Saturday, November 20, 2010

Lapah Daging Korban & Aqiqah

Salam...

hurm...sekadar update sikit...
pengalaman baru bagi aku n kwn2 lain...
melapah daging korban....
tak penah2 lak aku wat...
dulu kat umah,ada je aktiviti2 macam ni,tp tak join la pulak..
sekadar join tgk lembu kena sembelih je...
alhamdulilah kali ni diberi peluang tuk mencuba...
ISMA ada korbankan seekor lembu,so tu yg kami join program ni...
sekadar tolong2....igtkan seekor lembu je yg disembelih..
rupa2nya 4 ekor...so mmg show besar-besaran la kat taman perumahan tu(berdekatan ng pejabat ISMA)...pagi tu,sesampai je kami dah dismbut oleh makanan2 free,haha..
rembat dulu yg tu sementara tunggu lembu sampai...
sesudah smpi lembu tu,bermula la agenda utama...
dijatuhkan seekor demi seekor...disembelih seekor demi seekor, dilapah daging seekor demi seekor...macam2 ragam masa nak sembelih tiap2 lembu...ada yg terkencing dulu,ada yg terberak dulu...mane tak nyer...gi sembelih dekat2...mmg nampak la kwn tu...tgk member2 kena sembelih...sepatutnya letak jauh2...huhu..kesian diorg...

so satu pengalaman yg baru bagi kami,lepas ni kena bawak pisau yg betul2 tajam...yg kami bwk...adoooi....dekat nk 10 kali hiris baru terpotong daging nyer....yg menarik nyer ada daging bergerak-gerak lg...maknanyer bukan la daging tu berjalan,kami kena kejar keliling padang...tp lebih kepada berdenyut-denyut lg...biasa la tu, itu menunjukkan cell2 or muscle2 tu masing berkerja...waktu pegang pun,panas je dagingnyer...patut la lembu digelar mamalia....huhu...kita pun sama....

mari kita tgk gambar2 yg sempat di snap..^_^

yeay yeayyy...lembu dah sampai..yeay yeay,lembu dah sampai...yeay yeay..

proses menurunkan lembu drpd lori,kuat giler mamat ni...seorg je leh turunkan lembu ni...badan biasa2 je...


itu dia...dia suda turun...ikat2 !!

nak jatuhkan lembu pun kena ada teknik..tak leh main tarik je...tekniknyer,tarik secara bersilang...

one down,3 to go...

ibadat korban dijalankan..

Allahuakhbar,Allahuakhbar,Allahuakhbar....proses sembelih dijalankan...

tunggu sebentar...kasi darah sume kuar dulu....

proses melapah suda bermula....masing2 bergotong-royong bersama-sama...

Apiz ngn pisau 'kesayangan' dia...hehehe

beronok-ronok(plural tuk SEronok)...bila tgk ramai2 wat keje sama2...

yaaa...potong jgn tak potong...daging panas,daging panas...!!

haaa...lepas satu siap potong,datang lagi part nak kena potong...pastu dtg lg...haha..pisau kami tumpul cikk!! heh heh heh..

________Selingan_________

gambar si cilik kecil yg join sekaki dlm prog ni...adik Sallehuddin...tembam pipinyer...duk picit pipi je kalu jumpa dia...adik Umar lak tak nmpk kelibatnyer...

Apepun,ni satu pengalaman yg best...terima kasih la kepada yg berkenaan kerana beri peluang kepada kami merasa keje2 ni...lepas ni,kalu ada aktiviti ni kat kwsn perumahan aku,xde r malu2 nak join(mcm sebelum ni)...hehe...BELIA BOLEH !! ^_^

0 celoteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...