Tuesday, August 18, 2009

Majlis Perlimau Tapak 09...!!

Salam...

baru sekarang nak update pasal Majlis Perlimau Tapak utk budak2 silat baru ni....

dek kerana ke'busy'an yg tak dapat nk dielakkan...ni pun aku curi sikit masa tuk update utk rujukan SU aku jgk....so Jiah take note ok...hahahaha...

Ok....sabtu lepas pada tarikh 15 ogos...aku dah wat sedikit preparation sebelum tu...aku confirmkan berapa ramai yang nak pergi perlimau ni...Perlimau Tapak ni adalah satu adat dalam Silat Gayong simbolik bagi penerimaan ahli gayong yang baru....aku percaya bagi silat2 yang lain pun ada majlis @ adat macam ni...so seramai 15 orang yg confirm tuk pergi ke majlis ni....so kena tempah transport lak......sume sekali transport ada 4 termasuk keta Sham sorg lagi pak Iran.....kami berkumpul di roundbout dalam kul 5.30 ptg....dan bertolak ke Masjid Tanah pukul 6.15 ptg....nk menunggu Broke la lama sgt...maklum la umah jauh dari MMU...asalnya kami nak buat majlis ni kat UTeM....so boleh la bertolak lepas isyak...tapi dapat tau yang bebdk UTeM tunda majlis tu...so kami decide wat kat Masjid Tanah...tempat bertambah jauh so kena bertolak awal dari MMU....kali ni aku sampai2 sume bebdk dah ada...mmg semangat yek sume...sume nk kena tetak ke ape smpi kat roundbout awal sangat...hahahaha....sume gelak2 je borak pasal kena tetak....rasanya bebdk ni je yg paham ngn kena tetak ni...hahaha...

so dalam kul 6.15 kami bertolak...drebarnya a.k.a pilot adalah Abg NIK,AKU,SHAM & AMIR(iran)....ABG NIK & AKU menjadi pilot kepada 'kapal terbang' kancil ,SHAM pilot kepada 'kapal terbang' Serena kan? xigt aku & AMIR pilot kepada 'kapal terbang' mahal dia r....mereka membawa 'kapal terbang' mereka sungguh laju sekali...mentang2 la aku x brp igt jalan pakat tinggal aku lak....dah la 'kapal terbang' kancil aku lambat pick up...siot tul la...kami berhenti makan jgk sebentar....disini jgk aku diajar wat keje jahat oleh RIZ...hahaha...tp aku tak tergoda la utk kali ni...tp utk event lain insya allah aku wat keje jahat tu...hahaha...bagus2..tak pernah terpikir cara tu nk menipu org....lepas makan kami solat maghrib berjemaah dulu...memandangkan jauh lagi perjalanan....so kami teruskan lagi pengembaraan kami ke dunia Masjid Tanah menggunakan 'kapal terbang' kami....sampi sana dalam area 8.45 p.m tak silap aku....sampai2 kami tunggu Cikgu Ismail & Mak Yam kerana mereka tak de kat umah....sambil tunggu tu kami ambek nama bagi yg nak perlimau ni...nama2 nya adalah....

  1. Amir(Iran)
  2. Rahim
  3. Zulhaili(ayie)
  4. Faez(Chu)
  5. Anor(Pak arab)
  6. Dheya(Pak Arab)
  7. Aizat
  8. Riz
  9. Atif
  10. eqa
  11. Idham
  12. Farahin
  13. Hanif
  14. Farid(bdk kecik anak staff TM sepratikal ngn Abg Nik)
  15. Shy(Perlimau Seni> bila dah perlimau seni means dia boleh main senjata dah)

ni pun ada yg tak gi...disebabkan ada kesulitan tersendiri...tak pe lain kali aku akan cuba usahakan utk bawak yg masih x perlimau...

Majlis bermula dalam kul 9.30 p.m....pada masa yang sama ramai cikgu2 silat dari berlainan tempat datang ke Rumah Cikgu Ismail ni utk belajar senjata rantai...termasuk la Cikgu yg mengajar kami di MMU ni,CIKGU ZAMIR....pergh tgk diorg belajar rantai...panjang gak rantainya...cam ne la diorg leh libas batu yg diletakkan diatas batang pokok....balik semula ke cerita tadi...ahli2 baru ni mula membuat duduk secara tersusun..yg paling tua duduk depan...

ni la susunan dia....

upacara pun bermula dengan potong buah limau nipis...adalah simbolik2nya bagi setiap ape adat yg dibuat...

mengikut cikgu Ismail,melalui limau yg dipilih drpd tuan punya badan..dan bila dia belah dan tgk pada limau tu ..kita boleh tau sikap2nya...mcm mane dia baca tu,aku sendiri tak tau..dan kekdg dia akan tanya sbg cth "kamu ni budak engine kan?" bdk ni pun jwb lah"ha'ah" pelik gak..sedangkan baru first time jumpe...lagi "kamu ni ada masalah keluarga kan?"..ada la yg jwb "ye"... soklan yg ni berdasarkan pengalaman aku yg lepas lah..pelik2 biasa la org lama la katakan...

lepas tu diorg kena mandi...ada disediakan tpt mandi utk mereka...lepas drpd tu la acara yg dinanti2 oleh sume senior2 gayong ni...hahaha...sebab kami dah kena dah....so korg pun mesti kena jgk...acara apa? acara lari berpasangan? x.....acara lari dalam guni? x....acara kutuk org sampai mati ? x....acara buat muka kemut smpi keluar hingus? x....

acara tetak jwpnnya(memandai je aku kasi nama)...sume kena tetak ngn parang yg tajam di tangan mereka...nk tgk mereka ni berani ke x....parang bukan tumpul maaa...tajam siot....susah nk jelas ngn karangan...tgk je la gmbrnya...

nmpk x cikgu tgk tetak tgn guna parang tu?...huhu

Hai Riz....cuak ke?? mcm jauh je dr cikgu tu...ke pikir lepAS ni xleh kahwin dah,takut jd cacat??? ish3...hahaha

Atiff lak kena....

Chu lak!!! yg ni la yg cakap byk pasal tetak parang ni..takut la sanggggat....haha

Pak Iran lak kena...

waktu ni Farahin kena....hua hua hua..punya la cuak budak pompuan seorg ni...

shy lak kena...dia sorg kena 7 kali sbb dia perlimau seni...org lain sume 3 kali je...

Ninja Rahim lak kena....sbb ape panggil ninja...sbb bdk ni pernah belajar ninjutsu dulu..laju sgt tangan cikgu...xnmpk parang tu..

Si ayie lak kena...

scene ni la yg paling best..di mana adik Farid ni takut nk buat....pastu cikgu ckp gi jmpe ibu dulu mintak kebenaran dulu mintak maaf sume ....maknya mmg ada kat situ...so kami pun bagi sokongan moral kat adik ni tuk memberanikan diri utk buat..best tgk scene ni...

tgk...alhamdulilah adik Farid dapat buat....!!! malu la sikit pada yg tua tu takut2 nk wat...ni yg muda beb...bergetah lagi...hahaha....

time ni ikrar Gayong....berpaut tangan tanda bersatu padu

so,abis la majlis ni selepas abis ikrar tu...kami pun keluar n dibenarkan tgk ahli2 gayong ni berlatih....tepat kul 11.05 p.m..kami bertolak pulang ke MMU...dan sampai ke MMU kul 12.15 a.m...

selepas antar bebdk ni ke rumah...pilot Aizuddin & Nik Zarizi dan juga Shy,Ayie & Rahim ke Mc D.....utk makan..!! org belanja beb...aku sapu r....ape lagi...tak penah2 aku mkn Mc D...ni kali pertama makan, tmbh2 ngn org belanja...fuhhhh...thankzz alot..!!

BIG MAC !!!!

makan jgn x makan....org belanja ni..

Terima kasih kerana belanja kami...kredit to shy...

9 celoteh:

CHu said...

hahahah...dah lepas pelimau tapak....lepas nie..awam putih la...hahahha..harap2 lepas la....

Aizuddin said...

insya allah....
so ape lagi...
grading r khamis ni...!!!
baru leh lawan mahaguru..!!!
hahahah

~si penguin~ said...

lwn mahaguru yg mne 1 tu uddin?hhuhuhu..chu,jgn dgr uddin,xbaik menderhaka pd guru:P

p/s:mkn x ajak~~~

Aizuddin said...

mahaguru tu secret....

makan x ajak...dia tu xnk join sekaki sape suruh...tu la lain kali ikut...

CHu said...

ko kenal jugak mahaguru tu ye...hahahahah..aku ingat ko tak kenal din..hahah

Aizuddin said...

ehhh...
mesti la kenal...

Nurfarah Nazirah a.k.a Vampire Nixira said...

asal time nk kne tetak time yg lepas tu aku xcuak pon? chu yg anak jantan pon takut ke?
aha
abah, chombi rindu abah!

Aizuddin said...

chu berani punyer pasal la dah dpt perlimau dah tu..hahahaha..tp sebelum ni takut2 ayam jgk..hoho~~
kalu ko rindu sgt telpon la...

CHu said...

mane ade aku takut..kalau aku takut tak ambil pelimau tapak tau...chombi kalau rindu abah telefon dan datang la jumpa..kl dgn melaka tak juah kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...