Saturday, July 04, 2009

Kompleks Falak Al-Khawarizmi

Salam...
ni nak citer aktiviti hujung minggu lepas....
minggu lepas jumaat sabtu & ahad...
aku dan kwn2 yg lain ada aktiviti di Kompleks Falak Al-Khawarizmi....
kali ni bersama ngn junior2 baru....aku ditugaskan kena bwk 2 3 org junior tuk bwk diorg dgn menaiki 'belalang tempur'....aku terpaksa kejar 2 ekor 'dinosaur' a.k.a Unser merah yg dipandu oleh 2 org pemandu yg x asing lg....(a & h ) bukan nama sebenar...hahahaha...dlm maghrib smpi.....kami dgr taklimat dr En Zam dulu...best..pandai En Zam wat junior2 kita ni mcm member je....
kami tgh dgr taklimat dr En Zam....

ari tu kami bermalam disitu...terdpt jgk beberapa 'kesulitan' ckit berlaku...tp alhamdulilah sume berjalan ngn lancar...esoknya kami ada la 2 3 taklimat yg sgt berguna bagi aku...dulu aku dah penah dgr ceramah ni...tp still blur2...tp kali ni baru la aku paham apa yg disampaikan....br nmpk kaitan knp kita kena kaji sejarah islam dahulu dan ape yg kita kena wat skang utk menaikkan kembali tamadun Islam yg lama dah hilang.....
abg Lukman tgh memberi pengisian..

Kami jgk ada wat beberapa LDK....dlm LDK...kami cuba memberi lebih penjelasan kepada adik2 ni supaya lebih faham lagi...lebih byk analogi utk lebih nmpk lg...overall ok r...nmpk gaya tgk wkt tu ramai yg faham...tp tak tau la sejauh mane kan..
sesi LDK...diconduct oleh org2 yg hebat
time dah abis LDK kump aku....kami wat santai2 je..
duk bergurau ngn adik Umar kita....dua org ni asyik berebut je nk pegang baby Umar wkt tu....haii...bila nk pegang anak sendiri ni?...


yg bestnya time malam kat kompleks tu r...kami dpt tgk tayangan 3D....mmg real r...nmpk gmbr bumi tu keluar dari skrin....nmpk ular menjalar keluar dr skrin....nmpk monyet2 main baling2 buah... kali pertama tgk benda2 mcm tu...tayangan ke-2 lak ada tayangan pasal sistem solar kita...wkt ni best gak r....masyuk je..tmbh ngn sejuknya....fuhhhh...kalu tido mmg x bangun dah....

wkt nk balik pun best gak...kami gi kat tpt pamaran kat tingkat bawah balai cerap...ikutkan kalu cuaca mlm sebelum nk balik tu kami nk mencerap planet Musytari or Jupiter la senang cakap....tp wkt tu awan terlalu tebal so xde r rezeki kami..kalu tak dpt tgk free je....lain kali kot...

ni antara gmbr2 kat pameran tu..
Gambar2 galaksi di alam cakerawala ni...
Berita Terkini...'satu meteor' telah dijumpai di dalam mangkuk tandas di satu tempat yg tidak diberitahu dimana...hahaha adakah ini 'meteor' tu? bkn...ni yg realnyer...hahaha
haaa...ni bleh wat skodeng...agak2 boleh tembus ke tak....?Kapal Angkasa yg terkurung didalam balang kaca...tak leh terbang sbb tak cukup syarat..hihihi
ni la replika ISS...yg angkasawan kita smpi tu....kurus je aku tgk...tp sebnrnya besarnya sama ngn 4 padang bola...
haaaa...yg ni lagi clear tuk skodeng....dr yg td...eh eh??? ni sape lak bergambar ngn baju angkasawan ni? xde org pun jadi la...ada pose yg agak buduh kami wat tp takkan disiarkan di blog ni...hahaha


Ni ada gmbr wkt kami kat balai cerap lak..

sume nmpk teruja je
ada geng tgh menunggu dibwh utk sesi photografi berjemaahsume tgh tropong ape tu?
ada teropong jgk kat sana
sempat gak aku skodeng beberapa tpt...nmpk pemandangan dari atas mmg lawa...
ni berebut nk tgk punyer pasal..so dpt tgk seorg sebelah...
muka 2 org ni ...hish..xleh bla tul la....




kenangan Kami disini....(^_^)..sgt best!!


2 celoteh:

mat top said...

wah..
hebat bai..
hahahah..
xpe2..
:(

Aizuddin said...

hahaha..best
tu r ko...gi cyber sgt
x merasa la jd senior first class kat depan junior2 ni...hohoho...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...