Sunday, June 06, 2010

Musafir Al Quran Day 3

Salam....

Bersambung kita kpd part akhir sekali...

haaa.pada hari ke-3 ni dah kurang sikit aktivitinya...

pagi rabu tu dimulakan dengan Qiamullail beramai-ramai.....Qiamullail ni diketuai oleh Ust Lutfi....
dengar kata ramai lambat kan?? huhuhu....aku tak de wkt tu...menyiapkan kerja montaj...ye r...sume penat kan...termasuk aku gak...mcm yg dicerita sikit post sebelum ni...aku tertido time malam tu...igtkan nak siapkan malam sebelum hari rabu ni...tapi maybe penat sgt,tertido lak...
so terpaksa 'burn'kan beberapa aktiviti...tuk wat montaj...

Pagi tu,dgr kata buat senaman sikitkan....n then ada aktiviti buat ketupat palas @ ketupat pulut....peserta berpeluang tuk belajar wat ketupat pulut camne...so lepas ni time raya leh la buat ,tolong mak ayah sikit...kalu dulu ada ketupat bawang je kat umah..raya tahun ni tambah 1 lg jenis ketupat....hehehe...aku terlepas tuk merasa wat tu...takpe r...

so aku just proceed ngn tugas aku dlm bilik.....sambil2 buat tu berhati-hati gak sbb laptop pun dah separuh nazak,takut tak leh support...so alhamdulilah,dapat jugak siap on time....siap je terus siap2 tuk checkout bilik dan pergi ke majlis penutupan lak...alhamdulilah,majlis berjalan lancar...penyampai hadiah pun berjalan lancar...syukur...


antara gelagat2 mereka membuat ketupat pulut

so selepas semua tu selesai,kami menjamu selera sebelum pulang,sedar2 aku tak makan lagi rupanya...drpd semlm...wah....khusuk sgt wat kerja....so dalam tengah hari tu kami bertolak pulang....

dalam perjalanan pulang tu kami ada pit stop kat mane2 yg patut....pit stop pertama kami ke tpt jual2 keropok lekor dulu....tepi jalan je....so dpt beli sikit pun jadi la, ada yg juga yg dah mcm borong satu kedai dah....huhu...so kami teruskan perjalanan kami ke destinasi musafir seterusnya....ke rumah orang2 tua ...

sesampai kami ke Rumah Warga Emas ni,kami di sambut oleh kakitangan2 disana...kat sini aku agak excited juga r...dan dpt lihat muka peserta masing2 pun excited jugak....ye la...dah lama aku tunggu saat2 ni....program bersama anak2 yatim dah join ,program bersama warga emas belum merasa lagi...lagipun kalu tgk rata2 byk program bersama anak yatim....kurang r bersama warga emas...ada tu ada....tp kat MMU kureng ckit...so ni kira peluang keemasan la...

kami mula2 ada sesi taklimat dulu bersama bendahari tpt tu..ucapan yg bermula dengan benda yg aku xnmpk ape kesinabungan dgn trip kami...tapi lama kelamaan baru masuk part speech yg dinantikan...dikongsikan cerita2 yg menyanyat hati...bagaimana seorg anak 'membuang' ibunya di rumah tu semata-mata kerana cinta....bagaimana seorg anak tinggalkan ayahnya di situ dan hanya jenguk beliau hanya tuk amek duit bersara ayah tersebut...macam2 lagi yg dicerita tuk tauladan masing2...tgk muka masing2 yg mula tunduk menginsafi tindak tanduk masing2 terhadap ibu bapa...raasanya sesi ni sgt berkesan bagi setiap pada semua yg ada kat situ...dalam hati aku berazam aku akan cuba jaga ibu bapa aku ketika dia tua nnt...aku takkan biarkan mereka sunyi...kalu mereka boleh jaga anak2 mereka yg 3 4 org atau lebih lg,tapi kenapa kita tak boleh jaga mereka yg hanya 2 org je...

seterusnya kami berjumpa dgn mereka dari bilik ke bilik...kami terlepas tuk bermesra dgn mereka ketika waktu makan....orang2 tua ni hanya kuaar time makan je...kata kakitangan disitu,kerja org tua ni makan tido je...betul gak kata dia...mengingatkan nenek Sa'amah waktu Muhibbah dinner dulu...nenek ni pun cerita benda yg sama....makan tido makan tido....
hati kami terhibur bila berjumpa dgn nenek yg agak riuh sikit...org kat situ panggil di celebrity...pasal dia suka menyanyi..huhu...mmg dia menyanyi r...

so kami proceed la ke pit stop seterusnya....ke Masjid Terapung....Solat disitu n ada beberapa student turun kat situ....kami meneruskan perjalanan kami ke Masjid Geliga,Kemaman...waktu dah malam...dan itulah destinasi terakhir...ada pengisian bersama Ust. Zul Ibrahim....berkongsi cerita dgn ust tentang 3 prinsip orang Islam...menarik gak....

jadi berakhir sudah Musafir AL-Quran.....kami sampai di MMU pukul 4 pagi gitu...
so perasaan lega tu mmg terasa r....mane taknyer...berapa kerat je yg wat kerja ni...terasa r kepenatannya...lagi2 pengerusi kita r...hehehe...

kat sini, saya ingin memohon maaf atas segala kesilapan atau kesalahan teknikal...kekdg ada benda dtg secara kita tak duga yg menyebabkan pertukaran plan....ape2 pun Syukur Alhamdulilah segalanya berjalan lancar....

p/s: bersyukur gak bila tgk adik2 yg masih kosong dlm bab2 mcm ni mula ada interest dan mula mengetahui byk benda mengenai kepentingan belia dalam dunia Islam....mereka2 ni faham pun tu dah cukup memadai bagi aku...kalu dia join utk support memperhebatkan lagi kuasa pemuda tu bonus bagi aku...

ni montaj tuk Musafir Al Quran...^_^

2 celoteh:

aisyahumaira said...

tahniah atas program yg menarik cam nie...mmg speechless klau nk cter one-by one apa yg berlaku kt sana...taun depan bley la buat program camnie lg yer...
akk minx izin 'curi' video montaj nie yer...

Aizuddin said...

terima kasih...
tahun depan??? hehehe tgk dulu cam ne...
sila2 lah sebarkan montaj tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...