Wednesday, March 30, 2011

Week 5 - Day 25

Salam...

hurm...hari semalam
tak wat ape gak...
duk baca manga je...
dan siapkan Monthly report tuk MMU...
settle sudah...hari ni bleh bagi kat supervisor tuk mintak cop...

hurmm...Pembahagian monthly report tuk IP Core dh pun settle...
tinggal nk buat je...ntah sempat ke x...maybe akan start busy sikit nanti...
ok la...tu je...huhu....Baru merasa breakfast kat McD tadi~~~ huhu...
ada kupon leh dpt 2 breakfast meal free...walaupun pd aku,muak sikit tp nama pun free...so sebat je la....haha

Tuesday, March 29, 2011

Week 5 - Day 24

Salam...

hurm...hari ni keje macam biasa...
tiada ape masalah...
just baca komik je keje aku...
lagi 2 or 3 hari dh kena hantar monthly report...so esok kena
siap la menda alah tu...
so settle cepat,xyah pikir dah...

p/s: tugasan kena wat report bulanan tuk 53 site network satu melaka dah dpt tadi...so be prepare...huhu...x kisah..at least xde la buang masa sgt...ok la tu je...hahhaha

Monday, March 28, 2011

Week 5 - Day 23

Salam...

hurmm...dah masuk minggu ke-5...
hari ni aku keje...selalunya aku cuti...tp kan aku dh swap cuti aku ke sabtu...
so ahad keje cam biasa...
kali ni satu shift ngn 1 abg ni...
hurmm...antara yg paling lama keje situ...
baru je mendirikan rumahtangga baru2 ni...
hurm...agak bersahaja je dia ni..menyebabkan aku takut terjebak sekali...
rehat leh lama2...balik leh awal...tak berkira mana...
cuma jgn kantoi la...huhu....
aku ni dh r jenis follow the rules...jarang nk langgar...
kalu aku langgar ,langgar terus 3 4 rules...huhu...

Hari ni,xde keje ape2 yg perlu dibuat...almaklum la...cuti ahad....xleh nk wat ape2...
cuma banyak site yg down...sampai 5 site yg down...
so leh tau la shift pagi esok,konpem sibuk...kena call sana,kena call sini..
sian Alex n Shai....haha..time shift korg je...mesti byk site down...
time aku ngn weiqi...xde langsung site yg down...huhuhu..pelik sungguh...
baik shift pagi or shift ptg...serupa je...
bersiap sedia la korg esok...

haaa...ok la...tu je...TILL THEN,SEE YAA...

Saturday, March 26, 2011

Silat Kuntau & Sendeng Mat Kucing

Salam...

hurmm...
hari ini,aku,Shai & Azu pergi ke Bukit Baru...
selalunya aku kerja...tp minta ngn supervisor tuk tukar hari off aku...
daripada ahad ke ari sabtu...means esok aku kena dtg keje r...
xpe la...
hari ni mmg best....kami semua pergi ke Kursus Silat Tua...kami belajar Silat Kuntau & Sendeng Mat Kucing....walaupun aku dh ada ilmu gayong...tp teringin aku nak tau cam ne silat tua ni...
sbb silat tua ni,si Azu selalu follow...dia ni sume martial art dia try....aikido,cekak,gayong,setia bakti & dll la....huhu....dan aku nk tau ape yg bezanya silat ni...tp the main reason aku...aku nk tau style bljr2 kat kursus ni....tak penah lg aku rasa....RM 50 tuk satu hari suntuk..ok r..murah r tu...

Sampai sana,Guru tu dah ada....dia datang drpd penang...En.Zainal Abidin,Guru tuk Silat Tua...
so ape yang kami belajar??
mula2 kami belajar Silat Sendeng Mat Kucing...salah satu cabang dlm silat Sendeng....nice...sgt2 nice...dia punye movement just gunakan gerakan basic,ada 3 buah basic...drpd basic leh campur ngn buah2 lain...
lepas tau basic,dia ajar konsep gunakan basic movement tu...marvelus !! leh sekat pergerakan org mcm tu je...macam dlm citer IP Man...ala2 Win Chun gitu...so tu Ilmu kami yg pertama...

Lepas tu,kami belajar style Silat Pulut...part bertempur dia...kira step2 nk lawan..dlm gayong panggil bunga r...tp yg uniknya...xde buah tuk kunci ape or silibus,just attack je...n kwn akan block n buat ape yg dia pikir...sume nyer betul,xde salah..asalkan dpt pukul org tu...ni mmg latih kita tuk respon ngn otomatik...org2 dulu berlatih cam ni...so kat sini aku pakai la buah2 gayong yg aku belajar....mula2 takut2 nak guna...almaklum la kita digelanggang org beb...tp dia tak halang...guna je...aplikasikan ape yg ada...so ape lg...aku kuar je la buah2 yg aku teringat time training tu..part Sendeng n Pulut ni kami luang masa lama kat sini...berlatih ape yg patut...

pastu kami belajar cara guna senjata Tumbuk Lada...leh google tgk cam ne gaya senjata tu...so kami dpt pelajaran yg tinggi sikit...huhu...tau cam ne nak guna senjata tu...bahkan kalu xde senjata tu pun xpe,leh guna tgn kosong...dia akan jadi seakan-akan kung fu mentadak(ni kalu selalu tgk citer kungfu,tau r)..smart la...just gunakan pergelangan tangan korg je...dah leh jd org tu berpinau2 dah...huhu....kami belajar basic movement dia...setiap movement basic tu leh di olah tuk macam2 buah...just tau konsep buah basic tu je...tu atas otak sendiri r...

Kami pun belajar Silat Kuntau...sikit...bahagian 12 buah siku...kuntau ni leh la kata ada persamaan ngn tomoi....Guru Zainal tu sendiri pernah belajar muai thai kat siam dulu2...so,kami dpt la belajar buah siku dia...amek la ilmu kat situ...lagipun ilmu tomoi tu...bkn senang nk dpt....ada 12 basic pukulan guna siku...dn dia ajar cam ne nak gabungkan 12 basic pukulan tu...cth buah 1 & 2,1 & 5,1& 7...cam combo la senang citer...

lepas tu kami rehat2...dgr2 citer drpd Guru2 silat kat situ...diorg siap tunjuk lagi buah2 silat yg diorg belajar...mmg lawa2...walaupun bdnnya tak sasa....tp kekuda n gerakan still mantap lagi...tangan diorg mmg laju...rehat tu pn,baru merasa makan2...wkt tu time asar,balon je la...lepas makan,kami duk rilek2 n bercerita la pasal macam2...maklumla...org lama...pasal org luar cabar kita la...pasal politik,n yang paling interesting sekali,cikgu2 kat situ tunjuk la ape yg diorg research kat Guru Zainal tu...research diorg pasal asal usul melayu tu...dan kita sume ni rupa2nya dari 1 rumpun yg sama...means keturunan2 wali,raja dsb. siap tunjuk lagi salah silah daripada awal sampai la skrg...smpai 4 muka surat...diorg research ni atas minat...bukan ape pun...diorg ni tau mana asal usul kita drpd zaman Nabi lagi...mmg marvelus..bleh r nk tyer pasal sejarah kat diorg...

abis rehat,kami sambung lagi ngn Senjata Simbat....seni dia lebih kurang sama ngn cara handle senjata tekpi...tp susah la nak pusing sana pusing sini guna kayu tu...kena berlatih lg...n kami revise balik semua yg kami belajar drpd pagi lagi....so...tamat tu....habis r sudah kursus ni...kami rileks2 la kat situ...tak lama lepas tu...berangkat pulang la kami semua...overall Silat Tua ni menarik la jgk...dia ada combine beberapa silat org2 dulu...cara belajar pun cara dulu2....dan pemikiran diorg tak terlalu sempit dgn assobiyyah jenis2 silat...pemikiran diorg nk kasi anak2 melayu minat ngn silat...1-1 nya harta yg bernilai...semua adat2 melayu tu sume ada dlm silat...mcm cara kita tunjuk ke tetamu(gaya tgn) gaya tu pun boleh dijadikan senjata tuk kita defend diri...org putih berebut2 nak buat research pasal silat ni....diaorg nk tau secret yg ada dlm martial art ni...martial art lain,1-1 dh dibongkar oleh mereka...tuk yg ni,masih byk rahsia2 disimpan...khas tuk generasi2 skang..cuma generasi skang tak minat la pulak...tu ape yg di perkatakan oleh Guru Zainal..mmg ada foreigner dtg mencari dia or kwn2 dia tuk belajar n mengkaji movement2 silat ni..."so knp kita tak begitu...??" tu persoalan yg dia tujukan kat kami semua..

Kami semua berpuas hati r dpt belajar benda2 baru...lagi2 si shai tu...dia mmg minat menda2 cam ni...aku n dia r yg paling jadi barang experiment time kat sana...so bersedia la pagi esok...sakit2 badan tu konpem nyer terasa....ok la...tu je nak share...TILL THEN,SEE YAA

Friday, March 25, 2011

Week 4 - Day 21 & 22







Salam...

hurmm...
lambat lak kali ni update...
tak sempat nk update....
hurmmm update 2 hari terus r...

Day 21
so tuk hari khamis,hanya ada aku,wei qi & Abg Aidid, sv aku, Level 2 engineer sume pergi ke Perak tuk projek baru,Perak*Net...lagi besar drpd Melaka*Net....hurmm...
so...yang merisaukan kami adalah bila site down pada hari tu,ditakdirkan oleh Allah,ada budak MITCH(Melaka ICT Holding) mintak tolg drpd kami check ape masalah kat server kat Pejabat Daerah & Tanah Alor Gajah....Abg Aidid dah msg aku awal2 sehari sebelum,"prepare turun site esok"...huhu...means...minyak keta aku abis la nanti !!! huhu...Abg Aidid pun ckp xpe,leh claim nanti...so xpe la kalu gitu...yg lebih merisaukan kami bila 2-2 Level 2 kami xde...so tinggal Abg Aidid je yg berpengalaman ckit..tp dia bkn jenis turun site,just part management ni...dia dh lama xturun site...pengalaman tu kureng r sikit..tp dari segi knowledge dia tau...xpe la...turun je la...
kasi dia drive r pasal aku xtau jalan...dia tunjuk la jalan2 melaka ni...sampai je sana,tgk2 org yg jaga bilik server xde la pulak..ada hal jap..kami pun gi mkn2 dulu...
borak2 r ngn bdk MITCH ni...bila dgr je citer2 dia ni....wahhh...susah jadi Network Engineer or network technician or system analysis ni....cuti anda terpaksa dikorbankan telefon anda sentiasa berdering org tyer knp internet slow la tak leh brows la..ape la..kekdg soklan tak munasabah pn..
even dia kekdg terpaksa tunggu kat 1 tpt tu smpi kul 1 2 pg tuk cari solution knp network xleh guna...perghhh....susah tu..

salah satu server kat situ...

lepas abis makan2,kami ke site semula...n bilik dh dibuka...leh la tgk ape masalah...so,Abg Aidid telefon Level 2 tuk tau ape masalah sebenarnya...so dia cerita je ape cable yg ada kat Device modem 7705 tu....n lastly,Level 2 tu ckp ada 1 cable hilang..sepatutnya ada 1 lagi...dlm hati aku, "perghhh,hebat sial dia ni...ckp kat phone pun leh tau ape rosak...ni mmg pro network r..sume dlm kepala otak je"...
bila kami cucuk cable tu n try bagi IP address n ping(ikut arahan dia gak)...intenet bleh guna dah kat tempat tu...kat sini r membuka mata aku lagi yg ilmu Cisco tu penting tuk kerja2 networking ni...Cisco adalah 1 knowledge yg bleh di kira sgt2 basic....membuat aku dilemma tuk aku amek ke xnk...hurm smpi skang aku duk pikir lagi...

Check cable kat belakang,wayar mane sambung ngn wayar mane...cam complicated je..tp bg yg dh biasa,ok r..

check kat port,try ping IP...n macam2 lagi r tuk configure Server ni...hurmm

settle sume tu,kami berangkat pulang ke MITC la...tak leh tinggal sorg2 trainee(wei qi) kat ofis...time balik,abg Aidid cerita mcm2 kat aku,termsuk la jalan2 kampung kat Melaka ni...dia tunjuk kat aku...tak tau aku leh igt ke x...haha...cara2 bawak keta auto yg betul pun turut diajar...almaklum la budak baru lagi...huhu...balik2,wat call tuk CTRM nyer problem...1st time dlm sejarah company ni internet dia down...nk tau company ape? google sendiri...besar gak r company ni...tu je la tuk ari khamis tu...

Day 22
tuk hari jumaat,xde ape2 special...sume system up macam biasa...tiada ape2 masalah,,,just buat ape2 yang patut...cuma ada la tolg Abg Aidid design cover tuk report tahunan Honda. "sape kat sini pandai design2 ni"..."boleh la sikit2"..."ni,ko design la cam ne tuk report ni..ni yg basic yg kena ada(smbil tunjuk ketas kat kami)"....dalam 5-10 minit siap...idea terus dtg..alhamdulilah...guna MS Word sudah...tu pn dh cukup...bukan nk gempak2 pn...

"terus terang aku ckp,sejak ko ada, byk keje boleh settle...ko byk bg idea2 "....kata2 ni kuar time rehat ngn dia...lepas jumaat...ape yg aku leh ckp kat sini...aku hanya membantu ape yg patut...aku anggap kata2 tu sbg 1 pemangkin la...tuk terus contribute ape yg aku mampu...dan aku anggap tu 1 cabaran...sbb ape?? teeet...yg tu aku saje la yg tau...sebenarnya kata2 tu pedih bg aku...menyebabkan aku serba salah....mcm2 r....


hurm...ok r...tu je la setakat ni...ni pn baru abis lepak2 ngn Mub...haha....banyak la isu2 yg kami bualkan...aku ada citer sikit pasal projek fyp yg aku terfikir n maybe leh propose...tp projek tu hampir mustahil tuk selesaikan dlm jangka masa 6 bulan....tp kalu dpt buat...mmg marvelus r kan...sape yg tak nak ape yg difikirkan tu tercapai...sume mesti nak..lagi2 menda tu jadi 1 barang yg boleh diguna pakai tuk sume org...takpe la...aku try search2 yg basic nyer...sebelum jd complete set projek tu...so sape2 nk join..leh la dgr2 dulu n combine ngn aku n maybe mub gak...huhu...tp tuk aku,tu maybe angan2 mat jenin je la...ok r,tu je...TILL THEN,SEE YAA...



p/s : rasanya mcm aku dh terlibat dlm isu besar...Ya Allah..aku pohon sgt2 supaya sumenya ok...aku dah serik menjd org tengah....mintak jauh sume2 tu...tolong Ya Allah...tolg sgt2....

Wednesday, March 23, 2011

Week 4 - Day 20

Salam....

hurm...hari ni xde menda sgt...
tp still takut2...
pasal ape? sume level 2 engineer gi Perak tuk projek PerakNet...
so kalu ada site rosak,xtau nk anta sape gi baiki...
hurmmm...tp mujur sume ok,kecuali loji Chin chin yg asyik down n up balik...
cam xstabil je.....hurmmm biarkan je la...

daripada boring2...sampai aku baca cerpen cintan cintun dlm internet,punyer la xde keje...tak penah2 aku baca citer2 pjg ni....dapat la 1 keje...
kena wat report tuk company Honda punyer Ping Respon Time,Ping Availablity & Interface ultilization....sume kena tunjuk graph....n kena buat tuk tahun lepasnyer report...hurm...
fine,walaupun byk..tp atleast ada keje...tak boring....

berpandukan kemahiran yg dibelajar di Universiti(Cut/Copy & Paste)...sume keje siap sekejap je...haha...dalam 1 jam lebih,siap r report tuk 7 bulan...hahaha....settle...esok compilekan sume syarikat Honda nyer report(pasal aku wat 2 cwgn,partner aku wat lg 2...sume ada 4)....nanti anta la kat supervisor....

ok la..tu je wat masa skang...TILL THEN SEE YAA....

Tuesday, March 22, 2011

Week 4 - Day 19

Salam...

hurmm...
ape yg buat ari ni??
hurm...ari ni aku tgk wei qi byk wat keje...
calling sana calling sini...aku x wat ape2 pun...
mkn gaji buta...hahaha...tgk gayanya dia byk tau...
best r..bila tgk cara dia ckp ngn engineer level 2 pasal
router,setup router....dia nmpk gambaran...maybe sbb dia dh ada basic...CCNA 4 dh pun dia tu...
aku dgr,wat2 paham r...padahal blur je la...segan la nk tyer lebih2....
apepun...aku dah siapkan projek aku or sng aku ckp assignment r..pasal xde rupa projek pun...
isu2 yg timbul drpd masalah sebelum tu aku dpt counter balik...
n aku lawakan sikit design pie chart....
aku dah present kat supervisor aku...
aku terangkan formula math tu...
mula2 dia pening...tp terang2 dia ok ckit la..
n dia ckp kita akan try masukkan data bulan ni punyer dlm assignment aku tu...

so,aku tgk je la ape result dia minggu depan...aku nk tgk la cam ne proses masukkan data sebelum di key in dlm assgnmnt projek aku n then jadi la graph...kiranya aku just permudahkan stage 2...stage 1 aku xtau lagi cara diorg wat....so aku nk tgk stage 1 tu cam ne gaya...n aku cuba ikhtiar solution tuk permudahkan stage 1 tu...kalu ada r...

lepas present tu,aku ikut engineer level 2 ke Loji Air Merlimau.....tgk ape masalah kat sana...hurm...tgk la gaya Level 2 check masalah..hurm...byk aku xfhm..aku tgk wei qi...siap bg cdgn lg kat level 2 ape nk wat...means dia faham structure tu...menda cam ni membuatkan aku teringin nk belajar Cisco...tp aku rasa cam tak sempat la nk bljr menda alah tu...hurm...xtau la...

ok la..mau tido..esok kena bangun pagi2...TILL THEN,SEE YAA...

Monday, March 21, 2011

Week 4 - Day 18

Salam...

hurm...dah masuk wwek 4 dh...
hurm...ape yg aku wat ari ni??
huhu...aku berjaya buat projek assignment yg dikasi oleh supervisor tpt keje aku...
hurm...alhamdulilah...
benda tu simple je sebenarnya...just kena buat formula matematik biasa je n letakkan dlm excel worksheet...
so bila kita key in je nilai dlm table tu,graph akan terbentuk ngn sendirinya...
dah pun ditunjukkan kat supervisor..n dia ok je...
pastu dia tunjuk kat boss aku...n boss aku tu luluskan benda tu...
so bleh guna r benda tu...cuma ada la certain2 isu yg perlu diperbaiki tadi...
susah gak aku nk cari cara penyelesaian dia...almaklum la guna MS Excel 2003 nyer...
xbyk benda leh buat...hurmmm...last2 balik umah terus ngadap menda ni...
ubah suai formula,simplify ckit table yg serabut tu...n selesaikan sume isu2 yg kat ofis td...
guna MS Excel 2007 mmg ternyata mudah...sekejap je siap...part tricky ckit formula je...nak satukan 2 3 step kira tu kpd 1 je step calculation...n wat masa ni...alhamdulilah settle...esok aku try tunjuk lagi...n sume tu bakal ditest tuk data bulan ni...kalu leh wat sempurna..leh la guna...

actually idea just guna MS Excel ni dtg bila aku terigt time aku key in data markah2 exam murid2 mak aku dulu....diorg guna MS Excel n kotak2 tertentu ada formula dlm nyer...just guna sheet tu berulang-ulang kali,n benda tu update sendiri mengikut formula yg kita tetapkan...so aku pun terpikir...buat mcm tu je la wat mase ni...xyah susah2 nak wat interface ke ape ke...simple dulu wat mase ni..kalu akan dtg dia request tuk buat lagi baik...aku try r wat....tak pun trainee yg lain pulak la... ni cara yg paling mudah r...even sume org bleh wat...tuk bdk2 MMU,time foundation subjek Computer Application dah wat dh menda ni...simple sgt...
kekdg menda simple mcm ni byk membantu kita...jgn pandang enteng pada menda2 kecil mcm ni...hurmmm...

Ok la,hurmmm tu je la...just nak wat catatan tuk report akan dtg...weekly report wat masa ni settle(wat time pejabat...haha)...ni last report tuk minggu ni n nnt kena wat report bulanan lak hurm...btw,supervisor MMU nak dtg tpt aku keje...hurmm...time shift pagi lak tu...time shift aku...hurmm...ape aku nk ckp ngn dia ek...hurmmmmmmmmm....(brp byk hurm daaa)...TILL THEN,SEE YAA

50 gambar Supermoon diseluruh Dunia

  • 1. Logan Airport, Boston

    Source.

  • 2. The Rockies, Colorado

  • 3. Orlando, Florida

    Source.

  • 4. Toronto, Canada

    Source.

  • 5. London, England

    Source.

  • 6. Sebastian, Florida

    Source.

  • 7. Newport, Rhode Island

    Source.

  • 8. Upstate New York

    Source.

  • 9. The Bronx, New York

    Source.

  • 10. Viña del Mar, Chile

    Source.

  • 11. Lillburn, Georgia

    Source.

  • 12. Miami, Florida

    Source.

  • 13. Portsmouth, England

    Source.

  • 14. Portugal

    Source.

  • 15. Athens, Greece

    Source.

  • 16. New York City

    Source.

  • 17. St. Petersberg, Florida

    Source.

  • 18. Bratenahi, Ohio

    Source.

  • 19. Essex, England

    Source.

  • 20. Los Angeles Airport

    Source.

  • 21. Seattle, Washington

    Source.

  • 22. Mexico City

    Source.

  • 23. Colorado

    Source.

  • 24. Ithaca, New York

    Source.

  • 25. Mount St. Bruno, France

    Source.

  • 26. El Paso, Texas

  • 27. Bangalore, India

    Source.

  • 28. Washington DC

    Source.

  • 29. Dallas, Texas

    Source.

  • 30. Stevensville, Maryland

    Source.

  • 31. Albuquerque, New Mexico

    Source.

  • 32. New York City

    Source.

  • 33. Denver, Colorado

    Source.

  • 34. Detroit, Michigan

    Source.

  • 35. Lake Superior, Minnesota

    Source.

  • 36. Pennsylvania

    Source.

  • 37. Wilmette, Illinois

    Source.

  • 38. Trondheim, Norway

    Source.

  • 39. Annapolis, Maryland

    Source.

  • 40. Northolt, London

    Source.

  • 41. The Netherlands

    Source.

  • 42. Germany

    Source.

  • 43. Williamstown, Australia

    Source.

  • 44. Brisbane, Australia

    Source.

  • 45. North Holland

    Source.

  • 46. London, England

    Source.

  • 47. Lisbon, Portugal

    Source.

  • 48. Santa Cantarino, Brazil

    Source.

  • 49. Columbus, Ohio

    Source.

  • 50. Lima, Peru

    Source.

Main Source : disini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...