Monday, February 01, 2010

Update sementara...

Salam...
sesaje je nk update ni....lama tak tekan keyboard ni...
alang2 tgh print note tuk esok...
update r sikit...huhuh..

sekarang ni agak malas nak update blog....
sebabnya...banyak menghabiskan masa dgn menghadap anime....
anime ape? ape lagi kalu bukan detective conan...
makin lama makin addict lak....
suka tgk mcm mane dia siasat....kekdg sampai aku aku pun terikut predict sape pembunuhnya dgn siap cari jgk mane2 clue yg boleh jadi bahan bukti...sampai gitu sekali obsesnyer...hahah
tapi banyak jugak info yang boleh dapat dalam anime ni...
antaranya satu jenis bahan kimia yang boleh detect darah..walaupun dah kering or hilang...bahan kimia ni still akan react dgn darah....biasanya forensic yg selalu guna bahan ni bila kat tempat pembunuhan....dalam anime ni siap tunjuk juga struktur kimianya

Luminol,C8H7N3O2..apabila compound ni bercapur dgn haemoglobin dia akan jadi warna biru(glow in the dark gitu)

Dalam banyak2 episode series anime ni...ada banyak jenis2 pembunuhan, yang paling aku ingat n bendanya just simple.....racun orang mengunakan ais dalam minuman.....kekdg mmg tak sangka...kita boleh letak racun tu ditengah-tengah ice tu....racun tu adalah potassium cynide tak silap aku...boleh cari kat hospital...ice tu bukan ice yg dalam peti sejuk kita ni...guna ice kering r....so baru bleh tahan lama tuk masukkan dalam minuman yg kita beli kat mane2 gerai...bila ditambah pulak tabiat certain orang yang suka gigit ice lepas minum air tu...so bukti yang racun kat dalam ice tu boleh hilang oleh kerana si mangsa dah gigit ice tu....kreatif bukan? mmg kreatif...bila sume benda dah setup,pembunuh just kena createkan suasana or alibi bahawa dia bukan pembunuh...

byk lagi cara2 yg menarik perhatian aku...kekdg tu tak berganjak dah tgk citer ni..huhu..fokus je memanjang...banyak jenis pembunuh mengambil kesempatan or advantage la senang kata dengan tabiat mangsa2...satu lagi contoh..ada orang suka gigit kuku bila rasa nervous or berfikir...so pembunuh boleh ambil kesempatan tabiat itu dengan meletak racun di tempat pemegang cawan...tak perlu byk just kat pangkal pemegang cawan dimana biasanya tempat org letakkan ibu jari tuk pegang n minum cawan....
kat tempat bulatan kuning ni boleh letak racun...[berdasarkan citer dlm anime tu r]

benda2 simple mcm ni kekadang menarik perhatian aku....sangat kreatif....tak expect pun benda2 simple macam ni pun boleh meragut orang...xyah nak susah2 nak kena cucuk org dengan pisau la ape la...tapi...message yang pelukis anime ni nak tonjolkan adalah setiap muslihat walau susah macam mane pun pasti ada satu kebenaran....benda ni boleh dilihat dalam kehidupan sekeliling kita....macam2 moral value r ada dalam citer ni seperti jugak anime2 lain dan cerita2 lain....ok r ..setakat sini jer...note pun sume dah print....tido time..!!!!(^_^)...TILL THEN,SEE YAA...

0 celoteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...