Tuesday, August 23, 2011

FYP Interim Report


Salam...

hurm...semalam berakhir lah seksa2 tuk part documentation tuk fyp...
sgt byk cabaran smlm...
haha...
walaupun aku siap awal,tp antar report lambat...

tp ape2 pun sume dah lepas....
pada member aku ni,lain kali buat awal2...siapkan semua...
tinggalkan menda2 yg remeh je...
mcm2 cabaran dia kena smlm...

elok2 bwk pendrive nk gi print,cucuk kat kedai pak cik,sume file hilang...
kena virus r,ape lg...aku dh biasa ngn kedai tu...so aku tau r nk wat backup plan cam ne...
member ni baru 1st time..so xde backup..so terpaksa gi CITS tuk amek balik file2 dia remotely...
means dia bleh buka komputer rumah dia by komputer CITS...nasib baik dia pro bab2 komputer ni....tp just bleh retrieve file2 kecik...file besar xleh(ni tuk software2 dia)...

xpe la, buat mane yg patut...gi print,tgk2 boleh pulak kuar error kat bhgn table of content...sbb templet MS Word yg fakulti bg ada guna formula sikit(bg aku ni mmg cool..cam ne r dia wat)...so ada error sbb xleh baca formula tu...terpaksa la edit balik....edit2, print lak salah...edit muka surat 7 bila print kuar muka surat 8....adoi...mcm2...dh r kedai pak cik tu jemmm...sarat ngn org...

membebel r aku kat situ...jarang sebenarnya aku nk membebel...dia r org pertama kot...haha..
kami kena rushing sbb kul 12 tgh hari kami punyer supervisor xde...ada hal...kelam kelibut disitu....last2 gi bilik Dr.Lau,xde lak dia...mmg salah kami r,time tu dh kul 1 ptg kot..

then,kami decide gi printing kat kedai Mr. Sia tuk settlekan baki2 menda alah member aku ni,kat luar kampus...kedai dlm kampus dh tutup...huhu..alhamdulilah selesai kat situ....pastu gi r burn cd dia lak...siap sume menda,gi la ke fakulti...check lg sekali Dr.Lau ada ke x...luckly,dia baru masuk ofis dia...terus r serbu masuk minta dia sain...mmg nasib baik,sbb dia pun rushing nk gi meeting lak...fuhh....

masuk FIST,tgk2 ada org check kita nyer fyp report...aku tgk ada menda yg kami xde, something yg kena attach tp kami x attach...
waaaaa...kena patah balik print helaian tu...tu xkisah,yg aku kisah sampul cd tu...dia xnk yg plastik,dia nk sampul bentuk kertas....fist ada attach keratan sampul cd tu..dia nk mcm tu...kami lak letak plastik cd terus...terpaksa r gunting2,tampal2....hadoi =.="...mmg leceh r Co-ordinator ni...hish...sgt particular orgnyer...

takpe la...akhirnya kul 3.30 ptg...selesai semua...kami ada la selisih ngn member2 lain...tanya tu tanya ni...ada yg meeting log just ada 2 je...padahal requirement dlm report kena ada paling kurang 6...so aku xtau mcm mane dia solve...sian gak...supervisor mcm xnk tolg pun...aku bersyukur aku dpt supervisor yg baik walaupun dia selalu busy...aku igt lg time print kat kedai Mr.Sia (lec MMU gak sbnrnya)...dia tyer sape supervisor kami...kami ckp Dr.Lau...dia ckp "Abis la korg"...aku mcm.....aik...kenapa ek?? dia bantai student ke?? dia xbyk tolg ke?? hurmmm rasa mcm dia r paling byk tolg kami dari segi kebebasan menentukan ape yg kami nk wat...xmcm lec lain...strict sgt...ntah..maybe time presentation nnt kot dia tibai kami...harap2 x la...huhu...

ada gak yg kami tyer, "mana si A ?"(bukan nama sebenar)....jwb member tu "Dia tgh buat Chapter 3 kat umah..." aku mcm....WHAT THEEEE.....tgh buat chapter 3??? mak aih...ini lagi otai...time tu kul 3.30 ptg kot...kena submit kul 4.30 ke kul 5.00ptg...pergh...aku ckp...ini mmg xleh challenge r...terbaik r setakat ni,kami yg dh settle pun byk menda nk kena wat...ni kan kamu tgh buat chapter 3...dgr kata chapter 4 & 5 dh siap...tp still xsiap sepenuhnya...part paling complicated bg aku adalah Table Content n part2 muka dpn tu...tu paling leceh...kekdg x perasan report kita tulis 2010/2011 (sbb kita ikut template yg disediakan)...patutnya 2011/2012...simple mistake...


ada gak yg kul 4 lebih, still berlari ke kedai tuk binding...ada jugak yg kena reject sbb salah format....suruh buat semula...(ni yg simple2 mistake r)...mcm2 situasi yg aku jumpa...fuh...mmg meriah r fakulti time ni...SO, KEPADA YG AKAN AMEK FYP NNT, TOLONG CHECK BYK KALI REPORT ANDA....SEKALI LG SAYA HIGHLIGHT CHECK BYK KALI...FOLLOW SEMUA FORMAT YG GUIDELINE SEDIAKAN....

ni sekadar aku share pengalaman yg aku alami...tuk pengajaran sape2 student MMU akan dtg...bkn nk burukkan member2 aku,tp amek pengajarannya....jgn wat last minit..
ok la...apepun aku dah settle part tu...tinggal present prototype lak...huhu...takut2 mcm xleh wat je...TILL THEN,SEE YAA !!


2 celoteh:

axxahwu said...

agak2 bleh x tunjukkn end product bgi fyp ko ni?plis2~~
aku pun wat tajuk artoolkit ni.masalahnye still xdpt byg ape yang ptt ade tuk project yg melibatkn AR ni.hmm...

Aizuddin said...

Insya Allah...akan disharekan nnt...
tp aku cenderung ke FLARToolKit...
ARToolkit ni xsgt kot..wat masa ni tak pilih mana lagi tool yg nk buat...sbb skrg baru fasa 1...fasa 2 nnt baru buat prototype...

tp kalu nk sumber tuk ARToolkit ni,aku leh kasi link...bagus tutorial yg dia kasi...

btw,drpd Uni mane? tajuk ape yg kena buat??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...