Friday, August 06, 2010

Hikaru no Go & The Last Airbender

Salam...
kali ni....2 lagi kartun or anime yg aku khatam...
hahaha...
utk citer yg pertama

Hikaru no go....cerita pasal game board mcm dam jugak namanya Go .Watak utama Shindou Hikaru yg mula berkecimpung dalam dunia Go ni sejak 'disatukan' dgn satu roh yg ada dlm salah satu papan Go atuknya .Nama Roh tersebut Fujiwara-no-Sai,atau Sai...dia merupakan salah satu pemain pro Go dalam istana time dulu2,kira cam tutor kepada Maharaja r,tp bunuh diri disebabkan perbuatan dengki org lain dgn kemahiran dia dan dikalahkan di depan Maharaja sendiri dgn main tipu...tp keinginan dia nak main go masih kuat,dan rohnya mcm kira tak tenteram la selagi tak kuasai Divine Move....so dia kira menumpang la pada jasad Hikaru...sejak drpd tu ramai tertarik ngn kebolehan Hikaru yg masih baru tp pergerakan dia dah lebih drpd pro...yg paling ketat musuhnya adalah Touya Akira,seorg pemain muda yg mempunyai kebolehan dalam Go yg sgt hebat...ayah dia pun kira pemegang Title terhebat dlm Go,so no wonder la....dlm citer ni aku tgk...ada konflik diri berlaku dlm diri Shindou,sbb selalunya dia kasi Sai main,so dia mula sedar ramai org nak lawan dgn dia atas sbb Sai...so dia rasa tiba masa tuk dia tunjukkan kebolehan sendiri..sejak drpd tu dia selalu berlatih ngn Sai dan masuk pelbagai rintangan tuk bergelar Pemain PRO...(dah mcm sipnopsis cerpen BM lak)...

ni cara main dia :
  1. The board is empty at the outset of the game.
  2. Black makes the first move, after which he and White alternate.
  3. A move consists of placing one stone of one's own color on an empty intersection on the board.
  4. A player may pass his turn at any time.
  5. A stone or solidly connected group of stones of one color is captured and removed from the board when all the intersections directly adjacent to it are occupied by the enemy. (Capture of the enemy takes precedence over self-capture.)
  6. No stone may be played so as to recreate a former board position.
  7. Two consecutive passes end the game.
  8. A player's territory consists of all the points he has either occupied or surrounded.
  9. The player with more territory wins.


bila aku tgk,pandai Jepun wat cerita ni utk memperkenalkan budaya mereka disana....kalu kat sana, Go ni merupakan kerjaya...ada peringkat2 dia(1 - 9 Dan)...dan kat sana siap ada institut Go lagi tuk melatih budak2 tuk jadi Pro...kalu kat sini...aku rasa sekadar main dam kat kedai kopi je takpun time tunggu result UPSR or PMR kuar,main dalam kelas...tak jd something yg besar mcm kat sana....so no wonder la Jepun terkenal dgn mcm2...dalam kartun dia dah tunjuk budaya2 mereka...cara duduk,cakap & mcm2 lagi lar...aku smbil tgk tu meneliti jgk cara dia olah cerita tu...bkn senang nak jadi pelukis komik & animation ni...apepun 75 episode habis!! haha


Shindou(tengah),Akira(kiri gmbr) n Sai(kanan) -> Hikaru No Go

ni la rupa Go board games....kalu zaman sekolah dulu2,bdk selalu main 'titik'... apply berdasarkan game ni..atas satu kertas kotak2(koyak buku latihan math) pastu seorg buat dot kat intersect tu seorg lagi pangkah...sape dapat kepong paling besar dia menang...


Antara group2 Insei(satu tahap dimana budak2 ni dah terer diletakkan di Institut GO n dalam proses nak amek ujian Pro yg hanya sekali setahun dan hanya 3 je yg terpilih setiap tahun)

Antara watak2 utama dalam Anime ni...


Yaaa kita masuk yg ke-2 lak....Avatar : The Last Airbender

haaa...citer kartun ni kalu korg tak tau pelik la...agak popular la kat Nickelodeon....citer ni mmg best !! aku dah tgk 2 kali citer ni....saje2 je revise balik...Book 1 -Water,Book 2-Earth & Book 3 - Fire....
marvelus la....aku suka tgk style dia bending....tertarik dgn lukisan2 dia yg smart time buat fighting style diorg....anime ni dibuat oleh american...nmpk diorg mengkaji bab2 martial art chinese ni...pandai diorg buat...

citer ni just menceritakan pasal Aang merupakan puak terakhir dlm kaum diorg(puak Angin)...Aang ni merupakan Avatar(seorg insan yg boleh menguasai semua elemen bending...Avatar ni akan sentiasa dilahirkan semula selepas satu mati...dan dia bertukar2 tpt lahirnya ikut putaran element,Angin-Air-Tanah-Api)...So tentara drpd Puak Api ada rancangan tuk kuasai dunia dan Avatar last pada negara diorg,setelah Avatar Roku(Api) mati,diorg terus ke tempat Angin tuk hapuskan semua kaun tuk halang drpd Avatar seterusnya lahir....sbbnya Avatar sahaja yg boleh kalahkan FireLord ni...sbb kuasa dia sgt kuat...sbb tu la Aang merupakan org terakhir dlm kaumnya..kebetulan dia sempat lari pada hari penyerangan Puak Api ke atas Angin....malangnya Aang ni terlalu muda tuk mendapat terima pangkat tu..normally kalu pervious Avatar,mereka hanya tau diorg ni Avatar pd umur 16 tahun..tp dia just 12 tahun....so susah tuk dia bersedia ....secara kasarnya dia mengembara keseluruh dunia tuk mencari Guru tuk mengajar dia Water,Earth & Fire bending....dengan tujuan mengalahkan Firelord dan mengembalikan keamanan setelah 100 tahun dunia terseksa dgn peperangan....huhu...cam tu la...



Avatar : The Last Airbender anime mmg best!!!


Sokka -> pandai dalam bab2 strategi peperangan...tapi dia takde kebolehan bending...sgt kelakar orgnya...aku duk gelak je tgk gelagat2 dia...pandai creator wat lawak...

Katara -> Master Waterbending tuk Aang...dia dan Sokka merupakan org yg jumpa Aang ni...dan mengembara dgn Aang drpd mula...dia merupakan yg paling memahami sikap Aang...mcm seorg ibu la kiranya...Katara smpi satu tahap dah kuasai Blood bending...sbb darah pun asal drpd air...so dia smpi leh kontrol org..!! cool beb
Teknik2 waterbending ni asalnya di ambil oleh Tai Chi

Toph -> Mater Earthbending Aang....sgt hebat....walaupun dia bdk pompuan buta,tp dia boleh melihat melalu getaran kat kaki...mcm kelawar la konsep dia...style fighting tuk Earth element mmg kasar & kuat..ada kekuda lagi....sampai satu tahap dia bleh wat Metal bending...sbb logam ni pun berasal drpd Tanah jgk...bkn calang2 bender yg dpt kuasai sampai tahap tu..
Teknik2 Earthbending lak di ambil oleh salah satu martial art cina Hung Ga

Zuko -> Master Firebending Aang....Dia ni asalnya musuh ketat Aang tp setelah bergolak dgn pelbagai konflik diri,dia sedar tugas sbnrnya tuk join Aang tuk musnahkan ayahnya sendiri(Firelord)...utk Firebending fighting style lak asalnya di ambil oleh Nothern Shaolin

Aang bila dah dpt kuasai kesemua element...btw,Airbending fighting style lak asalnya drpd Ba Gua
smart...!!

8 celoteh:

nsWai said...

the last airbendar kartun favourite spnjg zaman aku. huuuu~
nnti ada movie. x sbr nk tgk.

Aizuddin said...

movie dia mcm xbrp best...tp tgk r dulu....
tp ape pun kartun dia mmg best!!

aishah said...

nk copy yg kartun...

Aizuddin said...

boleh2...nnt aku masukkan dalam external,aku kasi ko...

aishah said...

ok...tq..satg ko pass kat mira ke...

Aizuddin said...

satg?? pergh..gelojohnyer..hahaha...

hahaha..

ok2 nnt aku bg dia...

waahhh...ramai yg minat Avatar:the last airbender...aku suka ^_^

aishah said...

xde la satg..mksd ak nanti2 le...

one of my fav..

Aizuddin said...

ko kalu ada lagi kartun2 yg ko minat..
habaq mai r...
aku mencari-cari lagi kartun ape yg best lagi....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...