Wednesday, February 29, 2012

Desa Tercinta 12 Kedah Part 1

Salam...
hurm...
agak lama dah tak update blog ni...
lepas abis exam,seminggu offline gara2 ke program anjuran UPG MMU Melaka..
DT 12 Kedah...

Overall program ni mmg best!!
dpt byk pengalaman baru...
terima kasih semua~~

Hari pertama Induction kat aeroart sehari sebelum bertolak..
diberitahu aku dilantik tuk jadi HOD Teknikal...
aku mcm....whadeeepftttt....tetbe je naik jd HOD..
rupa2nya HOD kami ada hal2 yg xdpt dielakkan...
xpe la...redha je la...aku rasa yg lebih lyk org lain...
sbb aku ni ssh sikit bab2 nk tyer,nak berckp...
akan menyusahkan lg komunikasi antara division...
tp bantai je la...

Kita proceed ari pertama di Kg Hilir,Merbok Kedah...
kami disambut dgn selawat drpd org2 kg...drpd bakal ayah2/mak2 angkat..
rasa mcm sgt dialu-alukan...huhu..
sesampai disitu,kami dibahagikan ikut keluarga angkat masing2...
huhu...aku dpt sekali ngn bdk2 division teknikal..
Aku,Fain,Apis & Safiq....
Ayah angkat kami En.Shukor...bekas Komando & skrg Tauke Laksa..
mmg puas la kami mkn laksa...ari pertama dh dijamu Laksa...
syok la dr segi situ...bab2 makan mmg xdpt dinafikan la sume cukup makan..
sume geng2 DT pun mcm tu..kami disajikan mcm2 oleh org2 kampung..
mereka sgt baik & ramah...hari pertama ni kami rileks2 je...xde la wat aktiviti sgt..
tp mlm tu ada la sikit2 wat menda...esoknya tu kena siap2 tuk ke Sekolah..

Kami Division Teknikal bersama Ayah Angkat.
Kami merangkap cikgu tuk 2 hari
Antara ahli2 Team kami sebelum bertolak ke Sek Ren Merbok Pusat...yeah !!
Hari seterusnya kami ke Sekolah tuk bengkel IT...aku ditugaskan ke Sekolah Rendah Merbok Pusat...
mula2 kami smpi...rasa cam bleh ke handle bdk2 ni..
kecut perut gak..maklum la 1st time handle budak2 sekolah...
takut tak tercontrol lak ngn diorg ni...tp ternyata tanggapan aku salah...
terima kasih pada azim sbb lead tuk team kami...
dpt grab attention bdk2 ni...ajar mereka..kami tolong mereka dlm lab tu..
1st kami ajar Microsoft Powerpoint...mula2 kami agak terkejut bila buka komputer kt depan..
tgk2 Window ME...perghhh!! lama kot dh tak tgk Windows ni..hahhaa..
tp nasib baik ada jgk Window XP...hurm..modul yg dikasi mmg ikut Win ME...tp disebabkan majoriti komputer guna Win XP...terpaksa ubah sikit2 cara nk mengajar...respek kat Azim sbb dpt adapt ngn situation mcm tu...xsusah pun nk ajar mereka..mereka jd excited bila part bunyi2 dlm MS Powerpoint tu...
huhu...seronok tgk diorg enjoy...

Seterusnya kami ajar mereka guna Paint...main lukis2 la...
buat pertandingan sape yg paling cantik...gigih jgk mereka2 ni buat lukisan masing2...
aku pun buat gak guna Paint ni...ada la kemahiran sikit2 guna application ni...
pasal tima aku kecik2 dulu aku ada gi kursus komputer...
salah 1 modul tu bljr guna Paint..so tau la sikit2 basic cam ne nk melukis..
bdk2 ni tak abis2 tgk aku nyer...haha..pastu tiru..pastu minta tolg aku wat...
tak aci r kalu gitu...nama pun bertanding...haha
kekdg kami selang seli dgn beberapa game..huhu..tuk hilangkan boring dia...tp sikit je..sbb main ngn komputer tu sendiri dh interesting...tp tu la...ssh nk handle bg yg dh tau...
ada yg dh penah guna...mslh gak kat situ..lg2 kat MS Powerpoint...
Bermula la Bengkel IT

Hari Pertama di sekolah..bersama ngn pelajar2 lelaki
tgk ape yg aku lukis guna Paint...bdk2 nk tiru...hahaha..meh kita zoom ckit...
Haaaa...ni la ape yg aku lukis guna paint...aku lukis jap gi merayau tgk bdk2..ada gak faci2 lain tokok tambh..cth mcm colour...aku ni xterer sgt bab kaler2 ni...tema pertandingan paint ni rumah idaman ku...huhu..ok x??

Malam tu kami ada Opening Ceremony...
hurm...part ni kami kena handle teknikal la...aku lak tetbe diminta tuk bersilat..
adoi...terkezzzut tau...tetbe kena bersilat...adoi...
takpe la...bersilat la...bunga abis aku reka...bg yg penah belajar...
serius tergelak la diorg...bg yg xtau...mmg tgk tanpa tau ape2 la..haha..
Kena bersilat la pulak..tp kredit pd Nafis dgn snap yg bagus mcm ni..
Sambil2 tu handle teknikal gak ngn member2 lain

Esoknya kami ke Sekolah Rendah Merbok Lagi sekali...
Kali ni kena mengajar Math & English...
sini lagi mencabar drpd semlm...sbb respon drpd geng2 yg gi sekolah lain..
diorg ckp ssh nk ajar...tgk2 bila turn kami je..
owwwh...sangkaan meleset lg...
diorg ni dh advance....rupanya diorg ni drpd kelas cerdik...
so no wonder la..lg2 bdk2 yg dpt no.1 dlm kelas...mmg cepat...
kekdg tu rasa mcm diorg lak yg ajar kitaorg..sbb kami pun dh igt2 lupa..
menda2 basic ni..tp xde la nk gtau diorg...tau menda tu..cuma xreti nk ckp ikut ayat yg sesuai ngn diorg...
tp mmg cabaran la nk ajar kat bdk2 lemah...ada antara diorg yg lmbt pick up...
ada gak yg malu sgt2...smpi nk tunjuk muka pun xnk..tu paling ssh nk handle...
habis cara dh nk handle bdk mcm tu...tp tu pengalaman la...budak tu bila laki tenung dia..
dia tutup tudung dia..pastu tunduk...even ngn kakak2 pun mcm tu gak...
tuk kali ni mmg susah sikit...sbb lebih kpd akademik...
so bdk2 ni cepat boring...
so kena la buat games...tak pun upg selalu panggil energizer...
aku la lead tuk games pasal masing2 blur nk wat game ape...huhu...
aku just apply ape yg aku kena time kat MRSM dulu r..
tak sangka bahan2 buli tu bleh jadikan energizer tuk diorg..hahaha
 terus lekat dh nama aku ngn action kamen...time rehat...bdk2 ni duk sebar2 kat murid2 lain..
segan aku sekejap...haha..
tp ape2 pun berkesan la ape yg aku main ngn diorg...

Hari Ke-2 di Sekolah
ni duk main game tuk delay kejap...pengawas tgh ada mesyuarat ngn cikgu2 diorg..
Bersama dengan guru besar & guru2 yg incharge dgn bdk2 ni...Terima kasih kerana bagi peluang kpd kami merasai menjadi seorg pendidik...walaupun sekejap

hurm...rasanya cukup r aku update pasal DT wat masa ni..nnt aku smbung lg...




p/s: lepas chat ngn salah seorg murid kat Sek.Ren.Merbok Pusat...ada yg menangis time kami balik~~ wa...terharunya....& bila tyer sape dia igt...nama aku ada disebut...game2 yg aku buat pun diorg duk igt lagi...sgt2 terharu...rasa mcm dihargai je...

Sunday, February 19, 2012

Separuh Akhir

Salam...

agak lama x update blog...
ni pun amek masa sekejap je..
so entry x pjg sgt...
semua gara2 final exam selama 2 minggu di MMU
Alhamdulilah,ari jumaat lepas selesai sudah exam...
bermakna aku dah selesai pertarungan separuh akhir di MMU...
tinggal pertandingan peringkat akhir sem depan..
Insya Allah 1 sem je lagi & aku selesai abiskan degree...

Sem depan subjek ringan2 je..
so xla risau sgt...
tp disebalik ringan2 tu..
datang pulak tugasan yg lebih berat..

diberi amanah oleh supervisor fyp tuk buat 1 lg projek AR...
kalau dpt buat,masuk pertandingan/exhibition...
huaaaa...serupa aku buat fyp balik la !!
adoi...isnin lepas ada jmpe dia..
dia dah bagi briefly idea tuk aku buat...
aku angguk2 je la...
dan kali ni aku berkerja secara kumpulan...
akan ada 2 org bdk diploma yg intern bwh dia berkerja ngn aku...
dia ckp aku jd mentor diorg...itu yg aku rasa arghhhh...!!
susah tu...nk ajar diorg...sbb aku sendiri pun xterer benda ni..
masih merangkak lg ni...takkan nk ajar org dh...
tp ape2pun tunggu dulu..sbb benda ni tak nmpk lg depan mata...
huhu...


Ape2 pun...semua paper berkaitan ngn computer/course aku dah settle !! wahahahaha !!
sekarang ni bersiap-siap tuk ke program Desa Tercinta Kedah lak...
mcm mane la family angkat aku nnt...tertunggu2 jgk...tp dlm masa yg sama..
takut gak ngn tanggungjwb sbg komiti dlm prog ni...huhu..maklum la org baru dlm prg mcm ni...
kita tgk dulu cam ne~~~

p/s: Alhamdulilah...Allah tu maha bijaksana...dia beri jalan/pilihan kpd aku tuk masa depan aku...terima kasih Ya Allah...byk pelawaan yg diberi kpd ku...dan semuanya aku sendiri xjangka...masih memikirkan lagi...

Tuesday, February 14, 2012

10 Orang Dengan Kemampuan Aneh Sekaligus Menakjubkan


1. Manusia dengan Otak yang Menakjubkan (Daniel Tammet)


Daniel Paul Tammet adalah orang Inggris yang berbakat dengan kemampuan yang luar biasa pada perhitungan matematis, memori, dan pembelajaran bahasa. Ia dilahirkan dengan bawaan epilepsi. Ia mengatakan, setiap angka hingga 10.000 masing - masing memiliki 'rasa dan bentuk' yang unik, sehingga ia dapat 'merasakan' apakah suatu angka tersebut termasuk angka yang utama ataupun campuran. Sebagai contoh, ia mengatakan bahwa angka 289 adalah angka yang jelek, angka 333 menarik, dan Pi itu indah.
Tammet memegang rekor sebagai orang yang 'memproses' dan menghitung nilai Pi ke angka 22,514 hanya dalam waktu lima jam. Dia juga mampu berbicara dalam berbagai bahasa, termasuk Inggris, Perancis, Finlandia, Jerman, Spanyol, Lithuania, Rumania, Estonia, Wales, dan Esperento. Khususnya, dia menyukai Bahasa Estonia karena kaya akan huruf hidup. Tammet mampu mempelajari bahasa baru dengan sangat cepat. Untuk membuktikannya, Tammet ditantang Channel Five (sebuah saluran TV) untuk mempelajari Bahasa Islandia hanya dalam 1 minggu. 7 hari kemudian, Tammet muncul di televisi Islandia dan berbicara dalam Bahasa Islandia. Sampai - sampai, instruktur bahasa Tammet mengatakan bahwa Tammet 'manusia yang tidak seperti manusia'.


2. Manusia dengan Penglihatan Sonar (Ben Underwood)


Ben Underwood itu buta, kedua matanya telah rusak karena kanker, ketika ia berusia 3 tahun. Namun, dia bermain bola basket, main sepeda, dan kehidupan yang cukup normal seperti biasanya. Dia melatih dirinya untuk menggunakan gelombang sonar untuk bernavigasi di seluruh dunia, tanpa panduan *Censored untuk menuntunnya, tanpa tangan untuk meraba - raba, ia menggunakan SUARA! Ben menghasilkan suara yang kemudian memantul pada suatu benda dan pantulan suara itu kembali pada dirinya. Dia satu - satunya orang di dunia yang melihat menggunakan suara sonar seperti lumba - lumba, kapal laut, dan kelelawar.


3. Raja Penyiksaan (Tim Cridland)

Tim Cridland tampaknya tidak merasakan sakit seperti orang kebanyakan. Ia mengagumkan semua orang dengan memasukkan jarum ke dalam lengannya tanpa sakit. Tes ilmiah menunjukkan bahwa Tim dapat menoleransi lebih besar rasa sakit daripada manusia biasa. Ia juga mampu mendorong jarum menembus tubuhnya tanpa luka. Tapi, untuk melakukannya secara aman, dia juga mempelajari anatomi manusia, karena jika ia menusuk saluran arteri akibatnya bisa fatal.

4. Manusia yang Tidak Tidur (Thai Ngoc)

Thai Ngoc, yang dikenal sebagai Hai Ngoc, mengatakan ia tidak dapat tidur di malam hari setelah menderita demam pada tahun 1973, dan telah lebih dari 11.700 malam ia lalui tanpa tidur. Tapi saya tetap sehat dan dapat bertani secara normal seperti yang lain," kata Ngoc. Ngoc hidup pada saat ini mengurusi 5 Ha tanah di kaki gunung, sibuk dengan pertanian dan merawat babi dan ayam setiap hari.


5. The Rubberboy (Daniel Smith Browning)

Lima kali pemegang Guinness Record, The Rubberboy (manusia lentur) adalah manusia yang paling lentur, ia mampu melakukan gerakan - gerakan yang sulit dilakukan manusia biasa, seolah - olah ia tidak memiliki tulang di dalam badannya. Dia telah banyak tampil dalam acara The Tonight Show with Jay Leno, ESPN's Sports Center, Oprah Winfrey, Ripley's Believe It atau Tidak, arena du Soleil, Best Damn Sports Show Period, The Discovery Channel, Men in Black 2, HBO's Carnivale, dan CSI: NY. Dia mampu memasukkan badannya dari kaki sampai kepala hanya melalui raket tenis! Dia juga mampu melakukan gerakan - gerakan yang aneh dan senam badan yang unik.



6. Manusia dengan Gigi yang Luar Biasa Kuat (Rathakrishnan Velu)

Pada tanggal 30 Agustus 2007, pada Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-50, Rathakrishnan Velu (atau dikenal dengan Raja Gigi) memecahkan rekor dunia atas namanya sendiri untuk menarik kereta dengan gigi, kali ini dengan 6 gerbong terpasang, berat 297 ton, dan sejauh 2,8 meter di Kuala Lumpur Old Railway Station. Raja Gigi pernah belajar teknik memperkuat salah satu bagian tubuhnya dari guru di India pada usia 14 tahun.


7. Mister "Eat-it-All" (Michel Lotito)

Michel Lotito atau dikenal dengan Mister Eat it All (atau mungkin Bahasa Indonesianya 'Tuan Makan Ini Itu' ) Terkenal dengan keanehannya, yaitu mampu memakan benda - benda yang asing untuk dimakan. Lotito mampu memakan logam, kaca, karet, dan sebagainya. Bahkan ia juga mampu memakan barang - barang seperti sepeda, televisi dan sebuah PESAWAT CESSNA 150! Ia memerlukan waktu sekitar 2 tahun untuk memakan sebuah Cessna 150, dari 1978 sampai 1980. Walaupun demikian, Lotito jarang menderita sakit. Rupanya, dia memiliki usus dan perut yang lebih tebal dindingnya.


8. Manusia Magnet (Liew Thow Lin)

Liew Thow Lin (70), seorang kontraktor di Malaysia, akhir - akhir ini menjadi sorotan berita karena menarik sebuah mobil dari jarak 20 meter. Ia mengatakan bahwa ia memiliki kemampuan untuk membuat sebuah benda melekat secara magnetik ke kulit. Cerita bermula ketika ia membaca artikel tentang sebuah keluarga di Taiwan ya gila kuasa. (mungkin) ia menjadi geram dan mengambil beberapa besi dan ia letakkan di perut (gak tau untuk apa). Dan ia terkejut, semua benda melekat pada kulitnya dan tidak terjatuh. Keanehan ini juga dimiliki 3 anaknya dan 2 cucunya. Ternyata keanehan ini turun temurun.

9. The Lion Whisperer (Kevin Richardson)
Peneliti tingkah laku binatang, Kevin Richardson, mengatakan ia memakai insting untuk menenangkan hati dan membentuk ikatan intim dengan singa. Ia dapat menghabiskan semalaman penuh dengan singa tanpa sedikit pun merasa takut akan diserang. Instingnya tidak hanya bekerja pada singa, tapi juga pada binatang lain seperti Cheetah dan Hyena. Mereka tidak selalu merupakan ancaman bagi Kevin. Singa adalah binatang favoritnya. Ini adalah pekerjaan yang berbahaya, tapi Kevin sangat bersemangat menjalaninya.


10. Manusia dengan Mata Melotot (Claudio Pinto)


Claudio Pinto dapat membuat kedua matanya melotot hingga 4 cm atau 'mengeluarkan' 95% dari keseluruhan bola mata manusia. Dia sekarang sedang mengejar rekor dunia melotot. Pinto telah dites berulang kali dan semua dokter mengatakan mereka tidak pernah melihat ada orang yang bisa melotot sehebat Pinto. Mr.Pinto dari Belo Horizonte, berkata: "Ini adalah cara mudah menghasilkan uang. Saya dapat melotot hingga 4 cm dan ini adalah hadiah dari Tuhan, saya merasa diberkati."

Sumber: 10 Orang Dengan Kemampuan Aneh Sekaligus Menakjubkan

Wednesday, February 08, 2012

Komik Cara-cara Meminang dalam Islam

 Salam...

terpanggil tuk share menda ni..
klik kat link ini : Meminang

Anda boleh baca komik tersebut...ada 7 muka surat...
Insya Allah bawa manfaat & semoga memberi kefahaman yg jelas kpd semua..

Tuesday, February 07, 2012

Dulu Sekarang Bekas Power Rangers




Jason Lee Scott – The Red Ranger

*Dulu: Lakonan pertama beliau adalah sebagai power ranger merah. Untuk pengetahuan mike sume, ketua power rangers ni adalah yang termuda dalam semua pelakon rangers ni dan yang paling berpengalaman dalam martial arts ni sebelum Abang Tommy (green ranger) masuk produksi.
*Sekarang: Bersara dari lakonan dan kini bekerja sebagai Ahli Bomba dan Teknisen Perubatan.


Kimberly Hart – The Pink Ranger
 *Dulu: Dia pon macam austin sebagai lakonan pertama dia. Sebelum berlakon dia seorang gimnas dan sebab tu dia banyak guna skill gimnastik dia dalam power rangers tu.
*Sekarang: Masih bergiat dalam lakonan.



Zack Taylor – The Black Ranger
*Dulu: Lakonan utama beliau yang pertama dan mempunyai latar belakang sebagai seorang penari dan belakon jadi pak pacak sebelom ni.
*Sekarang: Masih giat berlakon dan dia punye suara ada digunakan untuk cerita Open Season 2.



Trini Kwan – The Yellow Ranger
*Dulu: Minah ni lepas graduate dari sekolah dia terus join power rangers jadi trini. Dulu dia seorang pelarian dari Vietnam pada tahun 70an
*Sekarang: Dia dulu lepas Power Rangers dia ada gak belakon dalam Spy Hard dan The Crow: City Of Angels. Tapi sedih sebab yellow rangers ni meninggal dunia pada tahun 2001 sebab eksiden motokar.



Billy Cranston – The Blue Ranger 
*Dulu: Lepas kolej, David Yost ni berpindah ke California dan Power Rangers ni lakonan pertama beliau jugak. Dia ni pon ada background sama cam Amy iaitu gymnastik.
*Sekarang: Masih lagi berlakon
 


Tommy Oliver – The Green Ranger 
*Dulu: Masuk di pertengahan musim dengan memulakan diri dengan watak jahat setelah dihasut oleh Rita, dia mempunyai latar belakang karate dalam cerita ni. 
*Sekarang: Dia dah stop berlakon pada tahun 2009 dan buat keputusan kembali kepada karate. Berita terkini dia adalah join MMA Fighter


Sumber: Kumbang Jingga

Sunday, February 05, 2012

Salam Maulidur Rasul - Keajaiban Selawat Nabi




1) Sabda Rasullah SAW : Barangsiapa yang berselawat keatasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat keatasnya 10 kali ganda - (HR Muslim.)

2) Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu.

3) Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insya Allah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita.

4) Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.

5) Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

6) Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

7) Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain.

Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi.

9) Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dalm dirinya.

10) Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, Insya Allah akan beroleh kebahagiaan samada di dunia mahupun di akhirat.

11) Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain.

12) Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

13) Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.


14) Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup.

15) Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

16) Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.

17) Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

18) Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19) Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah.

20) Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut2, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW.

21) Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari.

22) Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa2 kecil seseorang.

23) Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya.

24) Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmatnya.

25) Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

26) Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya.

27) Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib.

28) Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.

29) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - HR Abu Naim.

30) Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat - HR Thabrani

sumber: klik sini

Saturday, February 04, 2012

Extra penat !

Salam...

sekadar update sikit...
hari super duper extra penat !!!
mane taknya...
2x pergi swimming...
1st gi sesi pagi di Pusat Akuatik kat Stadium Hang Jebat...
duk main air selama 2 jam kat situ...
bantai makan lak kenyang2 kat Kedai Hajah Rahmah kat Bukit Katil
kedai ni popular r kat Melaka ni...
makanan pun byk...

selesai makan...otw balik tu..
tetbe la kuar statement "so,ptg ni takde projek dah ke?"
"xde la,sekdr cadang, sesi ptg ada lagi.."
*dialog yg diubah tp still point dia tu ada...
statement member aku ni membuatkan yg dlm keta sume excited semula...
hahaha!
sbb Pusat Akuatik ni buka tuk public pukul 9.00pg - 12.00 tgh hari,2.00ptg - 4.00ptg & 6.00ptg - 8.00mlm..
so pagi kami dh gi...tetbe lak kuar cdgn tuk gi petg la...haha
mcm2...
so kami balik tido..tuk recover tenaga la kononnya...

ptg tu shot balik ke Pusat Akuatik~~ hahaha
siap abg kaunter tu tyer lg.."td bukan dah dtg ke pg??"
haha..abg tu dh kenal kami ni..tiap2 minggu pegi...
tp ape2 pun puas hati la main air kali ni...
minggu ni saje dh 2x pegi ...1st ari selasa and ari ni~~

haha...xtau la addict dgn main air ni...
dulu sbb xreti berenang sgt..takut tempat dalam..
so,suam2 kuku je minat nyer..tp sejak dah boleh hasil usaha gigih tiap2 minggu gi sepjg sem ni..
dah boleh !! ^_^...so seronok r main air...duk terjun sana,diving sini,breast stroke sana, back stroke sini...
terjun sampai tsunami gelombang melanda pun ada...mane taknye kalu perut dulu terjah air...
mmg sakit r...

nmpk gayanya ni la last tuk kami...
sebelum ni selalu ber-4...
tp lepas ni x dah la...2 org drpd ahli dh praktikal...
so...akan rasa kehilangan disitu...
hurm~~

I love swimming~~~

Thursday, February 02, 2012

Hardcover

Yeah !! hardcover FYP aku dh siap !! so settle la semua menda berkaitan dgn FYP..just nak submit je ..hehehe..^_^..kepada yg tak tau projek ape yg aku buat ni..boleh la rujuk entry2 sebelum ni~~

Tu je nak post...hahaha..xde menda yg menarik pun...just sebuah gambar yg mengambarkan kepuasan selama 2 sem membanting tulang khas tuk nyer~~

Wednesday, February 01, 2012

Family Outing (FO)


Salam...

terbuka pulak hati nk update ringan2 ni..
kali ni sesaje nk kongsi something lebih kpd hiburan...
tp aku tau,sume dh tau pasal menda ni...
Family Outing..
sape xtau kan...aku je antara yg lambat tau...
asalnya aku ni xlayan langsung citer2 korea...
tp dihasut oleh member aku sorg ni...
dia mmg layan korea jepun sume bagai tu...
even citer2 klasik...lg la dia suka...
so dia ada copy tuk semua citer ni...
dia citer la sedikit sebyk pasal menda ni...ajak aku tgk lak tu...
so aku x tertarik mana pun(bkn mudah aku ni nk tertarik kat something)
tp dia suruh try tgk 14ep dulu..dia kasi la kat aku..
mula2 xnk..tp layan la dulu kehendak dia...
last2 aku terjebak jugak !!!
how it can be???!! how ?? how ??
3 hari abis sume 14 ep tu tak silap...terus gi umah dia mintak selebihnya sambil menyalahkan dia..
"ni sume salah ko r ni,dgn2 aku sekali ketagih tgk citer ni" -> dialog ni x abis2 aku ulang sambil tgn tekan right click-copy n past citer F.O

Begitu la asal usul aku bergaul ngn Variety Show Korea ni...haih...
citer ni basically best...sgt best...mesti tonton...
sekumpulan artis2 terkenal korea berkumpul 2 minggu sekali tuk kuar drpd bandar Seoul tu
tuk bercuti di luar,duduk rumah atuk/nenek pd satu2 kampung tu...trip 2 Hari 1 Malam r...so dlm wkt tu diorg diberi tugas oleh atuk2 nenek2 ni..diorg selesaikannya & diselang seli dgn games...
pada aku citer ni best sbb bonding antara mereka yg diorg create...mcm family betul..
menyebabkan aku rasa,mcm aku nk join jgk boleh?? hadoi...
kelakar tu jgn citer r...mmg kelakar...

byk gak episode kegemaran aku...
ada episode yg paling sedih -> wkt Park Ye Jin & Lee Chun Hee kuar FO
ada episode2 yg kelakar giler -> wkt Junki dtg(SA dance) , Won Hee dtg(kebangkitan lelaki sbb diorg ni takut ngn pompuan - Hyori), wkt Lee Kyung Shil (kebangkitan JaeSuk sbb dia asyik kena buli ngn golongan2 penyanyi,dia pelawak)
ada episode cute2 gitu -> wkt Tiffany (SNSD) & Nicole(Kara) dtg...adoi comel nyer diorg nyer gelagat...bkn dr muka,tp gelagat..
byk lagi r keletah2 diorg yg buatkan aku geli hati..huhu..

ni aku nk tunjuk gambar2 artis tetap yg terlibat dlm FO:

Yoo Jae Suk...selaku MC tuk program ni...tanpa dia...aku rasa tak berseri FO ni...mmg pandai buat lawak n pandai lead org tuk berckp...kalu dh pandai buat tu,konpem2 la dia suka berckp...mmg tak berenti dia ni berckp...even smpi nk tidur pun mulut tak berenti lg...haihh...happening r dia ni...paling best time hari kebangkitan dia r...penyanyi sume xleh wat ape pasal senior dia dtg..haha..sbb sblm ep tu, senior penyanyi dtg...buli pelawak(Jae suk r)..dia xleh wat ape..bila senior dia pulak dtg,abis sume penyanyi kena kutuk...serius best ep tu...dia sgt peramah...ngn semua org...ngn family jgn kata r...mmg baik...sanggup berkorban tuk Family dia ni..
Lee Hyori...Penyanyi terkenal di korea...sape tak kenal dia xtau r(kat korea r)...kira penah jd no.1 r di hati peminat...skrg ni kurg sikit la pasal umur pun dah lanjut...tp still kuat lg pengaruh dia sbg senior dlm kalangan2 penyanyi2 muda korea...aku suka karakter yg dibawa oleh dia dlm FO ni...lincah,nakal,periang....tak mcm personaliti penyanyi la..lain terus...mmg penuhi karateria aku la..haha..part nakal n x gedik tu..pandai memasak lak tu...cuma kuat mengarah org gak dia ni..haha...best ep bila guest senior perempuan dtg...hilang terus kuasa dia nk kuasai laki2...dia la turut je ape yg disuruh..selalunya dia yg suruh,org lawan je,dia lwn balik...dia ni rapat giler ngn Jae suk..dpt gelaran Nation Sibling...seriusly rapat...
Yoon Jong Shin...Penyanyi & Komposer lagu kat korea...popular ngn mudah sakitnya...pasal dia paling tua dlm FO ni...senang sakit r sng citer...paling kesian r sikit dlm kalangan mereka...selalu kuar suara "ehhh" dia tu versi org mcm lemah je...tu membuatkan dia mcm lemah je(selalu je time dia kuar background music kesian)...tp dia ada anak yg comel sgt...huhu..penah kuar kat FO time terima call drpd pihak FO..dia tgh main ngn anak dia..comel kowt!! lg satu dia kelakar bab buat scene seram2...bkn dia buat...tp ntah r..bila dia wat 1 style tu sume takut sbb huduhnya muka dia wkt tu...terus kuar background music seram...
Kang Daesung...sape tak kenal dia ni kat Korea kan...popular ngn band dia..BIG BANG..akhir tahun lepas kumpalan Big Bang adalah band no.1 kat korea...tak silap aku...ada baca kat newspaper...merupakan ahli yg paling muda kat dlm FO...wkt tu dia umur 20 tahun...sgt serasi ngn Jaesuk & mereka popular ngn gelaran Dumb & Dumber..disebbkan kebodohan diorg dr segi nk wat decision...terus dpt gelaran tu...ada scene time bilang berapa kali tuang air dlm periuk nk msk ramen tuk 8/9 org...normally org letak je air brp sesedap hati..ni diorg siap sukat air pakai botol 550ml lg..kalu 9 org, means 9 kali...dah tu boleh lupa pulak diaorg kira brp kali..pastu buat lg sekali...adoi...terserlah kesengalan disitu..byk lg scene yg lebih kurg mcm tu..byk nyer part nk menentukan something r...ssh nk wat keputusan..pastu 2-2 ni pun penakut...terutamanya Daesung r..sume menda takut...n dia agak rapat ngn Hyori r..mcm kakak adik je aku tgk...
Kim Sooro...antara yg bwk penyeri dlm games tuk FO ni...dia merupakan pelakon kat Korea...lebih specific lg part2 martial art stunt ni dia r master nyer...dapat gelaran "Game Devil" pasal setiap games yg diadakan..mesti dia yg menang...jarang dia kalah...walaupun umur dia kedua tertua dlm Family...tp dia still kuat...popular ngn scene Stepmother Kim gak..pasal dia suka marah2/ mengarah Lee Chun Hee....pasal Chun Hee ni junior dia wkt kat sekolah dulu..mmg normal r senior buli junior kan....haha...tp mmg kelakar r gak...tp paling aku xtahan ngn dia ni bila dia wat "Matrik gags"...dia akan ckp something yg ssh org nk fhm n mcm berpuitis sikit r.(ni dr segi kefhman aku r)...so family ni mcm lmbt sikit nk tangkap or kekdg tu xfhm pun ape yg dia ckp...so ape yg family2 ni buat...dia mengelak ...mcm elak peluru...serius tu aku gelak sakan...smpikan guest sekali pun join...walaupun asalnya dia tak tau pun menda tu...faham sediri kot...kekdg dia ni jd ngade2 mcm bdk2...tp tu lepas Chun Hee kuar dr FO...dh xde sape dia nk buli la kot...tp ape2 pun yg dia buat...kalu bercakap tu..expression muka tu...pergh..paling xleh bla r...mimik muka dia tu...ntah la nk ckp cam ne...tp kelakar...
Kim Jong Kook...seorg penyanyi kat korea...kuar sezaman ngn Hyori...tp berehat lama lepas tu...tumpu pada pembinaan badan dia kot...tp mmg dia punyer badan muscle nyer jgn ckp r...tp boleh kata hrap muscle je besar...tp takut ngn Hyori & Yejin...tunduk je bila kena arah mcm2..tp ngn laki...sekali tenung,sume family laki takut...dia ni masuk time ep 19 xsilap...baru masuk jd ahli tetap...best gak dia ni...tp byk malu2 sikit r...dlm games pun dia x memberangsangkan sgt...bila guest pilih dia je sume family akan kata guest tu dh silap besar dh...walaupun gaya mcm tough tp dlm game kantoi...haha..tu r family lebih faham mcm mana...selalu berkelahi ngn Hyori...tp kekadang romantik...tp ape yg aku nmpk bergaduh je selalu...selau jgk di skandalkan oleh family ngn Yejin & Hyori...so jd cam cinta 3 segi la...fake skandal gitu...
Lee Chun Hee...one of my faverite...huhu...kelakar kowt dia ni...terkenal dengan sifat clumsy dia...asyik kena suruh wat tu wat ni...n dia x membantah sikit pun follow je...lg satu selalu kena buli ngn Kim Sooro...so dpt la gelaran Chunderella...walaupun tgk cam tu, dia byk gak kelebihan..dari segi skill yg berlesen..mcm diving...tp malangnyer lepas setahun,dia terpaksa kuar drpd FO sbb jadual dia yg ketat menyebabkan xleh nk teruskan rakaman FO...mmg sedih r part ep dia nk bla tu...sume family ckp..haih ni la last time tgk Chun Hee mcm tu...sbb mmg selalu buat hal la...aku start ep dia kuar...tak layan mane dh..layan ep yg dia je yg ada...
Park Ye Jin...seorg pelakon drama...ni sorg lg yg aku minat...dia ni tak serupa ngn rupa n perangai la...mcm seorg yg manja/gedik r..tp bila kenal betul...dia totally lain...tak takut pun ngn binatang...bila dia pegang je pisau,dia cekap dari segi semua aspek potong memotong...walaupun baru 1st time...dapat gelaran Sweet Savage Lady Yejin...sbb dia ganas sikit perangainyer...bunyi je mcm gedik tp ganaz...i like !! dia lawa bila perkenakan baju sejuk pastu pakai tutup telinga...tp tu la...mmg diakui oleh family,kalu dia xde,mmg xleh r nk makan ayam or ikan ...pasal dia la sorg yg berani pegang sume tu hidup2...ep yg awal ada scene yg dia tangkap ayam...sume terkejut kowt wkt tu...mmg selamber je..siap boleh mintak maaf dulu time tangkap tu...part ketuk kepala ikan pun lawak gak..sbb tak tahan tgk geng2 laki ni nk ketuk pun takut...dia ngn spontan nyer dtg mencelah n ketuk ngn pisau..haha sume family menjerit2 tgk kekejaman yg berlaku...hahaha...tu la 1 menda pasal dia ni dlm FO,sume menda dia wat walaupun 1st time,sume menjadi...dia pun pesaing sengit Hyori..sbb Hyori ni kasar dia lak ganaz...mmg molek r bila bertembung dlm game...dasyat r..lagi2 part game yg gantung tgn kat palang pastu jatuhkan org guna kaki tu...dia mmg ganaz r...like...hilang seri bila dia tinggalkan FO setahun lepas tu sbb jadual yg ketat...nama dia naik lepas join FO ni...sbb ramai xsangka perangai sebenarnya mcm tu...
Park Hae Jin & Park Si Yeon....2 ni penganti kpd Chun He ngn Park Hae Jin...walaupun tak kelakar mana diorg ni senyap je,xpandai borak mane...tp still bawa keceriaan dlm FO ni...Si Yeon ni setengah jalan jgk sbb dia tak sihat...sakit belakang mcm tu...so dpt join sekejap je..pastu xde dah dia...
Antara guest2 sepanjang Family Outing Season 1

 Walaupun aku dh khatam citer ni..still lagi ulang2 tgk..n still gelak gelagat diorg ni...pasni target citer lain lak...RUNNING MAN pulak...ramai org ckp best...n aku pun dh layan sikit2..tp tak layan betul2 lg..pasal Final Exam dh xlama dh ni...so tahan dulu...episode2 RM sume dh ada,kwn aku download smpi yg latest skang ni...tp aku maleh amek lg..kang tak pasal2 aku ketagih mcm FO lak...so abis final exam..cuti sem bakal dipenuhi ngn RUNNING MAN pulak...hahaha...ok la..tu je nk bercerita sikit,TILL THEN SEE YA..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...