Friday, June 04, 2010

Musafir Al Quran Day 2...



Power Rangers !!!! yeah..-o-

Salam…

Yeaahh…

Sambung post yg lepas….

Pada hari selasa lak,kami meneruskan lagi pagi kami dengan sesi sembang2 bersama Wan Najmuddin lepas menunaikan solat subuh….


Pastu kami ke pesisiran pantai tuk senaman pagi….kena r wat stretching2 lu…persiapan tuk mini games lepas tu…so kami adakan sedikit aktiviti…aktiviti ni dipanggil catapult…game ni aku amek drpd aktiviti UPG…credit to them….satu game yg interesting bagi aku n aku nk share ngn sume….game yg memerlukan tenaga kerjasama dalam kumpulan…selepas tu ada 1 lagi game…berkaitan ngn kerjasama gak…lebih kurang mcm chain push up….cuma dalam bentuk bulatan je…pun satu selingan yg interesting…selepas abis sesi regangan ni…peserta bersarapan dulu…

senaman pagi ckit


aktiviti selepas streching2 ckit...atas tu catapult...ke 2 lak chain push up...


Sementara tu, aku,apis & fain ke tpt mini games….sebenarnya kami telah setup awal2 tpt dimana dan bahan2 yg perlu tuk aktiviti tu pada Isnin malam tu…dalam kul 1 lebey,kami gi ke tepi pantai tuk cari tpt2 yg bagus….mcm biasa,gelap kowt…nasib baik ada torch light…sedap2 je abg Najmuddin takut2kan kami…yg lain dah suruh kami wat esok pagi…tp sorry..style kami selagi tak nampak benda tu dpn mata, kami anggap benda tak siap lg dan tak leh dipandang remeh…. So bertukang la kami di tepi pantai tgh2 nak hujan tu…berbekalkan kayu2 n barang yg kami import drpd melaka…kami wat ape yg patut disitu…sbnrnya takut jugak dihanyut oleh air pasang…tp just take the risk…balik resort…amek ko…tersadai sudah atas katil…..


So kita sewaktu mini games,kami adakan dulu acara membina kota pasir yg sendiri,mengikut kumpulan masing2…tak sangka aku,bertungkus-lumus masing2 membuat kota pasir masing2….aku igtkan diorg ni wat cikai2 je…tp nmpk la bentuk kota tu…well done…so nnt dorg diminta tuk present logo kump(dh suruh wat sebelum mini games) & kota pasir diorg…so mcm biasa r…yg paling kelakar,tak lain tak bukan..abg Din kita r…aduh..drpd game ta’aruf tu smpi la ke wkt tu....haih…


bermula la pembinaan kota pasir masing-masing


pembentangan logo kumpulan masing2...berserta ngn tagline(cheers) masing2...bleh tgk gmbr2 tu dlm montaj


Presentation Kota Pasir Masing2...gmbr 1 n 2 tu kumplan faci fain,abg din siap tunjuk jerat secara live gitu..hahaha...gmbr 3 kump faci abu, n gmbr 4 kump faci hazri


Berakhir je game kota pasir tu,kami proceed ke game isi air laut dlm botol…dengan mengunakan medium botol kecil dan tali…tak leh sentuh botol kecil tersebut…asalnya nak kasi sikit je tali…tapi bila difikirkan pasal masa…so permudahkan kerja dgn bagi lebih sikit…alhamdulilah…semuanya berjalan lancar …semua dpt ‘complete’kan pada masa yg kami estimate….ok r…seterusnya ke game yg dinanti…haha…ni lebih kepada kekuatan fizikal sikit…mcm askar la ckit….first kena merangkak pada satu jarak yg diberikan…then kena merangkak inverse lak…hahaha….kita try cari benda lain sikit…jarang org wat cam tu…idea tu timbul ketika kami brainstorming aktiviti…mmg mcm2 gaya ada….bermandikan pasir panas…tahniah!! Korg sume lepas…jgn fakir kami tak wat…kami wat dah wkt kami setup tpt tu….1 minit je dah leh siap benda tu…

Seterusnya ,sempena Fifa ni ada r ckit sepak2 bola…tp bukan bola tp buah kelapa…hehe..sebelum sepak kena pusing helicopter 10 kali dulu….huhuhu..baru mencabar ckit…habis je tu ada task baru menanti…mereka dikehendaki hafal satu potong hadis ringkas beserta maksud…tp kami tau ada yg masih baru bab hafal ni..so kami wat optional ,at least 2 org hafal yg arabnya yg lain maksud dia…kemudian pergi ke task berikutnya utk di’tasmiq’…tp sebelum di tasmiq..ada task lagi…peserta dikehendaki mendgr satu cerita n teka brpa ‘KU’ dlm cerita tersebut…so just nk larikan focus mereka terhadap ape yg diorg igt tu…huhu


ni la aktiviti2 nyer..(^_^)...mcm2 gaya ada...marvelussss....


Habis sudah mini games kami…so ptg lak kami proceed ngn i-Explore race….sesaje nak kasi peserta jalan2 terengganu ckit…antara task2 yg diorg kena wat :


- Kena sentuh ayam serama(ayam katik…jgn memain ayam yg berharga RM15 000!!)

- Buat Belacan

- Naikkan Wau

- Selesaikan Sudoku

- Mencari Klu di kubur…

- dan dah tak igt dh..


ni sampai masuk sekolah org....setahu aku takde checkpoint kat dlm sek...tp tak pe...tu la gunanya bertanya...


abg Zul ngn belacannyer....Mak cik ni peramah tul...


Tahniah buat abg Najmuddin,abg Naka & abg Khir…yg menyiapkan klu2 tuk Explore race tu…agak penat jadi kamera man tuk benda alah ni…ye r…sume checkpoint jauh2…takkan r aku nk follow tiap2 kumpulan tuk amek gmbr…ikut nasib je r aku jumpa sape…snap ikut suka je lor…


menyelesaikan sudoku yg susah...org pertama siap adalah abg Rizal...agak terer r dia main...selalu praktise katakan..


Pada malam tu kami adakan Night River Cruise…ramai yg tak tau tujuannya…maybe terlepas nk briefing kat korg…just nk bersiar-siar n tgk kelip-kelip kat sungai tu…mmg byk kat tepi2 sungai tu…kata nelayan tu lak…sungai tgh tenang wkt tu,kalu bernasib baik leh jumpa buaya…huhu..excited gak aku nk tgk buaya kalu ada…kelip2 tu dah biasa…buaya liar ni jarang2 dpt jumpa..pantang nmpk benda hitam kat permukaan sungai terus suluh lampu…malangnya tak de r…


Night River Cruise


Selepas night cruise tu, kami adakn 1 lg aktiviti…Iklan Dakwah…ni mcm lakonan r…wat lakonan mengikut barang yg diberi dan kaitkan ngn dakwah…


Kat sini aku gantikn abg Rizal yg dah pulang tuk uruskan hal orentasi MMU…kami di beri bahan tilam…satu group ngn aku,fain(Faci),Idham,Hanif,Safiq & ABG DIN…so bole jangka la mcm mane kan….kami wat spontan abis..plan secara kasar je..no dialog2 …aku yg berlakon pun duk tergelak jer,ni kan yg menonton…hadoiyai…tabik spring r kat ABG DIN..bole wat lagu wkt tu jgk…


So begitu r rutin tuk hari ke 2…so pada malam tu aku dah kena stay up tuk siapkan montaj…tp apekan daya letih kot seharian beraktiviti…tahan la jgk….tapi tup2 gelap dunia…waaaah…sedar2 dah pagi…bangun terus ngadap laptop…nasib baik dah wat stage pertama - filter gambar…

Nak tau sambungan dia…nntkan part ke 3…hahahah

1 celoteh:

.: F@!n :. said...

din aku suka gambar ats skali...mantap group aku punya cheer...sampai2 dorg suruh aku wat camtu...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...