Sunday, March 28, 2010

Kami Peniaga berhemah..!! haha


Salam...

alhamdulilah...baru balik drpd buat 'bisness'...!!

senang kata menolong dlm jualan di gerai...bersempena Hari Keluarga Petronas....
pada pukul 5.30 ptg...aku & abg Khir bertolak dari Melawis 6 ke Dewan Seri Negeri...
mengambil 'VIP' yg kena menghadapi IVAQ.. iaitulah Fain,Apih & Aleep....
then bertolak la kami ke tempat mereka di sekitar Alor Gajah....
dalam 6 lebey sampai la kami ke tempat engineer2 Petronas bekerja....besar tempatnya...
kat situ ada padang yang luas...disitulah tempat dimana Hari Keluarga diadakan...
dari jauh nampak tempat main Paintball,Flying Fox & litar Go-kart...!!ape la aktiviti2 yg ada kat situ..? kami tak dpt tgk pasal dtg ptg dah...sume dah abis dah...mesti best....tapi anak2 Petronas la kot yg dpt merasa...huhu...so teruslah kami ke Gerai 15 ...disitulah tempat kami bakal bertugas....

huhu...sampai2 kami dah diajar oleh Abang Amru cara2 nak buat Chocolate Shake,Strawberry Shake,Vanila Shake, Nescafe panas,Nescafe Sejuk,Milo Ice,Milo panas, air susu Kambing,Teh ais,teh panas,Teh tarik.....so drpd sume menu yg saya sebut...anda sume dpt tau la..booth kami ni jual minuman kebykannya...mcm kedai Kak Intan jgk la...haha...cuma kena bancuh directly...xde bancuh siap2..walaupun ada yg mcm kita dah biasa buat..mcm milo,teh,nescafe...tapi smpi situ,kena tau gak 'syllabus' empunya gerai gak...mane leh nak wat ikut suka je... agak excited la bila dgr sume2 ni....lama dah x menjual beli ni..kali terakhir aku time form 5 dulu...buat jualan tuk Homeroom...jual air soya...

haaa...cara2 nak wat Chocolate Shake..sesi tutorial bermula...

isi susu coklat sikit....nama pun Milk Shake cuma perisa Cokolat...hehe...

haaa....siap ada picagari lagi..nak cucuk sape?? haha...xde la just tuk amek perisa strawberry..."kandungan yg perlu diisi dalam ramuan hanyalah beberapa titik saje...so kena guna method ni"kata Prof Amru **rekaan semata-mata...

Sesi Eksperimen telah pun bermula.....Apis..bertungkus lumus menyiapkan Milk Shakenyer...Fainnyer tak sempat nak snap...

tekun sungguh Aleep memahami step2 ni....time Milk Shake dah siap ni...."Owh mcm tu,baru ku tahu...rupanya part shake dia tu yg penting....kena shake ngn badan2 sekali ikut...satu badan bergetar...kena buat ni...xyah beli kerusi Ogawa..!! hehe" ujar Aleep...

Alhamdulilah...mmg seronok...dapat pengalaman baru....kekdg tu time buat air tu...terfikir dalam otak...ok tak aku buat ni...tawar ke ..manis ke....pekat sgt ke teh ni....tanya abg yg tolg kat gerai 15 jgk.."abg,byk ni ok x?".."lepas ni kena letak susu kan?".."lepas ni letak ape lak yek, haaa letak...bla2"---> itulah soklan2 yg bermain di mulut2 kami ni..kekdg tu setakat teh n milo je pun...tapi punyer la concern pasal pelanggan....mcm2 terpikir...puas ke hati pelanggan tu?nnt ada dia komplen ke?..
kalau la kita umpamakan situasi ni ngn diri kita dengan Allah....ada ke kita riso ngn amal ibadat kita utk 'customer' kita akhirat nnt....cukup ke amalan kita..? puas hati ke Dia dgn amal ibadat kita..?
'customer' ni nak menilai 'hasil bancuhan air' kita ni....adakah Dia berpuas hati setelah menilai/minum 'hasil bancuhan' kita tuh?**hanyalah analogi pengarang sahaja mungkin ada tersilap sini sana...

masa yang paling kelam kabut ckit bila dekat2 maghrib...dalam area 7.30 - 8.30 mlm..time tu la customer ramai....kejap2 ada order...kejap2 ada nak tu ada nak ni...nasib baik la ada banyak tangan...boleh la agih2 mane part yg nak kena buat...smpi tak de ruang dah kat tpt meja menyediakan air2 tu...huhu...tapi ape2 pun seronok sgt....tak sangka lak bleh dpt sambutan mcm tu....ada gak sempat kami rasa eksperimen2 sendiri..tapi sekejap2 je la...campur tu sikit...masuk mulut sedap gak....yg tak leh bla...abg Abu, mentang2 la kami kena wat keje...saje je mintak benda takde dlm senarai...duit dia...so kami perkenankanlah hajatnyer nak susu kambing shake...siot tul....bila siap...kami pakat2 rasa...best gak...pappp!! tambah dalam senarai menu..!! hahaha...gitu la....

gerai kami...time tgh tunggu tukar shift...!! lama tul budak ni gi solat....haih...

Aleep ngn strawberry shakenyer...!!! shake it 3x..!!

mengemas time.....!! laku2...

Fain tgh tarik pelanggan ni...haha...deal2..@_@

yeah!!! Strawberry Shake !! jual ek pakcik ^_^....[sempat lagi pandang kamera aku]..

tutup kedai suda....

selesai suda....

Sambil2 tutup gerai...layan bekas peserta Raja Lawak 1 mengacarakan majlis penutup Hari Keluarga ni....macam2 org dia menyamar....penuh energetic....nak tunggu Band Hujan perform lambat la pulak....apepun...mlm tu dipenuhi ngn engineer Petronas...ngn uniform kuningnyer...walaupun tgh bertugas...ada lagi ambil peluang singgah kat situ....hehe...makan2 je ...ye la,nak stay up kan...perlukan tenaga...hehe...

hurm...ape pun Tahniah buat Abg Amru..yang berpenat lelah buat sume ni..tak terlupa jugak pada abg2 yang lain...walaupun dlm waktu bekerja..tp sempat gak turun padang tuk join kat situ...tak jauh mane pun...pasal2 majoriti Abg2 ni pun kerja kat situ gak..hihihi...ape2 pun...hasil jual beli ni akan diberikan kepada orang yang memerlukan seperti saudara kita di Palestin nuh....inilah usaha kami yg termampu buat masa ni...kami tak mampu nak berjihad dgn kamu sume disana...Tahniah buat kalian...dan kami disini mendapat pengalaman baru...huhu..

p/s: sedar2 aku dah kira wat CyberP dah ni...hahaha.....

7 celoteh:

.: F@!n :. said...

din pas ni leh wat milkshake depan melawis r...milk shake d bawah pohan pelam...hahaha

aPiHaSe said...

ak rase kite patut bukak gerai kt MMU ne..haha

Aizuddin said...

fain : boleh jer....kat tpt pelam tak strategic....ada tong sampah disitu...tak pasal2 nak buat choclate shake tp dpt bau nasi goreng basi...

apis: boleh je...time amek CyberP nnt...kita buka gerai kat depan library.....hahaha...strategic tpt tu...hahah

aisyahumaira said...

pasnie bley la bukak booth kat MMU plak..hehe

Aizuddin said...

huhuhu...

boleh jer...

tapi ongkos kena ada...modal xde lagi ni..hehehe

nak jadi main customer kami ke?

aisyahumaira said...

bley aja....untung trus masuk kt akaun IU...hehe...kiddig!

Aizuddin said...

mane bley...hahaha
kami dah wat koata dah
20% x 4 masuk kocek masing2 ...

pastu yg

10% wat modal tuk bisness akan dtg...

10% derma ke Palestin...

yang lebey saya kasi akak kira sedekah amal jariah...

tapi bila total sume percent tu...cuba akak kira brp akak dpt...


hahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...