Saturday, September 26, 2009

Ku fikir..ku renung...ku jd resah

Assalamualaikum

hmmm...x byk nk tulis sgt...
sekadar ingin meluahkan sedikit resahan hati di blog aku....
kat mane lagi nk luah kan...
hehehe....

exam aku x lama lagi...
hari isnin,selasa,rabu,khamis dan selang sikit ada lagi 2 exam yg dtg...
utk 4 hari direct ni aku x bersedia walau sikit pun...

masih byk lagi aku x paham
masih byk lagi aku blur
masih byk lagi persoalan timbul bila tgk soklan
masih byk lagi topik yg belum cover
masih byk lagi subjek yg tak revise...
menyebabkan aku byk riso maaaa...waaaa

makin aku fikir makin kecut sihhh...exam dah dekat..tak lama dah...kengkwn lain kebykn exam lmbt sikit dari aku....dah la exam aku direct...hadoiyai...silap aku jgk....x tumpu dari awal2[tp sebenarnya dah wat pun tp still x paham2 jgk]...xleh nk tunding jari kpd sape2...salahkan pd diri sendiri je la...tak reti nk bahagikan masa antara study & aktiviti2 lain....aku riso ape nk jadi pd sem ni...sume subjek core...ke enam-enam sbjk ni...tp 2 drpdnya x brp sgt la...dapat ke nk cecah 3.30???? mcm mustahil bila tgk atas pencapaian diri ni.....

hari ni pun duk tgk 1 soklan je...x berganjak walau sikit pun...x paham tu satu,tak leh concentrate satu...maybe sbb ada gangguan media ni...hahaha...sedih jgk mengenangkan ape yg terjadi....mcm mane la senior2 aku kat MMU ni hadapi sume ni...mesti payah kan???

nnt bila graduate nnt mesti graduate dgn perasaan puas sgt sbb dpt hadapi sume cabaran ketika bergelar student...boleh bayangkan....moga2 dapatlah aku tempuhi sume ni....amin...

SELAMAT MENJAWAB EXAM SUME..(^_^)

p/s: ...database...uihh....digital system...xpham2.....mandrin...byk nk kena igt.....tech com...ok r....math tech 1...tak senang duduk mengira....computer programming...arggghhh yg ni ssh giler ni....hehehe...

pp/s: jgn kisah sgt post ni....hmmm

6 celoteh:

..: nurafaz :.. said...

ak pun dua kali lima je dgn ko.. tp ak nk kongsi sikit.. dr sesorang kepada ak..~~
time ko blur2 tu..
ko try bace surah taha~~
surah yang dibaca oleh saidina Umar dan dgn izin Allah pintu hatinya terbuka memeluk agama islam

semoga dgn membacanya, hati kita lembut untuk tumpu pelajaran.

amik masa utk rehatkan diri dgn semua ni.. insyaAllah..

teruskan ke hadapan Uddin!!!!

Aizuddin said...

tu antara salah satu amalan aku time aku susah hati or serabut....

thankz sbb igtkan aku...

bg aku xleh nk amek masa dah wei...
kita xde masa dah ni....
mcm aku kata kat nadiah...pikir supp terus...xyh pikir finsl...bleh cam tu lak pikir...

..: nurafaz :.. said...

erm..
ak xde feel nk final~~

xkisahlah..
wt la yg terbaik..even tak terbaik.

Aizuddin said...

mmg x rasa pun...
wat yg termampu je la..
tp sebelum wat yg termampu tu
usaha selagi boleh...
ini lah pesan seorg ibu kpd anaknya[aku la tu]...

huhuhu

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Saya pembaca setia blog ini..:)
tapi sblm ni hanya berdiam diri sahaja, tapi kali ini rasa nak berkongsi sedkit .HEHE...perkara ini saya juga pernah merasainya..

tapi ari tu ada membaca buku la tahzan.. di dalam ada mengatakan.. kita jangan terlalu fikirkan hari yang kita tidak pasti atau masih misteri buat kita.. JADIKAN HARI INI ADALAH MILIK KITA.. KITA PERLU BUAT TERBAIK UNTUK DIRI KITA.. cuba kita dalami betul2, adakah kerana kita mahu rasa kecewa kerana hari yang belum pasti keadaan nyer macam mana..adakah kita mahu kecewa dengan hari yang masih misteri buat kita.

bab kata hikmah mungkin kita sama2 pernah dengar, "Semalam adalah sejarah yang tidak dapat diubah, esok adalah misteri , hari ini adalah penentu siapa kita"

Allah juga pernah ada ingatkan kita di dalam ayat2, kita perlu.. "Berprangsangkalah baik pada-nya"

Walaupun mungkin hari ini kita lihat keadaan kita sekarang akan menyebabkan kita rasa gagal..kita tidak selayaknya buat assumption 100% benda itu akan berlaku.semuanya di tangan Allah...

ingatlah ALlah penentu segala-galanya.. Allah Maha Berkuasa..
apa pun boleh berlaku di tangan Allah.. tidak mustahil certain masa, ramalan kita salah semata2..kita ramal akan jadi a, tengok bile tiba time tu dia jadi c..

Allah juga Maha Penyayang..

di dalam kesulitan yang diturunkan, Allah mahu lihat adakah hambanya datang merintih datang minta tolong pada-nya.. Allah turunkan kesusahan pada hambanya kerana Dia rindu pada hambanya ..Dia rindu pada doa hambanya..

la tahzan wahai sahabatku.. jangan biarkan hari yang kita tidak pasti menjadi pembunuh segala kerja kita pada hari ni.. jangan biarkan hari yang misteri itu, menjadi penghalang semangat membara kita berusaha bersungguh2 hingga ke saat ahkir..

macam mana cara nak hadapi semua ini?.. antaranya adalah doa.. doalah bersungguh2 padanya..

Firman Allah s.w.t "Dan berkata tuhan kamu "mintalah (berdoalah ) kepada ku,Aku akan tunaikan permintaan kamu"..

Yakinlah pada ayat ini.. Allah sama sekali tidak akan berbohong pada hambanya..

Mari kita semua kembali pada nya dan sering bergantung padanya..

pergantungan kepada Allah itu perlu kuat..

bak kata dalam suatu movie best..
la tahzan sahabatku.. Allah sentiasa bersama kita di mana jua kita berada..

kembali kepada Allah itu permulaan bagi setiap segala kejayaan..



hehe..panjanglah pulak... minta maaflah.. bila saya lebih banyak berkongsi, saya akan lebih beringat untuk beramal.. minta maaf jika bahasa tidak teratur..masa mencemburui.. last word.

"Jangan biarkan hari(akan datang) yang penuh misteri buat kita menjadi pembunuh semangat juang kita pada hari ini"

"mintalah tolong daripada Allah, untuk menghadapi segala cabaran2 hidup kita,Allah lah sahaja kita mohon minta pertolongan"

"bila dalam solat itu, bila baca ayat alfatihah,ayat ke 5,dalami maksud dia,rendahkan hati kita serendah2nya ,kita adalah insan yang lemah.. "

minta maaf jika ada terkasar bahasa dan ada buat terguris hati.segala peringatan di atas ni khasnya buat diri saya juga.

yang baik datang daripada Allah, yang buruk datang daripada saya sendiri..

Assalamualaikum..

Aizuddin said...

wah panjang lebar komen anda :-o...
terima kasih byk2 atas nasihat anda...
walaupun x pasti identiti anda tp skali lg sy ucapkan terima kasih...

ramai yg baca buku la tahzan...menyebabkan sy rasa nk baca jgk(wlaupun sbnrnya x minat membaca )...ada jmpe buku tu tp alih2 tgk muka depan khas tuk muslimat...hahaha...takpe2 nnt cari lagi..

ape2 pun terima kasih bebyk kepada anonymous diatas....akan aku baca selalu komen ni tuk peringatan diri...semoga Allah memberkati anda..

wsalam..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...