Saturday, May 07, 2011

Hadiah bermakna buat ku...

Salam...

Setelah 2 minggu(week 9 & 10)....akhirnya...blog ni kembali update semula...
mmg tak sempat nk update....
sejak minggu lepas,aku busy sgt2...
Kalu minggu lepas,tiap2 hari ada je menda nk kena buat...
siang keje,mlm ada meeting,program...hurm...
mmg xsempat nak buat ape2...
nak citer balik ape yg berlaku minggu lepas....
alamak ai....byk sgt....

dengan jumpa Imam Muda Asyraf nyer...
dengan Masalah OC nyer...
dengan rushing nak claim elaun praktikalnyer...
dengan 1st time call sana call sini time kat tpt keje...
dengan kena sound ngn boss GITN nyer sbb ada salah sikit....
dengan dinner silat nyer....kena wat montaj...terpaksa curi masa tuk wat...
dengan berpeluang gi SAMB sbb ada server migration kat sana....yg ni best...
macam2 yg berlaku...nak citer detail tu mmg panjang berjeler-jeler la...

hurmm...minggu ni dah week 10...dah masuk bulan 5 dah pun....
ni kira bulan terakhir la tuk praktikal ni....xtau nk ckp ape...huhu...
apepun minggu ni aku follow network engineer Level 2....kebetulan la pulak minggu lepas dan minggu ni macam2 kena buat...almaklum la...client nyer request...kena r tunaikan...

minggu ni paling tertekan r sikit tuk semua staff...sume menda nk cepat...
drpd selasa,..pergi ke Stadium Hang Jebat,router sana ada masalah....so kat sini paling stress sekali...drpd pagi smpi la ke ptg...xdpt2 nk cari solution tuk router ni....kami xmkn...walaupun org lain dh lunch hour...nk wat cam ne dh ada kat tpt org...mane la bleh senang2 kuar gi mkn...
last balik kul 6.00 lebey...terus balik masak ape yg ada....lain keje ngn study ni lapar dia....lain mcm sikit...

rabu ke Stadium Hang Jebat n Jabatan pentadbiran Sungai Udang lak...pasang Router baru kat situ...sbb 2-2 tempat ni router ada masalah....router lak kena amek kat TM MITC...sini aku berpeluang naik bangunan TM ni...jumpa r ngn Kak Shikin...walaupun dh kawin...bleh ckp still ada rupa lg...huhu...dia kasi Router tuk kami pasang kat site tu....sorg2 je kat tingkat paling atas tu...pastu gi la kat department lain...jumpa ngn En Anuar...amek modem internet tuk tukar kat Sekitar Tanjung Minyak...kat sini la aku berpeluang tgk macam mane network engineer berkerja...yg betul2 nyer..sebab selalu nyer benda2 biasa je yg aku tgk...kali ni...ape yg dia buat kena BETUL,xleh salah,kalu tak dia kena tembak ngn pihak atasan....aku berpeluang tgk dia configure router baru...ada command dia tuk configure router tu...

Khamis,hari yg paling penat sekali huhu....kena pergi ke Kompleks Perniagaan Al Azim....tgk ape masalah server dia kat sana....try baca log dlm router(report) tgk sume ok...tp internet xleh connect...try r reconfigure balik sume tu....macam tu la jugak kat Jabatan Pentadbiran Sungai Udang...kena gi balik situ...sbb internet xleh buka walaupun dh tukar router baru....tgk log,ada la menda nk kena wat balik...setting lari gitu...so reconfigure balik...abis sume tu....aku ke Kolej Kediaman Utem -> Teratai, Bunga Raya & Murni...2 asrama pompuan & 1 asrama laki....kena reset Wifi...pasal dh 2 minggu x reset....so bila 2 minggu tu...tau la kan...byk la modem2 'hang'...1 tempat tu ada r dekat 20 kot...kena angkut tangga kehulur kehilir...panjat sana panjat sini tu reset balik...aku je la yg wat....Network Engineer rileks je...just tunjuk tempat...haha..dh nama pun bantu dia...paling aku x brp nk suka kalu kena reset kat Aspuri Bunga Raya....bleh lak modem2 tu down setiap 1 tingkat...siot je...dh r panas kat situ...aku xtau cam ne pompuan2 situ leh hidup kat situ...panas dowh...tp mmg x nafikan bilik diorg besar giler..cam rumah dh aku tgk...sama r cam Ixora...selesa...Teratai ok sikit tpt nyer...tp sini byk lak 'pameran'..jd biasa dh pada aku...bab kata Level 2...amek angin...hahahaha!! abis 3-3 site ni...aku terus balik..tak singgah ofis pun...badan mmg bau peluh la...hah

Jumaat pulak,kami ke Bukit Sebukor..SAMB gak....tukar modem baru kat situ...modem lama la katakan...nk tgk,kalu tukar baru ni internet still putus2 kena fikir solution lain r jwbnya...lepas tu ke Jabatan Pentadbiran Sungai Udang lg...masalh lagi kat situ...pergi2 check sana check sini...sume ok..tp kenapa internet xleh connect...tgk2 la...ni kecuaian Level 1...dia ada xckp something kat user kat pejabat ni....bengang la kejap Level 2 ni...aku la tenangkan dia...huhu..so kami mkn 1 tpt ni tuk lepaskan tension...amek ko 4 pinggan kami tibai nasi...ayam tuk 3 org mkn...haaa...mmg kenyang giler...ptg tu ke Pam Selandar la pulak...branch SAMB lg...tukar modem baru,so kena configure to kasi modem baru tu link ngn firewall kami...ada setting sendiri...so cam tu la lastnyer...

sepjg minggu ni...kami ditekan oleh pihak2 atasan tuk wat tu wat ni dlm masa yg sekejap...so suasana tu jd dingin sikit x mcm selalu....aku berborak pjg ngn Level 2 pasal EQ r sng citer...aku try faham situasi dia n just bercerita n bg pandangan..alhamdulilah msg yg sebnr aku nk kasi dia dpt...kalu aku ckp direct kang lain lak jdnyer...konklusi nyer Marah xbawak kita ke mana,marah tu la yg buat kita vulnerable...keje yg elok leh jd byk silap...walaupun kena marah or ape2 la...try control balik..SABAR...tu je la jwpnnyer...

dan mesti tertyer-tyer...mana hadiah bermakna tu?? ni ada kaitan birthday aku 2 Mei ari tu....
peristiwa 2 minggu ni la hadiah bagi aku...pengalaman baru yg membuka mata aku lg...ni la kot petanda yg aku dpt melalui mimpi 2 3 hari sebelum masuk bulan Mei....pelik semcm mimpi nyer...part last mimpi tu aku masih xdpt rungkai lg dan aku xnk merungkainya,takut lak menda tu jd...huhu..ni just tanggapan bodoh aku je..xsemestinya betul maybe mainan tidor....

haaaa.....sampai gak hajat aku tuk update blog ni....
sume dah tersurat kat sini...haha...

ape2pun...Terima kasih pada yang wish birthday aku...amat aku hargai...bukan senang org nk igtkan kita ni...haha...ada yg wish guna voice recorder yg xleh tahan tu...nyanyi2 lg...thx !! yg bergambar pun ape kurgnyer....xpenah2 dlm hidup aku dpt wish bergambar n bersuara dlm telepon...drpd fb pun...paling bez bila adik2 sendiri yg wish...seronok mereka main kat taman tema air kat gambang tu...tp 1 ungkapan drpd mereka time diorg main air tu yg aku rasa...waahh...igt gak korg ek...haha...anyway thx to uoollsss..

ok la...TILL THEN,SEE YAA~~

2 celoteh:

.: F@!n :. said...

salam...din first aku nk minta maaf k...hehehe..sebab pa??

sebb aku lmbt wish ..sorry coz bru balik dr melaka..kt rumah terputus bekalan internet yg agak lama =)

Nway...happy birthday..so skng dah besar tak mau buat2 prank2 ni..ko kna r buat mjlis doa selamt..al maklum la dah keja..kami akan memeriahkan majlis din..

nway moga suksess dunia n akhirat..

p/s: cam ner kes oc hg??settle dah??

Aizuddin said...

xmau prank2??

haha..itu aku musykil...

ape2pun thank...
nak wat majlis still xmampu lg...lain taun la...haha...

kes oc tu,aku xcontact lg diorg...
mybe aku rasa,aku drop kot jd oc...ada byk clash r...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...