Thursday, May 12, 2011

Experiment AR Fasa 1...success !!

Salam...

hurm...
citer sikit ape yg aku buat semalam...
dek kerana berkerja shif malam,perasaan cepat boring tu akan dtg..
so nk overcome menda tu...
aku plan tuk wat experiment tuk tajuk FYP aku..
AR - Augmented Reality....
google la kalu nak tau...

buat masa ni aku ada rujuk blog A.R.T ni...
blog indonesia yg tunjuk citer2 pasal AR ni...
ada tutorial lagi...so aku follow je tutorial tu...
wat masa ni just guna Open Source ARToolkit....
next time try guna FlarToolkilt....
mmg berterima kasih sgt pada paman Gie tu...sbb buat tutorial ni...
hasilnya...menjadi !!!! yeah..!!

aku start ngn peringkat2...mula2 cari software 3D...sbb menda ni berkait ngn 3D...
belajar dulu cam ne nk guna software 3DS Max....pastu baru start try ARToolKit...
cuma skang masih ada masalah...

1) kamera laptop xsesuai tuk menda ni..sbb kadar dia detect cahaya x effisen...
2)xtau lagi nk kasi gambar tu timbul betul2 atas marker(Penanda)...kekdg gambar nyer lari ntah kemana..
3)nak buat bila pusing ke marker tu ke kiri or ke kanan,gambar still xberganjak...
4)nak buat 2 3 objek boleh keluar dlm 1 masa...sbb skang ni stkt boleh wat 1 marker,1 gambar...masuk marker lain...dia xleh detect...

so ni la list masalah aku yg tgh nk cari...dah jumpa...cuma xtry lg..huhu...malam ni,kita cuba lagi...tuk fasa ke-2..


1st gambar kotak,2nd gambar dragon !! huhu...masih byk lagi nk kena belajar ni...

2 celoteh:

mcm ni lah said...

mcm ne nak buat ek? cer cite cer citer

Aizuddin said...

nak citer pun pjg..
kang x paham la pulak...
huhu...
tak pasal2 nnt abis blog ni bakau!! huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...