Thursday, July 30, 2009

Quiz,Mock Meeting & AGM ALS

video
*jutaan terima kasih kpd Faain yg rakam persembahan ini*

Salam.....
haa... dah tgk video kat atas ni?? kalu dah tgk ape komen anda??
kalu x tgk spend la masa ckit dlm 4 minit tuk tgk...hihihi....komen ckit tuk improvekan diri jgk...
ok
rewind balik dari pagi....wieeeeeeenkkkkkk
haaa....pagi rabu ni aku ada quiz Bahasa Mandrin.....aku x belajar sgt r...sempat ulangkaji sampi 3 chapter je daripada 5..... character cina tu pun aku dpt igt ckit2 jer...x sempat...tapi aku jwb je....sblm ni miss dah bagi dah corak soklan quiz tu...tp aku xdpt nk hadirkan diri....tp nasib baik ada kawan yg sanggup tolg aku...amek kertas sample quiz tu 1 n bagi aku tuk aku ulang kaji...credit tuk MIRA & NADIAH.....terima kasih bebyk...alhamdulilah la..bleh la jwb drpd blank teruskan......ptg tu aku ada mock meeting utk subjek Technical Communication.....Mock meeting ni of course r dikendalikan dalam BI....bab2 BI aku gerun ckit nih...kalu bleh nk elak je.....payah tul si penulis blog ni nk speaking....sebelum ptg tu aku balik sekejap ke rumah tuk buat persiapan....tp sampai2 umah bdn rasa letih sgt...padahal hari tu aku x wat keje ape pun....hari rabu hari paling kurang kelasnya...tp badan aku tetap letih.....kata si ZU tu aku xcukup tido...tu r pasal jadi cam tu....aku just renung je ke siling umah n pikir....betul jgk...dari ice breaking silat lagi aku tido tak penah cukup..paling maxima pun 4 jam...tp xpe r...asalkan keje siap...hohoho~~nasib baik r mock meeting tu kul 4.00...so bleh la tido dulu....rehat2 jap....time Mock Meeting tu aku diberi tugasan tuk jadi Human Resource Manager....huhuhu....terus aku telpon abg Aizam kita...hahaha...aku just nk tyer ape2 tugas dlm HR ni....terima kasih pada senior aku seorg ni...byk membantu aku....so dalam mock meeting tu mcm biasa r aku ckp ckit2 je....bagi 2 3 idea pastu yg lain kasi bebdk ni ckp byk....tugas aku lepas bg idea2 tu angguk kepala je tanda setuju...hahaha...."ye ye hah betul sgt la tu....xde yg betul selain betul dari mulut masing2"..hahaha....tgk2 dah abis dah meeting rasa sekejap je..maybe dah biasa kendalikan or masuk meeting 2 jam lebey(dlm kelab r)...so x terasa sgt bila 30 minit tu....last2 idea aku jgk yg dipilih...huhuhu...kira aku bernasib baik r...syukur alhamdulilah....

abis Mock Meeting,aku balik tuk tukar pakaian n amek buku tuk kelas kul 6-7.....silap x amek awal2....wkt tu jgk la abg Hamdan nk ajar Jurus Wajib...haishhh terlepas aku wkt tu...sempat tgk je r...abis kelas (ape la yg aku belajar)....balik tuk prepare persembahan silat tuk AGM ALS.....kami dpt tau last minute benda ni dek kerana pemintaan Farahin(junior silat kitaorg yg jd HICOM tuk ALS).....tak pe la...sehari sebelum tu wkt ptg aku, Nik Zarizi berlatih kat padang permainan dekat taman perumahan kami...rancang mane nk berenti mane nk gerak....buah ape nk guna......mlm tu jgk kami adakan latihan sekali lagi kerana direkter AGM tu nk tgk...kami x sedia lagi sebenarnya sbb KAK ADA ada midterm....KAK AIN ada kelas kul 9- 11....adui...ssh jgk masing2 ada hal kan...tp komitmen yg diberi oleh mereka sgt hebat walaupun sibuk mane pun diorg....respek la sama mereka!! kami still wat latihan dan bila sume dah ada..buat sama2... time tu aku lak terpikir cam ne la quiz Cina aku ni x brp study lg ni...hahahah banzai r....

so tadi sume tu dah selesai,persembahan tu pun ok je,xde la gempak mane pun...lega rasa hati...tp masih byk lagi keje kena wat....ptg td lak baru dpt notis 1 task ni kena sempurnakan..STAD nak....hmmmm kena pikir ni....

p/s: yg pentingnya kat sini nak berterima kasih kepada ABG NIK,KAK ADA,JiAH,AKMAL,LEEN,ABG ZACK,NAJMI,BROKE & KAK AIN....sanggup korbankan masa demi sume ni....terima kasih bebyk....terigt lak zaman kat mrsm dulu...semangatnya sama mcm skrg...kiranya aku dah jmpe keluarga gayong yg ke-2...huhuhu...harap hubungan yg sy ibaratkan abg & kakak & adik dpt berterusan jgk...mmg ada rasa mcm ada adik beradik baru lak....hahaha~~

TILL THEN, SEE YAA (^_^)...

Tuesday, July 28, 2009

Disebalik hari yg hujan lebat...

Salam...
huuuuu~~~~
aku baru balik dari training silat ni....
hari ni satu sejarah pada aku...
x penah lagi la aku berada dlm situasi mcm ni...
pada pagi dlm kul 9.45 aku ke kelas tgk langit mula hitam seolah-olah ingin memberi amaran sesuatu akan berlaku.....
aku x endahkannya....just teruskan perjalanan aku tuk ke kelas bagi meneruskan perjuangan sebagai seorg mahasiswa....semasa dlm kelas baru bermula awan menangis(hujan)....awan tidak menangis teresak-esak tp menangis seolah-olah meratapi kematian seseorg yg dikasihinya....ditambah dengan dentuman kilat yg seperti suara para2 tentera memberi arahan kepada anak-anak buahnya.....aku yang dalam kelas asyik tersenguk-senguk dek melayan perasaaan aku yg mengantuk mungkin kerana letih....sesudah habis kelas aku ke Plaza Siswa tuk makan sebentar...disitu aku banyak berfikir,merancang apa yang aku hendak lakukan selepas ini,remind balik task-task yang aku perlu buat nnt...susun dengan teratur di Plaza Siswa jgk la aku dapat khabar yang rumah rakan aku naik air aku just dengar je, ingatkan kawan aku bergurau je....sesudah makan aku balik ke rumah...semasa aku berjalan untuk pulang ke MELAWIS 6 tu...aku lihat ramai orang di luar rumah masing-masing....banyak boat-boat, kereta-kereta JPA, aku mula resah...dalam benak hatiku berkata "betul ke si ecah ni cakap??"...aku cuba melajukan lagi langkah kakiku...tu kepastian diri sendiri...sampai-sampai kat rumah, fuh..lega aku...rumah aku x naik air..!!! tp yang mengejutkan aku lihat dihadapan aku air paras betis kowt...aku ke tempat tersebut,dan aku lihat rumah kawan aku dah pun di tenggelam dengan air...aku pergi ke rumah dia utk melawat sahaja...redah air banjir tersebut..tgk keadaan dalam rumahnya....alhamdulilah tiada kerosakan kerana ketika kejadian terdapat penghuni di rumah yang sempat menyelamatkan barang...tp ini la kali pertama banjir berlaku berdekatan dengan rumah aku...kalau kat Temerloh tu mmg pernah jadi banjir besar sampai rumah aku terkepung x boleh nak keluar..tapi still tak rasa dalam bahaya lagi...kalau situasi ni rasa macam dah dekat je air tu dengan rumah...haissshh..aku panjat kesyukuran kehadrat ilahi kerana masih pelihara lagi rumah kami dari bencana atau malapetaka lagi...syukur alhamdulilah...

p/s: apasal aku mengarang blog ni semcm je kali ni yek?? hmmmm xtau r knp....

Saturday, July 25, 2009

Tak Lama Lagi

Salam...

Hoho~~ saje je nk menulis blog seketika sambil memikirkan beberapa perkara yg masih pending....

Sambil2 memeikirkan perkara2 penting..aku pikir gak aku nk wat buah ape tuk persembahan silat solo nnt...sbb dgr kata super senior silat gayong ada nk melangsungkan walimatul urus....alhamdulilah..so aku n beberapa ahli lain diberi tugas tuk wat persembahan silat...kena wat SOLO....tp tak tau la cam ne lagi sbb ada clash ngn event lain..hmmm

Ni nk citer ape persembahan silat SOLO ckit....secara umumnya dalam pertandingan silat ada 2 kategori....1-silat olahraga 2- silat seni...

Silat olahraga ni lebih pada sparing...lawan2 r...

Silat Seni ni ada terbahagi kepada 3 iaitu SOLO,TEMPUR dan MASAL(tp masal skrg dah diganti ngn JURUS WAJIB)....skang nk citer pasal SOLO dulu....

Nama pun SOLO kan...so individu tu kena buat persembahan secara solo di pentas....dia seolah-olah tgh bersilat sorg-sorg....ada sampai satu tahap tu tgk mcm org giler jer...tp ada setgh tak...ssh jgk nk wat solo..sbb masalah utamanya kita tak nmpk musuh secara fizikal....nk bayangkn nk elak ke kiri or kanan ssh jgk la.....kita kena byangkan seolah2 kita tgh lawan ngn org betul or bayang2 kita sendiri...tp bila dah master semua tu nmpk mantap r...dgn seni pergerakan badan & juga pergerakan bdn mengikut muzik tradisional...mmg menarik...

Ni ada contoh tuk SOLO..(slh seorg senior kat mmu yg sdg )training

Haaa yg ni ada senjata punyer

Saje nk berkongsi ilmu.....TILL THEN,SEE YAA

Tuesday, July 21, 2009

AGM & Ice Breaking

Salam...
fuuuuhhh suda lama aku x menulis blog....oleh kerana terlalu byk benda nak kena buat....menyebabkan nak menjenguk komputer pun sekejap2 je....
balik pun kul 2 3 pagi utk wat kerja ckit...tido kul 4 or 5 pagi..bangun kul 6 pagi n then ke kampus.....ngape la SEM ni byk sgt kelas pagi...xleh nak qada' tido langsung.....pastu mula la bertafakur kat dlm kuliah...mcm tu la sepjg minggu lepas haizzz.....biasa r...pengorbanan kena dilakukan tuk siapkan setiap task yg diberikan....

dah tamat cerita tu...

skang nak cerita pasal AGM silat sesi 09/10.....
suda 2 3 tahun silat Gayong tidak buat AGM secara rasmi...so aku diberi amanah tuk hidupkan balik benda2 cam tu....sgt berat bagi aku tuk wat benda yg kita sendiri xleh nk refer kat sape sbb dah lama benda tu xde...nasib baik ada senior2 yg baik sanggup tolong kami bdk2 baru ni....so sepjg seminggu tu aku sbg direkter perlu kerja keras ckit tuk membiasakan diri dlm dunia kepimpinan ni(walaupun aku xbrp suka sbnrnya)....sgt ssh nk jadi pemimpin ni.....perlu ada sifat2 cam tegas, pandai wat keputusan,divide task & mengarah komiti...sume ni aku x berapa nak suka r...aku bkn jenis tegas, bkn jenis yg pandai wat keputusan dengan cepat..mengarahkan lagi lar...aku lg suka wat keje drpd mengarah....tp sume tu aku kena belajar....sbb ape?....haaaa ini kita akan tau bila dah abis baca blog ni....sambung balik....dalam masa seminggu lepas aku ngn komiti berkerja keras tuk siapkan task2 masing2....sbb dlm masa seminggu tu ada 2 event direct....ari jumaat tu AGM esoknya ICE BREAKING.....sgt byk keje kena wat...ditambah ngn training silat yg wajib kena wat...so berapa sgt la masa yg ada...mmg terpaksa korbankan masa ckit...sangat2 letih.....begitu jgk ngn komiti yg lain...aku jgk kena attend sume AGM tuk support sume kelab sambil2 tu wat la research ckit mcm mane kelab2 besar ni wat AGM...disitu aku belajar ckit...AGM PBMKM mmg best...nmpk grand je....ada r idea ckit tuk wat AGM akan dtg.....boleh dikatakan tiap2 hari wat meeting sbb nk update tugas,xnk miscommunication kat mane2....tu yg aku belajar dr program2 lepas...miscommunication merupakan masalah besar yg perlu di'minimize'kan...nk hilangkan terus masalah tu mmg xbleh punyer...pasti akan ada...cuma boleh 'minimize'kan je...

Pada Hari AGM tu...fuhh aku dengan selambanya pakai baju melayu n seluar jean..sedangkan aku org penting wkt tu..mampos r...kalu dpt ke aku mmg sempoi je r...tp bila pikir2 balik betul gak nk wat formal ckit kan..ye la pakai r baju melayu complete set...mane aku kebas?? hahaha aku kebas dr persatuan punyer..hohoho..rasanya xpenah org wat kot...program agak bergerak lambat ckit nk tunggu sume hadir...biasa r tu....so mula la majlis....hhaha... sempoi2 je....part yg aku kena berucap tu yg nervous giler....!! x penah2 aku berucap kat depan..aku cuba sedaya upaya nk elak...last2 kena gak...xpe r ...redha je r...pasrah..spontan je r aku berucap..xde rangka ape2...mmg gagap + gugup r kat dpn tu...mcm budus pun ada gak rasanya....so di AGM tu diumumkan siapa komiti2 baru tu sesi 09/10....:

Mohamad Aizuddin b Kamaludin ----->Presiden
Nurul Ain bt Adam---------------------->Naib Presiden
Najiah Bt Ismail------------------------->Setiausaha
Rabiatul Adawiyah---------------------->Bendahari
Noor Azleen Sazale---------------------->Biro Informasi
Zulhisyam a.k.a Broke------------------>Biro Latihan

Abg Zack a.k.a Sandok ----------------->Biro Perhubungan Luar
Najmi ----------------------------------->Biro Tugas-tugas Khas
Shahrul Nizam a.k.a Shy--------------->Biro Teknikal

tu la penyudahnya....harap2 kita dapat jalankan kerja dengan smooth.....


AGM PSSGM MMU 09-10


Penasihat kami Cikgu Azlysham
Ucapan dari Presiden 08-09,Nik Zarizi
Penyerahan Keris Adat simbolik kepada peralihan kuasa tampuk pimpinan

haaaa yg ni aku x kenal...sape ni tetbe je interframe majlis ni...hahaha
Barisan Pendekar & Srikandi yg akan berjuang tuk Tahun ni


Haaaa...Skang citer pasal ice Breaking lak....
kali ni ice breaking kat Telok Kemang Port Dickson.....kalu dulu ice breaking silat di Pengkalan Balak.. so kali ni kita wat jauh ckit...insya allah tahun depan aku target laut selat Inggeris lak...2 tahun depan lak kita wat ice breaking kat lautan Pasifik lak..Tahun lagi depan kita wat kat antartika lak...hahhaha....tp mmg ape2 event pun silat akan wat kat Pengkalan Balak sbb situ ada pejabat Gayong cawangan Melaka....senang berurusan...maaf yek kali ni kita wat jauh ckit...ni idea daripada saya....pada hari tu kami bertolak lambat sebab lambat ckit ada masalah teknikal kot...
tp dpt sarapan bagi kuih baik punyerrrr...best r karipap dia...sekejap je abis...mane taknya yg tibainya sume jenis tong(perut) depan besar...mmg abis r...
seramai 25 or peserta yg join....ni kira ok r....ramai gak r....so aku, amir ,kak Ada & Abg Nik, 1 kereta....gi ke PD....kami boleh ikut jalan jauh lak....smpi lmbt...dah r aku incharge dalam aktiviti....lmbt smpi pyh r kan...nasib baik ada back up person yg smpi dulu...sruh r abg hamdan handle jap...suruh wat ta'aruf style dlm bulatan tu...amek masa ckit kat ctu...so sempat r aku smpi....smpi2 dah mula..aku setup sikit tuk aktiviti ke-2 smbil2 tu join diorg jgk...enjoy gak tgk diorg....oleh kerana kami smpi lmbt....so aktiviti utk sesi pertama ni agak terhad masanya...aku dah prepare 10 aktiviti khas tuk sual kenal..tp masal x cukup 2 je sempat..salah satunya adalah DISEBALIK TABIR...task dia kena teka org disebalik tabir....so nak xnk diorg kena igt nama sume org...disitu leh igt nama kwn2..mmg aktiviti ni sgt berkesan dan sgt menyeronokkan....tujuan pun nak create bond antara budak2 ni...

so abis aktiviti tu,kita berehat jap,makan tgh hari n sambung lepas solat.....
Lepas solat kami adakan PSSGM Race..!!!
race ni x mcm explore race or treasure hunt...kami nk wat lain ckit...asyik mcm tu je borink r kan.....terima kasih kepada abg akmal kerana kasi idea ni...race dia simple je...kena completekan task2 pada setiap checkpoint ikut suka hati...mksdnya x pyah nk kena ikut klu2 tu...pilih mane checkpoint dia rasa task dia sng kump diaorg gi....ikut strategi masing2 r...
ada lima checkpoint...
checkpoint aku jaga - kena wat istana pasir setinggi lutut aku n then bergambar ngn istana pasir tu sbg bukti ko dah wat task tu....[kat sini nk tgk cam ne ahli2 kump berkerjasama]

Checkpoint kak Ada jaga - peserta perlu amek gambar dgn ahli kumpulan yang lain.Tapi kumpulan yg bergmbr ngn kumpulan pertama td xleh amek gmbr ngn kumpulan pertama dah...diorg kena bergambar kump lain lak... [di sini nk tgk mcm mane setiap kump selesaikan konflik mcm ni dr situ leh kenal antara satu dgn lain]

Checkpoint Abg Nik jaga - mengunakan daun terup,bina menara setinggi 5 layer n tangkap gmbr ahli2 kump bersama menara yg dibina....[tgk kreativiti setiap ahli]

Checkpoint Kak Ain jaga - setiap kump akan diberi RM 1.00 n then kena beli ais krim kat situ n belanja salah seorg budak kat pantai tu n bergambar ngn bdk tersebut[nk tgk mcm mane ahli2 bersosial ngn dunia luar]

Checkpoint Azim jaga - kena susun puzzle.....kat azim tu ada 1 keping je sume sekali ada 5 keping..lagi 4 keping ada pada setiap penjaga checkpoint...so diorg kena gi balik ke semua checkpoint...selesai kumpul semua puzzle..bergmbr la ngn puzzle tu...[uji stamina peserta]

setiap checkpoint setelah selesai ada soklan tersendiri....soklan dia x ssh...simple sgt...tujuan soklan tu just nk peserta alert tentang persekitaran...cth soklan siapakan presiden utk sesi ni..?,siapakan nama cikgu yang mengajar silat di MMU..?....

sgt simple kan...kami xnk kasi peserta tension pun jalani program ni...just happy2 je...cuma mmg kami target nk meletihkan budak2 ni...
so mmg budak2 ni letih giler...sbb checkpointnya bukannya dekat....jauh beb....hahahhah
rileks yek sume....

Petang tu aktiviti Bebas....sume pakat2 mandi pantai r ape lagi...naik banana boat pun ada...hahah sambil2 mandi tu kami ada ajar pergerakan asas silat disitu....sume org awam tgk je kitaorg...buat bodo je...
Malam tu kami buat BBQ....dpt la makan seorg 3 4 ketul ayam...tu pun dah tak larat dah...
overall sume berjalan lancar...peserta pun sporting...

ni bergambar ngn bdk yg di belanja ais krim
ni 2 kump bergmbr sekali
tgh wat istana pasir...hoho
dah siap yek??
yg ni bersungguh wat....siap wat pagar r ape r...

tgh susun puzzle....lambang ape tu? lambang GAYONG
sesi ta'aruf
disebalik Tabir
mandi Pantai[aktiviti bebas]
naik banana boat..aku depan sekali...hoooo belakang tu muatan lebih had tu.

sambil2 mandi ajar r silat sikit
yeaaahhh!!!
peaaaacceeezzzz....!!!
happy2 pun pengisian agama tetap ada..dr abg hamdan & juga penasihat silat kami...


overall kedua-dua program berturut-turut ni mmg penat...tp best...sakit2 badan tu konpem r...setakat ni saje..TILL THEN..SEE YAA

Tuesday, July 14, 2009

Serabut....tension

ape yg aku bleh cakap...

........sabar je r....

aku xmampu tahan jgk ngn sume ni...

hanya mampu berserah 100% ngn Nya saje...

~huh~

Monday, July 13, 2009

Melayan Tag

1. Nama-nama timangan anda :
udin
judin
aizu
yg latest...dipanggil oleh zafranster....ultimate warrior...xleh bla tul la..

2. Anda seorang yang??
yg jenis cakap main lepas je...
mula2 mmg segan lama2 ok r..
ssh nk memulakan perbualan...
xsuka serius
x hebat seperti org lain

3. Insan teristimewa :
xde kot....
(parents tak termasuk dlm list ni krn mereka terlalu teristimewa utk setiap anak2)

4. Lagu kesukaan anda :
asalkan bila aku dgr lagu membuatkan aku termenung..hah tu la lagu yg aku suka..

5. Makanan kesukaan anda :
sume jenis....asalkan x kelat....

6. Sikap yang buatkan anda stress :
kena pikul tanggungjawab berat
perlu wat keputusan yg menentukan masa depan sesuatu...

7. Warna kesukaan??

warna biru air laut

8. 3 bende yang mesti ada dalam beg??
dompet
kunci
handphone

9. Bila kali terakhir anda menangis..kenapa??
kalu menangis sbb potong bawang dikira ke??
hahaha..
xde lg...
tp aku berharap satu hari nnt aku menangis lagi pabila mengenangkan dosa2 aku telah wat sepjg hidup aku...

10. Tag 6 rakan anda :
faain
aida
hazri
wan apiz
mat top
aizat

dah siap pun tagnya.....aku ditag oleh si ZU & NURAFAZ....ni pun baru habis meeting...huhuhu...lokasi sekarang exam hall tepat kul 2.17 pg....bersama ngn foreigner yg rajin bebenor study...jelez aku....actually teman aleep ni....tgh wat keje ape pun aku xtau..tu yg layan tagged kejap...

p/s: hari ni 1 lg tugasan telah ku dpt..aduiii...program besar gabungan kelab seni mempertahankan diri di MMU akan diadakan...kena antar wakil tuk jadi HICOM...sape aku nk antar ni....takpe2 pikir2 lu...

kena minum air tongkat ali long jack ni...kasi ada ummmppphh ckit..hahaha...


Sunday, July 12, 2009

Silat >> GenQ >> Friendship Camp

Salam....
memandangkan sume dah update aku pun nk update jgk r...
bermula dari hari khamis....mcm biasa r kelas yg straight dr 9 ke 6 tanpa rehat pun...
n then malam tu ada training....yaaa....kali ni alhamdulilah meriah aku tgk aeroart tu.
ramai....x sia2 la abis kedit aku...hahaha....mula2 mcm biasa r fitness dulu beb.....20 round dulu...x cukup xleh berenti...tp apakan daya ada gak dah pancit x smpi 10 round....ni baru aeroart wei....belum padang 10 round lagi....adui....risau aku....takpe2 kita tak perlu tergopoh gopoh....stamina boleh digilap sikit2 dgn latihan yg konsisten....hari tu ajar la bdk2 baru ni...ada yg keras2 kita lembutkan ada yg x reti cara tumbuk or melangkah kita ajar....slow2 yek...abis training....meeting diadakan...pasal ape lagi kalu x AGM n ice breaking....lama jgk meetingnyer.....aku dah mandi peluh dah wkt tu...xpe2...bincang r smpi dapat kata sepakat...

hari jumaat lak ada program GenQ(Generasi Al-Quran) kat seminar room,program ni dibawah kelolaan STAD....kami kena la jalankan keje ckit2 tuk jayakan program ni..nk ckp ckit x jgk....program ni diadakan sebulan sekali setiap minggu ke-2 jumaat malam...harap2 nnt korg sume dtg la yek....wkt program tu,tetbe aku ada hal lak...adui..penting lak tu....aku baru je nk belajar surah Al-Fatihah...walaupun surah Al-Fatihah je,kita tak tau selama ni kita baca dengan betul ke x....byk benda kita kena betulkan...sgt byk....takpe la belajar ngn bebdk umah yg gi r ...aku sempat dtg wkt aktiviti berkumpulan...means byk la aku tertinggal....sayangnya....

hari sabtu lak.....letih tak abis lagi ni...tp kami satu umah berpakat tuk pergi ke FRIENDSHIP CAMP....bagi support dari segi semua aspek..hihihi...lagipun aku x pergi tahun lepas sbb kami(aku,fain,wan hafiz & mat top) ada hal......x silap aku kursus rasanya....tgk kat dlm gambar yg taun lepas mcm best....ramai n mcm2 lagi...
tahun ni lak....hmmm..boleh tahan best....tp freshie x ramai r laki2...baru nk mesra2 gitu...hahaha..sbb ice breaking IU bertindih jgk ngn kelab2 lain mcm netball,srm & outrec..so no wonder r kan...byk r gak game yg kitaorg main....yg mengingatkan aku wkt kecik2 dulu adalah game belalang & belatuk....dulu selalu main kat padang bola..yg tu sedap main terkam2 org sbb jauh nk masuk semula ke rumah....yg ni kecik ckit..tp lagi mencabar r kan....game yg menlibatkan ikatan ukhwah tu pun menarik jgk....yg best satu lagi game SI TONGKAT BUTA....x clap aku r....game ni org butanya ada saudara faain kita....hahaha..seksa ko nk jalan dlm bertutupkan mata dgn membawa botol air yg diisi dgn telur...bila aku pegang botol tu aku terigtkan kat sekolah dulu..kami kena mandi ngn air yg diisi dgn telur busuk yg sudah coklat kekuningan kulit telurnya,kena mandi kat dlm longkang pulak tu..busuk sesgt,baju yg pakai wkt tu mmg konpem kena buang xleh pakai dah..haiiii kenangan2 best kot......balik ke cerita td, wkt aktiviti tu jgk aku mereleasekan tension aku dgn melalak kat situ....puas hati aku....mmg berkesan nasihat cikgu silat aku...nk tinggikan suara cth tuk bg command or nk arah bebdk nnt guna suara perut..bukan suara tekAK..nnt terkeluar anak tekak baru merana hidup...mmg x sakit tekak ko...haha..

Wkt treasure hunt tu,aku bajet letih r...mane tau kena lari...tp kami dah berkomplot ngn kumplan 1 lagi kita jejalan je jgn lari..hahaha...checkpoint pertama nk kena pergi ke checkpoint mengunakan kertas x leh jejak tanah sambil bwk air...alhamdulilah sume bdn xde yg 'sihat' sgt...sume cukup2 makan...boleh la muat...aku lak kena kecik kan diri tuk jd peng'transfer' kertas hahahha..xde hal la tu...

Checkpoint ke-2 kami,kena ngn kak Zinnie kita...wkt tu la belon(barang amanah) pertama pecah....sape punyer??? haaa tuan punyer blog ni hah....boleh pulak smpi jangka hayat dia betul2 wkt kak zinnie nk kasi task pertama....belon tu nervous kot...nk ckp aku pegang kuat xde la sgt..pecah tetbe...aku ada salurkan chakra ke??? xde pun rasanya...kalu ada boleh buat teknik RASENGAN mcm dlm citer naruto ni....haha..kat situ kena susun belon atas papan tanda kat situ...kasi sume tersusun rapi mcm buku kat umah aku(nk ckp umah bersih la ni)haha....haaa kat sini belon hazri lak pecah....gara-gara sape???? haaaa tuan punyer blog ni jgk.....redha je la hazri...sian dia...hahaha...kami jgk diberi 1 gula-gula dan dikehendaki sume ahli makan....haaa ape lagi aku penah kena dah menda ni soo dgn konfidennya aku buka mkn n passing kat sume...nk taknk sume kena makan..bekas air liur aku....dulu wkt UPG nyer aku duduk barisan kedua akhir...so kena rasa saliva2 setaip2 org yg passing coklat tu...yg ni bila aku tau je ada ni aku duk barisan pertama aku amek dulu coklat tu nk makan dulu....hahahaha...ni baru kata guna otak beb....wat jahat ckit...

Checkpoint ke-3 lak kami ke tpt air terjun...tp gi sekerat jalan je...checkpoint dia dipendekkan jaraknya...aku nk jalan jauh2 ckit byr duit pun puas hati(padaHAL free je kot)...baru uji stamina korg..hahahaha..disitu kami diuji tentang sirah...nk jwb x leh sbb kita kena bagi ruang kat adik2 baru...yg lama dah tau senyap je..just bg klu ckit2....dah siap kami jalan ke checkpoint seterusnya...sambil jalan nmpk la "kawan-kawan' tgh panjat2 pokok..berkeliaran kat situ...aku angkat tgn dia x layan..tgk je....smpai hati....hahaha...

Checkpoint ke-4...sini kami berlakon lak....haaaaa...kat dlm group kami ada bekas2 pelakon seperti fain,hazri & wan hafiz..pelakon baru adalah atiff,nazreen & AK..bleh tahan gak bebdk ni berlakon...hmmmm aku lak? jd ape..tu tyer la org2 kat situ....disini barang amanah kami sengaja dicuri...oleh kerana letak je...xper la...kalu aku tau kena rampas baik aku pecahkan je...baling kat org ke...br best...hahaha....lepas abis berlakon kami ke checkpoint seterusnya...

Checkpoint ke-5..last checkpoint...huhuhuh....kat sini kena tunggu jap sbb ada kump lain...
haaa nk dijadikan citer satu lagi belon pecah.....haaaa sape wat??? xde keje org lain dah...tuan blog ni la jgk....sape srh bagi aku...mmg sori to say r...tangan puaka jdnya....so tinggal 2 je...pastu FC sruh tinggalkan barang tu kat situ...si junior ni la berkeras xnk..bagus masing2 ada pendirian..tp alang2 tinggal dua..baik kita pecahkan....sian belon tu kehulu kehilir kita bwk dia...pening dia..baik kita pecahkan je..so nk pecahkan kasi la....
kat sini kami kena sapu muka kami dgn tepung gandum yg bercampur air...hish rugi je...kalu campur ngn telur yg dlm botol td... boleh dah wat cekodok...campur milo boleh wat cekodok milo...yg tu tolan pun sodap...tp dgn keringnya kami bertayamum kat situ....bg aku benda ni xde ape2...dah biasa...ngn minyak panas dah lepas...ngn air lumpur pun dah lepas..ngn air najis(ni bkn sapu kat muka yek) pun dah lepas....nk tau citer? tu kisah sekolah2 dulu..hoho...time senior memerintah asrama....huh...ok balik semula kpd citer..kami sapu la tebal2 wat mcm fair n lovely....aku tgk sume dah jd keturunan badut dah..boleh duk sarkas ramai2....hahaha....

haa tgk tu aku tenyeh muka abg fakrul...padan muka..nk bergambar sgt....jgn marahh..hihi..

haaa tgk badut2 dari pelbagai negara...yg tu dari england..yg tu dari amsterdam..yg tu dari sekolah anak2 bisu....yg tu dari jepun...yg tu dari golongan bdk2 hingus...yg tu dr africa...2 kali tgk mcm michael jackson pun ada kan? hahah

haaa smpi skang rasa keras lg kat part rambut....adui...xpe la....mmg tujuan aku utk jd sporting ckit....supaya junior2 ni selesa ngn kita..rasa nk bergurau pun dia x rasa kekok...lama2 ape2 pertolngan dia perlukan maybe dia akan refer pd kita..kalu serius je memanjang,berdasarkan pandangan aku sendiri, aku rasa lain la bila bergaul ngn yg serius je sentiasa...lain org lain la cara dia kan...xleh nk wat ape r..

overall ok la....walaupun kali ni x ramai mane tp still best....kami ni warga2 melawis 6 ni just memeriahkan suasana sahaja....nk cipta suasana bising ckit...ditambah ngn abg din yg selalu menjadi peserta berbanding FC....happening sikit tpt tu....good job kpd ijat as direkter dah juga kakitangan2 yg lain yg turut menjayakan event ni....WSALAM

Thursday, July 09, 2009

Di malam yang teramat sunyi..

Salam
Sekarang tepat kul 4 pagi...
aku baru balik dari kampus...
wah...sangat aman jalan dari kampus ke umah....
gelap dan sunyi sekali...dapat tenangkan hati dan minda yg selalu berserabut ni...
sebelum tu aku ke food court exam hall....kali ni aku rasa pelik sikit sebb wkt tu kul 12 or 11 lebey kot..MMU dah pun lengang...even kereta pun x byk....tgk bulan...wow bulan tgh mengambang...
lain macam je ni...hahahaha...tak kisah la..nk tak nk aku kena ke exam
hall tuk siapkan keje yg aku malas nk wat selama ni....sampai2 food court exam hall tu tgk2 xde org langsung....owhhh ni kira xde org ganggu ni...duduk la disitu wat ape2 yg patut....suasana sunyi je..aman je....ni kalu study mmg konpem masuk x keluar2 dah...layan je duk situ.....tp kekdg seram tu ada la jgk kan...mane la tau tetbe ada 'kwn' dtg nk tolg...risau gak....ahhh tu imiginasi semata-mata.....saje je nk ggu minda aku yg tgh ten
ang ni....sambil mendengar muzik yg best...kita layanzzzz...btw, ari ni birthday Aida....kawanku ni dah pun tua...syukur.....masih di beri umur tuk bernafas.....
balik semula kpd citer td....setelah siap ckit keje, a
ku pun bla la dlm kul 1.30.....kali ni lagi gelap n sunyi suasananya....sebelum ni bagi aku xde la sgt....tp yg ni yg bez nya...tenang je....alah balik tu jmpe la pulak kawan 2 org ni...lepak la pulak disitu borak pasal 'masalah2 negara & dunia', yg td tenang, penin balik kejap....tp x pe....cool jer....x perlu nk angin ke frust ke sedih ke....cool jer....wat donno je la senang ttg masalah 'tu' wat seketika....dan skrg telah pun selamat kembali ke Melawis yg tercinta....


boleh tahan la sunyinyer...tp sunyi2 r baru best...dpt tenangkan fikiran...


tgh2 lepak td terigt lak ke nasihat owner umah sewa ni....sbb sebelum ke kampus aku n hazri berjumpa ngn owner tuk byr sewa...kat surau....antara maghrib n isyak ....di situ ada jugak pakcik2 yg lain...rasa lain je bila bergaul ngn pakcik2 ni..rasa mcm dah ada cucu lak...hahah..mcm2 mereka bincangkan..kebykannya pasal masalah yg berlaku kat taman perumahan ni la...antaranya masalah pemandu yg tak berhemah...bawak laju2 di taman perumahan...terutamanya foreigner....pastu pasal remaja2 zaman sekrg yg ibarat xde tamadun...aku kat situ rasa malu depan diorg sbb remaja skrg x dpt menyakinkan org2 tua skrg yg remaja ni boleh memajukan negara...almaklum la dengan gejala sosialnya n mcm2 lg lar...pak cik2 tu siap kasi nasihat lg kat kami...rasa mcm bapa n anak lak...antaranya "kamu berpegang teguh lah dgn islam..jaga iman kamu, jgn wat keje ntah ape2".."belajar sungguh-sungguh,jgn pikir nk keje cepat je,tgk org ada motor kita nk motor,pastu pikir nk keje cari duit nk beli motor....keje guna sijil spm...ape la sgt..tu belum ada anak bini lg tu".."kamu pegang la rukun islam & rukun iman,insya allah...".....dan mcm2 lg la nasihat mereka..sgt berguna....

Setakat ni je la nk story....sesaje je suka2...hihihi....till then SEE YAA

Tuesday, July 07, 2009

Gi tandas, gosok gigi & tetbe Pengsan??!

Salam....
tgh aku surfing internet..terigt lak nk baca cerita hantu....
dan aku jmpe cerita ni....haha..aku bc tersenyum aku...sbb cerita ni mmg popular kat asrama....situasinya mmg sama cuma tukar beberapa jalan citer ckit jer....
baca r..

(Kisah ini dialami oleh rakan karibku... di sebuah sekolah berasrama penuh....)

Tandas asrama blok B memang sudah terkenal dengan keseramannya. Ramai senior menceritakan perihal tandas itu kepada kami (junior). Ada yang nampak kepala oranglah, tangan berbululah, dan bermacam-macam lagi. Tapi aku sama sekali tidak percaya akan cerita-cerita karut itu. Pada fikiranku cerita tersebut
sengaja direka-reka oleh pelajar senior untuk menakut-nakutkan kami. Lagipun aku dibekalkan tangkal oleh nenekku. Menurutnya, kegunaan tangkal ini adalah untuk menghalau syaitan dan iblis. Tetapi, suatu peristiwa telah berlaku yang menyebabkan aku tidak mempercayai nenekku lagi.............

Pada suatu malam, aku belajar seorang diri di bilik study. Kawan-kawanku yang lain semuanya sudah balik ke dorm masing-masing. Oleh kerana aku memikirkan peperiksaan sudah dekat, aku memilih untuk terus tinggal di bilik study. Selepas beberapa jam, aku mula berasa mengantuk. Aku mengemas barang - barang dan naik ke dorm. Sudah menjadi tabiatku, sebelum tidur aku mesti menggosok gigi dan membuang air kecil. Aku berjalan seorang diri masuk ke dalam tandas. Tiba-tiba lampu seluruh blok asrama terpadam.

"Ah, blackout!!,"gerutu hatiku.

Apabila kakiku melangkah ke dalam tandas. Aku dapat melihat kelibat tubuh orang sedang menggosok gigi di hadapan cermin. Aku dengan ramahnya melemparkan senyum pada orang tersebut.
Sedang aku menggosok gigi, aku terdengar bunyi yang ganjil datangnya daripada orang tersebut. Aku mula berasa takut dan memandang orang itu dengan teliti. Alangkah terkejutnya aku apabila melihat orang itu menggosok giginya dengan pisau dan mulutnya berlumuran darah!

Aku terkejut. Apa lagi, tidak menunggu lama aku terus berlari meninggalkan tandas tersebut sambil menjerit. Seluruh isi asrama terjaga. Oleh kerana terlampau terkejut, aku pengsan. Apabila sedar, didapati aku telah berada di dalam bilik rawatan asrama. Aku menceritakan apa yang berlaku pada malam itu. Semua kawan-kawanku tercengang dan melopong.

Mulai dari malam itu, aku berjanji pada diriku bahawa aku tidak akan belajar sehingga lewat malam lagi.

haaaa tu la citernya..kalu sesape diluar sana yg duduk asrama, citer ni mmg selalu didengari..terigt lak wkt dulu...kami kumpul dlm 1 bilik(bilik aku r) lepas tu tutup lampu n mula la agenda2 cerita2 seram ni...hahaha ada kwn aku ni smpi takut nk kuar bilik aku...nk tido kat bilik aku padahal bilik dia sebelah bilik aku jer....ape lagi kena sakat ngn aku r..hahaha wkt tu kwn aku(akram) ni mmg pandai bercerita kisah2 seram ni...cara cerita tu meremang bulu roma....tu yg ada effect tu...hahahha OK R smpi sini saje....till then SEE YAA...

p/s: ~~~jangan biarkan hidup anda diselubungi mesteri~~~~huuuhuhuu


Saturday, July 04, 2009

Gotong-Royong Perdana??!

Salam...
syukur kehadrat Ilahi kerana hari ni aku dpt merehatkan diri utk seketika...lenguh2 n sengal2 badan dah semakin hilang...huhuhu..
hari ini aku ada seminar pasal Database System...n Seminar tu wajib tuk dtg...maleh tul aku...baru bajet nk bangon lambat...almklumla kelas sem ni sume kebykkan kul 8...adui..tp xper...latih x tido lepas subuh...tu pun bagus ape...lebih murah rezeki, insya allah...
ikutkan bebdk Melawis 6 ni nk wat gotong royong kat umah,sbb skang baru cukup sume ahli,dulu ada wat tp 3 4 org je, sekarang sume dah ada..buat r ape lg kan ...so aku rasa cam terlepas la kot sbb ada seminar....alih2 aku balik tgh hari sume baru bangun....hampeh kelapa nyur tul la....bajet boleh balik ngn melihat umah bersih r...boleh r goyang2 kaki...takpe r...dpt r aku join sekaki kerja ni...lepas zohor kami wat..sebelum tu kami ke kedai tu beli tong gas(bkn beli tp isi gas)...

So lepas zohor operasi bermula....sehari sebelum tu sudah pun dibahagi-bahagikan tugas...aku dpt kat bhgian buku2...tp wat sume je...yg tak tahan si exo dpt cuci bhgn tandas.....owwww bersorak r kitaorg...pakat2 sume 'melabur' dulu dlm tandas sebelum dia cuci....hahah saje je wat jahat.....lepas gotong-royong agak2 sume dah siap....sesi bersama chef2 lak...kecoh nk cari penutup periuk punyer pasal....adui...last2 dpt gak cari jalan cam ne nk tanak nasi...almklumla umah baru barang x byk x complete lg...sambil2 kami gotong-royong tu jgk kami didgrkan dgr mcm2 lagu yg dipasang oleh DJ Cfi request je lagu ape nk.....hohoho...menyanyi smbil bergotong royong ..yg tu yg seronok tu...

haaa kerja pembersihan sudahpun bermula.....
huuuu rajinnya hazri ni..anak sape la ni?..
rajin jgk 2 org ni..hahaha..sape nk jadikan diorg ni menantu??

TENGOK GAMBAR SELEPAS LAK...
dah diubah suai ckit...dulu sempit sikit kat situ..
ni gambar rumah secara keseluruhan....
haaa..start memasak dah...huhu...masakan sape la tu??
lazat sehingga menjilat lubang hidung sendiri kan??

Tgk suasana waktu malam lak...kebetulan ada live tayangan perlawanan bola kelantan vs pahang kat tv 1....sume lak minat bola...meriah jgk jadinyer....khusyuk je semua....


P/s: harap2 rumah ni berterusan bersih la ek kwn2...jgn time gotong royong je bersih..lepas tu mcm tong kang pecah balik..

Kompleks Falak Al-Khawarizmi

Salam...
ni nak citer aktiviti hujung minggu lepas....
minggu lepas jumaat sabtu & ahad...
aku dan kwn2 yg lain ada aktiviti di Kompleks Falak Al-Khawarizmi....
kali ni bersama ngn junior2 baru....aku ditugaskan kena bwk 2 3 org junior tuk bwk diorg dgn menaiki 'belalang tempur'....aku terpaksa kejar 2 ekor 'dinosaur' a.k.a Unser merah yg dipandu oleh 2 org pemandu yg x asing lg....(a & h ) bukan nama sebenar...hahahaha...dlm maghrib smpi.....kami dgr taklimat dr En Zam dulu...best..pandai En Zam wat junior2 kita ni mcm member je....
kami tgh dgr taklimat dr En Zam....

ari tu kami bermalam disitu...terdpt jgk beberapa 'kesulitan' ckit berlaku...tp alhamdulilah sume berjalan ngn lancar...esoknya kami ada la 2 3 taklimat yg sgt berguna bagi aku...dulu aku dah penah dgr ceramah ni...tp still blur2...tp kali ni baru la aku paham apa yg disampaikan....br nmpk kaitan knp kita kena kaji sejarah islam dahulu dan ape yg kita kena wat skang utk menaikkan kembali tamadun Islam yg lama dah hilang.....
abg Lukman tgh memberi pengisian..

Kami jgk ada wat beberapa LDK....dlm LDK...kami cuba memberi lebih penjelasan kepada adik2 ni supaya lebih faham lagi...lebih byk analogi utk lebih nmpk lg...overall ok r...nmpk gaya tgk wkt tu ramai yg faham...tp tak tau la sejauh mane kan..
sesi LDK...diconduct oleh org2 yg hebat
time dah abis LDK kump aku....kami wat santai2 je..
duk bergurau ngn adik Umar kita....dua org ni asyik berebut je nk pegang baby Umar wkt tu....haii...bila nk pegang anak sendiri ni?...


yg bestnya time malam kat kompleks tu r...kami dpt tgk tayangan 3D....mmg real r...nmpk gmbr bumi tu keluar dari skrin....nmpk ular menjalar keluar dr skrin....nmpk monyet2 main baling2 buah... kali pertama tgk benda2 mcm tu...tayangan ke-2 lak ada tayangan pasal sistem solar kita...wkt ni best gak r....masyuk je..tmbh ngn sejuknya....fuhhhh...kalu tido mmg x bangun dah....

wkt nk balik pun best gak...kami gi kat tpt pamaran kat tingkat bawah balai cerap...ikutkan kalu cuaca mlm sebelum nk balik tu kami nk mencerap planet Musytari or Jupiter la senang cakap....tp wkt tu awan terlalu tebal so xde r rezeki kami..kalu tak dpt tgk free je....lain kali kot...

ni antara gmbr2 kat pameran tu..
Gambar2 galaksi di alam cakerawala ni...
Berita Terkini...'satu meteor' telah dijumpai di dalam mangkuk tandas di satu tempat yg tidak diberitahu dimana...hahaha adakah ini 'meteor' tu? bkn...ni yg realnyer...hahaha
haaa...ni bleh wat skodeng...agak2 boleh tembus ke tak....?Kapal Angkasa yg terkurung didalam balang kaca...tak leh terbang sbb tak cukup syarat..hihihi
ni la replika ISS...yg angkasawan kita smpi tu....kurus je aku tgk...tp sebnrnya besarnya sama ngn 4 padang bola...
haaaa...yg ni lagi clear tuk skodeng....dr yg td...eh eh??? ni sape lak bergambar ngn baju angkasawan ni? xde org pun jadi la...ada pose yg agak buduh kami wat tp takkan disiarkan di blog ni...hahaha


Ni ada gmbr wkt kami kat balai cerap lak..

sume nmpk teruja je
ada geng tgh menunggu dibwh utk sesi photografi berjemaahsume tgh tropong ape tu?
ada teropong jgk kat sana
sempat gak aku skodeng beberapa tpt...nmpk pemandangan dari atas mmg lawa...
ni berebut nk tgk punyer pasal..so dpt tgk seorg sebelah...
muka 2 org ni ...hish..xleh bla tul la....




kenangan Kami disini....(^_^)..sgt best!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...