Monday, October 11, 2010

Kem YTM (8-10 Oct)

CHALLENGE!!!

Salam...

semalam,baru sampai drpd Kem YTM utk budak2 Second & Third year Degree...
kali ni tempat masih sama macam dulu kat Lembah Azween,Hulu Langat Selangor..
bila tunggu bas tu,aku dah expect mmg sikit je yg datang...
kem2 mcm ni ramai org malas nak dtg...mcm aku,alang2 dah dekat ngn MUET,layan je r..
lagipun aku dah pernah pergi tempat tu n aku tau ape aktiviti yg bleh buat kat situ...
one of it adalah water confident...datang semata-mata nak main air je...hahaha...
kalau waktu alpha dulu aktivitinya lebih kepada fizikal...start malam first day tu dah mula aktiviti2 fizikal...ari sabtu tu lak drpd pagi sampai la ke malam....so kepenatan tu mmg terasa la...best r,lg2 aku mmg suka aktiviti yg lasak2 cuma tak suka ada time limit2 bila nk berkumpul...haha
dan aku expect macam tu jugak tuk sekarang....

rupa-rupanya jangkaan aku meleset.....so aku rasa mcm malas2 sikit r nk involve...kalu aktiviti lasak,kita n group kita je...tp bila ada ceramah or talk ni....kena selalu menonjolkan diri kat depan...menda tu yg aku nk elak sebenarnya...tp lama kelamaan aku just follow the flow of the program,tak leh la kita nk ikut cara kita je....must adapt ngn suasana gak....

sekali imbas mula2,aku tgk program ni ibarat meletakkan mindset kepada bakal2 pekerja tuk bekerja n menguntungkan syarikat(part Energy=money)....tp bila direnung-renungkan tu part of strategy tuk menaikkan syarikat so ape la salahnya...mereka ada hak pasal dah invest duit tuk para2 scholar ni....

setelah 1 malam berlalu,masuk keesokkan harinya...aku mula nampak byk input yg diberi,bukan la brainwash semata-mata...input2 yg diberi boleh diapply mana2...dalam kem ni banyak mengajar erti TEAM WORK ...macam jugak dlm kartun Wonder Pet(What gonna work?? TEAM WORK!!)..kat kem ni gak,kita kena belajar drpd kesilapan or terima kesilapan yg kita dah buat...jgn tuju kpd org lain...yg paling terkesan pada aku adalah slogan NO Failure,Wrong Result & CHANGE STRATEGY....sbb benda ni selalu kena pada aku...walau mcm mane pun aku usaha tp resultnya sama...dah macam2 strategi dah aku guna...tp berkait la pulak ngn slogan I know I can be Better...tp kita kena kuat seperti MENTAL WORRIOR ...bila dihitung balik sume slogan2 dlm poster di kem tersebut mempunyai kaitan seluruhnya...aktiviti dalam kem pun tak mengantuk walaupun asalnya aku rasa cam annoying jer...tu tu la cara2 penceramah nak tarik perhatian pelajar2...it's ok sbb bendanya mmg fun...

Scholars Batch aku...

kat kem ni gak aku bertambah lagi kenal sape aku walaupun aku tau dh sebelum ni...waktu kuliah subuh...haha...nampak sangat yg aku ni takde keyakinan diri...waktu soklan Ust pasal dimana tempat Nabi Muhammad dibesarkan...member sebelah jawab Damsyik...jauh dlm sudut hati ni aku tau baginda dibesarkan di Mekah dan selama 13 tahun baginda membentuk peribadi muslim di situ,10 tahun pula baginda berdakwah di Madinah....tp bila turn aku ditanya,aku just anggukkan kepala tanda aku ikut ape org sebelah ckp...lepas tu baru rasa confiden yg aku wat tu salah...haha..nmpk yg aku ni masih was-was ngn ape yg aku belajar...nauzubillah...dari dulu sampai sekarang aku masih tak dpt membina sifat yakin pada diri...masih gagal part tu...


ni saat yg aku suka...saat dimana kita menghargai kwn2 kita...mmg aku tunggu benda ni...
ni berlaku lepas sesi sedih(Big Heart)..aku boleh suka2 waktu tu...sbb tgk gelagat abg tu wat suasana sedih...sebenarnya aku dah lali ngn sesi cam ni...selalu sgt buat...even yg task tuk parent tu,aku just msg je..tu pun mak aku tak percaya siap riso lg,pasal dia tau anak dia bkn jenis mcm ni...haha pada wkt tu aku nk share gak ape yg aku dh wat zaman2 kegelapan dulu...tp rasanya aku just simpan tuk aku la...doa2kan la moga terbuka hati tuk aku cerita pada semua pd kem akan dtg...sbb aku pasti mmg byk pengajaran...n maybe ada yg tak sangka bila aku cerita kisah2 dulu...

ape2 pun,aku enjoy this camp...tp sebenarnya aku byk menyendiri...haha...paling best part water confident !!! sebab dapat main air!! haha...berkenalan ngn kawan2 baru pun tu salah satu benda yg best gak...

Sesi bersama ngn Prof Izzi,aku perasan,ada persamaan antara cara dia n cara aku...tau la nama dekat2 nak sama kan...haha...Renung2kan dan selamat beramal !!


ni la pengalaman pertama kami budak2 melaka wkt nk otw ke kem....dalam perjalanan,tayar bas kami pecah !! tergendala la perjalanan kami...konklusinya kami datang paling lambat...haha

6 celoteh:

..: nurafaz :.. said...

din...cek balik..

"Renung2kan dan selamat beramal"..

p/s : i support you..

Aizuddin said...

aku selalu dgr selamat beramah...
kekdg selamat beramal...

haha..
ada 2 versi kot...

..: nurafaz :.. said...

yg kedua tu versi ko kot..

tu kan trademark die..

Aizuddin said...

hahaha..
maybe r...aku mmg suka modified ckit2..
baru tak kena saman bwh Copyright Act..

p/s: thanks...support menyaport mmg perlu..huhu

ainxplod said...

ouhh... msg je eh?? patutlah...
hahahha...

Aizuddin said...

hahaha...
tu pun kira satu perubahan besar la...
kalu tak,mmg aku tak wat ape2 pun...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...