Tuesday, April 05, 2011

Week 6 - Day 31

Salam...

hurm...malangnya hari ini tak gi site mcm smlm...
xpect dpt gi lagi jalan2 hari ni...nampk gaya xler....
tp ape2pun...aku belajar something yg baru...
berpeluang tgk gaya Level 3 bekerja...
dia ada kat ofis tgh fikirkan 1 solution yg pihak TM suruh wat...

abis sume dinding kaca kat ofis tu dia conteng pakai marker...
macam dlm citer numb3r or ape2 citer yg conteng formula kat dinding kaca...
dia siap ajar kami lg ape yg dia nk wat...mcm lecturer r dia ajar...
tp lagi bagus...mmg faham la ape yg dia cuba nk tonjolkan...
basically structure network kami nyer service ni adalah...
daripada :-

cloud internet(DOME) -> NTU(Network Termination Unit) -> Router -> Firewall(Fortigate) -> Users

so...TM mintak wat masa ni.. juz sambungkan NTU terus ke Firewall...xde router....ada masalah ape ntah yg dia suruh wat cam tu...stok x sampai lg kot....so L3 ni kena pikir la cam ne nak wat camtu...sbb biasanya ape2 network kena ada router...tp kali ni xde....so solutionnya...
dia jadikan Firewall tu separuh Router & Separuh Firewall....mmg boleh jadi....tp masalahnya nk connect kat Internal cable dlm firewall tu...so dia kena pikir lak solution utk port2 kat Firewall tu sendiri...sbb tiap2 port dia kena tetapkan IP address supaya bleh internet leh lalu...tp bila jd situasi cam tu...ada port yg xleh diguna spare tuk jdkan separa router n separa firewall...
hurmmm...rasanya ramai yg xphm...xpe la...hahaha....

mcm2 gak la dia terang...siap tulis lg port ni ape IP dia...port ni ape IP dia....dia test ping kat situ gak...sbb kat ofis tu ada la firewall n cisco router...so try configure kat situ gak...try guna pc dia je la....just tuk simulate je...nk tgk jd ke x...nmpk gaya jd tp mybe xleh guna tuk jangka masa yg panjang....

bertambah nmpk lagi aku cam ne keje network analysis ni or senang kata network engineer...terima kasih kerana bagi ilmu ni kepada ku...kalu tak kerana izinNya aku xberpeluang tuk tgk menda2 cam tu...Terima Kasih...



btw,video ni aku duk tgk byk kali...tak jemu2...drpd live ari tu smpi skang...mmg best r korg..

0 celoteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...