landing...
seni keris lak kekuda kena rendah giler,sakit gak peha nya...tp tu la yg best nya...


balik dari pertandingan tu dlm kul 8.30 mlm kat MMU.....
straight aku ke Main Hall tuk tolg ape2 yg patut kat MPBP...
tp aku tgk sume berjalan ngn lancar...x perlukan pertolgn dah...
Syabas..!!!! so aku just saksikan persembahan smbil rehatkan diri....
seronok tgk persembahannya.Byk benda yg blh menginsafkan kita....
lg2 persembahan Drama dr UIA...mmg smart..!!!!


ni persembahan Drama...nnt kalu ada gmbr lg jelas...aku edit...

setelah selesai benda2 ni...tiba masa tuk mengemas lak....
time ni aku tolg la ckit2....mane yg mampu...
dah letih wkt tu,hahahahah,yg tak tahan nya ramai yg tegur muka aku penat....aku cuba sorokkan..tp xleh....nur ada kot...hahhahaha..poyorssss....

ni gmbr2 nya

p/s : Dengan ini aku ingin mengambil kesempatan tuk memohon maaf kpd sume komiti MPBP serta Hicom n HOD MPBP....mane2 salah silap aku sepjg perancangan program ni.....kekdg aku ckp pakai lepas jer...takut2 ada yg terasa,sume just gurauan jer...tp mmg ada niat pun..hhahaha....mane main ckp tapis2....straight to the ampang point r br best...sory jgk sbb x dpt tolg ape2 dlm pembikinan mlm MPBP tu sendiri...ada menda lain yg di buat nyer....
tp ape yggggg penting, KERJASAMA..!!!!

pp/s : emcee jgk gempak siot...tabik springggg...!!!TAHNIAH...


lepas program ni,ada lg 1 lak...hmmmm....harap2 yg program lg 1 tu berjaya la jgk...

Wednesday, March 11, 2009

sedikit Tantapan buat kalian

haaaa
tgh2 aku dgr lagu dlm laptop aku....
terigt lak aku akan video org2 menyanyi...




lagi satu...video ni femes time sem 1 aku dulu.....






lagi satu videoooo...




haaaa...
amacm...
adakah anda menyanyi seperti pak cik ini di dlm bilik seorg2....
pikirkan dan renungkan....
hahahahah
just for fun only..

Monday, March 09, 2009

Salah satu pengalaman yg x dpt kulupakan

Hari Ahad jam 7.30...
aku suda mula bertolak ke UM(Universiti Malaya)
sbb ada join aktiviti kat sana
iaitu MANDI MINYAK..!!
aku mmg xcited nk gi..dr tingkatan 5 lg nk gi..
dulu terlepas mandi minyak kat Muadzam Shah...
so skang x nk terlepas dah r..
dgn menaiki keta kancil kepunyaan mak cik intan..
aku,abg najmi dan abg zack...
berlepas ke UM(bkn melepas)
perjalanan agak2 dlm 1 jam lebey kot...aku x sure sbb dlm keta aku tido.....letih sbb stay up lg cam biasa r...
sedar2 dah smpi ke umah sepupu abg zack kat bangi....
kitaorg mencekik dulu kat ctu...lepas tu br gi ke UM...
masuk2 UM...fuuhhhhh besar gak....nk di bandingkan MMU melaka...jauh la oiii...
smpi sana duk kenal2 ckit...pastu start r buat minyak...
bahan-bahan nyer tuan2 puan....:
santan kelapa....air kosong.....
pastu kawah....pengacau....(jgn guna spatula)tu jer...
perah la santan kelapa tu kasi kuar santannya...
pastu masukkan dlm kawah...
nk tggu dia mendidih smpi kuar minyak tu yg seksa tu....
duk mengacau dari ptg smpi la ke malam.....br la benda tu siap...
nk kacau dia pun satu hal....masuk je khemah tu terus sakit mata...sbb asap byk sgt...
pedih giler....smpi kuar air mata...

tgk gmbr kat atas pompuan tu dah sakit mata dah....masuk asap jer...
mmg seksa....
kacau kacau kacau kacau dan kacau......
silih berganti ...tukar shift kacau santan....
kat ctu dr segi mknan best....
bleh tahan r...
bila dah smpi minyak gelegak cam kat gmbr bwh ni :


nmpk tak buih2 gelegak tu...panas tu

lepas gelegak tu.....
minyak tu meletup letup lak....
jap2 termercik keluar...
aku yg tgh kacau minyak tu tak habis2 kena percikan minyak tu kat kaki ngn tgn...
sakit siot...
kat ctu aku terfikir seketika....mcm mana agaknya kalu kena api neraka lak...
api yg mengelegak....merah menyala....api yg terlalu panas sehingga apinya berwarna hitam
masak minyak ni pun dah panas.....
terhidu asap dia pun dah sakit mata ngn hidung....terkena percikan santan tu pun dah terhenjut henjut....
ni kan ....azab kat api neraka.....nauzubillah....
sgt gerun bila aku terbayangkan akan hal tersebut....

ni gmbr time minyak meletup-letup tu....











posing dgn berhati-hati hahahahah

n than dlm lepas solat isyak gitu
minyak dah pun kuar...
kawah pertama dah pun siap..
kawah kedua in progress lg....
so ape lg.....sume dah beratur siap sedia....
dlm hati ni takut2 gak sbb td time kacau part santan meletup letup tu
panas tu....cam ne la aku nk sentuh nnt....
kecut perut aku kjp...tp bila tgk ckgu sentuh selamba jer...
dah mula lega.....kitaorg dikehendaki baca dulu surah fatihah,al ikhlas n selawat ke atas nabi...
ni surah2 biasa yg kami selalu baca......
pastu mula la masuk ketpt tu 7 org dulu.,,,
smpi turn aku...perghh xcited siot...bila jatuh kan tgn kat kawah tu...pup...panas dia xde la panas sgt....panas ckit jer....pastu sapu la minyak tu kat tgn n muka dulu....
org ckp mandi minyak tu tuk kebal la ape la....benda tu tipu belaka...
minyak ni minyak kelapa bkn nyer minyak masak...kalu x dah lama dah aku jd BBQ nyer...
takat didih minyak kelapa rendah...tu la pasal dia x sepanas minyak lain...tu secara saintifiknyer...kalu org2 tua dulu ckp minyak kelapa ni bagus tuk kulit n saluran darah kita[bg lancar]...
tu yg ada minyak kelapa tuk rambut dgn tujuan tuk bg rmbt lebih hitam dan sihat...
bkn nyer melibatkan ilmu2 hitam ke ape nyer...tp nk wat benda ni kena ada org yg pakar gak la....jgn terus cuba kat umah.....mmg nmpk mcm org melecur la...

lepas siap tu..kitaorg berkumpul n duduk dpn VIP....
tetbe ada lak kena wat persembahan dpn VIP...
dah la tau last2 minute...
terus gelabah nk wat ape la nnt...
last2 aku buat je ape yg aku dah belajar...
menjadi jgk alhamdulilah....
dah siap sume tu kitaorg nk tggu kawah kedua lak...

haaaaaaaa sementara nk tunggu tu,ada la aktiviti yg menarik ckgu kat ctu wat...
tu mmg tradisi bila mandi minyak...atas ckgu la nk wat ke xnk....
tp ckgu ni wat jer...
aktivitinya cam ni.....
org yg bertali pinggang merah n hijau kena duk tgh[termasuk aku dowhh]
yg selain dr padA Tu putih dan kosong kat luar...
aku n yg lain wkt tu 4 merah 4 hijau...
duk tgh2 wat bulatan mnegadap keluar...
yg kosong ngn putih ni ada dkt 30 org....
duk keliling kitaorg...diorg dikehendaki pecahkan bulatan kat tgh tu means kami r...dgn ape cara sekali pun...mknanya kena berlawan la...
bygkan 8 VS 30 or 20 org.......mmg abis kitaorg .....diorg serang kitaorg balas....
agak teruk gak kitaorg kena....tp still ok lagi.....
pastu turn pompuan lak.....
n then....4 hijau tmbh 2 putih....lwn merah yg dah berpengalaman....
yg ni bleh tahan dr td....bulatan tu dpt la jgk maintain.....
aku jd defend....3 org lgi menyerang....wkt ni ramai yg x leh kawal diri...
means lwn ikut perasaan ....nk pukul jer...tau2 dah pecah dr bulatan....
pastu smpi mcm emo2 jer....

aktiviti ni mengajar kita supaya bila berhadapan ngn lwn yg ramai or sesape la...
jgn bertindak mengikut perasaan...biar kita kena serang dulu tp cuba bertahan n analisis mane kelemahannya.....fikir strategi dulu,baru la pikir nk serang....bleh aplikasi kpd kehidupan seharian ni...
selain tu tujuan nya nk lwn rasa takut dlm diri tu bila menghadapi situasi cam tu...
aku mula2 teragak agak jgk....tp bila dah dpt terajang seorg, kedebuk dia jatuh...
fuhhhh jd seronok je bantai org...tu yg smpi ada terkeluar dr bulatan tu...terlalu ikut perasaan...

lepas abis tu aku penat siot..mane taknyer..aku kena tendang kat tengkuk(paling sakit), kat rusuk(dgn org bpk besar,siap tendang smbil melompat lg... ),kat kepala tu ada gak..tp patut nye x leh....kat blkg pun kena gak...tp sume tu BEST giler...sakit yg puas hati....

habis tu baru la mandi kali kedua...kali ni satu badan aku sapu...berkilat bdn...
ada gmbr tp mane leh tnjk...mahal tu.....hahahhahahahah

lepas habis sume tu..baru la berangkat balik ke MMU......
sampi2 dlm kul 4 pg kot...
tgk2 kwn2 masih wat keje MPBP lg...tahniah2....
aku pun tolg ape yg patut....letih2 gak....tolg kwn tu mesti bg aku....
wat keje ckit cat san cat sini..sedar2 dah subuh....alamak x tido lg ni .....bdn bleh kata sgt letih..!!
nnt try cari masa tuk rest.....sbb skang kena pikir DRAMA LAK...aduiyai....

ape2 pun sume ni pengalaman yg ssh nk di lupakan...



p/s: mintak maaf kpd bebdk yg aku tendang smpi jatuh,yg aku tumbuk rusuk kuat sgt...kekdg terbuat kuat...tertumbuk dada n etc....kekalkan budaya yg melayu still ada lg....

Friday, March 06, 2009

Malam yg sgt tenang...

semlm aku stay up tuk siapkan assignment n tutor fizik yg kena hantar hari ni...
pabila habis aku siapkan tutor fizik
terdetik dlm hati aku tuk jalan keliling MMU....
wkt tu tepat jam 3.12 pagi.....
dari musolla MMU aku sarung selipar n then kuar merayap di keliling MMU...
sgt3 sunyi....
bg aku mmg tenang....
gelap sgt tak jgk sbb ada lmpu.....suram r leh katakan...
aku jalan slow2 tuk release tension dan kepenatan yg dialami skrg ni...
sunyi je....terigt lak kat suasana kampung....ada sawah..bunyi cengkerik...
burung terbang kat sawah....angin bertiup 20 km sejam.....
best...
tp bezanya xde angin ngn burung r wkt pg tu....burng tido mane ada masa nk terbang sana sini time mlm2 buta ...
tgh2 jalan....aku tgk lak gelagat pak guard n mak guard.....
ape la yg diorg wat selalunyer kalu time2 cam ni.....
tido kah?berdengkur kah?or duk layan muzik kah? atau meronda- ronda? hmmmm
aku perhatikan diorg still berjaga, n duk sesorg je kat ctu...
cam kat plaza siswa tu...seorg je...duk mengipas gipas diri yg maybe tgh panas tu...
bygkan lah seorg2 ...mlm2 buta....perghhh...agak seram r...
pastu aku lalu kat blkg PS....gelap gelita....situ mmg seram r...dgn pokok2 yg ada kat ctu.....
duk pikir mcm2...."agak2 ada tak yg bertengek kat pokok tu" kata hatiku still environment tenteram lg....
n then aku lalu kat library nyer laluan tu.....tgk mak guard duk kat dlm library muka monyok jer....boring kot....time lalu kat libry yg seram sekali...
sebb ada dgr citer2 yg agak seram kat ctu....
terbyg aku time aku jalan tu tetbe..
nmpk org tgh study kat libry time tu....pakaian yg serba cerah or hitam...tinggi...
apakah perasaan anda??? tgh2 mlm libry tutup, tetbe nmpk org study....
n then kepalanya menoleh kearah kita.....hahhh!!!!!!!
mmg muka aku berubah jd hijau r, aku rasa la....
time tu aku berani2 takot jer...just buat biasa je r...
tu cuma bygan jer....
jalan smpi clc tgk guard tgh borak2....
syok sungguh duk chit chat..ape la yg di borak tu...
smpi balik ke musolla...mata pun dah segar ckit..
smbg balik wat keje....spjg perjalanan tu...mmg sgt tenang....
kalian sume nnt cuba r...
nnt terkejut lak pak guard .."asal la pulak ramai pelajar jalan mlm2 buta ni,ada kelas ker?"
hahhaahahahah
just nk bercerita jer.....see yaaa!!! wsalam

Thursday, March 05, 2009

dua event akan berlangsung

Salam
insya allah...
jika diberikan keizinan drpdNYA...
2 event akan berlagsg x lama lg...
ni poster yg aku bleh tnjk kat kalian sumer...


ni la antara event yg aku tau wat masa ni....
sila2 la memeriahkan majlis ni yek...
event yg grand...tu hah...Malam penghayatan Bumi Palestin...
amat besar event ni...
Bengkel Penulisan Bebas tu lak....
bg sape2 yg nk mengalahkan or menanjakkan diri jauh dari a samad said, za'ba, ali majid or sape2 sasterawan melayu ......

Wednesday, March 04, 2009

kian risau...

hmmmmm
hari ni baru la group aku start kerja2 drama ni....
br nk siapkan skrip...
berlakon nyer ntah bila la....
esok ada presentation(drama) tuk HD lak...
lgsg tak prepare ape...bpk terer ....
mintak2 la esok berjalan ngn ok....
td sebelum pergi training silat...
buat design backdrop dulu ..
oleh krna pixel tinggi 2 kali laptop aku hang....
pergh...enden sobar jo...
last kali br leh wat...
lepas siap tu...aku bergegas ke main field....
ada training silAt,,,,hari ni dpt aku ilmu baru....kian mencabar staminaku..
harap2 dpt bertahan...baru wat senamannyer dh ramai pancit...
belum training betul2 lg...ssh gak nk belajar keris ni...
fuhhh
sambil2 berlatih aku renung,byk group2 tgh wat persiapan tuk drama...
ada yg tgh wat prop,ada yg tgh berlakon....
sume bg komitmen yg bagus..tahniah2...aku pulak bila nk jd cm tu..minggu depan dah nk present.....
assigmnt nk kena hntr minggu ni...
soklan..jgn ckp r...pejam mata pun belum tentu bleh jwb(mmg r)
mlm ni mcm biasa la...siapkan keje ape2 yg patut...
kpd kwn2 aku yg berkhidmat utk MPBP...syabas...bertungkus lumus pagi petang day night
utk jayakan progrm tu....sume muka penat....hahahah
ari ni terlepas usrah umum 3....pasal ekonomi...ape la yg di bicarakan...ok gak...aku x minat ekonomi2 ni...demand la supply la implicit cost la marginal profit r....mujur la xde margerin...kalu x keluar air liur duk bayang ke margerin ...leh wat kuih raya tuuuu...
hahahha...dah mula merapu dah...
ok la...
mau cuci badan..kasi cergas(wlaupun semmgnya letih)..hahahha...
study la pulak...hmmmmm drama drama drama...riso2...

Tuesday, March 03, 2009

Diganggu Syaitan

Baca la kalu rajin (^_^)....maybe ada moral value ckit walaupn x byk

"Hati Ali mula rungsing. Mayat yang sedang Ali mandikan menyebabkan bulu roma Ali tegak, seram, seluruh badannya berasa hangat serta tidak tenteram. Bukanlah keadaan mayat yang cuma separuh sahaja itu yang sebabkan Ali rasa seram, tapi ada sesuatu yang lain yang Ali rasakan ada bersama-sama mereka, yang mengganggu mereka. Keadaan mayat tersebut memang mengerikan sebab cuma bahagian pinggang kebawah saja yang Ali dan kawan-kawan Ali uruskan. Mayat yang dalam lingkungan umur 30-an itu dijumpai terapung di dalam laut selepas beberapa hari dicampak ke situ. Baunya memang busuk.

Walaupun demikian sekali rupa mayat tersebut, namun ia tidak menyeramkan Ali. Sudah bermacam-macam mayat yang pernah Ali uruskan yang lebih dahsyat dan lebih ngeri daripada itu. Tapi mayat yang ini lain macam sedikit.

Semasa memandikan jenazah itu bulu roma Ali terus tegak. Tapi Ali uruskan juga sambil membaca ayat-ayat suci al-Quran, khususnya ayat kursi, terus Ali baca. Berdasarkan pengalaman lepas-lepas, jika begitu perasaan yang Ali alami, maknanya jenazah yang Ali uruskan bukanlah dari kalangan mereka yang dicintai Allah.

Apabila sudah selesai menguruskannya, mereka hantar jenazah tersebut ke kawasan perkuburan. "Encik, jangan kebumikan dulu jenazah ini, sehingga Ali datang ke sini semula," pesan Ali kepada penggali kubur. Ali tidak dapat turut serta kerana Ali perlu menghantar dahulu juruurus jenazah wanita yang dipanggil satu jenazah.

"Insya-Allah," jawab penggali kubur tersebut. Ali tinggalkan dia tanpa memberitahu kepadanya bahawa mayat tersebut bermasalah. Bagi Ali ini perkara aib, tak perlulah Ali jelaskan kepadanya.

Selepas menghantar juruurus jenazah wanita, Ali balik ke kawasan perkuburan tersebut. Hajatnya untuk sama-sama mengebumikan jenazah berkenaan, namun apaliba tiba di kuburnya, Ali tengok ia sudah dikebumikan.

"Tak apalah ustaz. Ali dah kebumikan. Dah selesai," kata penggali kubur tersebut.
"Alhamdulillah. Tak apalah, Ali balik dulu."

Namun apabila masuk sahaja ke dalam kereta, Ali rasa seperti ada sesuatu yang mengekori. Seolah-olahnya mayat itu ada dalam kereta untuk mengikut Ali pulang ke rumah. Perasaan seram kembali semula. Dengan serba sedikit ilmu yang Ali tahu, Ali cuba halau ‘benda’ itu. Namun Ali tahu Ali gagal dan ia mengekori hingga ke rumah kerana pada malam itu Ali berperang dengannya.

Kira-kira pukul 11 malam, ketika mereka sekeluarga hendak tidur, Ali mula rasa lain macam. Isteri dan anak Ali juga gelisah seperti ada sesuatu yang menggangguperasaan mereka. Perasaan seram kembali datang. Bulu roma Ali meremang.

Satu demi satu ayat Ali baca dan kemudian hembuskan hingga syaitan itu pergi meninggalkan Ali. Biasanya Ali gunakan surah al-Fatihah, tiga Qul, ayat Qursi, amanarrasul dan satu ayat lain yang terakhir. Alhamdulillah Ali berjaya, tapi tidak lama kemudian, gangguan itu datang kembali. Sekali lagi Ali bacakan ayat-ayat tertentu dan hembuskan ke arahnya. Untuk sementara waktu, ia lari meninggalkan Ali.

Rupa-rupanya gangguan itu cumalah permulaan. Semakin larut malam, tindakannya semakin agresif. Apabila Ali mula hendak melelapkan mata, ia kembali semula dan mencucuk tubuh Ali. Ali tersentak dan tidak jadi tidur. Ali lihat sekeliling, tapi tiada apa yang Ali nampak kecuali gelap. Ali baca ayat-ayat tertentu dan gangguan itu berhenti seketika.

Memikirkan gangguan itu sudah berakhir, Ali cuba melelapkan mata. Namun apabila Ali hampir terlena, ia datang semula dan mencucuk pusat Ali. Sekali lagi tersentak. Begitulah yang berlaku seterusnya. Punggung dan badan Ali dicucuk apabila hendak melelapkan mata. Setelah hampir sejam diganggu, akhirnya gangguan itu terus berhenti. Ali tidur tanpa sebarang gangguan lagi.

Alhamdulillah, itulah sekali Ali diganggu oleh syaitan daripada mayat berkenaan.

Telahan Ali bahawa gangguan tersebut berpunca daripada mayat yang Ali uruskan pada siang harinya memang berasas. Sebabnya ialah tidak berapa lama kemudian Ali mendapat berita bahawa penggali kubur itu telah sakit selama sebulan. Sejak mengebumikan mayat tersebut, hidup penggali kubur itu mula tidak tenteram kerana diekori oleh ‘mayat’ berkenaan. Apabila dia masuk saja ke pejabat, dilihatnya mayat itu berada di dalam pejabatnya. Apabila dia masuk bilik mandi, di situ juga ada mayat.

Pendeknya ke mana sahaja dia pergi, di bilik tidur, di ruang tamu, di bawah pokok atau di mana sekalipun, pasti dia akan ternampak mayat itu. Akibatnya dia sakit selama sebulan dan meracau yang bukan-bukan. Selepas puas berubat, akhirnya dia sembuh seperti sedia kala.
Mungkin ada yang mengatakan cerita Ali ini karut, atau sengaja direka, tapi percayalah, ia memang benar-benar terjadi. Bagaimanapun, alhamdulillah, kejadian itu memberi iktibar yang besar kepada Ali.

Dari segi syarak, gangguan yang mereka alami itu dilakukan oleh iblis menyerupai mayat untuk menakutkan kita supaya kita berhenti daripada menguruskan jenazah. Gangguan seperti ini jangan dilayan kerana menguruskan jenazah adalah ibadah.

Ali yakin gangguan yang mereka lalui berpunca daripada ilmu hitam yang diamalkan oleh lelaki tersebut. Menurut pendapat sesetengah orang, gangguan seperti itu berlaku kerana lelaki berkenaan membela jin dan syaitan untuk dijadikan khadam melindunginya.
Bagi yang menuntut ilmu kebal, salah satu cara untuk membunuhnya ialah dengan membuang separuh mayatnya ke dalam sungai atau laut dan separuh lagi dibuang di darat. Itulah syaratnya kerana kalau kedua-dua bahagian tubuh itu dibuang di darat, atau kedua-duanya dibuang ke dalam air, ia akan bercantum dan mayat tersebut akan hidup semula. Itulah cerita yang Ali dengar, betul atau tidak wallahuaklam.

Nasihat Ali, janganlah dituntut ilmu yang bukan-bukan, yang bersahabat dengan syaitan. Dalam syarak, apa ilmu kita tuntut pun kita tak boleh kebal. Malah nabi yang hafaz al-Quran, rasul, tapi dia juga cedera semasa perang. Sebenarnya kita bukannya kebal, tapi dilindungi oleh jin.

Ingatlah, jika kita berkehendakkan sesuatu, bermohonlah kepada Allah. Janganlah salah guna ayat al-Quran. Dan apabila berdoa, jangan berwasilahkan kepada yang lain daripada nabi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...