Tuesday, November 01, 2011

Seminar Kerambit

Salam..

sekadar update utk ari Ahad lepas...

Pada tarikh 30/10/2011...
Aku,Shy & Azu gi ke Seminar Kerambit di Gombak...
tempatnya di Studio Naga Api Gombak Permai (tak kecut ke tgk nama studio tu?? haha)
di kendalikan oleh Cikgu Wan Yusmar

haaa..sbb tu la tuk ari sabtu,aku luangkan masa tuk Ceramah Ust,Assgmnt bagai tu...
sbb ari ahad ni seharian xde...nak tak nk kena pulun ari sabtu tu...
Sebelum aku nk gi seminar ni,kena persiapkan diri dulu..
pasal lama tak exercise,agak2 2 bulan kot...sume gara2 Final + cuti sem punyer pasal...
so minggu lepas minggu warm up r...
wat regangan2 sendiri,naik turun bukit beruang...
huhuhu...takut2 nnt otot terkejut je time seminar tu...payah nnt...


Seawal kul 7 pg,kami bertolak ke KL...
sbb seminar start kul 9.30 pg...
kita ni dari Melaka,jauh...kena r gerak awal..


Sesampai disana...tgk2 dah ada peserta2 tunggu...
so kami masuk la ke studio tersebut...
mmg aku xpenah la tgk studio tu,best..
pasal complete set sume peralatan tuk tomoi/training r sng citer...
punch bag,ring tomoi...fuhh...
kalau la MMU ada facilities mcm ni...hari2 aku gi..huhu(ye la tu)

ni antara silibus yg didedahkan dalam seminar:

1.Asas yang meliputi kaedah libasan dan potongan.
2.Menyerang menggunakan Kerambit.
3.Beladiri dari serangan kerambit.
4.Kaedah Bersila.
5.Cara-cara pegangan dan fungsinya.

ni la kerambit kalau tak penah tgk...sumber gambar


Overall seronok seminar ni...berpeluang jgk aku belajar salah satu senjata melayu dahulukala...
kalau nak tau,kerambit salah satu senjata yg sgt bahaya...sbb dia tersembunyi...
kita tak sedar yg benda tu ada kat tgn...sbb dia kecik...
senjata ni byk digunakan oleh kaum wanita dulu2...diorg akan letak di sanggul rambut atau dlm kain tudung(kain sarung batik) diorg...tujuan?? mesti la tuk mempertahankan diri...


mcm2 teknik didedahkan...tp basically kalu yg dh ada martial art/silat lebih specific,tau je basic movement dia...konpem dh bleh wat teknik2 seterusnya...satu nasihat yg aku dpt drpd Cikgu ni adalah dalam main senjata,point kita bkn nk elak terus drpd senjata...tp nak meminimize/mengurangkan kecederaan pd diri kita..dalam main senjata lumrah la luka tu..konpem ada..cuma kita xnk jadi teruk...paling kurang luka tu x sempat tertusuk dlm...


pergerakan kerambit yg ni,perlukan kepantasan tangan...kelajuan & ketangkasan...bukan nyer power semata-mata...sbb ada sesetengah senjata perlukan power tu pergi...contohnya parang...perlukan tenaga yg banyak tuk libas...Terima Kasih byk2 kepada semua yg terlibat..minta halal ilmu yg diajar..huhu..


Antara peserta2 yg join program seminar ni...

ni sikit video time seminar tu...sempat bermain silat pulut sikit...penat kot main tu..


Selesai Seminar,kami ke Suria KLCC...
alang2 dah dekat...tu la 1st time gi time malam...haha..
jakun tu jgn ckp la..aku brp kali je gi KLCC...
masuk Suria KLCC tu rasanya baru 2x kot...1st time zaman koko kruch tgh nk naik..hahaha
tujuan pergi juz nk gi kedai buku tingkat atas tu..
lupa pulak nama kedai tu..
tp mmg heaven r..mcm2 buku ada...yg bestnya buku Naruto drpd 1 - latest,buku Dragon Ball Complete set,Buku Fairy Tail 1 - latest,buku Yugioh semua season..aaahhh byk lagi r...
part seterusnya kami gi kat bhgn buku2 komputer..
tu la main objektif nya...member nk beli buku networking..tuk rujukan keje dia..
takjub aku !! byk buku pasal Security & Networking..
aku amek kesempatan kat sini nk cari buku berkaitan ngn FYP aku..
perrrrggghhhh...tu je mampu aku ckp...
semua buku berkaitan Animation 3D,nipis ke tebal ke...harga dia sama je..RM 150 ke atas..
adoi....teringin 1 buku ni...boleh wat rujukan...hurm..
bila la lg aku leh gi...dah r aku ni buta KL..
tu belum kira buku pasal Hacking lg..CEH,CHFI,A+,Hacking,Penetrate tester...huish...
rasa aku nk beli semua kot...tp nak suruh org bacakan tuk aku...haha..malas membaca punyer pasal...


Kalau la aku bwk duit cukup...dh lama aku beli ko tau x !! ishh geram aku..
see? see? see? (jakun)
balik drpd KL,tgk2 dia ni tido berselimutkan baju aku !!!! ish...geram aku...


hurmm tu je kot nk update...nnt update lagi..huhu,tetbe la tgh rajin skang ni...
TILL THEN,SEE YAA !!

5 celoteh:

Cik Mira said...

Kinokuniya!!!
slalu gi sane time ak tension waktu intern dlu.. jln2 smbil baca buku...
btw.. kinokuniya mmg buku mahal2 beb.. slh tmpt ko shopping...

Aizuddin said...

haaa...tu la namanya...
aku xkisah mana namanya tu..
tergeliat otak aku nk igt..
mmg mahal kan...
haha..
ape2pun buku yg aku nk tu dh dpt...
download e-book je senang..
save RM 160...

Cik Mira said...

dunia dh moden..biasa r..
sume di ujung jari katenye...

buku kt sane mahal tp best.. byk pilihan lebih2 lg buku fiksyen omputih..lagi byk..

bestnye klu diberi byk duit tuk shopping buku2 jek..ppeerrgghh heaven!!

Aizuddin said...

xdan 10 minit pokai gi beli buku kat situ...
1 buku average Rm100..
5 buku?? 10??
abis gaji....gigit kuku je la ari2..

Cik Mira said...

ok la tu.. at least ada keje gk gigit kuku tu..
pastu cari benefit jual kuku...
menarik gk tu..

konklusinye...
membaca itu jmbtn ilmu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...