Wednesday, October 13, 2010

MUET Speaking Test


Salam...

hurmm...alhamdulilah...syukur...
ari ni dah selesai satu task...
iaitu...MUET SPEAKING TEST !!!!
haha...gembira tak terkata sebab dah lepas...
bab2 berckp omputih yg aku lemah ni....
tapi ape2 pun redah je...CHALLENGE !!!
Seawal 5.30 pg aku dah mula terjaga...riso punyer pasal...
tp sambung balik tido tuk menenangkan diri....haha..
so dipendekkan citer 7.30pg aku dah terpacak kat CDP Meeting Room...
agak terkejut bila datang2 aku tgk,sume pompuan...
"aik,aku seorg laki ke??"... gerun la gak pasal sume cina n india...
biasa r diorg ni kan dah biasa speaking English...dah jadi rutin..
macam aku ni,haram r nak cakap omputih...huhuhu...
tak pe,aku gagahkan diri gak....buat2 muka cool...walaupun hati ni dah kecut + kerut...huhu
so bila disuruh masuk ke bilik kuarantin,tgk2 aku seorg je laki melayu,n 2 org lagi laki cina...
waahhh...ni mmg nisbah 1 : 5 ni...dan aku LELAKI MELAYU TERAKHIR kat situ...wahahah...
mmg terakhir pun pasal angka giliran aku yg ke 20...


sini nak citer kasi clear....Speaking ni ada 2 session...Session 1 & Session 2...so aku dpt session 1 => 7.30 pg....Session 2 => 11.00 pg....so sebelum test bermula,kami duduk dalam bilik Kuarantin...kapasiti - 20 org...duduk pulak ikut angka giliran...tgk pd akhir no tu,anda tau anda keberapa....mcm aku,aku yg ke - 20...maknanya aku org last....!! adoi...terpaksa tunggu giliran...Speaking test ni dibahagi kepada 4 org tiap2 test....so mcm aku,aku punyer group adalah yg bernombor 17(Candidate A),18(Candidate B),19(Candidate C) & 20(Candidate D)...setiap group akan masuk tiap2 setengah jam...so leh bayangkan la sampai 2 jam aku tunggu tuk smpi masa aku...bosan giler duk dalam tu...tak leh gi mana2(dah berapa kali aku wat gaya CHALLENGE tuk hilangkan bosan n takut, hahah)....berdebar gak bila tgk makin sikit org dalam bilik kuarantin tu...tepat kul 10 pg,akhirnya,tiba la giliran aku....

Dalam tu,kami kena letakkan barang2 kami dalam satu kotak,bawak IC n Slip MUET sekali n letak atas meja....so bermula la test kami....sebelum duduk lagi aku dah tgk soklan yg mereka letak atas meja...wahh lega bila tgk soalan tu...pasal aku tgk dalam sample2 paper MUET,cam susah je....so,kami diberi masa 1 MINIT tuk BACA SOALAN sekali imbas....soalan aku tuk bahagian A adalah,FRIEND MOTIVATE PERSON TO SUCCESS IN ACADEMIC LESSON..
so,selepas baca,kami diberi 2 MINIT tuk sediakan idea,rangka or ape2 la....abis je 2 MINIT tu,bermula la perbentangan tiap2 candidate..Candidate A nampk macam gugup...bila dia sebut isi dia,lama kelamaan dia mcm hilang confiden ngn isi dia n senyap....she keep repeated same point...but it's ok,she tried...Candidate B pulak present,yang ni lebih confiden n fluent sekali...dia dapat point yg strong..dia cakap sampai abis masa...tiba masa utk Candidate C lak...she also ok in speaking but in last minute,She out of idea...She kept silent for awhile...lepas tu dia cakap balik tp dah start sangkut2 sampai la abis masa....lastly,tiba la masa aku.....aku punyer point pun strong...aku just gunakan pengalaman aku selama ni tuk bercakap dengan sume...tp aku agak susah tuk cakap english lancar...point tu dah ada n strong giler...tp slek kat cara penyampaian lak...siap tersasul bahasa melayu lagi...tak leh bla tul....hahaha...

Selepas aku,abis la Task A....seterusnya Task B-Discuss which point is the best point to MOTIVATE PERSON TO SUCCESS IN ACADEMIC LESSON (a) Individual (b) Parents / guardians (c) Lectures/ tutors (d) Friends

last sekali kena came out with some conclusion....mane point yang terbaik...so kami bincang...aku lead the discussion....ni antara tips2 la...kita try start dulu discussion...sbb kalu tak lead,kita jadi senyap je dalam tu...so just ckp je "ok,lets start our discussion,what are ur opinion Candidate A/B/C..."kat sini part yg seronok....kita just berbincang je...macam meeting biasa2...kalu yg selalu berprogram tu,mcm meeting program la...tyer pasal progress tugas2...sama je macam ni...tukar sikit je...so berbincang la kami...kalu kita tak nak stand ngn point yg kita dapat pun takpe...kita ckp la kita setuju ngn candidate mane...kalu nak stand ngn point kita just go for it...aku pun cam tu...Point aku n Point candidate B agak strong...so point kami byk dibincangkan...tp aku try stand ngn point aku yg kawan byk tolong kita dalam pelajaran...tp apekan daya...3-3 candidate pompuan kot...mereka lebih kepada family....tp still kawan2 pun diorg sokong...tp bincang punyer bincang...masa dah tamat rupanya...so kami kena la conclude ape yg kami bincang...kami putuskan bahawa ibubapa mainkan peranan penting...aku pun setuju sebenarnya...xde masalah pun...2-2 point boleh diterima pakai...

Lastly,habis la test kami...tak sedar pun part discussion tu dah abis...korg just borak2 sebenarnya cuma dalam bahasa Inggeris....mula2 aku pun rasa susah...tp ok r...walaupun aku xde r byk ckp mane,cuma point aku je yg diorg ni setuju tapi it's fun...

huhuhu...satu pengalaman yg CHALLENGE !!! hahaha..TILL THEN,SEE YAA


p/s: dah terpengaruh ngn pengisian dalam Kem YTM..

Nak tau petua2 untuk hadapi Exam MUET?? Link dibawah sedikit sebanyak akan membantu anda.

Nak Lulus Cemerlang Dalam Exam MUET? Klik Sini!

Panduan Lulus Cemerlang MUET! Klik Disini!

2 celoteh:

Afifah said...

semoga berjaya! =)

Aizuddin said...

ape lak semoga berjaya ni...
aku dah lepas dh...
awal lagi aku kena...


takpe2,ucapan tuk tuk test muet listening,writing n reading tu nnt..

thx!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...