Friday, January 27, 2012

Baucer Buku 1 Malaysia...apa aku buat?


Salam..

huuuu..baru rajin nak update blog...
bila dah kurang update blog ni..
dah start malas dh...
gpun dh xbyk aktiviti mcm dulu dh...
dulu ada je aktiviti dlm kepala otak ni...
huhuhu..
ari ni ari ke-2 aku berjalan2..
mmg xstudy...
walaupun exam lagi seminggu je tinggal...
haih...apekan daya...(ceh padahal salah sendiri)..
smlm dari lepas zohor smpi ke mlm...
berjalan 1 melaka...gi kedai2 buku..
dengan hasrat nk guna baucer buku 1 malaysia la..
drpd Jusco AEON Melaka -> Mahkota Parade -> Dataran Pahlawan -> Jusco AEON Melaka balik...
haihhh...lenguh kaki...kecewa pun ada...
buku byk dh abis...
budak2 dah borong awal2 lagi...
yg tinggal buku2 biasa je la...aku pun bila tgk xde yg menarik perhatian aku pun..
member2 aku sume beli alat2 tulis...
aku xberminat menda2 tu pasal aku dh ada sume tu...kertas A4 yg aku nk pulak xde...
testpad pun xde...sume abis stok...hahaha...
ni la kali pertama tgk rak kedai buku byk space....

walaupun jauh dh merantau,
1 buku pun aku xbeli...mmg rugi masa je rasa...
tp member2 aku borong alat2 tulis smpi RM100...
tibai kalkulater sume...tgk mcm byk...
hakikatnya sikit je barang2 tu...tp dh RM100..
nmpk nilai wang kertas tu mcm mana skrg...
tp ape2 pun aku dh membelanjakan RM 3 tuk cool blog !!!
haha..tu aku suka...1st time n aku rasa berbaloi...mmg betul la org ckp sedap..
mmg sedap..pasni aku boleh beli lg r..
dah start ketagih dh kot...haha
kami balik ngn kecewa (masing2 xjmpe buku yg dicari)..

shopping buku rupanya tak stop pada hari khamis..
rupanya continue pula episodenya ari ni...iaitu jumaat...
igtkan nk shopping lepas exam...
tp lepas gi mph kat Mydin MITC....
bukunya berlambak walaupun kedai kecil..
ramai org tak tau lg situ ada kedai buku...
nak2 lak buku yg dikehendaki ada kat situ...
borong la kat situ td...haha...
berapa kali keliling cari buku pun aku xtau...
tp tu la...1 benda yg aku perasan berdasarkan 2 hari gi kedai buku ni...
mmg ramai aweks2 gi kedai buku....
laki ssh nk nmpk...jelas lagi terang yg golongan yg suka baca buku(xkisah buku ape)
ramai pompuan....kpd laki2 tu,agak2 nk cari jodoh express..
selalu la gi kedai buku start skrg hingga ke bulan 3...
ada la tu jmpe yg berkenan nnt...haha...buat2 r selisih ke...nk amek buku yg sama ke..
haaa kan...baru r romantik sikit,xpun selisih part kategori buku yg sama pastu sipu2 malu nk amek buku....mcm aku td...hahaha!

ape pun...selesai sudah memborong buku...tp masih ada baki baucer lg..
wah...aku dh blank nk beli ape..nk belikan tuk adik,sume menda diorg dh ada...
ntah la...tgk la nnt mcm mana...

Ni la buku2 yg aku beli...huhuhu...kategori politik & kekeluargaan je yg aku x sempat beli...kalu bleh nk try beli dr semua bidang...kecewa aku xde buku komputer yg aku nk !! mana buku hacking weh??? adoi..tp 1 buku komputer RM150 mmg xleh r aku nk beli buku2 ni..ada hikmah tu...tp yg terkejutnya aku beli novel !!! aku sendiri x caya...tu la novel pertama aku...kwn aku ckp citer dia best..xtau r...dia follow sume citer Ramlee Awang..dia rekemen tuk starting buku tu,so aku pun try la beli..huhu

p/s: byk2 buku ni,aku xtau baca ke tidak...2 buku nipis yg aku beli 2 tahun lepas pun x baca2...so ntah la..beli je dulu...

Sunday, January 22, 2012

FYP Project Review


  Salam...

hurm...post sebelum ni ada janji nk tunjuk mcm mana FYP aku kan..
so skrg entry ni reviewkan ape yg aku telah buat selama 2 sem ni..
bawah ni adalah video tuk aku nyer projek..
Flash Cards guna Augmented Reality Technology...
ape dia Augmented Reality tu??
hurm...cam ne ek nk explain...
senang citer AR ni menda yg maya yg boleh tgk dlm real life...
dia lain drpd Virtual Reality...nak senang anda google la..

Sistem aku basically utk bdk2 tadika belajar kenal abjad & huruf..
so flash card yg selalu cikgu2 guna tu, kali ni ada kelainan sikit..
bdk2 boleh tunjuk kad2 huruf tu depan webcam,
nanti diorg akan nmpk objek 3D keluar dekat kad tu...
berserta dengan sound effect (tp dlm video ni kurg dgr atas sbb2 tertentu)
quality video pun xberapa bagus...sory... :-|


Layan je la video ni..huhu...Flash Cards using AR technology


ni video projek member aku...Multitouch for pre-school children for reading...


ni pun sama...

ni la review serba sikit...nk review byk tak la pulak record semua projek...huhu...ok la Till Then,SEE YAA!!

Saturday, January 21, 2012

The Week That Killed SOPA: A Timeline

Salam,
minggu ni kecoh pasal SOPA & PIPA kan..
so kat sini ada disediakan timeline tragedi ni berlaku..
leh klik link kat bwh...
1 explaination yg jelas...

The Week That Killed SOPA: A Timeline

Tuesday, January 17, 2012

Presentation FYP 2 selesai !!

Salam...

Tanggal 16/1/2012...
semua bebanan aku selama 2 sem selesai...
sekarang aku bleh tarik nafas lega...
lega sangat2...terasa ringan je kepala ni...

boleh la kot aku share sikit ape yg kami hadapi pg tarikh tu...
Alhamdulilah,aku tak dilemparkan perasaan gementar or gelabah tuk hadapi presentation kali ni..
boleh kata first time aku rasa cam tu kot...
mungkin aku dpt konfiden sbb sistem yg aku buat dh boleh puaskan hati supervisor..
seawal 8.30 pg aku gi amek shahrul...
kena gi awal pasal nak ngankut mesin touch screen yg Dr.Lau kasi kat dia...
sampai2 semua xde lagi..sunyi je fakulti...
haha...excited sgt ke ape smpi awal...
siap kena tunggu jap lab tuk buka...
tujuan dtg awal juz nk jmpe supervisor nk ckp device yg dia kasi x berfungsi...
so xleh nk demo guna mesin tu...
jmpe dia gtau...terus dia kuarkan komputer screnn besar yg bleh touch screen punya..
mmg dia nk suruh present dlm bentuk tu...
so si Shahrul kena la configure balik sistem dia...
sbb lain mesin lain cara nk configure...
so dia amek masa sikit...bdk2 lain pun duk tuk prepare fyp diorg...
yg aku dh settle sume pasal aku dh bwk sume barang...setup aku sekjp je...
tup2 Dr.Lau suruh aku present dulu....Mr.Hanifa pun suruh aku dulu...
waaahhh...1st presenter dlm group tu...

Aku present je la....biar la berterabur BI aku...yg penting diorg faham ape yg aku tunjuk...
tp ape yg aku nmpk Mr.Hanifa tak berapa tahu pasal Augmented Reality ni...
tak ramai yg well inform pasal ni...buktinya,dia google kat pc depan dia...
maybe nk tyer soklan berdasarkan tu r..
aku tunjuk je la sistem aku...Flash Card AR sistem aku....alhamdulilah...
semua ok...diorg puas hati...Mr.Hanifa pun just tanya 1 soalan je...
simple je...syukur aku bleh deliver ape yg jwpn dia nk tu...
komen Mr.Hanifa?? "Ok, very Good,next"...tu je...
tp tu pun dh memadai tuk menyenangkan hati aku...Dr.Lau pun nmpk cam puas hati...

next,Shahrul lak...so dia present depan skrin touch skrin yg Dr.Lau baru kasi dia....
nmpk cool kot bila guna menda tu...nnt aku akan selitkan video...tp tuk entry akan datang...
dia pun setakt komen yg simple2...sesi presentation kami sgt2 la simple...org pun xdtg tgk...
tak mcm sesi presentation yg aku gi sebelum ni...sume dekat 40 min present...kami 10 min je present..pastu siap...simple giler...yg lagi sempoi nyer, Panel & Supervisor yg gi ke tempat student..means kat tpt duduk diorg...disebabkan skrin depan xleh nk tayang oleh projekter...(aku je yg boleh,nasib baik...lab tu mmg ada mslh sikit part tu..bila nk upgarde?? =.=") tak payah tunjuk slide pun...setakt tunjuk application je...slide tu sikit2 je...mmg sempoi...aku xsempat nk snap gmbr...kalu tgk mcm discussion antara lecture n student je...xde gaya present depan judge pun...duduk sebelah2 mcm borak je...mmg terbaik r..

Selesai tu,seorg lagi anak buah Dr.Lau present..ni member kami la...foreigner student Abdullah...kami tolg dia setup tuk touch screen monitor tu...pastu settle tu,dia lak present...dia punyer just biasa2 je la...tp nmpk ok gak r..useful jgk...

dalam kelam kabut duk kehulur kehilir gi kat student tu,Dr.Lau ada dtg cuit aku...ckp jumpa dia nnt...
tak kisah la bila2...after CNY...test kat skrin besar n kamera high-tech dia...sbb aku nyer just low class webcam..so intensity light tak berapa bagus...n ada something yg dia nk kasi task kat aku...aku wonder ape dia...aku setakat ckp ok je...2 3 kali gak la duk ckp aku menda yg sama...hahaha...


Selesai je semua presentation,aku ada ckp pasal buat report versi hardcover lak...so dia check on the spot ape kesalahan2 yg panel take note...alhamdulilah,aku & Shahrul xde salah...senang citer xde komen pasal kesalahan...menda ni memudahkan kami tuk print hardcover nnt...takde dh nk kena ubah2 mcm bdk2 lain...huhu...suka hati...selepas sume komen dia dh kasi, dia bercerita la pjg lebar pasal FYP ni memandangkan pak arab tyer berapa gred boleh dpt...ape yg dia boleh gerenti semua LULUS...CONFIRM !! dia ckp sendiri...tp tuk  dpt A,dia ckp sgt susah nk dpt skrg ni..FYP skrg dh xmcm dulu...senang dpt A..kali ni byk tapisan...kalu yg dpt gred A tu biasanya akan kena present lagi sekali oleh 1 komuniti ni tuk mengesahkan dia layak tak dpt A...kalu xlayak,gred tu diturunkan...susah nk dpt A...kalu yg dpt A,mmg dokumentation & application dia mantap r...aku mmg tak mengharap r nk dpt A kalu kena present lg sekali...biar dpt B pun...huhuhu...lama gak dia bercerita ngn dia...byk ckp gak dia ni rupanya...hehehe,jgn marah~~

Settle semua tu,aku duk ulang alik print borang n minta sign borang Hardcover Final Report...selesai tu...boleh wat hardcover dh lepas ni...Boucer buku pun dh amek...so mmg selesai sume urusan...bersyukur sgt2...sori r pada yg nak member2 nk tgk presentation aku....haha...sengaja xnk gtau...segan aku...aku gtau pun sejam sebelum presentation kat blog n twitter...tp mmg org tak alert pun pasal tu...so terlepas disitu..
hurm...pjg sgt lak aku membebel..Insya Allah aku akan post video mane project yg aku rakam..(2 je pun)..next entry...kali ni just karangan je...huhu


p/s: sedap je telinga bila Lecture igt nama kita...bila mintak tolg dia sebut nama kita...fuh...nikmat...haha...dh la jarang lec nk igt nama aku...bkn jarang mmg xde lgsg...huhu...ada yg igt muka,tp nama siap tertukar lg nama aku ngn org lain...haha..sory Mr.Digital Watermark...tak penah betul bila teka nama aku...hurm...


Monday, January 16, 2012

The Time is now...!!

Salam...


yaa..dalam 1 jam dari skrg..
ini la saat yg ditunggu2 oleh supervisor kami tuk tgk
hasil kerja kami...
Mohon diperlancarkan segala petah bicara ketika presentation nnt..
tu je nk update....

bak kata Jaesuk "The Time is Now !!"

TILL THEN,SEE YAA !

Tuesday, January 10, 2012

Dipermudahkan segalanya

Salam...


hurmm...rasanya kali ni 2 minggu dh xupdate blog...
makin lama makin suram je blog ni...
hurm...
nak wat cam ne busy sgt sem ni..
even tak sempat pun nk buka page blog...
nk copy paste info pun xsempat...
hurm...
alhamdulilah~~
semua hal2 sibuk aku dh selesai...
seperti yg aku listkan kat entry sebelum ni...

Isnin - Cuti ganti new year
Selasa - Midterm Digital Watermark
Rabu - Presentation Ethics
Khamis - Submission FYP 2 Report
Jumaat - Submit Assignment 2 Password & Assignment Report Ethics

tgk betapa padatnya aku punya schedule tuk minggu lepas...
mmg ni la minggu yg paling aku takut tuk harungi...
nk tak nk,kena face gak...
so aku citer la satu2...nk sematkan dlm memori aku la katakan...

Isnin...
aku spend ahad n isnin tersebut ngn fyp projek aku...
settlekan semua benda2 yg patut...
mula2 rancang tuk enhance ape yg dh wat...tp bila pikir2 balik..
aku try utamakan yg dh ada dulu...mean aku baiki mana2 yg patut..
coding tu aku susun molek2, model 3D aku tmbh drpd 6 ke 10 model...
bersyukur kerana firasat aku tuk baik pulih projek yg ada ni pilihan yg tepat..
2 hari tu cukup2 tuk wat menda ni semua...nasib baik la aku x pilih tuk enhance...
sbb kalu pilih tu,jwbnya tak siap la projek aku...so aku make sure ari isnin tu aku siap semua menda...
just settlekan report je lg...semua berjalan lancar...

Selasa
midterm Digital Watermarking....hurm...aku xbaca mana tuk subjek ni...
senang kata tak prepare mana la...so aku tawakal je la..
tp alhamdulilah...Allah mempermudahkan aku semasa jwb midterm tu...
takut gak aku,sbb sbjk ni dh mcm serupa sbjk mengarang dh...
pjg semcm je nk kena huraian...aku bercerita je la kat kertas tu...lec tgk je kat kertas midterm aku..
pasal aku lukis peta minta kat kertas soalan..dia tgk main2 point aku...
pastu dia blah...haha..membuatkan aku keliru,betul ke tak aku wat ni...hurmm...banzai !!!

hari ni gak aku jmpe supervisor aku,suruh dia check report aku...hurm..
tup2 ! dia suruh tambah lagi !! suruh smpi 100 lebey muka surat..
waahhh...aku turut je la ape dia nk...walaupun rasa mcm malas nk ubah dh...
mmg dia ni jenis specific orgnyer...

abis midterm,aku ada meeting ngn sume group member tuk presentation ethics esok....
compile semua slide tuk presentation...hurm...ada yg xwat lg,so bincang cam ne nk cover balik tu..tp perbincangan kami interesting ckit bg aku...1Malaysia la sng citer...happening la jgk..
aku kena stay up tuk siapkan compilation slide...design slide,isi2 dia kasi tele ngn semua group nyer point...mcm2...

Rabu
yeaaaahhh...Presentation day !! hurm...alhamdulilah...selesai...tak sangka lak lama part kami...haih...sambutan ngn topik yg kami present tu agak mengalakkan walaupun student tak ramai pun wkt tu...xleh bayang kalau student ramai....tajuk kami Apple vs Samsung....menarikkan?? latest kes perang patent...huhu...tp time ni la aku memalukan diri aku...mengong tul...gi ckp dkt microphone apehal !!! mengong3....time presentation password pun cam tu...selamba radak je...ni la barrier terbesar aku dgn semua org...communication skills...if in malay aku bleh terangkan ngn molek,insya allah...tp bila bi...OMA....mmg ssh sikit...aku sgt jelez bila tgk member2 bila dpt speaking fluent...sbb dlm presentation,aku sgt2 nk kasi pendgr faham ape yg aku nk terang..sebolehnya dari semua segi...cuba buat slide ringkas n more tu grafik atau peta minda..penjelasan yg ringkas n compact di slide...tp tu la slek kat communication...hurmm...xtau cam ne lg nk baiki...kecewa ngn diri sendiri...

hurm, disebabkan keesokkannya nk submit report fyp,balik2 terus ngadap dokumentation fyp..make sure siap by mlm tu...mlm tu nk print je...alhamdulilah..semua berjalan secara lancar...1st Time aku print report smpi setgh jam...byk x byk nyer muka surat...100 lebih...hurm....siapkan n just tinggal nk binding je..


Khamis..
huuu...hari yg ditunggu-tunggu dh tiba....semua final year student FIST menunggu2 hari ni...submission final FYP report...mcm2 gelagat jgk la yg aku tgk...ada yg smpi salah tulis tajuk fyp sendiri...nk tergelak pun ada...2 sem kot duk ngadap tu,mcm mane leh silap pndg tulis tajuk?? ntah la...aku siap je report terus hantar...walaupun aku sayang nk hantar...tak puas lg pegang report tu...tebal beb...bkn sng nk wat tu...
pastu terpaksa la teman member aku lak...dia xprint lg..so mcm yg aku expect...akan jd lmbt...nasib baik hantar sebelum teman dia...huhu..aku dh xrisau...lepas dh beban aku wkt tu..

Selesai hantar final report,mlm tu meeting tuk 2 assignment yg nk kena hntr esok lak...haih..mmg mcm x abis je task2 yg kena wat..alhamdulilah, sekali lg Allah permudahkn task aku...Dia bagi aku ilham tuk buat assignment Ethics yg asalnya kami dpt tau cara kami sebelum ni salah...sng citer salah konsep la...so aku figure out konsep yg lec nak sebenarnya...aku terang la kat group member,dan diorg faham n boleh terima cadangan aku...alhamdulilah...selesai meeting n divide task tuk semua org, aku proceed tuk assignment ke-2 lak...Password nyer assignment...kena wat report berdasarkan Movie Minority Report...pun aku bahagikan task2...tp terpaksa continue ke ari jumaat sbb nk utamakan Assignment Ethics ni...stay up lg tuk siapkan assignment Ethics...hurmm

Jumaat...
hari terakhir tuk minggu sibuk ni...
aku settlekan Assignment Ethics yg dh dicompile...suruh groupmate hantar...n last sekali aku lak kena hantar...pelik tul...takpe la menda tu...ari tu aku spend masa tuk settlekan Assignment Password...rangka isi yg dh berkurun ada dlm kepala otak ni...rangka dlm peta minda ape yg nk di tulis...pastu karang la bersama-sama group member...Alhamdulilah,idea tuk rangka tu pun mencurah2....membuatkan report tu siap dgn lancar...tepat pukul 5 ptg...semua settle !!! yeay !!!

haaaa...begitu la cerita task2 aku minggu lepas..sbnrnya semua tu tak penting pun..yg nk di'highlight'kan disini, aku dipermudahkan urusan oleh yg Maha Esa...bersyukur sgt...pelik walaupun sibuk sgt minggu tu,tp alhamdulilah,Allah campakkan ketenangan dlm diri aku tuk hadapi semua tu...tak terasa stress terlampau...setakat rileks je hadapi semua yg dtg...ape kunci semua ni?? DOA je bang & kak...tu je...perbanyakan doa, sentiasa mengadu dgn-Nya...Dia je tempat kita bergantung...Insya Allah, Dia akan tolong hamba-Nya dengan penuh kasih sayang... of course la selepas berdoa, sentiasa berusaha...tak kisah la dari segi ape pun...cuba la sedaya upaya..Insya Allah dlm anda berusaha tu,Allah selitkan ilham/idea tuk menyiapkan segala task/urusan anda...BELIEVE IT !!!

TILL THEN, SEE YAA !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...