Monday, July 05, 2010

Perlimau + Ice Breaking silat 2010

Salam...
setelah seminggu blog ni menyepi,hhaaa...
terasa lak nk update...
huhu...
kita mulakan dengan hari khamis...
yaa...ari tu mula dengan lab...ada rasa semangat sikit gi lab...
lab java n networking...^_^...huhu...ok la...
lepas tu malaysian studies...huhu...
ikutkan sebenarnya ada program anjuran STAD n SRC pada petang tu...
aku bajet dah takleh dtg pasal ada kelas pada event tu berlangsung...
programnya adalah HI TEA SESSION bersama penasihat kelab & presiden kelab bg sesi 2009/10..
tapi Alhamdulilah kelas abis awal...terus gi main hall usha2 dulu...
kecut kot,pakai tak berapa kemas...biasanya program2 gini mesti kena pakai coat or formal...
tu den tak berapa minat tu..
ni pun nasib baik prepare kasut...kalu tak dtg selipar jepun je aku...haha...tgk2 wah...attire biasa2 je...ape lagi..wa masuk terus cari tempat duduk...makan free ni..hahah
malangnya advisor aku tak dpt datang...huhu..takpe la...aku pelahap je la bg pihak advisor aku...
malamnya Muktamar Sanawi..huhu...tak sempat nak tgk smpi abis pasal ada training silat mlm tu...so ape2 pun tahniah wat barisan tanzim lama dan semoga selalu succes tuk tanzim baru....

beberapa gambar yg sempat snap....dpt jumpa muka2 Mr/Mrs Pres kelab wat kali terakhir...haha...dan dpt tgk muka2 advisor kelab gak...rupanya ada gak lec aku dulu jd advisor kelab...hurmmm...lec math n lec machine...i wonder kelab ape yg anda coordinate...hurmm...

Hari jumaat mcm biasa la...kelas lepas solat jumaat....hadoyai...malas tul...agak bengang bila ada gangguan time dlm kelas...masa lec nak terang part penting la tetba ada calling yg takleh elak...terus hilang fokus aku....dah la subjek akaun...terus aku blur sampai abis...siot tul...wahai Pak cik van...kenapa la time tu nak nego pasal event esok...call la awal sikit...isk3...akaun3....
abis kelas pukul 6.30 ptg,terus balik rumah jap khimat diri sekejap...sebelum 8 dah ada kat roundbout tuk ke Duyong,ada Majlis Perlimau Tapak disana....mcm biasa la...dpt agak mmg kena ada perubahan sikit...lantak r ,redah je...alhamdulilah sume selamat menerima sebagai anak murid gayong...mcm biasa la part yg best,part yg tetak parang kat tgn la...huhu...tgk muka masing2,takut ke tak...haha...kami perlimau sekali ngn bdk2 kecik...comel n kecik2 belaka...ada yg nangis,ada yg muka biasa je...ada yg muka berkerut...haha...yg paling best, ada bdk2 ni gi mintak maaf ngn parent dulu kat luar dewan tu...takut2 nnt luka ke ape...haha..bagus2...

kiut-miut belaka....byk tyer pun ada...tu ape ni ape...biasa la bdk baru nk membesar....
nnt akan tmbah lagi 1 2 gmbr...heh heh

Settle ni sume,hantar bebdk balik n sedia lak tuk hari esok...ICE BREAKING!!..malam tu ada perancangan sikit n setup barang2 utk bawak kat sana....tp overall aku tgk tuk sebelum event,masih byk nk di'improve'kan lagi...malam tu jugak aku & leen serta abg zack pikirkan aktiviti aper yg nak wat tuk 2 hari tu...haish...lain kali deal molek2....confirmation tu kena selalu wat....nasib baik dalam kepala otak ni dah prepare game2....aku igt kali ni leh la jd peserta sepenuhnya...tp tgk keadaan,kena tolong gak ni...masalah nnt...keMERAPUan aku bermula malam tu...haa...biasa la tu,smpi tgh malam je kepala aku mcm tu la....mcm2 idea kuar...terus bhgn games dah siap....settle...so aku rasa dalam area 4-5 pagi jugak la bebdk ni tido...takpe2..kena biasakan suasana 'hidup wkt malam'..haha...

Esoknya tu mula la pengembaraan kami ke Asahan,Gunung Ledang....tp on event pun kena byk perbaiki jugak ni....seperti yg aku jangka,mmg ada problem dtg on the spot...mmg menanam sifat sabar tul la...ok r tu...sume jenis panas baran belaka kan...so gunakan moment ni latih sifat sabar tu...huhu...aku pun still try belajar jadi cool kalu dtg masalah on the spot..duk merapek2 kat situ last2 kami naik flight 'AirAsia' bak kata pakcik driver tu(van MMU) pukul 10 pagi...
selepas 40 minit,kami pun sampai ke Saujana Asahan...bertentangan dengan kem PLKN disitu...tempat mmg luas...sesuai nak wat mcm2 aktiviti...

Setelah sume sampai baru la kami check in bilik n dorm...yg best dorm r...6 org 1 dorm...meriah sikit..bilik tak best...hehe...katilnya ..Ya Allah sangat la empuk...ni kira bukan kem dah ni...ni dah kira vacation dowh....baring je atas katil rasa mcm tenggelam dlm katil...huhu...rasa cam nak wat aktiviti tido paling lama je...sedap kowt...so dah siap letak2 barang kami ke dewan utama mereka utk mulakan sesi perkenalan kami....mcm biasa la...duk kenal2 nama sbb ramai yg baru...so lepas tu ape lagi...game annual silat la...DI SEBALIK TABIR....bagi yg pernah main game ni tau la keriuhan game ni....setelah selesai game tu kita teruskan ngn game SUPP TURN..kami tambahkan lagi kemeriahannya dengan denda.Dendanya adalah CABUTAN PANDORA BERACUN...mcm kotak beracun la gak...ada 50 soalan killer,sape kalah kena cabut(kump/individu)...soalan pertama dicabut adalah soalan aku reka...hahaha..."Gayakan perbuatan pelakon opera cina semasa membuat pementasan",soklan ni kena pada kump.Aku jugak yg kena tunjuk gaya...takpe2 nak kenakan org beb...seorg2 aku tgk gaya...gaya penari tango pun ada..padahal ni opera cina...haish....dalam SUPP TURN aku lak yg kena...ceh...
soalan tu masih berbekas lagi di kepala aku...."Lakonkan 15 gaya berlainan ketika anda tak tahan nak buang air n mencari tandas"...tak ke seksa aku nak buat...15 kot...bukan sikit...berbekalkan keBIOLan aku,aku berjaya melakukannya smpi berguling2...I'm try to be as sporting as i can...heh heh...ngn korg takde hal la....ada soklan lain gak..."gayakan seorg penyanyi hip hop lembut"...haha..soalan killer tul..aku xleh nk bygkan mcm mane....ape2 pun selesai gak sesi sual kenal tuk stage pertama...

makan2 n solat zohor berjemaah....selepas tu kita cari tempat redup lak tuk aktiviti seterusnya...aktiviti ni boleh kata aku handle sepenuhnya...teringin gak nk main sebenarnya...
aktiviti pertama adalah OPPOSITE MIRROR...game yg aku reka tp diadaptasi dlm rancangan hiburan satu ketika dulu time kecik2 ....dia tgk sejauh mane reflect kita pada sesuatu...nk cerita susah,kena main baru tau....haha...game ke-2 lak kita main BOTOL...ni mmg interesting...seronok la gak...wkt aktiviti ptg ni berlangsung, Cikgu Zamir n Cikgu Azlysham datang tgk...Cikgu Zamir baru je abis Meeting PIBG kot....terima kasih cikgu sanggup datang dari jauh...so balik kpd citer td,RAJA BOTOL kita adalah Riz a.k.a Chimpunk...kena terer sifir kalu nk main ni....so dia dpt priority tuk membuat CABUTAN PANDORA BERACUN,huhu...pilih 3 org secara rawak, dan jwb soalan yg dicabut...soalannya adalah "Sebutkan kesemuan Rukun Iman"...hahaha..ni jauh killer soalan kpd semua...kalu terlupa mmg teruk r...so sebut la 2 rukun setiap seorg...cukup 6...game yg seterusnya lak...PEMBACA BERITA BERKEPALA 3...
game ni mmg lama sgt aku nk wat..tunggu masa je...haha..
mmg sakit perut kami dibuatnya...masing2 ngn ke'spontan'an masing2....
  1. Nenek basuh gigi palsu dalam mesin basuh
  2. Itik berdebat dgn ayam pasal ekonomi Malaysia
  3. Kelebihan makan nasi tambah di Pantai Timur(khas tuk Riz)
  4. Gajah Menangis sebab bercerai talak tiga
  5. Makhluk Asing beraya dirumah Presiden Gayong(Najib mmg kelakar r)
  6. satu lagi soalan tak sesuai utk dikabarkan...hehehe
ni adalah soalan2 yg diberikan kepada mereka tuk membaca berita,dan setiap seorg hanya boleh menyebut 1 perkataan sahaja...pandai2 la korg sambung...game ini diadaptasi oleh rancangan SPONTAN.Selesai saje game tu,kami ke court basket ball,alhamdulilah cuaca mendung,sesuai utk main wkt tu...kami main BALING SELIPAR.Nmpk simple tapi benda la ni yg seronok...terigt zaman kecik2 dulu...kecoh giler time tu...mcm tpt kami je...tp kami dapat main sekejap je kerana kesuntukkan masa....ada yg smpi terbang2 semata-mata nak matikan seorg ni...aku gembira bila tgk semua terhibur...

Selepas Solat Asar berjemaah,kami teruskan aktiviti kami ,Obstacle...disini kami ada instructer or org yg guide kami...aktiviti mcm latihan askar la...ada beberapa halangan..yang paling susah utk budak2 ni panjat tali la...tinggi gak atasnyer...beberapa org je lepas...agak bahaya bagi yg panik n kekuatan tangan tak kuat...

ni antara halangan2nyer (gambar org lain sekadar memberi gmbrn)

Pada malamnya lak Training Olahraga sikit....tp waktu ni ramai yg dah penat...pack sgt aktiviti...takpe la...bg aku normal la...selepas training,kami ada Night Walk...wah...menunggu org dia yg lama nih...konpem diorg tgk bola...pasal time match nk abis diorg datang...ceh...sabor je la...kami dibawa oleh bekas komander yg berkerja disitu bersama 4 org pekerja dia..berjalan menaiki bukit...tu pun kira yg pendek punyer....dah la baru lepas hujan malam tu...jalan sgt licin...gelap gelita...torch light tu kena kongsi2 r...babak nk jatuh kat lereng pun ada...huhu...tp tipsnya selalu la berpaut ngn akar2 pokok...selama 2 jam kami berjalan,ada la jugak diterangkan pokok2 yg bernilai disitu..bdk2 ni teruja ngn pokok Pacak Bumi a.k.a Tongkat Ali je...benda lain tak kisah sgt....secara jujurnya mmg adventure la org ckp...mencabar giler kalu time tanah basah ni...lagi2 kalu kasut haus/licin(aku r tu)....terus aku pasang hajat nak beli kasut sukan baru...hahaha...balik2 kami baru sedar yg anggota kami hilang seorg,DANIAL...boleh kata takde sape antara kami cemas sgt...setakat gitu2 je...mcm aku,aku dah agak benda ni psyco je...nmpk Danial dia penat n abg2 tu asyik bisik ngn dia je...aku tak expect ada 'penculikan' berlaku..tp bila diorg ckp hilang seorg,aku dpt agak la plan diorg...patut la diorg asyik ckp kat walkie takie antara diorg : Beta,Uniform,Delta,Alpha,satu lg tak igt code dia tp mula drpd 'K'...dan bila dicantumkan akronim tu jadi BUDAK...means mangsa culik diorg r...ish3...

tp kami rileks je..dlm hati aku,kalu betul ni kira kejam gak kita ni...tak brpa concern mane...yela ikut kata En Jamal tu ada yg smpi nangis2 sbb anak buah hilang..tp kami rileks je...hahaha...lepas drpd kejadian tu,Danial kena bahan la ngn kami...hahaha...
malam tu kami "Syahid" atas katil yg empuk tu...pergh mmg masyuk...

Esok paginya tu mcm biasa la...dek kerana penat,ramai syahid susah nk bangun dah...so ada yg hero2 bangun awal ni mengambil peluang keemasan tuk try FLYING FOX!!! sblm tu dah dibincangkan kita akan cuba pilih 4-5 org tuk try flying fox secara free sbg experiment gitu...ikutkan kena bayar,tp nego2 ngn En Jamal, dpt r dia kasi beberapa org...benda ni di discuss time OBSTACLE,first tgk ramai r nk...rebut2 lagi...tp bila tgk pagi tu,ramai "syahid" lagi...yg hero bangun pagi la yg ambek kesempatan ni..!! aku pun tak lepaskan peluang ni...dah lama mengidam nk try menda alah ni...ape2 pun mmg seronok...bukan 'se' je...dah beronok-ronok dah..hahaha agak tinggi r....mmg TERBAIK r..!!!

yaaa...dah mcm ahli BOmba daaa

kami hero melawan ke'empuk'kan katil !!!! hahhaa

Pengalaman yg best..!! akhirnya benda yg aku nk sgt merasa tercapai !!

Abis tu kami sarapan n kami prepare tuk aktiviti seterusnya....Main GALAH PANJANG...risau gak aku game ni...faham2 la kan...tp ok la...tak de ape2 yg berlaku....seterusnya kami sambung ngn game BASKETBALL...wahh...lama tak main basketball...mmg rindu...huhu...tak sangka mmg ada antara bdk baru ni terer main....penat dia jgn citer r...lagi cepat penat drpd permainan padang lain pasal dia kena main speed sepjg masa...lagi2 main half court....kalu normal game basket 7 minit utk masa pertama,kami main 5 minit je tuk 1 game..tu pun dh ramai pancit...selesai tu kami rehat2 dekat situ...kebetulan ada tv kat situ...tgk ramai2...sambil menanti checkout......lepas checkout kami pergi ke Air Terjun berdekatan....malang sekali hujan waktu tu...so ada yg decide tak nk mandi n balik straight ke Melaka khas yg naik keta sendiri r...yg naik van MMU sume nak mandi n sanggup stay walaupun hujan....bila dah reda n hujan berhenti...kami bermandi manda!! hahaha...Sejuk yg amat...sampai cramp kaki n peha aku...nasib baik sikit je....


ptg tu alhamdulilah sume selamat sampai ke MMU....letih masih terasa lagi skrg...ape2 pun aku enjoy this Ice breaking...tp perigtan kpd komiti2 ice breaking & semua am nya...byk benda kena perbaiki...kita belajar drpd kesilapan,cuba improve sikit2...tak perlu tergesa-gesa tuk capai perfect tu....TILL THEN SEE YAA...



p/s: ape yg aku nmpk,selepas bebdk ni Perlimau Tapak sume kepala jadi biol....melawak je spjg masa....drpd senyap je sebelum ni tetbe la bising je spjg masa....pelik aku....

6 celoteh:

..: nurafaz :.. said...

meh ak jawab bg pihak lec machine...
die advisor kelab buddha....

Aizuddin said...

hahaha...
kelab buddha ke...
xde gaya mane lar...
kalu kelab IT society ok r gak...

ok r tu...ada gak r tu..

..: nurafaz :.. said...

sbbnye.. die seorang aktivis buddha yg amat kuat... amt kuat~~~~~ sudah ke merata dunia menyampaikan motivational talk.. erm...

Aizuddin said...

owh gitu ker...
tp takde la pulak naik ke atas pentas amek sijil penghargaan kpd advisor kelab...

mybe still baru...

Afifah said...

panjNG giler duh aizuddin, post kamu... =p btw, best lagu! =p

p/s : sajer nak menegur, lama x tegur kat blog kannn... =)

Aizuddin said...

haha...
biasa r...qada' sume benda dalam seminggu...
mesti la panjang...ni tuk kenangan diri sendiri...kalu xnk baca,terpulang...huhuhu...

p/s: ok2...nnt aku ziarah blog ko lak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...