Sunday, May 30, 2010

pulang ke sarang..

Salam...

setelah satu sem, akhirnya...
pulang juga ke Temerloh...
hanya dpt satu minggu je bersama keluarga...
2 minggu lepas telah memberi komitmen kpd Musafir Al quran...
nnt tunggu je la update pasal prog ni part by part....
byk nk citer...

skang ni dpt update sekejap je...
guna lappy org lain...
lappy n pc sendiri kat umah ni rosak....
lappy dah nazak..!! mmg dah sampai seru dah tu...

takde ape nk citer...
nak ckp bosan,tak lagi....
baru 2 3 hari duk umah,
tak berjalan lagi....
telinga dah berbuih dah dgr mcm2 adik citer...
byk benor citer aku terlepas spjg di MMU....
layan je la....

Friday, May 21, 2010

::SS::

Salam...

agak malas nk update cuti2 nih....
huhu...
sebenarnya menunggu gambar drpd aleep baru nk update...
tapi lama sgt la pulak...
hurm....
ape yg berlaku yek??

huhuhu...
pada hari ahad lepas aku,Aleep & Apis berserta ngn Bunga Raya girls menuju ke Klebang....
masing2 teringin nak pekena Klebang Coconut Shake kan...terutama Bunga Raya girls...
tour ni telah di plan oleh cik Nurafaz dan di approve oleh kami...(wah..mcm org besar lak)....
pd hari tersebut program Tour to Klebang(TTK) terpaksa di drag masanya oleh kerana menunggu 'VIP' turun ke Melaka menaiki 'pesawat KKL1344'....agak lama jugak la...tp takpe...gua tunggu jua....

akhirnya sampai jua di Klebang.... selepas tempuhi dugaan yg mencabar,pelbagai jenis meteor ditempuhi,elak sana sini,pelbagai bunyi2 hon ditembak ke kereta kami demi menunggu pengikut dibelakang,hujan batu abis direnangi...(kononnya la...nk kasi citer sedap sikit)...

kami menunaikan kewajiban dulu sebelum 'agenda' sebenar dimulakan....selepas solat....
haaa....'agenda' tersebut bermula....ape 'agenda' nya?? hihihi...membalas dendam terhadap aku...
senang citer meng'qada' birthday prank yg lepas.....aku dah dpt kesan sejak mula2 sampai lagi....segala pergerakkan anda aku perhatikan....bertambah konpem bila ayat yg kuar drpd mulut Aleep.."ko gi ngn apis dulu,aku nk jumpa bebdk ni jap"....hah!! mmg betul firasat aku...hahaha...so, bermula la 'agenda' kami tu...dimulakan ngn aku memanjat pokok di pantai tu...hahaha...n then,kejar mengejar pun berlaku....ambek ko ke hujung sana kehujung sini kejar....pancit sumer...hahaha...last2 serah diri r....tak sporting lak nnt...tp still bergelut jugak maaaaa.....selepap!!! tepung singgah kat muka aku,dan2 je tgh bukak mata...gelap dunia kejap...merasa r buta kejap...hahaha...diteruskan jugak dengan ditolak masuk kedalam pantai....yg tu takde hal...mmg nak hajat nak mandi pantai pun...hehe...so bermandi manda la kami disitu...

"SELAMAT HARI TUA" itu la yg tertulis di atas kek tersebut....terasa tua sgt la tgk ayat tu..padahal muka still muda lagi(bg nama yg tertulis kat kek ni)...waaahhh...

hari tersebut...2 org diraikan....aku n ecah....bulan 5 la katakan....yg tak pueh hati asal dia tak kena...mane leh...at least kena r sikit....thanks to all my frens...walaupun ada yg tak dpt dtg(Faain)..makan2 la kami disitu...thankz pada yg menyediakan sume makanan dan sume benda....so kami akhiri TTK kami dengan SALLEH SATAY..!! satu melaka mencari mane tpt satay...ni sume gara2 bunga raya girls yg mengidam sgt makan satay,abis org melaka di msg, di call tuk cari mane tpt jual satay....punyer bersungguh kami cari...thanks to Aleep..(^_^)..belanja kami...takpe2 lain kali yg lain lak belanja...ikut turn...

ini dia....Salleh Satay..!!

kita zoom out ckit....aaaa....ada kuah sekali...nyum2...slurppp...meleleh air liur...sedut balik...

ape2 pun TTK ni mmg menyeronokkan walaupun seketika....terima kasih la tuk sume kwn2 yg meraikan...next pulak,kita tgk,sape yang kena....!!!
blogger-emoticon.blogspot.com

Sunday, May 16, 2010

Me --->@ Putrajaya...

Salam...
huuuuuu.....
belum apew2 lagi aku dah lepas kat Putrajaya..!! hahaha...
org lain tgh menghabiskan paper tak pun melayan karenah sendiri di umah,aku dah sampai situ...huhuhu...diminta tolg jadi wakil belia drpd Melaka....mula2 aku pun tak clear ape benda nk wat...yg tau hanyalah pada hari Sabtu & di Putrajaya....aku terima je la...lgpun aku dah abis exam...luangkan masa yg ada ngn memasang mata kesana kemari....
pukul 9.30 pagi kami bertolak drpd Melaka....aku jd wakil tuk PEMBINA r sng citer....tgk2 aku seorg je student...huhu...bersama 2 engineer Petronas, seorg Lecturer FET MMU...huhuhu...lantak r....semasa perjalanan,aku dpt byk input drpd isu2 yg diperbualkan oleh mereka...just dengar je..nk menyampuk tak tau ape2...hehehe...layanz....

sampai2 di Bangi...bertemu dgn Pembina sana, dan berkumpul disana tuk briefing....mula2 aku expect mcm kerja2 kebajikan....rupanya PEMBINA dpt jemputan drpd pihak Kementerian Belia & Sukan tuk menghadiri HARI BELIA NEGARA 2010 di Putrajaya....owh...baru aku tau(terigt,sebenarnya pernah dpt invitation drpd SRM pasal benda alah ni tp tolak)....objektif mereka2 ni lak...pergi sana dan bergambar sana sini....wah..!! simple giler objektifnya....aku suka...haha...simple n senang nak buat...hahaha..tujuannya lebih kpd marketing sebenarnya....takpe la layan je r.....so bila sampai je di Putrajaya....waaahhhh.....amazing la...bandarnya..lawa...dah membangun lagi...dulu ada gi gak....kali ni nmpk lebih banyak bangunan2 lawa....seni binanya boleh dikatakan unik jugak la...ahhhh...malas la pulak aku nk citer panjang....tgk je r gambar yg tak seberapa ni :



kami dah sampai di PICC(Putrajaya International Convention Centre)..besar giler tpt ni...aku paling jakon tgk eskilater sensor...hahaha...tak pernah tgk la katakan...time takde org tangga ni tak bergerak...bila dtg dekat je.........wow!!! bergerak sendiri...takjub aku sekejap...cuma kena control macho depan orang ramai...hahaha

tempat merokok juga disediakan....dah macam taman bunga dah aku tgk....tempat merokok tu...bukan tpt lain lagi...hehehe

ada persembahan la sementara menunggu waktu perasmian Hari Belia Negara ni....tgk la kejap2...ramai belia2 kat sini...mcm2 persatuan dah aku tgk....mmg 1Malaysia r....bukan tu je...kat sini gak ada 1Singapura...terkejut aku tgk....ada gak ke konsep ni kat Singapore?? hurmmm

haaa....yang ni aku lagi takjub...ada rakaman live drpd RTM....wah..!! ni first time aku tgk dpn mata cam ne prosesnya.....ikutkan hati nk je lalu belakang wartawan tu....tp mane leh...hahaha...

ni kat booth negara China....huhu...betul2 dibelakang lighting man...ke penerbit dia...aku pun tak pasti....yang pasti ape yg aku nk snap dpt....

haa...ni la jejaka2 yg datang dari Melaka....hehe

haaa...masa tuk jalankan 'misi' sebenarnya...bergambar time....!!

selepas selesai 'misi' nyer....

daripada tingkat atas dewan ni....nampak seluruh pemandangan Putrajaya....mmg lawa....ketika ni nak masuk ke dewan utk majlis perasmian....

besarnya dewannya....kapasitinya rasa2nya muat 3+++ kot....

ape yg ditengokkan tu???

owhhh...benda ni rupanya....2 skrin besar dihadapan...yg tak henti2 mem'promote' Hari Belia 2010 ni & aktiviti2 yg dijalankan sekitar Putrajaya spjg 14-16 Mei ni...

dijemput juga adik2 okestra ni....sume lagu2 sayu je....ngantuk aku dibuatnya....ape2 pun persembahan yang sempoi & smart....

ramaikan???

PM kita berucap....dpt term baru drpd ape yg dia ucapkan...hahahaha....lg satu...beliau dah bersetuju utk memperuntukkan sebyk RM 10 juta utk Kementerian Belia dan Sukan khas tuk aktiviti2 utk Belia....harap2 betul la ape yg dijanjikan tu.....

tu la dia...serba sedikit drpd pengembaraanku di Putrajaya....tak sempat nk gi jalan2 kat Jomheboh n sekitar2 tu....ikutkan hati nak je mengembara ke sekitar Karnival Belia kat situ...hehehe...

p/s: btw,dikesempatan ni....aku nak mengucapkan SELAMAT HARI GURU kpd sume guru2 yg telah mengajar aku dari kecil hingga ke sekarang...termasuk la jugak kedua ibubapaku...mereka juga guru kepadaku hingga ke akhir hayat aku.....

Saturday, May 15, 2010

End of Beta


Salam...

habis sudah paper Math.....
agak kecewa jugak sedikit...
jadi bila berakhirnya paper Math ni maknanya bye bye BETA....
akan datang welcome GAMMA...
hurm...wat masa ni....tahun BETA merupakan tahun pahit buat aku...
tak tau la kwn2 yang lain...tp aku mmg pahit....rancangnya lain,jadinya lain....
Orang2 tua kata 'PAHIT TU UBAT' ada betulnya benda tu(betul ke aku aplikasi ayat ni)...
Pahit jerih la yang membuka minda kita....
baru2 ni minda dibuka lagi dgn telatah2 Presiden SRC kita...sejak 2 menjak ni duk jumpa dia...nmpk si dia ni sibuk ke hulu ke hilir....maybe ada yg kata SRC tak buat kerja ke or tak nmpk impak SRC....tp hakikatnya mmg ada usaha2 yg mereka buat..bukanlah nk menangkan or ape ke...tapi just berfikir disudut mereka....respek sama mereka2 ni...dapat tanggung bebanan yg berat...semalam baru sedar yg mereka kena jaga kat libry drpd kul 12-2 pg memandangkan staff sume dah balik..dan itu sume proposal SRC supaya pelajar dapat belajar lebih masa...maknanya mereka terpaksa korbankan 2 jam lebey tuk student sebenarnya...(ada jadual utk diri mereka masing2)....tu antaranya la...maybe kekdg kita tak tau...bukan senang yek jadi SRC ni...huhuhu...ngeri aku...hahaha...

lupakan tu...biarkan la sume berlalu...kini buat kerja seterusnya yang menanti lak...harapan agar GaMMa ni aku dpt tumpu study lak...no benda2 lain dah....tp aku rasa dah berpuluh-puluh kali aku ckp benda yg sama...tp sebaliknya pulak yg jadi...harap2 kali ni betul2 jadi r....

end of chapter....yeah!!....terima kasih la kepada kwn2 yg terlibat secara live or rakaman shj(secara tak lgsg)...kalu tak de kwn yg membantu ni...diri ni ibarat tin kosong yg disepak-sepak je...(dalam makna personifikasi tu)...hehe...

****************************************************************************

sekarang pasal movie lak...walaupun minggu exam,movie tetap layan...dek kerana ceritanya sume nyer bez2...so layan r...kalu tak wat tak tau jugak....

yeah....Iron Man 2.....aku ngn Afiq tgk citer ni 3 hari sebelum final...berani mati punyer...huhu..pada hari tayangan..cuma amek midnite....mula2 tak nk gak tgk...tp bila Afiq ckp "ala,facebooking pun smpi 2 jam.."haha...betul gak...drpd aku buka facebook smpi ntah brp jam,baik layan movie jap...serupa je....tp sebelum gi tu ,pulun la dulu smpi penat otak,pastu rileks ngn movie...baru masyuk...huhuhu... overall citernya bez drpd yg lepas..

IP Man 2...mmg bez,yg ni download suda....3 hari lepas tayangan dah kuar dvd kualiti...haaa...ape lagi sedut....cuma tunggu masa sesuai tuk tgk...abis je exam selasa tu,pulun citer ni lak...mau tgk lagi!!! hahaha...mmg bez....moral value dalam citer ni banyak sgt...boleh tgk mcm mane org2 cina mengembalikan maruah martial art mereka yg telah dicemuh oleh pihak barat...sikap Tok guru kpd Bruce Lee dlm movie ni benar2 memberi kesan pd sesiapa yg menontonnya(cewwah)...sikap sabar,tak terburu-buru,tak bongkak dgn kelebihan yg dia ada, membuatkan dia jadi hebat......

suka heroinnya juga..^_^..seorg isteri yg baik,jaga keperluan keluarga...sentiasa bimbangkan akan keselamatan suaminya,sanggup berkorban demi suami yg akan berjuang demi maruah negara....scene paling terharu time isteri sarat nk mengandung anak ke-2,jiran nk panggil Ip man yg sdg berlatih,tp si isteri pgg tgn jiran tu dan kata" biarkan dia berlatih,jgn ggu fokus dia"...pergh...besar gak pergorbanan dia...si isteri faham ape yg suami cuba pertahankan tanpa melawan pun...sbnrnya boleh je kita aplikasikan sikap2 ni dalam Islam tu sendiri....
(terigt lak kata Hajar" ko tak abis2 ngn heroin citer tu dr dulu lagi"..kah3...nk wat cam ne...tertarik ngn lakonan(alang2 kata pakej la) dia...hehe

yaaa.....citer ni lak[Mega Monster Battle:Ultra Galaxy Legend The Movie]...hahaha...bila tgk ni baru la tau mane asal usul Ultraman ni...hehehe...mula2 just nk download khas tuk adik2 bila balik nnt...tak mau tgk pun...tp bila tgk sekalis imbas...ni la citer yg aku teringin sgt nk tgk...sejak kecik lg nk tau mcm mane gaya planet Ultraman,bila dia terbang time dh kalahkan raksasa,mane dia pergi? ada adik beradik ke Ultraman ni? sume jwpn tu ada kat movie ni,so layanzzz lae,hehe....mmg dah improve Ultraman ni rupanya...graphic pun dah semakin lawa...satu info: tahukah anda bahawa Ultraman ni pun manusia jugak sebelum jadi ultraman..? hehehe..nk tau info selanjutnya tgk r movie ni....




p/s : dah2 r. tu Aizuddin..jauh lak merepek tgh2 malam buta ni...saja je melepaskan rindu nk tulis blog....minggu lepas kami MELAWIS 6 telah men'detect' bahawa ada PENCEROBOH ke-3!!! haih...mmg ada keluarga betul la tikus2 ni...mcm Ultraman jugak...hahaha

Saturday, May 08, 2010

Penceroboh ke-2!!! yeah....

Salam...

huhuh....

yeah..!!! kami Melawis 6 sudah pun dapat menangkap penceroboh ke-2 !!
begitu excited sekali...
mmg malang r nasib tikus ni menunjukkan diri ditempat terbuka....
tgh2 kami(merujuk kpd aku & Hazri) menonton TV,tetbe nampak la natang ni di muka pintu bilik aku...tikus ni yg kami cari..!! tikus yg begitu berani menonjolkan diri sejauh tu.....
tikus ni pun berani memanjat tpt2 pinggan mangkuk...agak bahaya disitu..berbanding yg lepas...yang pertama tu hanya berkeliaran di tong sampah n lubang dia je...tak berani jauh2...
yang ni extreme sikit...
so jerkah la dia...tup2 masuk bilik aku...wah...chance!!! tpt tertutup....apa lagi...misi mencari penjenayah bermula....
first thing ape kena wat??
haaa....tutup dulu kain pelikat...kang nanti dia masuk dlm kain...tak pasal2 hilang something lak...hahahaha...pasal pernah ada pengalaman sebegitu rupa...tp bkn aku la...huhu...mengelabah abis...hahahaha...
dengan pantas amek penyapu...mencari tpt mane dia menyorok....

jeng3....ni tpt yg kami jumpa penjenayah tu...hahaha...

duk tonyoh3 ngn penyapu...dia tersekat...yeah...peluang2 !! amek pelekat tu ..kita sendiri yg lekat kat dia...huahuahua...
jadi la seperti dibawah...:

besarkan??


yeah...ada rakam gak...tp bila dah tgkp r....nk rakam sesi penangkapan tp tak cukup kakitgn...
kali ni tak sempat nak wat proses 'pengawetan' tikus...huhuhu...rujuk video lepas...tp sound tak kuat la pulak yg tu...kalu dgr,mmg ada step2 merapu...huhu..

Thursday, May 06, 2010

Promote : Musafir Al-Quran di Terengganu..!!



Assalamu'alaikum..

Pengumuman !!

Berita Baik !!

Peluang bercuti ke Terengganu !!

I-SMART dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Pelajar ,MMU Melaka, akan menganjurkan program 'MUSAFIR AL QURAN' ke Terengganu.Program berkonsepkan lawatan sambil belajar ini bertujuan untuk mendedahkan kepada peserta tentang kepentingan mempelajari Al-Quran dan mengamalkan perintah-perintah yang terkandung di dalam Al-Quran ke dalam hidup aku.

~Musafir Al Quran~

Hari : Ahad - Rabu
Tarikh : 23 - 26 Mei 2010
Lokasi Utama : Institut Al-Quran,Terengganu
Yuran : RM 20 setiap seorang(telah dikurangkan drpd RM 40!!!)

Aktiviti-aktiviti yang menarik :
  1. Lawatan ke IQ Terengganu
  2. Mempelajari teknik hafazan Quran dan teknik tulisan khat(khaligrafi Islam)
  3. Mengenali tajwid,makhraj bacaan, dan ilmu qiraat.
  4. Berkongsi pengalaman dengan tokoh-tokoh ilmuan Islam.
  5. Kenali sejarah umat Islam.
  6. Aktiviti bersama belia tempatan.
  7. Permainan team building tepi pantai.
  8. Jelajah kampung,explore race.
  9. Lawatan ke rumah warga emas.
  10. Pertandingan memasak nasi dagang.
  11. Bersiar-siar di sepanjang sungai Setiu,night river cruise.



SAPS point
diberikan !!

Sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada :

Hazri : 013 6316405
Faain : 013 6008992
Nawwar : 013 6285010

p/s: tempat hanya terbuka kepada 30 penyertaan terawal.Siapa cepat dia dapat.Jadi , ayuh !!

Jumpa disana !!!

Tuesday, May 04, 2010

2 paper sudah pun lepas...

Salam...

huhuhu....
2 paper dah pun lepas....
ape yg boleh cakap pada paper pertama pagi tadi...
hurm....boleh la...tp disebabkan coursework....aku menjadi ragu2....
hurm....abis je paper Physical Security...

terus ke tempat biasa....

cuba tgk2 balik past year Machine....sikit je buat....tak byk pun...
hafal yg tu je r....subjek yg paling aku rasa...ergghh...
nak tak nak aku terpaksa hafal...nak baca sume...mmg tak sempat...
so bila hafal ni...satu je side effectnya....tak faham...
so bila lupa,kita tak tau nak putar balik cam ne....
agak stress disitu....nak memahaminya aku terpaksa wat gambaran sikit...
bila tgk kwn2 study....especially Malliga n Mubarak...struggle diorg.....tgk kat raut wajah pun tahu,tgh down...mane tak nya....aku pun di situasi yg sama ngn diorg....faham...
kalu score mcm mane pun...peratusan dia sangat la sikit....
so bila jawab final tu motivasi diri tu kenalah kuat...kalu tak...payah(aku pun tak lepas part ni...(-_-'')
nasib baiklah yg kuar tu sume dalam past years....kalu tak ...mmg lagi tak leh jawab langsung...
huhuhu...ape2 pun bersyukur la ngn ape yg dpt...tu sume ketentuan Dia....
ape2 pun jwb Machine ni tak seronok pasal kita tak leh nk citer ape yg kita paham....sia2 r belajar satu sem ni kan? huhuhu....

Mereng2 sebelum Final Exam...

Salam...

sesaje nk update....

telah berlaku kes pembunuhan dirumah aku pada pagi isnin semalam...

mangsa adalah seekor tikus yg hidungnya mancung cuma tak de pipi je..

kebetulan bangun2 tido ,dengar bunyi bising2 kat bwh sinki...bila tgk..

owh...mangsa telah pun termasuk dalam Jerat Melawis 6...

sudah lama kami memburu malaun2 ni....tak silap aku mcm ada 1 family...

ntah r..

bila dah ternampak tu...terus r nak apply ape yg belajar dlm CSI..hahaha..

ape yg akan berlaku bila polis forensic jumpa mayat?? haaa...itu juga yg aku lakukan...

alang2 belajar physical security tambah2 nak exam selasa ni....so...apply r...(walaupun jauh konsepnya lari)...

ni la tempat kejadian tersebut....polis(aku) perlu memastikan tempat clear....

kita zoom sikit !! haha

ni tempat terakhir mangsa pergi...

benda alah ni mmg berkesan..!!


untuk maklumat yang lebih lanjut ,tgk la video ni...hahaha



p/s: jgn pedulikan sgt post ni...mereng2 sebelum exam...otak tgh ligat nk merepek.....

Sunday, May 02, 2010

:: 20 ::


Ada ape pada tarikh diatas.....takde ape pun...just menunjukkan kita sudah lagi dekat dengan mati....so igt2lah sentiasa....
kali ni just menghilang di CLC 2011 je...smpi la bilik tu tutup....mmg tak berganjak pun...haha...hanya berganjak bila time makan n solat je...masih banyak nak kena catch up....sgt2 banyak....hadoyai....

tempat kul 12 pg tadi,bertempat di CLC,aku sudah pun 20 tahun...Ya Allah...dah masuk kumpulan 20-an lor....takleh ke nk still duk kat bhgn remaja...hehehe....rasa masih nak bernakal-nakalan lagi...huhu...

ape2 pun BEST OF LUCK tuk semua yang menghadapi EXAM ESOK!! FINAL EXaM sudah pun menjelma..!!
blogger-emoticon.blogspot.com
yok2...struggle.....!!

p/s: terima kasih bebyk buat yg wish blogger-emoticon.blogspot.com tu....terima kasih sesgt.....btw,terlepas drpd kena prank...!! hahaha aku suka2...

blogger-emoticon.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...