Thursday, August 13, 2009

Meeting dgn Vice Presiden YTM...

Assalamualaikum....

haaa...hari ni aku dan sekelompok batch ytm aku(fain,wan apih,syima,ecah & mira) ada meeting bersama VP YTM yg baru..so kami kena la berpakaian formal...
bak kata En.Zam, VP ni kira org berjawatan paling tinggi dah....xde dah jawatan yg lain...kira bukan calang-calang la org yg kami nak jumpe ni...so kena la cari baju coat...merata jgk mencari benda alah ni...last2 jumpe jgk...terima kasih to abg Zulfazlizan kerana kasi kami pinjam....kami bayar ansur-ansur...hahahaha...

ketika kami nak masuk ke bilik meeting di STAD tu...satu perkara lucu serta memalukan berlaku...aku,apih & fain dengan selambanya masuk n nak duduk kat tempat VVIP & VIP...
ye r masuk lambat sekali...so agak blur la nk duduk mane....nasib baik kami x duduk lagi...macam biasa... kami cover...(walaupun dah x boleh nak cover dah)....segan siot....

dalam kul 4.15 ptg VP YTM,Dr Zainal pun datang....kami line up kat pintu depan dan bersalaman dengan beliau....mcm org besar lak kami rasa bila salam ngn dia....so, kami teruskan dengan agenda meeting kami...dimulakan dengan ucapan En.Zam...cerita la mcm2...rupanya mereka berdua kawan rapat sejak dari dulu lagi..patut la aku tgk diorg selamba je berborak...xde protokol pun....huhuhu...

Pastu tiba la ucapan beliau,Dr beri la sedikit ucapan,nasihat dan jugak beberapa pengalaman beliau yg boleh di'relate'kan dengan YTM ni....byk jgk info yg aku dapat drpd ucapan beliau.....dulu setakat dengar gitu-gitu je time kursus induksi kat exam hall ...skang lagi bertambah faham ape yg nk disampaikan....

seterusnya pembentangan drpd Kak Dayah kita....kak Dayah membentangkan tentang perihal YTM ni..dari segi peraturan,elaun & mcm2 lagi.....part elaun yg panjang lebar ckit tu...hahaha...baru aku tau skrg ni berjumlah 161 org student tajaan TM di melaka dan 235 student di cyberjaya....x ramai mane pun tu bkn kat MMU sahaja...ada IPT lain...kira bersyukur la kepada sape yg dapat tajaan ni...

Bila sampai sesi Q&A...ada la 2 3 org yg bertanyakan soklan....antaranya isu dapat kerja selepas Grad...terutamanya pada bdk Law..sbb bidang Law terhad peluang pekerjaan di TM...oleh kerana departmentnya sikit je...lebih kurg mcm tu la....lama jgk bincangkan benda ni...bercerita mcm2...yg paling diketengahkan adalah x semestinya kita akan dapat kerja yg berkaitan dengan bidang yg kita ceburi....kemungkinan dpt bidang lain...ada je CEO berlatarbelakangkan course engine, org yg menceburi Human Resourse tetapi asalnya course lain drpd bidang yg diceburi....so benda ni sgt subjektif...tetapi pihak TM cuba ingin terapkan kepada scholar ni supaya clear tentang cabang2 pekerjaan di syarikat TM tu nnt...xde la mengelabah mencari kerja ape yg sesuai ngn kita nnt....Pihak mereka jgk cuba utk ubah sedikit polisi2 yg x boleh guna pakai dah skrg...boleh jadi pointer tuk pass scholar pun boleh dinaikkan...kalu jadi...ape lagi..inallilah...

byk lagi la info yg kami dapat....kami jgk dpt tahu ape plan TM akan datang yg bawa manfaat kepada scholar2 YTM ni nnt....so...grab the opportunity..!!...
dalam meeting tu tak abis2 kami senyum jeling-jelingan antara satu sama lain....antaranya pasal aktif dalam kelab la...huhu..."jgn la aktif kelab byk sgt, satu je cukup la,saya pun aktif jgk masa dulu2" kata VP kita ni...dengar ayat tu masing2 menjeling dan senyum sinis belaka....haishhh....ada lak kat situseorg india alpha ckp dia aktif,dia masuk election ICS,jd direkter n mengalahkan senior2 yg lain...dia antara yg termuda...aku dgr mcm dia ckp berlagak pun ada...tp tu keyakinan diri...tp dia tak tau disekeliling dia tu sume pun hebat2 jgk time alpha dulu..x gitu?? dan skang pun org2 hebat tu lagi bertambah hebat bila dah beta,tp sume buat senyap je....sume bakal perintis TM la katakan..hahaha..lain la mcm aku...x brp nk layak sgt...huhu~~
cepat ckit....mcm kita lak VIP dtg sesaje lambat...
tgh menunggu VIP....
ituuuu diaaa.....Dr.Zainal yg tgh pegang dagu tu...berfikir gamaknya tu...
tgk tu...duk sengeh2 jer...nak ngorat Dr.Zainal la tu...tak pun nk ngorat bebdk kat dlm bilik meeting tu...ish3...haha
khusyk ke ni?? xde r...lakonan semata-mata...kalu betul pun ape salahnya...ada gaya ape...
yaaa..ini dia memperkenalkan..dari kiri gmbr ni...Engineer Dr Dato'.Apis,En.Aizuddin,En.Dr.Dato' Fain,Datin Hajah Syima,Datin Hajah Mira & Datin Hajah Ecah....perghhhhh...mmg marvelus....meleleh air liur aku tgk...hahahaha
jgn terperdaya ni bukan penyanyi kumpulan nasyid....tapi model iklan pakaian berjenama mahal....hahahahahaha....tak tahan aku tgk gmbr ni....

ni 3 gadis yg akan memecahkan rekod....akan terjadi ke satu hari nnt ?

p/s:
huhu..akhirnya siap jgk system aku....siang malam serabut memikirkannya...tgk r...berapa byk kertas aku tulis coding2 C++ ni...lenguh tangan aku....nasib baik la ada kawan aku yg sanggup mengajar aku..terima kasih la byk2...kalu tak ,tak tau la ape nk jadi ngn aku...terigt la pulak kata-kata cikgu aku dulu...dia ckp "tak semestinya benda kita minat tu kita dapat kuasai, kekadang benda kita x minat yg kita dapat kuasai"...mmg betul ckp cikgu aku...aku minat IT...tp aku still x dpt kuasai programming....tapi aku akan cuba sedaya upaya aku utk kuasainya....bila aku wat assignment kali ni aku rasa programming ni susah sgt tp masih menarik intrest aku utk teruskan...td pun sebnrnya hampir2 give up dah...xdpt solve...tp ada kawan sanggup menolong aku....aku terhutang budi pada dia...terima kasih...

6 celoteh:

.: F@!n :. said...

hahaha...ko tau tak bertapa segannya aku bila dapt tau tu tempt VIP..sume tgk kot...selmt 3 org gadis sempt jeling2 kat kita bg isyart...apiz yg hmpir2 duduk pun buat2 bgun..hahaha...hajah????mmg tak boleh belah...awat ang tak bagi gelaran ang haji pl??? yg budak india 2 btul2 buat aku terkjut r..aku ingt dia nk tnya apa..aku tgk c ecah bila dgr pun tersegeh2..apa kes?? hihihi..tp kita fkir dr segi lain r..munkin kita leh contoh keyakinan dri dia tu..

p/s : all da best kawan2 ku..selamat melayari bahtera pencarian ilmu ini..moga 1 hari nant kita sampai ke destinasinya setelah byk badai yg d landa..insyALLAh..

Aizuddin said...

To Fain:
mcm aku ckp sebelum ni...silap nk duduk kat tempat VIP tu petanda tu...
sape suruh xde org tegur....mmg kita agak2 nk sapu la tpt tu....

owh pasal bdk india tu...kita pikir positive la..nmpk mmg keyakinan diri dia tinggi....mmg peluang tuk dia masuk src cerah...

yaaa...all the best sume..
!!

..: nurafaz :.. said...

owh~~~
hajah ek?
insyaAllah. ^_^

betul tu. tgk dia pun berketrampilan. InsyaAllah, semga dia leh pergi lebih jauh.

msa said...

gambar no. 6:

En. tu encik ke Engineer?

1. Engineer mana pakai En kot. Ir. rasanya. (kalau tak silap)

2. kalau dah ada Dr. mana ada encik Dr.

aiyark.

semoga kelak dapat la pakai baju tu betul-betul. nak posing baru bangga.haha.

~si penguin~ said...

well done udin!!

Aizuddin said...

to nurafaz :
amin....

to msa :

kira I.r la tu...saya letak banyak kasi gempak sikit....xkisah lah En ngn DR tu xleh gabung...abg x penah tgk...takpe kat blog sy abg dpt tgk...jgn main gila ngn blog sy ni abg Akmal..hahaha..
nk pakai baju tu betul2 boleh...kena beli la...tp mahal...rain coat pun jd la...ada bunyi coat jgk..tak gitu...

to kak Ada :

well done utk ape???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...