Saturday, August 01, 2009

Explore Race PEMBINA di bandar Melaka !!

Salam....

alhamdulilah...tadi baru je selesai 1 event yg diadakan oleh PEMBINA(Persatuan Belia Islam Nasional)...event kali ni adalah EXPLORE RACE..!!..tempat yg terlibat ialah sekitar bandar Melaka....ni antara explore race paling besar r bagi aku n kalu aku jd peserta konpem2 r letih...
tp kali ni aku & Wan Hafiz jadi ajk aktiviti....bawah abg Aizam(HOD aktiviti)..... kalu nak tau jumlah checkpoint tuk race ni ada 12 checkpoint sume sekali....haaaa....mane tak luasnya tempat diperlukan....mmg serius luas....dari DP tu smpi la ke masjid Kg Hulu...

1 hari sebelum tu aku ,Wan Hafiz & abg Aizam ada meeting pasal event ni n then abis meeting tu terus wat keje siapkan soklan2 checkpoint..(selepas kami dibelanja oleh abg Aizam..terima kasih)letih kowt nk siapkan sume checkpoint ni...last2 siap kul 4 pagi lebey...dah la semlm pun tido dlm area tu jgk...pastu straight wat keje tu keje ni....agak berat r mata aku ngn apih ni..hoho~~ bak kata abg Aizam takpe wat kerana Allah....sentiasa betulkan niat kita ni..mklumla hati manusia sentiasa berbolak balik ibarat air yg mendidih..

balik pada citer,mula2 aku,apih & abg Aizam smpi awal di bndar Melaka....tup2 smpi situ hujan lebat pulak....adui.....dlm kepala otak aku ni "jadi ke x explore race ni?"...tp alhamdulilah hujan dah kian beransur so race tetap dijalankan....cuma masa terpaksa drag la ckit....so abg Aizam kasi briefing ckit kat penjaga2 checkpoint...aku kena jaga checkpoint 7...di Jambatan Pasar...jauh kowt..paling hujung sekali....dlm pukul 10.30 pagi race pun bermula.....muslimat ngn muslimat,muslimin ngn muslimin.....time aku kat tpt checkpoint 7..disitu ada tpt berteduh,kat situ jgk ada 2 org pak cik....hmmmm susah la nk layan karenah org tua ni kekdg....boleh lak diaorg pertikaikan map yg dikasi utk rujukan peserta & penjaga checkpoint..dia kata ada silap jalan la tukar tpt r...tau la org lama kan....kitaorg wat map tu xnk la detail sgt sbb nnt sng la peserta cari kami kan....byk lagi diorg pertikaikan....mcm soklan2 yg kita wat....sbb kebykkan soklan kitaorg byk tpt2 bersejarah...so bila dia dgr tpt pelik ckit diorg ckp x penah ada tpt tu...."ape r bwk benda x betul" tu la lebih kurg ape yg dia ckp....panas je aku....kitaorg wat soklan ni dah cari r mane jwpnnya leh dpt...aku rasa diaorg mcm nk ckp diorg dh cukup lama dah kat melaka...sabar je r....aku menjawab gak ckit2...tp biasa r diorg xnk kalah...aku malas nk pjg2kan benda ni aku iyakan je ape yg diorg ckp....aku xkisah mane pun...tetapi ada benda yg keluar dr mulut salah seorg pak cik tu yg aku agak terkedu ckit....wkt tu dia nk beli sebtg rokok...ajak la pak cik seorg lagi...tp pak cik seorg lagi tu xnk katanya bazir duit..pakcik yg ajak tu ckp" ala aku dh sediakn duit dah ni tuk beli rokok, ni lak tuk BELI NOMBOR"..aku terkedu kat situ...aihhh pak cik ni main nombor jgk...ish2...ada jgk dia tyer kwn dia yg lalu kat situ..."HARI NI NOMBOR APE BAIK?" aku terpikir..Ya allah...drpd BELI NOMBOR, duk lepak kat situ ngn CAKAP BURUK sana sini..baik la gi tolg2 ape2 yg patut kat umah or lebih baik lagi sisa2 hidup tu lebih baik disinari ngn bekalan-bekalan rohani.....hmmmm....mcm2 aku tgk ari ni...tp tak semestinya yg TUA gi dulu...yang MUDA pun x jamin hayatnya panjang mana....[ingatan utk diri sendiri]....

lupakan la benda2 tu semua....yg penting aku gi jauh ckit2 dr pak cik2 tu n wat tugas aku sbg penjaga checkpoint...tpt aku simple je...xde la ssh mane pun...ramai boleh jawab...cuma part teka nama scientific tuk Pisang tu ada 'org lain' kacau.....hish.....
sepjg aku kat situ keliling aku sume org2 yg dah berumur....jalan kehulu kehilir...rasa duk kat environment lain lak...huhu~~

dan ringkasnya pada pukul 5 ptg tu berakhir la sudah Explore Race ni....ni merupakan kali pertama PEMBINA buat aktiviti seperti ini....tahniah kerana cuba benda yg baru......mesti penat buat pelbagai kerja...sedangkan kami yg AJK ni pun letih..ni kan yg lagi Direkter & sama waktu dengannya.

<<Tahniah Sekali Lagi Buat semua yg terlibat>>


Eksplorasi Sejarah Merungkai Sejarah

Abg Aizam tgh wat persediaan...segala catitan perlu dibuat
pagi2,kwsan DP penuh ngn org2 cina ber'exercise'..

peserta sudah sampai...

sedikit briefing

dah sampai kat Checkpoint aku

Jambatan Pasar

Aizuddin CP7

aku xtau knp aku tangkap gmbr ni...percikan air dia kot..

dah abis race

sume dapat hadiah saguhati je?? hahah..mane hamper juara tu?

ahli2 muslimin EXPLORE RACE PEMBINA MELAKA...dlm kenangan...

tgk..letih adik Umar kita ni...letey2 pun sempat tido smbil pose cumel gitu...(^_^)

p/s:hari ni aku dpt lihat org tua pun ada ego dia yg tersendiri jgk...hmmm ssh nk buang ego dlm diri ni...even aku sendiri belum tentu boleh buang sifat EGO tu..hmmm

4 celoteh:

nurafaz said...

er..udin..
yg kat gmbar muslimin PEMBINA tu..
ko mmg nk tulis muslimat ke??
ke ak yg salah bace??

Aizuddin said...

ko salah baca tu........
hahahaha(padahal aku yg salah tulis)....

| eXo | said...

Haha~ Uddin terigt kat muslimat masa race tuh ar tuh. Ade jumpa calon ke din?

Aizuddin said...

eh eh....
aku terigt kat muslimat....?
calon???
haaaaaa itu kita xtau...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...