Tuesday, July 27, 2010

ExPlore RaCe PemBina 2010

Salam...

Ahad Lalu telah berlakunya explore race Pembina utk tahun 2010...
rasanya kali kali ke-2 aku join tuk jd penjaga checkpoint...
kali ni nmpk gaya Abg Leman yg handle..
kalu tahun lepas Abg Aizam yg handle...
konsep tahun ni lebih mencabar drpd tahun lepas...
kalau tahun lepas just area2 dataran pahlawan or sekitar tu...
kali ni...bermula daripada masjid Al-Azim hingga ke Bandar Hilir...
so,kali ni kena naik bas sikit...
baru mcm real sikit...hahaha...
so pagi tu,aku tolg sikit2 setup utk checkpoint2 ni...
tahun ni penyertaan sangat mengalakkan....ramai sungguh bebdk yg join...
untuk laki sahaja dah 16 kumpulan(1 kump,4 org)..
duk fikir gak,perghh..susah nk handle main ngn ramai2 ni...

kali ni ada 7 checkpoint...tapi sumenyer leh kata jauh2...
utk aku,aku kena jaga checkpoint 3....dekat Melaka Central....
tp tempat aku di Pasar Besar Melaka sebelah MC....huhu...duduk la disitu...
diberi tugasan tuk menyemak jwpn2 Quiz yg bebdk ni jwb...
salah satu soklan 2 minit ditahan...wahahaha..
so ada yg kena tahan,ada yg betul semua...paling lama kami tahan adalah 10 minit...huhu...
gelisah sungguh muka masing2 bila kena tunggu lama tu...
pada yg lepas,kena selesaikan task menampal poster di kedai2 sekitar tersebut serta bergambar dengan tuan empunyer kedai...duk fikir gak...kalu 16 kump,1 kump diberi 2 poster....means...32 kedai kena cari...wah..byk tu...pepandai la korg nak hidup....tp alhamdulilah semua berjaya....

Aku,Mong & Hazri....sementara tunggu,baca surat khabar dulu

kumpulan kena tahan lebih kurg 10 minit...menunggu je la jwbnyer

skema Jawapan...berpeluang menjadi pemeriksa kejap..

selesai checkpoint MC,kami straight ke checkpoint 6(ke-2 terakhir)....di A'Famosa....waktu kami sampai,dah ada 4 kumpulan otw....wah...cepat betul bebdk ni...kat sini terpaksa buat backup plan....sbbnya ada kumpulan yg laju sgt....kat sini jugak la aku tgk kemampuan senior2 ni handle situasi...mmg bagus...masing2 sume cool jer,still leh come out ngn solution...kalu aku,dah mengelabah dah...kita kena selalu bersedia dgn ape jua keadaan yg dtg....


budak2 baru nk naik tangga tu...bleh tgk kan berapa jauhnya nak sampai atas...

Checkpoint A'famosa ada 2 task sebelum ke CP seterusnya...1st,Ujian IQ....aktiviti membuat piramid cawan mengunakan 'pemegang' yg kami dah buat...konsepnya lebih kurg mcm aktiviti yg aku,fain,apis buat time Mini Games dlm program Musafir Al-Quran yg lepas....task ni lebih kurg senang jugak la...tp kesabaran n team work tu penting tuk aktiviti ni...

2nd,task mereka adalah,mereka diberi 10kg beras,sebatang lilin,3 btg mancis dan bola ping pong beserta dgn sudu....so ape yg mereka kena buat,barang2 ni kena dibawa ke atas,atas tu mksdnya kubu A'Famosa yg kat atas(Gereja St.Paul)..kalu sape2 pernah gi melaka,dia akan tau cam ne nk gi atas tu....kena naik tangga berjeler-jeler....konpem letih....kena angkat beras 10 kg,kena nyalakan api lilin & lindungnyer supaya tak padam & bawa bola ping pong guna sudu di mulut....nak naik tangga smbil wat sume benda ni rasanya bukan senang....kalu api di lilin tu terpadam,mereka leh nyalakan balik guna 3 btg mancis yg disediakan,kalu semua btg mancis tu abis,terpaksa la semua kumpulan turun balik tuk dptkan balik 3 batang mancis...hahaha...
tp semua dpt selesaikan tugas tu...


Majlis Penutup...alhamdulilah ramai peserta...jumpa lagi tahun depan..!!

Program penutup buat berdekatan dgn DP pada pukul 3 ptg gitu...harap semua berpuashati pd hari tersebut...dan memohon kemaafan jika ada salah silap drpd pihak penganjur....
Insya Allah tahun depan buat antara negeri lak...ahakz...hahaha


p/s: saya disini ingin mengucapkan takziah kepada sahabat gayong kita,Kamal atas pemergian ibunda tercinta pada subuh Isnin semlm...pilu rasa hati bila salah seorg member pun turut sedih...kami doakan moga2 Kamal lebih kuat n tabah tuk menghadapi semua ni....Al-Fatihah..

0 celoteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...