Saturday, November 26, 2011

Awal Muharram 1433 H

Salam...

hurm...dah masuk tahun baru dlm Kalender Islam...
Selamat Tahun Baru !!
Salam Maal Hijrah...

lama dh tak update...
agak stress kebelakangan ni..
mcm2 konflik dlman terjadi yg menyebabkan malas nk update..
so aku update r sikit ape yg buat ari ni...
Race for Green !!!
mcm explore race r..
cuma dalam kuantiti yg besar...
aku n member2 tak melepaskan peluang ini..
YTM nk sponser...so kami join !!
semua IPT besar join gak..
mmg ramai r peserta...nak masuk ni Yuran Pendaftaran RM500...
so boleh xpect la kan hadiah2nya...
hurm...tp jgn harap sgt nk dpt sbb ramai yg join...
pengalaman tu yg kena hargai....
aktiviti2 dia mmg menarik dn bleh diguna pakai...
soalan2 dia bagi aku ssh gak...payah nk teka...
daripada MMU -> Jalan ke MITC -> Sekitar MITC...
semua ada aktiviti...
plus,kami pun berpeluang tuk tido kat Hostel MMU !!
lama kot dh x tido situ...2 tahun lebih...
bila lepak tu,timbul balik semua citer2 time kat hostel...
mmg nostalgic...skrg dh selesa...tak mcm dulu...
harga pun dh up sikit...tp bg aku berbaloi lg r kalu kondisi tu dikekalkan...

ok la...xnak berceloteh sgt...ada 2 benda nk kasi tunjuk ngn semua...
1st,perihal Doa Awal Tahun & Akhir Tahun...
ada diketengahkan waktu khutbah jumaat lepas..
dan ini link tuk semua baca...harap semua baca dan fahamkan...


 ni salah satu sumber yg boleh dibaca...ada banyak lagi...dlm youtube pun ada...boleh google2 sikit...

2nd...ada video khas tuk semua...tugasan usrah kami..huhu...terima kasih kpd semua yg bg kerjasama ~~


mau tido awal kali ni...Till Then,SEE YAA....

Sunday, November 20, 2011

20.11.2011



 Salam...


hurm...
lama gak aku x update...
agak serabut sikit walaupun byk masa minggu ni...
ni sekadar update sekejap je..
apa yg aku buat ari ni..
memandangkan tarikh cantik...
sesaje je nk lakarkan aktiviti ape yg dibuat..
kali ni berpeluang ke Pusat Akuatik Hang Jebat...
tempatnya dlm kawasan Stadium Hang Jebat...
ada la dlm 15-20 min dari MMU Melaka...
dah lama dh nk gi sini...sebab member dah ada yg gi...
alang2 time aku naik bukit beruang ngn kwn2 silat,
salah seorg drpd kami sebut lak pasal swimming kan...
terus planning nk gi...
untuk masuk tempat ni, kosnya
Dewasa : RM 3.00,
Kanak-kanak : RM 2.00,

lawakan kolam ni..huhu

syarat utk main kat kolam renang ni lak,kena pakai pakaian renang...
tak boleh pakai pakaian biasa...
gigih kami gi beli kat kedai Sukan Antarabangsa...wahaha...
kedalaman kolam ni standard r...nama pun tpt sukan kan...
lebih kurg 0.5m(rasa mcm lebih je,paras bahu aku paling cetek pun) hingga ke 3 meter dlm...
aku try sume...1st time masuk dalam mcm tu...
kena ada org jaga r...kalu x reti berenang gtau,aku pun cam tu gak...huhu...
bak kata kwn aku, "ko ni reti berenang,tp apungkan diri xreti...pelik..biasanya kalu reti berenang,konpem reti apungkan diri"...x kofiden..hehe
tp jgn riso,sentiasa ada org jaga...

 ape2pun mmg best r...
Ni salah satu sukan tuk naikkan stamina...huhu..
Insya Allah plan akan dtg akan ada lagi...
huhu...Sem ni aku nk bersukan je...asyik bersilat je kan...try sukan lain la pulak...
mau jaga stamina...hurm...elok tuk badan...
ok r...tak tau nk update ape dh...hujung2 minggu ni,keje xjd ape jgk...
sgt ssh nk ikut jadual...hurm...TILL THEN,SEE YAA...

Friday, November 11, 2011

11.11.11

Salam...

hurm...
tarikh hari ni cantikkan??
mcm2 spekulasi pasal tarikh kat atas tu...
disebabkan nombornya lawa & sekali seumur hidup,
pastinya ramai yg ingin membuatkan tarikh ni bermakna tuk setiap individu..
ramai yg kawin,declare tunang,dpt anak or ape2 la..
bagi aku??

xde ape2 yg istimewa aku buat...
just siapkan assignment Computer Virus...
hurm...byk aku bersabar ngn asgmnt ni...
bknnya ngn arahan pasal asgnmnt tu..
benda tu aku jelas..
just teamwork dlm group tu lambat sikit...
2 org je pun...org lain 4 or 5 org....
so,kalu salah seorg lmbt respon or xbuat keje...
seorg akan merana...hurm....
asalnya aku fikir mybe dia drop ....
dengan baru kebah demam pas raya ari tu...so aku gagahkan diri buat..

hari2 aku ngadap menda ni...
terpaksa tinggalkan FYP aku...
alhamdulilah...siap jugak assgnment ni...
groupmate tunjukkan diri 2 ari sebelum week 4 tutup tirai...
so kerja pun dpt dikurangkan bebannya...
sabar tu sentiasa ada buahnya...kebiasaannya manis hasilnya...
cuma lambat or cepat je...
dan dlm kita duduk dlm kumpulan...
perlulah kita cuba ikut rentak dia dahulu sebelum kita suruh dia ikut rentak kita...
situ perlu byk bersabar,seriusly mmg kena byk2 bersabar =.=...
tak semua rentak org kita boleh adapt cepat..
slow2...lama2 boleh la adapt....Insya Allah...

bila difikir2 balik...
boleh ke aku harungi sem ni???
ni baru 1 assignment...tu pun baru part 1...
jujurnya aku kata, stressnya tu byk..cuma xtau dh nk expresikan
mood stress tu mcm mana....sentiasa aku kata dlm diri aku...
"boleh,boleh...kita cuba dulu"
hurm....xyakin sbnrnya,cuba menipu diri sendiri...tu belum ckp pasal FYP lg..
masih byk lagi aku kena buat tuk FYP ni...
dan masih buntu tuk mencari jalan tuk ke peringkat seterusnya...
so cara nk lepaskan stress macam mane???
haaa...bykkan bersukan,layan menda2 comel (miru ada ^_^)...hahaha...
betul la org ckp,ada binatang peliharaan mcm kucing/arnab/burung dpt menghilangkan stress seseorg...
kalu aku serabut,aku tgk dia,usap dia...hilang serabut aku kejap...hurm...
miru ni pun dh beberapa kali cuba diambil ngn tuan dia..
tp miru still jgk dtg sini...dh lekat la kot...nak wat cam ne kan..
layan kan je..

ok la...malas nk emo lama2...mood emo dh lama hilang lepas layan Family Outing ptg td...
drpd emo,baik aku sambung FYP aku skang...
TILL THEN, SEE YAA

Sunday, November 06, 2011

Salam Aidiladha

Salam...


nak ucapkan
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA
kepada semua yg mengenali saya...
huhu...
kali ni berpeluang tuk beraya di hometown...
setelah 3 tahun beraya di Melaka...
byk berubah dh skrg di hometown ni...
dah x mcm dulu dh...
dah x semeriah dulu...
hurm...

aku lak...dh berpeluang balik,
tp demam la pulak kan..
hurm...terlantar kat atas katil je la..
ok la...dh lama x demam kat umah...haha..
selalunya merana sorg2 je kat umah Melawis..
skrg ada la org amek tolg2 jagakan..

harap2 esok ok dah la...
nak drive balik ke Melaka pulak ni...
tak daya gak nk drive demam2...
dia rasa lain macam sikit...
berair mata tu konpem sbb ko kena fokus tuk driving dlm kondisi mcm tu..

ape2 pun...harap2 selamat aja....
ok la...TILL THEN SEE YAA...

Saturday, November 05, 2011

Tertangguh plan..

Salam

Lab 2 a.k.a asgmnt subjek hacking ni selesai ! nyusahkan org tul la...
hurm...
xtau la nk mula cam ne...
tp diringkaskan citer,plan aku musnah !!!
kalau ikutkan plan,aku nk balik hometown khamis,lepas abis lab ethical hacking...
jarang aku nk excited nk balik...
ye r,nk tgk kondisi ayah aku,nk dgr citer2 kelakar dia tuh...
btw,dh janji ngn adik tuk balik...diorg xabis2 tunggu aku balik..
lg2 yg no.2 tu...biasa r,bdk tgh nak meningkat remaja...
byk persoalan dlm benak diorg...lg2 bab2 pelajaran...
byk benda nk ditanya...

tp sumenya hancur dek kerana lab ni...hurm...
lab kali ni kami ditugaskan tuk hack OS lain...(tu general idea)
so,kami just guna virtual machine...kalu guna yg betulnya,
mau abis celaru network lab tu...
tp xkan dpt pasal kami login pc lab tu as guest je..bkn nyer admin...
xleh nk wat yg bkn2...permission limited...

hurm,aku gagal tuk siapkan lab ni pd hari khamis tu...
so tuk dptkan markah...kena siapkan jgk...
walau mcm mana pun...
tgk jadual lab tu,tujuannya tuk masuk bila lab tu xde org..
malangnya sume penuh smpi ke ptg...jumaat la jwbnya..
huhu...lepas kul 11 baru kosong...
merajinkan diri jejakkan kaki di Unix lab pd hari penuh barakah tu(jumaat)...

harapan tinggi je nk siapkan sebelum jumaat...
tp....
komputer....
kenapa ko....
begitu lambat !!!!!!
sume menda lmbt....

asalnya nk kena hack guna Web UI (interface)
tp nk masuk server pun lmbt ...
decide guna console je r...
igtkan boleh r bljr cam ne nk guna interface...(xtercapai gamaknya)
guna la console a.k.a command line...
lebih senang bg aku tp ngn syarat kena tau la command2 dia...
tuk aku,aku dh bljr time CEH dulu...
tp time CEH dulu,tak penah aku betul pun...
sume aku wat salah...siap pakej blur lagi dari pagi smpi ke ptg kelas tu...

disebabkan tu la,aku xnk blur lg kali ni...
seksa beb blur dr pagi smpi ke ptg...
tension,nak nangis,nak menjerit....sume ada...
so kali ni,aku searching2 sana sini...tgk tutorial sikit
tuk preparation....tu pun sikit2 je...
alhamdulilah...dpt buat...terima kasih yg membantu...
tanpa bantuan kalian,aku xdpt buat...walaupun aku dh penah belajar...

Sir Muslim,baru skrg saya faham ape yg sir bebel2kan kat depan time kelas dulu...
baru skrg saya tau cam ne nk guna metasploit...
dulu blur giler2...serius !!
betul kata sir...jgn down sbb byk benda xtau...sbb ia akan menyenangkan kita tuk akan dtg...bila kita bljr benda yg sama gak...slow2..

ok la nk tido...pagi ni akan pulang ke hometown...
harap2 ok la drive dlm keadaan demam ni...
tetbe lak bleh demam lepas abis lab....(padahal tahan lama dh...haha)
ape2pun..selamat bercuti kepada warga2 MMU & IPT2 lain...^_^


Tuesday, November 01, 2011

1.11.11

Salam...

haaa...sesaje je nk update..
hari ni saje 3 entry masuk yg ni...
huhuhu...
tak tau knp terlebih rajin nk update...

sesaje je nk ckp...
yeah !!!!!
1 error dlm FLARToolkit aku baru dpt solve...
rasanya dulu try google2...
xjumpe lak solution dia..
kali ni jumpa pulak...
Alhamdulilah...

tp jgn nk gembira sgt la...baru 1 menda baru...
baru part nk jdkan webcam berfungsi baru...
belum lagi part masukkan image 3D lg wooii...
jgn gembira sgt Aizuddin !!

teruskan !!
btw,alhamdulilah jugak sbb Surgery mata ayah aku berjaya semlm...
teknik laser la katakan..canggih
mudah je..tak smpi setengah jam pun...
aku xrisau pasal surgery tu,aku just riso pasal semangat ayah aku je...
dia bukan jenis gi hospital punyer org...
dh dgr citer lwk2 dia dh smlm...
lepas ni tak yah pakai spec dah la...huhu..
kembali muda r !! hahaha

ok2...sambung wat FYP balik...
*tutup tab blogger,sambung FYP....sambil tgk kpd Tarikh 1.11.11

Seminar Kerambit

Salam..

sekadar update utk ari Ahad lepas...

Pada tarikh 30/10/2011...
Aku,Shy & Azu gi ke Seminar Kerambit di Gombak...
tempatnya di Studio Naga Api Gombak Permai (tak kecut ke tgk nama studio tu?? haha)
di kendalikan oleh Cikgu Wan Yusmar

haaa..sbb tu la tuk ari sabtu,aku luangkan masa tuk Ceramah Ust,Assgmnt bagai tu...
sbb ari ahad ni seharian xde...nak tak nk kena pulun ari sabtu tu...
Sebelum aku nk gi seminar ni,kena persiapkan diri dulu..
pasal lama tak exercise,agak2 2 bulan kot...sume gara2 Final + cuti sem punyer pasal...
so minggu lepas minggu warm up r...
wat regangan2 sendiri,naik turun bukit beruang...
huhuhu...takut2 nnt otot terkejut je time seminar tu...payah nnt...


Seawal kul 7 pg,kami bertolak ke KL...
sbb seminar start kul 9.30 pg...
kita ni dari Melaka,jauh...kena r gerak awal..


Sesampai disana...tgk2 dah ada peserta2 tunggu...
so kami masuk la ke studio tersebut...
mmg aku xpenah la tgk studio tu,best..
pasal complete set sume peralatan tuk tomoi/training r sng citer...
punch bag,ring tomoi...fuhh...
kalau la MMU ada facilities mcm ni...hari2 aku gi..huhu(ye la tu)

ni antara silibus yg didedahkan dalam seminar:

1.Asas yang meliputi kaedah libasan dan potongan.
2.Menyerang menggunakan Kerambit.
3.Beladiri dari serangan kerambit.
4.Kaedah Bersila.
5.Cara-cara pegangan dan fungsinya.

ni la kerambit kalau tak penah tgk...sumber gambar


Overall seronok seminar ni...berpeluang jgk aku belajar salah satu senjata melayu dahulukala...
kalau nak tau,kerambit salah satu senjata yg sgt bahaya...sbb dia tersembunyi...
kita tak sedar yg benda tu ada kat tgn...sbb dia kecik...
senjata ni byk digunakan oleh kaum wanita dulu2...diorg akan letak di sanggul rambut atau dlm kain tudung(kain sarung batik) diorg...tujuan?? mesti la tuk mempertahankan diri...


mcm2 teknik didedahkan...tp basically kalu yg dh ada martial art/silat lebih specific,tau je basic movement dia...konpem dh bleh wat teknik2 seterusnya...satu nasihat yg aku dpt drpd Cikgu ni adalah dalam main senjata,point kita bkn nk elak terus drpd senjata...tp nak meminimize/mengurangkan kecederaan pd diri kita..dalam main senjata lumrah la luka tu..konpem ada..cuma kita xnk jadi teruk...paling kurang luka tu x sempat tertusuk dlm...


pergerakan kerambit yg ni,perlukan kepantasan tangan...kelajuan & ketangkasan...bukan nyer power semata-mata...sbb ada sesetengah senjata perlukan power tu pergi...contohnya parang...perlukan tenaga yg banyak tuk libas...Terima Kasih byk2 kepada semua yg terlibat..minta halal ilmu yg diajar..huhu..


Antara peserta2 yg join program seminar ni...

ni sikit video time seminar tu...sempat bermain silat pulut sikit...penat kot main tu..


Selesai Seminar,kami ke Suria KLCC...
alang2 dah dekat...tu la 1st time gi time malam...haha..
jakun tu jgn ckp la..aku brp kali je gi KLCC...
masuk Suria KLCC tu rasanya baru 2x kot...1st time zaman koko kruch tgh nk naik..hahaha
tujuan pergi juz nk gi kedai buku tingkat atas tu..
lupa pulak nama kedai tu..
tp mmg heaven r..mcm2 buku ada...yg bestnya buku Naruto drpd 1 - latest,buku Dragon Ball Complete set,Buku Fairy Tail 1 - latest,buku Yugioh semua season..aaahhh byk lagi r...
part seterusnya kami gi kat bhgn buku2 komputer..
tu la main objektif nya...member nk beli buku networking..tuk rujukan keje dia..
takjub aku !! byk buku pasal Security & Networking..
aku amek kesempatan kat sini nk cari buku berkaitan ngn FYP aku..
perrrrggghhhh...tu je mampu aku ckp...
semua buku berkaitan Animation 3D,nipis ke tebal ke...harga dia sama je..RM 150 ke atas..
adoi....teringin 1 buku ni...boleh wat rujukan...hurm..
bila la lg aku leh gi...dah r aku ni buta KL..
tu belum kira buku pasal Hacking lg..CEH,CHFI,A+,Hacking,Penetrate tester...huish...
rasa aku nk beli semua kot...tp nak suruh org bacakan tuk aku...haha..malas membaca punyer pasal...


Kalau la aku bwk duit cukup...dh lama aku beli ko tau x !! ishh geram aku..
see? see? see? (jakun)
balik drpd KL,tgk2 dia ni tido berselimutkan baju aku !!!! ish...geram aku...


hurmm tu je kot nk update...nnt update lagi..huhu,tetbe la tgh rajin skang ni...
TILL THEN,SEE YAA !!

Berpeluang bertemu Ust.Azhar Idrus

Salam..

hurm..
ni nak citer peristiwa sabtu lepas...
hujung minggu lepas,
Ust Azhar Idrus yg skang tgh popular di Youtube dtg ke Melaka utk menyebarkan dakwahnya..
ceramah la senang citer...

so,aku dan member2 lain takkan nk tinggalkan peluang mcm ni kan..
dpt dgr live ceramah dia tu...
dulu aku penah gi ceramah Beliau kat Shah Alam,tp tak dpt bertemu dgn dia..
kali ni,member2 1 rumah plan siap2...
rasanya 2 minggu awal kot...
kami dh plan akan gi ke tpt tu selepas asar...
so,aku pun siap sedia r,hari sabtu petang sudah pun di'book'
sume tawaran2 akan direject serta merta...*pap* bunyi cop mohor...

so lepas Asar, Aku,Nazir,Izzwan,Zakwan,member Nazir...
siap2 pakai baju Melayu sume,
bertolak ke Sungai Udang...
perjalanan pun dh amek masa 45 min plus xtau lg mane tpt dia ceramah tu...
tu yg tolak awal tu...
Hari sabtu punya,di Baitul Qurra'...
tpt ni bersebelahan dgn Payasum...
jumpa la kan setelah merujuk dgn Google Maps...
Baitul Qurra' ni adalah sekolah pondok di Sungai Udang...
mmg ada pondok2 lama r sbg asrama bdk2 ni...

ape2pun kami antara yg paling awal sampai !!
huhu...
pukul 6 ptg kami dh ada kat situ...
hanya kami & krew ceramah shj..
yg lain x sampai lg...
hooo...mmg excited r kami...
masing2 xsabar nak masuk tpt dia cermah tu...xnk duk luar...

haaa...tgk muka excited masing2...Izzwan r paling excited !! haha
menunggu r kami ngn penuh sabar...walaupun lama...
xpe,nak jmpe ust punyer pasal..kami sanggup...
selesai Solat Maghrib berjemaah,
kami dh nmpk kelibat Ust Azhar xlama kemudian...
ape 1st impression aku??
rasa cam lain je muka dia...berseri r muka dia...
seriusly...masuk je dia,pakat2 rebut nk cari tpt duduk...
aku selit2 je r...dpt r antara yg depan...


haaa...itu dia...org yg kita tunggu2....
Ceramah yg disampaikan kali ni,bertajuk Org yg berilmu & Org yg Jahil...
serius best ! dan tak dinafikan jugak aku tersentap gak ngn ape yg dismpikan...
rasa mcm kena marah je ngn dia....
byk point yg dia tekankan...
kelakar tu jgn citer la...mmg tu la org selalu nmpk pasal beliau..
tp yg menarik bg aku,dlm kelakar dia tu ada point...
and guess what,part cerita2 kelakar tu yg kami igt n point yg dihighlight tu mmg dpt...!
cara nk igt point tu,ngn lawak jenaka beliau la..
kekdg aku terfikir gak,cam ne dia leh imagine situasi tu...kreatif..!


Zoom ckit...adoi...ngape la aku nyer handset bkn galaxy S2...x clear !

Apepun msg nk dismpikan antaranya,kita ni selalu di 'mind set'kan yg pembelajaran ilmu agama/sek pondok ni tak menjamin masa depan...ssh nk makan...bahkan kita terlalu tumpu pada akademik smpi yg ilmu agama ni diketepikan...benda2 fardu ain kita xtau...benda2 fardu kifayah ? xyah ckp la...
byk yg disindir pasal pilih menantu r...
1 yg aku rasa bleh kita fikir2kan...ada org2 ckp,bleh cari makan ke duk ngaji sekolah pondok tu??
ape yg ust ckp,bdk tu ngaji kitab Allah...kitab Pencipta tu sendiri...so masakan Pencipta tu xnk bg makan(rezeki) kat dia...event kalu kita ni,org keje or duduk bwh kita...tak ke kita ni utamakan kebajikan org bwh kita berbanding org2 sekeliling...so cam tu la...

byk lagi input2 Beliau sharekan ngn kami...ada jugak persoalan aku yg selama ni x terjwb,terungkai disitu...
terima kasih kerana beri kesedaran kpd kami..
selesai je ceramah tu, kami solat Isyak berjemaah...walaupun Ust dlm keadaan x sihat,
Beliau tetap nk bersolat ramai2 sekali...
n bila time abis n bersalaman tu...jgn ckp r berapa ramai yg serbu kat dia...
aku pun salah seorg...time aku nk salam tu,bodyguard beliau dh nk tarik dia tuk ke bilik berehat...
tp ape2 yg beliau ckp..."nanti jap,berabih salam dulu..." gitu sekali...walaupun xsihat...ye r,bdn tgh lemah org ramai kerumun...mesti r rimaskan...tp dia still teruskan...
Apepun,kami semua PUAS HATI...!! sgt2 puas hati...

tuk kuliah Ust keesokkan tu aku xdpt gi,sbb kena ke KL utk Seminar Kerambit...
housemate aku sume gi...jelez kejap...

Kami PUAS HATI ^_^..kami akan igt ape pesanan2 yg telah dismpikan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...