Saturday, January 09, 2010

Case Closed : Detective Conan The Movie...

Salam....lama tak menjenguk blog....internet agak slow la...nak surf pun makan masa....ni yg tak berapa minat ni...bila internet kat umah ni nak upgrade?...huhuhu...akhirnya abis jugak aku tengok kesemua citer Movie Detective Conan....Best giler!! setiap kes susah nak diselesaikan...aku tgk setiap movie kebanyakannya watak utama Shinichi Kudo a.k.a Edogawa Conan sentiasa dalam keadaan buntu time akhir2 cerita...kasi suspenkan...tapi kekadang tu mmg suspen pun...dan semua persoalan terjawab...

sebenarnya dah lama dah aku minat anime ni..sume start time form 3...kawan aku since form 1 - skang,Syafiq Joe(Mr Pres Mrsm Mzms..huhuhu) introduce kat aku n kwn2 yg lain...sama mcm aku....kalu aku kumpul komik Naruto sampai skang...mcm tu jgk ngn dia...kumpul komik Detective Conan dari episode 1 sampai skang....dari situ aku pun try kumpul jgk komik tu..tapi separuh jalan je....sebab ong kos maaa...mane tak nyer...dalam 1 bulan sampai 3 4 komik aku beli...nak follow up & minat nyer pasal....last2 pilih satu je ...ye r...waktu tu mane la ada budget besar sangat(sama je ngn skang pun)...

balik pada citer tadi...huhu..secara amnya main karakter dia Shinichi Kudo a.k.a Edogawa Conan. Dia seorang detektif muda di sekolah dia & byk selesaikan masalah yg susah...rasanya baka la kot...pasal ayah dia seorang penulis novel detektif yg terkenal & mak dia bekas pelakon(lawa beb..hehe)...ada satu kejadian dimana dia dipukul & dipaksa makan racun drpd Organisasi Hitam sebabnya Kudo ni ternampak urus niaga haram oraganisasi tu...selepas makan tu..badan dia jadi kecik....bila jadi kecik tu yg nama dia bertukar kpd Conan sbb nak rahsiakan identiti sebenar dia sementara dia nk siasat perihal Organisasi tu....sambil2 dia mencari maklumat tu..dia membantu Kogoro Maori,seorang detektif tu selesaikan masalah2 sekitarnya secara tak langsung menaikkan nama beliau.

Ran Maori - Kawan kepada Shinichi sejak dari kecil....boleh kata diorang ni ada perasaan tapi segan2 gitu...agak sweet.....juara Karate peringkat antarabangsa...anak kepada Kogoro Maori,seorang detektif yg terkenal(dek kerana jasa conan jgk)....Conan dijaga olehnya sebab ibubapa Conan berada di oversea(kononnyer).

Prof. Agasa,Ayumi,Genta,Mitsuhiko - Prof Agasa merupakan jiran Shinichi..Beliau salah seorang yg tau identiti sebenar Conan & menolong Conan dgn mencipta alatan2 canggih....manakala 3 lagi org tu merupakan classmate Conan...mereka mempunyai minat utk menyelesaikan kes2 ni..so diorg tubuhkan pasukan detective & Conan ,of course la dia kena masuk jgk...

Haibara Ai - Nasib dia sama mcm Shinichi..Badannya jadi kecil sebab makan racun tu demi tuk larikan diri dari Organisasi Hitam sebab mereka telah membunuh kakak Haibara walaupun sebelum ni Haibara a.k.a Shiho Miyano(nama waktu dia besar) berkerja bawah oraganisasi tu
sebagai scientist & utk pengetahuan sume dia yg cipta racun tu...dan masih mencari formula penawar tu(racun tu masih dlm percubaan so takde antidote)...


Tu la serba sedikit pasal Watak2 Utama dalam citer ni...seterusnya Movie2 anime ni....nak follow anime series punyer rasanya dh byk ketinggalan...so follow up movie je r..huhuhu..


Detective Conan The Movie 1 : The Timed Bombed Skyscraper

Detective Conan The Movie 2 : The 14 target

Detective Conan The Movie 3 : The Last Wizard of the Century

Detective Conan The Movie 4 : Captured in Her Eyes

Detective Conan The Movie 5 :Count Down to Heaven

Detective Conan The Movie 6 :The Phantom of Baker Street

Detective Conan The Movie 7 : Crossroad in the Ancient Capital

Detective Conan The Movie 8 : Magician of the Silver Sky
Detective Conan The Movie 9 : Strategy Above the Depths

Detective Conan The Movie 10 : The Private Eyes' Requiem
Detective Conan The Movie 11 : Jolly Roger in the Deep Azure

Detective Conan The Movie 12 : Full Score of Fear

Detective Conan The Movie 13 : The Raven Chaser


p/s : sedar2 aku dah addict ngn anime ni lak...tak sangka lak.. dulu biasa2 jer huhuhu....gara2 tertengok satu movie jer..terus semua 13 aku sebat tgk jgk...dari dulu lagi aku tertarik dengan info2 dia kasi tuk setiap kes yg dia selesaikan....macam cara2 pembunuhan...bukan main bunuh cikai2 je..suka tgk flow dia expose pembunuhnya....mula2 observe tpt,cari method pembunuhan,bukti & last sekali motif serta conclusion .

2 celoteh:

AmirsYafiq said...

watak utama dia Shinichi Kudo ke or shinichi KUDA..
hahaha

Aizuddin said...

akhirnya....ada jugak yg perasan.....hahahah
mmg sengaja buat gitu...

tahniah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...