Sunday, December 12, 2010

Samudera,Tentera & Wonderland

Salam...
hari ni genap r seminggu aku & warga MMU yg lain abis cuti midterm...
waaa...
keje tak abis lagi...
ni masalah kalu cuti...jadi pemalas...
sume target sebelum cuti tak tercapai...
kesian3....

ape yg aku buat cuti ni??
haaa...
utk 4 hari pertama...cam biasalah....paner(selenger/blur) je sepanjang masa...
sampai la family aku dtg,ari selasa....kebetulan cuti sekolahkan...
so diorg ni nak bercuti jalan2 la....aku la yg tukang bawaknyer
adik2 ni teringin sgt nak naik Menara Taming Sari tu...
hari Maal hijrah tu,ramai org...aku duk round 3 kali sekitar tu,takde parking...
adoi...ramainyer la manusia...gi ke Melaka Wonderland,ada upin ipin kat ctu,tp wkt tu dah petang...tempat nak tutup...ape malang nasib,so balik la ke tempat penginapan....takpe la esok ada lagi...so keesokkan paginyer dah pecut ke menara taming sari tu....takut2 ramai org...pegi2...tergendala lak...mane tak nyer,semalam dah overload trip nyer...biasanya paling maximum 80kali trip...tp wkt Maal Hijrah tu,sampai 90 kali trip...mesin tu panas r kot...haha...
mula2,harapan tinggi la tuk naik....diorg kata "kejap lagi boleh naik tp tak tau bila la,skang ni tgh baiki sikit"....tapi lama semcm je...

so aku decide nak bawak adik2 aku ni gi muzium samudera...dekat je kat situ...tempat kapal tu...
bdk2 ni tak penah gi lagi...so bawak la jalan2, bukan baca pun papan tanda kat dlm muzium tu...duk ronda2 je...tgk bdk2 cina beraktiviti disitu...mcm mini explore race tuk bdk2 tadika...usha2 gak r ape aktivitinya...kot2 leh aku apply tuk mmu nyer nnt...basically input2 dlm muzium samudera ni berkait ngn zaman kesultanan melayu time era tu tgh membangun...pasal2 perlabuhan je sume...kalu yg bdk2 baya sekolah menengah...molek sgt r gi tpt ni...kalu bdk2 sekolah rendah...hurm...xde ape la...tgk benda tu lari kehujung sana ke hujung sini..tak paham ape pun...tgk replika kapal je la...situ je yg menarik perhatian bdk2 kecik ni...

bila aku nak ada kapal mcm ni ek??

macam tengah menghayati,tp hampehhh...

alik2 posing ni je...aku naik jemu dah tgk posing cam ni...

duk bincang hal negara mane tu??

arib ngn peti harta karun nyer...

ramai nyer org...crowded atas kapal beta ni...

si kembar yg selalu kena buli kat umah....

lagi my twins...

bdk2 cina tgh siapkan task diorg ngn belajar buat ikatan tali...

nice r gambar ni...haha...nasib je takde DSLR...

Seterusnya kami ke Muzium TLDM lak....tentera la senang citer....kat sini igt ke kena la bayar ke ape...rupanya masuk free je...owh...leh masuk selalu r lepas ni...haha...kat muzium ni paling menarik just replika senjata la...tp info2 kat dalam tu byk gak...pasal2 tentera...terpikir aku tuk wat soklan2 berdasarkan kat tempat tu...silap hari bulan susah gak nak cari jwpn kat situ...letak klu pun ok...kat sini adik aku teruja r sikit dapat tgk replika helikopter dekat2....kapal tentera gak...duk pegang sana pegang sini....biasa r bdk2...aku dulu pun cam tu gak...

Muzium Tentera Diraja Malaysia

mereka dengan helikopter tipu mereka..

testing tembak 1 2 3...

pakat2 naik dah mane yg bleh naik tu...
mcm power rangers dah....tinggal takde raksasa jer & tak cukup 5 org je...

aku pun tak ketinggalan...haha...join gak naik sana sini..

time ni tetbe la aku dapat calling drpd company tuk praktikal...mmg tak sedap r nak bersoal-soal kat sini...terus aku reject tanpa pikir ape2...tp ada reason kukuh gak...tu maybe 1 dlm 50 je peluang...takpe la...

Last2 dapat tau yg Menara Taming Sari tak siap2 lagi...so kami pun bla la ke Melaka Wonderland...lambat sgt...lain kali la...so tiba masa tuk bermain AIR !!! hahaha...
my favourite...drpd kecik mmg tak takut air....so ape lagi...tukar baju...sewa pelampung...kedebush !! r...semua tempat aku try...lagipun tempat ni mmg khas tuk bdk2 je...tpt dewasa tak byk pun....1 2 je yg paling tinggi....



kat sini tak sempat nk snap gambar,nak jaga bdk2 ni satu hal...nak main air satu hal...so xde masa la nak menangkap gambar...mak ayah,rileks je kat bawah...kami ber-4 naik atas...
try sume slide...seorg ngn aku,seorg lg ngn adik aku yg ke-2...mane tak nyer bdk2 ni tak cukup besar lg...so setiap benda kena ada teman ngn org dewasa...jeles aku ngn diorg...time aku kecik2 dulu mane ada org nak teman aku main gelongsor2 tinggi ni...ayah aku n mak aku pun larang main tpt2 dalam...tp tetap gak curi2 main gak haha...tp diorg dpt merasa r...even tempat gelongsor tinggi 5 tingkat bangunan tu pun diorg dpt merasa....untung r...aku dulu...mmg tak dapat r...dpt gak peluang diorg mandi tpt2 dalam(aku gak yg kena jaga )..haiihh....part gelongsor paling tinggi tu mmg time turun konpem akan nak menjerit...gradient nyer aku tak tau r berapa...cerun seyh.... ikutkan tak puas mandi-manda ni...tp pikirkan nak kena balik temerloh...naik gak la ke darat(mcm mandi laut lak)..haha...4 jam tak cukup beb !! kalu bleh drpd pagi sampai tpt tu tutup nak berendam je....haha...ape2pun ok r spend masa ckit ngn adik2...ye r,aku ni balik pun jarang2...tak abis2 bdk2 ni msg bila nk balik,bila nk balik..hish...bila dah balik ni...ape lagi...luangkan masa yg ada bersama mereka...

tinggi aku kurang 3 kaki?? haha...leh masuk free !!! abg tiket !! saya patutnya leh masuk free !!

p/s: tp aku rasa, A'famosa Waterworld lagi best r...sape2 nak gi...jgn lupa ajak aku sekali...haha

3 celoteh:

..: nurish :.. said...

xpe din..
ada hikmahnye..
at least dh terubat kekecewaan ko.
insyaAllah ada yg lebih baik lg tu ^^

.: F@!n :. said...

din next trip kita den...a famosa waterworld

Aizuddin said...

boleh je...
jalan agak2 aku dah igt ckit nk ke waterworld...
decide masa n duit dowh...
pastu berendam r dari pagi sampai ptg..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...