Saturday, August 20, 2011

ilhya' ramadhan

Salam....

aloha....lama dah tak update kan???
ada la jugak 2 minggu x update....
ok skang mau update ape yg berlaku minggu lepas...
minggu ni biarkan dulu...

kita start ngn sabtu lepas(13/8/2011)..
aku ada program ilya' ramadhan anjuran Institusi Usrah...
setelah sekian lama aku xjoin program IU,kali ni berpeluang tuk join...
terima kasih kat tuan Direkter sbb masukkan nama dlm list..walaupun last minit...

pagi2 dah siap2 tuk pergi ke sana...semangat ni...haha..
basically sampai disana,kami dikhabarkan yg kami akan dibahagi ke 4 buah rumah berasingan...

rumah pertama- dgr kata besar....sesiapa yang pergi ke situ,ditugaskan tuk bersih rumah tu...ramai gak bdk2 yg kena assign kat situ...
rumah ke-2-rumah seorg nenek yg hidup berseorgan...tak terurus....dgr kata dah lama x mandi...makan pun makanan yg dah lama....so sesiapa yg diassign kat rumah ni, kena mandikan nenek n bersihkan rumah dia..
rumah ke-3-rumah mak cik yg dijadikan markas tpt kami berkumpul...besar gak...tugas kat sini biasa je...bersihkan rumah gak..
rumah ke-4-rumah seorg nenek n seorg cucu...mereka tinggal kat taman kerjasama....ape yg kena wat kat sini, bersihkan rumah n seorg tuk ajar ekonomi kat cucu dia ni..cucunya tingkatan 4...so sedikit preparation tuk spm r...huhu

Kami diberi briefing...

so untuk aku, di assign kat rumah 2....dah mmg rancang pun nk rumah ni...haha..sbb dgr citer pasal nenek tu kesian sgt...so nk rumah tu...lps dgr talk drpd tuan direkter n En.Zam,kami berangkat ke rumah no.2....ape tanggapan aku yg pertama...hurm...x mcm ape yg aku bygkan...means dr segi keadaan dlm rumah...dah bersih...mcm ada org dh bersihkan...tp tu tak kat kwsn katil n nenek tu sendiri....so yg muslimat bersihkan la nenek tu...nasi lak,kami tgk yg semlm nyer...ish2...kami ni lak bersihkan kawasan kat luar....aku pelik ngn sikap jiran keliling bilamana kami letak sampah kat certain2 tpt...knp bersikap macam tu?? pelik aku...

setelah muslimat selesaikan hal ehwal mandi2 nenek tu,bwk dia ke luar tuk hidup udara sikit,bwk ke rumah no.3 utk dia berehat...kami lak bersihkan yg kat dlm rumah lak...
lebih ditumpukan kat kawasan katil...mcm2 ada kat situ....najis, sisa2 makanan....bau tu anda boleh sendiri bygkannya...tp bagi kami benda tu xde mslh...tp mybe ada segelintir yg tak selesa..for me,it ok...xde hal...sbb 1hari nnt kalu umur pjg,kita akan membersihkan parents kita wkt diorg tua...tak pun kita sendiri ditpt nenek tu....

ape yg aku rasa, seronok sgt....dpt menyubangkan sedikit keringat ni tuk org yg memerlukan...dah lama aku tunggu program mcm ni...kesian gak tgk nenek tu...bila tegur je nenek ni dia akan menangis...menangis...dan menangis...1 perkataan yg dia ckp, RINDU....dia rindu akan anak2...kekdg tu rasa mcm takut nk ckp ngn dia...nnt dia nangis....huhu...gurau2 pun ssh sbb daya penglihatan n pendengaran dia dh xberapa sgt...so kalu anda senyum or ape2 dia xnmpk sgt...mata nenek ni ada selaput,kataraks...just nampak sikit2 je...hurm...kesian...

xtau la nk gambarkan ngn kata2 bila tgk keadaannya...terbayang kat dlm kepala aku....satu hari nnt, adakah aku akan buat mcm ni kat parents aku?? tinggalkan mereka, sibukkan diri ngn harta dunia....Nauzubillah...ku mohon kpd Mu,jauhilah sikap ni...dan mmg r kita ckp skrg kita takkan tinggalkan parents kita kesorgn nnt...tp kita xtau masalah2 or situasi2 akan dtg yg menyebabkan ape yg kita buat akan dtg...so mari la kita doa sama2 supaya pelihara apa yg kita lakukan...

En.Zam bersama nenek tu lepas beliau dimandikan...

Nenek ditransfer ke rumah no.3 tuk menyenangkan kami buat kerja pembersihan...habuk2 masuk hidung n mata dia ssh lak nnt...

kami sama2 bersihkan rumah nenek...ni getah tilam dia...kena sabun beb...macam2 ada kat
sini.
..

Haaa,ni tilam nenek...pun mcm2 'peta' ada kat sini...dek kerana kami rasa cam tilam ni dh teruk r kondisi kebersihan ni,kami request tilam baru,so alhamdulilah dpt ^_^...thx organizer.

antara member2 rumah no.2...

Wkt ni kami berbuka sama2...ngn semua ahli2 rumah yg terlibat serta bebrp penduduk berdekatan....

Hantar nenek ke rumah semula....

Terbang jgn tak terbang nek!!
Selamat malam nek...^_^..berat hati nk tinggalkan dia sorg2 lg time ni....

Selesai je program yg best ni, kami balik rehat2...sbb pagi ahadnya aku kena ke Kompleks Al-khawarizmi,Masjid Tanah sbb ada program Pembina kat situ...junior2 YUM ada some kind of seminar kat situ...hurm...next post la ek...huhu...TILL THEN,SEE YAA


0 celoteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...