Thursday, October 07, 2010

Destinasi Bajet Kami => Pulau Tioman

Salam...
huaaaa *happy*

anda pernah tgk rancangan Destinasi Bajet tak kat TV3...
dimana pengacaranya just diberi RM300 tuk melancong dimana-mana tempat selama 3Hari 2Mlm..kalu anda tgk,lagi senang faham....kami(aku,Fain & Apis) menyahut cabaran tu gak...hahaha....
kebetulan kami baru abis Final Exam...dan hujung minggu ni ada kem YTM lak,lepas tu ada MUET lak...so gap nyer tak begitu best la..jadi kami pun merancang tuk melancong !! mmg tiap2 sem pun kami buat....so kali ni destinasi yg kami pilih adalah PULAU TIOMAN...tempat yg mmg aku idam-idamkan nak pergi sejak form 4 lagi...dulu ada merancang pergi dgn ahli2 homeroom kat MRSM dulu sbb dekat,x jauh Muadzam Shah ngn Pulau Tioman...lebih kurg 3 jam je...tp apekan daya....byk procedure lak...maklum la budak sekolah lagi wkt tu...tp skrg..kami ber-3 nekad tuk pergi...nak merasa duduk kat pulau...mula-mula kami dah jadi was2 nak gi sbb budget yg kami estimate mencecah RM500...wau...mmg x r nk gi...tp bila diselidik2 balik...boleh dipotong sikit2....so bila disurvey beberapa tempat...tertarik pada satu iklan ni...try call...alhamdulilah tempatnyer murah....so ape lagi...rangka balik budget,n lastly kami setuju nak pergi...kerana budget kami baru ni tak mencecah RM300 pun...so keesokan harinya terus plan molek2...Fain & Apis gi beli tiket ke Mersing tuk 3 org sambil2 gi kenduri kawin akak kat Taman Buaya(kenal wkt kami organize Explore Race IU)...aku lak gi Mydin beli makanan sambil2 uruskan urusan lain...

::Melaka ke Mersing::

Sume berjalan lancar...Hari Isnin pagi kami meminta jasa baik Abg Aizam tuk hantar kami ke MC....terima kasih bang...tu mmg tempat sesuai tuk Berbulan Madu...huhu..
so kami bertolak ke Mersing tepat kul 8.00pg...perjalanan mengambil masa 4 jam lebey....sesampai disana bagaikan hilang arah...mane taknyer kami tak tau mane Jetty tuk naik feri...so bertanya la org kat situ...dekat je,tak jauh la bagi org muda...ada la dalam 15/20 minit berjalan kaki...tp kami bersyukur sbb ada abang ni baik tuk tolong hantarkan kami ke jeti...senang keje kami walaupun mulanya nilai kepercayaan tu kurang ckit...maklum la mcm2 bleh jadi bila ada tempat asing ni....


::setiba kami di Jeti Feri & naik Feri::

sesampai di Jeti,kami disapa oleh seorg pak cik kat kaunter Tiket Feri...peramah orgnyer...disitu kami beli tiket feri pergi dan balik...(RM 70)...so tunggu la kami tuk naik feri seterusnya...yg sebelum ni dah terlepas...kena la tunggu sampai 4 jam gitu...boring gak rasanya ditambah ngn hujan lebat,rasa tak sedap hati je..takut2 esoknya hujan jgk...pukul 4.30 ptg,kami naik la ferry kami...huhuhu bersama-sama pelancong drpd pelbagai negara...mereka pun seperti kami,tak tau ape2...terasa seperti jauh lak mengembara...haha...
perjalanan drpd Mersing ke Tioman mengambil masa 2 jam 15 minit dgn menaiki Ferry...mmg seksa la kpd yg MABUK LAUT...hahahaha...


Ferry ni ada beberapa perhentian...ada 5 perhentian(Kg.Genting, Kg.Paya, Kg.Tekek, Kg.Ayer Batang, Kg.Salang)...tempat kami adalah last sekali...SALANG,tempat paling dekat sekali dgn pulau2 yg ada coral...sampai disana dalam pukul 7 mlm,dgn hujan nyer...redah la...mencari gak mane la chalet kami..dgr kata hujung sekali ..tp mlm,tak nmpk sgt...nasib baik la ada abg Hafiz yg sambut kami kat situ...baik orgnyer...dia pun mmg tinggal dekat situ..buat bisness MASSAGE...so sape2 nk berurut,bleh la jumpa dia...Full body - RM 60,Half body - Rm 30....hehe
sesampai kami kat chalet,ape lagi rehat2 r kejap,wkt tu masih hujan..overall bilik yg kami dpt still kira ok pada kami...utk org lain xtau r...dah nama pun nak bajet kan...so kena terima la ape yg dpt...

::ni la bilik kami di ELLA PLACE,1 hari RM 40,paling murah kat situ::

bila rehat2,kami perasan heater takde..alamak,cam ne nak masak n bancuh ape yg kami bwk khas drpd Melaka ni...huhu..so takpe la,kami jejalan dulu la malam ni..mencari ilham cam ne nk selesaikan masalah ni...kebetulan abg Hafiz ajak kami borak2 ngn diorg...berborak lama la kami ngn dia...rupanya dia pun bkn org drpd pulau tu...baru 1 tahun berkerja kat Pulau Tioman...sebelum ni kerja massage kat tempat lain...byk jugak yg dia citer menyebabkan kami berfikir 2 kali tuk pergi snorkeling keesokkan harinyer & kisah mistik pun turut diceritakan..dah r baru lalu tempat situ sebelum jumpa dia...hahaha...kecut masing2...kami pun turut citer yg kami nak heater or air panas...bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal..!! diorang ada water heater,diorg tak guna lak tu,so kasi kami pinjam...mmg baik la Abg Hafiz n Kak Su ni...so leh la kami bancuh maggi !! hahaha..sambil menunggu air panas siap,kami jalankan aktiviti kami pada waktu malam kebetulan hujan pun dah berenti...NIGHT WALK @TIOMAN..berjalan-jalan melihat suasana malam,terutama di jeti,walaupun malam,still bleh nampak ikan2 berenang dibawah cahaya lampu...tak sabar tuk tunggu esok...balik je,kami tibai maggi n then terus tido !! haha..tak sabar punyer pasal...

Hari Ke-2

tepat pukul 6.00 pagi,kami dah bangun tuk menjalankan aktiviti seterusnya...buka2 je pintu,terus nampak keadaan pulau dengan jelas..!!! mmg lawa!! semalam tak nmpk pasal gelap + hujan...airnya sgt la jernih,kami turun drpd chalet n lihat suasana yg indah tu...kebetulan chalet kami menghadap laut n tempat matahari terbenam...macam tak percaya kami dah sampai sini...ape lagi,snap2 la dulu....sebelum nak gi snorkeling....

::ni la chalet kami...strategic kan tempat nye?? bertuah sungguh::


::ni baru pemandangan depan chalet::

Then kami pergi cari mane pusat or harga snorkeling yg paling ok...masing2 ada kelebihan & kekurangan...last2 kami pilih seorg pakcik ni,pakcik TERRY namanya...baik jgk org nyer...kami pilih Round Island(pergi ke 6 tempat keliling pulau) = RM100...start utk gi keliling pulau pukul 10.30 pg,jadi baru pukul 8.00 lebey,ape lagi bersiar-siar la lagi...siang2 ni baru jelas pemandangan...berjalan-jalan la kami di jetty lagi...Ya Allah,tu je mampu katakan...dari atas bleh nampak jelas coral kat dasar n sume jenis ikan2...nampak la jugak sotong berenang2...jarang dpt tgk live gitu...huhu...




Tepat pukul 10.30 pg,kami bertolak ke tiap2 pulau...kat sini kami berkenalan ngn Abg Omar n seorg tourist drpd German...mereka naik bot sekali ngn kami...First place adalah Pulau Juara..kat sini kami start snorkeling...huhu...still tgh nk biasakan ngn mask snorkeling...so main gitu2 je...lagipun kat situ mmg x byk sgt coral n ikan...ni la kali pertama aku berenang di tempat yg dalam...excited dowh...tp ada takut2 ckit....selesai kat situ kami ke tempat Air terjun...kat sini pun best..air nyer sejuk(sama je ngn air terjun tpt lain) tp best sbb orgnya baru panas engin nk berenang..hahaha...



seterusnya kami ke satu pulau ni,pulau Teluk, tempat nya mmg tercantik sekali !! dan kami mmg tak percaya yg kami berenang rasanya hampir 10 kaki dalam or maybe lebih...sgt2 cantik dan banyak ikan...kat sini pengalaman tak leh lupa...seronok sakan tgk coral,tak perasan aku hanyut jauh drpd tpt boat...wah...struggle giler aku berenang nak sampai dekat2 ngn boat...letih siot...bagi ikan makan kat situ pun salah satu pengalaman yg best gak...duk gigit2 tangan,kami bagi makan roti yg kami bawak siap2 drpd umah...Apepun pulau ni mmg kami tak leh lupa r...

Seterusnya kami ke kg.Air Batang(ABC)...sini kami singgah makan....kat sini r kami first time rasa nasi Ayam terbaik sekali !!!!!!!! serius sedap,sampai skrg rasa nak makan lagi nasi tu..tak penah rasa nasi Ayam sesedap ni kat tempat2 lain sebelum ni....Destinasi kami seterusnya ke Marine Park,kat sini tempat bagi ikan makan je...xde coral...so lempar la roti,datang berkerumun ikan2 makan...so kami duduk sekejap je....

tempat seterusnya adalah MONKEY BAY...kat sini la tempat yg banyak batu karang...seriusly sini pun lawa...kat sini dia punyer ombak tak kuat,airnya tenang jer,so aku memberanikan diri tuk berenang ke tengah2 laut...sepanjang aku ke tengah tu,aku nmpk bentuk dasar tu,drpd cetek ke dalam...sampai ke tempat yang dalam tu,aku tengok Ya Allah,indah sungguh ciptaan tuhan...sedar2 mmg aku jauh ketengah...aku dikelilingi batu2 karang yg lawa,ikan2 yg besar...lihat ikan2 makan lumut2 di batu karang....ditambah pulak dengan sinaran matahari yg terik menjadikan suasana dalam air tu terang...kat situ gak aku rasa nak sujud syukur sbb dapat berpeluang tgk keadaan ni...aku tengok puas2..pusing sana pusing sini...bila dah puas,aku balik ke tebing...susah gak nak sampai tebing walaupun air tenang...betul la nak jadi perenang ni stamina kena kuat,baik kaki mahupun tangan....sini la tempat paling puas hati !! silap aku tak sewa Fin,kalu tak senang sikit aku nk berenang....

so,diringkaskan citer aktiviti snorkeling kami berakhir pukul 5.30 ptg...so balik,kami rehat2 selesai solat sume,kami bersantai ditepi pantai sambil melihat matahari terbenam ditambah ngn roti kosong...masyuk !!..hahaha

::santai::
::sempat tgk tourists buat batik sendiri::

Pada malam harinya kami gi la beli ole-ole tuk diri sendiri n makan2 kat situ...boleh tahan la....

Hari Ke-3

pagi seawal pukul 7 pg kami pergi lagi jalan2 di tepi pantai...kali ni aktiviti kami JUNGLE TREKKING...kami pergi hanya ber-3...tanpa org yg guide...baru la rasa cam ne bila org sesat dalam hutan...takde arah tujuan hanya berpandukan tiang elektrik kat dlm hutan tu je(ikut apa yg abg Hafiz ckp)...kat dlm hutan tu dah ada beberapa penanda tuk guide sape2 masuk hutan...panjat bukit dalam 10 minit Fain & Apis dah pancit...sedar2 kami dah duduk jauh tinggi kat atas...hahaha...last2 decide tuk turun balik...tak kisah la merasa gak masuk Hutan kan...kalu teruskan jungle trekking kami,boleh tembus kat kampung lain tau...hehehe...

::Jungle Trekking::

lepas jungle treking,kami mandi manda kat pantai tu...pasirnya putih & sejuk,air nyer lebih jernih drpd tempat chalet kami....kelam kabut gak r nk checkout sbb dgr kata ferry kul 9.30pg gak...tgk2 kul 10.30pg rupanya...so kami tunggu la kat situ...sambil2 tunggu tu bagi la ikan2 kat situ makan...bertuah jugak kami sebab kebetulan nampak PENYU berenang kat situ...tp tak leh nak tangkap gambar,agak jauh ckit...jumpa penyu live beb!! bertuah sungguh...!!

panjang pulak aku berkarya...hahaha...nak kongsi ape yg aku alami...Pulau Tioman merupakan salah satu tempat yg berbaloi tuk dikunjungi....Pulau Tiomankan one of most beautiful place...so mmg betul terbukti...pergi jauh2 wat ape...yg dekat pun ada..heh heh heh...bila dikira-kira balik..mmg bajet kami lebih kurang RM300 ...so in the nut of shell,kami ber-3 PUAS HATI !! ^_^

KAMI BER-3 suda sampai,anda bila lagi?? wahaha...






47 celoteh:

Wan Haffiz said...

Tioman mmg terbaik ! 1st choice utk sape2 yg nk honeymoon..

~next destination in planning~

.: F@!n :. said...

hbis sume kulit kita terbakar...huhuhuhu

Wahida Jumaat said...

berapa banyak habis semua sekali?

Aizuddin said...

Wahida : kurang drpd RM 300 r...

نور فضيلا said...

tumpang tanya..korg duk chalet mana eh?

Aizuddin said...

kitaorg duk Ella Place...
kat kg Salang...

Anonymous said...

nk tnye..ktorg budak lepasan spm tahun ni,plan nk g pulau ni..
hurm..chalet korg tu,korg tempah awal2 ke atau korg cari time da sampai situ?? need a feed back pliz~

Aizuddin said...

kami call awal2..cakap nak tempah kat situ...
try search google tuk dptkan nombor telpon diorg..

nanti akan ada org tunggu kat jetty tu amek korg...

Anonymous said...

ok2..tengkiu bro..
harap2 trip ktorg ni bjalan lancar..

Aizuddin said...

Jaga diri baik2..
enjoy la korg...tp still berigt2..

Anonymous said...

wohh bagus2..lgpun skrg ni aku pn ade plan gk nk g buti kt mane2 pulau tanpa pakej..tp,just nk tau kalo aktiviti bbq ktorg nk buat waktu malam,peralatan disediakn or kene bwk sndiri??ade tak sape2 yang boleh kite contact spnjg kt sane??

Anonymous said...

eh jap2...
nk tnye..makan korg camne ek??
ade restoran ke kat sana??
murah x??agak2 satu meal berapa ek?

Aizuddin said...

kalu nak buat bbq tu aku xsure...
rasanya ada tpt bakar,tp taktau la detailnya..sbb xnmpk pun org wat bbq kat situ...

makanan kami,kami mmg bawak awal2 drpd umah...benda2 segera gak...milo,roti,maggi....so kami just cuba cari sape2 ada water heater r kat ctu..ada abg kat situ bg pinjam...save budget sikit...

makanan kat situ agak mahal la bagi kami...RM 5 ke atas...tak tau r bagi korg...sbb diorg nk dptkn barang kena seberang laut...so tu yg mahal...bkn sesaje je dia naik harga...tp mmg susah sikit kalu kat pulau ni...

Anonymous said...

wah..betol2 save..ktorg ni pon bukan kaya sgt nk beli mahal2...budak baru abeh skola la katekan..hehe...
mahal gak rm5 tu...hurm..
nanti ktorg fikirkan mcmane k..
ella place tu ktorg da dapt no fon dia..so ok ar..
tapi takot xdapat water heater,xkan nk guna kayu api..haha...
btw tengs ar tolong jwb kan komen ni.. sedikit sebnyak dapat membantu..hehe.. assalamualaikum~

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Ade contact no brader yg bro duduk sana tak.
bleh share or mail mk8dean@yahoo.com

Aizuddin said...

sori r...
kami tak amek la pulak no contact kat sana...

maybe excited sgt kot smpi lupa nk amek no contact...

sori

Anonymous said...

salam... best nyer dgr n tngok gambo kowg nyer trip... just nk tau trip round pulau tu RM100 utk sowg kan? bilik RM40 tu bole muat ke tuk 3 owg? heheheheh... tgh plan2 nk k sana.. xtau bila.. tengs

Aizuddin said...

yup...RM100 tuk seorg...tp for sure puas hati !! hehe
yup,bilik muat tuk 3 org...cuma kampung nyer style la...bukan hotel or chalet mewah punyer style...

nurul ecah said...

assalamualaikum.. sy nak tny.. y jalan22 s0rg rm100 tuh knE pandai bErENANG kEr ?? kalau xpandai bErEnang blh g x ?? tq dgn fEEdback.. ;)

Aizuddin said...

Waalaikumsalam...
tu untuk snorkling...
jangan risau waktu snorkling tu pakai life jacket...
life jacket tu boleh tahan sampai beberapa jam kat atas air
tak pandai berenang pun boleh je..

Kotak Katik said...

BAJET RM300 tu untuk sowang ke 3owang?? cene nak tempah challet tu?? booking at google boleh x??

Aizuddin said...

Bajet RM300 tu utk seorg waktu tu...
mungkin kadar harga sekarang dah berubah...

kami dulu telefon owner challet tersebut dan buat tempahan utk menginap kat sana.

Anonymous said...

salam.. nk tye, kt chalet tu ade wifi x??cmne nk dptkn info pckage tuk snorkling tu?nk no. TERRY tu bley x? haa, yg tuk round island tu dye ikut mse ke or ikut ske kte je nk benti bpe lme??ok, tq..:)

Aizuddin said...

Wsalam..
chalet tu style kg je...takde ape2 just untuk tidur & urusan diri je..
wifi xde pun..

Package snorkling tu kami baca dekat board diorg..kat situ ada byk yg sediakan perkhidmatan snorkling..so pandai2 compare la harga & perkhimatan yg diorg bagi..maaf,xde la pulak no Terry tu..

Round island tu depend pada service yg diorg sediakan la..ada masa2 diorg...maklumat tu kena tgk kat board yg diorg..

Lela Asfarlela said...

nak mengomen lar jgk . hehe . mne ad pulau juara . to kg juara .hehe. mai lar rmai2 bercuti kt tioman .(promote kg sendri) :)

Aizuddin said...

hahaha...
ha'ah...betul kg.Juara...
sory typo...*tp blog ni mmg selalu byk typo pun...malas nk edit balik..haha*

Jom semua melawat Pulau Tioman...best2

Lela Asfarlela said...

hehe . tpe . sje nak betulkn . ad pelancong to pnggil kg to pulau carribean .

Anonymous said...

bro.. nak tnye.. bayaran penginapan 3h 2m bpe dekat tempat tuh..??

Aizuddin said...

Kalau kat chalet ni RM 40/malam..
ni rate dulu...sekarang tak tau la rate latest...
waktu tu itu yg paling murah...

Untuk rate tempat lain xtau la pulak berapa.

amirul fahmi said...

salam bro,nk tye la feri ke tioman uw sekepale 70 ulang alik ker?

Aizuddin said...

rate ni dah lama bro...
skrg maybe dah naik...dgr kata drpd member yg pegi dah naik..
bkn RM70 dh...


tp waktu ni,RM70 tu tmbg ferri pergi balik r

Unknown said...

Report yg hebat dan terbaik. Berjaya membuatkan kami berasa sama-sama mengembara bersama anda. ;)

Aizuddin said...

Thx !! just share ape yang saya alami.

Anonymous said...

Salam bro mse jungle trekking tu korang gerak sengsorang ker?
or abg hafiz tu yg guide... kalo dy guide nk mintak no dy bleh x? sbb ade nk wat program kat sne....

Aizuddin said...

Wsalam,

kami pergi tanpa org guide pun..
mmg ada trekking dia...just follow je cable tiang letrik..

sori r,xde r no contact Abg Hafiz tu

isha said...

hi awk.. emm mcm best je cite awk bcuti kt pulai tioman, actually sy sgt bminat,, emm ley sy dpt kn contact no awk utk btnye ngn lbh lanjut,,

Aizuddin said...

Owh...
boleh pm kat fb je...
Insya Allah
if mana2 soklan boleh dijawab,akan dijwb.

rhEa andrhEa said...

Deadly love ur budget trip!

rhEa andrhEa said...

Deadly love ur budget trip!

Anonymous said...

Wow xnh lg g snrkling kt pulau tioman...kre 300 bjet tol sorg ke

Aizuddin said...

Tu rate waktu saya pergi ke sana dulu.Masing2 punya money management.
Saya berjaya la dapat buat percutian bajet ni jadi kenyataan.

Ummu Haseena said...

Salam.. pakej island hoping tu RM100 sorang ek? brape lama dy singgah satu2 pulau/tempat? 1 bot berapa sewa in case kata kita xmo share bot dengan mat saleh atau org laen?

Kakakumo Uddin said...

Wsalam Ummu Haseena,

Ni pakej dah lama...tahun 2010,
sekarang saya tak pasti,
tapi harga tu Kira per person(saya dah lupa mungkin per bot).Biasanya dia akan cukupkan 1 bot,normally 4-5 org.Rasanya boleh bincang part tak nak kongsi tu.

persinggahan tu ikut kita,kalu dah puas dia akan bwk next destination.

Apa2 pun,sebelum nak naik boat tu,kita boleh pilih yang mana pakej kita prefer.Ada banyak pilihan dekat situ.



Jefferson Junren said...

Salam.. Nak tanya bpe erk harga snorkeling tu? Anytime ke snorkeling tu? Ke ada masa2 tertentu yg dia tetapkan? Thanks :)

Kakakumo Uddin said...

Wsalam,

Harga snorkeling bergantung pada pakej,kalu banyak trip mahal la ckit,cth mcm saya dulu, 5 tempat snorkeling RM 100...ada yg 3 tempat...bergantung.

Masanya biasa pagi dalam pukul 10.

Aina Razali said...

salam.. boleh saya dapatkan no tel ella palace?

Kakakumo Uddin said...

Wsalam Aina,

saya pun google je dulu...
ada no telpon,kitaorg try call..
so kami tak simpan no phone chalet tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...