Saturday, July 25, 2009

Tak Lama Lagi

Salam...

Hoho~~ saje je nk menulis blog seketika sambil memikirkan beberapa perkara yg masih pending....

Sambil2 memeikirkan perkara2 penting..aku pikir gak aku nk wat buah ape tuk persembahan silat solo nnt...sbb dgr kata super senior silat gayong ada nk melangsungkan walimatul urus....alhamdulilah..so aku n beberapa ahli lain diberi tugas tuk wat persembahan silat...kena wat SOLO....tp tak tau la cam ne lagi sbb ada clash ngn event lain..hmmm

Ni nk citer ape persembahan silat SOLO ckit....secara umumnya dalam pertandingan silat ada 2 kategori....1-silat olahraga 2- silat seni...

Silat olahraga ni lebih pada sparing...lawan2 r...

Silat Seni ni ada terbahagi kepada 3 iaitu SOLO,TEMPUR dan MASAL(tp masal skrg dah diganti ngn JURUS WAJIB)....skang nk citer pasal SOLO dulu....

Nama pun SOLO kan...so individu tu kena buat persembahan secara solo di pentas....dia seolah-olah tgh bersilat sorg-sorg....ada sampai satu tahap tu tgk mcm org giler jer...tp ada setgh tak...ssh jgk nk wat solo..sbb masalah utamanya kita tak nmpk musuh secara fizikal....nk bayangkn nk elak ke kiri or kanan ssh jgk la.....kita kena byangkan seolah2 kita tgh lawan ngn org betul or bayang2 kita sendiri...tp bila dah master semua tu nmpk mantap r...dgn seni pergerakan badan & juga pergerakan bdn mengikut muzik tradisional...mmg menarik...

Ni ada contoh tuk SOLO..(slh seorg senior kat mmu yg sdg )training

Haaa yg ni ada senjata punyer

Saje nk berkongsi ilmu.....TILL THEN,SEE YAA

0 celoteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...