Tuesday, September 21, 2010

Selamat Ber'EXAM' lah yek...

Salam...
seperti tajuk diatas...
ari ni bermula la minggu Final Exam kpd sume bdk2 MMU...
dan Selasa tuk bdk2 UPSR lak...
aku abis Final Exam ni,bdk2 PMR lak...

biasa lar,hujung2 bulan ni bulan Exam...
so Sem ni aku bertemu ngn bdk2 yg mmg ada tp maybe aku je yg tak jumpa spesis mcm tu sebelum ni...
kali ni bertukar lak selera tempat study...
so,ada la teman2 yg join sekaki study mlm2...
ada jgk la yg aku jumpa esok nk exam baru ari ni nk try faham subjek tu..
dia totally kosong...rasanya bdk Foundation...esok nk exam Accounting mlm tu baru nk tau sume pasal accounting...ngn tak tau basic pasal dulu bdk sains tulen...wahhhh...berani mati sungguh bdk2 ni....n dah try tyer2 dah pasal extend...xtau r aku nk ckp ape....ape yg diorg alami sepjg sem ni pun aku tak tau...sayang la...freshies lg,first sem lak tu....adoi...aku tgk pun dh rasa kecewa...member aku yg Diploma Accounting,cuba r sedaya upaya mengajar bdk2 ni...kpd kwn2 kat luar sana...jgn r jd cam ni...even yg aku tgk je pun dah rasa kecewa...ni kan kalu org yg sara kita...lagi la kecewa kalu kita wat perangai cam tu...even kalu tak faham pun,cuba r cari jalan cam ne nak counter masalah tu...at least cari past year,tgk soklan mcm mane....paling koman pun baca la slide tu...hafal2 la mane patut...usaha dulu la semane yg boleh....

ada jgk yg aku tgk amek sambil lewa je...tu tak leh kata ape la...ape2 pun sume nyer bergantung kepada diri sendiri gak..alhamdulilah,kwn aku seorg ni dah berubah...dulu jenis mmg tak pikir study,skrg dah tekun sungguh study...sume nyer pasal niat je...kalu betul2 tekad,mmg akan buat...tgk ngn semangatnyer,aku pun sanggup teman...tak kisah lah walaupun aku prefer study seorg2...bising2 ni tak masuk gak kekdg...

so tu la serba sedikit ape yg aku nk share....Tepuk data,tanya selera....sama ada selera anda ke belah nk extend or nak mendpt segulung Ijazah/Diploma dgn jayanya....Till THEN SEE YAA...


ALL THE BEST TO ALL OF U !!!!!!

Saturday, September 18, 2010

Need to generate Booster!!

Salam...
hari ni dah selamat sampai ke Melaka...
huhu...girangnyer hati...
skrg ni masih bermalas-malasan lagi ni...
adoi....cam on la..engine,panas la...huhu...

ape2 pun,walaupun aku xsempat memasukkan input2 pelajaran dlm kepala ni,at least aku timba ilmu2 kehidupan hari ni...sgt berguna utk hari akan dtg...ari ni memandangkan Kereta dah siap(nnt akan cerita knp ckp cam tu)...aku & ayah bertolak la ke Melaka pagi td....aku drive la...nnt smpi ayah aku r bwk balik,takkan la aku bwk gak,dah tu sape yg balik melaka sebnrnyer kan...sepanjang aku drive,Ayah aku kongsi cerita liku2 perjalanan hidupnya drpd kecik smpi ke besar....Perjalanan 4 jam 1/2 tu tak cukup sebenarnya,tp dah cukup beri kesedaran pada aku betapa susahnya nak hidup ni....ada sesetgh citer yg aku pernah dgr 2 3 kali,tp still nak mendgrnya...cerita time kecik2...biasa la budak kampung,nakal...macam2 r kan...tak sangka lak skill ayah aku sampai tahap bleh lompat dari pokok ke pokok yg lain....tp kalu skang,mati hidup balik pun ayah tak nak buat doh....tu la ungkapan yg kuar drpd mulutnya....byk benda yg diceritakan,pengalaman beliau berguru ngn org2 alim...macam2 yg diturunkan ilmu kpd ayah aku...mcm2 kitab...bila diceritakan segelintir drpd nyer,aku rasa tertarik gak nak belajar...ilmu2 ni bukan leh jumpa ngn senang,susah kowt nk jumpa org2 alim zaman skang ni...aku sempat la berkenalan ngn 2 org drpd guru ayah aku....1 di Pahang,1 di kelantan...tp rapat ngn yg Pahang...Arwah mmg wara'...rindu nak jumpa dia lagi...selalu kecik2 sampai je umah beliau,main2 kat laman umah...kalu ada binatang drpd hutan yg dia tangkap,aku main...huhu...
tertarik jgk aku bila diceritakan dgn kebolehan2 org2 alim ni...antaranya dpt tahu isi hati seseorg tnpa diberitahu pun...itu pengalaman ayah aku sendiri...even bleh tahu ape2 yg akan berlaku..tp ape2 pun dengan IZIN ALLAH jgk....


Aku tertarik jugak dengan cerita liku2 pengorbanan ayah aku sbg anak sulong memastikan adik2 beliau 9 org dapat pelajaran....biarpun dia terpaksa tolak tawaran smbg bljr ke U...Harapkan atuk,mmg tak r dek kerana kehidupan serba kekurgn di kampung....setiap seorg adik2nya dia akan jaga sampai tahap SPM...sekolah,makan minum suma ditanggung....gaji seorg juruteknik berapa la sgt dulu...tp boleh sara sume adik beradik...alhamdulilah,sume skrg mempunyai keluarga masing2...begitu byk pengorbanan yg diceritakan,tp tu la manusia,tak menghargai setiap pengorbanan yg kita buat....bila dgr cerita beliau,tersentap aku...mampu ke aku nk membalas jasa2 ibubapa aku spjg dia menjaga aku....pengorbanan mereka tak terkira bg aku...."awok nnt,walau mcm mano sekali pung,jgn membelakangi ore2 tuo...tak kisah la ibubapok ko ore tua hok lain....hormat ore2 tua....mano2 ayoh belaja ngn tok guru pun,ni la menda pertama sekali hok dio oyak" ni antara pesanan Emas utk aku....betul la pepatah arab berbunyi,Keredhaan Allah terletak pd keredhaan IbuBapanya....Insya Allah akan ku igt pesanan tu...walaupun tgk gaya aku mcm tak igt umah....haha....dia pun kata,byk dugaan2 menimpa spjg nk hadapi sume tu...smpi satu tahap terduduk bila dpt musibbah satu ketika dulu...tp key dia 5 huruf je...S.A.B.A.R....kena sabar la menghadapi rintangan...simple je,tp time kena,mmg perit...hati kena kental beb !! bab kata org2 rockers kan....

Diceritakan jugak pengalaman2 ketika dia bekerja...byk jgk yg diceritakan....biasalah bila kerja ni,tak lari dgn Rasuah....mmg tak sah kalu xde ni....jadi jauh2kan lah menda ni...."Kito kejo keno ado pendirian kito sendiri,wat kejo,kejo betul2....AMANAH...tu penting....sifat2 Rasulullah tu sumo ikut(Siddiq,Amanah,Fatonah,Tabligh)....jgn dok caro bendo2 lain,"...diceritakan jgk la antara kes2 terbesar yg berlaku yg ayah aku pernah alami...smpi dpt perhatian HQ KL pasal ketegasan beliau dlm berkerja...nmpk la 'politik' dari atas smpi la ke bwh management....bkn senang rupanya dunia bekerja...byk cobaan..."Awok,bilo doh ada anak2 buah time kejo nnt,jaga dio molek2(kebajikan),tyer dio ado mslh ko, kalu ada mslh,selesaikan dulu...kejo tu leh tumpu kemudian...ado maso,ajok diorg minum air....tulung2 diorg wat kejo jgk...baru la ore2 bwh senang duk bwh kito...lamo2 diorg pulok wat kejo terbaik tuk kita pasal demo2 ni senang dgn kito...jgn main ckp2 tuk2 kalu jah(pandai mengarah je) tp hal2 ore bwh,serabut tak caro(tak amek peduli)"ni jgk salah satu nasihat emas yg akan ku igt....mmg aku pegang benda tu wkt start berkecimpung ckit2 dgn dunia kepimpinan lagi...masih byk aku kena perbaiki...

byk benda yg dikongsi bersama....seronok mendgr cerita2 pengalaman org ni,tp kena amek iktibar la,jgn duk dgr2 bodo jer....
Sebenarnya ini salah satu booster utk aku bg menempuhi hari2 akan mendatang....biarla susah mane pun,perit mane pun...nak tak nak kita mesti hadapi jgk tp seiringan dgn doa kehadrat Ilahi...mohon kekuatan dgnNya.....


+++++++++++++++++++++++++++


haaaa....citer pasal raya lak....huhu....just nak lakarkan sikit dlm potret blog aku ni....
kali ni RAYA 2010...tak la semeriah mane....mane tak nyer,tak beraya pun....dek kerana kami sekeluarga ditimpa kemalangan on the way nak balik Kelantan...
alhamdulilah....tak de kecederaan,tu dah cukup bersyukur dah tu....kereta je rosak sikit....so bawak je la keta dah rongok depannyer...bwk malam2 ni lalu jalan2 felda ni...mencabar la kan...walaupun dah amek langkah berjaga2 bertukar2 driver,tp dah kena nk wat cam ne....keta dgn byknyer...so xleh nk elak...
so aku n family stuck la kat kampung nenek belah mak je...tak leh nk balik yg belah ayah...tak kisah la kan...asalkan masih sempat menghirup udara NYA lagi....
kemeriahan menziarahi tu takde la...tak leh nak gi mane....tp Allah tu maha adil,tetamu tak putus2 pada raya pertama....so,melayan la tetamu pada raya pertama...petangnyer,adik kpd ayah aku sanggup dtg amek utk bwk kami sekeluarga balik kampung belah ayah lak....30-40 minit je pun jarak perjalanan nyer...
haaaa...meriah la pulak kat situ....mane tak nyer sume anak2(10 org adik-beradik) hmpir sume balik....masing2 dah ada anak2 kecuali seorg(x kawin lg)....aku pun dah tak igt dh nama2 sepupu sepapat sendiri....bak kata nenek aku,31 cucu dah skang ni....haaa...mmg aku tak igt r nama seorg2....duk melayan gitu2 je r...masing2 dh start pandai berlari...dulu comel2 je belaka skang buas2 lak belaka....haihh....paling meriah bila scene bagi duit raya.....Ya Allah,kecoh satu rumah...bukan nyer anak yg kecoh,makbapak yg kecoh...suka aku tgk suasana cam tu...kalu bleh rakam ngn jelas,aku akan rakam sume tu...haha....tak pe la...walaupun tak semeriah mane tahun ni...tp tetap bersyukur bilamana aku tgk tv,ada yg beraya takde org tersyg,beraya dlm keadaan perang,beraya dgn serba kekurangan....kita ni patut rasa bersyukur sgt2 bila diberi musibah kecil mcm ni....paling kurang kita sedar,ada lagi yg lebih teruk musibahnyer drpd kita...so bila redha dgn ketentuan ni,hati pun tenang,tak serabut mane la kan...sebab kita dah cuba menerima ape yg diberi olehNya...

tetapi,disebalik ketidak-meriahan raya tahun ni tersembunyi satu maksud tersirat yg sgt bermakna buat diri ini yg men'transform' kan Aidilfitri tu lebih bermakna drpd sebelumnya...

wif Family belah mak...dah berapa tahun tak tgkp gambar...tahun ni lak terbuka hati nk tgkp gmbr....

wif my moyang...huhu...beberapa bulan baru ni jatuh sakit...baru je sihat sikit...terharu hati bila first thing bila dia bangun tgk sume dh smpi(dkt wkt sahur tu)...nama aku dulu yg disebut...bila salam,dia pegang erat mcm tak nk lepas...mane taknyer,dia ibarat mak aku gak...dia yg jaga aku time kecik2 dulu...

sesi bermain bunga api bermula....tiap2 tahun dpt stok...hahaha...cable2....

haaa...sume beratur amek bunga api...

sorg amek 2 dulu !!

masing2 dah dapat bunga api....kekecohan berlaku waktu ni bila salah seorg sepupu aku dlm lingkungan 3 tahun pergi cucuh(bakar) mercun das....sume lari lintang pukang....ye r,budak tu main tunjuk je mane suka....nasib ada seorg amek...main dengan ramai2 tak perasan ada seorg gi amek n bakar mercun tu....

Ape2 pun...bersyukur la ape yg ada....maybe kita tak merasa dah saat2 macam ni....TILL THEN SEE YAA...


p/s: alamak lupa nak amek gambar aku panjat pokok duku di 1 syawal....ngok tul...org duk beraya,aku panjat pkok cam beruk lak....hahahah


Wednesday, September 08, 2010

Salam Lebaran kepada Semua...



Salam...
huhu...dah sampai ke Temerloh...
sekejap lagi terus direct balik Kampung lak...
dah lama aku tak balik kelantan....
ape2 pun...kat sana nanti payah dah nak on9..

jadi disini saya nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,MAAF ZAHIR DAN BATIN..


khas drpd ku..

tunggu tunggu dan tunggu.....[Java settle]

Salam.....huhu...
dah panas dah ni....duk tunggu respon drpd group OS aku ni...
bila la nak msg tuk discussion....bincangnyer esok nak present...tp still xde ape2 lagi ni...
riso pun ada.....tapi tak leh nak push sgt...kumpulan diorg bahagian presentation Java still ada error so,biar diorg cari error dulu...selesaikan satu-satu...
kalu ditakdirkan kena present waktu lepas cuti raya...
present la waktu tu....nak wat cam ne kan...
lgpun esok je masa yg ada....tak tau r sempat ke tak....
riso3....skang aku dah tak tau nak wat ape kat umah ni...bosan dah pun...
nak mengadap buku,tak sedap hati memikirkan assignment OS ni....nak tgk movie pun rasa malas nak tgk...main game...ala,main kejap je....tu pun nak menghilangkan rasa resah dihati...
takpe2...disini sabar menunggu....

btw,ari ni dah settle satu presentation....Java programming assignment....alhamdulilah...sume berjalan ngn lancar....sume dalam lab tu ternanti-nanti group kami nak present,even lecturer pun,tak abis2 tanya....sbb ape...?sebab documentation nyer yg menarik perhatian sume....sume wonder,ape la yg ditulis dlm documentation tu...sbb kami punyer 250 MUKA SURAT!!!...giler tak giler nyer...tak penah buat dek org...nak wat cam ne...dah si pembuat code tu cipta benda yg complicated sgt....menyebabkan sistem tu ada berpuluh class,setiap class ada code yg tersendiri...dan main file dia codenyer sampai 1467 line kalu x silap....mmg tebal la documentation nyer...aku rasa dah macam buat FYP lak....tp ape2 pun tahniah buat Khamis la...dia yg buat code tu...kami ni part dokumentation je...tak terer bab2 coding ni...dia tu mmg keje dia...programmer...pernah jadi tutor lagi kat MMU cyber...assignment org pun dia selalu buatkan...part2 coding r....mmg tabik r...dia terang part2 coding tu nmpk yg dia mmg faham...bila aku join group assignment ni sedikit sebyk aku kenal la peribadi presiden Kelab SIFE ni...tak sangka lak yg kali ni dia amek Degree ke-3 dia...no wonder r ID dia 104+++++++...mcm2 cerita dia kongsi...siap bleh igt lg assignment sekian dia pernah wat wkt amek foundation engineering kat MMU...wahh,mmg kagum r aku tgk dia....ape2 pun seronok dpt berkenalan dengan foreigner drpd Yamen ni...sudah pun berumah tangga dan mempunyai 2 cahaya mata...cute,pernah terserempak di bazar...tak lupa gak kat Ledvin...dia pun ok gak...bila 2 org ni berjumpa,bising jadi nyer...aku ngn Yongli jgk yg senyap...huhu...have a great time with them....(^_^)..

Hari ke-2 buat documentation...aiyakk....

ada jgk yg mintak tolong drpd Khamis,bila ada error...siap improve lagi....

yes!! berakhir sudah presentation kami...mujur r kami dpt betulkan error yg sebelum ni jadi masalah kecil tuk system kami...tup2,lec tyer part yang tu...alhamdulilah,dapat tunjukkan tanpa ada error....syukur sgt2...



p/s: OS ni aku agak gerun ni,bila dgr citer drpd certain2 pihak yg dah present...huhu...harap2 ok...

Saturday, September 04, 2010

Hari-hari terakhir ni....

Salam....
sedar tak sedar dah 25 ramadhan...
sekejap je masa berlalu...
macam2 aku tempuhi bulan ni...
boleh dikatakan serupa ngn bulan ramadhan tahun lepas...
have difficult time there too.....
tapi sabar je la mampu ku kata...xleh nak express sgt...
ape yg aku tgk...menda yg sama berulang....cuma isu je yg tukar sikit...
tp be strong pada yg kena balik tu...dulu sejibik kena kat muka aku...tp skang kena kat muka org lain lak cuma aku pun terlibat jgk secara tak langsung.....1 week ramadhan hari ahad....itu menjadi tarikh titik tolak dlm hidup aku...membuatkan aku lebih kuat...kita lupakan hal tu sebentar...

minggu akhir2 ni sibuk dengan submit assignment kan?? sama jugak macam aku....waktu ni ramai duk 'beramah mesra' antara coursemate....duk tyer assignment siap ke belum....itu la soklan yg sama aku dgr even aku sendiri pun cam tu...heh heh heh...alhamdulilah...kali ni aku merasa pulak satu group ngn foreigner...mantap sgt kerja diorg...ada yg bagus,mmg bagus...utk Java project...aku naik hairan,mcm mane si sipolan ni buat sampai tahap boleh jual sistem ni...sampai aku n Yongli pening nak wat dokumentation...complicated sangat...line coding tu main sahaja dah 1+++...tu belum part2 lain....haih =.=!!....tapi ape2 pun mmg mantap....
kami stay up tuk siapkan documentation...coding nyer dah lama pun siap....seronok jugak lepak ngn diorg...tp aku byk senyapkan diri...nak berborak...tp english ku..adoi....kekdg tu nk bergurau pun terbantut...idea ada,tp nk ckp susah....hahaha...ape2 pun...mmg best ngn mereka2 ni...byk benda jugak aku tau....marveluss...

Yongli,Ledvin & Khamis...di SIFE OR...waktu ni aku terpaksa berlari balik rumah walaupun hujan...nak mengejar sahur !!!


Semalam sambil2 duk bersahaja,terfikir utk aku design wallpaper hari raya...so aku design la...dah siap pun...nanti akan diuploadkan...sambil2 tu terjumpa la video2 ni dlm komputer...terigt lak kat adik2 sekejap...(sekejap je)...btw,bila nak men'design' aku terigt akan external hardisk aku...waaa...mane ko....sume design2 aku kat dlm tu...byk benda dlm tu,logo,background,icon...huhuh




















haha...video ni cuti yg lepas....duk main pecah2 genting...alang2 nmpk byk kat depan umah org kan...haaa...rembat r sikit....ajar adik2 teknik yg betul,pastu...paaaammm...main pecah2...haha

p/s: masih cuba menyiapkan 2 assignment lagi...huhu OS & JAVA....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...