Thursday, December 31, 2009

Sayonara 2009....

hmmmm.......
Salam.....

hari ni merupakan ari terakhir utk 2009....
Esok....secara rasminya aKU sudahpun berumur 20 tahun...
pergh....cepatnyer....dah umur 20 dah...rasa nk sebut belas-belas lagi...hurmm....

bila diimbas balik...dah macam2 aku tempuhi....
ada perkara yg sukar tuk membuat keputusan...
perkara yg sukar tuk diceritakan...
perkara yg takut tuk ditempuhi....
perkara yg membuatkan aku tersenyum sendiri atau termenung sendiri...
hurm...sedar x sedar sume aku hadapi satu per satu.....
dan benda ni sikit2 mematangkan pemikiran kita sebagai pemuda/pemudi.....
dan bersyukur kepada Allah kerana memberikan aku pelbagai nilai murni dalam pelbagai cara....
betapa cantiknya apa yang Allah rancang......alhamdulilah....
betul kata orang2 tua..jatuh naik kita merupakan asam garam dalam kehidupan....
terimalah dia seadanya....

Dalam menyambut Tahun Baru ni...jgn lupa lak...dah 14 hari sudah berlalu kita masuk tahun baru utk Kalender Islam...jgn kita igt versi orang putih punyer tahun baru jer...yg Islam sendiri lupa...huhuhuhu...

huh~Sekarang sudah pun berada dirumah...punyer r nk tahan tuk tunggu malam tahun baru baru nak update...hahaha.....duduk umah..mcm biasa r....merehatkan diri sepuas hati r...
sekarang duk layan Detective Conan jer memanjang....dari dulu lagi suka tgk anime ni...dengan penyiasatan dia yg mempunyai bukti2 yg kukuh...ada jgk aku comparekan ngn Death Note....L nama character tu...nak banding ngn Character Conan....Conan lagi best dari segi detail penyiasatan....setiap detail tu mempunyai bukti2nyer yg tersendiri....mcm L lak...ada andaian dia yg aku rasa timbul pertikaian sikit...dari mana dia tahu...tapi tak kisah r...dah pembuat cerita tu nk wat dia cam tu.....cam tu r jadinyer...hehehe....

apepun.....SELAMAT TAHUN BARU kepada sume kawan2 ku yg bersama2 kita telah harungi bersama.....dan tak terlupa juga kepada semua pembaca blog ni......(ada ke?..hahaha)....ok2....

Lagi 1 jam lagi akan ku cakap Sayonara 2009.....

Saturday, December 26, 2009

5 tahun berlalu...

Salam....

alhamdulilah....sekarang aku sudah pun abiz final..!!!
utk Sem 2 ni....so cuti Sem la pulak skang ni...tp malangnyer tak kena time...kita nak cuti...
Ipt lain dah nak masuk balik dah....adui....

Hmmm...baru beberapa hari yg lepas result PMR keluar...ada saudara aku yg amek PMR tahun ni.....berapa la dia dapat yek....? Seramai 28,188 pelajar atau 6.37 peratus daripada 442,721 calon memperoleh semua A ...tahniah...satu peningkatan banding tahun lepas....

baru pagi td kita digemparkan ngn insiden kemalangan Bas Sani akibat pemandu terlelap beberapa saat jer....
kemalangan ngeri itu yg menyebabkan 10 terkorban utk tanggal 26 Disember ni....dan sedar tak sedar jugak dah 5 tahun berlalu sejak peristiwa Tsunami yg meragut byk nyawa...terutama warga Acheh....hurm...

mcm2 berlaku bila menjelang penutup tiap2 tahun....Ya Allah,ku harap jauhilah aku,keluargaku dan kawan-kawanku drpd malapetaka yg berlaku disekeliling Ya Allah~~









p/s: maut boleh datang menemui kita dimana-mana.......

Wednesday, December 23, 2009

Update sikit..

Salam...

huuu..lama tak update rasanya....
alhamdulilah dah 2 paper final aku dh lepas jwb....
tinggal lagi 1 paper je lagi....
cabaran bermula bila start abis paper ke 2....sbb paper ke 3 aku ni kira cam last2 jgk la...24 nnt...walaupun ada lagi yg akan periksa time holiday nnt mcm 28,29,30...dek kerana policy exam yg baru ni....so,bila ramai kwn2 dah abis...kita pun mcm terikut2 diorg jgk r...haha...jd cam malas jer...tp paksa diri la wei....satu je lagi paper...kira bersyukur jgk la ada jgk masa tuk revise sume topic....revise2 jgk...tp nk kena memorize yg malas ni...

huhuhu...td baru je abis download HOME ALONE 1,2,3,4...huhuhu..tetbe lak nk download citer tu sbb teringatkan krismas tak lama lagi.....aku tak tgk lagi citer ni kecuali no 3 nyer...so tu yg bersemangat mendownload ke 4-4 movie ni...huhuhu....

dan td baru mereleasekan keserabutan sikit dengan menonton spontan...huhuhu...sakit perut ketawa tgk citer ni...dalam byk2 game...game yg paling aku suka tgk pembaca berita berkepala 3 & demostrasi...mmg kelakar abis ...ni aku selitkan sikit videonya...

*suka tgk gelagat din beramboi yg gila2....



ni satu lagi.....




ni lak tuk game demostrasi...utk episode ni..aku terkejut gak tak sangka Que Haidar bleh wat lawak....dari segi tukar2 emosi..mmg dia expert,,,nama pun pelakon kan....




sikit je nk update....ok...TILL THEN ,SEE YAA...

Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah 1431

Salam...

tepat selepas maghrib tadi...bermula la tahun baru dalam kalender Islam...

saya nak mengucapkan Salam MAal Hijrah kepada sume...

moga2 tahun baru ni...pasang niat yg baru tuk perbaiki diri....

alhamdulilah aku sekarang baru pulih sikit daripada demam panas....

pergh...menyeksakan tul...lagi2 dekat nak Final beb...tetbe lak bleh demam...

elok2 dah cuba spend 2 minggu terakhir ni tuk belajar diganggu lak ngn demam ni...

lari time management aku...nak catch up balik lusa dah exam...hurm....

byk lagi perlu difahamkan....

dan selepas sembuh ni...bila study balik...x mcm sebelum ni..senang hilang fokus....

sebab ape? sebab masih x sembuh sepnuhnya lagi huhu....ada batuk2 lagi...yg paling aku riso skang ni...

PENING...yg ni mmg tak hilang2 lagi dari ari rabu lg...bila mengadap buku pun pening2...duk bergoyang je dunia ni ditambah ngn berdenyut sikit...adui...hilang konsentrasi...aku riso...aku bimbang...final LUSA ni...!!

Programming lak tu....adoi~~~ ok2 la...xnk tulis pjg2...skang nie mmg tgh pening...woowooowooww....

aku akhiri entry ni ngn msg yg diberikan oleh Cikgu Silat aku sempena Maal Hijrah ni..tertarik ngn ayat2 dlm msg tu...

Sebening air Wudhu',
Sesuci Al Quran,
Semerdu alunan zikir,
Seindah solat 5 waktu,
Setenang hati yg tiada benci & dendam,
andai tanganku tak sempat berjabat,
jika mukatak sempat bertatap,
bukalah pintu maaf untuk kami,
SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH.

Wednesday, December 16, 2009

Pontianak teman pulang??

Pasangan suami isteri tergamam lihat makhluk mengilai depan kereta di Padang Serai

AZIMAH dan Zaki adalah sepasang suami isteri yang mempunyai seorang anak perempuan berusia lima tahun. Mereka menetap di sebuah taman perumahan di Padang Serai di utara tanah air. Memandangkan suaminya bekerja mengikut syif, Azimah dan anak perempuan mereka menumpang di rumah ibu mentuanya yang terletak agak jauh daripada kediaman mereka setiap kali Zaki terpaksa bekerja syif malam.

Untuk pulang ke rumah, mereka terpaksa menempuhi perjalanan melalui kebun kelapa sawit yang agak luas. Sudah pasti, keadaan sememangnya menyeramkan terutama pada waktu malam ketika kenderaan amat kurang dan lampu jalan yang cuma samar-samar. Kebiasaan melalui kawasan sebegitu pada waktu malam membuatkan Azimah dan Zaki tidak berasa takut dan belum pernah berdepan sebarang masalah, termasuk gangguan makhluk halus biarpun diingatkan rakan-rakan yang pernah menjadi mangsa gangguan berkenaan.

Namun, kekebalan pasangan ini terlerai juga apabila pada satu malam, ketenangan meredah kepekatan malam itu mengundang episod mencemaskan buat mereka sehingga terpaksa mengambil cuti sakit akibat demam.

Malam itu, seperti biasa, Zaki menjemput anak dan isterinya selepas tamat syif. Perjalanan biasa menjadi sebaliknya apabila anak mereka yang tidur di tempat duduk belakang, kelihatan agak gelisah.

“Kenapa dengan Adila ni? Selalunya tak ada masalah. Hairan juga...,” kata Azimah dalam hati yang agak hairan dengan Adila yang merengek.

Belum pun sempat memusing ke belakang, tiba-tiba Zaki berkata:

“Awak jangan pandang belakang. Biarkan saja Adila,” kata Zaki.

Anehnya, semakin dia ingin menoleh ke belakang, semakin tegas Zaki melarangnya. Lumrah manusia, lagi dilarang lagi ketara rasa ingin tahu, Azimah lantas berpaling ke belakang kerana enggan meneruskan pertengkaran selain memujuk Adila tanpa mempedulikan apakah sebenarnya di sebalik larangan Zaki itu.

Hakikatnya, tanpa disedari Azimah, Zaki sebenarnya sudah ternampak kelibat makhluk lain di bonet belakang, menerusi cermin pandang belakang. Disebabkan tidak mahu Azimah ketakutan, Zaki melarang isterinya menoleh. Ibarat skrip filem, sebaik Azimah menoleh, makhluk berkenaan hilang dan menjelma betul-betul di depan Zaki yang berusaha memandu kereta dalam keadaan terketar-ketar.

Apalagi, terkumat-kamit mulut Zaki membawa ayat Kursi sambil tangannya terus mengemudi stereng dan kaki memijak pedal minyak sambil cuba bertahan sedaya mampu. Zaki sedar, jika dia panik, ia hanya mengundang nahas buat mereka. Anehnya, kenderaan itu semakin perlahan.

Seolah-olah ingin mempermainkan mereka suami isteri, makhluk berkenaan sekali lagi menghilang dan muncul di bonet belakang sebaik Azimah berpaling semula ke depan.

Azimah yang tidak tahu hujung pangkal, pula merungut kerana kereta mereka seolah-olah terlalu berat untuk bergerak walaupun jelas Zaki menekan minyak. Pada masa sama, dia berasakan kelainan yang ketara pada malam itu. Kesunyiannya berbeza daripada malam sebelumnya dan sesekali Azimah berasa seram sejuk.

Namun perasaan itu dipendamkan kerana tidak ingin mengganggu tumpuan Zaki yang sedang memandu walaupun menyedari tingkah laku suaminya agak berlainan pada malam itu.

Sementara itu, bagi menghilangkan rasa takut dan memulihkan semangat, Zaki meminta Azimah mencapai cakera padat bacaan Yaasin yang sememangnya berada di ruang simpanan barangan. Azimah yang semakin hairan dengan sikap Zaki cuba bertanya tetapi akhirnya kembali diam selepas dilihat Zaki langsung tidak mengendahkannya dan sebaliknya semakin kerap melihat cermin pandang belakang.

Zaki memberanikan diri membuka sedikit cermin kereta dengan tujuan alunan ayat suci itu dapat berkumandang sehingga ke luar kereta dan menghindari makhluk halus itu daripada terus mengganggu perjalanan mereka sekeluarga. Harapannya tersasar kerana makhluk berkenaan masih melayang-layang terbang mengekori kenderaan mereka.

Azimah yang masih tidak menyedari apa yang berlaku, mula cuak apabila merasai sesuatu seperti rambut mengenai mukanya daripada cermin tingkap yang dibuka sedikit. Cuma dia sedikit hairan kerana tahu rambut anak perempuannya tidak sepanjang itu sehingga boleh mengenai mukanya.

Dalam Azimah melayan rasa peliknya tiba-tiba Zaki menekan brek mengejut dan jelas pada pengetahuan mereka berdua, Zaki terlanggar sesuatu. Azimah yang panik menggesa Zaki keluar melihat apa yang dilanggarnya tetapi Zaki berkeras enggan berbuat demikian dan mengatakan dia sebenarnya tidak melanggar apa-apa.

Pertengkaran mereka terhenti sendiri apabila tiba-tiba satu lembaga mengerikan dengan rambut panjang mengerbang, muncul dari depan kereta dan terus melayang sambil mengilai.

Azimah yang terkejut bercampur takut terus menjerit sebaik makhluk berkenaan menunjukkan dirinya yang sebenar sedangkan Zaki berusaha menenangkan diri. Ayat-ayat suci al-Quran yang menjadi hafalan sejak kecil terus dibaca walaupun ada ketika agak lintang pukang bacaannya.

Agak lama makhluk itu mengganggu mereka sebelum terbang menghilangkan diri ke dalam kebun kelapa sawit di tengah kepekatan malam.

Menceritakan kisah seram itu, Azimah berkata dia nampak makhluk itu cukup menakutkan sebaliknya Zaki pula memberitahu makhluk itu kelihatan cantik.

“Saya pun hairan sebab anehnya, saya nampak pontianak itu dengan wajah yang menakutkan, berambut panjang mengerbang. Tetapi suami sebaliknya nampak wanita cantik,” kata Azimah.

Apa yang pasti, sejak kejadian itu, andai Zaki bekerja syif malam, mereka sekeluarga akan tidur di rumah ibunya kerana tidak berani lagi melalui kawasan sama pada waktu malam dan ‘ditemani’ makhluk halus.

**Petikan diambilkan oleh berita harian.....


Sunday, December 13, 2009

World Youth Foundation Event

Salam

hari ni aku ada Perarakan Demokrasi Sempena Sambutan 60 tahun Perhimpunan Belia Sedunia. so aku,Kak Ain n Najiah tak ketinggalan join program ni mewakili kelab Silat Gayong....kami kena berkumpul di sana dalam kul 7.30 pagi...huhuhu...aku bangun2 n prepare2 n then berjalan dari Melawis ke MMU roundbout dgn keadaan biasa n selamba...walaupun aku tau Bas dah nak bertolak..hoho...Kak Ain report kat aku..."kitaorg nak pergi dah ni"...aku reply"takpe2,hero dtg lambat"...hahaha...dan2 je aku smpi..nmpk diorg melambai2 dalam bas tu yg dah bertolak menuju ke MITC...hahaha..lambai je r....jgn riso...ada je second trip...hahaha..aku naik bas second trip...sbb ape suka second trip? sbb dpt duduk satu mcm VIP..tak ramai org...ko nak amek 4 seat pun boleh...haha...aku & geng2 bdk cekak & jg MMU rover duduk dgn senang hatinyer....SRC pun dh pastikan sume dah xde..baru la kami jalan...tepat kul 8.00 pagi....smpi2 aku cari mane bdk MMU ni? owh rupanya sume dah salin baju yg diorg kasi....nmpk sama je r sume..hoho...di situ aku jumpa la Kak Ain n Jiah....Dok borak2 smpi mkn breakfast yg diber....tunggu bila la nak mula berarak ni....snap la dulu beberapa picture...
Disini-disini kami berkumpul,salam,salam,salam hoi..~~*petikan lagu pengakap time kecik2 dulu...
Ramaikan belia2 yg datang....

Itu dia...posing gedik masing-masing....dari kiri,Kak Ain,Najiah,Tasha & Wanie...srikandi gayong..

Lama jgk menunggu tuk berarak...biasa r nak menunggu VIP yg paling lama sekali..smbil2 tu,kami cari tempat teduh ...panas sihhh....nasib baik berangin sekarang ni...sejuk la sikit...sambil2 tunggu tu aku duk merepek je ngn Kak Ain & Jiah...layang-layang r spec mata r...kereta VIP r...haha..sakit perut melayannyer....dalam kul 9.30 rasanya takpun kul 10...baru la nak mula...kami mula dari perkarangan MITC tu berjalan melintasi jalan tuk pergi ke Youth Complex tu...aku igtkan tawaf MITC..rupanya gi ke situ....

ramai kan??
haa...clear lagi..ni bahagian depan...dekat ngn kumpulan pancaragam..kami mengekori mereka...kita tgk view belakang lak...

itu dia....ramai lagi kat belakang tu....

semasa berarak tu, mcm2 gelagat bdk bleh jumpa...duk jalan macam bujang lapok pun ada...duk jalan berpegangan tangan tanda sepakat pun ada...duk melalak tak tentu hala pun ada....duk menyanyi ikut rentak melodi yg dimainkan oleh pancaragam pun ada....waktu tu panas terik oooo....tapi aku jalan belakang banner yg budak angkat...so dpt la berteduh aku..hahaha..duk ikut rapat je sepanjang masa....taktik beb...takde la berpeluh sgt walaupun org kiri kanan dah bau tengit dah nasib baik tak hanyir jer...hahaha...tahan hidung jer la...

haaaa....sini dah smpi satu selekoh...lagi 500 meter lagi tinggal...MARA LAGI ke depan wahai BELIA...

sampai2 ada khemah disediakan...ni konpem ada ucapan yg panjang lebar....kena rebut tempat dulu ni..kalu tak berhujankan matahari la jwbnyer...so amek la tempat depan2 sikit...duk dgr la ucapan2 yg panjang lebar tu...bila dengar2 tu..fuh..berbangga juga duduk kat bumi Melaka ni...sbb jadi pusat kompleks yg boleh ckp bertaraf dunia....Dato' Ali Rustam pulak presiden tuk NGO ni...ramai jugak tetamu2 dari negara asing...deputy minister dari luar & juga wakil2 dari pelbagai negara lain...yg aku igt wakil dari nigeria,libria,belah2 timur tengah...ada jgk yg dimentionkan oleh dato' Ali Rustam kwn pada Saddam Hussein pun ada dtg jgk.....bukan calang2 jgk la event ni...patut la aku tgk banyak jgk wartawan2 yg datang...yg aku nmpk dari RTM,Astro AWANI,akhbar,stesen dari luar pun ada jgk satu or dua org...kamera duk tertumpu pada VIP n juga kami semua!! ^_^..bila kamera tumpu kat kami je...ceii berlakon mcm dengar je..khusyuk je dgr siap angguk2 lagi tanda faham..nak tunjuk belia yg cemerlang la katakan...hipokrit sungguh!!..hahahah...layan je..just for fun...tapi bila start panjang lebar ucapannya..mula la seorg2 gugur time dgr ucapan tu...mcam gambar dibwah...

haaa kan.....nasib baik aku x terlelap jgk...padahal x cukup tido jgk semlm ..huhu...duk main2 ngn org tido kat sebelah...dia tersenguk ,aku pun ikut sama...dia tersenguk kebelakang..aku pun follow macam dia...tersenguk dua kali aku pun follow...hahaha..just nak hilangkan rasa boring time tu....

ni la suasananya ..kerusi biru tu sume VIP..yg depan sekali tu konpem la VVIP...

Dah selesai cakap2 tu...diorg pergi la rasmikan kompleks tu.....
ini la tempatnya....sebagai buktinya lagi...

tu dia...!! boleh kata memorandum yg akan kekal di kompleks tu...di selingkan ngn model2 yg diimport khas dari MMU iaitu Kak Ain n Najiah..hahaha..berapa diorg bayar kat korg ek?ada kosong lagi x?..hahaha..just kidding^_^

selepas tu ada sesi tanam menanam pokok....di bawah aku sertakan gambar2 YB2 yg sempat aku snap...

alamak...tak nampak pulak papan tanda tu....

haaa...yg ni baru nmpk sikit...tuk lebih clear...tekan pic ni tuk tgk nama beliau.....

lepas abis mangambuskan tanah tu...siram la pulak ngn air...smart r tgk air tu jatuh ke bumi...

ni la turn wakil dari nigeria lak.....
siram time!! smart gambar ni...huhu..tgk titisan2 air dia yg smart...nak tgkp gmbar VIP ni wat keje2 ni bukan senang gak..nak kena rebut2 ngn reporter haha..tp pepandai r aku menyelit....

ha....ni papan tanda je sempat aku snap..time tuan empunya badan kambus tanah tu tak sempat...ye la...mula2 tak perasan lak ada slot cam ni..tak la turun gi tgk ape diorg wat(kat tepi kompleks tu)....igtkan ape la yg ramai2 kerumun kelililng dia...nak wat cheers ke ape...mula2 aku pikir r...rupanya benda alah ni yg diorg wat...

Tapi....
dapat je snap VVIP dari dekat...tengah wat press lagi tu...aku memberanikan diri tuk gi join wartawan2 tu...tetiba ada org pegang aku & cakap "masuk je kat depan"..mula2 aku igtkan pak cik ni nak halau..maybe ganggu sesi press ni..rupanya lagi dia bagi...owhh..chance2!!

yaaaa...!! seclear clean & clear produk kosmetik jerawat tu..hahaha...segan pun ada...wkt ni aku seorg je org biasa...hahaha yg lain sume reporter...ada rasa mcm dlm clark kent dlm citer smallville lak...dlm citer tu clark jadi reporter gak...hahaha..."Hai,Im Clark Kent from Daily Planet" hahahaha

ni model mane lak sesat ni...wat perosak gambar je la..huhuhu~~ just snap pada autograph dia je...model wat tak tau pun xper....

haiiii...lepas habis sume ni...kami pun makan2..free lagi!!..untung2....sambil2 makan diselitkan ngn nyanyian2 kat pentas....ok r suara...pincing tak lari....

After sume ni...aku mintak tolong Kak Ain n Najiah tuk hantar ke JJ tuk bawak printer aku ke kedai tuk pasang CISS(external Ink)....hohoho..thankz yer...so kami ke JJ dgn menaiki kereta Kak Ain..^_^...dah sampai JJ aku teman diorg lak shopping barang dapur after antar printer aku...sambil2 tu jugak kami ke MITC lg sekali...ada event besar jgk kat situ...SATU DAERAH SATU INDUSTRI...dirasmikan TPM kita semalam...jalan2 jgk kat situ...pergh terliur aku bila ada satu expo ni dalam nyer sume gerai makanan dari sume negeri dari seluruh Malaysia..!! arghh rambang mata @_@...nak makan sume!! tapi duit takde la pulak...huhu...masuk dalam MITC tu lak...banyak la pulak booth2 pasal kementerian,pelancongan,pertanian,media massa..dan lain2...
pastu kami balik semula ke JJ tuk amek printer aku..huhuhu..thankz kalian...
time jalan2 kat situ jumpa lak benda alah ni..besar gak..nak lawan ngn ultraman ke cik abang??

dalam2 byk2 booth..yg ni agak menarik...tgk dia wat...wahhh...aku terpikir bila nak abis wat benda ni?? teliti giler...dia pun hasil pun...fuhhhh..!! marvelus...lawa jadi nyer...

Saturday, December 12, 2009

Dimanakah dia sekarang....?

Salam...

dah lama tak update blog nie...
biasa r kan minggu2 akhir sebelum final ni...
assignment byk nak kena hantar....quiz dalam 1 minggu tu smpi 2 3 quiz jgk r...
pening jgk kepala nak dibuatnya...nak siapkan 2 system dan kena hantar pada hari yg sama...iaitu hari jumaat,,,,huh~~ nasib baik database system punyer project dah siap dah..tinggal pembaikan pulih jer...yg parahnya C++ nyer project....last minute lak baru dapat tau konsep soklan tu nak....tp kami satu group dah wat dah dekat nk abis dh...haihh...ni la akibatnya kalu english tak power(ckp kat diri sendiri ) tak paham ape soklan nak...tp alhamdulilah..ptg jumaat tu demo utk kami punyer system....lecturer layan jer....kira boleh la...alhamdulilah...tak kena cam demo sem lepas...dia tyer mcm2 soklan...ni maybe ramai org kot..tu yg dia x tyer byk sgt....sebelum demo tu iaitu hari khamis....ada Lab test programming...tak tau ckp ape..mmg "terbaik" r setakat ni...soklan mmg susah tahap dewa...soklan lab test dewa mane lecturer amik pun aku x tau...aku check dlm note tutorial pun susah mau jmpe...kalu ada pun separuh drpd solution tu je..yg lain kena aplikasi sendiri...adui...tension aku duk dlm lab tu..tgk org ada yg angkat tangan 3 4 kali...hebat giler...

ape2 pun sume dah lepas....yg tak lepas lagi demo tuk project database lak..harap2 tak de error jgk la...lepas abis sume ni FINAL la pulak....hmmm


sekarang dah kul 1 lebey...aku baru je lepas balik dari kampus...duduk lepak di PS sambil mentelaah subjek discrete aku...huh~ subjek yg pening kepala tuk difahami...tapi oleh kerana suasana aman tenang...angin tiup sejuk2 gitu...tenang hati...yg dari takde mood nak belajar terus bertukar selesa nk belajar oleh kerana keadaan yg tenang tu.....tp sedang2 aku study tu,tiba-tiba aku terigtkan seseorg...seseorg yg menyedarkan aku sejenak erti bersyukur...dia ni bekas jiran aku suatu masa dulu....x silap aku nama dia hafiz....dia ni kira golongan kurang upaya....bknnya cacat dari segi anggota badan...cuma ada masalah dari segi mentalnya...dia dilahirkan berfikiran seperti kanak2..walaupun dia dah besar tp still berfikiran bdk2 yg enjoy je memanjang....aku igt lagi raut wajah nya kulitnya putih....matanya sedikit juling...tangannya ada masalah tuk pegang benda tak macam tgn kita ni..IQ nyer tak seperti bebdk sebaya dgn dia berfikirkan bdk2..pertuturannya tak jelas senyum je selalu....n dia seorg bdk yg aktif...tak terlalu pasif....tiap2 petang aku selalu duk kat halaman rumah tgk dia bermain kat luar rumah..suka dia dgn basikal roda 4 nyer tu...kekdg aku pun join dia jgk...aku igt lagi time dia pandang aku yg sedang perhatikan gerak geri dia bermain...tersenyum lebar dia...tak tau kenapa...maybe happy ke ape ke,tak tau r ,tak pun sekadar senyum jer ke,ntah la..huhu~~.....aku igt lagi...tiap2 petang maknyer amek dia balik dari sekolah...waktu tu darjah 2 or 3 gitu...gembira dia balik dari sekolah...bila dia dpt buku...duk tunjuk2 huruf kat buku tu...sambil dia sebut tp tak jelas n tak clear pun yg dia ckp....walaupun keadaan dia cam tu..interest dia nak belajar tu still ada lagi & dia seronok belajar benda baru....n aku igt lagi kalu dia mengamuk or hendakkan sesuatu sampai menangis..dia akan hantukkan kepalanya ke dinding...kuat lak tu...duk hantuk hantuk hantuk...n mak dia punjuk la dia....bila dikenang-kenang balik, br aku nmpk tabahnya seorg ibu(jiran aku) menjaga anak yg kurang upaya mcm tu....selalu jgk dia wat camtu...time kecik2 dulu bila tgk dia wat cam tu....aku pun try gak wat gitu...nak tau...knp dia wat cam tu...wat senyap2 r..hahaha....kalu mak aku nmpk pun...konpem nyer dia wat donno jer...."nnt sakit tu berenti la tu"mesti ungkapan ni yg mak aku ckp..hahaha....biasa r kan.. kecik2 kalu kita buat benda buang tabiat mcm mane pun bila kita sakit konpem la berenti wat kan....tp tak mcm jiran special aku ni...dia akan buat smpi la mak dia pujuk balik....maybe tu cara dia kot....

tp yang nak diketengahkan skrg nie..semangat dia nak belajar tu walaupun kurang upaya,tp bila dapat buku or kadang2 mak dia sendiri sebut perkataan2 dlm buku tu...dia tekun mendengar dan cuba sebut satu per satu perkataan tu....tak mcm kita ni...kekdg belajar susah sikit komplen tu komplen ni merengek tu merengek ni ....tp bila dipikir2 balik...bersyukur la kita..at least kita skrg sudah pun ada kat universiti..dah macam2 kita belajar dari tadika sampai sekarang...berbanding org yg mcm jiran aku ni atau senasib dengan dia....tak dpt nak belajar tinggi2 dek kerana IQ nyer yg kureng.....ikutkan...dia sama umur ngn aku sekarang ni...time aku darjah 4 tak silap...mereka sekeluarga pindah ke Langkawi pindah ke kampung asal mereka..ntah mcm mane keadaan dia sekarang.....Dimanakah dia sekarang ni??


pap!!..tersentak aku balik dari termenung yg bergitu lama...smbg study balik...hahaha...

ape2 pun gud luck to everyone yg amek Final Sem ni...bersyukur la ape yg kita dapat sekarang...

TiLL then,SEE YAA..!!(^_^)



Sunday, December 06, 2009

Cuba anda dengar,rasa dan hayatinyer ..konpem BEST..

Salam...
haaa..hari ni aku baru abis 2 discussion group...
so smbil2 berdiskus di dahlia 15...kawan aku ada kongsi ngn aku satu menda yg sgt best n takjub aku seketika....

korg dgr audio yang aku dah upload ni...tp dengan syarat guna earphone...
kalu x guna earphone...korg x dpt rasa feel tu...

tajuk audio ni....virtual barbershop.....anda akan rasa seperti anda berada di sana..

PEJAM MATA dan DENGAR...

p/s:tunggu r audio ni buffer abis dulu baru layan kalu internet slow..huhu


Saturday, December 05, 2009

Misteri Di Sebalik Kematian Seorang Polis

Apabila disebut sahaja perkataan ‘polis’, apakah yang terbayang di fikiran anda ? Majoriti dalam masyarakat akan lebih cenderung untuk membayangkan perkara-perkara yang negatif tentang pasukan beruniform ini. Seperti pengawas di sekolah, polis juga digambarkan sebagai komuniti yang suka mencari kesalahan orang lain. Setiap apa yang kita lakukan, akan diperhatikan oleh mereka setiap masa. Tetapi, adakah tanggapan ini benar ? Mungkin peristiwa yang benar-benar berlaku ini boleh mengungkap sedikit perkara yang anda perlu tahu tentang pasukan penguatkuasa ini.


Kisah benar yang diceritakan oleh : Ustaz Haji Zainal Abidin Abdul Karim

Sebaik sahaja selesai dimandi dan muka Arwah dilap, mata saya terpaku menatap wajahnya. Seperti tidak percaya bahawa sesuatu yang amat luar biasa berlaku di hadapan mata saya.

Dengan kekuasaan Allah Yang Maha Agung dan Maha Besar, wajah Arwah yang sudah berusia 60-an tiba-tiba bertukar menjadi seperti wajah yang berusia 30-an. Kulitnya yang seketika tadi berkedut bertukar menjadi tegang. Raut wajahnya memang memikat sementara senyumannya cukup manis seolah-olah Arwah meninggalkan dunia yang fana ini dengan hati yang seronok

Lama saya terpegun menatap wajah Arwah. Cukup hebat kekuasaan Allah swt hingga dalam waktu beberapa detik sahaja wajah yang sudah berkedut diubah-Nya menjadi kembali muda dan tampan. Saya terus menatap wajah dari hujung rambutnya hingga ke hujung dagu dengan rasa yang amat kagum di atas kebesaran Allah swt dan kemuliaan Arwah.

Tanpa disedari, orang semakin ramai dan berpusu-pusu menziarahi Arwah. Seperti saya, mereka juga berebut-rebut untuk menatap wajah Arwah. Dan seperti saya juga, setiap mata yang memandang Arwah pasti akan terus terpaku kepadanya. Sebilangan besar mereka juga tertanya-tanya, benarkah jenazah yang terbaring di hadapan mereka itu adalah Allahyarham.

Eh, betul ke bapa awak yang meninggal dunia ? Bukan adik ? Tanya salah seorang daripada mereka yang nyata tidak dapat mengecam wajah Arwah.

Betul, itu ayah saya, jawab anak Arwah. Bukan dia seorang, malah kebanyakan yang menziarahi Arwah juga begitu. Keseronokan segera terpancar di hati kami. Sebagai orang yang bertanggungjawab menguruskan jenazah, saya seperti tidak sabar-sabar lagi untuk meneruskan pengurusan jenazahnya. Sementara keluarga, saudara-mara dan orang ramai yang menziarahi Arwah terus ingin menatap wajah Arwah.

Walaubagaimanapun, yang pergi perlu diuruskan juga. Jenazah Arwah kemudiannya dikapan dan seterusnya dikebumikan. Sepanjang urusan tersebut, suasana cukup tenang, aman dan menyeronokkan. Tidak ada sebarang masalah yang kami tempuhi, malah orang ramai seperti berebut-rebut ingin membantu urusan pengkebumian jenazah arwah.

Kembali dari pengebumian Arwah, fikiran saya terus menerawang mengingati kemuliaan Allah swt berikan kepada jenazah Arwah. Begitu sekali balasan yang Allah swt berikan kepadanya.

Namun bagi kami yang mengenali Arwah, memang layaknya dia diberikan kemuliaan sedemikian rupa kerana semasa hidupnya, Arwah memang seorang yang bertaqwa. Riwayat hidupnya dipenuhi dengan amal ibadah, bukannya perbuatan-perbuatan mungkar.

Arwah adalah bekas pesara polis yang bertugas di Bahagian Perhubungan Awam, salah sebuah balai polis di Kuala Lumpur. Semasa hayatnya, Arwah sangat dihormati kerana beliau merupakan seorang yang pemurah dan suka membantu orang yang dalam kesusahan. Tugasnya sebagai pegawai polis digunakan sepenuhnya bagi membantu orang ramai.

Arwah tidak pernah berkata ‘tidak’ bagi setiap orang yang meminta pertolongan, walaupun mereka datang pada jam 2 – 3 pagi. Dikejutkan pada waktu tengah malam dan dinihari ketika di luar tugas juga adalah perkara biasa bagi Arwah dan setiap tetamu yang datang disambutnya dengan muka yang manis.

Ketika orang lain sedang nyenyak tidur , dipeluk kedinginan pagi dan dibuai mimpi, arwah bersengkang mata membantu orang yang datang meminta bantuannya. Dia tidak pernah merungut malah bersedia membantu mereka dengan hati yang gembira.

Selain Arwah, isterinya juga bersikap demikian. Mereka berdua tidak pernah lekang daripada membuat amal jariah, membantu anak-anak yatim dan pelajar-pelajar universiti dengan mengambil mereka sebagai anak angkat. Anak yatim dan anak angkat yang mereka pelihara telah berjumlah puluhan orang.

Melakukan kebaikan bukanlah satu perkara yang mudah. Pasti ada sahaja orang yang iri hati dan berprasangka buruk. Walaupun bermacam-macam tomahan dan kata-kata yang cuba melemahkan semangat, namun mereka tidak mengambil peduli. Malah dia tetap seperti biasa membantu orang yang memerlukan pertolongannya.

Bagi Arwah, menghulurkan bantuan lebih besar nilainya daripada wang ringgit. Arwah juga tidak berkira langsung dari segi wang ringgit hinggakan jika tidak mempunyai wang, Arwah sanggup meminjam daripada anak-anak atau isterinya. Ini merupakan satu pengorbanan yang amat besar demi membantu insan lain. Gaji Arwah bukanlah besar, tanggungannya juga bukan ringan, namun Arwah tidak pernah menunjukkan kesusahannya kepada orang lain.

Selain itu, Arwah juga dikenali masyarakat sebagai seorang yang warak. Beliau adalah merupakan seorang imam surau semasa hayatnya.

Walaupun sudah beberapa tahun Arwah pulang menghadap Ilahi, namun sehingga kini orang masih menyebut-nyebut tentang kebaikannya. Anak-anak angkat Arwah juga masih datang ke rumahnya, bermalam sewaktu cuti dan berhari raya bersama keluarga di situ. Jangan menganggap keakraban itu sebagai biasa kerana sebilangan daripada anak-anak angkat Arwah berasal dari Sabah, Sarawak dan negeri-negeri yang dari ibu kota ini.

Kemuliaan yang Allah swt berikan kepada Allahyarham itu mengingatkan saya bahawa di dalam syurga nanti tiada orang-orang yang tua. Semua penghuni syurga muda-muda belaka, tampan, cantik dan menawan. Adakah iktibar ini yang ditunjukkan oleh Allah swt menerusi keajaiban yang berlaku ke atas jenazah Arwah ?

Walaupun peristiwa itu berlaku lima tahun yang lalu, namun kesempatan menguruskan jenazah Arwah adalah satu kepuasan kepada saya. Itulah pengalaman paling menarik sepanjang penglibatan saya sebagai sebagai pengurus jenazah. Ia sungguh bermakna dan memberi keinsafan kepada diri saya.



**Daripada kisah ini, ternyata tidak semua individu yang menanggung tanggungjawab selaku penguatkuasa undang-undang ini adalah seperti yang kita sangkakan. Mereka juga seperti kumpulan yang lain, dalam setandan pisang, tidak semuanya buruk. Jika anda berada dalam kumpulan yang lain, janganlah menunding kepada kumpulan yang lain kerana sesiapa yang leka memerhati orang lain, kebajikan dirinya pasti akan terabai. Yang pastinya, setiap insan yang diciptakan Allah swt pasti ada kelebihan dan kekurangan tersendiri, tiada yang sempurna. Hanya terserah kepada diri sendiri untuk mengawal hala tuju dan pegangan hidup masing-masing.

KISAH BENAR DARIPADA SEORANG PEROGOL

Salam....
dek aku membaca citer2 seram kat satu website ni...tetbe aku terbaca citer ni...rasa nak kongsi jgk la dgn pembaca blog sekalian...insya allah bermanfaat...selain tu mengingatkan aku tentang kealphaan diri....


Kisah ini berlaku kepada seorang wanita muslim dari Malaysia yang bekerja di US. Gadis ini sangat cantik rupa paras dan bentuk badannya juga sempurna. Tetapi dia sentiasa taat kepada Allah swt, berpakaian sopan, menutup aurat dengan 'sempurna' dan memiliki akhlak yang baik.

Pada suatu malam, gadis ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia telah tersilap dengan melalui jalan yang singkat untuk pulang di atas sebab-sebab tertentu. Laluan yang pilih itu pula agak tersorok dan kebetulan, tidak ramai orang yang lalu lalang pada masa itu.

Kerana malam yang lewat dan keadaan yang sunyi, laluan itu agak gelap dan keadaannya agak menyeramkan. Ini membuatkan gadis itu agak gelisah dan berasa takut kerana berjalan sendirian.

Tiba-tiba gadis itu ternampak ada seorang lelaki kulit putih berbangsa Amerika sedang bersandar di dinding di tepi lorong itu. Gadis itu menjadi semakin takut dan berasa tidak sedap hati. Tetapi, apa yang boleh dilakukan hanyalah berdoa kepada Allah, memohon keselamatan atas dirinya. Gadis itu pun berdoa dan membaca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah swt membantunya di saat itu.

Semasa melepasi lelaki yang bersandar itu, dia sempat menoleh dan sempat mengecam wajah lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan gadis itu selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, gadis itu terbaca dalam akhbar tempatan Amerika berkenaan seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali di kawasan yang dilaluinya semalam. Masa kejadian pula hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Seteleh menatap wajah perogol yang dipaparkan, gadis itu yakin bahawa perogol tersebut adalah lelaki kulit putih yang dijumpainya semalam.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan membuat aduan. Gadis itu dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, pihak polis juga mendapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol bersiri yang amat dikehendaki.

Namun, gadis itu berasa amat hairan kerana perogol itu tidak menjadikannya mangsa. Padahal dia keseorangan pada masa itu dan sebaliknya perogol itu memilih perempuan yang lalu selepas dia. Gadis itu ingin sangat mengetahui akan sebabnya. Oleh itu, dia meminta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain.

Dia pun bertanya kepada perogol itu :
Why don't you do anything to me on that night even though you know that I'm alone ?
Mengapa kamu tidak melakukan apa-apa terhadap saya pada malam tersebut sedangkan kamu tahu saya sedang berjalan bersendirian ?

Perogol tu menjawab :
No, you are not alone ! That night I saw two young man walking with you.
One on your right side and the other one was by your left side.
If you were alone of course you will be my victim
Tidak, kamu tidak bersendirian. Malam itu saya nampak dua lelaki muda berjalan bersama kamu. Seorang di sebelah kanan dan seorang lagi di sebelah kiri kamu. Jika bersendirian sudah tentu kamu yang akan menjadi mangsa saya kerana kamu yang saya jumpai lebih dahulu

Wanita itu berasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Setelah berfikir sejenak, dia pun faham akan apa yang telah terjadi. Dia pun bersyukur ke hadrat Allah, mungkin Allah memeliharanya pada malam itu kerana dia telah berdoa memohon perlindungan daripada Allah swt dan juga kerana berkat bacaan ayat Kursi.


 Bismillahi Rahmani Rahim

Allah swt itu Maha Berkuasa ke atas segala sesuatu

Dia juga boleh memerintahkan malaikat menjaga manusia dalam apa jua cara


Kesimpulannya
Jika kita sebagai hamba, menurut segala perintah dan meninggalkan segala larangan Allah swt, Dia pastinya akan sentiasa 'dekat dengan kita' dan memelihara kita. Muslimah tadi pertama-tamanya menutup aurat dengan sempurna, menjauhi maksiat dan menjaga batas-batas pergaulan yang ditetapkan oleh Allah.

Wanita itu juga telah memohon perlindungan daripada Allah Yang Maha Berkuasa daripada segala sesuatu. Oleh itu, jika Allah swt ingin melindunginya, tiada sesiapa yang akan dapat melakukan sesuatu ke atasnya.

Di samping itu, apabila kita membaca Ayat Qursi, Allah akan utuskan dua malaikat untuk menjaga kita. Dua lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya dan memohon perlindunganNya.

Ayat Kursi sememangnya adalah ayat pelindung yang mustajab dengan izin Allah. Tetapi jika kita tergolong dalam golongan manusia yang tidak diterima doanya, maka sebanyak mana dibaca pun tidak akan diperkenankan oleh Allah. Jika kita selalu ingkar suruhan Allah, kufur dengan nikmatnya, menunaikan ibadat secara sambil lewa dll. Dapatkah kita mendapat pertolongan sebegini dari Allah ?

Malah kita mungkin akan dikenakan bala di atas perbuatan mungkar kita kepada Allah swt. Balasan Allah tu boleh datang semasa di dunia lagi. Di dalam kubur dan di akhirat kelak kita juga pasti akan disiksa di atas dosa-dosa kita, kerana itu adalah janji Allah swt dan Allah itu Maha Menepati Janji.


Saya suka mengingati satu hadis yang bermaksud :

Jika kamu mencari keredhaan Allah dengan kemurkaan makhluk,
Maka Allah swt akan memelihara kamu daripada segalanya

Sebaliknya, jika kamu mencari keredhaan manusia dengan kemurkaan Allah,
Nescaya Allah swt akan menyerahkan nasibmu kepada makhluk



Di antara kelebihan amalan membaca Ayat Qursi :

Sesiapa membaca Ayat Qursi dan memohon perlindungan kepada Allah swt,
Allah akan menghantar dua malaikat untuk menjaganya

Sesiapa membaca Ayat Qursi semasa meninggalkan rumah, keluarga dan hartanya,
Allah akan menugaskan dua malaikat untuk menjaga rumahnya,keluarganya dan hartanya

Sesiapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,
Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh

Sesiapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan
Nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya

Thursday, December 03, 2009

Who Want to Be a Millinaire

Salam....
hurmmm...
ringan rasanya kepala lepas midterm test tadi....
tak berapa nk tak sgt leh wat pun =.=!!....
tapi tak kisah...aku happy...sbb aku ada membanting neuron2 aku tuk study subjek ni...
sebelum ni asyik sibuk memanjang smpi nk sentuh buku pun kejap2 je....
naik muak asyik sibuk je....tapi kali ni...dah lepas sume benda...time tuk fokus,fokus n fokus...
aku akan cuba minimizekan benda2 lain...cuba tumpu,tumpu n tumpu tuk study...jadi nerd sekali sekala best aper....hahaha....


ape kena ngn tajuk kat atas tu?...
haaa...hari ni ,selain midterm Discrete,ada game tuk subjek Programming...!!..
kreatif jgk idea ni...dulu,time mula2 dia propose nk wat game ni...aku pikir mcm tak best jer....
tapi bila main dalam ramai2 tu jd best lak... game nya sama mcm Who Want to be Millionaire....cuma soklan2 dia soklan pasal programming...soklan2 dlm game flash tu suda di ubah oleh lecturer tu....overall sume terbahagi kepada 3 kumpulan....kump A, kump B & penonton....so boleh pilih sama ada nk pilih masuk bermain atau jd penonton dgn sain kat attendence yg lec sediakan...aku tersain kat bhgn peserta lak...huhuhu...layan je r...walaupun hakikatnya x terer pun programming....konsep ntah lari ke mana.....main je r....sbb game ni berbayar ....satu kepala seringgit....so kalu menang kami akan dpt duit pihak lwn...wah3...dan pemenang dikira bila salah satu kump dpt jwb soklan pada paras tertinggi....
ditakdirkan kami kump A dapat turn ke-2 tuk main game tu...so advantage kat kami tuk susun strategi lepas tgk lawan kami main game tu.....so pihak lawan jwb smpi separuh soklan n salah...so diorg berada di paras RM1000... kami pun pikir...hoooo..sampai soklan harga RM 2000 suda...pastu stop....kira menang jgk r...sbb tinggi dari RM 1000....bila smpi kat situ...dah ckp stop dah...tp lec ckp "cuba la lagi proceed tuk tau soklan2 mencabar lagi"...so kami pun proceed....kemenangan dlm tangan dah...talian hayat pun masih penuh....proceed punyer proceed punyer proceed....sampai ke last soklan..!!! RM 1 000 000..!!!...wah...hebat giler bebdk ni[aku duk rilek je..org ckp B,aku pun sokong B jgk hahah]and lastly kami MENANG!! wah3....hebat2 budak ni....tercabar rasanya...sbb ada yg aku xtau tp diorg tau...kebykannya mmg aku xtau =.=!! hahahaha....xper la...kami bwk balik wang tunai yg telah dijanjikan...huhuhu..

Habis kelas tu...ke Library lak destinasi aku seterusnya....lama giler x gi libry....duk usha sana usha sini..wow!!hahahaha[jgn pikir bkn2..sekadar gimik shj].....sedap hati bila dpt study semula...huhuhu...walaupun kondisi badan x berapa molek...tp xpe...layanz.....


itu dia...!!! 1 Million..!!!

kita zoom ckit...kasi sume clear..wah!!!!! marvelosssssssss...muah..!!

haaa...study2..jgn x study....yg dah lentok tu bkn ape....tgh study dlm mimpi...sbb dlm reality x paham...mane tau dlm mimpi paham kan....so diorg tgh try r tu.....

haaa...ni depan bebdk depan meja aku...duk facebooking r tgk movie r....yg tgk movie r yg menganggu konsentrasi aku sekejap....tgk cam citer korea....ada heroin cantek..!!! hahaha..terus terganggu kejap...aku terus pandang buku balik n ckp "betulkan niat,betulkan niat"...study2...hahaha....(nak tgk jgkkkkkkk)...pakai earphone...n layan lagu...lupakan yg lainnnnn...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...