Wednesday, February 29, 2012

Desa Tercinta 12 Kedah Part 1

Salam...
hurm...
agak lama dah tak update blog ni...
lepas abis exam,seminggu offline gara2 ke program anjuran UPG MMU Melaka..
DT 12 Kedah...

Overall program ni mmg best!!
dpt byk pengalaman baru...
terima kasih semua~~

Hari pertama Induction kat aeroart sehari sebelum bertolak..
diberitahu aku dilantik tuk jadi HOD Teknikal...
aku mcm....whadeeepftttt....tetbe je naik jd HOD..
rupa2nya HOD kami ada hal2 yg xdpt dielakkan...
xpe la...redha je la...aku rasa yg lebih lyk org lain...
sbb aku ni ssh sikit bab2 nk tyer,nak berckp...
akan menyusahkan lg komunikasi antara division...
tp bantai je la...

Kita proceed ari pertama di Kg Hilir,Merbok Kedah...
kami disambut dgn selawat drpd org2 kg...drpd bakal ayah2/mak2 angkat..
rasa mcm sgt dialu-alukan...huhu..
sesampai disitu,kami dibahagikan ikut keluarga angkat masing2...
huhu...aku dpt sekali ngn bdk2 division teknikal..
Aku,Fain,Apis & Safiq....
Ayah angkat kami En.Shukor...bekas Komando & skrg Tauke Laksa..
mmg puas la kami mkn laksa...ari pertama dh dijamu Laksa...
syok la dr segi situ...bab2 makan mmg xdpt dinafikan la sume cukup makan..
sume geng2 DT pun mcm tu..kami disajikan mcm2 oleh org2 kampung..
mereka sgt baik & ramah...hari pertama ni kami rileks2 je...xde la wat aktiviti sgt..
tp mlm tu ada la sikit2 wat menda...esoknya tu kena siap2 tuk ke Sekolah..

Kami Division Teknikal bersama Ayah Angkat.
Kami merangkap cikgu tuk 2 hari
Antara ahli2 Team kami sebelum bertolak ke Sek Ren Merbok Pusat...yeah !!
Hari seterusnya kami ke Sekolah tuk bengkel IT...aku ditugaskan ke Sekolah Rendah Merbok Pusat...
mula2 kami smpi...rasa cam bleh ke handle bdk2 ni..
kecut perut gak..maklum la 1st time handle budak2 sekolah...
takut tak tercontrol lak ngn diorg ni...tp ternyata tanggapan aku salah...
terima kasih pada azim sbb lead tuk team kami...
dpt grab attention bdk2 ni...ajar mereka..kami tolong mereka dlm lab tu..
1st kami ajar Microsoft Powerpoint...mula2 kami agak terkejut bila buka komputer kt depan..
tgk2 Window ME...perghhh!! lama kot dh tak tgk Windows ni..hahhaa..
tp nasib baik ada jgk Window XP...hurm..modul yg dikasi mmg ikut Win ME...tp disebabkan majoriti komputer guna Win XP...terpaksa ubah sikit2 cara nk mengajar...respek kat Azim sbb dpt adapt ngn situation mcm tu...xsusah pun nk ajar mereka..mereka jd excited bila part bunyi2 dlm MS Powerpoint tu...
huhu...seronok tgk diorg enjoy...

Seterusnya kami ajar mereka guna Paint...main lukis2 la...
buat pertandingan sape yg paling cantik...gigih jgk mereka2 ni buat lukisan masing2...
aku pun buat gak guna Paint ni...ada la kemahiran sikit2 guna application ni...
pasal tima aku kecik2 dulu aku ada gi kursus komputer...
salah 1 modul tu bljr guna Paint..so tau la sikit2 basic cam ne nk melukis..
bdk2 ni tak abis2 tgk aku nyer...haha..pastu tiru..pastu minta tolg aku wat...
tak aci r kalu gitu...nama pun bertanding...haha
kekdg kami selang seli dgn beberapa game..huhu..tuk hilangkan boring dia...tp sikit je..sbb main ngn komputer tu sendiri dh interesting...tp tu la...ssh nk handle bg yg dh tau...
ada yg dh penah guna...mslh gak kat situ..lg2 kat MS Powerpoint...
Bermula la Bengkel IT

Hari Pertama di sekolah..bersama ngn pelajar2 lelaki
tgk ape yg aku lukis guna Paint...bdk2 nk tiru...hahaha..meh kita zoom ckit...
Haaaa...ni la ape yg aku lukis guna paint...aku lukis jap gi merayau tgk bdk2..ada gak faci2 lain tokok tambh..cth mcm colour...aku ni xterer sgt bab kaler2 ni...tema pertandingan paint ni rumah idaman ku...huhu..ok x??

Malam tu kami ada Opening Ceremony...
hurm...part ni kami kena handle teknikal la...aku lak tetbe diminta tuk bersilat..
adoi...terkezzzut tau...tetbe kena bersilat...adoi...
takpe la...bersilat la...bunga abis aku reka...bg yg penah belajar...
serius tergelak la diorg...bg yg xtau...mmg tgk tanpa tau ape2 la..haha..
Kena bersilat la pulak..tp kredit pd Nafis dgn snap yg bagus mcm ni..
Sambil2 tu handle teknikal gak ngn member2 lain

Esoknya kami ke Sekolah Rendah Merbok Lagi sekali...
Kali ni kena mengajar Math & English...
sini lagi mencabar drpd semlm...sbb respon drpd geng2 yg gi sekolah lain..
diorg ckp ssh nk ajar...tgk2 bila turn kami je..
owwwh...sangkaan meleset lg...
diorg ni dh advance....rupanya diorg ni drpd kelas cerdik...
so no wonder la..lg2 bdk2 yg dpt no.1 dlm kelas...mmg cepat...
kekdg tu rasa mcm diorg lak yg ajar kitaorg..sbb kami pun dh igt2 lupa..
menda2 basic ni..tp xde la nk gtau diorg...tau menda tu..cuma xreti nk ckp ikut ayat yg sesuai ngn diorg...
tp mmg cabaran la nk ajar kat bdk2 lemah...ada antara diorg yg lmbt pick up...
ada gak yg malu sgt2...smpi nk tunjuk muka pun xnk..tu paling ssh nk handle...
habis cara dh nk handle bdk mcm tu...tp tu pengalaman la...budak tu bila laki tenung dia..
dia tutup tudung dia..pastu tunduk...even ngn kakak2 pun mcm tu gak...
tuk kali ni mmg susah sikit...sbb lebih kpd akademik...
so bdk2 ni cepat boring...
so kena la buat games...tak pun upg selalu panggil energizer...
aku la lead tuk games pasal masing2 blur nk wat game ape...huhu...
aku just apply ape yg aku kena time kat MRSM dulu r..
tak sangka bahan2 buli tu bleh jadikan energizer tuk diorg..hahaha
 terus lekat dh nama aku ngn action kamen...time rehat...bdk2 ni duk sebar2 kat murid2 lain..
segan aku sekejap...haha..
tp ape2 pun berkesan la ape yg aku main ngn diorg...

Hari Ke-2 di Sekolah
ni duk main game tuk delay kejap...pengawas tgh ada mesyuarat ngn cikgu2 diorg..
Bersama dengan guru besar & guru2 yg incharge dgn bdk2 ni...Terima kasih kerana bagi peluang kpd kami merasai menjadi seorg pendidik...walaupun sekejap

hurm...rasanya cukup r aku update pasal DT wat masa ni..nnt aku smbung lg...




p/s: lepas chat ngn salah seorg murid kat Sek.Ren.Merbok Pusat...ada yg menangis time kami balik~~ wa...terharunya....& bila tyer sape dia igt...nama aku ada disebut...game2 yg aku buat pun diorg duk igt lagi...sgt2 terharu...rasa mcm dihargai je...

8 celoteh:

NurShafiqa Balqish Jaffri said...

awwwww comel jeee..eyh mane dpt gambar dt??

Aizuddin said...

sume kat fb la...
byk gmbr kat fb kak yat...
ko nyer fb ape..
ada gak ko rupanya blog..
haha..

btw,bdk2 ni suruh dtg lg sekolah diorg...
diorg kata,kalau dtg,diorg beli kek...
waaa...terharu siot..

Qila Nasar said...

i search dt kedah.lpstu keluar blog u kat google haha. taktau plak din ada blog. best, dah baca semua hehe comel je budak2 tu rindu kita.
taknak hari2 plak qila msg dgn ramai2 haha. dah ada 3 adik angkat ni haha. ada lagi tak gambar?

Aizuddin said...

amboi dh ada adik angkat...
aku dh xtau nk ckp mcm mane ngn seorg adik ni...
tak abis2 suruh dtg kedah lg..
blur aku nk ckp cam ne..

gmbr ada byk lg..malas nk upload je..
kat fb byk gmbr2 comel diorg..

NurShafiqa Balqish Jaffri said...

aku x de fb laaa! untung la org ade fb!

Aizuddin said...

la...xde fb ke..
mcm pelik je bila dgr org xde fb..
gi la buat~~ haha

NurShafiqa Balqish Jaffri said...

alaaa, malas la nk activate balik...weh bagi la link! nk tgok jugak gambar :(

Aizuddin said...

kalau ko nk tgk byk gmbr kita..
rasanya byk kat yat..
tp dia privatekan profile dia..
sure2 ko xleh tgk walaupun aku bg link kat ko..

aku rasa r..activate je balik..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...