Sunday, September 06, 2009

Iftar Gayong @ UKM !!

Assalamualaikum....

Haaaa...ni baru balik dari UKM Bangi.....
nk update blog pasal lama dah tak update rasanya....
hari ini Silat Gayong MMU buat program berbuka puasa di UKM a.k.a Iftar Gayong di UKM.!!!
hahaha...ini pada mula idea aku hanya la program berbuka puasa di Melaka je...tapi Cikgu Zamir(gurulatih kami) request utk buat kat UKM...n dia kasi contact no YDP Gayong UKM...
so aku dan Hicom lain pun main peranan r....
petang tadi kami berkumpul....dalam pukul 2.45 start berkumpul....tunggu sume dah smpi payah sikit so kami suruh van pertama gerak dulu memandang van pertama dah penuh...transport kami merupakan 2 van berjenama Mercedez pak cik mane ntah....hhahaha...so aku di Van ke-2 menunggu mane yg lambat ....setelah sume ada baru la kami bertolak pada pukul 3.30 ptg...n van pertama n cikgu Zamir tunggu di tol Ayer Keroh....setelah sume ada(van 1,van 2 & nissan Sentra), kami pun berangkat....

yang tak bleh bla waktu kat lebuhraya r....kami main potong memotong....starting van kami la...yg pilotnya adalah NAJMI....kitorg memulakan agenda memotong....kami potong van 2(Nik Zarizi pilotnya) & keta Cikgu Zamir....sambil memotong aku menunjukkan gaya yg berbeza beza...hahaha....tup2 diorg potong balik dan membalas balik dengan jeliran kak Ada....pastu cikgu Zamir pun potong kami balik dengan Kak Ain tunjuk peace kat kami...tak leh jadi bebbbbb....lawan balik la...cikgu pun join gak potong memotong ni...xleh bla tul...kitaorg potong balikkkk...aku lak balas ngn tunjuk lidah aku yg panjang kat van 1 dan peace kat keta cikgu(balas ape kak Ain wat)...hahaha.....pastu diorg potong lagi lak....kak Ada tangkap gmbar kami ngn kamera dia...haiih panas tul...keta cikgu pun potong ngn kak Ain sengeh2 je...kitaorg potong lagi n balas lagi ngn rakam keta diorg n sengeh2 kat diorg gak...nnt aku uploadkan video tu....sedar2 minyak n abis sbb asyik main potong memotong je keje....mula la gelabah nk cari stesen minyak..tp nasib baik la nk sampai....

sampai di Bangi,kami jumpa Cikgu Azly(penasihat kami) di situ...n kami gi sama2 ke UKM...sampai2 disana kami di jemput oleh YDP(presiden) Gayong UKM,Izzuddin namanya...lebih kurang sama nama ngn aku...(mmg sama pun)...so kami berehat2 dulu n tolong setup tempat berbuka puasa....sambil2 tu kami berborak kosong antara kami..waktu tu still x biasa lagi....aku tgk diorg punya ahli mmg ramai...bukan MMU saje yg ada,GMI pun ada...pergh best siot ramai2 cam ni...time nak berbuka puasa tu Gurulatih di situ(Cikgu Idris), beliau juga merupakan Cikgu kepada Cikgu Zamir dulu sewaktu Cikgu Zamir menuntut di UKM bagi kami sedikit pengisian tentang Silat Gayong...best bila dengar dia bagi penerangan....banyak input yg kami dapat tentang sistem Gayong,adat dan lain2....so dalam kul 7.15 x silap aku,kami pun berbuka puasa bersama-sama....aku kena makan ngn cikgu2 kat situ...aduuuiii x biasa r makan ngn VIP.....ikutkan nk makan kat tpt org2 biasa je...tp takpe la kan....bila lagi(padahal kena tarik ngn abg Nik n abg Najmi..hahaha)

So kami pun bertarawih disitu....lama tak rasa suasana tarawih semeriah tu...lepas kami habis terawih...kami ke tempat berbuka td dalam berpakaian uniform Silat...sebab kami nk wat latihan kat situ bersama-sama mereka....nak rasa cam ne training kat situ..boleh kongsi2 mcm2....tak sangka training kat situ best giler...!! main ngn ramai org n cara Cikgu Idris ajar sambil explain satu-satu gerakan...perghhh best siot...cikgu Zamir n Cikgu Azly turut training n bimbing murid2 kat situ...sangat seronok bagi aku..satu semangat yg lama dah tak de....dapat kenalan baru kat situ....n cara cikgu Idris ajar pun xleh nk cakap ape r...ganas gak...dia tunjuk betul2...kalu dia terajang betul2 dia terajang...ramai takut nk jadi model nk tunjuk buah....dia cekik pun betul2...yg kena Kak Ain,Chu,Rijal ...n ada la lagi bebdk lain...berbunyi mulut masing2 sakit bila kena...hahahah...aku x kena..hahaha....Cikgu ajar cara2 nk mengelak dalam dunia sebenar...bila ada pisau kat perut cam ne nk elak....bila org tarik rambut kat belakang cam ne nk elak...bila org peluk dari blkg cam ne nak elak...bila org pegang kita cam ne nk elak.....pergh banyak benda baru yang aku belajar......walaupun dia ajar 4 buah je...tapi tiap2 buah tu ada pecahan dia,ada smpai 8 pecahan..dan pecahan2 tu mengikut situasi dan saiz badan lawan....sgt menarik bagi aku...kalu org tinggi serang kita ada cara nk elak...kalu org yg badan berisi n kuat ada cara nk elak....walaupun cara serangan tu sama tapi bila lain saiz or situasi lain cara elakkannya...menunjukkan silibusnya sgt flexible.....dah elak tu boleh kita masuk ngn buah2 yg lain....sgt flexible....so benda tu kita kena kaji drpd sume aspek....menarik bagi aku...

ditambah ngn kamera kami yg liplap liplap setiap masa menangkap gmbr...rasa mcm tgh wat dokumentari dalam silat lak...hahaha...selesai latihan...kami duduk dalam bulatan, n mendengar ucapan daripada Cikgu Idris,Cikgu Azly dengan tazkirah berbentuk islamiyah dan benda tu boleh relate ngn dunia silat tu sendiri....Cikgu Zamir ngn ucapannya....baru aku tau rupanya ni mmg hasrat Cikgu Zamir yg lama terpendam utk bawak anak2 murid dia berjumpa dan tunjuk dgn guru dia bahawa dia telahpun mempunyai anak murid dan still meneruskan pembelajaran Silat Gayong ni seperti yg dijanjikan dalam dirinya lebih kurang gitu r nk terang tepat2 benda ni sgt subjektif...wahhhh giituuu...tersentuh gak aku..hahaha rugi la bagi yang tak datang tu...seterusnya ucapan drpd Presiden Gayong MMU.....bagi ucapan sikit2 saje...x reti nk cakap panjang lebar depan org ramai ni...gerun seyhhh....n then Presiden Gayong UKM...kat situ Cikgu Zamir request kat kami utk jadikan ni program tahunan...Insya Allah saya akan cuba kekalkan...smbil berkongsi mcm2 dpt eratkan lagi persaudaraan sesama Gayong dgn diorg...diorg pun peramah orgnya...x sombong kejap je dah bising....

Seterusnya selepas ucapan abis...section Photografi lak..!!! woooo yg ni yg best sekali....bapak kecoh kat situ....duk nk adjust2 tpt...nk suruh org tu duk sini situ...tangkap gambar byk2 kali....letih berposing...RIJAL,KAK AIN & KAK ADA upload gmbr tu nnt!!...saya mau letak dalam blog.....kat situ dpt jumpe ngn kawan GMI seorg...aku ckp insya allah singgah tpt dia lak...dia ckp boleh aje...tu kira green light tu....tak lama lagi la tu...hahaha....so dah abis tu kami pun bertolak pulang...hohoho~~ Kami berhenti di R & R Seremban...di situ kami makan2...n seronok bila aku tgk Cikgu Zamir & Cikgu Azly bergelak tawa...ketawa sakan...tak penah aku tgk diog mcm tu..bermesra ngn anak2 murid yg masing2 pun sengal...aku tgk dari jauh je....sedap hati aku tgk mcm tu...harap2 dapat la lagi wat program2 mcm ni...secara tak langsung dapat mengeratkan hubungan antara guru n murid2....bagi aku benda ni sangat bermakna....susah nk jumpa benda2 cam ni....

setelah sampai di MMU...kami bersahur dahalu sama2....smpi la kul 5 lebey....overall program berjalan sangat2 smooth...alhamdulilah komen dari cikgu positive n sgt berpuas hati...Tahniah wat directer n assitant ,Nik Zarizi & Najmi...harap tahun depan ada lagi..insya allah....Gambar saya upload kemudian yek.....


p/s: lepas ni nak gi program Belia Masuk Kampung lak...haishhh dah la test aku direct isnin, selasa ,rabu...mati la aku kali ni...hohoho~~tak tido lagi ni....2 + 1..waaaaa

9 celoteh:

CHu said...

Memang Best la..dapat ilmu baru..dan dapat kenal2 kenalan baru..

Afifah said...

asal post jer pasal silat...pnjg pula 2...
kitaorg dah boring da ni...
ehehe...jgn marah ekk!

Aizuddin said...

hahaha...
ada sebab aku post pasal silat ni...
ok2...
ko nk post pasal ape..?
boleh request....
"kitaorg dah boring da ni"
korg follow blog ni ke???
terima kasih...

Afifah said...

Sama2...no problem lar!
oh, nak post pasal... hmm... bola ker... ehehe...
eh, ni dkt bangi ekk? rumah tira pun dekat bangi, x singgah ker???
:P

Aizuddin said...

bola???
hmmm
aku x minat bola....bebdk umah aku yer fanatik bola...
owhh umah dekat ngn bangi yek...
awat tak habaq....
hahahah
kalu singgah pun bukan ada org...

Afifah said...

saper kata xder orang...
kalau hang habaq dekat tira awal2 nak singgah, dia masak hot dog special untuk hang tau dak...ehehe...
bukan jauh pun bangi~cyber...

Aizuddin said...

hot dog je...
ermmm
x special la gitu....
hahaha
org dtg dr jauh mesti kena masak benda lain....
hot dog boleh beli...
hahahaha

Afifah said...

nnti fifa tlg sampaikan segala pesan tu dkt org bangi yerp...

(tau takper, aper class hot dog kan kan kan...)

Aizuddin said...

xpayah pun xpe....
lepas ni tak gi bangi dah....
wat susah2 je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...