Sunday, January 30, 2011

KONVENSYEN 500 TAHUN KEJATUHAN EMPAYAR MELAYU ISLAM MELAKA

Salam


Resolusi Konvensyen Memperingati 500 Tahun Kejatuhan Empayar Melayu Islam Melaka

Konvensyen Memperingati 500 Tahun Kejatuhan Empayar Melayu Islam Melaka (KEMM) telah berlangsung dengan jayanya pada 29 Januari 2011 di UTEM. Tiga kertas kerja telah dibentang dan dibincangkan.

Dengan ini KEMM merumuskan bahawa:

1. Bangsa Melayu telah menjadi bangsa Islam yang sebaris dengan bangsa-bangsa lain di kalangan umat Islam di serata dunia, memainkan peranan mengembang dan mendaulatkan Islam di rantau ini.
2. Kedudukan yang hebat itu telah dicapai kerana Islam telah sebati dengan pemikiran serta adab budaya Melayu sehingga melahirkan tamadun bangsa yang agung.
3. Sejarah mencatatkan kecekalan bangsa Melayu mempertahankan keperibadian dan jatidiri keIslaman mereka dalam siri perjuangan yang panjang menentang penjajah yang bertujuan menjadikan Melayu bangsa yang lemah.
4. Kesatuan agenda Islam dan semangat kebangsaannya telah berjaya menyatukan orang Melayu sepanjang sejarah.
5. Kelunturan pegangan umat Melayu kepada Islam telah melemahkan sendi-sendi kekuatan yang menjadi pemangkin untuk agenda penjajah yang berteraskan humanism dan materialism bertapak lalu melemahkan jatidiri bangsa Melayu.

Berdasarkan rumusan tersebut Konvensyen Memperingati 500 Kejatuhan Empayar Melayu Islam Melaka menegaskan bahawa bangsa Melayu mesti:

1. Menyedari keperluan yang mendesak supaya kembali kepada keperibadian Islam mereka yang asal.
2. Mengharmonikan kefahaman antara Nasionalis dengan Islamis dalam perjuangan bangsa Melayu di Malaysia.
3. Menjadikan usaha mengumpul bukti-bukti sejarah yang boleh mengembalikan Melayu kepada jatidiri mereka sebagai agenda nasional.
4. Mendedahkan fakta-fakta sejarah bagi memberi nafas baru dalam memahami sejarah perjuangan bangsa Melayu.
5. Mentajdid peradaban Melayu dalam rangka mewariskan kisah kegemilangan, peradaban dan kepahlawanan umat Islam.
6. Mencari persepakatan atas satu agenda yang boleh mambangunkan sebuah bangsa yang mempunyai agenda yang didukung bersama, “Melayu sepakat Islam berdaulat”.
7. Memperkasakan institusi yang memperjuangkan dan memartabatkan identiti keperibadian bangsa Melayu.

sumber : www.ismaweb.net


so,itu la resolusinya...maknanyer,selesai sudah program ni...tahniah la kpd pihak penganjur...rasanya,ramai yg tertarik ngn isu ni...dimaklumkan seramai 3600 peserta...mmg ramai...aku sbg ajk blkg tabir ni tgk drpd atas pentas...wau...ramainya...tp malangnyer,aku xdpt nk dgr full ape yg dibentangkan...sbb duduk diblkg tak dgr mcm yg org didpn...blkg ni just dgr sikit je n tambah ngn gema2 nyer...syg sgt...part pembentangan kertas kerja la part yg best...topik2nya n pengulas nya mmg dpt menyampaikan msg dgn baik...

tp tak lupa gak pada yg bertanya soalan...mcm2 ada...tp ada yg menyoalkan pasal isu2 sensitif...pada aku,tolg berhati-hati la dlm bertanyakan soalan...tp alhamdulilah...takde ape2...
part aku pun selesai jgk bila abis je perasmian tu...ape yg ak kena buat??
huhu...kena buat gimik...ketar beb bila 3600 peserta yg ada...tp bila majlis penutup ni ramai dh balik...so lega r sikit...tp ape2 pun mmg aku tak pandang kiri kanan...pasal kalu kita tgk keliling,kita jadi nervous....sgt2 nervous...so mmg aku just buat donno je...pandang bwh r byk...ape2 pun...settle la sume...huhu..^_^

view drpd sudut muslimin

view drpd sudut muslimat

time berpidato...sgt menaikkan semangat...

ni ahli2 panel forum...sume hebat2...

wakil Menteri Besar Melaka datang...igtkan Dato Ali Rustam sendiri yg datang...hurmm

haha...ni time aku n partner(Fendi) buat gimmik...

Lagi scene berlawan...gimik tu juz ada org block pembawa pemukul gendang ke pentas...so ada 1 pahlawan lain lwn ngn org yg block tu...

ni time pemukul gendang selamat di bawa ke pentas...terus dirasmikan..

abis suda program....bergambar ngn AJK2 backstage...huhu..aku ni asalnya jd bidan terjun je...tetbe lak termasuk jd AJK lak...asalnya just buat gimik je...

last,tertarik ngn budak ni...duk main menda tu je...kita dulu kecik2 main guli,gasing,keta dash...ni zaman skang main game touch skrin je...comel je dia main...org kelate kate juruhnyo bdk ni...duk setempat,main menda ni je...sambil sentuh huruf,sambil sebut huruf tu...main game...aku pun join sama main ngn dia...ni time kat dlm bilik sidang media...time yg kat booth jualan tu r yg comel...duk atas kerusi main menda alah tu..tak bergerak pun..pandai lak tu main tekan tu tekan ni...huhu

p/s: lepas ni tiba tuk fokus kat final lak...huhu...nak kena generate balik r booster...selalu je jd cam ni...kalu br je abis program,jadi malas,rasa nk rehat je seharian...mmg lepas balik program ni..esoknya tak buat keje ape r...rehat je sepjg masa...huhu..rugi tul kat situ...TILL THEN,SEE YAA
Link

2 celoteh:

Wan Haffiz said...

ehem3..ade kembar x habaq..keh3

Aizuddin said...

byk sgt kembar...
so xtau nak bgtau yg mane 1...
haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...