Monday, June 01, 2009

Jaulah ke N.9 + Bangi + Cyberjaya + Putrajaya + Shah Alam

Pada 28 Mei,kami dan ahli2 PemBinaMelaka yg lain telah mengadakan Jaulah ke beberapa tempat.

  • Objektif Jaulah ni pertamanya untuk berkongsi dan mengumpul aset pengalaman dan maklumat berkenaan aktiviti dakwah dari PEMBINA di kawasan lain
  • Mendedahkan pelajar(kami) dengan tips dan kemahiran untuk menjadi mahasiswa Rabbani yg berkeperibadian unggul
  • Merapatkan ukhuwah sesama peserta disamping bertemu dan bermesra dengan para qudama'
haaaaaaa...mula2 aku berkemas dulu didalam bilik...ye r, sebab lepas ni tak sempat nk kemas barang..so aku wat persediaan awal..dalam pukul 2.30 ptg...kami semua berkumpul di tempat parking kereta belakang hostel laki....so dah kumpul sume dalam kul 3.00 gitu abg khir bagi taklimat kat kami...kami dengar dengan khusyuk sambil terpikir-pikir mcm mane la rupa cyberjaya nnt yek...hmmm

so destinasi pertama kitaorg di Hutan Lipur Ulu Bendul,N9..kami ada rehlah disitu....smpi2 situ solat asar berjemaah dulu n then baru gi ke tpt rehlah tu....kami gi kat tpt air terjun or lebih tepat aku rasa sungai la kot...owhhh mmg tak sabar r bila dpt tau boleh mandi - manda disitu....ape lagi,salin baju...kedebusssshhhh..masuk ke dalam air....masuk2...aduiyai...sejuk siot....hahahha...duk pekenakan org je kat dlm air tu...abg hamdan ngn gelagatnya,abg aizam juga dgn stail tersendiri....style 'penyu mengawan' pun ada...tak tahan betul....sakit perut gelak...duk main2 smpi puas...duk sembur air kesana kemari...duk fire seorg2 yg dtg dkt...kita guna strategi salahuddin al ayubi tak gitu abg hamdan yek..?hahha...'bdk unprotected' jgk jd sasaran..hahah...dah puas main kami ada usrah sekejap sambil berendam dalam air tu...ape yg disampaikan ialah 10 ciri-ciri KEPERIBADIAAN UNGGUL SEORANG MUSLIM :
  • mestilah pandai menjaga waktu
  • Tersusun dalam urusan
wat masa ni 2 dulu ciri2 yg kami dapat....seterusnya kami bergerak ke Pejabat PEMBINA di Negeri Sembilan.Kat sini kami solat berjemaah,n then dengar la pulak talk ke-2 kali ni ciri-ciri nya adalah
  • Akidah yang Sejahtera
  • Ibadah yang betul
kat sini jgk la kami kenal ngn beberapa org pengerak pembina di seremban ni....bkn calang2 jgk orgnya...ada yg akan ke mesir,ada yg dah abis pelajarannya dari universiti melbourne australia,Doktor pakar pun ada jgk...mmg rasa kerdil je diri ni...huhuhu...
kat sini jgk kami ada slot bersama Doktor pakar tersebut..dia menyampaikan ceramah bertajuk SAYONARA JAHILIYAH...menarik..mcm2 yang aku dapat....
seterusnya kami ada sesi perkongsian dan pertukaran pengalaman....kami berkongsi pengalaman dengan pihak PEMBINA N9 ni...ape aktiviti yg dia buat,ape faktor2 yg PEMBINA N9 ni dapat dikenali oleh masyarakat setempat n juga jauh kedepan..dpt la jgk berkongsi beberapa pengalaman....rasa mcm dlm mesyuarat la pulak time tu.....hihihih kami jgk meminta beberapa pendapat drpd diorg mcm mane nk sebarkan dakwah ni kepada generasi2 belia ni..sbb tau je la kan sekarang ni mcm2 halangan yg ada mcm hiburan la terutama sekali....ssh nk tarik belia ke arah menyebarkan dakwah ni...hmmmm....seterusnya kami ada supper....wkt ni kami berjumpa lak ngn YDP PEMBINA N9 ni....berta'aruf la kami seketika...n bercerita la panjang lebar dalam satu halaqah besar...lepas dah abis tu sume...ape lagi kembara MImpi la kitaorg...masing2 dah letih...esoknya nk kena bangun pagi..so tido r ape lg...tp sempat lagi bergurau senda time nk tido...bising jgk pejabat tu....

Esoknya pulak seawal 6.00 pagi kot...kami menunaikan solat subuh berjemaah n kami ada talk 3 lak...kali ni ciri-ciri seorg muslim yg unggul ialah :
  • Fikiran yang berpengetahuaan
  • Mampu berusaha
Selepas talk tu kami tido sekejap( hehehehe)...pastu sarapan dulu ...pelahap roti canai dulu,pastu gi mandi n siap2 terus berangkat ke Hulu Langat....jutaan terima kasih aku tujukan kat ikhwah2 di N9...so kami bergerak ke pejabat PEMBINA Hulu Langat pulak..(^_^)..kat ctu kami disambut dengan mesra sekali...hmmm...dan disitu kami dgr sedikit pengisian drpd YDP ISMA Daerah Hulu Langat [ Ust Anuar Saleh satu batch ngn ust Ahmad sewkt di mesir dulu] kat situ jgk kami dpt byk info2 yg bermanfaat....Ust menceritakan pengalaman2 beliau kat Mesir selama 9 tahun di sana...harap2 lepas ni boleh la ketemu lagi ...kat situ jgk jmpe ikhwan yg boleh tahan jgk otaknya...kelakar jgk orgnya...kecoh seketika pejabat tu melayan gelagat2 masing2....

selepas Ke Hulu Langat, Kami ke Cyberjaya...yaaa, ini la yg aku nanti2kan....nk tgk rupa MMU cyber ni....mcm mane la gayanya yek...besar ke kecik ke sendat ke...sampai2 je kat situ....wahhhhhh...besarnya...mmg tak larat jalan kaki, paling kurang pun kena ada motor or basikal r...tp kalau nk jalan kaki boleh je..kami berhenti makan kat ctu dulu smbil tu aku,fain,aleep,acap,cfi gi ke bhgn hostel tuk settlekan pasal penginapan disitu..lepas makan & sume dah settle..so dengan menaiki burok @ 'dinosaur' (kereta ust ahmad)...abg Aizam & Abg Hamdan memperkenalkan satu2 bangunan di kampus cyberjaya tu dengan asrama lelaki,asram perempuan,FOM,FOE,Falkulti Creative Multimedia,GRAND HALL,Multi Purpose Hall & etc...mmg besar...menyebabkan yg tgk tu terpikir2 nk stay melaka ke nk duk ctu...kat situ sunyi je...lengang je...mmg bosan bg aku r....bg yg dah duduk kat situ aku tak tau la ape yg diorg buat utk hilangkan boring...hmmmm

Lepas gi Cyberjaya,kami ke Putrajaya tuk aktiviti seterusnya....hahaha....sampai di Putrajaya kami pergi ke Alamanda....(sume ni selepas kami solat jumaat di masjid ape yek lupa la namanya,tp ada tpt jual2 kat masjid tu,mkn2 n tgk org berniaga...hihihi..meniaga ape? haaa itu aku ngn kwn2 yg lain je tau...hahaha)Kami ke Alamanda tuk main BOWLING !!!...walaupun xdpt main ngn geng2 mira,tp kami dpt main kat sini...jgn mara..hahahha...mcm2 r jd kat situ...sakit perut tgk gaya kitorg main bowling kat ctu...terutamanya si acap...adui...ajar mcm mane pun mesti bola jatuh sepesen je....dan kembara bowling ni dimenangi oleh kumpulannnnn sifi(Abg Hamdan,aku,abg Naka,Hazri,Abg Abu)..!!! BAEK PUNYErrr....hahaha..habis match, ada talk ke 4 lak
ciri-ciri seterusnya ialah :
  • Kuat Tubuh Badan
  • Akhlak Yang Mantap
n then kami ke masjid Putrajaya utk solat maghrib berjemaah....kat situ bersambung lagi talk yg ke 5 yg last....ciri-ciri individu muslim yg unggul yg terakhir ialah
  • Mampu melawan nafsu
  • Berguna untuk orang lain
kat sini r kami berpisah ngn aleep dah...sbb mak dia amek kat masjid tu...jgn nangis leep...patutnya aku yg nangis, sbb korg sume yg tinggalkan aku seorg2 kat Melaka ni...ni tak...aku yg maintain ni ape cer....hahhahaha....so bertolak la kami ke Shah Alam....utk ke cawangan PEMBINA di sana....sampai disana,kami singgah ke umah Blanket(Abg Azreen),
kat situ kami kenal ikhwah2 yg jg menjalankan jalan dakwah....muda2 lagi...kat sana kami ada perlawanan Futsal...so kami pergi ke tpt main futsal, disitu Mat Top ada sekali...kerana dia gian sgt nk main, sanggup dtg dr Subang ke Shah Alam semata-mata nk main Futsal...
so perlawanan antara MELAKA VS SELANGOR pun diadakan...ada menang ada yg kalah....tp game yg last sekali geng Melaka Menang r....hahahha....so dah abis game kami ke rumah blanket semula tu cuci2 badan...lepas tu kami duduk dalam satu halaqah n mcm biasa r...time tu share pengalaman r...

So bila sume dah selesai...kami pun nk berangkat pulang.....masing2 dah penat...yg mula2 bising dalam 'dinosaur' ust ahmad, skang dah senyap dah....sume dah terpukang tido...zzzZZZ...tinggal driver je yg terjaga....sian abg Aizam kita....hahahh
nk wat cam ne kami syahid dlm medan peperangan dulu....hahhahah
Lastly kami sampai ke MMU MELAKA dlm kul 4.30 pg...huh...penat giler....so kami balik ke bilik masing2....ada yg tido,ada yg berjaga smpi ke pagi....overall mmg best...BEST GILER>>>>>>


p/s: terima kasih pada PEMBINA terutamanya abg Khir & Abg Naka kerana bg peluang tuk kami belajar sesuatu smbil berjalan-jalan...dan juga pada yg terlibat
gambar akan dipost kemudian...till then SEE YAA

0 celoteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...