Thursday, April 30, 2009

Al-Fatihah

Td selepas solat Asar,aku n fain dikejutkan oleh berita kematian foreigner yg jatuh dari tingkat 2 tu....
sumber ni kami dpt drpd pak guard baru(trainee)...
sekejap je benda ni berlaku...tup tup..dpt berita sadis....
dgr kata yg dia ditolak dr tingkat 2 tu...
sejauh mane kebenarannya..wallahualam...
sama2 kita bacakan al- fatihah kepada beliau....

p/s: bila pikir2 balik....bagaimanakah keadaan kita sewkt menemui ajal nnt...
adakah dlm keadaan maksiat? atau dlm keadaan baik...suci je muka....
hmmmm........

Wednesday, April 29, 2009

Cara-cara melepaskan tension di hostel...

haaaa....
tgh2 belajar....
ada kwn kita ijat nama diberi siggah jap dibilik aku...
dan ternmpk la beliau beberpa genting dibilik aku...so ape lg...
ape yg kami buat ?......saksikan...


haaaa..itu dia....cara release tension yg agak brutal hahahhaah
xde la...just selingan jer...tp kalu tu caranya ape salahnya..haahaha...ikut cara masing2 r..
bg pihak hostel...jgn risau...sume smph2 tu dah buang tpt yg sepatutnya...x semaknye la...pandai wat pandai la kemas kan....

k r...smbg wat assignment...till then...see yaa...!!!

Tuesday, April 28, 2009

Hari ini...tawan Bukit beruang pulak...hihihi

Hari ini....atas cadangan abg hazri kite...
lepas asar dia ajak berbuka puasa kat bukit beruang...
so lepas asar tu terus bincang n divide tugas ckit2....
terus jalankan misi masing2...
fain n wan hafiz cari makanan...aku n sifi just panggil kwn2 yg nk ikut....
so dlm kul 6....kami berkumpul n then bertolak menuju separuh puncak....
tgk sape2 yg pancit....xde sape2 pancit...ckit je kot...
yg takut2 ckit time lalu kat kwsn beruk la...dgn bwk makanan...x pasal2 lak nnt beruk yg buka pose..bkn kitaorg..hahaha
sampai kat puncak....duk la merenung ciptaan Ilalhi....ckp2 kosong smbil tunggu abg hamdan n aleep kita ni....
dah smpi.....
gelak2...sedar2 azan dah berkumandang...so kumpul 1 tpt buat halaqah n berbuka la kami...
smbil berkumpul kami berbincang mcm2...dpt info ckit....
dan kami juga solat maghrib d separa puncak bkt beruang tersebut....terasa setiap pergerakan sakit bila bersentuhan dgn batu2 kat tanah tersebut....tu tak pikir lagi cam ne org2 dulu seksa nk solat time perang...smpi ada solat n kena panah pun tak perasan..bertapa khusyuknya umat zaman nabi dulu....selepas solat kami mendgr tazkirah ckit...tak byk pun..ckit je tp senang paham....yg tu lebih baik aku rasa la....pemandangan di waktu malam kat ctu....fuh lawa sgt2....ngn lampu sana sini....

apabila smpi ke bwh balik,solat isyak pun dah sudah,cam biasa r..training silat lak....
letih x letih blkg kira......
tp assignment tak siap2 lagi....waaaa....bila mau buat ni...???!!!
rileks2...borak2..
hah...makanan sudah smpi..!!!
bkn main seronok lg dpt mknana....
matahari terbenam...cantik...












pemandangan dari atas....














riadah,riadah jgk...solat jgn lupa...



itu je mau share ngn kengkwn....till then...SEE YAA....(^_^)
secara tuntasnyer maju la sukan untuk negara

Sunday, April 26, 2009

UPG : TOF 3....XPDC ke Gunung Datuk...

Salam...
hari ni aku baru saja balik dari Gunung Datuk di negori sombilan....
dibwh program anjuran UPG collabrate ngn Outrec & netball....
aku cuba try join UPG lak...sbb takkan sekadar daftar je kan x join ape2...mesti kena join gak prog2 ...
alhamdulilah....aku dialu alukan oleh ahli2 UPG....
overall puas hati sebab dapat naik ke puncak Gunung Datuk...
bleh tahan jgk r....2 jam lebey ckit mendaki tuk sampai ke puncak....1 jam lebey utk turun
ada yg pancit ada yg cram kaki...mmg menguji stamina & mentel kita...ni yg aku minat....
lasak2 baru bez....
disamping itu(mcm karangan)
dpt input2 pasal mcm mane nk jadi faci yg bagus....
sebelum ni aku dah terlepas TOF 1 & 2...tapi tak pe...
just dpt input cukup r...
aku igt lagi definasi faci :-.....
  • seorg insan
  • menyampaikan mesej
  • menggunakan sumber-sumber yg ada
  • menyeru kearah kebaikan
  • mencegah kemungkaran
  • mengikut sistem organisasi
lebey kurg cam tu r..aku pun x igt sgt...tp tau la jgk ckit2....
dr sini gak aku bljr ape itu Modul,ciri2 fasi yg bagus...n byk lg...

xkisah la yg penting ada BBQ n dpt daki gunung...hahahah

ni antara gambar2 nyer...

tgh main game 'botol'

tgh mendaki...

dah smpi ke puncak...berehat skjp...
duk rileks2...
ya...itu dia...reefky ngn tandi...bdk indon yg bleh tahan kelakarnya...
bkn wat aksi seksi yeh...ni just nk tnjk benda yg hinggap kat seluar aku jer...hahaha
mat top,tok imam azmi,aku n aizat
tgk...tinggi x tinggi nyer tpt ni....
hehehehe
gayat x?..jwpn nye...x.....rasa nk terjun ada jgk kekdg....
gmbr ni smart...
nama aku sdh terukir di salah satu batu besar disitu(walaupn bkn aku wat..tp bangga tu hampir2 nk ada r)

mmg seronok daki gunung ni...tmbh2 lg mlm sbtu tu ada night walk...kena jalan seorg2 kat lorong gelap yg di sekelilingnya hutan....yg tu pun seronok...jalan dgn amannya...

insya allah bleh join lg next time....till then, See yaa !!!

p/s: bila fikir sejenak...setiap weekand aku ada aktiviti....x merasa berehat kat bilik pun lg setiap hujung minggu...fuuiii...bila la nk study ni....ish3...final dah dekat beb..



Wednesday, April 22, 2009

Tanggal 17,18 & 19...

SAlam...
aDA ape pada tarikh ni?
pada tarikh ni la aku ngn abg Nik Zarizi....khatam belajar keris....
yaaa....
pd maghrib ari jumaat tu.....kami bertolak ke pantai pengkalan balak....
hahaha...kali ni kami x tidak tido kat khemah dah mcm 2 minggu lepas...
sbb pesilat2 MMU ditugaskan jadi urusetia utk MAJLIS KHATAM KERIS PERINGKAT KEBANGSAAN 2009....so kami duduk di chalet.....yuhuuu...
utk pengetahuan sume majlis ni jarang sekali dibuat....kali ni majlis ni baru kali ke-7...
bayangkan dah lama silat gayong ni ditubuhkan tp majlis ni baru ke-7 kalinya....
bygkan berapa tahun je sekali....
ni jugak kali pertama aku jadi urusetia.....nk jgk rasa jd urusetia...
rupa2nya jd urusetia peringkat kebangsaan ni teramat la letih....
mlm tu,baru smpi dipantai....dah daftarkan diri dan diberi briefing pasal majlis ni...
aku dimasukkan bwh bhgn peralatan perasmian...mknanya sume alatan2 ketika majlis ni aku kena jaga....ketua bg division ni Cikgu Dodi.....cikgu ni silap ckit kaki naik kat blkg,dah la kaki laju giler,mmg cepat..sedar2 dah kena sepak.....so kena hati2...hahahahaha[jgn mare]....
mlm tu jgk kami kena angkat khemah ...bkn satu tp 3 rasanya....kena pindahkan tpt khemah tu sbb salah letak tpt....walaupun penat tp berpandukan slogan WONDERPETS..dpt jgk kami buat...yg xtahannya wat mcm usung jenazah...si kirin r yg mula dulu...sakit jgk perut aku gelak...

pAda keesokan harinya la br bermula sume2 benda tunggu peserta khatam keris mendaftar...mrk dtg dr seluruh Malaysia...wakil dari singapura pun ada jugak...dari UK ada seorg...pd hari sbtu ni lagi la penat....angkat meja kehulu kehilir....tp wat sambil enjoy2 xde hal la...sume penat tu hilang...mcm tu la aku suka...smbil keje sambil tu kita leh gelak2 tawa...tp kekdg kena serius jgk...ptg tu ada briefing ckit kpd peserta khatam....aku dgr la ckit....sbb aku pun peserta...tp xsempat nk dgr penuh taklimatnya sbb sibuk ngn tugas2 lain....ptg tu jgk diberi taklimat cam ne nk sembelih ayam...sbb khatam keris ni ada adat dia...antaranya sembelih ayam (warna mesti hitam) sendiri....so kena ada la taklimat pasal tu.....dpt la bljr benda2 ni....akan dtg mane tau kita kena sembelih lembu utk korban ke ape ke....hahaha...lepas taklimat tu mula la aktiviti menyembelih ayam beramai-ramai...tgk la seorg2 sembelih ayam...ada yg sembelih smpi putus kepala....kesian ayamnya....yg pegi sembelih tutup mata tu sape srh....mmg r putus kepala....adui.....ada jgk yg sembelih tp ayam dia x mati...sbb guna pisau tumpul....setakat darah ckit je...adui...mcm2 bleh tgk wkt tu....lepas sembelih ayam tu kena bersihkan la ...bwk kuar sume organ2..tu sume kena wat sendiri...kat situ pun bljr benda baru....n then ape lagi....bakar r....aktiviti ni berlanjutan smpi malam....ayam yg dah dibakar dibungkus n akan makan pada esok hari...wkt majlis khatamnya...

Pada hari ahad...pagi2 dah kena berkumpul di depan pantai utk upacara adat tersebut....
kat situ la aku jumpe legend2 dlm silat gayong..sehinggakan anak bongsu kepada pengasas Silat Gayong (Sazali b. Dato' Meor Abdul Rahman) jgk dtg tegas jgk orgnya,dgr suara pun takut dah....dlm hati wow...x sangka didepan aku ada satu barisan para pesilat yg hebat2...sblm bebaris tu..mcm biasa r urusetia jgk la nk kena susun stagenya...so dlm kul 9.00 pg x silap aku adat istiadat bermula...aku kena makan sirih dulu...hihihi..agak pelik rasanya sbb x penah rasa...
n then kena pegang daun kepala n lilin sambil junjung benda tu sewkt turun kelaut....ada simbolik dia...mcm org yg ketuai kami dlm barisan kami (ibu gayong) kena junjung keris....
so kami kena turun laut pd paras dada airnya..n then tawaf sbyk 7 kali pd satu jarak yg tlh di tetapkan....mmg mencabar,lg2 wkt ombak tgh beralun kuat....aku tgk pompuan ramai nk give up dah bila smpi round 3...lepas cukup 7 kali...kami duduk sebaris dan kami baling keris kayu kami(sblm ni wat latihan ngn keris kayu yg dibuat sendiri ngn tgn kita) ke laut, simboliknya berpisahlah antara kita ngn keris kayu tu...n tiba la pula masa dgn keris besi pulak....
abis tu kami kena mandi bunga ckit,makan 7 jenis kuih melayu,pulut kuning n ayam yg dibakar tu...kena abiskan kat ctu jgk...kalu sape2 yg dpt ayam besar mmg nahas la nk abiskan seekor tu sendirian..nk tak nk kena abiskan jgk....ni la adat2 khatam kerisnya....just citer secara kasar je...

dah abis majlis...time utk kemas2 kan balik barang2 la pulak....pun sama penat jgk...dah la tawaf kat dlm laut tu ada jgk penatnya...kena angkat tu angkat ni lagi....kehulur kehilir....dari satu tpt ke satu tpt....dah la tptnya jauh2....dlm lebey kurg 5 chalet di tempah tuk majlis ni...so kena ke hulu ke hilir...mmg penat,tp lama2 rasa cam skjp je jalan dari satu chalet ke satu chalet sbb dah selalu sgt...bila agak2 sume dah siap...masuk bilik sedar2 dunia gelap sekjp...tertido kejap...letey kot...aku ngn abg nik serupa jgk...2-2 tertido....hahahahha....xkisah..normal la tu....

ni ada gmbr ckit...
Menunggu peserta

Cikgu Ismail tgh bagi penerangan pasal senjata2 melayu dahulu kala....
yeah..!!!

Tgh menghias meja pameran....(rAjinnyerrr)
DJ kita yg diimport khas dari MMU...hahaha
bhgn security..tgh wat line jaga2...abg nik & abg munn kita...itu dia...semangat..!!!
seorg lagi urusetia keselamatan...ayunya...cam ne nk jaga org ni..muka xcukup garang nie..hahah
ckgu Dodi,mun,najmi,aku & abg zack sibuk buat tpt utk ....ntah la ssh nk ckp..
antara peserta2 khatam keris....
tgh dgr taklimat pasal sembelihan
pegawai agama ajar cara yg betul tuk sembelih binatang
bergmbr sebentar(nmpk sgt x tumpu perhatian time pegawai agama tu bg taklimat)hahah
tgh minta izin tuk khatam dgn cikgu ismail
berkumpul dulu...tuk penerangan..
"buat satu barisan lurus!"kata Cikgu Mad(ckgu silat aku di Mrsm dulu hihihi)

kami sume dah mula turun ke laut dah...
dah mula berjalan dah....
dah start tawaf dah..itu diaaaa.....
Baling keris Kayu..!!! syg betul ssh payah aku wat...huahuahua..dah la kayunya keras giler..
smpi luka tgn aku...tgk2 kena lepaskan gak...
dah abis tawaf
makan2...jgn x makan....
duk tgk gapo dio tu?
perabih la sume mknan tu...muka terseksa belaka...

haaa..sume dah abis...ada ckgu belanja ais krim...ape lg...beratur....!!!

ya makan..mmg sesuai di wkt panas2 mcm ni..
Cikgu Dodi n Aku...nyum nyum....

begitu la abis nya majlis khatam keris kebangsaan.....walaupun letih tp puas la jgk.....tp pd ari ahad tu tak sempat la pulak aku nk gi iu dinner....sbb smpi pun dah nk malam....kemas2 sume pun dah amek masa....
p/s : sori r x dpt kotakan kata2 yg aku akan pegi dinner tu terutama kpd kak zinie n kak suhailah...hihihihi...


!!..TAHNIAH KEPADA SUME URUSETIA..!!

Cerita seram secara ringkas...

1. Menung di malam hari...


"malam itu sungguh sunyi sekali,aku keseorangan di rumah. Semua ahli anggota keluarga ku telah pergi ke majilis perkahwinan. Aku duduk seorang diri di dalam bilik.Termenung. Tiba-tiba,lamunan ku terhenti di sebuah pokok yang rendang.

Di pokok itu terdapat sehelai kain,yang tergantung dicelah pokok itu. Fikiran aku kacau.Aku tak tahu apakah benda yang tergantung di pokok itu.Tanpa berfikir,aku pun mengambil hp,dan rakam video itu. Aku pengssn.Aku tersadar yang aku di dalam bilik dengan ibu..bila aku melihat video kilip yang aku merakam tadi..rupa-rupanya..itu adalah kakak cantik..yang tergantung di disitu..

2. Hotel

PERISTIWA INI BERLAKU PADA DISEMber lalu di ceritakan oleh kakak ipar yang bercuti di sebuah hotel di KL.

Semasa abang saya dan kaka ipar sedang tidur di bilik hotel bersama nak bongsunya di atas katil yang besar bersama tiba2 anak saudara tersedar dari tidur dan terlihat seorang wanita yang berambut panjang di hujung katil sedang mendekati jari kaki ibu nya. Ianya menakutkkan dan anak saudara saya yang tersedar segera kejutkan ibunya. Kakak ipar saya memberitahu bahawa ketika itu dia sedang uzur bulanan. Anak saudara saya kembali ke Singapura kelihatan amat takut.


p/s:...tu kat hotel...kalu kat bilik sendir cam ne?...hmmmm.....mmg hijau abis r muka...


Tuesday, April 21, 2009

Perempuan & Lelaki

Perempuan Lawa Vs Perempuan Tak Lawa

"Kalau perempuan lawa pendiam
Lelaki akan cakap:: woow, ciri-ciri isteri idaman...
kalau perempuan tak lawa pendiam
Lelaki akan cakap: eh tak reti komunikasi betul...


kalau perempuan lawa berbuat jahat
Lelaki akan kata: musti ada krisis dalaman
nih...kesian
kalau perempuan tak lawa berbuat jahat
Lelaki akan cakap: dah la tak lawa, perangai pulak
huduh...

kalau perempuan lawa menolong Lelaki yg
diganggu
Lelaki akan cakap: heroin sejati....!
kalau perempuan tak lawa menolong Lelaki yang
diganggu
Lelaki akan kata: taktik nak ngorat le tu...

kalau perempuan lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: ok gak la....
kalau perempuan tak lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: kesian..mesti kena bomoh lelaki
tuh!

kalau perempuan lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu betul mamat tu.....
kalau perempuan tak lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata:...patut pun kena reject...

kalau perempuan lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: perasaannya halus...penuh
kasih sayang
kalau perempuan tak lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: sesama keluarga memang
harus menyayangi.. .

kalau perempuan lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: ntah dato' mana bela nih....
kalau perempuan tak lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: musti anak org kaya nih.....

kalau perempuan lawa tak mau bergambar
Lelaki akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya
tersebar
kalau perempuan tak lawa tak mau bergambar
Lelaki akan kata: sedar pun diri...

kalau perempuan lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: caring sungguh....
kalau perempuan tak lawa menuang air ke gelas
lelaki
Lelaki akan cakap: nak tunjuk caring le tu....

kalau perempuan lawa bersedih hati
Lelaki akan cakap: dont worry..i will make u happy
forever
kalau perempuan tak lawa bersedih hati
Lelaki akan kata: sikit2 nak nangis!! mengada2...

kalau perempuan lawa masak
Lelaki akan kata: dah la lawa, pandai masak pulak
tu....
kalau perempuan tak lawa masak
Lelaki akan cakap: ntah sedap ke tak????

kalau perempuan lawa main2 miss call
Lelaki akan kata: takpe...
kalau perempuan tak lawa main2 miss call
Lelaki akan cakap: ko ni takde keja lain ke... sibuk
ni tau..

kalau perempuan lawa hantar2 email
Lelaki akan kata: sukenya....
kalau perempuan tak lawa hantar2 email
Lelaki akan cakap: balik2 email dia...boring


Laki Ensem Vs Laki X Ensem

Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: woow, cool giler...
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus...

kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody's perfect
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang.... muka pun macam pecah rumah!

kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia...

kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat...
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya).. .

kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus...penuh kasih sayang
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi.. .

kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?...

kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?...

kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu....

kalau lelaki handsome bersedih hati
perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?

Friday, April 17, 2009

60 sec To Fame & Drama contest...

ari isnin n selasa ada pertandingan Drama peringkat akhir
ari isnin tu ada 60 second to Fame...
mcm Drama tu khas tuk pelajar2 foudation yg merupakan salah satu assigment tuk wat drama..
n yg terbaik dipilih keperingkat seterusnya...
yg 60 Second to Fame lak
mksdnya peserta kena wat persembahan selama 60 saat....
xkisah ape2 pun...
so aku dan ahli PSSGM diberi tugas utk wat persembahan utk pembukaan...
so kami ada training mlm sebelum event tu...
sekejap je dlm 1 jam kot....
dan ptg pd hari event tu pun ada ckit sbb kena wat rehearsal dah wkt tu...
terpaksa skip kelas....hehehehe....tp dah mintak kebenaran madam dah...ponteng dlm kelegaan r...
hahahhah....






ni antara-antara sedutan2 wkt persembahan dijalankan yg sempat diraka....
agak kelam kabut ckit.....
tp overall sume berjalan ngn lancar...
syukur alhamdulilah..

Drama lak...mantap2 jgk dramanya....sume hebat mmg jauh beza la dgn drama yg aku punyer group..mantap....tahniah kepada group Foundation Law,kerana memenagi pertandingan ni...
tahniah gak kepada Penan,sbb dpt no 2 dlm 60 second to Fame....lagu yg dibwkkan tu mmg wonderful...

insya allah Jumaat Sabtu Ahad ni
bersedia utk khatam keris pulak....
ape la yg akan ku kena nnt.....

Tuesday, April 14, 2009

Sepjg 3 hari hujung minggu..

Yaaaaa...
lama dah aku x sentuh keyboard ni khas tuk blog aku.....
ari jumaat ari tu....aku dan sekelompok kwn2...
telah pegi ke suatu tpt yg bernama.....ntah la aku lupa nama tpt yg aku igt ada perkataan anjung bonda je...bersempena program THE RETURN OF JED 09(TROJ 09)
di situ kami diberi pendedahan ttg .....jenis2 sekularisma yg telah diterapkan dalam kehidupan seharian kita tnpa kita sedari...
pastu figh al aluwiyat.....mcm mane nk pilih sesuatu bnda la (something like that)
sama mcm bengkel ytm dulu...pilih decision tu antara[penting & segera/penting & x segera/x penting & segera/x penting & x segera].....
actually aku mula2 pikir nk gi, xnk nk gi, xnk.....
wkt jumaat tu kepala tgh berdenyut2 sakit....aku sendiri la xtau apasal la berdenyut....lepas solat asar ambek ko terus menyembah tmpt sujud sbb pening sgt pastu ambek masa tuk rehat.....maybe letih kot pasal menghAdapi minggu yg bz (cewaah mcm la org lain x bz)...terutama ari khamis tu..hahaha...dah rasa cam robot transfomers dah....bergerak dr pagi smpi pagi esok....xde rehat pun hahahah
xper2 selg bdn x abis bateri bleh gerak lagi kot....guna la bateri energizer[selingan]

so dgn 'macho' nya smpi ke tpt bas lmbt gara-gara....(xyah gtau r)...
n then smpai kat sana...dgr la pengisian2 yg diberi.....n rules n regulation dlm kem tersebut...
hmmmmm
hari sbtu lak...aktivit bermula....
mcm2 pengisian yg diberi n aktiviti pun ada.....
treasure hunt antara salah satunye....
tp tema secara amnya aku tgk sume pasal kepimpinan....
dalam kepala otak aku....aduiyai.....xde benda lain ke....
apasal benda yg aku xminat yg aku dpt(bkn benci ye cuma x minat je)...
mood dah down n dgn sakit kepalanya aku taram je r...
yg bgsnya setiap checkpoint ada pengisian...so dia bknnya tujuannya nk tgk sape paling cepat...
setiap aktiviti yg dibuat ada moralnya.....xkisah r...kepala aku dah mmg tepu..x masuk ape r...hahhaha...tp dpt gak ckit2..bkn x dpt lgsg....
pastu ada satu part aktiviti ni pasal debat mcm parlimen....
fullamak..nk kena berdebat secara sivik ....owhhh aku pun x minat,fakta kena mampat dlm kepala ,baru la bleh berdebat...pengisian dia pun aku amek masa tuk fahamkan betul2 benda ni...nk kena berdebat pasal topik2 yg ada kaitan ngn pengisian ....xde point aku nk ckp kat dpn...nk ckp kat depan pun satu hal,xminat jgk....nasib baik la ada fasi motivate ckit...boleh la wat(paksa diri hahaha)....
kalu debat2 ditepi jalanan boleh la...

yg bestnya pada malam kemuncak program tu...
mengingatkan aku dgn "mlm ta'bai" yg dilakukan oleh senior2 aku d mrsm muadzam shah...
dan juga orientasi ganas yg dketuai oleh ketua warden,warden n senior2 aku dulu...
bdn dah la mcm body builder pastu tibai kitaorg bdk2 baru...mmg sakit r...
tp pada sesi kemuncak ni xde la seksa mane pun[bkn poyo tp betul, khas tuk sape2 mengeluh pasal mlm tu r]..tu kira biasa lagi...syukur...
xde caci maki lagi tu...x dipukul ngn kayu lagi tu..tak ditackle ngn bebdk ragbi lgi tu....still ok lg....
sume benda ni pun ada tujuannya...masing2 yg gi sume nmpk ape yg fasi2 nk smpikan...
sume tu benda baik tu kita..smbil2 tu bleh tgk tinggi mane tahap EQ kita....
aku time tu jd seserius mgkin,sbb dia srh jd serius,jgn memain...smbil tu kena tahan sakit KEpala lg..!!!
lebih kuat berdenyutnya(mcm kepala kena mampat je)....satu cabaran besar bg aku...tahan sekuat boleh r,rasa nk meraung pun ada....rp xpe yg pntg msg apa diorg nk bg smpi kat sume peserta...lg sekali bab kepimpinan...xtau nk ckp ape r....terima je...

pd ari ahad..sume boleh berehat....sume letih2 kan....
rehat la puas2....overall ok la....sedang2 org kg ckp....
rasanya msg tu smpi kot kat peserta...
mcm aku, aku rasa just faham ckit n then kalu srh diterangkan....
aku rasa x bleh lg ....

smpi ke MMU dlm kul 4.30 ptg kalu x silap...
sume letih2...msuk bilik konpem2 ada yg tersembam ke katil...
sama mcm aku....pastu mlm tu pulak straight ke main hall tuk training silat khas utk persembahan pembukaan program 60 sec to Fame....letih xletih blkg kira...yg penting KERJASAMA!!!
hahaha...
insyaAllah ,nnt aku uploadkan video persembahan tu...

p/s : satu lg yg aku dpt..walaupun kita tak ikhlas pergi ke majlis ilmu..tp allah tetap memberi keampunan dosa kepada hambanya....kalu kita betulkan niat kita lg la Dia suka....menunjukkan betapa sygnya Dia kepada hambanya.....renung-renungkan..kita ni syg ke kat dia...ape buktinya?setakat solat 5 wkt je ke?pikir-pikirkan[khas tuk diri sendiri]


antara peserta & juga fasi...


fuhh ada effect lak kat gmbr ni...dasyat2


ni seluar sape lak yg tertinggal ni...adui xcited sgt nk balik la ni....nk balik pun bleh tertinggal seluar....nasib baik la org tu ada seluar lain..kalu ni je seluar nye mcm mane...tergntung kat situ..tak ke kesian hamba allah tu mencari seluarnya yg hilang..[jgn mara just imiginasi saya je]

tu je la setakat ni....harap ampun maaf sorry sepjg sy di kem tu n juga kalu ada terasa ke ape ke time baca blog pandangan seorg hamba ni arap diampunkan....till then SEE YAA

Tuesday, April 07, 2009

Moga-moga cepat sembuh

Salam
Semalam aku dpt berita yg cikgu ismail(salah seorg cikgu silat aku)
kena STROK..!!!!
terkejut beruk aku...
mane tak nyer ari ahad tu elok2 je tgk dia mandi pantai ngn anak2 murid dia...
tetbe dpt berita gini lak....
so ptg td aku ngn kwn2 yg lain pergi ke hospital...
[kena la kuar kelas separuh jalan] hehehehe...
gi melawat cikgu di hospital melaka....
smpi2 disambut oleh abg Zack (yg hensem) & kak Ain(lg ayu)
hahahaha...
dah smpi tu,tgk2 dia dah semakin sembuh...
terkejut gak aku...sekejap betul dah sembuh...cuma ada lg ckit2 la....
kuasa tuhan....
balik je dari Hospital...gi briefing TROJ 09.....
ape la yg diorg wat tuk kem kali ni....
hmmmmm

Monday, April 06, 2009

artikel yg menarik...

tgh2 aku surf internet..
aku jmpe artikel ni....menarik perhatian aku..menarik,ringkas & padat....
cuba anda baca....
nk kongsi dgn kamu semua je...

Sewaktu Nabi Muhammad saw wafat, telah disempurnakan agamamu (Islam). Semua persoalan akan ada jawapannya, hanya ilmu di dada penentu jawapan apa yang perlu diberi.

1) Nama Nabi Isa as disebut 25 kali dalam Al-Quran, tetapi berapa kali nama Nabi Muhammad saw disebut dalam Al-Quran? Nama Nabi Muhammad saw hanya disebut 5 kali sahaja di dalam Al-Quran. Manakala nama Nabi Isa as disebut 25 kali. Mengapa?

Kerana Al-Quran diwahyukan pada Nabi Muhammad saw, sebab itu nama Nabi Muhammad saw jarang disebut. Al-Quran diturunkan bukan semata-mata untuk memapaparkan kisah Nabi Muhammad saw tapi adalah sebagai panduan perjalanan hidup umat Islam.

2) Nama Nabi Isa disebut lagi banyak dari nama Nabi Muhammad saw dalam Al-Quran, tentu sahaja Nabi Isa lebih hebatkan? Soalan sebaliknya, dalam Bible, nama syaitan lebih banyak dari nama Nabi Isa, jadi siapa lagi hebat? Syaitan atau Nabi Isa?

Sebenarnya Allah tidak bezakan tentang kehebatan nabi dan rasulNya. Walaubagaimanapun, Allah Maha mengetahuinya.

3) Dalam Islam percaya yang Nabi Isa as diangkat ke langit, sedangkan Nabi Muhammad saw wafat. Jadi, bila Nabi Isa as dibawa ke langit, tentu sahaja nabi Isa itu Tuhan kan?

Dalam banyak-banyak kaum, hanya kaum Nasrani sahaja yang telah salah anggap tentang nabi yang diutuskan kepadanya sebagai Tuhan (Nabi Isa). Sedangkan, dalam Bible juga yang ade menyatakan bahawa Jesus (Nabi Isa) berkata "siapa yang taat pada Allah akan masuk Syurga, siapa yang menganggap Jesus sebagai tuhan akan masuk neraka.

4) Dalam Islam, Nabi Muhammad saw adalah Nabi terakhir. Tapi, di akhir zaman nanti Nabi Isa as akan turun. Kenapa tidak dikatakan Nabi Isa as yang terakhir?

Nabi Muhammad saw adalah nabi terakhir berdasarkan tahun kelahirannya. Perumpamaan : Jika anak bongsu meninggal dunia, sedangkan anak sulong masih hidup, hakikat yang tidak akan berubah ialah anak sulong tetap sulong.


5) Nabi Isa as disembah sebagai anak Tuhan kerana dianggap mulia sebab lahir tanpa bapa. Kita jawab seperti ini, antara ibu dan anak, mana yang lagi mulia? Tentu ibu kan? Jadi, kenapa orang Kristian tidak sembah Mariam je? Kan Mariam ibu, tentu lagi mulia. Nabi Adam juga lahir tanpa bapa, malah tanpa ibu juga merupakan manusia pertama, kenapa tidak disembah Adam sahaja?

Jawapan lengkap ada dalam Surah Imran, ayat 59.


6) Jika baca tafsir, Allah berfirman sekejap guna 'Aku', sekejap guna 'Kami' Kenapa?

'Kami' kan lambang 'Tuhan + Mariam + Anak Tuhan (Isa)' ? Al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab, 'aku' kata jamaknya 'kami' yang menggambarkan tentang 'Allah dan keagunganNya' . Tengok sahaja Queen Elizebeth ketika bertitah, beliau guna 'We' bukan 'I'.


7) Orang Sikh Punjabi bertanya, kenapa Islam perlu potong rambut? Bukankah rambut itu anugerah tuhan yang perlu disimpan?

Kita jawab dengan soalan ini, kuku juga anugerah tuhan, kenapa orang Sikh Punjabi potong kuku?


8) Sami Budha vegetarian bertanya, kenapa Islam suruh bunuh binatang untuk dimakan? Kan zalim kerana bunuh hidupan bernyawa?

Sains telah buktikan, sayur dan pokok turut ade nyawa. Malah, apabila kita basuh tangan pun, ade banyak nyawa kuman yang kita bunuh. Itu tidak kejam? Bila kita bunuh (sembelih sebenarnya) 1 ekor lembu, sebenarnya kita telah selamatkan bayak nyawa manusia.


9) Sami Budha menjawab " Bunuh sayur dosa kecil sebab sayur kurang deria, bunuh binatang dosa besar"

Kita jawab seperti ini, habis tu, kita Cuma berdosa kecil je la jika bunuh orang yang pekak, buta, bisu hanya kerana dia tidak ade deria?


10) Sami Budha menjawab lagi "Jika kita bunuh sayur, sayur akan tumbuh balik"

Kita jawab lagi "habis tu, awak makan lah ekor cicak kerana ekor cicak akan tumbuh semula selepas putus"

11) Sami Budha berkata lagi "makan binatang akan dapat banyak penyakit"

Kita jawab "Penyakit datang kerana kita makan banyak. Bukan kerana makan binatang. Allah suruh makan secara sederhana. Lagipun, Allah dah beri gigi taring dan gigi kacip untuk manusia makan binatang dan sayuran.. Alah, tembakau dan dadah pun dari tumbuhan juga kan? Lagi besar penyakitnya kan? Lembu yang ragut rumput hari-hari pun boleh jadi lembu gila. Sebenarnya, tak kesah pun kalau kita tak nak makan daging, tapi jangan lah cakap haram apa yang telah Allah halalkan untuk kita.


12) Kan babi itu ciptaan Allah, kenapa Islam tak makan babi?

Sebab bukan semua ciptaan Allah adalah untuk dimakan.


13) Islam cakap Hindu sembah berhala tetapi Islam hari-hari sembah Kaabah.

Islam bukan sembah Kaabah, tapi Kaabah itu adalah Kiblat untuk satukan umat. Dalam Islam dah sebut, siapa sembah Kaabah akan masuk neraka kerana Islam Sembah Allah, kaabah Cuma kiblat. Perlu tahu bezakan. Bukti, orang yang sembah berhala tidak akan pijak berhala, tapi orang Islam pijak Kaabah untuk melaungkan azan. Orang Hindu tak akan pijak gambar berhala tapi orang Islam hari-hari pijak gambar Kaabah (sejadah). Jika ada gambar Kaabah diletak di KLCC, orang Islam tetap solat menghadap Kaabah di Mekah kerana itu kiblat kita untuk sembah Allah... Bukan sembah Kaabah!


14) Kenapa perlu ikut nabi Muhammad saw kerana nabi dan rasul sebelum baginda kan betul-betul juga?

Nabi sebelum Nabi Muhammad saw diutus untuk kaum dan zaman tertentu sahaja. Sedangkan Nabi Muhammad saw diutus untuk semua kaum dan sepanjang zaman.


Soalan-soalan yang nyatakan di atas, sebenarnya memang benar-benar ditanya oleh orang bukan Islam secara spontan pada orang Islam. Mereka bertanya bukan kerana hendak tahu, tapi kerana hendak membuatkan orang Islam yang ilmu hanya ala kadar berasa was-was dengan Islam dan akhirnya orang Islam akan berasa was-was dengan agama yang dianutinya.


so amcm? ape pendapat korg...bg aku byk info bleh dapat kat sini....maybe ada persoalan kalian terjwb slps baca ni....wallahualam

Sunday, April 05, 2009

Pada hari jumaat,sabtu & ahad...

Pada hari tersebut aku dan rakan2 gayong aku pergi ke pengkalan balak
utk pemilihan SUKMA dlm silat olahraga dan khatam keris....
ape yg dpt aku conclude kan
sepjg pergi sana aku dpt byk info2 pasal silat olahraga(lawan/sparing)...
sebelum ni selalu main dalam seni silat(mcm persembahan/berlakon berlawan)...
info lain pun dpt gak..hahhaha
kat ctu,aku jmpe mcm2 peserta yg hebat....
bleh tahan hebatnya,tangan tangkas,kaki kuat....fuhhhh...sume otai2...
kat ctu gak dpt jalinkan silaturrahim antara bdk2 gayong dr sume ipt.....
pd mlm sbtu tu r paling di nnt,majlis khatam keris.....
ni bg murid yg sudah tamat belajar buah2 keris....syaratnya kena tau 20 buah keris...
aku baru berapa belas br....
aku tgk r ckgu zamir(ckgu yg mengajar silat d mmu) khatam keris...
kena sembelih ayam sendiri,masak sendir,pastu makan ayam tu smpai habis...
seblm nk makan ayam tu kena makan kuih melayu 7 jenis,pulut kuning,telur rebus n then br la mkn ayam nyer...tu la adat2 khatam keris ....
puas ckgu,sham & mun nk ngabiskannya.....hahahhaha
mcm mane la aku nnt....kena plan awal2 ni....

btw,tahniah buat azleen & kak ada yg berjaya dlm pemilihan SUKMA....
lepas ni kena training kuat lg lar....
aku x masuk pun sbb still x confident lg....byk lg perlu aku bljr tuk jd sama hebat ngn kumpulan2 elit silat olahraga tu....
to abg nik zarizi lak.....walaupun kalah time semi final,tp abg nik kalah ngn juara silat olahraga tu....
mmg dia hebat pun,x dnafikan....xpe2 yg penting tgn bengkak tu sembuh.....

k la post ckit je kali ni,byk benda tak siap lg,assignment,quiz & etc.....duk sana dpt mandi pantai,tenang je...duk mmu ,asyik tension je memnjg...ish3....tp yg sakitnye gi kem ni kulit terbakar...hahahaha...hitam habis anggota2 bdn hahah....terik tul cuaca kat situ...

p/s :to ckgu zamir....haaa lepas cikgu dah makan seekor ayam ni...ape lg..lepas ni.....kitaorg mesti kena jogging 10 round,pumping 100,sit up 100,starjump 100....bersama sama la kita (bdk gayong) menanggung penyeksaan yg best ni...

pp/s : kpd kwn2 yg gi kem ISMA lak....konpem2 best....buat aktiviti2 lasak tu...tp sory r x dpt join pasal clash...n ada reason2 yg tersendiri....dua-dua aktiviti aku minat,tp kekdg kena korbankan salah satu r....benda mcm ni x lari dlm kehidupan....pernahkah anda kena korbankan salah satu antara 2 benda yg maybe melibatkan masa depan or org2 sekeliling??...aku penah....korg?setiap org mesti pernahkan....till then....see yaa

Thursday, April 02, 2009

Buat mu UMi ku..

haaaaa....
hari ni pulak tanggal 2 april 2009..!!!
hari lahir umi...
alhamdulilah...Allah masih memanjangkan umurnya serta dianugerahkan kesihatan yg baik lagi...
moga2 selepas ni umi lebih bertenaga tuk menghadapi liku-liku kehidupan yg mendatang...
ada video khas utknya

~Buat Mu Ibu~



~Doa Ayah Ibu~



SELAMAT HARI LAHIR khas pula tuk UMI tercinta...
kali ni xdpt nk celebrate sesama sbb ada d perantauan[cewwaah]
alahai...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...